Ny podd! Starship Troopers – fria samhällen kräver tuffa tag

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 21/3) pratar Mohamed Omar (Eddie) med litteraturvetaren och samhällsdebattören Erik van der Heeg om filmen Starship Troopers (1997) och dess politiska innebörd. Filmen regisserades av Paul Verhoeven och är löst baserad på en roman av science fiction-författaren Robert A. Heinlein från 1959. När filmen kom blev den närmast universellt nedsablad av alla kritiker. Det var Washington Posts recension som satte tonen: filmen var en hyllning till fascismen. Hade kritikerna rätt? Nej, menar van der Heeg, om det finns ett underliggande budskap i filmen så är det snarare att tuffa tag är en förutsättning för fria samhällen. I korthet: soldaten vaktar gränserna, så att hippien ska kunna göra det han gör. Det samhälle som visas upp i Starship Troopers är en kapitalistisk världsstat som går under beteckningen Terranska Federationen och påminner om USA. Lyssna på podden i spelaren nedan:

6 reaktioner på ”Ny podd! Starship Troopers – fria samhällen kräver tuffa tag

   • Rodriguez skriver:

    Okej, då måste jag ha drömt det, alternativt kanske det var ett stickspår i Blade Runner- eller Terminator-podden.

    Tack hur som helst för dessa guldkorn, ser redan fram mot nästa!

    Gilla

 1. Klas Göran skriver:

  Såg ej filmen när den kom ut. En sci-fi film där människor slåss mot jätteinsekter i rymden var så mycket kalkonfilm det går. Sen såg jag den flera år senare och förstod att det var mer än bara buskis.

  Gilla

 2. TJ skriver:

  Fick mina egna tankar om ST, Verhoeven och Heinlein bekräftade. Om än mer vältaligt än jag själv förmått. Så, ett bra poddavdnitt.😎

  Gilla

 3. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Har när jag skriver detta inte lyssnat på podden (men ska givetvis göra det).
  Det är en hel del år sedan jag läste Starship Troopers, och då missade jag de politiska övertonerna (och generellt har jag varit omedveten om dem när jag läst Heinlein, och har vaknat upp till det långt efteråt, även om jag i hög grad tänker i samma banor), likaså missade jag de politiska dimensionerna när jag såg filmen, likaså det för flera år sen.
  Jag såg dock en väldigt bra genomgång av filmen från Sargon of Akkad på YouTube: The Politics of Starship Troopers. Hans genomgång och analys är nästan som en hel långfilm bara den (över 1 timme och 20 minuter), men väl värd att ta del av och rekommenderar den verkligen.
  Jag har skaffat DVD:n för att se om filmen, och får se till att läsa om boken också vid tillfälle.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.