Ny podd! Västvärldens möte med militant islam

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 13/5) samtalar Eddie (Mohamed Omar) med den konservative poddaren och USA-kännaren Ronie Berggren. År 2008 publicerade han en bok med titeln ”Västvärldens möte med militant islam”. Boken finns att läsa på Berggrens blogg, men är också inläst och utlagd på YouTube och SoundCloud. I boken granskar Berggren den militanta islamiska fundamentalismens ideologiska rötter. Alla religioner predikar inte samma budskap – kristendomen som präglat den västerländska civilisationen är väldigt annorlunda än islam som präglat islamvärlden.
I ett nyskrivet förord skriver Berggren: ”Islamiska statens kalifat har fallit. Men hotet från radikal islam kvarstår. IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi önskar nu omdana det forna islamiska kalifatet till en islamisk terrorrörelse, Al Qaida 2.0.”

Lyssna på podden i spelaren nedan:

8 reaktioner på ”Ny podd! Västvärldens möte med militant islam

 1. Kjell Rehnström skriver:

  Jag kom att tänka på den svenska missionen i Etiopien (undrar om man inte sa Abyssinien på den tiden). Där fanns och finns det en kristen kyrka, så vad man kanske gjorde var främst att predika, vad man menade var en bättre sorts kristendom. Med rätt eller orätt ser jag en paralell till den fundamentalistiska muslimska väckelsen.

  När det gäller utställningarna av bilderna i Ecce Homo så vill jag minnas att de i några fall angreps fysiskt av upprörda kristna från Mellanöstern.

  Jag minns att herr Omar flera gånger framträdde i p1-programmet Människor och tro som jag brukar lyssna på, eftersom jag som ateist är rätt intresserad av religioner.

  De svenska konverteringarna till islam kommer mig att tänka på den maoistiska rebellrörelsen på 70-talet. Torbjörn Säfve skrev på sin tid en intressant bok om saken.

  Genom att läsa vad Jan Myrdal skrivit om den amerikanska antikommunismen kan man lära sig on hel del om hur konvertiter tänker.

  Gilla

 2. PerH skriver:

  Bra genomgång i poddformat, här ges också den klargörande skillnaden mellan islam och kristenheten, som ju springer ur judendomen.
  Berggren och Råbock, tack!

  Gillad av 2 personer

 3. T skriver:

  Vänsterliberal media i USA har inlett en kampanj mot en 14-årig flicka i syfte att få Youtube att radera hennes populära konto, rapporterar Summit News. Flickan anklagas för att vara ”högerextrem” och ”rasist” efter att ha postat skarpt satiriska filmer på videosajten.
  http://www.friatider.se/usa-v-nster-f-rs-ker-f-bort-14-rig-flicka-fr-n-youtube

  En bloggare skriver: Tack Buzzfeed.
  Utan denna skitstorm skulle jag aldrig ha uppmärksammat Soph 🙂
  -jag älskar det jag har sett hittills

  Jag hoppas att fler människor lämnar Youtube och flyttar till Bitchute … Twitter och fb är totalt skit som bör överges också:

  Gillad av 1 person

 4. Hortensia skriver:

  Tack, Eddie och Ronie, för ett intressant program, men jag tycker faktiskt att ni borde inskärpa i lyssnarna vilken enormt avgörande betydelse den, liksom medfödda, religionstillhörigheten – där ett, exempelvis, kristet synsätt totalt genomsyrar och nästan omedvetet programmeras in i det uppväxande släktet – bevisligen har för alla dessa enskilda individer som utgör ett samhälle, att fungera i detsamma.

  Det torde, enligt min mening, vara alldeles omöjligt för en väluppfostrad kulturkristen individ vid sina sinnens fulla bruk, att fullt ut anamma väsensskilt muslimska värderingar – och vice versa. Naturligtvis handlar det även om intelligens (både EQ och IQ) och personlighet huruvida man som vuxen förmår ändra inställning till allt man hållit heligt och ta avstånd från sina fränder och deras liv och leverne.

  En genuint empatisk, intelligent person, som du Eddie, kunde ju inte assimileras in i islam, förmodar jag, för att din svenska mammas kulturkristna uppfostran har präglat dig till en god tänkare och människa. Med en aldrig så måttfull, medfött muslimsk moder kan västerländska värderingar, baserade på ett kristligt synsätt, sannolikt aldrig inympas så djupt, att de skyddar effektivt mot islamism.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.