Patrik Engellau: Avståndet till målet ökar hela tiden

Patrik Engellau

I min första lärobok i engelska fanns följande roliga historia (fast på engelska förstås) till elevernas avkoppling från glospluggandet:

En man vandrade mot Edinburgh. Han stannade en mötande och frågade hur långt han hade kvar att gå. Ungefär tio miles blev svaret. Efter några timmars ytterligare färd ställde han samma fråga till en ny mötande. Ungefär tio miles blev svaret igen. Skönt, sa mannen, då håller jag i alla fall jämna steg med Edinburgh.

Så är det inte med avståndet mellan Sveriges mentala tillstånd och det ögonblick då vi börjar försöka lösa våra problem. I själva verket känns det som om avståndet, räknat i månader, mellan dagens datum och den tidpunkt när vi kavlar upp ärmarna och börjar ta itu med våra problem, alias utmaningar, ständigt ökar och så har det känts i flera år.

Den observationen, som jag varit havande med en längre tid, känns så svårtillgänglig och komplicerad att jag dragit mig för att göra den till ämne för en krönika. Så döm om min förvåning och tillfredsställelse när jag en dag får läsa vad jag tror är samma upptäckt mycket enklare formulerad av partiledaren Ulf Kristersson (M).

I en debattartikel i Dagens Nyheter som egentligen handlar om att moderaterna ska tillsätta en ”integrationskommission” noterar Kristersson att en del invandrare anpassar sig bra till Sverige medan det hos andra ”finns ett uppenbart motstånd mot jämställdhet, självständighet och individuell frihet. Det resulterar i hedersförtryck som drabbar kvinnor och unga flickor och pojkar. Ofta med olaglig kontroll, i värsta fall rena mord”.

Så kommer Kristerssons pregnanta formulering:

När jag för drygt tio år sedan jobbade med dessa frågor i Stockholms stad, var de närmast tabu. I dag är de inte längre tabu, men ännu svårare att lösa.

Jag tror att Kristersson menar samma sak som jag. Den allmänna meningen i Sverige har ändrats under årens lopp. En del mentala spärrar har släppts. Vi kan idag säga saker som inte kunde sägas för bara några år sedan. Vissa tabun har förlorat sin förlamande kraft. Men samtidigt har problemen vuxit så att vi nu är längre från att börja ta itu med dem än vi var tidigare. Och samtidigt, när vi väl, förhoppningsvis, griper oss an dem, så kommer de att ta längre tid att lösa eftersom de har blivit svårare.

Om Kristersson och jag har rätt (om han nu menar vad jag tror att han menar) så har Sverige inte en dag att förlora. Vi måste göra oss av med våra tabun i långt djärvare takt än hittills och vi måste med större beslutsamhet och kraft än tidigare gripa oss verket an med de nya medel som tabuslakten ställer till förfogande.

På den punkten gör mig Kristersson besviken. (Och han är inte ensam om detta bland partiledarna; ingen av de andra har veterligen ens kommit så långt att de beslutat tillsätta en integrationskommission eller motsvarande tänkargrupp avseende migrationen.) Jag tror att det är mer brådis än Kristersson anar. Sverige har under de senaste tjugo åren beviljat i snitt 100 000 nya uppehållstillstånd om året och så taktar vi enligt Migrationsverkets statistik även i år – och detta redan innan regeringen fått fart på anhöriginvandringen enligt januariöverenskommelsens 73-punktsprogram. Att tillsätta en ettårig utredning enligt Kristerssons ger visserligen ett intryck av att han insett frågans allvar, men inte av att han begriper hur bråttom det är.

”Nu är tid att gå från ord till handling” säger Kristersson. Vad skulle du säga om ett hotat storföretag som, trots att det läckte pengar över allt, skulle nöja sig med att anlita en grupp som skulle komma med goda råd ett år senare? Tänk om Swedbank hade försökt hantera sin kris genom att säga åt ägare och andra inblandade att hålla sig lugna i tolv månader för att det sedan skulle komma en plan?

Ja, det är sant att moderaterna inte kan tvärstoppa invandringen redan idag eftersom partiet inte har makten. Men genom att visa intellektuell skärpa, sjukdomsinsikt, beslutsamhet och insikt om sakens brådska skulle partiet kunna hjälpa till att avliva återstående tabun och göra Sverige mer redo att faktiskt börja åtgärda sina problem – eventuellt under moderat medverkan.

80 reaktioner på ”Patrik Engellau: Avståndet till målet ökar hela tiden

 1. afugglas skriver:

  Enda tabu som måste upp på bordet och snarast få en lösning är väljarnas RÄTT att kunna sparka de politiker som ödelägger Sverige.
  Varför försvarar inte socialisterna medborgarnas okränkbara rätt till LIV och EGENDOM?

  Gillad av 12 personer

   • T skriver:

    Jag tycker att C och L och MP är väl så goda kålsupare. Ska vi tro något annat om M och KD får de visa det i handling. Hittills har det bara blivit floskler.

    Gillad av 3 personer

   • Jan Rabe skriver:

    Mitt inlägg blev lite väl kortfattat! Möjligen kan en del krafter inom näringslivet också tänkt sej att en ökad migration skulle verka lönenedpressande.
    Vidare: vid 2010 års val förlorade alliansen sin absoluta majoritet i riksdagen, man sökte stöd hos MP, priset blev MP:s extrema migrations-
    politik. Senare fick också Löfven acceptera MP:s
    migrationspolitik. Sant är att socialdemokraterna genom avtal med muslimska organisationer givit dessa viss politisk representation i utbyte mot röster på S- partiet, allt via S-organisationen Tro och Solidaritet. Att röstfiske är en stark drivkraft til en omfattande migration,
    för strategerna inom särskilt S, har påpekats av bl.
    a. Johan Westerholm (oppositionell socialdemokrat) , Jan Tullberg och Dan Ahlmark
    MVH JR

    .

    Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Med vilka metoder normaliteten kommer att återställas, har jag dimmiga begrepp om. – Det kommer inte att ske på grund av att massmedia tillfrisknar eller genom att mordbrännarpartierna gör en 180-gradig kursändring.

  För att tillräckligt mod och entusiasm skall kunna uppbådas för resolut handling, krävs en väldigt bra plan för vad som skall hända sedan.

  Det behövs tillräckligt effektiva metoder för kursändring som ändå är invändningsfria eller rimligt lätta att försvara. – Återkommer om detta.

  Gilla

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   BO S: Massmedialt tillfrisknande? Kommer inte hända. Mordbrännarpartierna och kursändring? Kommer inte hända. Varför?

   Ty båda kräver ”andebyte” och inte ”skenbyte”. Skenbyte handlar bara för att vinna tid och fördelar för att få fortsätta i samma anda, men under SKEN av något väsensskilt.

   För andebyte krävs ex att SD och alternativa medier får ett helt och fullt erkännande för den heroiska kamp man fört och för mot dessa mörkrets makter som känns igen enligt följande:
   ”Ve dem som kallar ont för gott och gott för ont, som gör mörker till ljus och ljus till mörker, surt till sött och sött till surt!” Jes 5:20.

   Sanningen ska göra fri:
   Men så länge våra politiska partier, deras företrädare, deras numera ideologiska-politiska propagandaorgan som SVT, Aftonbladet, Expressen mfl, SR, diverse myndigheter, Skolväsendet, Kommuner, Landsting, fackföreningar, Sveriges Kristna Råd, osv INTE gör upp med sina tankebyggnader och deras skadeverkningar – så kommer INGET i grunden vara annorlunda, utan bara vara en taktisk reträtt, som så småningom hittar en delvis ny förklädnad. Utan andebyte.

   Gillad av 7 personer

 3. Göran Fredriksson skriver:

  Chris Forsnes krönika idag på Ledarsidorna.se tycker jag beskriver grunden för den svenska förödande godhetsmanin och i förlängningen även till uppkomsten av PK-samhället.

  Gillad av 3 personer

 4. Tritonen skriver:

  ”Men genom att visa intellektuell skärpa, sjukdomsinsikt, beslutsamhet och insikt om sakens brådska skulle partiet kunna hjälpa till att avliva återstående tabun och göra Sverige mer redo att faktiskt börja åtgärda sina problem – eventuellt under moderat medverkan.”
  Ja, man kan ju börja med att avceptera SD som en samverkanspartner. Riv av plåstret snarast och strunta i invektiven från vänster/mitten!

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Man kan inte integreras i ett mångkulturellt samhälle.”

   Måste säga att jag häpnade när Tuffe-Uffe kläckte ur sig den insikten. Frågan är om han egentligen förstod vad det var han sa?

   Gillad av 8 personer

   • kolosserbrevetkap3 skriver:

    CMMK10: Kanske förstod, på ett intellektuellt plan, men i praktiken ska det fungera som smörjmedel för att nya och avhoppade väljare ska ”glida in” i Moderaterna.
    Ord och politiska floskler, ÄR UTAN KRAFT om inte SD och heroiskt kämpande alternativa medier får ett fullt erkännande för sin kamp för sanning och öppenhet.
    Annars bara starten för nya mirakelmetoder! Ex ”Världens bästa integrationspolitik”. Den alltfort blinde vill fortsätta leda de ännu många blinda.

    Ett verkligt uppvaknande och sinnesändring innebär att man i ”säck och aska” ångrar sig. Har någon hört och sett det?
    Har för övrigt Ebba Busch Thor och KD, gjort det? Nej, utan bara politiskt spel utan verklig sinnesändring, när dörren till regeringsmakten stängdes via alla andra alternativ, då vill man ”prata med alla. ”Hycklare där”…

    Gillad av 1 person

   • Jari Norvanto skriver:

    Det är ju ett hopplöst case så länge begreppet integration aldrig definieras. Jag tolkar det som något slags minimumnivå av gemensamhet (jag vill inte kalla det gemenskap). Följsamhet till svensk lag, kunskaper i svenska språket och sysselsättning borde vara sådana beståndsdelar hörande till det gemensammas minimum. Annars är man inte en del av samhället, och annars är innebörden av multikulti enbart desintegration och inget man bygger en gemenskap av och då kan man ifrågasätta legitimiteten i det politiska mandatet, beskattningsrätten hos stat och kommun osv.

    Då kan man frankt hävda att ”ett mångkulturellt samhälle” inte är ett samhälle, men en dysfunktionell stat av parallellsamhällen.

    Gillad av 2 personer

 5. Palle9 skriver:

  Patrik: Tack för bra betraktelse. Om M och KD vore tydligare med vilka konkreta åtgärder, som omedelbart behöver vidtas för att få ner siffran på antalet uppehållstillstånd från 100 000 till åtminstone mindre än en tiondel av detta, då skulle det bli ihålig retorik från regeringssidan att försöka utmåla dessa partier tillsammans med SD som extremister. Dessutom är det väl bara en tidsfråga innan nya större migrantvågor sveper norrut från Syd-Europa: se de kravaller, som drabbat Diavata i norra Grekland under de senaste dagarna med migranter, som vill ta sig till norra Europa.
  https://www.keeptalkinggreece.com/2019/04/06/diavata-refugees-clashes-police/
  Kristersson var ju nyligen på studiebesök i Grekland, och fick sig förhoppningsvis en tankeställare.
  I en intervju med BBC, som behandlade frågan om eventuella samband mellan ökad brottslighet och antalet mottagna migranter i Sverige, förklarade Morgan Johansson att något sådant samband inte existerade. Detta eftersom flertalet av förövarna var andra eller tredje generationens invandrare, så det hela handlar om ett integrationsproblem menade han. Han tycks oförmögen att inse att en massinvandring skapar så stora problem med integration att dessa kan bli oöverstigliga (och alls inte någon stimulerande ”utmaning”).

  Gillad av 8 personer

  • Dnam skriver:

   Relaterat så är det lite förvånande till och med för en cyniker som mig att SvD så oblygt går IS ärenden. Jag hade förväntar mig DN, det verkar som de har något slags koordinerat samarbete.

   Gillad av 2 personer

 6. Aurora skriver:

  Kristersson har allt att bevisa. Ord räcker inte. Fint att se att KD rusar i opinionsmätningar sedan Ebba sagt att hon tänker prata med SD. Medan en ’förvånad’ Löfven inte kunde förstå hur en representant för ett kristet parti kunde ha en sådan inställning till SD ’med sin historia’. Han vågade inte rapa sitt vanliga ’sprunget ur nazistisk parti’; troligen för att han vet att det bara blivit munväder numera. Löfven har förlorat som makt att styra folks åsikter med sina ord.

  Gillad av 1 person

  • Elisabeth skriver:

   Aurora, ja, det är utmärkt att EBT normaliserar relationen till SD men det betyder ju inte att KD ändrat sin invandringspolitik. Om och när väljarna granskar KD och ser att man exempelvis fortfarande stöder anhöriginvandring hoppas jag att man går till det enda parti som har en invandringspolitik som inte är totalt katastrofal för landet. Än så länge. Det finns annat som är bra med KD förstås men invandringsfrågan är så brännande att den står över allt annat just nu.

   Gillad av 7 personer

 7. Dnam eksnad skriver:

  Ja jag hoppas att jag tillåts ett svärord, jag menar det som Jordan Peterson brukar säga, tekniskt, men varför i HELVETE skall man lyssna på Kristersson nu? Jag skrev häromdagen om TV-programmet världens sämsta bilförare. Om vi ser Ulf Kristersson, och alla andra som haft inflytande i politikern de senaste 20åren som bilförare, dvs hela 7-klövern, så ser jag dem som världens sämsta bilförare, i varje fall om man utgår från att vi vill ha samma trafikregler. Om man däremot till sist, via experimentell observation, ser att bilförarna i 7-klövern i själva verket följer helt andra trafikregler som de nyligen uppfunnit, de fösöker ju exempelvis uppenbarligen köra över så många svenskar som möjligt, en ny trafikregel: ser man en svensk fotgängare, försökt köra över honom. Således, de vill ha det så här, de följer andra regler, han har andra mål med körningen än vi trodde. Det kvittar dock om man antar att de är världens sämsta bilförare eller kör bra enligt andra trafikregler när man blir överkörd. Poängen är: MAN LÅTER INTE KRISTERSSON KÖRA MER, eller översatt, lyssnar på vad han säger. Detta är ju hans fel, det fanns minsann inga tabun om att ta hit så många kulturellt inkompatibla människor som möjligt för tio år sedan, eller tjugo.

  Kristersson behöver ju inte ens köra 10miles till Edinburgh, han kan resa sig från sin stol i riksdagshuset, gå i någon trappa möjligen och en korridor och knacka på hos Åkesson och säga, från och med nu samarbetar vi om allt, jag byter sida, och har Ebba med mig. Detta hade de kunnat göra på måndag, de hade kunnat vända bilen på måndag och börja följa de trafikregler som vi använder i väst, ärlighet, vetenskap, logik, god kristen moral, yttrandefrihet, och att sätta svenskarna först och påbörja det största politiska projektet i svensk historia, återvandringen, det är vårt Edinburgh. Samexistens är omöjlig, det åligger alla som tror på samexistens att förklara hur det skall gå till så vi kan se hur tramsigt det ter sig.

  Gillad av 20 personer

  • Ga Ort skriver:

   Kristersson, citerad ovan om vad som är problemet med den icke fungerande integrationen: att invandrarna inte kan anpassa sig till ”jämställdhet, självständighet och individuell frihet”
   Notera hur han formulerar sig i PK-termer. Men det är inte dessa saker som är de främsta hindren.
   Dnam är närmare sanningen: ”…ärlighet, vetenskap, logik, god kristen moral, yttrandefrihet, och att sätta svenskarna först ”
   För det handlar om att invandrare måste assimileras, vilket är något som går mer på djupet än att bara integreras.
   Huvudregeln i politiken bör vara, att de som inte kan eller vill assimileras inte har i Sverige att göra, de ska repatrieras.

   Gillad av 3 personer

   • Dnam skriver:

    Jag anser att du har precis fel, självklart skall folk repatrieras men låt oss en gång för alla glömma allt om ”assimilation” och ”integration”. Precis det du säger, den tro du ger uttryck för, är något av det mest ogenomtänkta och faktiskt rakt av korkade idag, detta anses vara avantgarde att tala om assimilering. Jag menar GaOrt, antag att DU skulle ”assimileras” i ett muslimskt land, vad innebär det? Jo att du skall följa exempelvis Saudiarabiens normer, vilket betyder, helt enkelt, att bli muslim, på alla sätt, inte bara dricka te istället för öl. Det är, antar jag, lika otänkbart för dig som det är för mig att bli muslim? Detta är vad du sitter och fantiserar om när du talar om att ”assimilera” muslimer, vad menar du konkret? Assimilation och integration är ju helt meningslösa begrepp när de fundamentala delarna av en kultur går rakt emot värdlandets. Du kan existera som en tolererad avvikelse, en försumbar anomali, men om de med väsensskild kultur blir många så blir deras mål självklart att etablera sin egen kultur. Vi är långt förbi denna punkt i Sverige.

    Gillad av 5 personer

  • olle reimers skriver:

   Kristersson och kompani har hela tiden vetat att det skulle bli så här. inte i detalj förstås men på det stora hela.

   Man har målat upp en bild inom sig, den vanliga bilden ”I natt jag drömde…” som går ut på att mänskligheten är en enda stor familj. Det är en på alla sätt legitim vision, eller hur? Hur kan jag som företrädare för ett parti gå ut och säga att vissa av mina väljare inte ska ha samma rätt till sina uppfattningar och värderingar som alla andra? Det går ju inte bara.

   Jag vill likna detta vid en jättestor salamikorv. som vi skurit av skiva för skiva sedan femtio år tillbaka. D.v.s. varje skiva vi skurit varje dag under denna tid har varit ägnad att ge oss illusionen att det inte är svårt att samsas bara man har den rätta viljan och eftersom vi svenskar är osedvanligt bra på att ha den rätta viljan och sluppit genomlida de stora traumer som drabbat alla andra vår närhet så är vi extra väl ägnade – tillika skyldiga! – att ta på oss den rollen.

   Att – när alla skivor av korven snart är uppätna och de ligger på magbottnen av varenda svensk – som partiledare gå ut att säga att det var någon ingrediens i den där korven som vi hade glömt bort och att vi nu inser att detta faktum kommer att i stället utplåna oss, åtminstone mentalt, är i praktiken omöjligt. Har man väl tuggat i sig en hel salamikorv, skiva för skiva under femtio år, är det helt enkelt för sent att peka på att den var farlig när den väl är uppäten.

   Alla politiker har vetat att integrering i ett mångkulturellt samhälle är en anomali definitionsmässigt och att det till slut leder till ett segregerat samhälle i stället.

   Nu har vi kommit till vägs ände, nu är facit på bordet. Allt det handlar om nu är att acceptera att det var fel, acceptera att vi har ett mångkultursamhälle som bara kommer att leda till fler konflikter och kanske snabbat på utplånandet av svensken. Det kanske var något som några få ansvariga som insåg men förmodligen samtidigt menade skulle hända eftersom vi var på väg mot Homo Sovietcus och vi hjäöpte till att snabba upp den processen. Nu återstår bara att mildra skadeverkningarna och då är det viktigaste att se till att den mjäkige Homo Sveciae inte åmar sig för mycket.

   Gilla

 8. Tomas skriver:

  Jag har fortfarande inte fått svar på frågan från M eller KD vad de tycker är hållbara immigrantvolymer så jag får förutsätta att de är så höga att de skäms för att säga det. Partiledarna i M och KD har väl fortfarande förhoppningen att få ta makten med C och L vilket också visar att man är långt ifrån att vända skutan Svea. På Ledarsidorna skrivs idag att Sverige beräknas ha en muslimsk andel på 30% år 2050. Med ett fortsatt medlemstapp på 1,5% per år för svenska kyrkan kommer förmodligen Sverige betecknas som muslimskt då. Gissningsvis kommer det gå fortare när medvetna etniska svenskar emigrerar i växande antal. Politiker, artister och tidningsfolk kommer nog få en högre marginalskatt än i Pomperipossaanekdoten för att klara försörjningsbördan.

  Gillad av 3 personer

  • Anders L. skriver:

   Den siffran, 30% muslimer år 2050, är gripen ur luften. Islamiseringen tycks gå fortare om man extrapolerar. Borde vara lätt att simulera med olika scenarier. Varför hör vi inget från demograferna? I SCBs rapport ”Sveriges framtida befolkning” har man oförklarligt antagit kraftigt minskat invandring och minskade födelsetal för invandrare. Ett politiskt beställningsverk?

   Gillad av 3 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Tobias Billström vågade tala om volymernas betydelse 2013, men blev snabbt tillrättavisad av Fredrik Reinfeldt.
   Han talade om att samarbeta med sd i utskotten 2018, men blev då snabbt tillrättavisad av Ulf Kristersson.
   Han var tidigare integrationsminister, men ingår inte nu i den s k integrationskommmisionen. Han har helt tystnat efter att tidigare ha tystats.
   Vad säger detta om moderaternas insikt och vilja i invandringsfrågan?

   Gillad av 5 personer

 9. Jan Andersson skriver:

  De flesta av dagens brännande frågor har aldrig varit tabu i landsorten inklusive alla mellanstora städer, utom kanske på kommunkontoren och i landsortspressen som alltid skriver vad som helst bara de tror att läsarna gillar det. Motivet är enkelt: alla tokstollar finns i Stockholm, så det har hela tiden varit fritt fram att säga vad man tycker och skylla på makthavarna i Rosenbad och andra maktcentra.

  Det värsta är att vi har haft rätt hela tiden, men helt omyndigförklarade av makten och pressen.
  Om dessa nu gör flera avböner i elfte timmen är det välkommet, men först skall väl Kristerssons uttalande ältas och smältas i ett halvår för att se hur mycket skit han får. Och tiden går, och landsorten blir allt fattigare, och framtidsutsikterna allt dystrare.

  Till skillnad från många Stockholmare med självpåtaget tabu så vet vi vad vi vill, och kan också förverkliga det ganska omgående om bara det var tillåtet. Men först skall det utredas i två år (i Stockholm).

  Gillad av 10 personer

  • Elisabeth skriver:

   Jan A, tveksamt om landsortspressen ljuger och vinklar som den gör för att man tror att läsarna gillar det. Landsortspressen tutar ut det som Stockholmsmedia vevar. Tidningarna är helt enkelt inte fria och självständiga och lokalt förankrade. Annars hade nog inte Sydsvenskan låtit en stolle som Per T Ohlsson plåga läsarna varje vecka med sina hätska krönikor om SD och Trump..För övrigt har du rätt, här nere i Skåne är sikten klarare. Och jag njuter när Sonesson gör sina utspel utan att Moderaterna kan göra ett endaste dugg åt det. Det skulle t o m skada partiet att försöka kväsa Sonesson i dagens läge.

   Gillad av 7 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Ja, man kan fundera på varför landsortspressen skriver sådant som läsarna INTE vill ha, fast de ser att upplagan sjunker. Normalt (utan presstöd) borde se ha sett om sina hus för länge sedan. Är presstödet i praktiken villkorat? Vem törs i så fall rota i den frågan? Det är oerhört viktigt eftersom många endast får sin samhällsinformation från förljugna papperstidningar.

    Gilla

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   JAN ANDERSSON: Jag tror knappt ett ord stämmer av det du säger och påstår. Denna optimism är grovt överdriven. Tyvärr. De vi du referera till är långt färre än de som alltfort under LÅNG tid kommer rösta som tidigare.

   TIDEN KOMMER GE MIG RÄTT.

   Gilla

   • Jan Andersson skriver:

    Jag känner garanterat INGEN som är positiv till invandringen. Att man fortfarande röstar på sjuklövern beror naturligtvis på att det finns andra politiska frågor och ställningstaganden också. SD betraktas som ett enfrågeparti. Så enkelt, så svårt.

    Gillad av 1 person

   • kolosserbrevetkap3 skriver:

    JAN ANDERSSON: Du känner garanterat INGEN som är positiva till invandringen, men det låter som att ALLA dem du känner ändå röstar på sju-klövern, dvs dem som är ansvariga för invandringen ingen av dem är positiv till… Dig inräknad, gissar jag!

    Snyggt jobbat! För att de (och du?) gillar sju-klöverns politik i andra frågor och ställningstaganden. Då avstår de (och du?) rösta på SD, för dessa andra viktiga ”ställningstaganden och frågor”.

    Min känsla är alltså att även Du sällar dig till den skaran som inte gillar invandringen men ändå vill att vi ska fortsätta hoppas på en ”reformerad” sju-klöver, dvs inte ett rösta på ”en-frågepartiet” SD.

    Om så, tror jag du vill vara här och avleda från att rösta på det enda parti som till andemening och tankegrund tagit strid för sanningen och det under den mest hätska förföljelse.

    Gillad av 1 person

   • kolosserbrevetkap3 skriver:

    JAN ANDERSSON: Vad gäller ditt konstaterande ”Så enkelt, så svårt” så ska jag hjälpa ”att man fortfarande röstar på sju-klövern” – lite på traven!

    Om så vore att SD till och med ÄR ett enfråge-parti – så borde ”man” kanske överväga rösta på dem trots detta; OM SD är de ENDA som har RÄTT I EN ÖDESFRÅGA, alltså ÖDESFRÅGA… Då spelar ju de andra politiska frågorna och ställningstagandena” kanske inte så stor roll längre.

    Då kan mycket väl en-frågepartiet SD vara det bästa och ”andra politiska frågor och ställningstaganden” underordnat! Håller du med JAN ANDERSSON?

    Gilla

 10. svenne skriver:

  ”Att tillsätta en ettårig utredning enligt Kristerssons ger visserligen ett intryck av att han insett frågans allvar, men inte av att han begriper hur bråttom det är.”

  Sedan ganska långt tillbaka har politikerna visat en viss insikt i att något måste göras, och det kan ibland komma något utspel som verkar vara början på ett handlingskraftigt initiativ som kan innebära en vettig kursändring. Men efter det att detta initiativ har bearbetats av de verkliga makthavarna – t.ex. journalistkåren, debattörer med rätt värdegrund och kulturarbetar skrået – och dessa konstaterar att initiativet strider mot ”människors lika värde” så faller det platt till marken.

  Sådana utspel av politikerna kan liknas vid att man aldrig vågar släppa upp kopplingen då man kör bil, utan man slirar hela tiden på kopplingen för att till slut lägga ur växeln och avsluta färden. Enda gången som de vågar fortsätta färden är då det skall drivas igenom beslut som gynnar den oansvariga invandringspolitiken, och ett exempel på detta är införandet av censur av de röster som kritiserar denna.

  Gillad av 1 person

  • Göran Nilgard skriver:

   Nja…..från min horisont har de gjort uttalanden och utspel som kan få oss vanliga människor med vanligt språk och ”normal logik” att tro att de fått en eller flera insikter. Eller så är det som du säger fast med andra ord: de skickar upp testballonger och ser hur de verkliga makthavarna, tredje statsmakten reagerar.

   Enkelt test av politikerinsikten: finns någon enskild handling att peka på?

   Och eftersom vi är lite engelska idag: the proof of the pudding is in the eating.

   Gillad av 1 person

 11. Dan Davidsson skriver:

  Riksdagen har ju en gång bestämt att Sverige skall vara ett mångkulturellt land och då drågar jag; hur integrerar man invandrare från olika kulturer?
  Vi kan ju inte å ena sidan vara ett mångkulturellt land och å andra sidan vilja integrera invandrarna i den svenska kulturen. Här tror jag roten till våra problem ligger. Mångkulturellt innebär att vi får olika samhällen i samhället. Det är oundvikligt. Lika barn leka bäst.
  Framtiden ser mörk ut. Misstaget begicks när man bestämde att Sverige skulle vara mångkulturellt. Ingen av våra politiker kunde se eller ens ana konsekvenserna.

  Gillad av 3 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Två helt olika länder. Belgien, ungefär som Sverige med ointegrerbara muslimer som bombar och står i. Schweiz, med lite olika folkslag som arbetar hårt, tänker först och handlar sedan. Så där det ena av dina exempel har lika huvudlösa politiker som Sverige har och det andra är ett ideal att sträva efter. Så mångkulturell kan betyda många saker. Dessutom, om jag inte har fel så är väl nästan alla schweizare katoliker? Och vilka väljer påven till att vakta Vatikanen? Belgare eller schweizare?

    Gillad av 5 personer

   • Bo Adolfsson skriver:

    En stor del av schweizarna är kalvinister. Detta är en protestantisk rörelse grundad av 1536.

    Gilla

   • Jari Norvanto skriver:

    Men har de härbärgerat bidragstagare och muslimer i massor? Se hur det gick med Belgien, med Molenbeek (Europas jihadistiska centrum) i Bryssel, ett stenkast från EU:s ”hjärta”.

    Gilla

   • Kronblom skriver:

    Schweiz är idag ca 50/50 protestanter/katoliker. För 50 år sedan var protestanter i majoritet. Förenklat är folk i fransk- och italiensktspråkiga kantoner katoliker.

    Gillad av 2 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Sverige har alltid haft en slags mångkultur. Skåningar–Smålänningar. Skåningar-Hallänningar. Värmlänningar–Gnällbältet. Västgötar–De forna dansk-norska provinserna. Norrlänningar-Sörlänningar.

   Allt finns kvar under ytan.

   Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Framtiden ser mörk ut. Misstaget begicks när man bestämde att Sverige skulle vara mångkulturellt. Ingen av våra politiker kunde se eller ens ana konsekvenserna.”

   Det finns inga förmildrande omständigheter. Om de var ‘naiva’ (ett numera ständigt ursäktande självförsvar) så var de inte skickade som politiker med det ansvar, omdöme och trohet gentemot medborgarna det kräver. Och de eller deras arvtagare och efterföljare i politikerklassen har ännu inte medgivit några felsteg, och än mindre gjort något i handling för att ändra kursen. Tvärtom är det plattan i mattan utför som fortsatt gäller. Det finns en ände på det med, frågan är bara skadornas omfattning.

   Gillad av 2 personer

 12. Bo Svensson skriver:

  Oanställningsbara hänvisas till barackläger i obygden som villkor för fortsatt hjälp med boende och försörjning. – Förtur till bostäder och jobb – om det alls skall förekomma – till dem som verkar höra hemma här och kunna fungera som en tillgång för sina medmänniskor.

  Skattemedel till undervisning betalas ut i takt med att kunnandet hamnar på plats och för pengarna köper man sin undervisning på en fri marknad, – När man har grundskolekompetens, har man myndighet och rösträtt.

  Bankgarantierna trappas ner till noll och sparare ges eget ansvar för vad de investerar i för slags värden.

  Individuell makt för skattebetalaren över fördelningen av pengarna på de av de folkvalda godkända ändamålen. – De engagerades noggrannare fördelning i detalj styr där de flesta bara gör en grov fördelning.

  En intelligenselit med egen TV-kanal bildar en ”första kammare” med uppgiften att betygsätta de folkvaldas agerande och underlåtenheter. – Utser sig själv i en kontinuerligt pågående intelligenstest.

  Floskler som inte kan ges en begriplig innebörd utmönstras från den offentliga debatten med de metoder som krävs.

  Hets mot folkgrupp -förbudet ersätts med en förmaning om att inte mobba eller vara otrevlig i otid.

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Förr kunde man skicka asylsökande till Nordkalotten mitt i vintern för att se hur de reagerade.

   — De riktiga asylsökandena tyckte att de hade kommit till himmelriket.
   — Lycksökarna åkte hem igen.

   Gilla

 13. V for Vendetta skriver:

  Om Kristersson skall hyllas för att han tillsatt en tänkargrupp kring migrationen så är avståndet till Edinburgh längre än vad det någonsin varit innan. Medan hans grupp tillsätts, och sedermera tänker och till slut skall pressa fram vad de tänkt ut mobiliserar de mörka krafter som vill rasera landet i en allt högra fart som snart närmast kan beskrivas som rasande. Att ropa på en Moderat lösning när taket fallit in på det brinnande huset är som att släcka elden med bensin. Moderaterna kunde redan förra mandatperioden sträckt ut en hand till SD, tillsammans kunde de med KD skapat en bättre land men nej, det var viktigare att grotta i värderingsgrunder, trots att över hälften av sakfrågorna var de enade om. Samtidigt ökade gängvåldtäkterna, skjutningarna och fattigpensionärerna samtidigt som vår välfärd fortsatt rämnade, skolans PISA-resultat sjönk som ett blysänke i vatten och FOA berättade om en alltmer tilltagande extremism på den muslimska flanken. Moderaterna har härvidlag förbrukat det förtroendekapital som det tar decennier att bygga upp men endast sekunder at riva ned. Jag läser vad du skriver P-E, jag betraktar texten som ett manifest för Moderaterna men jag förbehåller mig rätten att betrakta Kristersson som en synnerligen falsk profet.

  Gillad av 12 personer

 14. Elisabeth skriver:

  Moderaterna ska nu tillsätta en ”integrationskommission” ( ”vi går från ord till handling……”.) och i den ska fd folkpartisten Mauricio Rojas ingå. Rojas ansågs ju kontroversiell tidigare eftersom han ville ställa lite krav på invandrare.
  Så här sade Kristersson på Moderaternas Sverigemöte: ”Hade Sverige för 20 år sedan tagit honom ( Rojas ) på större allvar hade den här kommissionen inte behövts idag.”
  Tja, ska man skratta eller gråta ?

  Gillad av 5 personer

 15. gmiksche skriver:

  Prioriteten bör ligga på återvandring snabbast möjligt. Således en återvandringskommission. Att integrera en främmande kultur i vår egen när den främmande kulturen fått etablera sig lokalt för att bli den dominerande, det är rätt och slätt ett ytterligare sätt att skjuta problemen på framtiden. Vore intressant att veta vad Kristersson gjorde konkret för 10 år sedan då han ”jobbade med dessa frågor”. Sopade problemen under mattan som jag förstår. För min del har Kristersson och även Busch Thor inte en gnutta förtroende kvar.

  ”Men genom att visa intellektuell skärpa, sjukdomsinsikt, beslutsamhet och insikt om sakens brådska skulle partiet kunna hjälpa till att avliva återstående tabun och göra Sverige mer redo att faktiskt börja åtgärda sina problem – eventuellt under moderat medverkan.” Varifrån ska den intellektuella skärpan m m komma från. Ska den tas från hyllan? Eller upphandlas i Kina eller Indien?

  Patrik, jag delar din insikt i problemen men inte dina trevande förslag till vad som bör göras från moderat sida för att få en verklig förändring till stånd. I princip består moderaternas och även kristdemokraternas ledning även idag av personer bär hela ansvaret för det som hänt. Vid en revidering av partiernas policyn kommer de att sträcka sig så långt som de behöver för att hålla sig kvar vid makten. Inte en millimeter längre. Att SD inte ständigt uppmärksammar allmänheten på förhållandet – uppenbarligen i syfte att få ett samarbete med M och Kd till stånd – är enligt min uppfattning fel strategi.

  Gillad av 5 personer

  • Anders L. skriver:

   Men det var bara ca. 20 000 som röstade för återvandring senast. Dock kunde man igår på återvandringspartiets torgmöte på Medborgarplatsen notera att det var fler ungdomar, ”generation villebråd”, i publiken.

   Gillad av 2 personer

   • gmiksche skriver:

    Till och med jag som försöker hålla mig à jour har ingen aning om vad småpartier står för. Och det har inte heller allmänheten. Vilket gör att ett röstetal på 20 000 röster har ingen relevans med avseende på vad folk i allmänhet tycker.

    Gillad av 1 person

   • gmiksche skriver:

    Ja och Nej. SD behöver ett parti till höger om sig. På samma sätt som Orban behöver Jobbik. När jag skriver det undrar nog de flesta vad jag menar. Eftersom Jobbik sällan nämns i den svenska pressen. Det är för jobbikgt att förklara, helt enkelt. För då kommer en annan sanning fram och som bekant räcker det med en sanning, värdegrundens.

    Gilla

  • Jan Molin skriver:

   De partier som beskrivs som delvisa att ändra sina statuter vad gäller invandring är och förblir falska. De kan ju inte ändra sig, de har ju i många led varit med om att gillra detta Sverige till ett mångkulturellt land! Vi sju miljoner svenskar har aldrig blivit tillfrågade om vi godkänner det. Partierna har ju under alla år gjort som de alltid gör: under valrörelserna har man huvudsakligen pratat om skola, vård och omsorg. Efter valen anser sedan det vinnande blocket att man har fått löfte av väljarna att besluta om just allting, även det som inte pratats om i valrörelserna. Detta kallar de demokrati, men det är ju alls inte demokrati. Tyvärr är de flesta väljare så mjäkiga att de inte bryr sig.
   Så har det varit tex med mångkulturen! Sossarna började på 60-talet att bekymra sig om de förföljda kristna assyrierna. Så mot slutet av årtiondet tog man hit dryga 60-tusen, de flesta till Södertälje. Så kom den assyriska maffian in där och senare på flera ställen.
   Palme fick blodad tand och utropade 1975 Sverige till ett mångkulturellt land! Utan att ens fråga oss svenskar, på sedvanligt sossevis. Men också övriga dåvarande partier ställde upp på detta landsförrädiska beslut. Och inget parti har bett om ursäkt för detta landsförräderi!
   Åren gick, på 90-talet föll det mångkulturella Jugoslavien sönder, nu var det borgerlig regering och nu ansåg folkpartiet, som hade hand om invandringen, att många av dessa också skulle tas hit, så då utökades maffiorna också med de jugoslaviska. Så delar av den sönderfallande mångkulturen togs till Sverige för att bygga vidare på mångkultur i Sverige! Hur tänkte man. Det innebar bla Anna Linds död, hon mördades ju av en jugoslav.
   Så kom alliansen med Reinfeldt till makten 2006. Han införde på allvar hatet i svensk politik, han hatade SD och SDs väljare. Det riktigt lyste hat i hans ögon! För att straffa SDs väljare tog han in ytterliggare mängder invandrare, närmare 900 000! Vilken hemsk partiledare och vilken hemsk politikersamling som godtog detta! Det är oförlåtligt, och dessa män och kvinnor måste i sinom tid straffas för sina förräderier.

   Gillad av 7 personer

  • Jan Andersson skriver:

   I ett företag som är på väg att förlora både marknaden, lönsamheten och börsens förtroende finns bara ett sätt att rädda vad som räddas kan: sparka hela styrelsen och några operativa chefer. Det vill säga: de borde ha instinkten att avgå själva.

   När Kristersson nu säger offentligt att vi är på fel kurs, innebär det också att han måste avgå tillsammans med de flesta andra, och nyval måste utlysas omgående.

   Ingen litar på att samma gäng kan lösa de problem de har varit med att skapa.

   Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   SD är nog mest att betrakta som kontrollerad opposition. Dess aktiva medlemmar är nog i de flesta fall nöjda med att få stå i farstun till finrummet efter många års utsatthet för Sjuklöverns och MSM:s mobbning. Väl på plats som ledamöter märker de kanske att en hygglig lön är tillräckligt för att utsläcka deras eventuella förändringsvilja inom politiken, till att istället bli en av systemets gynnare och politikerklassens kast och förmånstagare..

   Gillad av 2 personer

  • Palle9 skriver:

   GMIKSCHE: Instämmer i din bedömning av M och KD, samt att SD bör bli tydligare. Särskilt borde de sticka hål på myten från regeringshåll om att Sverige skulle ha kraftigt minskat invandringen. Rena fakta om antalet beviljade uppehållstillstånd och jämförelser av detta antal i förhållande till folkmängden med motsvarande siffror för andra jämförbara EU-länder, borde kunna tydliggöra bluffen för svenska folket. Gärna med talande stapeldiagram. Låt inte Löfvén & Co komma undan med retoriska trick som att tala om antalet asylsökande och dribbla bort anhöriginvandring t.ex.
   Hur svårt kan det egentligen vara?

   Gillad av 1 person

   • gmiksche skriver:

    Vore bra om fler kunde eller ville instämma. Varje bortslösad minut för Sverige närmare till avgrunden. Det verkar som om de som ska/påstår sig kunna rädda landet har tidpunkten för agerandet antecknad i sina mobiltelefoner. Sen har dom fått en ny mobil och glömt att ta med almanackan från den gamle.

    Gilla

 16. Aha skriver:

  En viktig fråga är i vilken omfattning man ska anlita de som ställt till med problem att också städa upp efter sig. Det kan vara tillämpbart mot tonåringen som stökar till sitt rum, men knappast mot företagsledningen som kört företaget i botten. De får ju som regel gå. Svagt resultatet visar att ledningen förmåga är sämre än konkurrenternas.
  I detta sammanhang borde kraven på politikerna vara högre än på företagsledningen, dvs det borde vara uteslutet att ge dem förtroendet att städa upp efter sig, uteslutet därför att när kritikerna påpekat problemen kring massinvandring och mångkultur har de inte ens bemötts sakligt utan politikerna har demoniserat kritikerna och kallat dem för rasister och motsvarande. Ulf Kristersson har tillhört den kören.

  Att komma dragande med aha-upplevelser som inträffar tio år för sent såsom det beskrivs i krönikan är ingen merit. En verklig förändring i Sverige fordrar att de politiska toppskikten som varit delaktiga i den förda invandringspolitiken byts ut.

  Svenska folket bör liksom aktieägarna som inte ger företagsledningar förnyat förtroende, göra samma sak med de etablerade politikerna och inte rösta på dem.

  Gillad av 5 personer

 17. Axel skriver:

  Undrar hur länge det dröjer innan Löfven och hans Ulla konverterar till Islam?? Ideallandet Venezuela är inte så framgångsrikt idag. Den muslimska ideologin känna tryggare. Där finns det stora röstunderlaget för fortsatt regeringsmakt.
  Svennar huka er, eller tänk fram en lösning.

  Gillad av 1 person

 18. lookslikeanangel skriver:

  För rätt länge sen såg jag ett inslag med Thierry Baudet
  – holländaren, som nu startat ett nytt parti.

  Jag minns att han hade synpunkter på EU:s förkärlek för
  ”femårsplaner”. Det låter lite som Sverige, faktiskt.
  Dessa eviga utredningar och kommissioner. Man beaktar
  kanske inte resultatet och ofta är det överspelat.
  När det brinner i knutarna och i skogen.

  Jag vill minnas att han spelade piano. Var det också här
  fortissimo?

  Det var det nog….

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Det låter väldigt mycket som Sovjetunionen!

   Jag besökte 1985 ett antal finska verkstadsföretag; ett par av dem hade hela innergården full av välemballerade maskiner. Vi frågade varför, och fick svaret att det var ryska beställningar enligt femårsplanen. Ryssarna beställde alltså varor från finska företag, för leverans varje år i den takt ryssarna ansåg att finnarna skulle hinna med. Finnarna var säkert med på noterna för att de ryska beställningarna garanterade en liten med stabil vinst fem år framåt.

   Men finnarna var mycket effektivare än ryssarna anade; de producerade allt på två år, emballerade väl och ställde på innergården. Sedan hade de kostnadstäckning i tre år när de kunde ta mängder av lönsamma beställningar från västvärlden.

   De ryska maskinerna, som ryssarna nog så väl behövde, fick stå kvar tills den ryska byråkratin avropade dem, flera år senare.

   Så fungerar femårsplaner i praktiken, att sätta upp ”mål” som skall vara genomförde ett framtida datum. Allt som är värt att göras skall naturligtvis göras så snart som möjligt!

   Hur kan Sovjettidens fullständigt utfloppade ideologier fortfarande vara en bra idé?

   Gilla

 19. Sture Wass skriver:

  Jag tänker Ulf Kristersson när jag drar mig till minnes Winston Churchills spetsfyndiga
  anekdot:

  ”An empty cab stopped at Downing Street 10 and out climbed Mr Attlee”.

  Gillad av 2 personer

 20. Folke Lidén skriver:

  Den som tror på att ”integrationen” har möjligheter att lyckas och återställa landet till det pre-kaotiska läge som rådde för, säg, 25 år sedan har medvetet eller omedvetet anammat DIS-teorin (Den Inre Svensken) – Vi (världen) är alla svenskar. Gäller bara att passera gränsen.

  Jag tror inte på DIS. Saker som humankapital, kultur och religion ställer oöverstiglig hinder i vägen.

  Vi har bara en enda möjlighet – Att förbättra segregationen. Jag tror att det kommer att ske därför att det är vad människor ytterst vill, inte vad politiker tror att vi vill.

  Gilla

 21. Konservativ skriver:

  Politikerna i Sverige är ondskefulla Svenskhatare. Varje politisk lösning kommer därför att vara ondskefull och skada oss Svenskar. Nej tack till Kristersson, nej tack till politikerna och nej tack till politiska lösningar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.