Gästskribent Rolf Oward: Att marknadsföra klimat

Ett välkänt trick att sprida kunskap om något nytt – som en ny bilmodell – är att låta det nya synas väldigt tydligt i sammanhang som vanligen inte förknippas med reklam eller PR. En klassiker är Bondfilmernas BMW-bilar. Metoden kallas för produktplacering. En av vår tids främsta produktplaceringar heter Greta. Den stackas barnarbetaren får agera draghjälp åt och verktyg för de cyniska människor som vill tjäna pengar på det föregivna klimathotet.

Att produktplaceringen Greta är framgångsrik framgår av det faktum att den i dagarna skulle ha fått 2019-års Titanpris. Det är en utmärkelse som Svenska PR-byråernas förening årligen delar ut till ”nyskapande kommunikation som inspirerar människor och bryter konventioner för hur företag och organisationer kan agera i samhället”.

Av lätt insedda skäl valde hjärnorna bakom produktplaceringen Greta att tacka nej. Det skulle direkt avslöja att verksamheten baseras på en omfattande PR-apparat med tydliga ekonomiska intressen i klimathotsindustrin. Ett sådant intresse är Ingemar Rentzhog som bland annat driver ”We don’t have time AB”.

Syftet med detta bolag sägs vara att lösa den påstådda klimatkrisen, där affärsidén enligt prospektet är ”samla klimatoroliga individer och klimatmedvetna organisationer i ett av världens snabbast växande sociala nätverk inom området. Bolaget avser erbjuda partnerskap, digital annonsering och tjänster kopplade till klimat, hållbarhet och den växande gröna och cirkulära ekonomin.” Här en länk till prospektet (på 120 sidor):

Man får erkänna att det är ekonomiskt väldigt begåvat. Allt fler har lärt sig att bekymra sig över klimatet, att känna klimatoro och uppleva att jorden är på väg att gå under ”om vi inte gör något”. Därför är det inte att undra på att också många företag vill förbättra sin klimatprofil – man vill ju visa upp sin godhet och vara en verkligt ”good citizen”.

Det har alltid funnits människor med näsa för affärer. Ett bra påverkansmedel är människornas dåliga samvete. Alla har ju åtminstone en smula dåligt samvete för att de inte är bättre än de är och beter sig bättre än de gör. Den punkten är bra att trycka på om man vill påverka. Diffusa hot ger bra effekt på osäkra människor. Krängare och krämare kränger vad som helst, bara de tjänar på det. Att rida på trenderna har alltid fungerat. Förr hotade man med straff efter döden och sålde avlat. Idag är det koldioxid som hotar, och avlatskrämarna har övergått till att sälja exempelvis minskat klimatavtryck, eller åtminstone prat om det. För övrigt har de komplicerade klimatpåverkansproblemen förenklats till att enbart handla om koldioxid. Inget annat får någon uppmärksamhet. Folket tycker om enkla problem och enkla lösningar och vill ha en tydlig djävulsbild. Affärerna går lysande, och journalisternas doakör sjunger saligt med i visorna.

Därför uppstår det nya yrken (?) som hakar på hottrenderna, yrken som inte skulle finnas utan skattebetalarnas och statens välvilja. Det finns således idag exempelvis klimatkommunikatörer”, ”klimatkoordinatorer”, ”klimatkonsulter” och ”klimatstrateger”. Till och med ”klimatchefer” (hur det ska gå till att chefa över klimatet övergår mitt ringa förstånd). Och skulle man få panik inför den kommande undergången finns det ”klimatterapeuter” som säkerligen kan bota din, vad ska vi kalla det, klimatångest.

Det är många som sätter likhetstecken mellan dagens klimathoteri och sträv religion i den betydelsen att klimathoteri – liksom religion – inte får ifrågasättas eller ens kommenteras. Och har man synpunkter på hotarnas framställning av verkligheten så klassas man som klimatförnekare. (Hur man kan förneka klimatet är en annan orimlighet. Det lär finnas oavsett vad man tycker.) Det är således viktigt att smutskasta, avhåna, förnedra och marginalisera dem som har andra åsikter än de PK-certifierade. Inte minst ska sådana personer förhindras från att komma till tals.

En annan likhet är att det tydligen går bra att så att säga köpa sig fri; det kallas vanligen för klimatkompensation och är inte alls olikt medeltidens avlatsbrev. Här finns således goda ekonomiska incitament för klimathotsindustrin.

Vidare har vi tanken om den kommande domedagen. Det är bevars bråttom! Vi måste agera snart, för vi har bara X år på oss. Sedan kommer Armageddon i form av varmare klimat. Så köp optioner eller aktier i ”We don’t have time AB” innan det är för sent!

Det är inte små summor som är i omlopp för olika former av klimatsatsningar och klimatändamål. Det gäller både den offentliga och privata sektorn. Ha med orden ”klimat” och ”hållbar” så går det säkert att få statliga anslag eller att ta mer betalt. Vare sig skattebetalare eller kunder ifrågasätter sådana satsningar.

Det viktiga är att det ser ut som att man gör något bra, något behjärtansvärt, vilket är en klassisk godhetsmarkering. Då flödar pengarna. Exakt vad man åstadkommer är inte viktigt.

Rolf Oward är copywriter och översättare som kört egen låda i över 30 år. Arbetat en hel del i Kista, till och med startat företag där. Formellt: fil kand, fil lic, DIHR. Hyfsad i spjut (61.14). Mer och mer förvånad och irriterad över hur Sverige styrs och hur PK-tänkandet fått in sina tentakler i stort sett överallt.

88 reaktioner på ”Gästskribent Rolf Oward: Att marknadsföra klimat

 1. oysteinronnegmailcom skriver:

  Det är bara att göra vågen. Mycket bra artikel som på ett logiskt, pedagogiskt och underhållande sätt drar ner brallorna på ”klimatalarmisterna”. Tack!

  Gillad av 3 personer

 2. svenne skriver:

  ”Det är många som sätter likhetstecken mellan dagens klimathoteri och sträv religion i den betydelsen att klimathoteri – liksom religion – inte får ifrågasättas eller ens kommenteras.” 

  Det tycks nu ha blivit så att vi förutom bl.a Den heliga Birgitta, Moder Theresa och Jesus även har fått in Greta Thunberg i denna exklusiva skara:

  – ”Greta Thunberg är på väg att bli vår världs frälsare”, skriver Frida Boisen

  – Kungörelse! ”Jesus från Nasaret har nu utsett en efterträdare” påstås i en tweet från Limhamns kyrka.

  – ”Stilla natt heliga natt oss är en frälsare född”, meddelar Özz Nujen

  – ”Det går en röd tråd från historiska aktivister som Hildegard från Bingen och Jeanne D’Arc till Greta Thunberg och Nadia Murad som precis tilldelades Nobels fredspris” , postulerar Dick Harrison.

  Det finns ju en annan tjej som är ungefär jämngammal med Greta och som heter Izabella Nilsson Jarvandi med svensk-iransk bakgrund och hon kallades i något sammanhang för ”Anti-Greta”. Hon är uppvuxen i ett ”utanförskapsområde” i Göteborg. Hon intervjuades i Swebbtv och hon ifrågasätter det sätt som invandringen sker. ”Klimatet känns väldigt mycket som en fråga som man tar upp när man inte vill diskutera annat”, anser Izabella.

  Givetvis får inte Izabella överhuvudtaget framträda i ”oberoende media”, men det vore intressant om det trots detta kunde ordnas en debatt mellan henne och Greta. Två tonåringar med fasta och motsatta utgångspunkter som ventilerar sina åsikter borde vara publikdragande.

  Gillad av 5 personer

 3. Anna lallerstedt skriver:

  En stilla fråga, varför är ”we don’t have time ” inte en ideell förening utan ett registrerat bolag?
  Mycket tveksamt-luktar pengar.
  AL

  Gillad av 5 personer

  • Björn skriver:

   De har förmodligen tänkt starta ett ”Klimat-lotteri”! Typ Postkodlotteriet! Alla vet ju hur sjukt lönsamt detta är! Ett klimat-lotteri där man t.ex kan vinna ”utsläppsrätten” till sin egen bil, förbetalt fadderskap till valfri isbjörn i ett år, Gretas alla tal på CD m.m! Och INGEN vågar avstå från att gå med i lotteriet, pga rädslan att bli stämplad som ”klimatförnekare”! En briljant affärsidé, helt enkelt….

   Gillad av 1 person

   • pllay skriver:

    Gar att utveckla vidare, knappar med texten: Jag stödjer Greta! eller Vi raddar världen! eller Med Greta, Mot Mördarna!
    Kanske, Visa Ansvar, Stod Greta!
    Finns hur mycket pengar som helst att tjana har.
    Brevpapper och kuvert med Gretas bild i hornet, Gretacertifiering, Copyright pa Gretas ansikte, Gretautbildning, fanclub med nalar och diplom, godkanda klimatraddande livsmedel markta med Gretas ansikte i fyrfarg, Gretamarkta klimatbussar, det finns ingen grans for vad som ryms inom geshaften runt Klimatet!
    Cynismen kring att utnyttja barn och okunskap for att tjana pengar ar okand for de godhetstroende och utan betydelse for de giriga. Ren ondska.
    Sverige och Vastvarlden behover en mer bildad befolkning.

    Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    Undrar om de har fått inspirationen ifrån den här underbara låten; som handlar om vad som skulle hända om Jesus återuppstod och hamnade i händerna på någon smart affärsman. 🙂

    Gilla

 4. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Ur ROLF O:s presentation: ”Mer och mer förvånad och irriterad över hur Sverige styrs och hur PK-tänkandet fått in sina tentakler i stort sett överallt”.

  Jo, PK sker bl.a med hjälp av ”facket” oavsett valör, som ju de flesta i Sverige är med i…

  PK is a spirit of deception. You can not keep it out by doors and fences. Only by truth! Thats why PK tryes to quiet everybody by harrassement and inducing fear.

  Don’t You dear say the truth, or We’ll teach You a lesson You’ll wont forget.

  Gillad av 1 person

  • Hans Högqvist skriver:

   Jag har oftast haft arbeten med LO anslutning, aldrig varit med i facket och alltid avancerat till högre arbetsledande funktion – snabbt.
   Det är fördelar med fackanslutning, främst med försäkringar, men jag kunde inte förmå mig att tvingas stödja ett parti som jag ogillade starkt speciellt efter diktatorn Olof Palmes makttillträde.

   Gillad av 7 personer

 5. ree81 skriver:

  Tja, trots att jag är insatt i förnekarsidans argument, så får jag väl åminstone uppskatta att inte särskilt många sådana förekom i den här texten.

  Den konspirationsteori som funnits förut, men skribenten alltså inte tycks hänvisa till, är att klimatkrisen vi har på våra halsar är ”fabricerad” av ekonomiska intressen. Vad skribenten tycks skriva istället är att ”Det existerar företag som vill tjäna pengar på klimatkrisen”, men det understöds inte av särskilt mycket fakta. Jag antar att konspirationsteorin i fråga (”allt är bluff”) har blivit för extrem även för DGS-skribenter. Det tackar vi för.

  Såhär skriver företaget som skribenten tar upp om organisationens vinstmål:

  ”The non-profit foundation was founded by Ingmar Rentzhog and David Olsson, and is based in Stockholm, Sweden. Its principal purpose is to contribute to a reduced climate impact and an ecologically sustainable environment.”

  Hemsidan tycks bara vara ett upprop att få Sveriges regering att deklarera klimatkris, vilket både Skottland och Storbrittannien gjort i veckan. Inget kontroversiellt här.

  Huruvida det är ”religion” att ta klimatkrisen på allvar, och huruvida det ”går eller inte går” att kritisera den kan jag ge lite insikt i också, medan jag ändå håller på.

  Kortfattat handlar det om att vetenskap ”bara har en sida”. Vetenskap, dvs. ”läran om vetande”, är alltså bara ”människors bästa utvärderingar och slutsatser om ett ämne, baserat på avancerade metoder för att bekräfta slutsatser”.

  Civila har däremot en lite annan uppfattning om vad som gäller och ej. Det kan t.ex. vara okej att vara emot invandring, och för den. Vilken åsikt man kommer fram till kan bero på vetenskap och fakta, men i slutändan är åsikten (dvs. vad man gör med vetenskapen) bara en åsikt, och det finns alltid fler än en. I slutändan är själva vetenskapen egentligen aldrig ifrågasatt. Även vid snäva ämnen med lite forskning så är det fortfarande ”vår bästa uppfattning om ämnet”, vilket gör att den respekteras. Vilka åsikter man kommer fram till baserat på den, är dock upp till var och en, och inget vetenskapen lägger sig i.

  Vad som däremot hänt här är att vetenskapen i sig ifrågasätts. Åsikter ”får inte riktigt plats”, eftersom frågan inte är en åsiktsfråga som t.ex. ”Ska vi tillåta mer bilar eller mer cyklar i innerstan?”, utan blir en fråga om ”Tror du personligen på vetenskapen eller ej”, trots att det är otroligt ovanligt i vårt samhälle.

  Så det är därför du känner att frågan är så svartvit, eftersom frågan i sig aldrig ställts förut, och man för första gången slåss mot själva vetenskapens slutsatser, istället för åsikterna som kommer av den, vilket faktiskt är majoriteten av all politik vi har. Annars hade det inte funnits politiska partier.

  Gilla

  • oysteinronnegmailcom skriver:

   Du hänvisar till företagets egen hemsida, och framställer den som en sanning. Hur naiv får man vara?

   I övrigt är det du skriver ”snömos” och typiskt för ”nättroll”.

   Du försöker lura i läsarna att forskningen alltid har rätt, särskilt de forskare som anser att människans CO2-utsläpp skulle vara orsaken till en eventuell pågående klimatförändring.

   Faktum är att del av forskningen ofta har fel. Vad gäller CO2-halten i atmosfären, och den del som är orsakad av människan är forskarna definitivt inte eniga.

   http://www.petitionproject.org/

   Gillad av 3 personer

  • Ulf skriver:

   Tja du är allt bra naiv. Skulle vara intressant att vera vad de två herrarna tar ut i lön ur sin non profit org men det lär vi aldrig få veta. Ej heller hur mycket tid de lägger på den.

   Vetenskapen är inte avgjord för att svensk media tycker det. Det finns massor av forskare som inte tycker detta är ett problem.

   När Kina bygger kolkraftverk i parti och minut så säger klimathetsarna att det är minsann inte en anledning att vi inte ska dra ner på skitsaker.

   Men inte en enda tänker på att det finns en anledning att Kina drar på, deras vetenskapsmän är inte ett smack oroliga för koldioxidens effekt på klimatet.
   Troligen sitter de och garvar åt vidskepliga västerlänningars barnsliga klimatpanik.

   Gilla

  • sakanaga skriver:

   Vetenskap, så som du definierar det här, är sällan så monolitisk som du ger uttryck för. Framför allt inom framväxande fält så är teoribildningen ofta spretig och ofullständig. Ju sämre faktiskt underlag som teoribildningen har, desto spretigare kan det bli. Visst är det så att vetenskapen är åsiktsneutral i sin kärna – vilket dock sällan gäller för de som arbetar med den, där investeringar i den ena eller andra modellen försvaras hårt, kanske ända in i slutet på sin egen vetenskapliga karriär – då man ”dör” tillsammans med sin teori.

   Förhärskande vetenskapliga teorier förändras också, ofta genom kaizen-lika, små förbättringar av teorierna för att bättre ackommodera data. Men också genom paradigmskiften – som exempel anser få idag att flogistonteorin är en bra förklaringsmodell för förbränning.

   Dagspolitikens fokus på en AGW-orsakad katastrof bygger på overifierade datormodeller där CO2, plus i programmen givna kraftiga förstäkningseffekter, förutspår kraftig uppvärmning av jorden. Normalt sett har overifierade teorier väldigt lågt förklaringsvärde inom vetenskaperna, men i just detta fall åtnjuter de tolkningar av modellerna som IPCC gör en otroligt hög trovärdighet av väldigt många. Samtidigt presenterar den ena efter den andra forskargruppen och andra kunniga personer invändningar mot antaganden i modellerna och/eller presenterar data som inte går ihop med dem – allt utifrån presentatörernas respektive expertiser.

   Ingen vetenskaplig teori överlever motsägande data, det räcker med ett enda, faktiskt. Om teorier och data står mot varandra så förlorar teorin. Varje gång. Att hävda att gällande teori är korrekt och vägra ta sig an data och/eller andra argument runt teorin hör inte till det vetenskapliga arbetssättet, det är anti-vetenskapligt.

   Allehanda konspirationsteorier om varför AGW-klimatkatastrofens vara eller inte vara inte diskuteras är enbart tröttsamma. Likväl så är den bild som presenteras av IPCC och AGW-teori-protagonister – och framför allt deras underlåtenhet att diskutera teorin i ljuset av data – beklämmande anti-vetenskaplig.

   Gilla

   • Jaxel skriver:

    @Saknaga
    Vad är det för verifiering du väntar på? Har vi råd att vänta,tills teorierna är otvetydigt verifiersde. Vi kanske måste vänta tills alla landisar smält. Som beslutsfattare kan man inte kan kosta på sig samma skepsis som en vetenskapsman.

    Jag är inte tillräckligt insatt för att gå in i någon detaljerad diskussion men nog tycks det mig att tempersturutvecklingen hittills stämt hyfsat med AGW-teorierna.

    Hur är det med AGW-antagonisternas teorier.,Naturliga variationer som orsak till de senaste årens uppvärmning. Finns det ens någon detaljerad teori vad det är som driver dessa naturliga variationer. Utan någon sådan teori finns det inte ens någon teori att verifiera.

    Åter till beslutsfattarna (som alltså inte befinner sig i ett akademiskt elfenbenstorn). Dessa måste besluta sig för vilken teori som är mest trolig protagonisternas eller antagonisternas. Dessutom måste man förstås väga in de respektive kostnaderna för misstag av den ena eller den andra typen.

    Gilla

   • sakanaga skriver:

    @JAXEL
    Av någon anledning så kommer det inte upp någon SVARA-knapp tillsammans med din kommentar – men om det fungerar på detta sätt så återkommer jag gärna med ytterligare svar. Meddela om du har läst detta.

    Gilla

   • Jaxel skriver:

    @SAKANAGA

    Jag har läst. Ser fram mot fortsatt diskussion.

    Det finns nån gräns för hur många nivåer svara-funktionen har. Går ju bra så här också

    Ber om ursäkt för felstavning tidigare

    Gilla

   • sakanaga skriver:

    @JAXEL
    Det mesta du skriver om faller inom politiksfären. Hur ska vi prioritera? vart ska vi allokera våra gemensamma pengar? etc.

    Data är entydiga – världen har i genomsnitt blivit varmare över tid. Vi kan ta avstamp runt 1600 talet, med Karl X:s tåg över Bälten och de samtida flamländska mästarnas grafiska beskrivningar av de stränga vintrar (se ex.vis Pieter Bruegel) som var verklighet då. Temperaturen har otvivelaktigt höjts sedan dess (det finns många andra, oberoende källor som visar på samma sak).

    Det vore en klok framförhållning att se över vilka effekter som långsamma temperaturvariationer kan tänkas ha på våra möjligheter att leva och kanske till och med överleva. Alla förberedelser kommer att kosta resurser. Eftersom varje samhälle har en begränsad mängd resurser så är det av stor vikt att vi allokerar dem rätt.

    I dagsläget gäller ett politiskt paradigm, eller diskurs om du så vill, som säger att dagens högre temperatur (jämfört t.ex. 1600-talet) är orsakad av människan. AGW – helt enkelt.
    Mekanistiskt skulle det vara människans förbränningsbaserade ekonomi som ökar på halten koldioxid i atmosfären samt CO2-molekylens absorption i det infraröda spektrumet som ger en initial temperaturhöjning – vilken sedan förstärks med ökad halt vattenånga och andra växthusgaser. Paradigmet vilar på avancerade klimatmodeller som har ställts upp av olika forskargrupper.

    Ingen av modellerna är dock verifierade att de stämmer. Vilket inte är ett problem per se. Om en är korrekt måste alla andra per definition vara felaktiga (jämför religioner…). Med stämmer menar jag användbarhet för att på ett korrekt sätt förutsäga framtida klimat, t.ex. temperaturer, vilket de alltså inte gör speciellt bra, någon av dem. Det är t.ex. inte varmare idag än på 30-talet, då koldioxidnivåerna var avsevärt lägre än idag.

    Om den relevanta vetenskapen inte är utredd så kan vi inte ta politiska beslut med hänvisning till några naturlagar eller liknande. Teorier finns alltid, det går 13 på dussinet av dem. För att kunna kalla dem vetenskap ska de förklara alla befintliga data, men även kunna göra korrekta förutsägelser om hur systemet kommer att uppföra sig i hittills ej utförda experiment – som t.ex. framtidens klimat.

    Så, om det är oomtvistligt att klimatet varierar – och att detta kan påverka oss – är det då inte viktigt att veta var våra insatser gör mest nytta? så att vi inte spenderar en större del av vårt ekonomiska utrymme på att jaga spöken?

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Det låter trevligt. Även jag kör bil med V8. På sommaren. Den rullar fler mil per år än åretruntbilen. Som tyvärr bara har 5 cylindrar.

   Gillad av 3 personer

   • Hans Högqvist skriver:

    Min Mercedes V8 från 1993 går bara sommartid på snabba, bekväma och långa färder. Mina vardagsbilar har samma kaross (W124) och två körs året runt och två är under (mycket långsam 😉 ) renovering.

    Gillad av 3 personer

   • Björn skriver:

    Exakt, enligt MP:s ”logik” är det vi med törstiga bilar som gör mest för klimatet, eftersom vi betalar mest ”miljö-skatt” på bränslet!

    Gillad av 2 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Alfa GTV v6 220 HP, Zx7r racehoj reggad till det Terrängbil med törstig v6.
   Endast för att skynda på uppvärmingen lite snabbare.
   Åkte Maserati Biturbo förut, men hade varken ork eller tid o ge den rätt kärlek.
   Men tvåtakt är ändå grejen ljudet och röken är bättre en en biff på grillen.

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Lugnt hade en Harley 42 krigare i nästan 10 år, till det en Hd springer.
    Men ärligt så gillar amerikanskt järn massor men föredrar italienskt och japanskt mer. Mer passion och mindre skruva.
    Den dag jag blir tät igen så ska en storsida inhandlas, min strokade lillsida på nästan 1000 cc lät vackert den sjöng när den väl gick. Tröttnade på att knuffa hem den då den tvärdog alldeles för ofta.
    Lustigt att du nämner Indian.
    Åker Kawasaki Drifter 1500 kika på den har ägt 2 sådana. älskar utseende och ljudet från den.
    Håller på att bygger en chopper med 1600 cc v-twin, målet är 210-220 kg och runt 80 Hp med vrid.
    Är nyfiken på dina brädor du byggde, kolfiber?

    Gillad av 1 person

   • W skriver:

    Oj vilka åk.
    Kör själv en förklädd sportbil Saab 95 etanol på 275 hästkrafter.
    Synd att Saab gick i graven vem glömmer sensationen när man fick köra sin första turbobil på 70 talet. När GM tog över började utförsbacken.

    Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Saab är duktiga på motorer, minns när farsan körde min fasters Saab turbo du vet den där svarta och har för mig med guld,
    På kurviga vägar runt Uppsala, pappa hade tävlat lite i rally, jag och mina kusiner kiknade av skratt. Pappa sade vi säger inget till syrran.
    Hur många bar laddar du?

    Gilla

  • Dm skriver:

   Ja, jag är trött på min tyska gamla snabba bil, den är fortfarande kul men jag vill ha en Dodge Charger eller Plymouth Roadrunner eller Chevelle men frun lägger in veto, INGEN har amerikanare i fina kvarteren. Jo förresten, vi är bekanta med en europamästare i dragracing, en outlier i finkvarteren. Skit samma jag behöver garaget till att måla min Gauguin och bygga surfbräda.

   Kanske en tomaso, amerikanskt ljud och livgivande CO2-utsläpp, italiensk kaross. Dyra nu.

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Underbart att du nämner Gauguin, en av mina absoluta favoriter, han menade att Vincent van Gogh skulle ta skada av att umgås med honom för länge, det avskurna örat och klantiga självmordet med oplanerat skott i magen styrker ju det påståendet rätt rejält.
    Jag försöker lura min gumma till att vi ”Behöver en Thunderbird” vill bygga en Nascar replika.
    Men hon är iskall, och hävdar att jag ska bygga klar mina alla projekt innan ett endaste nytt inhandlas.
    Ja hon har tyvärr rätt också, suck.

    Gilla

   • Claes-Göran Olsson skriver:

    Jag var också imponerad av hästkrafter – på 50-talet. Tänk när Lloyd -54 gick från 9 hk med pegamoid till 12hk med plåtklädsel på träkarossen 1955. Wow!
    Slutet på 60-talet förändrades hk-bilden över en natt med jobbet på Volvos motorlabb.
    Hk-talet är ett utmärkt mått på motorns största bränsleförbrukning (uppnås i praktiken aldrig laglydigt på svenska vägar – bara vid högsta varvtal och max gas! För en modern bil i kanske 220 à 300 km/h).
    Avgörande blev i stället max vridmoment och helst vid så lågt varvtal som möjligt – sammanfaller ofta med lägsta specifika bränsleförbrukning (g/kWh). Hjärntvätt typ 1 modell Volvo!

    Hjärntvätt modell 2 innebar lägsta möjliga kostnad (dvs hållbarhet) under garantitiden, och därmed längsta livslängd för bilen, och därmed lägsta materialåtgång för genomfört transportarbete.
    Internt credo hos Volvo långt innan sälar dog och miljöpartiet föddes och började slå in öppna dörrar!

    Sedan dess är det därför Volvo, som gällt i familjen. 240:an -90 blev den mest älskade bilen. 2002 vid 39000 mil bytte den ägare och gick första dagen på resa tor Polen – kallas tillförlitlighet. 960:an -95 blev förtidspensionerad vid 40000 mil – går perfekt än i en väns vård. Den ”nya” S90:an -97 förväntas överleva oss båda!

    Alla dessa bilar har klassisk uppbyggnad med utmärkt komfort och livslängd. Perfekta för våra resor kors och tvärs över Europa. Anses ”urtråkiga” av så kallade bilkännare i Sverige, ”sossecontainer”, men beundras utanför svenska gränsen.

    Men måste erkänna att jag ser fram mot resan med Hurtigrutten Kirkenes – Bergen nu på måndag. Förra gången, på vår 50-åriga bröllopsdag, reste vi i stället norrut. Att resa med ett fartyg är något helt annat än rulla på fyra hjul – även om det är en S90! Det är en resa med kultur!
    Att se Norge från sjösidan ger en helt annan bild än per bil inne i landet. Man upptäcker att landet är väldigt tättbefolkat. Byggbar mark är utnyttjad nära bristningsgränsen.

    Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Härliga bilar du tar upp. Jag bor ju inte i de riktigt fina kvarteren. Men min bil intresserar de flesta i kvarteret. Även de som säger sig vara miljövänner. Så bry dig inte om hustrun. Hon kommer att vekna om du har ett fint ex. Jag hade en Camaro 69 en gång. När jag köpte den var det ett råttbo i baksätet. Det gillade inte hustrun. Även efter att jag totalrenoverat den så påpekade hon att det var ju råttbo i baksätet förut.

    Gilla

   • Göran Holmström skriver:

    Sålde en Husqvarna 2009 450 förra hösten, en av dom snyggaste crossarna ever.
    är det bra knuff i din 610?
    Har Aprilia 450 som motionshoj till det kawa 450 och en Kx 500 AF

    Gilla

 6. Egon skriver:

  Självklart gör människan avtryck på Jordens klimat.
  Professor Rosling lallade i oss uppfattningen att Jorden kan föda ett par miljarder fler.
  Utan problem….
  Hans graf var fantastisk!
  Underförstått att det bara kan fungera med ett planekonomiskt system likt
  Sovjetunionen men i FNs regi.
  Hans dotter tjänar bra med deg på pappas teorier.
  Men.
  Ju fler vi blir måste påverka CO2…..?
  Var enda gång vi andas ut innebär en ökning av CO2 halten…..
  För länge sen när jag var grabb så odlade min faster pelargonior.
  Hon brukade ”prata”med dem…
  ”Då växer de bättre” sa hon.
  Givetvis är inte hennes devis vetenskapligt bevisad,men……..
  Kanske är det att vi har blivit fler på planeten som har ökat temperaturen?
  Fler som måste ha energi föra att laga sin middag?
  Hur många bodde på Sri Lanka 1850?
  Hur många bor där nu?

  Gillad av 4 personer

 7. Dandersan skriver:

  Om de hade varit uppriktiga så hade de talat om för oss att solen skiner mer idag än för 40 år sen. 17% fler timmars sol har givit oss klimatpåverkan.
  Om de hade varit bekymrade för isen i Arktis så hade de glatt sig år förra årets isläge.
  Om de hade varit människovänner hade de kunnat glädja sig åt färre fattiga och längre förväntad livslängd-över hela jorden. Tack vare det de vill förbjuda-en teknisk utveckling med god tillgång på tillförlitlig energi.
  Men de är de inte!

  Gillad av 3 personer

   • brrr skriver:

    Det behöver du inte alls oroa dig för, alltsammans går tillbaka till atmosfären, det kallas kolcykel.

    Gilla

   • brrr skriver:

    Fredrik, c:a 70% av planeten är täckt av hav och c:a 30% av landytan är öken, varav en del är varma nog att odla alger. Det finns en hel del CO2 och solljus som ”går till spillo” på ställen där det antingen redan finns gott om vatten, eller det skulle gå att bygga bassänger och pumpa dit vatten. Israelerna har väl utvecklade system för att hålla kvar vatten och undvika att det dunstar i varma ökenområden.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Man förmodar att den numera marginellt högre halten koldioxid i atmosfären är en viktig faktor bakom öknarnas pågående krympning. Koldioxid kan inte gå till spillo, vi delar atmosfären globalt. Solljus går inte heller till spillo, utan träffar jordytan oavsett dess struktur och påverkar så vårt klimat. Om öknarna skulle vara beväxta, så skulle klimatet se annorlunda ut. Jag är skeptisk till att på detta sätt bygga solpaneler som har biverkningen att binda kol. Men kanske kan man elda upp kolet och få ännu mer energi? I så fall kan det ju vara värt att tänka på. Men solenergi är inte lösningen på vare sig nutidens eller framtidens energiförsörjningsproblem.

    Gilla

 8. kvellulvblog skriver:

  Helt enig med detta inlägg och har följt debatten under många år. Men hur får man stopp på denna kostsamma galenskap? Politiker och journalister över hela västvärlden utnyttjar klimathysterin för att öka sin makt över medborgarnas inkomster. Att socialism leder till samhällens undergång är en alltmer känd kunskap, klimatångest är mycket lättare att vidmakthålla, varje vädertyp kan utpekas som ”bevis”. När klimatet i framtiden uppenbarligen blir kallare igen, skiftar man bara skräcken till att gälla ny istid. Det enda som kan bota är att se till att inga pengar/skatter kan användas för att hålla grytan kokande. Att införa reell demokrati, som i Schweiz.

  Gillad av 8 personer

 9. Inför EU-valet skriver:

  Inför det stundande EU-valet har vi en statsminister som säljer in den egna politiska produktplaceringen. Genom att ständigt göra indirekta referenser till SD, och se en fara i allt som omgärdar dem.

  Slogs av hur Rolf Owards text på ett indirekt sätt beskriver vår egen statsministers politiska kampanj, inför EU-valet. Hur han indirekt målar upp att en femtedel av Sveriges röstande befolkning utgör ett stort hot mot den svenska samhällsutvecklingen. Och mer än så. För dit tycks han även räkna in M och KD, men inte V. Det är i det nykonservativa blocket han ser de största farorna för Sverige. Inte i ett migrationspolitiskt haveri. Han accepterar helt enkelt inte folks reaktion över detta misslyckande.

  Genom att bara byta ut några ord och vändningar i Rolf Owards text får vi en mycket bra beskrivning över hur statsministern väljer att göra sin politiska produktplacering. Och här kommer den texten i modifierad form;

  ”Det har alltid funnits människor med näsa för politiken. Ett bra påverkansmedel är människornas dåliga samvete. Alla har ju åtminstone en smula dåligt samvete för att de inte är bättre än de är och beter sig bättre än de gör. Den punkten är bra att trycka på om man vill påverka. Diffusa hot ger bra effekt på osäkra väljare. Krängare och krämare kränger vad som helst, bara de politiskt tjänar på det. Att rida på trenderna har alltid fungerat. Förr hotade man med straff efter döden och sålde avlat. Idag är det populisten som hotar världen. Och avlatskrämare har övergått till att sälja in en minskning av populism, som något i sig gott. Åtminstone pratar de så. För övrigt har de komplicerade migrationsproblemen förenklats till att enbart handla om ren godhet. Inget annat får någon uppmärksamhet. Folket tycker om enkla problem och enkla lösningar och vill ha en tydlig djävulsbild – högerpopulismen. Affärerna går lysande, och journalisternas doakör sjunger saligt med i visorna. En statsminister får som han vill. Allt handlar om rätt produktplacering av den egna politiken inför det stundande EU-valet. …Och skulle man få panik inför den kommande undergången finns det ”Socialdemokrater” som säkerligen vill bota din populist-ångest…. Det är således viktigt att smutskasta, avhåna, förnedra och marginalisera dem som har andra åsikter än de PK-certifierade. Inte minst ska sådana personer förhindras från att komma till tals”.

  En dålig produktplacering kan slå tillbaka – längre fram i tiden. Hur kommer beskrivningen se ut när Sveriges alla kommuner gått bankrutt och home invasion förvandlats till svensk vardag? En produktplacering i dag kan vara klart dålig i morgon. Ungefär som när man, innan man insett radioaktivitetens faror, lanserade radium som något av en mirakelprodukt. En hälsobringande sådan.

  Idag är statsministern både teve-aktiv och radioaktiv i sin egen produktplacering. Och det kan slå tillbaka i en framtid. De hotande orden kan faktiskt ta slut. Så det gäller att tänka rätt och långsiktigt vid all produktplacering.

  Gillad av 3 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   ”Inför det stundande EU-valet har vi en statsminister som säljer in den egna politiska produktplaceringen. Genom att ständigt göra indirekta referenser till SD, och se en fara i allt som omgärdar dem”.

   Spot on! Så koncist kan sanningen sägas. Tack!

   Gilla

 10. Danske mand skriver:

  Jag såg något om Greta, var det i Rom? Man måste ändå ta av hatten för vänsterns förmåga till indoktrinering, de har väl lärt sig av de bästa, deras läromästare i Sovjet, Nazityskland, Kina och DDR. Hela grundpremissen för socialdemokrati och pk-ism är ju att folk är utbytbara instrument för ett högre politiskt syfte, alltmedan konservatism och min egen filosofi är att folk, fria individer, kommer först. Så vi förundras över att de utnyttjar barn men så tänker inte pk-ister. Vi tänker: Greta är ju ett barn, dessutom med något syndrom, vad händer med henne och den stress hon utsätts för, även från början friska kändisar slutar ofta i drogmissbruk och depression och självmord, tänker de inte på det? Nej, det gör de inte, de har ett högre kollektivt syfte, vi ser att det är inbillat, en hysteri, men för de som är inne i det så räddar de världen, och deras omoral och vänstertänk gör att de inte väger konsekvenserna av sitt agerande, de slår helt enkelt ifrån sig att de kanske driver Greta till självmord i framtiden.
  Människor är instrument för deras utopi så barnsoldater är en självklar del i deras arsenal.

  Folk cyklade för att driva evenemanget i Rom påstods det, nå på Tekniska Museet i Malmö så finns det en cykel som driver en 60w lampa. Det är nästan omöjligt att få den att lysa, man måste trampa som besatt för att få minsta ljus. Detta är den stora lögnen, dessa fjuttiga solceller och vindkraftverk, de ger helt enkelt pyttelite energi, men pk-ister kvantifierar inte, utom den egna vinningen, där räknar de noga efter, till och med Ferm har aktier.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Dessutom är människan en förbränningsmotor som producerar hundratals W extra värme när hon trampar för den där 60 W lampan; verkningsgraden är låg, vilket betyder att oproportionerligt mycket koldioxid produceras. Och tro inte att människans bränsle inte är fossilt: jordbruket är en av de större konsumenterna av kol och olja. Vi äter dinosaurier varje dag.

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag tror att det är något lägre, men hur som helst påverkas detta inte av huruvida han sätter sig på en cykel och driver en elektrisk anläggning. Men det extra arbeta han utför för att driva den elektriska anläggningen är ineffektivt, har låg verkningsgrad. Och drivs till stor del av fossilt bränsle. Det är inte uppenbart att inte ett elverk skulle producera mindre fossil koldioxid. Det måste man räkna på.

    Gillad av 1 person

  • A skriver:

   Jag menar att lögn alltid bygger på att flytta fokus mot det absoluta, i riktning mot det totalt oanvändbara. Alltså att uttryckligen sätta kvantifiering ur spel. Kan man plantera dessa vanföreställningar i huvudet på ett offer så blir effekten i princip ett mentalt handikapp på det området lögnen gäller.
   Lars ordmattor fungerar på samma vis. En ogenomtränglig massa som flyttar fokus och genom sin massa ger sig själv skydd. Informationen går i praktiken inte att använda till något nyttigt i det verkliga världen. Alltså, den bara avlägsnar något, men ger sken av motsatsen. Att ge sken av att saker minnsann inte är så enkla kan lura många, men är i praktiken bara att locka människor bort från det fungerande. In i hårklyveriets värld. Men det kan lika gärna vara en människa som lurar sig själv. Utan att förstå skillnaden på det relativa och det absoluta samt människans roll i detta, så kan man aldrig få grepp om denna värld och värja sig mot lögnen. Det är prioritet no1. Dnam.
   Mvh A

   Gilla

 11. Göran Holmström skriver:

  Säger det igen. Att lära sig bullshitanska flytande är mer lukrativt än något annat i upp och ner landet vi lever i.
  priset är ypperligt billigt, endas ens själ och heder behövs säljas.
  Sedan ligger världen öppen för ens fötter.

  Gillad av 7 personer

 12. Rikard skriver:

  Hej.

  Det hade varit spännande att se någon argumentera mot produkten Greta utifrån principer om fri marknad. Caveat Emptor gäller ju på sådan marknad, liksom att inte medvetet lura köparen. Vidare att envar är fri att föra sin vara, tjänst eller dylikt till sagda marknad och komma överens med köpare.

  Jag kan inte se att man i att sälja gott samvete via varumärket Greta (eller Svanen, eller KRAV, eller ‘ekologiskt vadsomhelst’) gör våld på den fria marknadens principer. Det är ju upp till oss kunder om vi köper det man säljer med Greta eller ej.

  Det rådande marknadsliberala narrativet brukar vara att det man äger skall man fritt förfoga över: Greta äger sig själv, och hennes sponsorer äger kampanjen. För hennes skull hoppas jag att hon har möjlighet att samla vad pengar hon tjänar på detta på hög för framtida investeringar.

  Greta AB verkar ju faktiskt bara i samma ådra som alternativmedicin, naturläkemedel, UFO-troende, elsanering, avlatsbrev och liknande: det är fritt att tro och det är fritt att spendera enligt sagda tro, och tror du på den utlovade effekten kan du knappast säga att du blivit lurad.

  Mitt råd för den som stör sig på Greta Inc. är att komma med en bättre produkt, som marknaden vill ha, eller skapa en marknad/behov som konkurrerar ut Greta.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

  • Dm skriver:

   Du har missat källskatten och att man åker i fängelse om man inte betalar skatt? Skulle jag skaffa tillbaks mina pengar så hade jag behövt göra inbrott hos riksbanken eller hackat skatteverket. Du har missat socialismen?

   Eller det är som vanligt, gillar man inte det socialistiska läget så får man finansiera sin egen Hans?

   Gillad av 2 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Ang. möjligheten att föra ut budskapet: gå på möten, och opponera. Tryck upp flygblad och dela ut. Affischera. Tala offentligt. Demonstrera. Starta föreningar; bli medlem i varandras föreningar dels för att bidragsmaximera men också för att verka större. Använd ett politiskt korrekt språk men framför ditt eget budskap.

    Kunde extremvänstern på den tiden det antingen fanns borgarpress eller sosseblaskor att välja på så är det väl inget problem nu?

    Eller skall staten tillse att alla får lika mycket utrymme?

    Tips på läsning: Randy Shaw:s ”The Activist’s Handbook”.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare
    PS Mycket av kritiken mot AB Greta bär spår av samma ‘surt sa räven’ som den allmänna vänstern uppvisar när den får faktasmisk om islam, invandring och liknande. Det kanske vore klädsamt för den som tror på den fria marknadens goda att erkänna hur skickligt kampanjen genomförts, och lära sig av det istället för att resonera som om det fanns hedersregler och en högre domare. Något att tänka på. DS

    Gilla

  • Hans Högqvist skriver:

   Nja, Rikard. Du glömmer att vi lever i ett socialistiskt land där skolan till stor del är formad efter DDR modell. Det har lett till att folket, eller åtminstone de under 35 år, inte har förmågan till eget ansvarstagande och att den personliga tankeförmågan är ”mallad” efter socialistisk / stalinistisk modell.
   Stefan Löfvén skulle aldrig komma undan med sitt tal här om dagen i ett land med eget tänkande folk!

   Gillad av 7 personer

  • oysteinronnegmailcom skriver:

   Men Rikard, det går inte att föra ut ett alternativt budskap/produkt via MSM, då MSM är köpta av den politiskt korrekta (KP) makteliten. MSM är verktyget för kollektiv hjärntvätt av folket, och är den plattform som utan jämförelse når en majoritet av befolkningen.

   Gillad av 2 personer

 13. Ulf skriver:

  När någon kallar mig klimatförnekare eller skeptiker brukar jag svara,

  Nej inte alls jag tror inte att det är människan som styr klimatet, tvärtom tror jag det finns ett klimat med naturliga variationer. Tyst blir det.

  Fortsätter diskussionen så berättar jag vad orwellska är och varför det används i denna fantastiska bok. Han var mycket klok Orwell fast han kallade sig socialist.

  Gillad av 1 person

 14. Rolf Wasén skriver:

  Metro planterade den klimatalarmistiska videon DÄRFÖR ÄR TIDIGA VÅREN INGET ATT FIRA på MSN- nyheterna med hjälp av en bild på ett bistert barn iklädd en värmande huva. Lösryckta referenser och en massa påståenden inlindade med effektfulla bilder och suggestiv musik.

  Kostar det något att få ut sådana här ”annonser” och vilka styr vad vi blir matade med via msn- nyheter? Och är det meningen att vi inte längre ska få glädja oss åt våren?

  Gilla

 15. Lennart Anderson skriver:

  Jag trodde att kommentarerna till ett inlägg skulle beröra och kommentera just detta inlägg ,men så är det tydligen inteinte.
  Man kan ta upp vilka bilar som är energisnålast och att Orwell var socialist.
  Var har det att göra med utnyttjandet av lönsamma marknader i energifrågan ????

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.