Katerina Janouch svarar på frågor: ”Hur ska jag kunna påverka mina vuxna barn i en sundare riktning?”

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina,

Jag är förtvivlad. Mina barn (30 och 32 år) är helt hjärntvättade av massmedia. De är normala och begåvade men tror blint på radio, tv och tidningar. Allt annat är fejk news och de vägrar att ta del av alternativ information. Sonen vill nästan säga upp relationen med mig för att jag inte tror på massmedias klimathot och för att jag är emot massvaccineringarna med mera.
Hur ska jag kunna påverka dem i en sundare riktning?
Mycket ledsen och oroad mamma.

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Släpp taget just nu – satsa på en opolitisk relation med dina barn.

Hej ledsna mamman!

Jag får många mejl som påminner om ditt och därför fortsätter jag att besvara dem, för det finns ett oändligt behov av att prata om den splittring och polarisering som vi ser i dagens Sverige. Jag kan tycka att detta på ett sätt är värre än de samhällsproblemen vi har, för ett land som faller isär genom att familjer och vänner vänder varandra ryggen och inte kan kommunicera på ett vettigt sätt, blir ett väldigt försvagat samhälle… Nu är ju dina barn vuxna och de har sina egna liv och åsikter och jag tror att du kanske måste ge upp hoppet om att just du, som deras mor, ska få dem på andra tankar – i alla fall för tillfället. En del barn, även i vuxen ålder, väljer att revoltera mot föräldragenerationens idégods och går i motsatt riktning politiskt. Jag har själv erfarenhet av barn som tycker annorlunda än jag själv och då har vi enats om att vi ska låta bli att diskutera sådant som gör oss osams. Det har fungerat förvånansvärt bra. För precis som i en kärleksrelation så kan man inte alltid förvänta sig att man ska vara helt överens. Ibland inte ens lite…

Det betyder inte att man måste avfärda hela relationen som hopplös och dödsdömd. Jag kan säga att tiden jobbar för dig, allt fler tidigare politiskt korrekta individer inser och även erkänner öppet att samhällsutvecklingen är negativ, och så småningom söker man information på annat håll än i de traditionella kanalerna som har en tydlig agenda (nämligen går de styrande politikernas ärenden).

Om jag var du skulle jag för en tid satsa på en helt opolitisk relation med de vuxna barnen. Jag menar, till exempel detta med massvaccinationer som du skriver om, jag personligen håller inte med om att detta är något dåligt, men det betyder inte att vi inte kan ”agree to disagree”.

Fokusera på annat och låt bli att anstränga dig att fostra dina ätteläggar i ”rätt värdegrund”. Då återvinner du deras förtroende, vilket kommer behövas då de en dag kanske självmant kommer uppsöka dig och säga: ”Mamma, du hade rätt”.

Kram, Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com