Katerina Janouch svarar på frågan: ”Jag känner mig politiskt ensam i min familj – är det mig det är fel på?”

Katerina Janouch

Hej Katerina!

Vilket bra initiativ att dra igång en relationsspalt på Det Goda Samhället. För mig som följt ditt arbete genom åren var detta en synnerligen god nyhet. Jag har saknat ett vettigt forum där jag kan ställa frågor som rör relationer i vårt förändrade samhälle… för det finns en rad frågeställningar som ingen tar upp.

Jag är en man i mina bästa år, alltså strax över 50, som är gift sedan slutet av 90-talet och har två tonårsbarn. Min hustru är inte så intresserad av politik, men jag noterar till min förfäran att mina ungdomar är oerhört hjärntvättade av skolan. Min dotter som är 15 år har i princip förklarat att hon inte vill prata med mig då jag vid ett tillfälle ifrågasatt Greta Thunberg och hela den hysteriska klimatrörelsen.

Min son anser att jag är rasist för att jag vid ett annat tillfälle uttryckt mig kritiskt om böneutrop… Och min hustru himlar med ögonen och undrar varför jag måste vara så ”jobbig”. Hon brukar be mig att inte ”prata politik” när vi ska umgås med våra grannar över en cocktail på fredagskvällen. Hon oroar sig för att grannarna ska ta avstånd, då hon beskriver det som att jag blivit ”sverigedemokrat”.

Jag känner mig väldigt frustrerad. Jag har tidigare röstat på Moderaterna men i valet 2018 la jag faktiskt min röst på ett annat parti, och det var inte ett av de rödgröna.

Fakta tycks inte bita på min familj och jag känner mig ensam och undrar om det är mig det är fel på? Kan du ge mig några råd om hur jag ska hantera situationen?

”Trogen läsare av Det goda Samhället”

SVAR: DU ÄR EN BLAND MÅNGA – MEN TIDEN ARBETAR FÖR DIG

Hej Trogen läsare!

Tack för ditt mejl. Jag ska först och främst säga att du inte är ensam om att känna som du gör. Jag får nästan dagligen brev från människor runtom i Sverige vars nära relationer störs av att man har olika åsikter och syn på samhällsutvecklingen i vårt land. Jag vet par som gått skilda vägar, barn som tar avstånd från sina föräldrar, vänner som bryter kontakten. Så ser det ut när vi slutar hålla ihop och polariseras av den splittrande politik som förs i Sverige, och enligt mig är det en tragisk utveckling.

Jag ska försöka ge dig råd så långt jag kan: Vad det gäller tonåringar ingår det i deras utveckling att ta avstånd från sina föräldrar, så det finns ju en chans att hade du tyckt Greta Thunberg är fantastisk så hade din dotter tyckt annorlunda…

Tonåringar tror gärna de har svalt all världens visdom och att den äldre generationen är tappad bakom en vagn. Jag brukar rekommendera två förhållningssätt: 1. Släpp taget och inse att du inte kan bli profet i ditt eget land. Du förlorar striden men vinner kanske kriget, i och med att det är god chans att dina barn en dag förstår att du faktiskt haft rätt. 2. Papegojmetoden – som går ut på att du står på dig, och upprepar det du tror på. Du ska vara saklig, lugn och liksom konstaterande, och ge gärna fakta och experter som stärker din tes. Statistik är bra!

Tonåringarna kan säga emot men de hör ändå vad du säger, och till slut kommer dina tankar göra avtryck.

Vad det gäller hustrun: Man måste inte prata politik med sin partner. Sök dig till likasinnade online! Där finner du mer gemenskap och kan låta frustrationen pysa ut utan att det förstör husfriden.

Grannsämjan: Svenskar ogillar att tycka olika. Men känn dem försiktigt på pulsen! Kanske tänker de som du? I takt med att allt fler svenskar smakar på det brutna samhällskontraktet, börjar de bli kritiska mot hur politikerna vansköter landet. Kanske måste du inte ta till de mest radikala tongångarna, men det räcker att börja prata om att ni kanske måste skärpa grannsamverkan mot brott då rån i hemmet blir allt vanligare… var lite slug. Låt dem tänka själva och formulera sådant du bär på, och då kan även din hustru se att det inte är du som är överkänslig, utan att du faktiskt bara är en helt vanlig, ansvarstagande man som är mån om Sverige.

Hoppas mina svar var till nytta!

Varma hälsningar från Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.se

67 reaktioner på ”Katerina Janouch svarar på frågan: ”Jag känner mig politiskt ensam i min familj – är det mig det är fel på?”

 1. Hilding Bengtsson skriver:

  Bra frågeställning,
  synnerligen relevant i dessa dagar…

  Tyvärr dominerar vänsterns NARRATIV vår nutida INBILLNING!

  Man frestas att säga på Ałlah nivåer!

  Kan inte de icke-socialistiska partierna inse faran,
  att släppa in horder av klanröstande väljarboskap?

  Man röstar bort sig själva från framtida inflytande!

  Den bruna historien finns framförallt hos två partier!

  Det dåliga förkrigstidssamvetet leder till brunkastning,
  Att kleta det på ett annat parti!

  Vill M o KD åse van(S)tyret från läktaren?
  För evig tid?

  Den farliga VÄRDEGRUNDEN står Stefan för!
  HOTET mot kvinnlig jämlikhet genom Identitetspolitiken ökar dramatiskt!

  Är Sverige utom all räddning?
  Många har svaret!

  Gillad av 1 person

  • rockyman skriver:

   I svensk invandringsdebatt framhålls ofta Kanada som en förebild. Immigrationsreglerna är generösa, integrationen fungerar, vardagen konfliktfri och brett samförstånd råder.

   Kvinnor och barn är mest utsatta i krig. Våldtäkter och ofrivilliga graviditeter klassificeras som ett av krigens största problem. De flesta asylinvandrare i Sverige är (ofta arga) unga män. Det går inte ihop.

   Sverige bör följa Kanadas världskända lyckad invandrarpolitik. Kanada släpper in de som lider mest i krigssituationer, kvinnor i fertil ålder, ensamkommande barn och familjer. Till skillnad från Sverige är manliga invandrare underrepresenterade i fängelser, jämfört med majoritetsbefolkningen. Det finns överhuvudtaget ingen större brottslighet – oavsett brottskategori – relaterad till invandrare.

   Kanadas migrationspolitik är planerad vilket gör det möjligt att avpassa dess organisation och skapa band mellan migranter och deras nya hemland redan innan de ankommande passerat gränserna. Politiken verkar också åt båda hållen – den förbereder immigranterna, men även det kanadensiska samhället på de nyanlända.

   Gilla

   • Du vet vem skriver:

    Jag har fått en helt annan bild av kanadensiska onlinebekanta. En premiärminister som betalar ut skadestånd till terrorister men struntar i offren, en man som offentligt (det fick han äta upp) tillrättavisar en kvinna för att hon säger ”mankind” istället för ”personkind” eftersom mankind är exkluderande. Ett parti som hatar landets svarta guld och vill svälta ut Alberta men importera samma svarta guld från utlandet. En lag som gör det kriminellt att kalla folk för fel kön. Kort sagt verkar Kanada ännu värre än Sverige.

    Gilla

  • Elin skriver:

   Tack för att du för upp det här problemet i ljuset. Jag har i åratal känt mig ensam och maktlös och helt förtvivlad ibland. Vissa vill inte se verkligheten. Man ÄR INTE rasist bara för att man vill Sverige väl. Rasiststämpeln är förödande. Vi måste tänka på våra barn och barnbarn som ska ta över efter oss.

   Gilla

 2. brrr skriver:

  Jag tror att fokusförflyttning kan vara en bra strategi. Försök att finna så bra, kortfattad och neutral information som möjligt om t.ex. historia som kan relateras till dagens situation i västeuropa och nordamerika. Hur samhällen och civilisationer dukat under tidigare och som är lätt att se parallellerna till dagsläget. Hur olika diktaturer hjärntvättat och styrt människor. Även fiction som t.ex. Orwell kan hjälpa till att se lite klarare.

  Satsa först och främst på att smyga in sådan information hos tonåringarna, men även hos andra i omgivningen. Låt dem komma till insikt själva.
  Filmer från det gamla trygga Sverige kanske också kan ge en insikt om förändringen som skett.
  Internet är en guldgruva, inte minst YouTube.

  Vi kunde alla hjälpas åt att finna bra material och dela sådant här, medan det ännu är tillåtet. Och då tänker jag inte på sådana videos vi brukar dela, med t.ex. David-Hansen, Hirsi Ali m.fl., utan sådant som är neutralt och handlar om andra tider och platser, men går att relatera till här och nu.

  Gillad av 3 personer

  • brrr skriver:

   En ytterligare sak jag tror är enormt viktigt, är att svenskar börjar förstå att folk från andra kulturer TÄNKER på ett helt annat sätt än vi, att det faktiskt inte går att få särskilt många av dem att tänka som vi.
   Danske psykologen Nicholas Sennel tror jag han heter, har skrivit en bok om sitt arbete med fängelsekunder, den kanske kan vara till hjälp? Och vad som helst -böcker, filmer och annat- som tydligt illustrerar andra kulturers sätt att tänka och betrakta världen. Så att det verkligen tränger in hos läsaren/tittaren hur vilt främmande världsbilder olika kulturer har.

   Gillad av 3 personer

  • p kohlin skriver:

   Förslaget förutsätter att föräldrarna är bildade och har analytisk förmåga. Hur många svenska föräldrar har det idag? 20% eller mer?? Många är bara utbildade för jobb i en nisch. Waaras artikel tar upp detta idag (lite oklart om vad bildning egentligen är i den artikeln). Misstänker förslaget kan funka i delar av medel-/överklass.

   Gillad av 1 person

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Snart kommer de flesta svenskar att inse hur det var att leva i det nationalsocialistiska Tyskland som också hade sin fasta värdegrund. Det räckte med att säga något positivt om judarna ungefär som att idag säga något positivt om sverigedemokraterna eller om president Trump. Man blir helt enkelt socialt utstött. Så enkelt är det.
  Är man paria så är man paria precis som de svarta i Sydafrika tidigare. Man är knappt människa på riktigt.

  Gillad av 10 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Värdegrunden blir också vår undergång?

   Med en Skeppare som obetänksamt/obekymrat,
   styr vidare mot avgrunden,
   utan att Sänka hastigheten!

   Bonusen betyder allt!
   Att få sitta kvar, vid maktens köttgryta!

   Efter oss Syndafloden,
   tycks än idag vara ett relevant uttryck!

   Gillad av 3 personer

  • Sture Wass skriver:

   Med mig är det tvärtom och jag betraktar mig inte som en utstött. Mitt självförtroende är orubbligt och jag ser SD och Trump som fyrbåkar, som kan styra oss i rätt riktning. Bland de 80% som är liberaler och nyliberaler finns många töntar som kanske kan omvändas men inte
   att lita på. En renodlad kommunist kan du däremot alltid lita på. Han ställer dig mot väggen och skjuter dig den dag de får makten. As simple as that.

   Gillad av 8 personer

   • Dnam skriver:

    Jag spelar TABS med min son, Totally Accurate Battle Simulator, man kan välja trupper och vapen, allt från bönder till riddare, till fusilijärer och samurajer eller bågskyttar. Man kan också välja Trump, han är dyr, men har blond kalufs, två maskingevär och 5000 liv, plus att han smäller upp murar när han attackeras. Grym motståndare. Hillary kastar brev, henne tar vi aldrig.

    Gillad av 6 personer

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Både vi och USA skall vara otroligt glada för att Trump vann!
    Annars hade USA varit totalt kört för all framtid.

    Four more years, please!
    Man hade gärna drömt om en tredje mandatperiod)

    Då kanske det inte behövts stövlar för att gå i träsket?

    Gillad av 2 personer

 4. malmobon skriver:

  Hade börjat med att viss kuvert från Pensionsmyndigheten och bett dem gå in och kolla på sina egna.
  Finns bra böcker om överbefolkningen i världen som jag ser som det största miljöhotet. Ge bort sådan eller läs själv och låt den ligga framme.

  Gilla

 5. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Det ärar Katerina och kommentatorerna att ”skilsmässokortet” och demoniseringen av hustrun lyser med sin frånvaro. Ty det är med sådana medel man försvagat den kanske viktigaste sammanhållningen i detta land (familjen), vilket gjort det möjligt att kultivera i princip vilka idee’r och som helst.

  Försvaga genom att motarbeta föräldrarnas möjlighet och rättighet till inflytande eller helst splittra familjen; då är fältet fritt för allehanda agitatorer och påtryckare. Då kan socialtjänsten och skolplikten användas för att mejsla fram det som ska bli den ”upplysta” generationen.

  Gillad av 9 personer

 6. Skrymer skriver:

  Du kan bara vara glad att det inte gått så långt ännu. Snart nog kommer det att vara olagligt att ha fel politiska åsikter.Det är bara en tidsfråga tills dina barn kan ange dig och få dig fängslad för åsiktsbrott.
  Du har redan förlorat dina barn, se dig om i världen efter var du kan starta om. Innan det är för sent.

  Gillad av 2 personer

 7. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Ex ”Det stora sveket” när föräldrarnas ord inte väger någonting när barn söker ”könskorrigerande vård” (ordets makt-som vänster flitigt använder i sin propaganda).

  Ex protesterna vid World Congress of Families i Verona, där arrangörerna vill sätta familjen och livet i centrum, men där vissa krafter (”toleransens härförare”) reagerar instinktivt med hat och hot.

  Gillad av 1 person

 8. Aurora skriver:

  Mina sympatier till denne man. Varför är så många deprimerade i Sverige idag? Jo, vi har ett Sovjet-klimat i samhället. I Sovjet visste alla att väggarna hade öron. Föräldrar viskade så inte barnen skulle riskera att prata bredvid minnen i skolan där lärarna spionerade och rapporterade hem med felaktiga åsikter. Maktetablissemanget påstår att de vill försvara demokratin och det fria ordet; genom att strypa det.

  Gillad av 13 personer

  • Jan Molin skriver:

   Detta, som du rätteligen kallar sovjetklimat, har Sverige haft länge. Det växte nog fram redan under 60-talet och stadfästes i statliga propositioner under 70-talet och framåt. Under 60-talet bodde journalisten och författaren Roland Huntford 10 år i Sverige. Hans år här blev till en bok, ”Det blinda Sverige”, i vilken han beskriver Sverige och bla svenskarnas ”sovjetiska läggning”.
   De främsta tillskyndarna till denna politik var den nya unga generationen socialdemokrater, men hela borgerligheten hoppade också på detta tåg. Ta tex SOU 1975:26, som rakt av delar med sig av vårt land Sverige till alla de utlänningar som uppmuntras att bosätta sig i landet! De ges samma rättigheter som vi svenskar, till allt det vi kämpat oss till under 100 år, utan tillstymmelse till motkrav. Och detta utan att måsta försörja sig själva! Tvärtom, i denna ”propp” uppmanas de att INTE assimileras i landet, dvs försvenska sig, utan de ska bibehålla sina kulturer hemifrån. Sverige skulle i sanning bli mångkulturellt! De fick, och får ännu, pengastöd för detta! Denna proposition togs fram av S, men stöddes av samtliga övriga partier! Jag kallar det för ett tydligt landsförräderi.
   Militärt var vi ännu vid den tiden beredda att försvara oss, men en invasion av främmande människor tyckte man var gott handlande. Där är vi idag, men nu har dock M begripit och vill att de ska lära sig svenska!
   Men, en sak till, man införde också 1988 det rena hatet i svensk politik! Detta år bildades SD, i akt och mening att motsätta sig denna invandringspolitik. Detta kunde staten, dess trogna medier och artister och förrädarpartierna inte finna sig i. De hatar ännu, diskriminerar och djävlas så mycket de bara kan. Värst bland medierna är givetvis SVT, SR och TV4. Riktiga otäckingar.

   Gillad av 13 personer

 9. Per Israelsson skriver:

  Ja, jag har också problem med mina fördomar om folk som inte kommer från Sverige eller den trakt jag känner till… Vi måste nog arbeta lite med det att acceptera att försöka se det positiva med annorlunda människor, att acceptera att duktiga och kompetenta kvinnor tar över en del av agendan från oss förändringsobenägna män. Vi får acceptera att ungdomar, som Greta Thunberg och hennes generation, vill att det skall hända något nu och inte längre fram. Vi gubbar dör ju undan så småningom. Men de skall ju leva kvar en bit in i framtiden.

  Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   Precis så sa de som följde Lenin, Stalin, Hitler, Mao och de röda khmererna.
   Sopa bort allt det gamla så att det nya får ta allt plats.
   Vägen öppen för de totalitära ideologierna.

   Gillad av 6 personer

  • Dnam skriver:

   ”Vill att det skall hända något”, socialismen i sin prydno. Bryr man sig om planeten jorden så blir man i skolbänken och pluggar och lär sig nog så att man faktiskt själv kan GÖRA något konkret, inte bara bli en megafon för makten och en parasit, som Greta, kanske en maskin som samlar plast i världshaven, en säker kärnreaktor eller en bil som håller 50år. Kanske en stirlingmotor som kan placeras överallt där det finns spillvärme?

   Får man föreslå en resa till trakter du inte känner till, förslagsvis ett halvår i Syrien och ett halvår i Somalia, så att du kan kämpa med dina fördomar?

   Ännu ett betaltroll i kategori 1 som jag nämnde på annan plats idag: intelligent, antifaktuellt och öppet slickandes makten i röven som irritationsmoment.

   Gillad av 5 personer

 10. Observatör skriver:

  Enligt min erfarenhet lyssnar barnen inte gärna på föräldrarna, ofta för att föräldrarna är så stressade av livstidspussel och löneslaveri att de inte har tid för samtal. Far- och morföräldrar har däremot ofta tid att samtala med ungdomarna och att sätta in samtiden i ett längre och bredare perspektiv.

  Gillad av 3 personer

 11. Dandersan skriver:

  Du är en populist!
  Eller också är du känslig varelse som ser hur det rapporteras om tillståndet i förorten, hur bilar brinner och skolor sjunker så eleverna inte klarar krav för framtida studier samt hur länder där Islam tillämpas faller sönder och skickar migranter till omvärlden där de åter gör samma uppdelning i religion och kön.
  Klimatfrågan är ett annat kapitel. Medierna och vissa forskare tror att världen upptäcktes 1980 och att klimatförändringar från denna tidpunkt är orsakad av CO2.
  Att vi fått mindre moln och mer sol sen dess är helt ovidkommande för dem. 10% mer energi per kvm borde väl i alla fall kunna ge lite notiser i media?
  Så vi är nog populister bägge två!

  Gillad av 1 person

 12. Göran Holmström skriver:

  Frågan är väl om Sverige går att rädda? Eller om vi är förbi den punkten, envist hänger oss fast vid hoppet, som en dödssjuk letar efter mirakelkuren som botar precis allt.
  Personligen så pendlar jag mellan hopp och förtvivlan.

  Gillad av 4 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Vad krävs för att räddningen ska anses vara uppnådd? I väntan på svar och kritisk massa att mobilisera är det att förvalta låt gå-politiken, forma handhjärtan efter varje incident och invänta de oundvikliga sammandrabbningarna.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Ja vad kan man göra? Svensken är rädd och kuvad, en ensam människa kan inte rå på ett korrupt system, med lagliga medel, och i dagsläget anser jag att det är enda vägen att gå.
    Jag skulle gärna kasta ut dessa falska profeter ur riksdagshuset ,men för att göra det så behövs det minst hundratusen mycket arga medborgare.
    Jag kan nog skramla fram 2 stycken, så det är en bit kvar innan något kan ske.

    Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Det jag menade med frågan ”Vad krävs för att räddningen ska anses vara uppnådd?” kom inte fram. Jag syftade i första hand på vad du anser vara indikatorn på att räddningen skulle vara uppnådd, inte med vilka medel räddningen ska uppnås (vilket förstås är intressant). Men börja med att beskriva vad som är ”räddningen”, tack. Är det repatriering, totalstopp för asylinvandring och jämnande av s k utanförskapsområden med marken? Hur vet vi när ”räddningen” är uppnådd, vad är beviset?

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Aha nu fattar jag, sorry lite trög ibland :), Ja att uppnå en ”Räddning”. Om jag hade makten hypotetiskt så, börja med att dra bort varenda felaktigt bidrag, till det så skicka hem alla som inte vill göra rätt för sig tillsammans med vaneförbrytare som inte vill ändra sig.
    Det vore steg ett, steg två stänga gränserna och ta in absolut mininivå typ Japan.
    Alla utan ett arbete skulle få bidra med typ samhällstjänst mot bidrag, detta skulle signalera att det finns inga räkmackor att inkassera.
    Efter det så anser jag att den stora ändringen är alla cirka 200000 aktivister, rättshaverister och så vidare. Skulle bli av med sina av oss avlönade arbeten.
    Där ungefär tror jag Sverige var räddat från sina inre fiender, din tanke om att jämna utanförskapsområden med marken är mycket god, kombinera det med att beslagta kriminella organisationer, som typ Södertälje nätverkets egendomar.
    Kort sagt Duterte Light anser jag vara vägen.
    Beviset på en räddning, Lägre skatt för alla som sliter, Polis som faktiskt värnar om sina medborgare. Möjligheten för alla att livnära sig gott på sitt arbete.
    Och där är vi inte på långa vägar än.
    Mvh Göran.

    Gillad av 1 person

   • Jari Norvanto skriver:

    Tack för svaret. Det var min initiala fråga som var tvetydigt ställd (tryckte iväg posten innan jag hade reviderat formuleringen, vilket var tanken, och hoppades att min tvetydiga fråga skulle tolkas eller missförstås ”rätt”). Åter till ämnet: Jag undrar om politiska light-produkter kommer vara tillräckliga, eller mest är en halvmesyr som uppfattas extrem pga den skeva normen som råder efter många års gränslöshet och våld på perceptionerna och förnuftet som hindrat klartext och sanningens ord att diktera debatten och politiken. Först som sist är detta våld på sanningen våld på individerna – och inte bara de som inte skriver under på PK-samhällets genomfalska dogmer.

    Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Ja mycket bra frågor och tankar, min personliga åsikt, är att vårt samhälle är skevt och behöver en stor förändring, Kommer det ske? Tveksamt, dom light-produkter du nämner kommer som jag ser det urholka samhället mer, i bästa fall så tror jag på Gated Communitys, för dom rika och lyckade. Det sämsta vill jag knappt tänka eller skriva, måste dock erkänna, att mitt lilla ställe är fullständigt förberett för det scenariot, ungarna är drillade i hur dom ska hantera det om det går dit. Visst retas dom en hel del med farsan, men erkänner att planera för det värsta, är bättre än att bara tyst iakttaga.
    Din sista tanke är mycket intressant, visst fasen är det våld, och det drabbar alla, att ljuga och förfalska sanningen för att verka god och tjäna på det. Sedan kanske många inte vill/vågar fundera i dessa banor, att få ihop ekonomin och överleva månaden kanske räcker?
    Ps dina texter och tankar skulle kunna väcka/attrahera många fler till eftertanke.

    Gilla

 13. Bo Svensson skriver:

  Mitt råd till pappan i fråga är att villkora veckopengen med att ge svar på några vänliga frågor:

  Runt 300 miljarder/år är merkostnaden för tycka synd om -migrationen jämfört med om vi haft arbetskrafts-motiverad migration. – 30-tusen kr per medborgare.

  Om du bara hade två val för hur du ville att din andel av dessa pengar skulle användas: Till att hjälpa en fjärdedels migrant eller till hjälp där den behövs bäst, – hur skulle du välja och varför?

  Sedan livets uppkomst har evolutionen handlat om att det som är lyckat vinner terräng på bekostnad av det relativt misslyckade. – Är det något i detta, du tycker bör ändras på, så att det istället skall fungera tvärtom? – Så att fredliga, kloka, upplysta och kompetenta bör lämna plats åt brutala, korkade, fanatiska och okunniga. – Motivera i så fall varför.

  Gillad av 1 person

 14. Dnam skriver:

  Mina barn är yngre, man vill ju låta dem vara barn men staten, råttfångaren från Hameln, har inga sådana skrupler, man vill indoktrinera barnen redan på dagis, i barnTV och i skolan, man använder barnsoldater som Greta så detta bli värre och värre. Därför så måste man fånga barnen tidigt, du är deras bästa kompis och hjälte när de är små och man får försöka i små doser att ge dem ett konservativt försvar baserat på fakta, inte känslor. När de är 15 är det mycket sent. Omgivningen spelar förstås roll, och jag bor i ett område där de flesta inte gillar massinvandringen, jag kan rekommendera att man flyttar till ett sådant område, att vara den enda som stöder SD i klassen är inte lätt, här börjar det bli tvärtom, även om många 7-klöver hycklare flyttar hit från Malmö.

  Gillad av 1 person

 15. Hovs_klipphällar skriver:

  Katerina: — Fint att du tar upp denna tråd. Det är säkert många som drabbas av detta problem.

  Personligen har jag haft en del tur, och sonen (nu i 20-årsåldern) är troligen ungefär på min linje.
  Han har alltid varit en självständigt tänkande person.
  Modern, min fd., är däremot styrd av sina hormoner och sitt kvinnliga tycka-synd-om-tänkande, men erkänner att JÅ är en skicklig politiker — samtidigt som hon ojar sig över de ”stackars” 9000+ som nu omfattas av den vanvettiga såkallade Gymnasieamnestin.
  Hon är även naiv nog att vilja tro på Löfvens enfaldiga svammelretorik om invandring på ”EU:s miniminivå”.

  Vi bor numera i olika delar av landet, sedan jag flyttade ner till Skåne. Lika bra det.

  — Allmänt talat, så borde SD rimligen ha varit det största partiet i senaste valet, och att vi ännu inte är där tillskriver jag TVÅ saker:

  1) Makthavarnas oerhört genomträngande propagandamegafoner.
  I Orwells dystopi ”1984” hade makten ‘telescreeners’ – ett slags fjärrstyrda spionkameror som övervakade varenda rum, och i verkligheten förfogar numera makten här i Sverige över ett ÄNNU effektivare vapen — SVT. SVT är mer försåtligt, då man formellt påstår sig vara ”neutral” samtidigt som det är helt uppenbart att dess anställda mest består av PK-vänsterns extremister.

  2) Att våra fiender, PK-vänstern, även effektivt utnyttjar kvinnornas hormonella egenheter.
  Om alla väljare röstade som männen, skulle SD vara Sveriges tveklöst största parti.

  Men kvinnorna kan enkelt påverkas av PK-politrukernas propaganda, där asylmigranterna hela tiden framställs som ”offer”. Denna falska tankefigur har trängt djupt in i hjärnan på många människor och hindrar dem från att se verkligheten.

  Gillad av 5 personer

 16. Stig Palm skriver:

  Föräldern får trösta sig med citatet från Sir Winston; är du inte radikal som ung, har du inget hjärta. Fortsatt som vuxen, ingen hjärna.
  Att sedan skolan har blivit ett politiskt forum är att beklaga.

  Gillad av 1 person

 17. Johan skriver:

  Jag känner igen det här. För några år sedan kände jag av hur brännbart det är att ifrågasätta mainstream. Jag har valt att
  – Ta in så mycket information online som möjligt och ibland diskutera med andra online (bl.a. DGS och Katerina magasin) och läsa minimalt med svensk msm. Detta för att bibehålla min ”kompass” och förnuft och skapa en så samlad bild som möjligt.
  – Ibland, som Katerina beskriver, känna mig för, lätt beröra ytterkanterna av någon fråga om jag tror det kan funka.
  – I övrigt inte utmana mina relationer utan bidar min tid. Jag tror och hoppas också tiden arbetar för ett öppnare och mer demokratiskt samhälle.

  Tror vi är ganska många om det här.

  Gilla

 18. ceskyraj skriver:

  Tröstord till Trogen lösare av DGS: Jag förstår dig fullständigt. Jag är i en liknande situation: mina barn i 40- års ålder kritiserar mig och kallar mig rassist när jag ifrågasätter politikernas katastrofala invandrarpolik och bruten samhällskontrakt med medborgarna. Allas lika värde (ej svenska folket) och värdegrund finns ständigt i deras språk. Även mina andra nära och kära tal inte min kritik av dagens svenska samhälle. Desto mer tragiskt, för att jag har upplevt redan en gång samhällets förfall i mitt gamla hemland under kommunistisk förtryck. Samma mekanismer fanns där som finns här för att förtrycka folket. Sök dig till likasinnade, som Katarina skriver och behåll neutrala kärleksfulla kontakter med dina hemma. Men det gör ont och kräver mycket krafter för att orka. Men stå på dig – förlora inte din själ och samvete. Till Katerina: välkommen till DGS. Fortsätt med ögonöppnande hos sovande och naiva folk.

  Gillad av 5 personer

 19. Micke skriver:

  Att uttrycka sina åsikter om integration i Sverige är som att springa över ett minfält. Man vet aldrig när det exploderar. De rödgröna kan överhuvudtaget inte debattera ämnet. De tar fram stridsklubban och slår motståndaren i huvudet medan de skriker: Rasist.
  Det som skrämmer mig mer än Sd, är de som säger att de aldrig skulle rösta på Sd. De kan uttrycka åsikter om invandrare som är värre än vad jag någonsin hört en Sd:are säga.
  Nu har ni förstått att jag inte gillar Sd. Däremot håller jag med Sd om att vi har problem med integrationen i Sverige. Där våra åsikter går isär handlar om vilka åtgärder som ska användas. Problemet i världen är polariseringen. Vi får olika grupper som pga av starka känslor inte ens kan pratat med varandra.

  Gillad av 1 person

 20. ree81 skriver:

  ”Fakta tycks inte bita på min familj”

  Nej, snarare tvärtom. Åtminstone gällande klimatkrisen vi har framför oss. Så gott som all fakta pekar på att den stämmer. Om du ändå lyckats förvirra dig så pass att du inte tar till dig den så får man ju fråga sig varför. Och ett rakt svar från mig blir då att ”Många som tar invandringen som något negativt hamnar i sällskap som väljer att förneka vetenskapen bakom klimatförändringarna”.

  Jag är invandringskritisk, jag kommer från Flashback och diskuterar här för att jag vill hitta ”klimatförnekare”. Och på Flashback och här finns det många sådana. Tyvärr har det blivit lite så att det är ”inne” att inte ta klimatproblemen på allvar när man ”är så smart att man listat ut det här med invandringen”. För då kommer ”illvilja mot media” som ett brev på posten. Man vill inte tro att det är sant för….. det vore ju hemskt! Och då kommer man ihåg att ”Jo men media de hade ju fel om invandringen också, så då har de nog fel om detta också”.

  Vad som kommer härnäst är rätt förutsägbart. Man tar till sig källor som håller med om detta, och man förnekar de (faktiskt otroligt pålitliga) källor som i praktiken redan bevisat det.

  Som bevis på det senaste kan vi väl bara ta upp att du väljer att nå ut till en blogg där precis denna inställning är populär. Förmodligen den enda populära bloggen i Sverige dessutom.

  Gilla

 21. uppstigersolen skriver:

  Som förälder har man ju en bra koll på sina barn. Nu är ju mina 40 + så jag kan inte påverka dem. Men de röstar rätt och det går att diskutera med dem så jag tror att barnbarnen växer upp till rejäla människor. Men, åter till om jag hade haft hemmavarande tonårsbarn som börjat yra om klimatet. Vad hade jag gjort? Självklart barn, vi ställer om omgående. Från och med nu är det begagnade kläder från Myrorna, Röda Korset eller liknande som gäller. Ni får cykla eller gå alternativt ta bussen dit ni ska. Inte ute sent för då måste man använda lyse. Inga mobiltelefoner, inget Facebook, inga datorer. Vegankost. Svalt hemma. Semesterresor blir det inga, kanske bussresa till närmsta skog och camping. Sådär barn, blir det bra så? Skulle jag som förälder leva så? Icke, jag tror ju inte på klimathotet men det gör ju ni barn.

  Gillad av 4 personer

  • kommentator skriver:

   ”Koll på sina barn” – är ju vad den ryske man ville ha och som därför plockade upp sina tre minderåriga döttrar från ett muslimskt fosterhem och flydde från Sverige till Polen och där sökte, och fick, asyl av något slag. Orsaken till att socialvården omhändertog barnen var att hans fru insjuknat och att han själv hade svårt få jobb, som takläggare, här i landet. Ersättningen för barn i fosterhem är ungefär 6000 kronor skattefritt per barn/månad och dessutom ungefär 10000 kronor i skattepliktigt arvode/barn och månad – pengar som man rimligen i st. hade kunnat betala ut till mannen, som är biologisk far till barnen.
   Saken har uppmärksammats mycket i media i utlandet senaste dagarna, bl.a. i ”rt.com”( ”Russian family reunited”) och inga snälla åsikter om Sverige i kommentarsfälten. Och i svenska pk-massmedia är det förstås knäpptyst om saken.
   Barnen och föräldrarna är ryska medborgare, så detta är kanske något för president Putin att diskutera med Löfvén, när dessa skall träffas nu på tisdag 9/4 i St Petersburg på Arctic Forum ?

   Gillad av 6 personer

  • ree81 skriver:

   Låter underbart! Mer bondande med familj, dvs. närhet. Vi går alltså i praktiken tillbaks till ett slags 50-60-tal i ”lyx” räknat. Tror många skulle känna sig lyckligare i ett sånt samhälle.

   Själv ska jag jobba för att uppnå din vision. Tack för att du satte mig på rätt spår!

   Gilla

 22. Birgitta skriver:

  Inga naturfolk har någonsin satt unga individer som ledare för sitt folk. Däremot har dynastier säkrat sina egna blodlinjer genom att sätta små barn på tronen.
  I det avseendet liknar Greta Thunbergs upphöjelse, till klimatorakel, äldre dynastiers maktambitioner.

  Att samla kunskap och bygga erfarenhet är för de flesta en livsuppgift. Kloka beslut växer inte ur tunna luften. Ges kunskap och erfarenhet tid att mogna, kan den måhända utvecklas mot en senare klokskap.

  Att vuxenvärlden lyfter en ännu ung och omogen individ i höjden, säger mer om dagens samhälle, än om Greta Thunberg. Symboler och känslor, görs genom henne, till något som är viktigare än sakinnehållet.

  Och det är inte första gången det sker.

  Vi minns alla bilden av en död liten pojke, uppspolad på en strand. Och hur den bilden kom att utnyttjas för att påverka EU:s migrationspolitik, under 2015.

  Starka bilder är svåra att värja sig emot.

  Ingen Greta Thunberg skulle nå dagens massmediala höjder om inte en vuxenvärld låg bakom och spelade med – och även drog i trådarna.

  I ett samhälle, som vårt, borde det inte vara tillåtet att utnyttja barn i denna massmediala omfattning, som nu sker. Ett utnyttjande av barn och unga vuxna är enligt lag förbjuden, när det kommer till sexualitet.

  När detta utnyttjande görs till en föredömlig norm, som inom klimatpolitiken, får föräldrar mycket svårt att värja sig. Speciellt som flickan även hjälteförklaras.

  Hur tar man upp och förklarar, för unga vuxna, att de kan utnyttjas, på olika vis, och förvandlas till redskap, i de vuxnas händer. Om en vuxenvärld som inte värjer sig för utnyttja barn – för att genomdriva en viss sorts klimatpolitik.

  Att en hänsynslös exploatering, från en vuxenvärld, återfinns bakom flickebarnet. Hur kan en förälder lyfta av denna flicka hennes hjältegloria, utan att själv komma i underläge? Förklara att hjältinna enbart utgör en docka i de vuxnas händer – i en medveten iscensatt kasperteater. Att samhället avsiktligt ställer barn mot föräldrar.

  Gillad av 9 personer

 23. EH skriver:

  Förstår dig, har också känt mig ensam i PKismen. Har dock funnit människor jag kan dela med och det lättar. Fler och fler inser vansinnet.
  Vad det gäller 15-åringen skulle du ju lkunna åta henne leva som hon lär. Att använda sin gamla telefon trots att hon vill ha en ny. Vid inköp av nya kläder kan du ju föreslå seconhandaffären. Begränsa tiden i duschen. Äta upp alla rester innan inköp av ny mat. När hon vill ha skjuts till aktiviteter så åk med henne på buss och T-bana om det finns. Hämta henne för på samma sätt om du är orolig för henne.
  Be henne släcka ljuset när hon lämnar rummet. Osv.
  Prata inte om det innan utan visa henne när tillfället ges.

  Gillad av 3 personer

  • lenam skriver:

   När hon sen har skaffat barn märks det plötsligt att hon inte vill att hennes barn ska växa upp i ett invandrarområde. Varför då kan tyckas? Ska inte Svenskar bo i dessa områden så att det blir en härlig multikultiblandning. Nej där tog det slut. Mina barn ska växa upp i ett lugnt och bra område heter det då. Varför då? Har du röstat för massinvandring så hade du väl tänkt att det kan bli trevligt att ditt barn får växa upp med barn från andra kulturer. Då var det bättre att de som inte har råd att köpa bostad i Svenska områden ska bo där. Inte solidariskt mot de sk ekonomiskt svaga svenskar som inte kan välja.

   Gillad av 2 personer

 24. Gunnar Strandell skriver:

  Jag tröstar mig med att den enda gång man inte behöver argumentera och reta upp meningsmotståndare är då man vet att man har rätt.
  Det räcker med att påpeka att det är en mänsklig rättighet att ha en ståndpunkt och berätta vilka fakta den vilar på.

  Gilla

 25. afugglas skriver:

  Vi skall skaffa oss en realistisk och verklighetsförankrad uppfattning om våra folkvalda. Vi som väljare måste få rätten att sparka de politiker som missbrukat vårt förtroende. Det är inte någon ”partimaffia” som skall avgöra den slag frågor.
  Den moderata partiledningen är för tillfället det bästa exemplet hur partimaffian fungerar.

  Gilla

 26. Andersson skriver:

  Vänsterfolk tycks vara väldigt familjära med 1930-talets totalitära åsiktsströmningar… När rödingarna känner sig pressade, så projicerar de.

  Gilla

 27. motvallsblogg skriver:

  För husfridens skull kan jag inte diskutera politik med mina utflugna barn när hustrun lyssnar eftersom hon då håller på att explodera av förtrytelse.
  På det sättet känner jag mig inte som ett udda undantag när det gäller åsikter men vardagen är att manövrera i grynniga vatten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.