Stamhövding i Malawi stoppar barnäktenskap

Barnäktenskapets utplånare. Det är smeknamnet på Theresa Kachindamoto, stamhövding – inkosi – i Dezadistriktet i Malawi, skriver Life Gate.

Malawi är ett av världens fattigaste länder och också ett av de länder som har högst andel barnäktenskap. Fler än hälften av landets flickor gifter sig innan de fyller 18, något som Theresa Kachindamoto gör allt hon kan för att stoppa. Sedan hon tillträdde som hövding 2003 har hon hittills annullerat över 1000 barnäktenskap för att unga flickor ska få chansen att utbilda sig och styra över sina egna liv ocjh arbetar nu för att höja den lagliga åldern för äktenskap till 18 år.

I Sverige slutade man erkänna barnäktenskap, som ingåtts utanför Sverige, först i januari 2019.

5 reaktioner på ”Stamhövding i Malawi stoppar barnäktenskap

 1. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  ”för att unga flickor ska få chansen att utbilda sig ”. Det är ju västerlandets väg som bland annat fört till en låg nativitet och befolkningsminskning(av den INHEMSKA befolkningen)! Fördel för oss,mindre immigrationstryck från Malawi? Men de färdigheter som behövs i Malawi är väl snarast effektivisering av teeodling etc och mer skola för flickor hjälper nog föga för detta!

  Gillad av 1 person

 2. Dnam skriver:

  Jag känner för övrigt en del folk från Malawi, jag lärde känna dem i Geneve. De bodde väl där pga svenska biståndspengar. Överklassen från dessa länder är alldeles särdeles vidrig. Själva processen för att skapa välstånd intresserar dem inte, endast om man besitter det, självklart är det denna typ av människor som styr landet och har hus i Geneve. Min fru umgicks med den enda som jag uppfattade som vänlig.

  Gillad av 3 personer

 3. li br skriver:

  1980 skrev Sverige på som första land i världen och lovade även att ratificera ””FN Konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor.””

  Artikel 16: Barns trolovning och giftermål skall inte ha någon rättslig verkan och alla nödvändiga
  åtgärder, inklusive lagstiftning, skall vidtas för att fastställa en minimiålder för äktenskap och för att göra officiell registrering av äktenskap obligatorisk.
  Så sedan 1980 har Sverige haft på sig att ändra vår lagstiftning ang barnäktenskap.

  https://www.regeringen.se/contentassets/5089ba4f2402492a975b70eae43bbc5e/konvention-om-avskaffande-av-all-slags-diskriminering-av-kvinnor-so-19808?fbclid=IwAR0x1cZB7GSAa60iHt8X0MorOYWw6gLsvfnOQUeNq_ByTtcJxbzm19b-Tx0

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.