Patrik Engellau: Ett nytt tonfall

Patrik Engellau

Människor kan inte förstå känslor de inte ens i någon liten mån hyser hos sig själva. Omvänt känner vi inte igen känslor hos andra som vi inte upplevt i vårt eget bröst. Det är nog till och med så illa att vi tror att alla känner likadant som vi själva. Åtminstone är det så för mig. Jag har svårt att föreställa mig att någon på allvar inte skulle tycka som jag. Jodå, folk kan vara förvirrade och ogenomtänkta, men det beror bara på att jag inte talat tillräckligt mycket förstånd med dem.

Konsekvensen av detta är att jag avläser känsloläget i nationen genom introspektion som till nöds korrigeras av impulser från omvärlden i form av mediabrus och personliga samtal med argument från folk vars åsikter jag respekterar. Kort sagt tror jag att jag genom att studera mina egna inre förnimmelser blir varse stämningsläget hos hela den förnuftiga, nettoskattebetalande medelklassen. (Och om folk har andra uppfattningar så tillhör de inte den förnuftiga, nettoskattebetalande medelklassen.)

Jag är medelklassens genom mina megalomana föreställningar lätt förnuftshandikappade egen Greta Thunberg. Ni talar genom mig! Jag är er röst! Troligen får jag snart träffa påven.
Om jag ska tala för mig själv och därmed för hela den svenska förnuftiga skattebetalande medelklassen som tycker precis som jag så har två känslor lägrat sig över oss under de senaste tolv månaderna eller kanske sedan valet i september förra året.

Den första känslan är ett resolut avståndstagande från de i den etablerade samhällsdebatten dominerande politikerna. En del särskilt optimistiska personer i vår krets hyser förhoppningar om den kristdemokratiska ledaren och jag är inte den att kväsa spröd förväntan så här till våren. Generellt gäller dock att tilltron är slut och förbrukad.

Den andra känslan, som kanske följer av den första, är att vi förnuftiga, nettoskattebetalande medelklassare slutat vara inställsamt artiga när vi talar om det politikervälde som härskar över oss och som orsakar de problem som tornar upp sig framför oss. Vi har tidigare som normala svenskar genom tiderna respekterat och sett upp till överheten. Jag menar på allvar. Ett av de särskilda dragen i svensk historia är att folket och överheten har haft en relativt harmonisk relation. Vi har inte haft någon motsvarighet till de återkommande revolutionära stämningar som exempelvis har karaktäriserat ett land som Frankrike.

Men nu känns det som att vi har blivit förbannade. Det vill säga jag känner så och jag inbillar mig att du också gör det. Jag hoppas att du gör det för stämningar i folkdjupet styr samhällets öde.

73 reaktioner på ”Patrik Engellau: Ett nytt tonfall

 1. Tomas skriver:

  När man ser partiledardebatter numera förstår man hur illa det kommer gå. Bara varmluft och positionerande. Jag är snarare förvånad att Lööf inte lyckades med sin galna plan att bli statsminister när makthavarna är så isolerade i sin bubbla. Jag skulle verkligen uppskatta ifall DGS kunde tvinga fram ett svar från alla partier exakt hur många immigranter från utanför EU Sverige skall ta emot i fortsättningen. Själv har jag inte fått svar på frågan. Förmodligen ruvar även M och KD på siffror som är ohållbara, om de överhuvudtaget bryr sig.

  Gillad av 9 personer

   • Hans Alin skriver:

    Det finns ju dom som tycker att 30 miljoner är en lämplig siffra, men det jag inte har förstått är om dessa tänker sig att när den mängden är uppnådd, ska då all imigration stanna.

    Gilla

  • Johan skriver:

   Inte bara hur många tänker man ta emot utan också:
   – Varför
   – Hur ser åtgärdsplanen för integration ut
   – Vad kommer det kosta och hur ska det finansieras
   – När når vi brytpunkten så att det ger payback
   – Vari ligger vinsterna för det svenska samhället

   Gillad av 1 person

   • Tomas skriver:

    Jo tack jag vet men oroande ifall även KD står bakom. För övrigt tar man sig för pannan när sossarnas guldgrävare till EU Fritzon i debatt med Tobe’ säger att sossarna stramat åt invandringen

    Gilla

 2. Rolf Wasén skriver:

  Kanske är det så att vi nordbor, genom vår historia och vårt kynne, är lite mer trögrörliga än annorstädes.

  Så när vi väl har ändrat uppfattning, så flöjlar vi inte så lätt tillbaka. Speciellt inte om vi hela tiden blir påminda av verkligheten! Suprise!

  Gilla

  • Dna skriver:

   Jag har mycket mera begränsade förhoppningar denna gång. Förra gången blev man besviken, kanske pendeln svänger denna gång? Det är omöjligt att veta hur folk som inte tänker själva kommer att rösta.

   Gillad av 2 personer

 3. Bo Svensson skriver:

  De vill oss inte väl. – För resolut handling krävs dock att man skall kunna samla sig runt en stark idé om vad som skall hända sen. – Kan denna idé samla en majoritet, kan ordningens etablerande ske enligt gällande demokratiskt regelverk och det är därför mina rekommendationer inte är konfrontativa utan har chans att vinna bred uppslutning.

  Kärnkraft eller inte kärnkraft skall inte vara en politisk fråga utan en marknadsekonomisk: De resurseffektivaste sätten att producera energi skall vinna över de slösaktiga som kräver skattesubventioner för att klara konkurrensen. – Om kärnkraft gör mera nytta än skada, vet vi inte förrän den måste bära sina försäkringskostnader och utbetalningarna efter härdsmältorna är på den nivån att alla känner sig kompenserade.

  Migration: Man skall vinna terräng i kraft av sina förtjänster och inte i kraft av sina tillkortakommanden. – Det finns inget utrymme för tyckande här, det ingår i varje tänkbar rättsordnings fundamenta, att det är de som gör rätt som skall gynnas och inte dem som gör fel och regelskrivarna skall formulera en flyktingkonvention som är i överensstämmelse med vett och sans.

  Direkt makt för skattebetalarna över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål. – Varför det? – För att teknikens utveckling nu har öppnat för att den relevanta folkviljan ges ett mycket effektivare förverkligande.

  Tidsrelaterad beskattning: Den direkta skatten, – den på folks flit och kompetens, – skall vara en multipel av vad man kan få in på en vecka som bäst med existensminimum som grundavdrag alternativt får man ställa upp med sin arbetskraft samma tid mot existensminimum som ersättning. – Varför det? – För att det är den ”plattaste” av skatter. – Den har inga ofördelaktiga marginaleffekter utan utbytet av varje extra arbetstimme blir detsamma som arbetsgivarens lönekostnad.

  Förutsatt att man också följer min rekommendation om att den andel av lönekostnaden som kallas arbetsgivaravgift och motiveras av behovet att finansiera löntagarnas ledighetsförsörjning och pension, istället placeras på individuella trygghetskonton att knapra på när man vill ta ledigt.

  Gillad av 4 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Varje verksamhets legala bedrivande snärjs nu in i ogenomträngliga regelmassor och det blir bara värre. – Det mesta kan ersättas med krav på ekonomisk garant och rätt nivå på de belopp garanten skall betala, när någon orsakats skada.

   Principen utvidgande generellt erbjuder en framtida möjlighet till en självfinansierad kriminalitet och rättsordning men tillräckliga incitament för minimerad våldsbrottslighet får man genom krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet medan skattemedel ägnade ändamålet blir i form av hjälp med försäkringskostnaderna åt dem vi känner samhörighet med.

   Miljövård: Det måste löna sig tillräckligt att bete sig miljövänligt för att de omistliga värdena skall bevaras och metoden för att så skall bli heter grundskatter. – Det räcker med en markanvändningsskatt – även negativ = utbetalningar, – relaterad till skyddsklass och exploateringsgrad.

   Gilla

   • Lenam skriver:

    I Sverige är det numera förbjudet att forska på kärnkraft. I Frankrike har man lyckats framställa mindre kärnkraftverk som också klyver Uranet mycket mer än våra gamla kärnkraftverk. kan vara framtidens energi.

    Gillad av 2 personer

 4. brrr skriver:

  Det är kanske just vår egen stigande vrede vi applicerar på andra. Till min förvåning och frustration kan jag nämligen inte se någon som helst attitydförändring hos de ”frälsta” jag då och då är i kontakt med. Och ska man lita på opinionsundersökningarna, så framträder ocjså bilden av noll förändring.

  För den som för en stund vill fly till en annan lugnare värld kan jag rekommendera detta samtal mellan Roger Scruton och Douglas Murray från häromdagen.

  Gillad av 8 personer

  • Dna skriver:

   Man behöver balsam för själen. Jag lyssande på detta igår:

   Ben Shapiro är mycket bra och har kommit med en ny bok om västlig kultur och konservatism som verkar bra, men balsam är han inte. Det finns flera som däremot är balsam, Scruton, Sowell, Hanson, Susskind är några av mina personliga favoriter. Och Ted Nugent.

   Gillad av 5 personer

  • Dna skriver:

   En fundering efter att ha lyssnat på Scruton och Murray, en i publiken frågade om man inte kunde finna gemensamma punkter med de till vänster som också har sin rot i lokalsamhället, som är emot globalisering? Det slog mig också, vad har hänt med alla dessa som brukar kasta sten på möten för globalisering? De gör ju gemensam sak med nationalister? Samma sak verkar hända med Farages Brexit party där konservativa och vänster samlas runt att genomföra Brexit, dvs de är för nationen och mindre invandring.

   Gillad av 1 person

   • brrr skriver:

    I den ”gamla” högern och vänstern var väl nationalism ungefär det enda som förenade. På den tiden var det bara Fp som vurmade för öppna gränser och fri rörlighet.

    De som förr kastade sten mot globalisterna, är samma människor som idag kastar sten mot nationalisterna. Typ AFA, miljömarodörer o.dyl. Soros & co tog hand om dem, omvände dem, finansierade deras resor till olika stenrösen.

    ”Gammal” höger och vänster -i den mån dessa finns kvar- förenas fortfarande i nationalism. Prova t.ex. Göran Adamsson på vänstersidan, och naturligtvis Markus och Malcom. Widar Andersson är väl också åtminstone lite åt det hållet. Högersidan känner du ju till vilka det handlar om.

    Gillad av 1 person

   • Dna skriver:

    Ja det är också min förståelse, de vill bara hata och förstöra så är de nöjda, klassiska socialister, så nu är de helt plötsligt FÖR globalisering, men jag har aldrig sett någon argumentera för denna förändring, att motivera den? Jag har aldrig läst någon förklaring över hur detta gick till?

    Rktiga arbetare verkar i England nu lämna Labour och gå till Brexitpartiet samt många Tories.

    Farage påstår att partiet till 90% är finansierat av donationer på 25pund som de kostar att bli medlem.

    Gilla

 5. Aurora skriver:

  Det är väl talande att arrangörerna bakom bensinupproret fick avslag på sin ansökan om att får demonstrera. Man är tydligen räddare för arga medelsvensson än för NMR. Man är rädd för tanken på gula västar i Sverige. Medelsvenssons protester är tydligen lätta att bekämpa för makten. Men någon gång kanske ’stämningarna’ blir tillräckligt högljudda.

  Gillad av 6 personer

  • Dna skriver:

   Ja, och var är upprördheten över detta i media? Kan man finna ett bättre bevis på att man bor i en totalitär socialistisk stat? I Malmö går det hur bra som helst att demonstrera och skandera död åt judarna, kommunstyrelsen dansar med i tåget, men när svenskarna vill klaga på högt bensinpris: inget tillstånd. Man vet att det är så men när man ställs inför faktum att Sverige är en totalitär stat så är det ändå djupt deprimerande. Vad är den demokratiska kloka metoden att få ett nytt styre till stånd när diktaturen leker demokrati? Vad är moraliskt riktigt? Vad är det värt att ens barn och barnbarn skall kunna växa upp i trygghet och frihet?

   Gillad av 9 personer

  • Axel skriver:

   Medelklassen är mutad med nästan gratis belåning. Dessa medelklassare förverkligar drömmen om ett lyxigt och bekvämt liv. Mantrat är: Vi skiter i politiken, för vi har det bra med lånta fjädrar.

   Gillad av 4 personer

   • Björn skriver:

    Vad folk ofta inte tänker på, är att de skuldsätter sig privat för att betala massinvandringen! Utan världens högsta skatter, som mestadels går till invandringens kostnader, hade låntagarna kunnat betala en betydligt större andel av t.ex bostadspriset ”ur egen ficka”!

    Gillad av 7 personer

   • Loke skriver:

    Björn. Hög privat belåning innebär också hög socialstabilitet. De högbelånade går hellre på grillfest och jobbar hårt. Där passar inte gula västar in och de skakar absolut inte båten om de inte tvingas till det av verkligheten.

    Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    Visst LOKE, är det så! Därför tycker jag det är en lysande idé att allmännyttans lägenheter säljs ut! Den har spelat ut sin roll för de svenskar som vill göra ”bostadskarriär”, eftersom invandrarna har låst hela systemet! OCH ”socialstabiliteten” ökar förmodligen, som du skriver! Det är alltid bra att förstå de större ”sammanhangen”!

    Gilla

   • Björn skriver:

    Idealsamhället vore ett samhälle där alla äger sitt boende utan att vara överbelånade, där folk arbetar hårt och belönar sig själva med t.ex grillfester, och där politikerna FÖRVALTAR arvet från tidigare generationer, i stället för att skänka bort rubbet till invasiva främlingar! I ett sånt samhälle skulle inga ”gula västar” behövas på dagtid…..

    Gilla

 6. Jari Norvanto skriver:

  Lattjo krönika! Men som djävulens dubbeldebiterande advokat undrar jag:
  Antingen är den nettoskattebetalande medelklassen liten, eller så har de fått som de röstat; borde de då inte antigen vara glada eller klandra sig själva?

  Gillad av 10 personer

 7. Laggar skriver:

  Det som varit utmärkande för den demokrati som vi har haft är att människorna på lokal nivå har haft förtroende för de lokala politikerna. Dessa har i olika sammanhang minglat med människorna och fått förtroendet att leda kommunen och lokala organisationer. Följden har varit att dessa samma förtroendevalda har anlitats på riksnivå som då har att styra landet.
  På riksnivå möter dessa lokala politiker riksnivåns byråkrater och organisationernas riksnivå och det uppkommer en relation mellan dessa två kategorier, lokalgrupper och riksnivån. Riksnivån har vanligtvis omfattats av samma förtroende hos individerna på lokal nivå. Det som hänt under senare tid är att det har uppkommit ett större avstånd mellan riksnivå och människorna på lokal nivå. Människorna har börjat ifrågasätta de lokala politikernas verksamhet på riksnivån, som inte tycks klara av att bibehålla förtroendet. Samtidigt har det på riksnivån uppkommit en krets av personer som utnyttjar detta missnöje och försöker få människornas förtroende för en verksamhet på riksnivån. På lokal nivå är situationen en annan. De som är anhängare av riksnivån populister är på lokal nivå mer eller mindre inte förtroendet värda. Den lokala aktivisten är inte förtroendeingivande utan ses som mer eller mindre suspekt. Den lokala aktivisten kan däremot få framgång på riksnivån genom att han verkar på regionnivån där ingen känner igen honom mer konkret.
  Människorna på lokal nivå har tappat förtroendet för riksnivåns gamla politiker och kan söka sig nya representanter som kanal för misstroendet. Populisterna kan vältra sig i denna obestämda situation och skrika ut sina lösningar. Problemet är i alla fall ett annat, hur skall man administrera riksnivån uppgifter. De gamla partierna har blivit tomma på lösningar av problemet, snarare ses de som representanter för det olösliga. De gamla partierna måste kunna säga att invandringen är ett problem och att den är för stor och leder till problem som löses med att invandringen begränsas, men det vågar de sig inte till och låter populisterna lägga beslag på denna lösning.
  De gamla representanterna låter sig styras av riksopinioner typ PK, som inte behöver ta sig an problemet utan vars enda inställning är att det inte finns något problem, fastän människorna ser att det är ett konkret problem oberoende av vad de idealistiska pk-opinionerna säger.
  Det är helt klart att då få man en konflikt mellan hur ”medelklassen” skall orientera sig mellan populisterna och de gamla ”hövdingarna”.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, experimentet med det klasslösa samhället har misslyckats. Vi måste återinföra klassamhället med en ordentlig överklass som inte låter sig styras av förnumstiga tjänstemän och andra lurendrejare i det skatteindustriella komplexet, den centrala maffiaverksamheten.

   Gilla

   • Loke skriver:

    Är du säker på vad som är hunden och vad som är svansen? Det hörs väldigt få protester från överklassen och då är det naturligt att anta att de samtycker med det skatteindustriella komplexet som försörjs av löntagare och berikar kapitalägare.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Vi har ett klasslöst samhälle: de politiska ledarna tillhör inte någon egentlig överklass, utan är utelämnade till sin egennytta. Det som idag kallas överklass har inte alla de egenskaper som tillkommer en överklass i ett klassamhälle. Det är dels en gammal rest och en samling arrivister som inte har någonstans att ankomma.

    Gilla

   • Dna skriver:

    @loke

    Att ha pengar är inte nog som rekvisit för att ingå i den överklass Fredrik skriver om tror jag, jag bor i ett område med många som är förmögna, men jag vet flera som blivit detta på kriminellt vis, eller genom att importera ädelträ eller liknande, korv kanske, att ha pengar är inte nödvändigt eller nog för att vara sofistikerad, man kan sakna både moral och bildning och ändå ha pengar. Jag håller med dock, några av de jag föraktar mest de är de rika som inget gör för det land som burit fram dem.

    Gillad av 4 personer

 8. Göran Holmström skriver:

  Bravo . Och var förbannad med all rätt. Som släkting till min allvetande förfader Oden, så ni är alla lurade!
  Är vi inte megalomaner innerst inne?
  Kanske är det därför ”Fienden” vinner, precis som med vår usle statsminister, där alla runt honom vet att Ordet SD, räcker gott för att få honom ur balans och vinglande börja staka sig och drömskt önska sig en varmkorv med bröd.
  Samma sak gäller oss fast på ett annat plan, rädslan att lämna ut vårt innersta och alla känslor som man redan, sedan barnsben lärt sig att både tygla och förtrycka .
  Att lämna ut det till andra och högt ställa frågan,” Är det inte för jävligt”
  Där kommer den svenska stoltheten in, En svensk kan själv, och tar endast order på arbetsplatsen resten av tiden så vill han fritt ströva i naturen, alternativt drömma sig bort med en kopp kaffe framför TV-n! Ja jag snodde det lite från Esias Tegner och hans nationalromantiska drömmar.
  Där han förklarar oss alla som ensamvargar och underförstått jävligt tjurskalliga, Fast o andra sidan
  styrks det av Henrik Berggren och Lars Trägårdh i boken är svensken människa.
  Är vi alla megalomaner? Nej tror inte det alls tvärtom så rätt lika Japaner är vi, trivs med vår familj och nära krets, men tyvärr har det raserats av våra styrande och ersatts av en stat som ska leverera allt.
  Där har det gått åt helvete och blivit storhetsvansinne .
  Prislappen för världens mest humanistiska land är enorm, säg nej till kärnfamiljen, odla inte din egen mat! Bli en konsument, älska globalism! Bli vad du kan bli, älska staten, lyd och bräk med i flocken.
  Den som bräker högst kan till och med bli statsminister. Bara det.
  Och just där ligger bekymret, avsaknaden av trygghet och sann gemenskap gör att ingen av oss kämpar för det alla historiskt kämpat för sin egen familjs överlevnad och bättre framtid.
  LURAD, smaka på det ordet, smakar det bra?
  Ska det få fortsätta?

  Gillad av 7 personer

   • Göran Holmström skriver:

    DNA , Lovar. Gillar inte sådan korv,
    Sådan man grillar gillas ju 🙂
    Ps det var ett starkt minne, hela Bosnien trippen. Ett klart surrealistiskt äventyr. Det starkaste minnet gjorde den cirka 25 åriga man som ville dyka från bron ner i floden över 25 meter ner skulle jag tro, har för mig han ville ha 50 Euro för det, jag pratade med honom och sade han skulle får det för att låta bli. Han var helt tom i blicken, vi fick kontakt han berättade lite om kriget. Och att sett det på nära håll, Killen hade nog den mest döda blick jag någonsin sett. Kände igen det likgiltiga fullständigt, fast för mig så finns en av och på knapp. Den här stackaren hade endast av läge på sin.
    Ja DNA en liten del av det resten kan jag ta en annan gång

    Gilla

 9. En Franz Kafk-värld skriver:

  Stefan Hedlund beskrev häromdagen väl ett stämningsläge jag börjar känna igen. En slags begynnande Franz Kafk-värld. En absurd och ogripbar värld. Fylld av tarvligheter och ondska. En tillvarons labyrint, utan några vägar ut.

  De beskrivningar som lämnar höga politikers munnar. saknar alltmer en relation till den verklighet vi själva möter i vår egen vardag. Politikerna har i högdraget majestät styrt Sverige åt det håll de velat. Det har skett över åtskilliga decennier. Och vad har vi då fått? Ett helt förändrat land! Mer mord och fler skjutningar. Mer av segregation. Mer av främlingsskap. En ny religion som växer sig stark. Med en för oss tidigare okänd värdegrund. Men som vissa etablerade partier ändå vill samarbeta med, för att politiskt värna det egna röstunderlaget. Och så kommuner som ekonomiskt börjar gå på knäna. Och som nu kräver att staten skall tillskjuta mer medel. Medan de samtidigt skär i åldringsvården för att ha råd med alla utrikes arbetslösa och boende. Konstiga former av konstruerade jobb skapas, också med hjälp av statliga bidrag. Och så ett försvar som i princip är nedlagt. Men nu skall rustas upp. Men räcket pengarna? Nu börjar man också marknadsföra att det är de många gamlingarna som utgör ekonomins slukande hål. Inget sägs om migrationspolitikens extrema excesser och samhällsekonomin runt den. Med ett stort Migrationsverk i centrum som ingen övervakande myndighet vågar ta i ens med tång. Antagligen för att man räds svaren.

  Men vad är det då för faror som politikerna målar upp? Jo, faran utgörs av de som inte suttit på medlen att påverka politiken – över huvud taget. De som i flera år, helt vid sidan om, varnat för vad som komma skulle. Nu är det dessa man går till storms mot. Och vilka är nu det? Jo, vanliga medborgare som skräms över vad de ser, hör och upplever. De är dessa som nu häcklas i häftigt utformade politiska ”one liners”. Det är de som utgör det stora hotet för landet Sveriges framtid. Man tar sig för pannan.

  Vissa politiker tycks tro att upprepar man bara en osanning tillräckligt ofta och länge, så omvandlas den till en sanning. Men i dessa tider går det inte riktigt hem. Inte nu när verkligheten utanför den egna dörren talat ett annat språk.

  Ett tag trodde jag högerextrema betecknade killar med rakade huvuden och med kraftiga pjäxor på fötterna. Nu har jag förstått att de högerextrema utgörs av gråhåriga pensionärer. Som arbetat skötsamt genom ett helt arbetsliv. Och av ett arbetande LO-folk. Av förbittrade och besvikna Socialdemokrater. Och av människor som skrämdes när Moderaterna övertog Miljöpartiets migrationspolitik, och därmed öppnade dörren för hela värden att ta sig in i Sverige.

  Det är dessa skrämda människor som fått högerextremism instämplat i pannan, som ett Kainsmärke. Tacka fan för att politikerna inte vågar tala sakpolitik. Utan bara har skrämseln kvar. För att skrämma de som ännu inte förstått hur det ligger till. De som enbart hämtat sin information från ”säkra källor”, väl certifierade. Till del numera bekostat via skattsedeln.

  Gillad av 17 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   Mycket bra skrivet av dig ”En Franz Kafk-värld”. Fortsätt ösa ur den sanningskälla som porlar inom dig.

   Gilla

 10. Dna skriver:

  Jag tror du felidentifierar känslan i bröstet hos de som gillar Bush-Thor, det är istället samma som alltid, den fege hycklarens utväg för att slippa ta ansvar för både det bra och det dåliga, man låtsas att det finns en gyllene medelväg, men överlåter på andra att ta ansvaret om så inte skulle vara fallet.

  Gillad av 5 personer

 11. Elisabeth skriver:

  Jag är så upprörd över att en man som Assange behandlas som den värsta brottsling och att Sverige spelar med i denna onda charad som ytterst syftar till att USA ska kunna gripa honom och spärra in honom i ett mörkt hål. Nu öppnar svensk åklagare på nytt upp utredningen i det ytterst svaga ”våldtäkts”-fallet och jag misstänker att det egentligen handlar om i viket land utlämningen till USA enklast och bäst kan ske. Jag skäms över Sveriges medverkan.
  Skribenten i länkad artikel skriver att arresteringen var ett grovt maktmissbruk, att äkta journalistik försvunnit i väst, att politiker, journalister, nyhetsbyråer, think tanks samarbetar för att tysta folk. I artikeln erinras om vad den tyske journalisten Udo Ulfkotte erkände efter flera år i branschen, vi matades av ”info” från CIA som vi publicerade, sedan ägdes vi av dem. Ja, jag tror att det rycks i många trådar när det gäller Assange nu. Hans enda ”brott” är att hans publicerande chikanerade Pentagon och Demokraterna/Hillary, det kommer att stå honom dyrt. ”Why don´t we just drone him”, sa Hillary vid ett tillfälle. Märk väl, Trump gynnades av Wikileaks, det är Deep State/Hillary som är ute efter Assange.
  https://www.zerohedge.com/news/2019-04-14/julian-assange-guilty-only-one-thing-revealing-evil-soul-us-imperialism
  Och så har vi Ola Bini-fallet som jag försöker följa trots att MSM ignorerar det. Man är mer intresserad av Skråmo-barnen än av att ett stort rättsövergrepp just nu begås mot en svensk i Ecuador. Hans enda ”brott”, vänskap med Assange och sympatier med Wikileaks. Allt hänger ihop, misstänker jag.

  Gillad av 7 personer

 12. Östrahult skriver:

  Sanningen tränger sakta fram lite överallt även om det finns mycket motstånd. Solskenshistorien om de fina Skråmobarnen får sig nu en törn av Expressens avslöjande om att deras mormor, känd IS-aktivist, nu tagit sig till deras hotell, säkert med svenska statens goda minne. Kan man kalla en blåsning och därför hör man inte ett ljud om detta i något annat sammanhang. SVT ägnade säkert en tårdrypande kvart i Aktuellt om de stackars barnen, men nu är det tyst.
  GP har idag ett reportage om en svensk familjs sökande efter sin IS-dotter, som hunnit med tre äktenskap med numera döda IS-are.

  I det halvmuslimska Frankrike kommer det fram en del som på sikt lär påverka, två intressanta reportage kan man se nu via webben på BMFTV. Ett handlar om det glömda Frankrike, https://www.bfmtv.com/mediaplayer/video/la-france-dans-les-yeux-revoir-le-grand-format-de-bfmtv-1160824.html. Något att ta efter för någon av kanalerna i Sverige.

  Ett annat handlar om några attentatsmäns tillvaro i Raqqua, franska jihadister, ger viss inblick i IS ekonomiska system.

  Gilla

  • T skriver:

   https://thoralfsblogg.com/2019/05/14/umm-hamza/
   I slutet av november 2016 var hon fortfarande skriven på en adress i Hisings Backa tillsammans med två tonårsbarn som också var med i Raqqa [Källa: Ratsit], men hon tycks INTE finnas med i den svenska folkbokföringen idag, alltså kan man på goda grunder anta att hon lever under skyddad identitet.
   Enligt rykten på Flashback skall hon dock ha flyttat till Vivalla i Örebro, bo tillsammans med en annan muslim och vara aktiv inom moskéen i Vivalla.

   Hennes antagna arabiska namn är Muhajira Umm Hamza (vilket alltså betyder Muhajira mor till Hamza), vilket alltså antyder att hon även haft fler barn än Amanda (gift med Mikael Skråmo) och de två tonårsbarnen som följde med henne till Raqqa.
   En intervju med henne från 2015-03-17 finns här: https://www.rferl.org/a/why-young-women-go-to-syria/26906089.html
   Jag tror att hon är identisk med den Umm Hamza i Raqqa som gick under namnet ”the slaughter” som ledde en beväpnad kvinnlig kommandopatrull med Sharia lagens välsignelse, men jag har inte fått detta bekräftat.

   Tänkvärt är att ”mormor” naturligtvis har lika stor rätt till vårdnaden över lilla Mohammed och hans sex äldre syskon som ”snyftmorfar” Patricio.

   Gilla

 13. Aha skriver:

  Må det vara så väl att det pyr i folkdjupet det märks dock inte i partysympatimätningarna. SD står och stampar, KD växer men det beror mest på kannibalisering av borgarröster. Än kan svensken åka till Thailand och så kommer (självklart) att vara under överskådlig tid. Fattigpensionärerna fortsätter rösta på de partier som gjort dem fattiga, partier som hellre ville vara humanitär stormakt än att pytsa pengar till pensionssystemet. Hela etablissemanget med media i spetsen trycker på och färgar samhällsbilden såsom de vill att den ska framstå. Fotsoldaterna, sådana som Wiman på DN, kommer att fortsätta sin propaganda.
  Nä det behövs att någon stiger fram och lyckas bli kvar i rampljuset, en stark man helt enkelt.

  Ett alternativ är att de förbannade disciplinerar sig och gör gemensam sak. Nätet ligger där och väntar. Bensinupproret har samlat 400 000 i en Facebookgrupp. Om de 400 000 nu avstår en ynka hundralapp har de en krigskassa på fyrtio miljoner.
  Om nu ett par miljoner organiserade sig över nätet och avsatte 100 kr per månad skulle krigskassan bli 2,4 miljarder.
  Det skulle bl.a. räcka till egen nyhetsrapportering motsvarande SVT Play på dagens smarta TV-apparater. En icke PK-nyhetsrapportering torde ha goda möjligheter att plocka över många PK-ister som tittare.
  En icke filtrerad verklighet vinner.

  Gillad av 3 personer

 14. Nakamalkat skriver:

  Var får du detta ifrån att folk vaknar, jag ser ingen skillnad i stort sett? Jag känner enstaka fall, unga såväl som gamla som stiftat bekantskap med Malmö de senaste två åren och gått från 100% pk till att tala om invasion. Problemet är att de fortfarande likt pavlovska hundar är lärda att undvika SD, vissa kommer att rösta SD men steget är stort, jag tror personligen att den farligaste personen idag är Bush-Thor, tidigare tänkte jag Lööf men hon är ju hjälp-muslim, dhimmi, folk vet snart var de har henne. Det politiska slaget i Sverige står om alla indoktrinerade som inte har en egen genomtänkt åsikt, utan endast en inlärd av staten. Detta är kanske 50-70% av de etniska svenskarna, invandrarna är inte så lätta att indoktrinera utan de röstar av mera klokt egenintresse, många vill exempelvis att Sverige skall bli muslimskt och röstar S eller V eller Mp, även om C nu vill ha dessa röster också, men svenskarna kan man lura var man vill.

  Det farliga med Bush-Thor är att hon kan suga upp många av dessa som är för allt bra och mot allt dåligt de 50-70%, som alltid talar sig varma för åtgärder som kan framställas i rosa ljus, men aldrig hårda åtgärder som skall till för att stoppa ondskan, så att dessa röster blir irrelevanta istället för en kraft för förändring. Så nu ser många våldet, otryggheten, våldtäkter och kvinnoförtryck, och söker ett politiskt korrekt alternativ i någon som också säger: jag är mot hedersförtryck och könsstympning! Ta-daaa! De väljer KD. De är dock inte redo att bli vuxna, att dra egna slutsatser om att för att få stopp på detta då krävs järn, järnhårda åtgärder och att många många kommer att komma ikläm. Det finns inget som tyder på att Bush-Thor har varken insikten, viljan eller stödet för att genomföra vad som krävs, tvärtom så har ju KD, liksom alla i 7-klövern i varje steg agerat förkläde för massinvandring och islamisering. Folk söker desperat efter den sista av feghetens vägar och finner KD.

  Jag tror att vår tids sjuka är att dessa socialistiska tankar, att alla är offer, att rätt och fel inte finns, att ondskan inte finns nu har trängt igenom på alla nivåer, pöbeln kunde tillåtas vara så naiv men när de som styr också är det, då kommer kaoset och våldet som ett brev på posten. När de som styr inte erkänner ondskan, och förekomsten av onda människor, ja, men vem skall då stoppa ondskan, både den som våra ledare inte låtsas om bor i deras eget bröst, och den som finns i befolkningen, inte minst hos den invandrade delen?

  Allt styrs från innerstan i Stockholm av hycklarna där, så jag hoppas att Patriks politiska termometer visar mera rätt än den jag använder i Skåne, 13C i vattnet nu, paddlade med sälar i förrgår, jag har ingen koll på stämningsläget på Östermalm, jag trodde det värsta där var att snubbla över en och annan tiggare?

  Gillad av 9 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   Ja, att hoppas på Ebba Busch Thor och KD är att få finna sig grundlurad ett antal månader, till högst ett år senare. Möjligen 2-4 år för de mest trögtänkta.

   Det partiet och den partiledaren är inget annat än en kopia av övriga sjuklövern. Det är bekräftat.

   Gilla

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  ”Generellt gäller dock att tilltron är slut och förbrukad.” Det är vist och sant. Tilltro kan endast ges efter att någon visat sig pålitlig, inte före. Processen du beskriver kan dock inte tillåtas stanna vid just förbrukad tilltro.

  Den måste drivas vidare till sina nästa steg: urskillningslös, skoningslös hämnd samt att man försöker bygga på nytt.

  Handen på hjärtat, förutsatt att det inte är öppet: vem här skulle gråt, eller ens känna sorg (annat än normal mänsklig medkänsla) om morgondagens rubrik var att regeringsmedlem eller rikspolitiker från ”the usual suspects” blivit dödad. Inte omkommit, inte förolyckats, utan blivit tagen av daga av en förbittrad svensk som fått livet förstört av deras rasistiska svenskhatarpolitik?

  På vems sida hade du ställt dig? På offrets eller på förbrytarens?

  Hur hårt sitter indoktrineringen att våld är fel, och på vilket sätt är du gynnad av att inte söka hämnd, inte acceptera att rätt sitter i spjutstångs ände, inte se till att den som fattat beslut och gett order får axla skulden ? (Eller ”ta ansvar” som det heter idag – vilket är fel: ansvar är inget man tar frivilligt, det är något man tvingas till. Gör man det frivilligt kallas det plikt.)

  Tål du att en man som Akhilov får leva, försörjd av dig, eller ej? Tål du att de som sett till att han och andra som han kan vistas i Sverige, försörjda av oss, går fria eller ej?

  Det är inte en fråga om ord och principer utan om vad som i känns rätt. Lita på din känslor: de är din kultur som talar till dig.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 7 personer

 16. Anders skriver:

  Vi får ju nu också lära oss att det är den stora gruppen 80-åringar som gör att kommunernas ekonomi är ”ansträngd”. Gammalsvenskarna lever för länge!

  Gillad av 1 person

  • Dna skriver:

   Dåliga för klimatet är de också. Vi kanske skall begränsa livslängden till 60år för klimatets skull? Skall vi fråga Greta?

   Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Jag kommer slå tillbaka alla som försöker ta livet av mig. Jag har betalt min del. Nu får jag tillbaka en del. Kommuner betalar inte ut pension till vanliga medborgare. Det gör staten. Kommunen betalar en liten skärv till de som varit anställda i kommunen. Kommunen betalar inte sjukvård till äldre, det gör landstingen. Kommuner har marginella kostnader för 80+are. Så Magdalena och de andra som hävdar att kommunerna går på knäna pga äldre hon ljuger som en häst travar.

   Gillad av 4 personer

   • Dna skriver:

    Det är ju rakt av vidrigt det som de står och säger, finansministern spottar de äldre i ansiktet. Vi går mot en tid där de kommer att avslöja sig som förrädare allt mera tydligt och öppet.

    Gillad av 4 personer

 17. Björn skriver:

  Problemet är att de flesta svenskar fortfarande lever i tron att vi har demokrati här i Sverige, och därför finner sig i alla beslut utan protester! OAVSETT hur uppenbart galna de än är……..

  Gillad av 4 personer

 18. Eva Danielsson skriver:

  Hoppas att din känsla av att vara förbannad speglar folkets känsla. Ett tecken på upprördhet över maktfullkomligheten inom EU och inom det svenska politikerväldet är väl Ivar Arpis ledarartikel i SvD igår. Och att den blev publicerad över huvud taget. Vågar man tro att det inte bara var en tillfällig ”miss” i hanteringen utan står för en bra början.

  Gillad av 3 personer

  • Tomas skriver:

   Får se hur skattebetalarna mottar nyheten att kommunisten Malin Björk använder våra pengar i stor stil via EU traktamente för att köpa V reklam på plastklitorisar. Kan man förnedra svensken mera? Sjöstedt förstår inte vad som är fel med detta, snacka om att sjukt parti!

   Gillad av 2 personer

  • laogong2018 skriver:

   Har skickat många ”klago-mejls” till SvD och till slut slutade läsa SvD. De flesta s.k. journalister där kopierar ju bara vänster propaganda från USA utan att kolla källor. Ren lathet. SvD är också en stor besvikelse, kommer ihåg Palme och W. Mobergs duell på svensk TV där Palme avfärdade Moberg genom att påpeka att det var ju SvD som skrev detta…..

   Gilla

 19. Björn skriver:

  Något som stört mej våldsamt de senaste dagarna, är MSM:s förklaringar till varför alla kommuner och landet i stort, står vid ruinens brant! ALLT skylls nu på de ”demografiska förändringarna”, dvs att de äldres antal hela tiden ökar, i förhållande till de i ”arbetsför ålder”! Visst, det är väl i viss mån riktigt, men vad som inte sägs är att ANDELEN INVANDRADE äldre, som aldrig arbetat i Sverige, OCKSÅ hela tiden ökar inom gruppen ”de äldre”! Dessutom i mycket snabbare takt! Att sen andelen oanställbara invandrare, samtidigt växer inom gruppen som anses vara i ”arbetsför ålder”, talas det heller inte om! Snacka om vilseledande ”information”!

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Som jag skrev längre upp. kommuner har marginella kostnader för äldre. Staten och landstingen har kostnader för pension samt sjukvård. Kommer du som äldre in på ett äldreboende så snor kommunen större delen av din pension. Nej, det är alla ”baaarnen” som kostar pengar för kommunerna.

   Gillad av 2 personer

  • Björn skriver:

   MSM anser tydligen att det är helt OK att påstå att våra äldre som byggde upp Sverige, nu på ålderns höst är en ”belastning” för samhällsekonomin, medan det i stort sett är straffbart att påstå detsamma om invandrare från MENA som aldrig bidragit med en endaste arbetad timme! Nej, nu måste jag försöka tänka på något annat, innan topplocket ryker…..

   Gilla

 20. A skriver:

  Ja P.E, det är ett nytt tonfall, men den stora massan inser ännu inte att allt som dagisfröknarna lärt dem är fullständigt totalt fel. Så fel som något kan bli. Därför måste det bli ännu ett varv med mer av samma.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 21. Claudia de Longueville skriver:

  Sverige är en nation plågad av verklighetsfrånvända makthavare, politruker och aktivistbyråkrater, Patrik.
  Stollar som, av någon outgrundlig anledning, drivs av en agenda som vore den rekvirerad från helvetet.
  Vettvillingar, som aldrig lyssnar och som aldrig anser sig behöva lyssna.
  Allt, resulterande i politiska ogärningar, som utförts utan någon som helst besinning eller eftertanke och helt i avsaknad av minsta analys.

  När är svenskarnas tålamod slut?
  Det kan inte vara mer uppenbart, att Svea rikes folk har grundlurats av svindlarna och lurendrejarna.
  Det är tydligt att de genomruttna politiska gangstrarna har för avsikt, att skoningslöst driva nationen mot avgrunden.

  Straffet för dessa kan, om den dagen någonsin timar, inte bli hårt nog.
  Det sönderfallande riket tycks ha tappat all tillförsikt och all kraft.
  När skall fähundarna ställas till svars?

  Det är för bedrövligt, men packet i Rosenbad är inte folkets.
  Det är ett kabinett, som bringats till existens under starkt manipulativa former.
  Talmansrundorna visade, att väljarna under valrörelsen gravt hade desinformerats och vilseletts.

  Vem hade kunnat föreställa sig att det i en framtid skulle vara möjligt för en absolut virrpanna, en intellektuellt efterbliven och en veritabel jubelåsna, att bli ledare för Bondeförbundet, Folkpartiet respektive Socialdemokraterna.

  Den skränande gåsen, den av familjerådet styrda filuren och den å huvudets vägnar gravt missgynnade existensen på statsministertaburetten är personligheter, som vän av ordning inte under några som helst förhållanden skulle ha kunnat frammana någon bild av.

  Gillad av 1 person

 22. M skriver:

  Det finns en skillnad mellan människor i hur brett och djupt deras förståelse i form av modeller över samhället sträcker sig, hur väl de tolkar vad som händer och hur det ser ut. Känslomässigt har nog stora delar av befolkningen vänt sitt intresse mot sin egen lilla värld, ser mest till sitt intresse av lugn och ro och ökad bekvämlighet och inkomst. De tar inte media på alvar och samtidigt tror de på media och har liten annan information som gör det möjligt att se mönstren. Vi ser ju det här i hur t.ex. SD i första hand fått röster från lägre inkomstskikt dvs de som inte kan köpa sig fria och som lever i kommuner där problemen börjar bli övertydliga.

  Att läsa av andras känslor är medfött i hög grad, spegelneuron gör det möjligt avläsa andra människor, men förståelsen av hur världen fungerar måste byggas upp intersubjektivt med andra människor i skola, via media t.ex. böcker.

  Idag ökar med största sannolikhet misstron mot politiker och det finns få på skalan som möter tilltro, men ändå ser vi i resultaten i de olika valen att människor inte tycks dra slutsatsen att t.ex. invandringen måste tvärstoppas för att skapa utrymmer för integration eller att Miljöpartiet för en idealistisk politik utan förankring i verkligheten eller att Centerpartiet för vidare Rheinfeldts nyliberala politik om öppna gränser.

  Jag tror inte det enbart handlar om att välja mellan pest och kolera utan om förvirring när det gäller att förstå hur världen fungerar.

  Människor VILL tro på olika bilder/modeller av samhället oavsett om det är den borgerliga fyrtio åriga propagandan om att skatternas höjd som är problemet eller att offentlig sektor fungerar väl under styre av politiker eller några få att Trump har en insikt om världen som inga andra eller tvärtom. Man VILL tro på Jesu kärleksbudskap och humanism eller tror att medlemskap i Nato handlar om att inte åka snålskjuts, Man VILL tro att Sverige är socialistiskt eller man är tillräckligt kunnig för att inse att det är kapitalistiskt.

  De som orkar debattera tror att man måste påverka känslomässigt med slagord. Det verkliga problemet är att själv förstå, förstå med andra, hur världen fungerar oavsett ideologier och ismer.

  Gilla

 23. kolosserbrevetkap3 skriver:

  AHA: ”Än kan svensken åka till Thailand och så kommer (självklart) att vara under överskådlig tid. Fattigpensionärerna fortsätter rösta på de partier som gjort dem fattiga, partier som hellre ville vara humanitär stormakt än att pytsa pengar till pensionssystemet. Hela etablissemanget med media i spetsen trycker på och färgar samhällsbilden såsom de vill att den ska framstå. Fotsoldaterna, sådana som Wiman på DN, kommer att fortsätta sin propaganda”.

  Ja, så är det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.