Anders Leion: Du är ansvarig!

Anders Leion

I årtionden har den svenska befolkningen velat ha mindre invandring än den politikerna tvingat på dem. Hur har detta kunnat ske? Varför fungerar vår demokrati så illa?

Förklaringen är att ingen tvingats ta ansvar för sina handlingars följder. Det svenska valsystemet gör nästan alla politiker anonyma inför väljarna – och det trivs politikerna med. De behöver inte redovisa sina insatser – eller brist på sådana. Deras enda omsorg blir att hålla partiledningarna nöjda.

I Sverige har vi nämligen listval – och över listornas utseende vakar politikerna, för att se till att deras egen makt inte kan hotas under mandatperioden. De vill omges av ofarliga ja-sägare. Det finns visserligen möjlighet att bli inkryssad, det vill säga tränga sig in bland de valbara, de som kan komma i åtnjutande av tillgängliga mandat. Det lyckades i senaste valet för en miljöpartist (och fyra andra). Hon stöddes av sin klan eller diaspora.

Detta system har vi haft under de senaste årtiondena, då invandringen blivit till en välorganiserad massrörelse – med välutvecklade lobbyorganisationer (inberäknat politiska partier och etablerade massmedia) inom landet och väletablerade marknader för dokumentförfalskning och smuggelresor på vägen hit.

Befolkningens motstånd mot invandringen har ökat, men det har inte påverkat partiledningarna och därmed har inte riksdagsmännen behövt ta ställning inför det ökade invandringsmotståndet. Och de skulle aldrig komma tanke på att sätta sig upp mot sina partiledningar, de som kontrollerar listornas utseende (tillsammans med en del påtryckargrupper, till exempel LO gentemot S).

(Jämför med situationen i Finland, som har personval. Jussi Halla-aho, som lett Sannfinländarna, fick överlägset mest röster och slog därmed Niinistös, den nuvarande presidenten, gamla rekord. Sannfinländarna blev näst största parti, trots partisplittringen under mandatperioden. Uppskattningen från väljarna över partiets hårda invandringsmotstånd underströks ytterligare, genom partiledarens – den hårda politikens främsta företrädare – stora antal vunna röster).

Hur skall en vanlig svensk medborgare kunna göra något åt detta för de enskilda riksdagsmännen behagliga men för väljarna så hopplösa tillstånd?

Tvinga politikerna att ta ställning! Fråga dem helt enkelt vilka skäl de haft och har för att stödja politiken – lyssna på deras argument – om de har några, och låt dem ta del av de fakta som de ihärdigt blundat inför.

De kommer att bli mycket överraskade, ja chockade över att någon tar dem på allvar, att någon tror att de kan utöva någon som helst inflytande, att de har ens en flisa av makt. Antagligen blir de också lite förskrämda över att plötsligt bli synliga och tagna på allvar. Men åtminstone en del av dem kommer att bli glada över att någon kan tro att de har någon betydelse. Denna känsla skall man använda sig av, för att de skall känna att det finns en anledning för dem att bry sig, att inte bara viljelöst flyta med i den stora strömmen.

Hur kan man komma i kontakt med den enskilde riksdagsmannen? Rent tekniskt är det lätt. De har alla sin egen sida på riksdagen.se, av vilken framgår deras bakgrund, karriär och politiska insatser, till exempel vilket utskott de sitter i.

Första steget är alltså att skicka ett mejl med den fråga man tycker vara angelägen att få besvarad, till exempel om de anser det vara lämpligt att sverigefödda, med svenska föräldrar, inom någon generation kan komma att vara i minoritet. De kommer då antagligen svara att detta är lögn, varvid de i nästa mejl kan få ta del av Gunnar Sandelins statistiksammanställningar.

En annan given fråga till dem är vad de anser bör göras för att komma till rätta med den stora mängden sexualbrott, utförda av invandrare. De kommer naturligtvis svara att det inte förhåller sig så, varpå det är lämpligt att låta dem ta del av denna eller liknande information.

I nästa omgång kan man be om deras telefonnummer för ett närmare meningsutbyte (lämna också ditt eget). De kommer med största sannolikhet inte att ställa upp på något samtal, men de kommer att känna trycket.

Sätt igång med denna aktion nu – vänta inte till valtider, det tar tid för dem att riktigt känna av trycket, att inse att de inte längre är osynliga.

Var vänlig och hövlig! Var inte oförskämd! Att råskälla är direkt obegåvat. Det gör det lättare för dem att skjuta kritiken ifrån sig, att förse den med rasist- och extremiststämpeln.

En sådan här aktion har också en snöbollseffekt. Varje ny insats ökar tyngden av alla de tidigare. När tillräckligt många enskilda riksdagsmän blivit oroliga kommer också partiledningarna att bli det. Så småningom kommer också pressen att bli intresserad. Då har bollen kommit i ordentlig rullning.

Kom ihåg: Vi är alla ansvariga! Även om vi inte velat ha de sopprötter som nu är riksdagsmän är vi ansvariga för läget, i den mån vi passivt bara åser spektaklet!

Fast. Det är väl alltför revolutionärt att kräva ansvar av någon enskild – riksdagsman eller väljare. Det är behagligare att vara en liten fisk i det stora stimmet, oavsett vilket sammanhang det gäller.

63 reaktioner på ”Anders Leion: Du är ansvarig!

 1. Lars Strömberg skriver:

  Att säga ”Jag tar ansvar för det inträffade” eller ”Du är den ansvarige för händelsen”, har tydligen allmänt mer och mer kommit att syfta på själva handuppräckningen eller utpekandet. Det vill säga: Vem skall hängas ut? Vem skall skämmas och eventuellt avgå?
  Att ta ansvar BORDE istället såklart innebära skyldighet att rätta till sina misstag.
  Eller – mycket hellre – att se till att misstag INTE sker.
  Vi lever i en tid då socialiseringen har tagit total överhand över åstadkommanden, tänkande, idéer, resultat, arbetsinsatser, och resonemang.
  Vi lever i en tid då REaktion har tagit total överhand över PREaktion.

  Gillad av 3 personer

 2. Tritonen skriver:

  Tidigare fick man stryka kandidater på valsedeln. Nu får man bara gilla, alltså kryssa. Ytterligare ett steg i att avsvära sig ansvar, viket förstås passar politikerna.

  Gillad av 1 person

  • Axel skriver:

   Vi medelklassare måste inse att politiker är vår tids adel. Fransmännen bekämpade adeln, men vi svennar gnäller lite lätt bara och nöjer oss med att
   regeringsplan passageraren Löfven säger. Detta fördömer jag. Hep, hep, vad bra det blir.
   Vi är mesar helt enkelt!!

   Gillad av 1 person

 3. Bengt skriver:

  Bra initiativ!

  Men skyll inte på mig. Jag röstade på ”Det Nya Partiet” (Ian Wachtmeisters) i riksdagsvalet 1998 och sedan riksdagsvalet 2002 på Sverigedemokraterna.

  Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   Tidsandan är att mer och mer av mänsklig aktivitet hamnar i det politiska nätet som blivit mer och mer finmaskigt och snart ogenomträngligt.

   Oavsett på vilket sätt man sedan blivit invald för att delta i det politika maskineriet rår ingen enskild, aldrig så godhjärtad eller skicklig, medborgare på systemet. Det drar obönhörligen alla med sig i en strypande häxdans. På så sätt blir systemet också ett lätt offer för de ekonomiska intressena som när som helst kan förändra spelplanen för en enskild eller en grupp av parlamentariker som genom detta intresse kan få en möjlighet att driva en viss fråga. Problemet är att denne, aldrig så godhjärtade, individ inte kan se att han eller hon därmed uppslukas av systemet.

   Det finns bara en väg ut ur denna situation och det är att medborgarna förklarar systemet odugligt och uppfinner ett nytt, som är baserat på större ansvar och makt åt medborgarna själva. Politikerna i det nya systemet måste få veta att deras makt är ytterst begränsad och att deras åtgärder nagelfars från timme till timme av dem som betalar dem (med en lön som motsvarar det arbete som desamma hederliga medborgares egna).

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Lagstiftare skall inte ha lön alls. De skall ha ett vanligt jobb och bedriva politiken på fritiden. Regeringen skall ha lön, men ingen (extra) pension och ledamöterna skall vara förbjudna att taga andra jobb efteråt, som har något som helst sammanhang med deras tidigare arbete i regeringen. Detta på grund av risken för korruption.

    Gilla

 4. Aurora skriver:

  Listval gör ingen skillnad. De är som Nivea, feta och hala. Och all kritik rinner av som vatten på en gås. Det enda är att inte rösta på hela deras partier.

  Gillad av 3 personer

 5. malmobon skriver:

  Vill tillägga att journalister/media har ett ansvar. Borde vara rimligt dessa inte skall kunna gå partiers ärenden.
  Där har varje medborgare sitt ansvar genom att inte klicka på de tidningar som uppenbart har en politisk agenda.
  Själv klickar jag aldrig på SDS eller Aftonbladet.
  Presstöd borde bort och politiska partier borde inte sponsra tidningarna om de inte just har en politisk agenda och då skall det vara tydligt uttalat och reklamskatt borde utgå.

  Gillad av 2 personer

 6. elfyma+ skriver:

  Kan hålla med Anders Leion.
  Men det hjälper inte att vara vänlig. Det räcker med att ställa obekväma frågor till makthavare, politiker och journalister för att anklagas för att hata och hota. De är ju vana vid att bli strukna medhårs och rentav bli upphaussade av sina åsiktsfränder i MSM.

  Granskning Sverige gjorde som Anders föreslår, ringde upp makthavare och spelade in samtalen. Det resulterade i ett formidabelt mediadrev mot dem, de utpekades som ”högerextrema” varefter alla deras inspelade samtal släcktes ner på YouTube och andra kanaler, ofta efter påtryckningar från makthavare ända upp i regeringen.
  Lägg därtill att allt fler makthavare gjorde sig oanträffbara för sina väljare och läsare.
  https://varjager.wordpress.com/2018/02/11/intervjun-som-startade-drevet-mot-granskning-sverige/
  https://www.expressen.se/nyheter/granskning-sverige-sander-pa-ny-kanal-nu-rasar-politikerna-/

  PS. Granskning Sverige är ett medborgarinitiativ utan partipolitiska kopplingar, inte ett ”högerextremt” nätverk,
  Har själv haft långa .amtal med initiativtagaren ”Johan Andersson”. Noterade att han är väldigt snabbtänkt och väldigt påläst. Inte konstigt att makthavare fruktar hans vänliga röst men vassa frågor.

  Idag anställs det oerhört många ”kommunikatörer” inom offentlig förvaltning, inom myndigheter och kommuner – för att de ansvariga ska slippa möta sina uppdragsgivare/väljare. Då håller demokratin på att spåra ur.

  Gillad av 12 personer

  • Dnam eksnad skriver:

   Precis, jag skrev till ledarskribenter i nästan två år för över tio år sedan. De svarar helt enkelt inte. Hundratals mail med kommentarer till ledare och artiklar, kanske 5 svar, alla intetsägande.

   Gillad av 7 personer

 7. Aha skriver:

  Jag ska maila en fråga – bra initiativ.
  Jag ska fråga en godtyckligt vald riksdagsman vad denne tycker om det hat som politikerna ger uttryck för genom att kalla andra för rasister och främlingsfientliga. De gnälller över hatet i politiken och på nätet och borde därför föregå med gott exempel men de gör de alltså inte.

  Gillad av 1 person

 8. Astrid skriver:

  Bristen på ansvar och att betona rätt värdegrund före meriter, reducerar människan och är medveten politik. De krafter som vill ha det så här är enorma. Svenska folket tycks vara alltför kraftlöst att kunna bjuda motstånd. Det är som om man inte vill se klart.

  I den pågående omdaningen av Europa genom välorganiserad massinvandring av muslimer riktas kritiken och ilskan mot dem som lockas hit genom feta förmåner, ett bekvämt liv utan egen ansträngning, och mer sällan den hand som styr bakom. NWO är inte en muslimsk skapelse. Vad jag vet finns ingen muslim i oligarkin. Muslimerna används som redskap.

  Kravet på underkastelse och lydnad under regler och tabun, ofrihet, förenar globalism och islamism. Muslimerna inbillar sig att islams utbredning och erövring av Väst med hjälp av globalismen, leder till muslimskt herravälde, men egentligen är det globalismen, kommunismen i ny upplaga, som etablerar sitt ondskans imperium.

  Den världsreligion globalisterna planerar införa för att ersätta alla religioner, tror muslimerna kommer att domineras av islam. I själva verket blir det ingen riktig religion alls, utan ett substitut till att tjäna kuvandet, vad jag förstår. Något liknande svenska PK-kyrkan?

  NWO innebär att världen ordnas i en pyramid med en gränslöst förmögen topp, ett mellanskikt av maktens upprätthållare, och sedan den breda stora massan för vilken alla resurser ransoneras strikt enligt ”allas lika värde”.

  Gillad av 3 personer

  • A skriver:

   Bra Astrid. Men jag ser alltför mycket förlorarmentalitet, det finns inget att vinna på det. Därmot finns det massor av möjligheter som inte utnyttjas. Jag ser det på ”instrumentet”.

   Mvh A

   Gillad av 1 person

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   ASTRID, din analys har fullt stöd i Skriften. Givetvis fördolt för den stora massan människor idag. Men den dagen kommer ”då ingen kan köpa eller sälja” utan ”Vilddjurets” märke på handen eller pannan.
   Sen om detta beträffande Vilddjurets märke är ett symboliskt uttryck (för en levande verklighet) eller bokstavligt menat återstår att se. Chippet på handen kanske…

   Gilla

 9. Göran Holmström skriver:

  Bra Tankar Anders, men tyvärr så hjälper dom inte. Då svar eller respons uteblir.
  jag har mejlat flertalet, med en trevligare ton än vad dom förtjänar, men svar uteblir alltid. Dock så fått mot mejl där det står att samtliga mejl är till ansvariga är en offentlig handling och kan därför läsas av andra. Med andra ord ett som jag ser det förtäckt hot, Vi bryr oss inte om att du skriver, men vi tar inte ansvar för om Extremvänstern gör det!
  Det enda fredliga som jag ser det som skulle funka är massor med folk gula västar och skyltar med texten avgå och betala tillbaka det ni lurat oss på.

  Gillad av 5 personer

  • hl skriver:

   -Göran
   Faktisk på uppmaning av PE (för något år sedan) här på DGS beslutade jag mig för att kontakta mina förtroendevalda här i Skåne (M). Ett svar blev det: ”det är alltid trevligt när väljare hör av sig”, inget svar på min fråga och de övriga ett tiotal svarade aldrig övh. Jag höll en lågmäld ton, vill jag påstå.

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    HL, som jag mejlat och skrivit till politiker och reportrar, och endast tre som har svarat tillbaka och samtliga var reportrar.
    En var direkt otrevlig, och sade att vem var jag att ens ha en åsikt.
    Nummer 2 berättade gärna och länge om hur bortskämda svenskarna är och faktiskt förtjänade det som händer.
    Nummer 3 menade att jag borde inte ifrågasätta eller tycka då bra mycket klokare hjärnor bestämt landets framtid.
    Mvh Göran.

    Gillad av 3 personer

 10. Rolf Wasén skriver:

  Makt och ansvar har traditionellt varit kopplade begrepp. Med makt följer ett ansvar hur man hanterar befogenheterna. Efterhand har detta samband mjukats upp. Detta både i stort som i smått. För de små aktörerna har vi dock en betydande ”självrisk”. De tar så att säga automatiskt konsekvenserna.

  Paulina Neuding, som är både klok och skarp och något av en ”röst i öknen”, tar upp problematiken i artikeln ”Lätt att spela högt utan egen häst i loppet”, Dagens Samhälle, 9 april, 2019. Hon refererar till matematikern, tänkaren och investeraren Nassim Nicholas Taleb och hans bok ”Skin in the game”. Kanske kan den översättas till ”Det måste svida i skinnet”.

  En annan aspekt av maktbefogenheter är att det fordras ett stort mått av självbehärskning av en ledare för att inte missbruka maktbefogenheterna. Detta måste man ha i åtanke när man kritiserat de ansvariga. Berättade detta för en kusin med utomordentligt stora erfarenheter av södra Indien och Malaysia. Jag har många exempel – svarade han.

  Gillad av 2 personer

 11. Dnam eksnad skriver:

  Anders Leion, eftersom du antagligen tillhör den delen av befolkningen kan du då inte förklara en sak för mig:

  ”I årtionden har den svenska befolkningen velat ha mindre invandring än den politikerna tvingat på dem. Hur har detta kunnat ske? Varför fungerar vår demokrati så illa?”

  Du Anders, har en röst, och jag har en, den befolkning du skriver om har alla en röst var. Demokratin fungerar som så att man vart fjärde år lägger sin röst på det parti som man tror bäst representerar ens åsikter, ingen vet vad du röstar på, du kan ta med alla lappar in i båset. Det har stått tämligen klart, solklart kan man säga, vilket parti som velat ha mindre invandring, och ändå så har denna befolkning dessa årtionden röstat för de som vill ha mer.
  Således måste folk ha prioriterat annat, men att invandringen inte var den viktigaste frågan det kan väl ändå ingen ha trott på, nästan all politisk diskussion har ju handlar om att frysa ut SD, om invandringen inte spelade någon roll så skulle man väl inte behövt göra detta?

  Förklara gärna. Du nämner inte ens SD, det är som partiet inte existerar, och hade det varit fallet så hade jag kunnat förstå din artikel. Men så är det ju inte, SD finns, och därmed så VILL DU HA DET SÅ HÄR. Du, Anders Leion, måste ju ta ansvar för dina egna beslut, liksom de 82% som inte röstade på SD, ni har ALLA prioriterat annat över de 7500 våldtagna, terror, segregationen, den fallerande ekonomin, skolans problem, sjukvårdens överbelastning, skjutningar, granater, knarkhandel, och våld. Ni och du har helt enkelt prioriterat något annat, vad är detta annat? Vad är det som har högre prioritet?

  Kan du inte vara snäll att förklara? Varför är den enda politiska mekanism du ser att 7-klöverpartierna, eller något av dem, måste ändra sig? Vad är det som väger så tungt att man inte ens nämner SD?

  Jag förstår helt enkelt inte hur svenskar är funtade, hur de tänker.

  Jag tänker så här, det är hyckleri att sitta och önska att sexualbrotten skall minska samtidigt som man röstar för de som ökar på källan till sexualbrotten, man är helt enkelt medskyldig. Befolkningen, och du Leion, har prioriterar annat över våldtagna kvinnor. Varför inte bara vara ärlig och sluta med denna lögn?

  Gillad av 3 personer

   • Dnam skriver:

    Tack för svar, jag läste ett par stycken men det klarnade inte för mig. Jag förstår att man inte kan skriva om allt, eller om SD, varje gång, men i ovanstående så tycker jag det blir direkt märkligt att hoppa över denna aspekt. Jag förklarar mitt intryck lite bättre nedan om det kommer med.

    (Jag röstade AFS och kommer att göra det i EU-valet också så mitt inlägg skall inte tas som ett oreserverat stöd till SD som jag gärna hade sett var mindre sossigt ännu mera tydligt om invandring och återvandring och mycket annat).

    Gillad av 2 personer

 12. Erik Nilsson skriver:

  Under förra mandatperioden skrev jag två gånger till ”min” riksdagsman. Ingen gång fick jag något svar. Och detta trots att vi faktiskt känner varandra: Vi har träffats å arbetets vägnar många gånger under flera år innan vederbörande lyfte till Stockholm. Det är fåfängt att tro att man skulle kunna påverka dem genom personliga kontakter. De måste bort, allesammans.

  Gillad av 9 personer

 13. Dnam eksnad skriver:

  Jag läste om, hela artikeln är ogenomtänkt. Den bygger på att ett helt politiskt etablissemang, hela sjuklövern, inte vill ha det så här, att de inte förstått vad de gjort och gör, att de dessutom inte vet att de själva och media och administrationen tillsammans gjort allt för att påverka befolkningen att också vilja ha det så här, och att detta politiska etablissemang på något sätt skulle vara ovetande om att många ”vill” ha mindre invandring, i synnerhet om de släpper trycket och demoniseringen av SD. Att kalla inlägget naivt fångar inte djupet i villfarelsen, tror Leion på allvar att de inte vet vad de gör, att man genom att upplysa dem om att man inte vill ha mer invandring skulla få dem att ändra sig? Genom att peka på orsak och verkan, invandring och våldtäkter, tror Leion att riksdagsmännen skulle svara och säga ”tack för ditt mejl, vilka bra synpunkter jag skall ta upp dem”. Nu?! Ett på det hela taget ofattbart inlägg i sin brist på klarsyn.

  Visst skriv gärna, men det räcker inte som ursäkt i nästa val: jag skrev ju i ett mejl att jag inte villa ha mer invandring till min företrädare i V, S, Mp, L, C, M, KD och nu gör de inte som jag ville!! Igen!!

  Gillad av 5 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   Helt rätt DNAM!
   Enda anledningen till A.L:s text är att vi alltjämt ska fortsätta hoppas på sju-klövern.

   Eller som CLAUDIA DE L uttrycker det med referens till (S) 1:a maj demonstration:
   ”Första maj skall dumheten och enfalden återigen begära förtroende.
   Maktmissbrukarna vill ha aktning och respekt.
   Det galna slöseriet och misskötseln av landet skall förlåtas.
   Folket skall hysa fortsatt förtröstan och tillit för dem, som leder nationen.
   Undersåtarna skall ha överseende med förfallet, fadäserna och klantigheterna.”

   A.L:s text appellerar till detsamma för alla sjuklöver-partierna. Fåfänglighet, fåfänglighet, ett jagande efter vind skulle nog Predikaren utbrista.

   Gillad av 1 person

 14. Monica Eliasson skriver:

  Tråkigt nog är den föreslagna metoden ett Sisyfos-arbete med liten eller ingen effekt. Inför beslutet i FN om Global Compact och vår politikers totala passivitet och ointresse för frågan mejlade jag ett 30-tal SD-riksdagsledamöter. Jag uppmanade dem att lyfta frågan i riksdag och media för att informera och medvetandegöra medborgarna om vilket avgörande framtidsbeslut som var på gång. Detta var i oktober förra året. Till en början kom INGEN respons över huvud taget, inräknat partiledningen, från alla dessa riksdagsledamöter. Ett par dagar före beslutet i Marrakech i början av december fick jag svar från EN riksdagsledamot, nämligen ungdomsförbundets ordförande. Svaret var intetsägande, försiktigt, ängsligt, grundat på felaktiga fakta (att Global Compact inte skulle bli bindande, t.ex.) samt andades en plikttrogen partilinje.

  Gillad av 3 personer

  • Dnam skriver:

   Precis. De vill ha det så här, 80% röstar på 7-klövern vad de än gör, varför i all världen skall de då också lyssna på vad folk vill??? De har ju fått rösten, vad mer behövs i en demokrati som den svenska?

   Gillad av 2 personer

 15. Patria Amissa skriver:

  De flesta krönikor och kommentarer här på DGS är starkt samhällskritiska, och verkligen inte utan anledning. Men ibland kan det kännas som att det blir för mycket av beklaganden och för lite av försök till konstruktiva idéer om hur Sverige, möjligen, möjligen, ska kunna ta sig ur den nedåtgående spiralen. Därför var AL:s krönika idag välgörande, ett konstruktivt försök till problemlösning. Dessutom var beskrivningen av det mardrömslika tillståndet som vi dras med i Sverige bestående av det faktum att knappast någon politiker eller för den delen verkschef eller annan myndighetsperson någonsin behöver stå till svars för sina misstag. Tvärt om blir de ju i allmänhet kraftigt belönade med fallskärm och nytt höjdarjobb, oavsett hur de har betett sig.

  Men enligt Hans Jensevik och en del andra samhällsanalytiker är det tyvärr i stort sett kört för Sveriges del, och många av oss bland allmänheten anar väl också rent intuitivt, baserat på vad vi ser med egna ögon, att detta tyvärr mycket väl kan vara sant. Vi kommer inte att få tillbaka ett sådant Sverige som vi kan definiera som ”det goda samhället”. Den insikten fråntar oss förstås inte ansvaret från göra vad vi kan för att försöka hejda pågående samhällsförstörelse.

  Ett annat ansvar som vi möjligen har är att försöka varna våra grannländer, kanske framför allt Finland och Estland. Norge och Danmark ser väl redan i stor utsträckning Sverige som ett varnande exempel, även om även de dras med tillräckligt stora problem av samma sort som vi har. Men våra östra grannar verkar vara mer aningslösa. Efter det finska valet hördes ett antal synnerligen PK-istiska kommentarer från ”folk på gatan” som man intervjuade. Det vore hemskt om man även i dessa länder skulle falla in i samma spår som Sverige tvångsmässigt följer.

  Kunde inte någon eller några av de goda skribenterna på DGS försöka få in en eller annan varnande artikel i någon eller några av tidningarna Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Eesti Päevaleht, Postimees eller Äripäev? Redovisa i så fall tillståndet i Sverige ur olika aspekter. Visa Sandelins demografiska statistik, Jenseviks kurvor över den ekonomiska utvecklingen, statistiken över mord, våldtäkter och andra grova våldsbrott osv. Vem vet, om sådana artiklar skulle tas in på andra sidan Östersjön kanske det, om inte annat, skulle skrämma upp en och annan svensk politiker, för då är den heliga Sverigebilden i fara.

  Gillad av 1 person

  • Dnam skriver:

   Jag tror vi klagar för att vi inte ser någon väg fram, de som bestämmer vill ha det så här och media, administration och rättsväsen spelar med, och den invandrade gruppen som röstar på vänstern växer snabbt. Jag har inget emot aktivism av slaget ovan, men varför inte göra det uppenbara, rösta på SD eller AFS eller möjligheten MED? Hur röstar du?

   Det Leion förslår GÖR folk redan och har gjort länge, och det är i stort sett omöjligt för alla de som anses vara paria och öppet kritiserar invandringen och islamiseringen att då in artiklar, de har också försökt, Sandelin talar fortfarande om EN ENDA artikel han fick in för tio år sedan.

   Visst skall man göra vad man kan, och många gör det, vi har ju fått ett helt alternativmedialandskap som saknas i många länder, Janouch är ute och organiserar demonstrationer och SD är största partiet bland svenskar men man har hela statsapparaten mot sig, och motsatsen råder för vänstern, det är en ojämn fight så att sätta hoppet till aktivism tror jag inte kommer att räcka. Nu har AFS också startats men det motarbetas ju och får inte hyra lokaler etc, precis som man gjort med SD.

   Det bästa sättet att vända svensk politik det är att tillräckligt många politiker i 7-klövern mister sina jobb för att folk inte röstar på dem. Först då vänder det. De måste bli tillräckligt rädda för något.

   Gillad av 5 personer

   • Dnam skriver:

    Missade att du nämnde finska tidningar, jo det är en bra idé, men t.ex i Danmark så är det nog vedertaget att man är galna i Sverige, och det börjar väl också bli etablerat i Norge?

    Gillad av 1 person

   • Patria Amissa skriver:

    1) Nej.
    2) Nej, läste däremot att en irakier inte blev dömd att betala tillbaka 240 000 kr felaktigt utbetalade bidrag, eftersom han inte kunde svenska, och därmed inte kunde känna till svensk lag!!!

    Gilla

   • Patria Amissa skriver:

    Ursäkta, det där var svar på något helt annat. Så här skulle det vara:
    DNAM, tack för ditt svar som är en öppning till intressant dialog. Om du tolkar min pseudonym rätt, så ser du att jag gett upp. Jag tror inte på någon vändning för Sverige, och tanken med mitt senaste inlägg var litegrand detta att det gäller att se sig om efter ett reträttland, när omständigheterna i Sverige blir alltför omöjliga. Att ge sig iväg ända till tjottahejti är dock inget förstahandsalternativ för mig. Är alltför trogen det nordiska landskapet med pinande väder och andra plågor under mer än halva året, och skulle det komma en positiv vändning för Sverige under min livstid vore jag 1) ytterligt överraskad, 2) misstrogen, 3) ännu mer misstrogen, 4) förundrad över alla bräddar, men såklart tacksam. Och faktum är att jag i ett litet undanskymt hörn av mitt hjärta ännu hyser hopp för Sverige.

    Hur röstar jag frågar du. Valhemligheten är viktig, men så mycket kan jag väl säga att något sjuklöverval har det inte varit fråga om för min del under senare tid. Lite längre tillbaka fanns det knappast så många andra alternativ, eller hur, så hur röstade du själv innan SD, AFS eller MED fanns? Är ditt samvete snövitt eller lite smutsgrått som mitt? Och även om dessa partier har varit de enda som varit framsynta avseende massinvandringen, så måste ju även de tåla att synas i sömmarna i en rad andra avseenden, ekonomisk politik, socialpolitik, utrikespolitik, t.ex. synen på Ryssland, osv, eller hur?

    Men oavsett om såväl du som jag har röstat ”rätt” eller ”fel” genom åren så är vi ju nu där vi är. Vi har antingen att 1) ge upp (som jag mer eller mindre gjort) eller att 2) åtminstone famla efter halmstrån. Det är något sympatiskt med halmstrån, och jag är tacksam för AL:s krönika idag.

    Gilla

 16. Thor skriver:

  Det schweiziska systemet skulle vara ett fall framåt för medborgarinflytande. Men det är en utopi för Sverige. Vänstern införde inte proletariatets diktatur men väl nomenklaturans.

  Gillad av 3 personer

 17. Baldur skriver:

  Kommer någon ihåg debatten om det statliga apoteksmonopolets avskaffande. I den vevan fick jag olyckligtvis slut på min hjärtmedicin,en vecka med hög arbetsbelastning och dålig koll. Väl inkommen på ortens (enda) och tillika knökfulla apotek, så noterade jag tiden och framkommen till receptdisken 55 svettiga minuter senare fick jag inte min medicin, men ett glatt meddelande om att just det preparatet tyvärr var slut hos dem, men fanns att hämta på ett apotek inne i stan. Ett apotek som jag just passerat en och en halv timme tidigare och där kön ringlade sig trettio meter på trottoaren utanför. Nämnde detta och när jag tröstat en förkrossad apoteksanställd och föreslagit en dataterminal vid entrén, där man själv kunde kolla upp om varan fanns inne, så lämnade jag kaoset. Duktigt less på monopol och usel service, mailade jag den socialdemokratiska minister som ”skötte” den här biten i Sverige. Hon var uttalad motståndare till privatägda apotek och jag fick en drapa via E-mail, där det lös igenom att jag tydligen inte var smart nog att inse min och befolkningens eget bästa. Det skulle bli så dyrt med privata lösningar, så att många minsann inte skulle ha råd att hämta ut sin medicin osv. Nu är det många år sedan, men jag minns tydligt pekpinneretoriken och sättet att tala ”ner” till mig, som inget begrep. Nu har vi sedan flera år ett konkurrerande apotek snett över gatan från monopolapoteket, där jag inte satt min fot de senaste tio åren. På det andra stället är bemötandet alltid lika trevligt – aldrig knökfullt och medicinen inte dyrare än någon annanstans. Politikern är fortfarande i farten och sprider oblygt sina floskler och halvsanningar i media som inte verkar bry sig ett dugg.

  Gillad av 3 personer

 18. larsbernhoff skriver:

  Utanförskapet och den brottslighet som följt av migrationen är ett misslyckande av historiska mått. Också här har inbyggda asymmetrier varit en förutsättning. Det är ingen hemlighet att de som stått för åsikterna och drivit politiken sällan själva bor i områden eller hör till samhällsgrupper som drabbas värst av konsekvenserna.
  Även Paulina Neuding pekar på exempel varför många politiker kan fatta beslut som är emot majoritetens önskemål och där kostnaden och problemen hamnar hos andra. Hennes artikel i Dagens Samhälle 9 april lyfter fram detta ”Utanförskapet och den brottslighet som följt av migrationen är ett misslyckande av historiska mått. Också här har inbyggda asymmetrier varit en förutsättning. Det är ingen hemlighet att de som stått för åsikterna och drivit politiken sällan själva bor i områden eller hör till samhällsgrupper som drabbas värst av konsekvenserna”
  När det är nästan omöjligt att få kontakt med sin egen riksdagsman som knappt har något eget inflytande i de stora frågorna så förstår vi att det är en lång resa till förbättringar.
  Själv är det uppenbart att det behövs fler äldre med erfarenhet från verkligheten för att dra nytta av hur det fungerar i samhället utan subventioner och skattefinansiering.

  Gillad av 1 person

 19. Willy Lindqvist skriver:

  I Sverige röstar vi på partier och inte på personer vi har förtroende för. Partierna har sett till att bevilja sig ett gigantiskt ekonomiskt bidrag av skattebetalarna, som inte minst används av partiledningarna till att styra sina riksdagsledamöter så att de inte tänker själva. De följsamma belönas ekonomiskt av nämnda medel, Icke följsamma riskerar mista sina extraförtjänster. Det är en allvarlig brist i svensk demokrati

  Gilla

 20. Christer L skriver:

  Skriva till riksdagsledamöter? Jag har försökt. Man får standardsvar som riktar sig till en så stor statistisk grupp genomsnittsväljare som möjligt, troligen skrivet av någon anställd person utan att detta anges. De frågor som kolumnisten anger kommer i princip att få följande svar av sju av åtta partier:

  ”till exempel om de anser det vara lämpligt att sverigefödda, med svenska föräldrar, inom någon generation kan komma att vara i minoritet.”

  Svar: Vårt parti står för en humanitär och rättvis politik. Det betyder att vi i enlighet med de regler som FN och EU ställt upp tar emot flyktingar. Detta gör vi efter bästa förmåga, så långt möjligt med hänsyn till våra resurser. Således kommer en gräns för vår förmåga att utgöra gränsen för flyktinginvandringen. Vi vill bidra till en bättre värld och med vårt exempel visa vägen för andra. Det går att hjälpa, och om alla hjälper varandra blir allt så mycket bättre. Vänliga hälsningar Maja Borstvik Bolibompa

  ”En annan given fråga till dem är vad de anser bör göras för att komma till rätta med den stora mängden sexualbrott, utförda av invandrare.”

  Tack för ditt brev! Svensk lag definierar sexualbrott hårdare än de flesta andra länder. Detta påverkar statistiken en del. Men i övrigt är vi inom vårt parti överens med övriga partier utom extremhögern om att ett problem som detta inte löses genom att hela grupper utpekas som potensiella förbrytare. Ej heller är en radikal förändring av vår humanitära flyktingpolitik en önskvärd åtgärd. All brottslig verksamhet är naturligtvis förkastlig och måste bekämpas av myndigheter. Men mycket har även att göra med typ av livsföring hos såväl offer som förövare. Ofta är våldtäktsmän starkt traumatiserade och behöver psykiatrisk vård, vilket är ett stort problem. Med vänlig hälsning Egon Parlament riksdagsman

  Problemet är alltså att alla partier har ett utvecklat sätt att möta tillståndet i landet. De ansvariga menar och insisterar fortfarande på att de gör det rätta och ser inga alternativ. Svenska folket hade chansen den nionde september förra året. Men en majoritet feminister inom alla partier är besatta av en vacker dröm. Och toppen på den världsekonomiska pyramiden har mer makt än någonsin tidigare i världshistorien och har lyckats att köpa in sig i denna feminina dröm och styra den. Men det blir inte som planerat, globalismens konsekvenser väcker ett motstånd som inte kan köpas eller pratas bort. Effekten av den globalistiska korruptionen blir katastrofal, om den inte tvingas tillbaka. Deras system missgynnar i längden en stor majoritet av mänskligheten, enligt min uppfattning. Och skadar planeten. De ska inte kunna köpa och därmed avskaffa den västerländska demokratin.

  Gillad av 4 personer

 21. En buss på villovägar skriver:

  Beskrivningen över knapptryckarkompaniet är välkänd. Några få partigängare pekade med hela handen. De andra följer efter. Var det 6, 7 stycken inom Moderaterna, som pekade ut den politiska färdriktningen, under ett antal år.

  Kanske fler inom Socialdemokraterna. Och likadant inom de övriga partierna. Hur många blir det? Runt 30 stycken?

  Fyll på med några år, så kanske antalet uppgår till högst 50, 60 personer. Inte fler än de kan samlas i en vanlig buss.

  Det är detta extremt fåtal som bär det fulla ansvaret för Sveriges utveckling. Resten – pressen och övriga riksdagsmän, har bara agerat stödtrupper.

  Tänk att detta lilla fåtal kan förstöra ett helt land!
  Helt otroligt och direkt skrämmande. Och detta i en demokrati. Och vissa av bussens passagerare är verksamma än idag, inom näringslivet. Man har köpt deras kontaktnät. De kan ännu peka, men mer subtilt.
  Så den politiska jordmånen består. Draksådden vidmakthålls, aktivt.

  Bussa inte dessa mer skyldiga på oss vanliga knegare. Vem kunde i begynnelsen ana att de skulle löpa hela linan ut?

  Eftertänksamhetens kranka blekhet svävar över miljoner av oss. Vi troskyldiga och pålitliga. Vi som blivit lurade. Vem skriver den berättelsen? Denna sanna och ärliga.

  Gillad av 3 personer

 22. larsbernhoff skriver:

  Jag tror på att fler behöver maila till riksdagsmän och kommunpolitiker med tydliga rubriker på klagomål så det snabbt går att se ämnet. Inte realistiskt att förvänta sig personliga svar men det ska vara lätt för dem att se tydliga ståndpunkter. Gärna avslöjanden om slöseri och missbruk som kan bli tidningsrubriker. Även konstruktiva förslag och närvaro på lokala möten för partierna. De är uppenbart dållgt besökta.
  Ett samhälle måste byggas nerifrån. SD har förmånen och utmaningen att vara nytt. De har haft närmare kontakt med sin väljarbas. Övriga partier utom möjligen MP har tappat förankringen hos sin väljarbas. Partierna har ändå lyckats få finansiering (statsunderstöd baserat på senaste val) utan hänsyn till betalande medlemmar.
  Det skapar möjlighet till osunda ståndpunkter och inom ramen för någon tillfällig PK bubbla. Vårt politiska system har många skäl till en omstart för att få ökat engagemang och förankring hos oss som ska rösta.

  Gilla

 23. Klas Göran skriver:

  Minns någon ”valstugereportaget” Janne Josefsson gjorde inför valet 2002?

  Där statuerades ett exempel för vad som händer en politiker som avviker från den allmänt påbjudna åsiktskorridoren. Och detta var före twitter och facebook, i ett nästan analogt medielandskap.

  Tror någon på allvar att en politiker kommer att riskera sin karriär genom att besvara en fråga från en okänd väljare på ett sätt som avviker från partilinjen?

  Gillad av 2 personer

  • Lo Bundgren skriver:

   Visst finns det dom som minns det. Janne Josefsson började ju svänga lite i frågan kring 2015 någon gång, och jag minms att jag tänkte då att någon borde fråga honom om hur han ser på valstugereportaget och vad det immeburit för svensk demokrati och debatt nu när vi så att säga hade facit i hand.

   Gilla

 24. Claes-Göran Olsson skriver:

  Anders L

  Du ger många råd hur vi enskilda människor ska ta ansvar för nuvarande politikervälde och dess förändring, men glömmer bort det allra enklaste och bäst fungerande rådet:
  Läs och begrunda hur Alternativ för Sverige vill genomföra en radikal omläggning av det politiska systemet i Sverige.

  AfS har vision och plan INTE BARA för det politiska systemet utan för alla svåra missförhållanden, som plågar dagens Sverige.

  En massiv uppslutning bakom AfS skulle sända en chockvåg genom det svenska etablissemanget mångdubbelt starkare den som drabbade Finland häromdagen.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.