Bitte Assarmo: Tänk om de fattiga arbetarungarna hade vetat att dagens ungdomar bränner bilar…

Bitte AssarmoNär jag flyttade från Karlskoga till Stockholm i mitten av 1980-talet, 22 år gammal, var jag dödstrött på livet i den lilla bruksstaden. Efter gymnasiet, och efter att ha gjort ett antal månader vid löpande bandet i sprängämnesfabriken, kände jag att det var dags att vidga vyerna. Jag flyttade först till miljonprogramsområdet Brandbergen, döpt av den lokala folkhumorn till Promillehill, och därefter till Bandhagen där jag fortfarande bor. Men banden till Karlskoga har jag aldrig släppt. Faktum är att de blivit allt starkare med åren.

Nu är det förstås inte den under 70-talet så demolerade stadskärnan jag känner starkast för. Charmen med Karlskoga centrum försvann i början av 1970-talet när de styrande, för att inte säga enväldiga, socialdemokraterna beslutade sig att gå emot folkviljan och riva större delen av den vackra paradgatan med dess anrika butiker och caféer. Denna ersattes med en smutsbrun betongkoloss, K-center kallad, och allt det som var vackert, inbjudande och trivsamt med stadskärnan var borta. Men trots politikernas målmedvetna beslut att förgöra så mycket som möjligt av det som de tidigare generationerna byggde upp har de faktiskt inte lyckats förinta allt. Det finns fortfarande glimmande guldkorn som berättar insiktsfullt och ärligt om Karlskogas brukshistoria och mitt eget kulturarv.

Ett av de kulturarv som klarat rivningshysterin är en gammal arbetarbostad som kallas Gråbo. Var namnet kommer ifrån är inte helt klart, men enligt lokala historiker är det från början ett öknamn som kom sig av att inte bara vägglöss utan också gråsuggor var vanligt förekommande i lägenheterna.

Gråbo, och flera liknande arbetarbostäder, byggdes av Bofors Bruk i slutet av 1800-talet, då Alfred Nobel tagit över företaget och då vapentillverkningen gett upphov till en enorm expansion för bruket. Allt fler arbetare anställdes, och behovet av bostäder var skriande.

Många av Boforsarbetarna som bodde i Gråbo var smeder som arbetade i brukets lancashiresmedja. De slet hårt i sitt anletes svett, men deras hustrur hade det inte lättare. De hade ansvaret för vedhuggning, vattenhämtning, trädgårdsland och hushållsgris och dessutom skulle de sköta barn och matlagning. De flesta av Gråbobarnen började själva jobba vid bruket, ofta så tidigt som vid tolv års ålder.

Gråbo fungerade som bostad ända in på 1970-talet. När det, i tidens anda, började talas om att huset skulle rivas trädde Örebro Läns Museum in i bilden och satte igång med det digra arbetet att återskapa den gamla arbetarbostaden. Genom ett gediget och noggrant spårningsarbete kunde man identifiera nästan alla som bott i arbetarlängan, och av dem valde man ut tre representativa familjer och skapade trovärdiga kulturhistoriska miljöer för var och en av de tre lägenheterna som idag fungerar som permanent utställning. Där kan man idag resa i tiden och se hur Boforsarbetarna hade det 1885, 1918 och 1942. Allt är autentiskt, från sängplatser till husgeråd, och i skafferier och skåp står till och med saft och sylt från vinbärsbuskarna på gården.

Jag besöker Gråbo nästan varje sommar och jag tröttnar aldrig. Den faluröda huslängan med de vita knutarna, bärbuskarna och syrenbersån på gräsmattan utanför, uthusen där det fortfarande finns redskap kvar från flera generationer tillbaka – det är nästan omöjligt att inte känna både vemod och lycka över detta möte med den svenska arbetarhistorien. Ibland suckar jag lite nostalgiskt igenkännande över soffan i 1918 års arbetarhem, identisk med den som stod hemma hos morfar, och över matservisen i 1942 års kök, som också fanns hemma hos en morbror.

Samtidigt glömmer jag aldrig att det som idag är en idyll, dit människor kan komma för att möta sitt kulturarv, en gång var en fattig och hård miljö där människor kämpade hårt för sitt dagliga bröd. Om att deras mödor långsamt gav frukt vittnar de tre tidsmiljöerna. Medan nio personer trängdes i ett rum och kök utan rinnande vatten 1885 bodde en familj på fyra i en lägenhet med diskho och slask och kallvattenkran en generation senare.

Barnen som växte upp på Gråbo gick, ända fram till slutet av 1940-talet, sex år i folkskola och började jobba vid tolv års ålder. De slet och stretade för att förkovra sig, och för att ge sina barn och barnbarn ett bättre liv. Om någon sagt till dem att det idag, ett par generationer senare, finns ungdomar som går ut i stora gäng och bränner bilar, eller kastar sten på blåljuspersonal av frustration över inbillade oförrätter skulle de förmodligen inte ha trott att det var möjligt med tanke på alla privilegier dagens unga har jämfört med gårdagens.

Det skulle det inte heller ha varit, om inte så många inom främst politiken och massmedierna hade ägnat så mycket tid åt att förminska och förringa de generationer som gått före. ”Nu bygger vi Sverige!” var ett flitigt använt slagord för några år sedan, från vänster till höger . Men det var en lögn. Sverige byggdes långt innan dagens representanter för de tre statsmakterna såg dagens ljus. Ingenting av det välstånd, som de nu handskas så ovarsamt med, kom gratis. Allt hade sitt pris. Det ska respekteras. Och det får inte glömmas bort.

50 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Tänk om de fattiga arbetarungarna hade vetat att dagens ungdomar bränner bilar…

 1. Jan Andersson skriver:

  Jag rekommenderar alla som har tid över att använda sig av Riksarkivet som nu ar gratis tillgängligt för att ta reda på sina anor. Det viktiga är inte att lista en massa namn, utan att läsa mellan raderna hur de levde, och vad som fick dem att göra sina livsval. Jag lovar att det är betydligt mer spännande än att följa även den bästa TV-såpan eftersom det handlar om dig själv och de gener du går omkring med dags dato, och du kommer att upptäcka att skillnaden är mycket liten.

  Gillad av 6 personer

 2. Jan Andersson skriver:

  Österviksvägen mellan Immetorp och Degerfors, öster om Möckeln är nu på våren en av de allra vackraste vägsträckningar som finns.

  Gilla

 3. A skriver:

  Ja Bitte, tänk vad Sverige kunde ha varit utan den artificiella industriella socialdemokratiska förstörelselustan, som dödar allt organiskt, hederligt och levande som kommer i dess väg. Det är mycket skrämmande när man inser hur instrumentellt och systematiskt de har gått till väga.

  Mvh A

  Gillad av 16 personer

 4. gras1519 skriver:

  Ja, det finns idyller runt om i Sverige. Idyller innebär att allt görs i den lilla skalan och av enskilda människors kreativitet. När effektivitet, lönsamhet och storskalig planering får ta över, så försvinner idyllerna. Människor må få bättre ekonomi, men ofta på bekostnad av trivseln.

  Gillad av 6 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  Mycket bra! Men det är ju just det faktum att människor kämpar hårt för sitt dagliga bröd som gör en plats till en idyll. Detta gäller även den ursprungliga bemärkelsen av ordet, som då romantiserade bondens hårda men effektiva arbete. Skin in the game, sitt eget skinn i potten.

  Gillad av 12 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Eller kanske inte levt alls? På någon plats överhuvudtaget. Apropå taga huvuden, förresten, är det inte det de gör i de kulturer dessa kommer ifrån?

   Gillad av 1 person

 6. larsbernhoff skriver:

  Assarmo ger uttryck för en befogad respekt för det samhälle som i många generationer gjorde Sverige till ett väl fungerande samhälle. Det är värt uppskattning och respekt. Samtidigt var det för snävt för en ung vetgirig kvinna att bo kvar. Hon drogs till storstaden som så många andra.
  Sverige var industriellt duktigt men inte uppenbart på att bygga attraktiva städer eftersom folk flyttade dit ändå. Inte heller begrep våra ledare sig på var gränsen för inflyttning till Sverige skulle gå. Först var det arbetskraftsinvandring och då fungerade det i stort bra, sedan försökte man förvilla folket med att all invandring var bra. En sådan invandring utan realistiska regler och kriterier men ett nästan urskiljningslöst bidragssystem skapar problem
  Att likna bilbrännande ungdomar i tex Bergsjön med de som har sina rötter i tex Karlskoga blir helt absurt. Jag såg Janne Josefssons återbesök efter 25 år i det samhället. 8 maj https://www.svtplay.se/video/22127610/josefsson/josefsson-sasong-1-tunneln?cmpid=del:an:05-12-2019:josefsson:pla:lp-app Där var sorteringen av invandrare utan bra framtidsutsiker total och de bodde på ena sidan tunneln. Alla visste att det var misslyckat att bo på fel sida. En del hade lyckats flytta till andra sidan med egen bostad istället för hyreslägenheter. Uppväxten där fostrar ideal och beteenden som är långt från vad som inte har några påtagliga likheter med tex Karlskoga på 70-80 talet.
  Tyvärr har Assarmo rätt vad gäller i sin kritik att det gamla Sverige inte får rätt uppskattning. Samtidigt är det med värderingar från dessa som vi kört fast och under för lång tid naivt skapat regler och värderingar som bryter ner solidariteten i samhället. Med klokare ledare hade vi kunnat satsa på slogan med innebörd. Nu bygger vi vidare för ett fungerande Sverige. Eller ”Make Sweden great again” Det ska inte var någon ljugande Trumptyp som förstärker motsättningar i samhället utan någon som vågar vara ärlig och med en vision om fungerande samhällen som förmår hantera problem med tex ungdomar som saboterar. De är alla kända till namnen men deras krafter har tillåtits bli starkare än polisen och det samhälle de saboterar.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   Det är väl inte VI som skapat de nya regler och värderingar som slagit sönder Sverige? Det är ju de politiker som ett blint lydande folk röstat och röstar på som förstört vårt land.
   Låna och läs den brittiske författaren och journalisten Roland Huntfords bok ”Det blinda Sverige”. Han bodde i Sverige i 10 år på 60-talet och boken kom 1971. Han menar att det svenska folket i grunden blivit, av förtrycket under 500 år, ett sovjetisktliknande folk som bara känner till att det är bäst huka sig igenom livet.
   Att svenska folket fortsätter att rösta på sitt lands övertagande av andra folkslag beror nog på detta, att vi ända sedan Gustaf Wasa och efterföljande tyranniska kungar och sossepampar med ty åtföljande fackpampar nedtryckts just tillräckligt mycket. För att många, tror jag, inte ens vågar tänka de förbjudna tankarna om invandringen! Och det var tex inte länge sedan man avskaffade kollektivanslutningen till S-partiet!
   Så sju partiet hatar det åttonde partiet SD, skapat av motståndare till dessa Sveriges undergångspartier. Därför hatas och förljugs detta parti av de sju övriga, och utsätts för godkänt våld från statens legitimerade våldsorganisationer tex Expos AFA.

   Gillad av 10 personer

   • kolosserbrevetkap3 skriver:

    JAN MOLIN: ”Så sju partiet hatar det åttonde partiet SD, skapat av motståndare till dessa Sveriges undergångspartier. Därför hatas och förljugs detta parti av de sju övriga, och utsätts för godkänt våld från statens legitimerade våldsorganisationer tex Expos AFA”.

    Tack för en stark och övertygande betraktelse. Klarsyn och sanning, befriande ogrumlat av sentimental propagandanostalgi.

    Gilla

 7. lenam skriver:

  Javisst, vi ska inte bli som bortskämda rikemansbarn. Vi ska vara som kloka bevarare av de rikedomar som vi ärvt och ska förvalta till oss själva och kommande generationer. Vi ska inte öppna vårt land för bedragare. Vi ska inte ljuga och säga att vi värnar asylrätten. Att värna asylrätten tycks inte gå att kombinera med att värna vårt land eftersom det väller in bedragare. Det vet våra politiker och därför är de själva bedragare mot sitt folk.

  Gillad av 4 personer

 8. Svenge skriver:

  Tack Bitte! När i sommar kan vi mötas i Gråbo för att tala om Torget, E 18 genom stan, Bolaget med dess sociala ansvar etc. Jag växte upp vid NV delen av torget som nr 2 av 4 barn i en middle medelklassfamilj med dess för och nackdelar. Hälsningar S.E.

  Gilla

 9. Dna skriver:

  Jag vänder mot rubriken, det går ju inte att tala om ”dagens ungdomar” mer. Det är ett dött begrepp, det finns svenska ungdomar och det finns invandrarungdomar. Det går således inte att göra jämförelser på detta sätt över tid. Svenska ungdomar bränner inga bilar.

  ”Ungdom” betyder ju inte samma sak heller, många har en kultur där giftermål med barn är legitimt.

  Gillad av 7 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   DNA: ”Jag vänder mot rubriken, det går ju inte att tala om ”dagens ungdomar” mer. Det är ett dött begrepp, det finns svenska ungdomar och det finns invandrarungdomar. Det går således inte att göra jämförelser på detta sätt över tid. Svenska ungdomar bränner inga bilar”.

   Ja, det förefaller väldigt PK att tala om dagens ungdomar i samband med dagens upploppartade och systematiska brännande av bilar.

   Gillad av 4 personer

 10. Rikard skriver:

  Hej.

  Låt mig då fråga Assarmo: hur löser du problemet med dessa bilbränder?

  Fritidsgårdar, förebyggande förbön, bättre skola, integration, kamp mot rasismen eller andra floskler?

  Eller erkännandet att det är utlänningar som beter sig som deras folk plägar göra, och att om du vill att det arbete och den möda du skriver om inte skall varit förgäves, så måste landet i princip tömmas på dessa utlänningar?

  Någon medelväg gives icke, inte mer än du har en medelväg mellan att släcka en eld och låta det brinna.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 11 personer

  • Dna skriver:

   Precis, jag har haft paus med att hela tiden påpeka detta, för inte en enda gång har Bitte formulerat vad som skall till, hon tillhör dessa som är för allt bra och mot allt dåligt, och terrorister, våldtäktsmän och bilbrännare är dåligt (hurra för denna insikt) men vad göra?

   Repatriering är självklart nödvändigt.

   Gillad av 3 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Johan Westerholm, som utger sig för att vara sosse, skrev såhär för tre år sen på sin blogg Ledarsidorna:

    ‘Samtalen från Libanon kommer nu åter efter min senaste resa dit. Framför allt det råd jag skulle vidarebefordra till våra politiska ledare men som jag, och många, ryggar för. Jag kommer nu ihåg hur den lille mannen, ministern som överlevt ett tjugo år långt inbördeskrig, spände ögonen i mig och sade:

    ”Lyd ett råd. Glöm bort det där med rättssäkerhet i några år. Glöm bort det där med mänskliga rättigheter. Ni måste gå in i varje hus och börja uppifrån och ner och rensa. Om ni vill vara snälla så internera dem på obestämd tid tills de begripit hur man uppför sig men har ni möjlighet så kasta ut dem, oavsett vilket öde som väntar dem. Det kommer bespara er eoner av tid och annat lidande. Tror ni oss inte är det ert problem snarare än ni kan ana”.’

    https://ledarsidorna.se/2016/05/ett-rad/

    Gilla

 11. T skriver:

  Läst på Samnytt
  På torsdagen överlämnade regeringen en proposition till riksdagen rubricerad som en förlängning på två år av nu gällande lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd. I realiteten handlar det dock till stor del om motsatsen – bland annat blir reglerna för anhöriginvandring betydligt generösare.
  Den ursprungliga lagen som infördes 2016 efter sammanbrottet i asylmottagandet 2015 innebar att det blev stramare regler för familjeåterförening i Sverige. Dessa åtstramningar tas nu i princip bort som en del av den så kallade JÖK-överenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

  Alternativt skyddsbehövande får samma rätt till familjeåterförening som personer med flyktingstatus.
  Sverige går mot en stor katastrof
  Av Sveriges 10 miljoner invånare är 2,1 miljoner utrikes födda.Därtill bor ett okänt antal asylanter kanske 1 miljon i Sverige.
  Barnafödandet inom vissa grupper av invandrare är enormt! Officiell statistik saknas eftersom vare sig etnicitet eller religion får registreras i Sverige.

  Migrationsverket rapporterade våren 2018 att kvinnor med PUT(dvs nästan enbart muslimer) under åren 2016+2017 fött inte mindre än drygt 13000 barn därav kaoset på våra BB avdelningar vilket massmedierna vägrat att diskutera.

  Redan på 2040 talet kommer svenskarna att vara i minoritet i Sverige.,Och vad detta innebär kan var och en räkna ut. Karl Martell stoppade den muslimska erövringen av Europa 744 och polackerna befriade det av araber belägrade Wien 1687 .Men idag är hotet mot Europa mycket större. Idag hälsar man erövrarna välkomna !

  Och betalar för det.

  Gillad av 8 personer

  • Anders L. skriver:

   Födelsetalen finns bl.a i SCBs rapport ”Sveriges framtida befolkning 2018-2080”. På s. 53, diagram 4.27 finns fertilitetstalen, antal födda barn per kvinna. För svenska kvinnor är de f.n. ca. 1,7 och för kvinnor från de minst utvecklade länderna, Somalia, Eritrea, Afghanistan (HDI 3), är de ca. 3,2. Eller som muslimska brödraskapet uttrycker det, ”De har klockan, vi har tiden”.
   https://www.scb.se/publikation/33003

   Gillad av 3 personer

   • brrr skriver:

    Mycket tveksamt om 3,2 barn räcker när det gäller dem från Somalia, Afghanistan och Eritrea. Skulle vilja veta hur den statistiken tagits fram. Har de räknat in unga kvinnor som ännu inte är klara med barnafödandet? Eller gäller siffran ”utomeuropeiska” så att t.ex. thailändskor är inräknade? De torde nämligen dra ner genomsnittet rejält.
    Eller är statistiken ”manipulerad” på något annat sätt?
    För många år sedan hörde jag ett avsnitt av P1-programmet Konflikt, som hette ”demografins demoner” om jag minns rätt. En kvinna från SCB deltog, och efter att ha lyssnat på henne tappade jag det sista av tilltro till den myndigheten också.

    Gilla

 12. Aha skriver:

  Sverige som ingen kultur har, etablissemangets skamlösa försök att förminska den svenska särarten för att öka acceptansen för mångkulturen. Dubbelt skamlöst då det rör sig om att sudda ut en av världens mest framgångsrika kulturer.
  Dödsdömt att lyckas, att man ändå fortsätter förminskningen visar på etablissemangets dåliga omdöme, deras tondövhet.

  Etablissemanget går all in för att misskreditera svenskheten. Bitte Assarmo visar med sin krönika motsatsen, hur en stark kultur, hur ett slitsamt folk byggde upp sin standard, en standard som etablissemanget nu generöst låter andra ta del av.
  Detta slitsamma och kreativa folk är nu på väg att få en andrahands roll.

  Etablissemanget måste bytas ut.

  Gillad av 6 personer

  • Tomas skriver:

   Just det. Reinfeldts och Lövens straff mot väljare som tvingas rösta SD i försök att rädda Sverige är skrämmande. Båda är likt uppkäftiga barn som aldrig lämnar trotsåldern. Hur man fortfarande kan säga sig vilja rösta på 7 klövern visar på beklämmande naivitet. Vi fyller på med en storstads befolkning mestadels bidragstagare varje år så VAKNA någon gång.

   Gillad av 5 personer

  • pllay skriver:

   Ja, det racker inte med den politiska klassen, det ar etablissemangets kultur som ar infekterad och maste botas. Skar bort dodkottet och lat lakningsprocessen hela samhallet.
   Ett arbete som kommer krava malmedveten och kompromisslos skolning under flera generationer, demokratins fundament maste tvingas in i etablissemangets medvetande.
   Etablissemanget far aldrig nagonsin bli vara herrar, det skall och maste vara folkets tjanare.

   Gillad av 4 personer

 13. Stefan Sewall skriver:

  Ja tänk om mina förfäder hade vetat om dagens förfall och om dagens ungdomar hade haft något perspektiv på svensk allmogehistoria. Min lärare i 5:e klass var mycket klok och gav oss elever uppgift att intervjua någon äldre person om sin barndom och skriva en liten uppsats om det. Det gav oss bortskämda (men skötsamma) 60-tals barn perspektiv på tillvaron. Jag och min kompis som inte hade äldre släktingar i närheten gick hem till min mormor och frågade henne om hennes barndom. Hon berättade om hur hon som sjuåring 1907 fick gå ensam genom skogen till skolan. Hon sade 2 mil, men jag har många gånger undrat om hon hade fel om sträckan. Det var dock säkert långt (och inte bara 2 km). Hon skulle dock aldrig drömma om att ljuga. Hon var en av 10 syskon i ett torp med 1 rum och kök. Utfattig. Bondpiga från 12 år. Hennes pappa föddes 1860 och upplevde som 8 åring hur alla syskonen dog av svält i Närke nödåret 1868. De kröp under ladan en efter en och lade sig för att dö. – Direkt ögonvittnesberättelse från hennes pappa till mig som 12 åring 1967.
  Mormor hade på fattig-vischan knappt sett en dagstidning som 12 åring och inte sett tåget eller någon bil. Många av mormors syskon och släktingar utvandrade till Amerika. Jag träffade en 90-årig amerikansk bror som gav mig en dollar 1963.
  Mormor upplevde en fantastisk förbättring från sin barndom som piga under WW1 fram till 1950-60-70-talen då det till slut mat fanns mer än man behövde och hon fick badrum (till hennes bondsysters svårartade, ilskna avund, minns jag) och kunde åka egen bil och se på egen TV. Hon och morfar arbetade och gnodde stenhårt på ett litet arrendejordbruk i hela sitt liv och förstod inte hur någon kunde ljuga eller luras eller på något sätt vara ond. Morfar hade två jobb. Både småbonde och postiljon. Hon och han var de mest rekorderliga och ordentliga man kan tänka sig. Hon gick i missionskyrkan. Morfar var ur-snäll och gav mig en cykel som jag älskade. Hon skulle ha dött av förtvivlan om hon varit med nu och sett galenskapen med nedbrytningen av det samhälle hon slet för att bygga upp, av ofattbart bortskämda helt kulturlösa ociviliserade barbarer som misshandlar ambulansförare och brandmän och rånar 9-åringar på väg till skolan och våldtar små skolflickor. Hon skulle aldrig trott på att det var sant.
  Hon skulle aldrig trott att det var sant att jordklotets mest bestialiska monster från Daesh- tyranniet skulle välkomnas hit utan planer på Nürnbergrättegångar och vederbörlig maximal straffnivå för sina avgrundsbrott mot mänskligheten i det formidabla helvete de rest runt jorden för att avsiktligt skapa för de stackars kristna som råkat bo i Syrien och norra Irak. Massakerbödlar mycket värre än Himmler och Heydrich och Goebbels, som nu ska daltas med som aldrig Nazi-förbrytarna kunde ha drömt om. Göring visste att det inte fanns någon nåd och hade cyanidkapseln dold i beredskap för att förekomma hängningen i Nürnberg. Mormor var kristen och skulle ha tagit parti för de kristna i mellanöstern och förfasat sig över de som massmördar dem.

  Gillad av 9 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Eftersom de övriga partierna alltid har verkat mest nöjda med att vara i opposition och höja ett och annat finger då och då. Var finns vår Nigel Farage?

    Gillad av 1 person

   • Stefan Sewall skriver:

    Morfar röstade nog på bondepartiet (senare centerpartiet). Om de hade röstat på socialdemokraterna runt 1918-1920 så hade det inte varit så ologiskt.
    Då visste man ju ännu inte hur det skulle komma att bli med Sovjet och världskommunismen med Lenin och Stalin och Mao osv. fram till PolPot. För de riktigt fattiga var nog socialdemokraterna ett logiskt hopp om förbättring vid tiden innan vi hunnit få facit på hur socialism/kommunism skulle komma att utvecklas och bli i praktiken med Gulag-massmord i alla kommunistländer, kulminerande på dödens fält i Kambodja 1975-1978 där alla med glasögon och alla med minsta kunskap i språk, och samtliga tandläkare mördades för att endast en enkel landsbygdsbefolkning skulle finnas kvar. Tandläkarna mördades t.ex., för att en sund bondebefolkning inte äter socker, och därmed behövs ingen tandvård, så varenda tandläkare avrättades. Folk grävdes ned med bara huvudet stickandes upp över jordytan och så träddes plastpåsar på deras huvuden så de kvävdes för att spara på kulor. PolPots ideologi var den längst drivna, mest konsekventa varianten av kommunism/Maoism.

    Gillad av 4 personer

 14. Göran Holmström skriver:

  Bitte mycket trevlig krönika, gick genom gamla delen av Lindesberg igår då dottern och svärsonen var där för att gå på Cruisingen och hälsa på svärsonens familj. Det som slog mig hur Lindesberg, lyckats behålla sin charm och känsla för det gamla, en vacker ort där jag gärna skulle kunna bo.
  På vägen hem åkte vi genom Kopparberg, en ort som skulle kunna vara vacker, men det står villor/hus med igenspikade fönster och dörrar, ett hus såg jag sakna både dörrar och fönster.
  Jag ska inte skylla invandrarna för det, men 45% av Kopparbergs population är numer utbytt mot invandrare. Felet ligger inte hos dom som kommit hit, utan felet ligger hos politiker som jagar röster till vilket pris som helst.
  En undran jag har är hur mycket billigare hade det varit, att gynna sina egna väljare, hållit i skenande offentliga utgifter, låtit bli att splittra folkhemmet. Låtit vanliga människor behålla det dom kunde slita ihop under en livstid, för att sedan ge till sina avkommor för nästa livscykel.
  Jag undrar hur Sverige skulle sett ut om alla bruksorter fått blomstra och utvecklats?
  Hade landet sett ut som Schweiz eller områdena runt alperna typ Italien eller den tyska delen,
  välmående och trivsamt, med massor av småindustri blandat med jordbruk.
  Tack sossar, för skövlingen av ett av världens finaste länder .
  Vad Fan Fick Vi?

  Gillad av 6 personer

 15. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Stora frågan är. Avtar stam- och klanmentaliteten över generationerna? Finns där en kritisk massa som förhindrar en sådan civilisationsprocess när en primitiv å möjligen invasiv folkgrupp blir tillräckligt stor för att slippa beblanda sig med majoritetsfolket?
  Kanske tar det ett par hundra år, har vi den tiden och det tålamodet?
  En sak är säker, vi chansar just nu våldsamt eftersom vi inte känner svaret på frågorna.

  Gilla

  • Jan Molin skriver:

   Nej inte för muslimer i flock. Utom för enskilda som kommit och som haft utbildning som möjliggör att efter inhämtande av svenskan kunna arbeta.
   Muslimer i flock beblandar sig aldrig med det invaderade landets befolkning. Och, de politiker som förordar denna massinvandring, beblandar sig inte heller med de invasionshopar de tar hit. Men klankar på oss svenskar att vi flyttar ut när mängden blir för stor!
   Dessutom, det finns inga demokratiska muslimska länder. Demokrati är emot deras heliga bok koranen och haditerna.

   Gillad av 5 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Mångkulturer kännetecknas av fallande tillit; inte bara mellan rivaliserande etniciteter men också inom den egna. (Robert Putnam)

   Ekonomiskt uppsving ökar det nationella självförtroendet i utvecklingsländer; en eventuell modernisering innebär då inte alls västernisering med västerländsk liberalism och att fundamentala normer, värdegrunden, approprieras. Det som kanske definierar oss mest vilka vi är, är i mötet med det som vi inte är – ‘den andre’. (Samuel Huntington)

   Det etniskt homogena samhället är socialt stabilare, tryggare och transaktionskostnaderna är lägre. Ett sådant samhälle kännetecknas av ‘den föreställda gemenskapen’ – att även människor i nationen som vi aldrig kommer i kontakt med antas dela våra grundläggande värderingar och normer, språk, historia och känslan av ödesgemenskap och gemensamma intressen. (Benedict Anderson)

   Det gränslösa mångfaldssamhället skapar otrygghet, alienation, anomi och en längtan bort. Genom white flight eller inre exil. Segregation kan vara en adekvat anpassning till oönskade premisser.

   Gillad av 1 person

 16. Ett Cumulonimbus-moln skriver:

  Människans perspektiv ändras varefter livet löper fram. När man är ung ser man mest framåt. Mitt i livet befäster man mest den egna uppnådda tillvaron.
  Som äldre ser man tillbaka. Det finns inte så mycket framåt kvar. Medias har i dag kastat mycket över ända. Vi märker snart inte av varandra. På bussen, på tågen, på gatan, på soffor, överallt stirrar människor ned på sina telefonskärmar. De varken ser eller hör vad som föregår omkring dem. En örn flyger lågt över deras huvuden – ingen ser den. Regntunga vattenstråk letar sig ned mot marken från ett övertungt Cumulonimbus-moln, med utvecklat städ. Ingen märker av det. Skyfallet kommer överraskande. Media har fått att avskärma oss från det som händer omkring oss. Och flyttat in på skärmen. Vår egen närmiljö ligger mer oupptäckt än nästa C more film. Yta har fått ersätta djup. Mänsklig närhet har flyttat ut och ske nu via Facebook. Människan håller på att isolera sig ifrån sin egen närmiljö och därmed från kontakten med livet självt. Barnet i barnvagnen söker ögonkontakt. Med modern stirrar maniskt in i sin iPhone. Det har gått några program på teve där enskilda individer fått byta miljö med varandra. Från stad till land. Och vice versa. Det framkom då att ju större stad, desto mer isolerade blev människorna. Ett samhälle på landet, innehöll extremt mycket mera sociala kontakter än den fick som bodde trångbott i en miljonstad. Vi håller på att tappa bort varandra. Numera är nästa alla mänskliga kontakter platta. Och utspelar sig på en skärm. Och är knappt tvådimensionella. När jag växte upp var de mer än tredimensionella. Och vi såg både örnar och sökte skydd innan regnet nådde marken.

  Gillad av 2 personer

 17. Björn skriver:

  ”Processen” är igång! Många små kommuner är redan konkursfärdiga, och det ekonomiska förfallet sprider sig nu som en präriebrand över landet! Även i de ”skyddade” storstadsregionerna har röken börjat sticka i halsen……

  Gillad av 2 personer

 18. David skriver:

  JÖK:en var de extremliberalas sätt att hindra att den mer nationalistiska och konservativa politik som väljarna röstade för skulle bli verklighet. Genom att liera sig med vänstern, som i sig ville ha en mer måttlig invandringspolitik, så lyckades småpartierna C, L och MP att manövrera ut det konservativa blocket och tvinga Sossarna till en mycket mer radikal politik än de själva ville driva. Så trots att väljarna gått mot höger och mot ökad nationalism, så får vi en mer vänstervriden och nationsfientlig politik. Detta är var Centern och de andra globalisterna kallar demokrati, men som i själva verket är raka motsatsen till folkstyre. Sverige sällar sig därmed till de länder – forna DDR, Demokratiska Folkrepubliken Korea (Nordkorea) m.fl. – där ”demokrati” i själva verket är en eufemism för diktatur.

  Resultatet kan man se så fort man går ut på gatorna. Överallt mörka människor som babblar på obegripliga språk och allt glesare mellan de ljushyade, blonda och blåögda människor som egentligen hör hemma här uppe i Norden. Dessutom förändras klädkoden – en allt större andel av kvinnorna täcks med hucklen och sjalar medan männen klär sig som de gangsters de alltför ofta också är. Sverige som nation håller på att gå under på grund av svekfulla politiker och naiva, genomindoktrinerade väljare.

  Gillad av 2 personer

 19. Gunnar skriver:

  Hmmmm ! Stefan Löven borde istället sagt : Nu bygger vi EU !
  Med tanke på att vi nu betalar en EU – avgift på 40 miljarder årligen ( vilket blir mer då vi ska kompensera för Brexit och att EU nu vill beskatta alla EU – medborgare ) . Dessutom ska EU bli en militär union , vilket belastar oss skattebetalare . Om Löven verkligen vill utveckla medborgares inkomster och utveckla kommuners åtaganden – då bör han avsluta unionsmedlemskapet. Satsa på svenska skattebetalare istället för EU – byråkrati . Sverige ut ur EU ! Bojkotta EU – valet den 26 maj !

  Gilla

  • brrr skriver:

   Bojkotta absolut INTE valet till EUP!!!!!
   Det vinner bara de liberala globalisterna på.
   Det finns två grupper i EUP som vill minimera kommissionens och EU:s makt. Tyvärr finns i Sverige bara representanter för den ena gruppen, nämligen SD.
   Men det är ändå betydligt bättre att rösta på AfS eller något annat miniparti som vill lämna EU, än att inte rösta alls.

   Gillad av 2 personer

 20. unohansson skriver:

  Var… i nyhetsmedia… har du hittat och läst allt det här som du säger liknar ”Flugornas herre”? Det du beskriver om skolstrejkarnas våld… har i varje fall jag inte hittat några beskrivningar om???

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.