Låt konsekvent tänkande och förnuft bli den nya lilla svarta

Bitte Assarmo

På Södertörns högskola sitter lektor Andreas Pettersson och trollar på sociala medier, och skriver att vi borde utvisa konservativa svenskar och istället ta hem IS-terroristerna.

”Kan vi inte bara göra ett byte med Syrien? Vi tar hem IS-terroristerna, de tar Tobé, Kristersson, Åkesson, GP:s och SvD:s ledarredaktioner?” skrev han och syftade då på M-politikern Tobias Tobé, M-ledaren Ulf Kristersson, SD-ledaren Jimmie Åkesson samt ledarredaktionerna på Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

Nyheten har i princip fått noll uppmärksamhet i mainstream-medierna. Om man googlar på ”lektor södertörns högskola IS-terrorister” får man bara träffar på den kristna tidningen Världen idag och några få så kallade alternativa medier. I övrigt ingenting om den sjuka kommentaren.

Det säger en del om det samhälle vi lever i. Det säger också en hel del om vårt samhälle att Andreas Pettersson är välkommen att arbeta som lektor på en högskola, med den tveksamma värdegrunden.

Nu ska det förstås sägas att vi faktiskt har yttrandefrihet i Sverige. Andreas Pettersson har därför rätt att både tycka och säga att borgerliga politiker och ledarskribenter är större samhällsfaror än terrorister. Men med tanke på hur otroligt ängsligt det normalt brukar vara när någon twittrar lite för frispråkigt – särskilt om det handlar om personer som arbetar i miljöer där en viss neutralitet är önskvärd – är det ändå egendomligt att vi inte ens ser en gnutta kritik i de stora tidningsdrakarna.

Det där var ironi. Det är inte det minsta egendomligt att vissa människor kritiseras när de följer yttrandefrihetslagen medan andra slipper kritik. Det är ju skillnad på folk och folk, det vet vi sedan förut. Ingen hade väl därför förväntat sig att det skulle vara det minsta kontroversiellt i Sverige idag att häva ur sig att folkmördare är att föredra framför borgarbrackor.

Att som konservativ bli jämförd med fascister, nazister och nu även IS-terrorister – till fascisternas, nazisternas och terroristernas fördel – är något man vant sig vid. Därför är det fullt naturligt att en lektor på en av landets högskolor kan leka digitaliserat John Bauer-troll på sociala medier och skriva precis vad som helst om borgerliga och konservativa politiker och skribenter utan konsekvenser. Lika naturligt är det att den som är öppen med sin konservativa hållning till samhälle och omvärld riskerar bli av med både jobb och vänner. Att vara inkonsekvent och fullkomligt ologisk har nämligen länge varit den lilla svarta.

Påfallande många människor med stora plattformar till sitt förfogande bär denna lilla svarta. Anders Lindberg på Aftonbladet, till exempel, som ena dagen gråtmilt häver ur sig att ”terrorister är också människor”, och nästa dag pompöst slår fast att SD är ”kräk”. Aktivisten och advokaten (i den ordningen) Anne Ramberg, som först jämför en moderatpolitiker med en brunråtta och sedan tar till brösttoner för att den moderate politikern kallat kvinnliga terrorister för honor.

Vi har genom åren också sett åtskilliga exempel på hur folket som bär denna lilla svarta dragit igång rent förskräckliga påverkansarbeten för att ta ifrån människor jobb och försörjning, enbart för att personerna ifråga har åsikter som skiljer sig från de politiskt korrekta. Små mentalt skinntorra troll skapar oheliga allianser i syfte att massanmäla än det ena, än det andra, och sitter sedan och trycker frenetiskt på sina smartphones och sina laptops för att försöka förstöra människors liv.

Ingenting varar dock för evigt. Även den lilla svarta blir till slut både urtvättad och formlös, alldeles särskilt om den inte var av särskilt god kvalitet till att börja med. Låt därför konsekvent tänkande, logik och förnuft bli den nya lilla svarta.