Katerina Janouch svarar på frågor: ”Hjälp mig att hantera min vånda och oro!”

Katerina Janouch

Hej Katerina, vilket bra initiativ med en relationsspalt. Kanske mina funderingar är utanför vad du har tänkt man ska ta upp, men jag skriver ändå! Allt skulle kunna vara så bra: jag är en 73-årig kvinna med tre barn och lika många barnbarn, är helt frisk, äter inga mediciner, maken är också kry.  Bor i en villa (avbetald) med stor tomt i ett bra område.

Om det bara inte vore för den oerhört negativa utveckling som sker i Sverige! Vi lär ju ligga etta i Europa gällande kriminalitet… Följer alternativa media, invandringskritiska bloggar, olika twitterkonton och så vidare. Tack och lov att du och andra orkar informera!   

Min vånda och oro över utvecklingen tar mer och mer över tillvaron och orken sinar… men jag vill heller inte vara utan er information! Faller lätt in i katastroftänkande och jag ser till exempel framför mig unga IS-terrorister i en låg- eller mellanstadieklass med otäcka konsekvenser.

Ja, hur ska det gå för barn och barnbarn?

Har du något bra tips hur jag ska hantera detta? Kan man ens det? Helt krasst har jag  0 till 10 år kvar att leva och hur ska jag trots allt ta tillvara den tiden på ett bra sätt?

Tänker tillbaka på när jag var liten. Till exempel gick alla till och från skolan själva, man kunde i 10-årsåldern cykla några kilometer genom skogen till badplatsen och alla barn badade nakna. Skolan var disciplinerad och man lärde sig något, gud nåde om man inte kunde läxan eller pratade på lektionen! Till studenten kom censorerna och man fick en riktig examen.

Vill tillägga att makthavarna verkar vara helt omedvetna om tillståndet i landet, annars skulle det låta annorlunda tycker man. Eller är de köpta av globalisterna? För mycket islaminfiltration i partierna? Prestige? Maktgalna? Finns många bud.

Till sist; jag har läst din bok ”Bilden av Sverige” och ska just påbörja ”Bilden av verkligheten”.

Tack för ett bra författarskap!

Tack för mig, bara det att få mina tankar på pränt känns bra!

Varma hälsningar från en 73-årig kvinna i en Norrlandsstad

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Hej kära medkvinna i Norrland!

Tack för ditt fina mejl som på många sätt sammanfattar det åtskilliga idag känner. Jag får ofta höra liknande vittnesmål från människor som bär på liknande funderingar som du, äldre som levt hela sitt liv i ett tryggt land men som nu med fasa ser tryggheten slås sönder. Sin egen del är man inte så bekymrad över, utan det är just de kommande generationerna, barnen och barnbarnen, man oroar sig för.

Jag erkänner villigt att jag tänker exakt som du, jag funderar också mycket på hur mina egna barn ska få det i det svenska samhället, hur framtiden kommer att se ut.

Vad det gäller att ständigt mata sig själv med negativ, skrämmande information så kan jag säga att det verkligen är påfrestande för nerverna, och man mår inte helt bra av det. Det skapar en känsla av olust, och även om man vill hålla sig informerad om vad som pågår så kan det bli för mycket av det goda.

Jag tänker så här, alla de som förnekar fakta och går runt i en rosa bubbla där de intalar sig att allt är bra, hur lyckas de hålla verkligheten utestängd? De mår ju inte dåligt på samma sätt som vi, som försöker ta ansvar och som håller oss informerade om samhällsutvecklingen. Och jag tänker att vi ibland skulle må bra av att koppla bort allting, ge oss själva semester från hemskheter och elände. Våga vara lite mer obrydda. Stänga av, ta en paus. Lägg sociala medier åt sidan, gå ut och njut av våren. För inget kommer att förändras, oavsett om du oroar ihjäl dig eller inte. Och då kan du lika gärna välja att försöka göra sånt som får dig att må bra istället för att låta ditt sinne enbart uppfyllas av svärta.

Å andra sidan har du själv också möjlighet att påverka, för du är viktigare än du tror, och det är så vi människor fungerar, genom att interagera md varandra – handlingar och ord som kan ge effekt längre fram, som är många små bäckar som tillsammans på sikt leder till en politisk förändring. Kanske vill du faktiskt engagera dig politiskt? Hur ser det u där du bor? När man är äldre har man ofta mer tid än de yngre och är du pigg och vital kan du troligen göra mycket nytta inom lokalpolitiken där du bor. Vi behöver fler kloka, medvetna individer i offentligheten och det är aldrig försent att börja!

Känn tacksamheten över det du har och det du haft. Unna dig saker, umgås med familjen, gör gott som får dig att må gott, var generös och hjälpsam mot andra så långt du finner det möjligt. Lite vanlig hederlig mindfulness helt enkelt, att vara i stunden, släppa tankarna på att din oro ska kunna påverka världen. Du gör vad du kan. Som du skriver, du är äldre nu och du vet inte hur långt ditt liv kommer att bli, så passa på att utnyttja varje dag till att försöka må så bra som möjligt. Läs romaner som inte handlar om politik, lyssna på musik…

Naturen ger mycket tröst, betrakta träden och himlen och tänk på att allt detta kommer att vara kvar oavsett vad den tokiga mänskligheten hittar på. Res utomlands om du tycker om det! Att komma bort från Sverige är oerhört välgörande och ger perspektiv.

Jag hoppas mitt svar gav dig lite tröst, och att du känner dig mindre ensam om dina känslor. För när vi delar med oss får vi tröst, och ibland är det bara så lite som behövs för att hjärtat ska må bättre. Kram!

Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

41 reaktioner på ”Katerina Janouch svarar på frågor: ”Hjälp mig att hantera min vånda och oro!”

 1. Anders Nilsson skriver:

  Upplever att de som lever i sin rosa bubbla ofta mår sämre än de som lever i verkligheten. Då tänker jag på de som lever i sin bubbla men känner att något ändå är fel. De som antagligen har det bäst är de, liksom nazisterna i Tyskland, helt lyckats stänga av varje tanke på verkligheten.

  Gilla

 2. Birgitta Gustafsson skriver:

  Tack för att du valde att besvara ett mail som väl beskriver oerhört många goda samhällsbärande personers situation i politikernas nya sverige av idag.

  Gillad av 6 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Det enda man kan känna lättnad o tacksamhet över…

   Inga barn e barnbarn att oroa sig för!

   Bara över de politiska galningar som slår dövörat till,
   som med öppna ögon styr skutan Svea mot grundstötning!

   Gilla

 3. gmiksche skriver:

  Om bara fler kvinnor (och män) vore lika klarsynta som sjuttiotreåringen från Norrland skulle problemen möjligen var hanterbara. Genom att klarsyntheten hade satt spår i röstandet vid riksdagsvalen. Nu är det samma klagovisa som vi brukar höra. Fast en upplyst sådan. Hur kan en människa med barn och barnbarn finna tröst i att ”betrakta träden och himlen och tänk på att allt detta kommer att vara kvar oavsett vad den tokiga mänskligheten hittar på. Res utomlands om du tycker om det!” Det är mig totalt obegripligt.

  Gillad av 1 person

  • Tina skriver:

   Insekterna har minskat med 80 % i Tyskland och England de senaste 20 åren. Det är inte bara forskare som konstaterat det. Vanliga äldre människor har lagt märke till detta också, genom att det inte längre splattrar mot bilrutan när man ute och kör, och man kommer hem med en nästan ren ruta. Utan insekter, inga fåglar, utan insekter ingen pollinering. Den gammelskog jag älskade i Norrland med olika slags ugglor, torrfuror, hänglavar och ”skogskänsla”, den finns inte mer. Den blev ett enormt kalhygge. Att vara ute i svensk natur är ångestskapande, den är förstörd. Det finns virke, men ingen skog. Det finns fortfarande gott om folk som tycker att vargar är värre än muslimer, och inte tvekar att begå artbrott. Och ju mer man kan tjäna på fågelägg, ju fler stjäls.
   Jag skulle ha velat leva på1700-talet, då hade man kunnat ta Katerinas råd på allvar. Kunnat tro på att naturen består, och att man är en liten del av denna, och att den fortgår mig förutan, och att det är en frid att det är så.
   Har pratat med äldre i Asien också. Då de som barn skördade ris, vilade man under träden vid fälten, åt sin lunch och lyssnade på kakafoni av fågelsång i gryningen. Både träd och fåglar är borta nu, arbetet sker i stekande sol utan skugga. De anser också att det var bättre förr, när man ansågs rik om man hade en cykel, men naturen tveklöst levde.

   Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Nu är du igång med osakligheter igen. Insekterna har inte minskat med 80 % i England och Tyskland de senaste 20 åren. Det är just sådan lögner som vissa sprider vidare som gör att många oroar sig i onödan. Gretaeffekten typ. Så läs på om insekter så ska du finna att det kan lokalt försvinna insekter. Självklart om man hugger ner en skog och bygger något på marken så försvinner de flesta av de insekter som levt där. Några flyttar medan andra dör lokalt.

    Gillad av 4 personer

   • Kronblom skriver:

    Åk bil genom Polen och Litauen mitt i sommaren så får man ta fram isskrapan för att rensa rutan ibland. Det som har skett i västeuropa är att man tagit bort allt som luktar bondgård och insekterna blir färre när de inte har dyngstackar att lägga ägg i. ”Eat sh*t, billions of flies cant be wrong”. I Schweiz luktar det ofta på sommaren. De kallar lukten för ”Swiss perfume”. Mygg och knott är det knappast nån brist på.

    Gilla

 4. Bo Svensson skriver:

  Jag har haft gott om tid att hitta ett fungerande förhållningssätt, eftersom jag alltid sett de styrande som idioter och undrat när det äntligen skall vända och redigt folk ta ledningen.

  Man måste fokusera på lösningarna och inte vältra sig i problemen. – Galenskapen måste få ett slut och kompetent folk ta ledningen. – Det finns ju kompetens men den är fullt upptagen med vapenutveckling och annat tekniskt avancerat.

  Gillad av 3 personer

 5. Göran Holmström skriver:

  Min reaktion på hennes oro är varför pratar hon inte med sin man om det?
  Eller sina barn och barnbarn , kanske vänner och släktingar behöver höra om oron med.
  Nej just i Sverige så kniper man igen, om allt utom väder eller melodifestivalen.
  Inte ens på arbetsplatsen säger man ifrån, utan låter tyst mobbarna fortsätta och flyttar på den drabbade!
  Och såhär fortsättet det ända upp till toppen, inte så konstigt att det ser ut som det gör ingen absolut ingen vågar ta strid. Sägs det något så görs det så inlindat att budskapet antingen blir förvräng eller misstolkas.
  Mitt tips skriv till ansvariga politiker och avkräv ett svar!

  Gillad av 8 personer

  • Elisabeth G skriver:

   ”Min reaktion på hennes oro är varför pratar hon inte med sin man om det?
   Eller sina barn och barnbarn , kanske vänner och släktingar behöver höra om oron med.”

   Det kanske hon gör – också. Jag pratar om det med min man men eftersom han är lika orolig är det lätt att man bara ökar på varandras oro.

   Men visst är Sverige fantastiskt. Här springer folk runt och har, helt i onödan, klimatångest men de verkliga problemen, som sannerligen är oroande, blundar alltför många för.

   Gillad av 5 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Hej Elisabeth, visst har du rätt i att man inte ska oroa upp varandra mer än nödvändigt.
    Men vi som jag ser som goda eller i alla fall tänker efter, vi måste sätta mer press på dom styrande innan dom kapsejsar skutan fullständigt.
    Mvh Göran.

    Gilla

   • ree81 skriver:

    Klimatet är definitivt under attack. Insekter, djur och havsliv har seriöst skadats de senaste årtiondena och det är ren och skär fakta som inte går att ”argumentera” sig runt. Tror folk verkligen att vi överlever utan insekter? Att det är något bra som bara leder till mindre irriterande somrar och mindre biltvättande?

    Se videon och avgör. https://www.youtube.com/watch?v=0Puv0Pss33M

    Gillad av 1 person

   • ree81 skriver:

    DNAM, vad du gör är upp till dig. Gå på en protestmarch för klimatet en gång kanske? Det går utmärkt att vara höger, emot invandring och samtidigt (……) för vår framtida överlevnad……

    Vilket jag inte tycker borde påpekas.

    Gilla

  • Kalle skriver:

   Livet består av, att påverka eller att påverkas. Jag vill påverka till ett förnuftigt levnadsätt . Samtidigt bli påverkad av förnuftiga krafter som ger hopp om framtiden. Blir det större konflikter i landet, så skall jag kämpa på de goda krafternas sida. De nya fina högervindarna.

   Gillad av 3 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Kom på något just nu: Att kopiera en massa länkar till alternativmedia och skriva ut att dela ut till folk. – Ser man någon sitta och läsa något de inte borde, kan man ingripa: Läser du den djvla skt-blaskan, – här hittar du seriös samhällsdebatt.

   Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   ”Inte ens på arbetsplatsen” — Tillåt mig att småle! På arbetsplatserna härskar ju det verkliga åsiktsförtrycket! Det räcker med en tokfan med de socialt erkända åsikterna, så kan alla andra åsikter förbjudas och undertryckas. Man kan prata om ditten och datten först sedan man stegvis och hemligt har säkerställt att ingen av de närvarande är ”Stasi-agent”. Jag upplevde detta för trettio år sedan på Stora Företaget i Sverige, så det är inget nytt, inget som har med Kalla krigets slut och det politiskt korrekta att göra.

   Med kloka kolleger kunde man tala om sociobiologi och den fria viljans väsen. Med ”Stasi” närvarande kom disciplinära åtgärder för att man påpekade att det är rimligare att var och en ser var de går och lyfter på fötterna — detta lärde mig min far genom outtröttlig upprepning! — än att allmänna varningar utfärdas och bockar och avspärrningar ställs upp om en gatusten sticker upp en smula ur trottoiren.

   Gillad av 3 personer

   • Stig Palm skriver:

    Av någon konstig anledning, viker majoriteten ned sig för minoriteten i Sverige. Detta som kallas att hålla sig politskt korrekt eller Lagom, som mest.

    Gillad av 3 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Fredrik kan bara skriva under på detta, nästan samtliga arbetsplatser jag varit på, så har minst energi lags på att sköta sina sysslor och sitt riktiga jobb.
    Mest har gått till att skvallra och försöka nästla till sig förmåner på ett eller annat vis.
    Ett lysande undantag var faktiskt Post och Telestyrelsen, nu jobbade jag inte där men hjälpte till en hel del med diverse saker, och kom den organisationen nära.
    Det var i mina ögon en mycket bra arbetsplats, nu är det cirka 10 år sedan så mycket kan ha ändrats.

    Gilla

 6. latoba skriver:

  Själv blir jag orolig över den självdestruktion av Sverige som våra politiker med sina orimliga klimatbeslut (Fossilfritt Sverige 2030, Förbud för diesel- och besindrivna fordon 2030) sysslar med. Kan du skingra min oro?

  Gillad av 1 person

  • ree81 skriver:

   Jag skrev det här åt en annan person nyss, men klistrar in åt dig:

   ”Klimatet är definitivt under attack. Insekter, djur och havsliv har seriöst skadats de senaste årtiondena och det är ren och skär fakta som inte går att ”argumentera” sig runt. Tror folk verkligen att vi överlever utan insekter? Att det är något bra som bara leder till mindre irriterande somrar och mindre biltvättande?

   Se videon och avgör. http://www.youtube.com/watch?v=0Puv0Pss33M

   Gilla

   • gmiksche skriver:

    Klistra bara, men fastna inte i klimatklistret. Insekterna har minskat avsevärt där det finns lantbruk, dels på grund av bekämpningsmedel med framför allt på grund av bristen på blommande växter. Bina, fjärilar etc kan inte klara sig utan nektar.

    Gilla

 7. Fredrik Östman skriver:

  Utmärkta råd, men det blir inte lätt att hitta en roman som inte handlar om politik! De flesta romaner från senare tid är åtminstone underförstått och implicit vänstervridna. Jag rekommenderar böcker antingen av moderna författare som uttryckligen inte är vänstervridna, som Bo Setterlind eller Wilhelm Moberg eller Astrid Lindgren eller Agatha Christie eller Umberto Eco, eller äkta klassiker, antingen viktorianska eller från tiden före Upplysningen.

  Gillad av 2 personer

 8. Hovs_klipphällar skriver:

  Bra skrivet av Katerina… Själv gör jag ungefär som hon föreslår, alltså jag undviker att falla in i en förlamande vanmaktskänsla genom att bara ta in så mycket elände jag orkar.

  Har lyckats inrätta mig så jag slipper ”mångkulturen” i mitt närområde, och känner mig tills vidare rätt så trygg där.

  Viktigast för mig är att mitt i allt bevara min sinnesfrid, samtidigt som jag vill hålla mig underrättad om vad som händer och sker — vilket innebär att jag i stort sett ALDRIG läser regim-media och vanligen inte tittar på Stasi-TV! (En del utlandsproducerade program kan gå an.)

  Använder Facebook för att kommunicera med likasinnade och för att inhämta en del nyhetsmaterial.

  Framför allt: Tappa inte sugen! Världen blir inte lyckligare för att du tappar sugen…

  Gilla

 9. Dnam eksnad skriver:

  Mycket mycket bra med denna spalt. Jag kan verkligen rekommendera Fredrik Östmans blogg som han länkar till på annan plats idag, där något relaterat väsentligt sägs: vi vill vara fria, men vad betyder det? Det betyder att vara fria att påverka vår omgivning, vårt samhälle, vår framtid, det är detta som tagits ifrån oss, vilket gör tänkande människor som i inlägget ovan bedrövade. Jag umgås med folk som är bättre än vad jag är på att applicera Katerinas råd, i perioder lyckas jag, men jag tror det beror på människotypen, som Hannibal Lecter fås att säga i Röda Draken: ”the price of our instrument is fear”, är man utrustad med intelligens och fantasi så blir det efterhand svårt att ignorera framtiden och se den an utan rädsla. Vi kan roa oss, jag försöker verkligen också återvända till naturen, havet, och min familj, men det blåser upp till storm, till krig, och vi är många som känner det. Vissa av oss är sådana att vi ser saker tydligare, andra är krigare, det är nästa fas, att krigarna vaknar.

  Gillad av 2 personer

 10. Lars skriver:

  Nå, jag diskuterade detta med en kompis och han konstaterade att om du retar upp dig på vad du läser så äter det upp dig. Människor mitt i livet har fullt upp med jobb och barn, ingen tid att sätta sig in i saker och ting. Sedan föds man in i en klass, det finns alltid rika och förnäma, de har makten och manipulerar, själv kommer man inte ifrån sin bakgrund.

  Gilla

  • Dnam skriver:

   En hel världsbild konstruerad ur avundsjuka. Ett evigt offerperspektiv. buhu. Det är Löfven som är statsminister. Vilka av de som styr i Sveriges riksdag är födda till förmögenheter?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.