Därför torskade AFS

Jan-Olof Sandgren

Alternativ för Sveriges första valrörelse slutade i ett veritabelt magplask. Man hade tryckt upp 10 miljoner valsedlar i flerfärgstryck och vädrade en jordskredsseger, men fick nöja sig med futtiga 20 000 röster. Förutom partiledningens något orealistiska självbild, tror jag mycket av förklaringen låg i den misslyckade kampanjen ”Dags att åka hem”. Den som inte fick broschyren i sin brevlåda kan ladda ner den här.

Eftersom jag en gång haft en fot i reklambranschen har jag lärt mig att en rubrik talar till den som läser den. Kommer en lapp i brevlådan som säger ”Dags att byta bostadslån”, tror jag förstås att det är mina bostadslån man menar. Vems skulle det annars vara? Läser jag ”Dags att åka hem” är min första tanke varför jag uppmanas åka någonstans över huvud taget, och vem som har synpunkter på vad som är mitt hem. Hur mycket starkare blir inte den reaktionen om man har minsta anknytning till ett land söder om Danmark?

Öppnar man broschyren får man det lugnande beskedet att uppmaningen bara gäller brottslingar, illegala immigranter, bidragsentreprenörer och fuskare – grupper som få människor känner sympati med. Är man laglydig och gör rätt för sig är man alltså välkommen. Men då har stämningsläget redan satts och Gustav Kesselstrands leende känns inte helt övertygande.

Man undrar om Alternativ för Sverige helt enkelt anlitat en klantig reklambyrå, eller om man medvetet velat göra budskapet dunkelt.

Att AFS gjort återvandringsfrågan till sin, beror på att inget annat parti vågat röra vid den. Som jag ser det finns två kategorier väljare som gillar idén. De som ser återvandring som ett sätt att lösa akuta problem – det kan röra sig om kriminalitet, religiös fundamentalism, bidragsberoende, utanförskap eller ovilja att integreras i det svenska samhället. Ett hyfsat generöst stimulanspaket för återetablering skulle antagligen vara en god affär för Sverige. Kanske också för hemlandet. Afghanistan behöver till exempel en armé av unga friska män som kan hjälpa till att bekämpa talibanerna. Alla kan inte få barnbidrag i Sverige. I den här gruppen återfinns både etniska svenskar som jag själv, och etablerade invandrare som till exempel Tino Sanandaji, se Svenska Dagbladets artikel ”Hur ska det gå för nästa miljon?”

Den andra kategorin som gillar återvandring är de som ser det som en långsiktig plan att återskapa en etniskt homogen befolkning – låt säga som den såg ut runt 1975. Lyckas man med det tror man att alla övriga problem kommer att kunna lösas. Av naturliga skäl finns inte så många med invandrarbakgrund i den gruppen.

AFS försöker tilltala bägge grupperna. Trots att de har ganska lite gemensamt. Att förespråka ”etnisk rensning” i Sverige är otänkbart för de flesta, så broschyrens insida fokuserar på realpolitiska argument som låter ganska förnuftiga. Visserligen går man längre än SD i sina krav, men syftet med AFS är ju att fånga upp besvikna SD-are som tycker att partiet rört sig för långt mot mitten.

Framsidan kan däremot uppfattas som en försåtlig blinkning åt ”etnochauvinisterna” (jag undviker att säga ”rasister”, eftersom ordet förlorat det mesta av sin ursprungliga betydelse). Man lämnar fältet fritt åt var och en att tolka vem man tycker ska åka i det där planet. Alltid finns det väl någon grupp man vill bli av med.

AFS vill förstås dra nytta av att SD efter några årtionden i skamvrån, på flera punkter börjat kompromissa. För att komma närmare drömmen om ett konservativt block tillsammans med M och KD har man skruvat ner tonläget när det gäller invandring, bytt åsikt i EU-frågan och under valrörelsen undvikit att reta upp muslimer. För strategerna inom AFS är det uppenbart att SD är på väg att bli ett borgerligt parti bland andra, och man hade räknat med ett stort väljartapp högerut.

Men här trädde de övriga sju partierna in till SDs räddning. I vanlig ordning utmålades SD som det stora hotet, det parti alla måste hjälpas åt att hata för att inte hela den svenska värdegrunden skulle malas ner till stoft. Alla hundratusentals väljare som uppskattar SD, just för att de vågar stå upp mot PK-ismen, kunde känna sig lugnade. De såg ingen anledning att kasta bort sin röst på uppstickaren AFS.

Till nästa valrörelse har läget troligtvis förändrats. Då har SDs nyorientering hunnit sjunka in, ytterligare några islamkritiker har sparkats ur deras led, vänskapen med KD har fördjupats. I den bästa av världar har också två småpartier försvunnit ur riksdagen och Christian Sonesson tagit över ledarskapet för Moderaterna. Därmed borde den värsta SD-fobin ha brutits.

Några procent av SDs kärnväljare kommer att se sig om efter ett alternativ. Kanske tillräckligt många för att ett nytt parti ska få chansen att kliva över riksdagsspärren. Jag gissar att kampen blir hård mellan Alternativ för Sverige och Medborgerlig Samling.

55 reaktioner på ”Därför torskade AFS

 1. Elof H skriver:

  Medborgerlig samling är ju inte redikala på något sätt, de är vad moderaterna var för 30-40 år sedan. Stora skinnaden mot SD är att de är höger där SD i många frågor är mer sosisga.

  Gillad av 5 personer

  • Peter skriver:

   Själv förstår jag inte varför återvandring över huvud taget skulle vara kontroversiellt. Socialdemokraterna skulle förlora röster som de redan räknar hem. Men annars?

   Fred i Irak
   Fredi i Syrien
   I princip fred i Afghanistan
   Fred i Somalia och val har hållits

   Vad väntar svenskarna på?

   Gillad av 8 personer

   • Peter Kadergran skriver:

    Håller inte med dig, men förstår hur du tänker. MED är radikala i den bemärkelsen att de vill i grunden ändra statsapparatens och myndigheters funktion. Av de 350 myndigheter som finns idag vill partiet banta ca.120 stycken, bland andra jämställdhetsmyndigheten och arbetsförmedlingen. Vidare vill man slopa partistödet samt banta antalet riksdagsledamöter. Synen på statens funktion är att den har ansvar över kärnverksamheterna, övriga religiösa och särgruppers intressen ingår inte i dessa. Bort med nonsense verksamheter och in med sans och förnuft. I dessa frågor, bland flera framstår MED som radikala. Bort med sosseriet och MPs identitetspolitik och inför en politik som kommer fler medborgare till gagn, skattekrona för skattekrona. Staten skall inte uppfostra och kontrollera dess medborgare, den ska förvalta makten dess medborgare till gagn och MED kallar det, demokrati.

    Gillad av 2 personer

   • Putte skriver:

    Exakt så! Precis detta, ”de ska bara bo här till det blir fred i deras hemländer, då åker de tillbaka”, är den första invandringslögnen jag matades med som barn när jag pekade på det uppenbara – vad f-n gör de här?

    Gillad av 3 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Jag vill för 1000:e gången lansera min universallösning på alla ämnen som dyker upp på DGS: Ekonomisk garant! Trogna läsare vet vad jag talar om, men bara för säkerhets skull tar vi det igen: Ekonomiska garanter löser invandringskrisen, klimatförändringar, budgetunderskott, eftersatt infrastruktur och skoskav. Ekonomisk garant sa jag. Ekonomisk garant!

  Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   Men vi otrogna läsarhundar då, hur ska vi veta vad du menar med ”ekonomisk garant”? Den humanitära stormakten garanterar ‘Dags att åka hem’, dvs öppna hjärtan för våra IS-familjer att komma tillbaka till Sverige och de ekonomiska garantierna.

   Gillad av 4 personer

  • Richard skriver:

   Nu är du ju lite rolig i alla fall. Jo, ekonomisk garant är en möjlig lösning men det finns många andra möjliga lösningar. Det är inte där problemet ligger.

   Problemet är att vi har en stark härskande makt av oligarker, politiker och media som vill ha massinvandring till varje pris. Hur får vi bort de makthavarna och ersätter dem med mer välvilliga? Löser du det problemet så blir du hyllad.

   Gillad av 11 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Min universallösning heter total samhällskollaps.
   Min lilla by saknar bara en doktor sedan är vi självförsörjande.
   Med allt skrot som gruvbolagen lämnat i skogarna överallt så
   går det mesta att bygga, fördelen med denna lösning vore att alla som endast bidrar med varmluft och tomma ord får svälta, samt man skulle slippa den äckliga skatten fullständigt
   Mvh Göran

   Gillad av 5 personer

   • brrr skriver:

    HA! Någon trollar dig, jag har mina misstankar.
    Men:
    Var och en som kallar sig liberal och individualist och som hävdar att finansiella transaktioner är grundbulten i en civilisation, borde mycket noga överväga konsekvenserna av sitt handlande och vad de lämnar åt sina barn, barnbarn och alla andra i dessas omgivning.
    Det finns helt enkelt viktigare saker än finansiella transaktioner ifall vi vill ha fungerande civilisation igen.

    Denna 25 år gamla klassiker av en fransk filosof kan ge vägledning.

    Gillad av 2 personer

 3. Frank Werf skriver:

  Jag blir väldigt nyfiken på liknelsen mellan AFS och Medborgerlig Samling. Jag skulle gärna se dig utveckla det.
  Det finns nog inte två partier som står så långt ifrån varandra ideologiskt. Skulle vara att MED har en restriktiv invandringspolitik då.

  Gillad av 1 person

 4. Bo Svensson skriver:

  Ett problem för ett parti som lyckas få majoritet för sin politik och förtjänar väljarnas förtroende, är hur vi skall komma runt alla förpliktelser man undertecknat i folkets namn och som grundlagsfästs och försvårar en kursändring. – Det är som om man svetsat fast samhällsskutans roder på katastrofkurs.

  AFSs partiprogram är ju korkat och jag kunde gjort ett mycket bättre själv:

  Ett erkännande att vi inte kan bereda asyl åt flyktingar, eftersom vi inte har resurser att upprätthålla en fungerande rättsordning inom vårt territorium.

  Med omedelbar verkan säga upp alla migrationsrelaterade förpliktelser och i den mån detta skulle vara oförenligt med fortsatt EU-medlemskap, ett avslutande av detta.

  Skattebetalarens direkta makt över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål.

  Omprövning av samtliga medborgarskap som pytsats ut godtyckligt de senaste decennierna, alternativt etablerande av ett gyllene medborgarskap för äkta svenskar. – I det multietniska samhället, – så länge vi har ett sådant, – skall varje folkslag tillåtas gynna dem man känner samhörighet med med sina skattemedel.

  Tidsrelaterad beskattning: Man deklarerar bara sin kompetens mätt i vad man kan få ihop på en vecka och betalar denna summa fram till skattefridagen med existensminimum som grundavdrag. – Alternativt ställer upp med samhällstjänst samma tid mot existensminimum.

  Den andel av ens bruttolön som kallas arbetsgivaravgift och som finansierar arbetskraftens försörjning vid frånvaro och pension, skall omvandlas till ett bundet sparande på individuella trygghetskapital.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   på individuella trygghetskapitalkonton, skulle det vara.

   Som man får ta i anspråk för sin ledighetsförsörjning. – Genom att behovet av myndig kontroll av om man är berättigad till utbetalningar och kostnaderna för denna, kommer pengarna att räcka även för de verksammas sjukvårdskostnader vilket gör att man kan släppa ut sjukvården i den friska sektorn där hela styrningen blir via vår bedömning av tjänsternas värde. – När man vill pensionera sig, kan man köpa en pension och sjukvårdsförsäkring för pengarna man har kvar på kontot. – Sjukvårdsbehov som tillkommer utanför denna ordning kan täckas via skattefinansierade sjukvårdsförsäkringar till den del skattebetalarna bjuder på sådana.

   Gilla

  • W skriver:

   ”AFSs partiprogram är ju korkat och jag kunde gjort ett mycket bättre själv:”

   Ett sådant svepande påstående måste du utveckla om du vill vara trovärdig,
   F,ö. tycker jag du svamlar mycket i dina kommentarer, försök att bli lite mer konkret.
   Utan att för den skull påstå att du tänker fel.

   Gillad av 6 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Jag utvecklade det ju genom att beskriva ett bättre. – Skattebetalarnas makt över resursernas fördelning trumfar ju alla andra tyckanden och menanden om vad som bör hända. – Vill de bjuda på gratis tandvård, blir det så. – Prioriterar de annat istället, får man betala själv.

    Gilla

  • Christer L skriver:

   ”Skattebetalarnas makt över resursernas fördelning”. Detta betyder att makt köpes. Jag kan inte föreställa mig utfallet av en sådan politik. Det betyder emellertid att de som förstår att bilda intressegrupper som gemensamt styr skattepengarna i en viss fördelning får stor makt. Enligt Skattebetalarnas Förening betalar tiondelen med de högsta inkomsterna i Sverige mer än en tredjedel av den offentliga sektorn, och de tjugo procenten med högst inkomst står för nästan hälften av alla skatteinbetalningar.

   Gilla

 5. Aurora skriver:

  Håller med om slutet av analysen. Tiden och läget inför valet var inte rätt för AFS. Lika lite som för Medborgerlig Samling som också hoppades på mera röster. Och på samma sätt som feminister inte röstade på FI. Väljarna var tvungna att prioritera sina röster till de partier som hade möjlighet att påverka politiken i det politiska forumet. Kanske de kommer igen till nästa val. Dock inte FI som tycks ha valt in kriminella element till både fd ordförande och EU-parlamentariker.

  Gillad av 3 personer

 6. The last of the mohicans skriver:

  ”Att förespråka ”etnisk rensning” i Sverige är otänkbart för de flesta,”

  Etnisk rensning har ju varit den bäranden punkten in svensk politik sedan 70-talet, hur kan du ha missat det? Och varför sätter du begreppet inom citationstecken?

  Gillad av 7 personer

 7. malmobon skriver:

  Utökat åtrrvändarstöd har SD i Malmö drivit i många år men stoppas av Katrin Stjernfullt Jsmmeh (S).
  Vet vad som krävs för att komma in i politiska finrummen. Skånepartiet provade detta inför 2014 års val och gjorde samma misstag som AfS. Skickade ut broschyrer till alla hushåll i Skåne. Hade även en punkt som blev för mycket förstå för väljarna. Jordens befolkning måste minskas till några miljoner för jordens överlevnad.
  För att ha en chans gå framåt måste ett nybildat parti börja i små kommuner. Få bidrag. AfS och MED finns inte i Skåne. Är ett Stockholmssyndrom. Totalt chanslöda komma in i EU och Riksdagen. Lägga en röst på dess små partier är desamma som lägga en röst på massiv invandring.
  Har aldrig lyckats kopiera ett annat parti politik i stora delar. Migrationspolitik ägs av DD. Att KD gått upp beror på väljare inte förstått att dessa är också för en generös invandringspolitik. Blir om dem kommer in i EU ett marginaliserat pk parti. KD är f.ö. också borta från Skåne.

  Gillad av 1 person

  • Aha skriver:

   AFS var fulstämplade så några röster från de etablerade partierna var inte att räkna med. Återstod alltså SD och de väljarna var nog för rädda om sina röster för att riskera en förlorad röst på AFS som måste klara 4%.

   AFS kommer att ha samma problem vid nästa val. Nästan oövervinnerligt.
   (De skulle kunna ha en räknare på webben där man får ange om man skulle rösta på AFS om man var säker på att de skulle komma in. Den räknaren läggs upp om undersökningar (bland SD-väljare) visar att AFS skulle kunna komma in.)

   Gilla

 8. Hosianna skriver:

  Ja, Jan-Olof, låt oss innerligt hoppas, att vettlösa MP och vindflöjliga L kan ersättas av dugliga MED och modiga AfS (borde kanske hellre kallats ”Alternativ för svenskar”?) i Sveriges riksdag.

  Gillad av 5 personer

 9. Bengt Yourstone skriver:

  Bo Svensson!
  Det finns inte, har aldrig funnits och kommer inte att finnas en universallösning på någonting här i världen. ”Ekonomiska garanter” har du aldrig förklarat så att någon begriper det. Du kanske är DGS:s Ingemar Stenmark: ”He går int å förklar för en som int begrip.”
  Ingemar kunde inte förklara med ord men han kunde åtminstone i handling visa sin eminenta förmåga. Varför gör du inte sammalunda?

  Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Den där ”Bo Svensson” som tjatade om garant idag, var inte jag.

   Krav på ekonomisk garant är en förutsättning av tre som jag fann för upplösning av MÖ-konflikten och alla andra konflikter grundade i konkurrens mellan antagonister om makt och resurser.

   De andra två är grundskatter och skattebetalarnas direkta makt över resursernas fördelning.

   Gilla

 10. Bosse J skriver:

  Vi har politiker, mydigheter, journalister som ljuger om det mesta. Varför skulle valresultatet vara ärligt? Att över 80% skulle rösta för att bli utbytta i sitt eget land.

  Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   Håller med om det. På valvakan kunde man se en tydligt stigande trend SD röster och därefter ”havererade” Valmyndighetens server. När den sedan kom igång igen kunde man notera en betydligt flackare kurva för SD. Valmyndigheten bedyrar att ”haveriet” inte påverkade rösträkningen men jag är skeptisk.

   Gillad av 1 person

 11. Östrahult skriver:

  Mitt intryck av AFS baseras på deras närvaro i Almedalen. Ett antal rätt skärpta killar som är lumparkompisar och som fattat att landet rör sig i fel riktning. Troligen har de fått tag i någon sponsor som möjliggjort agerandet. Man fick dock inte intrycket av personer med politisk erfarenhet och även om de skulle ha rätt så är inte väljarna tillräckligt mogna för att fatta problematiken.
  Även om det skulle vara behjärtansvärt så tror jag således inte på vare sig MED eller AFS. Vi får hoppas på att SD och KD fortsätter på inslagna vägar och att moderaterna nyktrar till. Det senare ser jag som det största problemet i svensk politik. En oduglig partiledare i ett parti som styrs av parasiterande PR-konsulter och parasiterande fd moderatpolitiker och som inte vågar göra upp med FRs landsförräderi.

  Gillad av 5 personer

 12. elfyma+ skriver:

  Jan-Olof har nog rätt i sin analys.
  AFS:s slogan ”Dags att åka hem” var illa valt och gav alltför mycket tolkningsutrymme.
  Syftet var väl att bryta igenom mediabruset, men det slog fel.

  Alternativa media, som borde begripa bättre, illustrerade till råga på allt AFS:s valmanifest med en Finlandsbåt. Som om finländare som kom hit på 50-60talet för att arbeta borde packa resväskan- om AFS fick bestämma.
  Vi som följt AFS på närmare håll och synat partiets ledning gjorde en annan tolkning.
  Ingen i ledande ställning har mig veterligen någonsin sagt att assimilerade invandrare som sköter sig ska ”åka hem”, efter att ha rotat sig här.
  Relaterat: https://varjager.wordpress.com/2014/05/01/invandring-forr-och-nu/

  Lägg därtill att mediatystnaden kring AFS (och Medborgerlig Samling) var total. De fick aldrig själva berätta i media vad de ville göra. Det gjorde bara illasinnade journalister.
  Hur många gånger fick Gustav Kasselstrand sitta i SVT:s och TV4:s soffor och orera under valrörelsen ? Svar: Aldrig.
  Hur många gånger fick Gudrun Schyman och riksdagspartiernas ledare sitta där ?
  Svar: Nästan varje dag. Ibland flera gånger om dagen.

  Mer förvånande är att Fi och Mp, trots mediauppbackningen, fick så få röster i valet, än att AFS misslyckades. Det räcker inte med att synas på Facebook och Twitter, så länge globalisterna behåller sitt järngrepp över traditionella media och inte minst TV.
  Det kanske fungerar i USA, men uppenbarligen inte i Sverige.

  Gillad av 6 personer

 13. Alexander Svensson skriver:

  MED verkar vara ett totalt meningslöst parti med en politik någonstans mellan SD och M. AFS får min röst 2022 (inte för rösten kommer betyda något, med ändå)

  Gillad av 1 person

 14. Rune skriver:

  20 000 röster i ett första valdeltagande är ju nästan ett jättebra resultat om man jämför med Sverigedemokraternas första valresultat 1988 där de inhöstade 1118 röster.
  1994 hade de sedan ökat till 13954 röster.
  Enligt Anders Klarströms bok ”Prima Victoria” som för övrigt är en intressant bok utan att därför vara något litterärt mästerverk.

  Gillad av 2 personer

  • Alexander Svenssona skriver:

   Tänk då på att partiet bildades ca 6 månader innan valet. Vad hade man egentligen för förväntningar? Trodde man på allvar att man skulle komma in i riksdagen kan man fråga sig hur det står till i knoppen.

   Gilla

   • elfyma+ skriver:

    AFS hade väldigt många klick och gilla på Facebook och Twitter.
    På andra eller tredje plats efter SD och något annat parti.
    Genomslaget på dessa medier väckte alltför stora förväntningar inför valet.
    Vad lär vi oss av det ?
    Att en plats i TV-soffan ger flera väljare än tusentals klick på FB ?
    För att inte tala om när partiledarna låtsaslagar sin favoritmat i TV.
    Jag får kräkreflexer av dessa program- men tyvärr inte min fru,

    Gillad av 2 personer

 15. Margareta Fogelberg skriver:

  I början av året bad jag liberala GP om plats för mina tankar i denna nerkokade insändare:
  ”Dags att vända strömmen?.
  Hjälp Syrien! skriver Röda Korset i sina annonser.Ja, gör det! Kriget har förändrat Syriens demografi, nu finns fler unga män än unga kvinnor ilandet. Strax före jul förra året hade SR ett programinslag med korrespondenten Johan-Mathias Sommarström som talade med några kvinnor utanför universitetet i Damaskus. En av dem beklagade bristen på unga män ur flera perspektiv. Hon ville att Syriens regering utfärdar en bestående amnesti för dem som flytt för att slippa militärtjänst, de kan få komma tillbaka om de hjälper till att bygga upp landet efter kriget och hon önskade att andra länder skickar hem syrierna.
  Om Sverige verkligen ville hjälpa Syrien.borde Migrationsmyndigheten ges uppdraget att planera för syriernas återvändande under ordnade former.”
  Nej, inte ens ett ynkligt spaltutrymme fick en gammal tant, för längesedan borta från aktiv politik.
  Margareta Fogelberg

  Gillad av 7 personer

 16. Weasel skriver:

  ”Öppnar man broschyren får man det lugnande beskedet att uppmaningen bara gäller brottslingar, illegala immigranter, bidragsentreprenörer och fuskare – grupper som få människor känner sympati med. ”

  Njaa…?
  Ser man till valresultatet är det åtminstone 82 % som inte anser att dessa ska åka hem. Om dom ansåg det skulle dom väl inte rösta på partier som inte vill införa automatisk utvisning för utländska medborgare som döms för grova brott ?

  Själv lät jag bli att rösta på AFS eftersom jag inte ser någon poäng i att rösta på ett parti som bedriver opposition mot oppositionen.

  Gillad av 3 personer

 17. Gösta Johnsson skriver:

  Afs har många bra punkter i sitt valprogram men faran är ju att de drar alltför många röster från SD. Jag tror dock att efter ett antal år -om eländets kaos och IS-problematiken växer – så har de en chans att ta sig över 4%-spärren. Då förstås helst med röster från C och L och MP eller/och nya röstberättigade 18-åringar.
  Något radikalt måste hända i Sveriges riksdag inom närmaste åren så att folk ser ljuset i tunneln och inte bara försämringar i olika avseenden speciellt inom våldtäkter/våldsbrott/kriminalitet i största allmänhet. Om inte kommer SD, Afs och Med kanske att växta stort!

  Gillad av 1 person

  • Kardanaxel skriver:

   Man får väl hoppas att alla, av invandrargäng, rånade, misshandlade, våldtagna och sexuellt ofredade 15-åringar (de börjar ju bli ganska många nu) röstar rätt i valet 2022, då de fyllt 18 år. Dvs inte med 7-klövern.

   Gillad av 1 person

 18. Björn skriver:

  Större delen av befolkningen vill inte/vägrar se sambandet mellan massinvandringen från MENA, och det svensk välfärdssamhällets upplösning! Att erkänna detta samband, vore ju det samma som att erkänna att man tidigare varit en idiot som gått på PK-sektens struntprat om ”allas lika värde”! Endast den accelererande ökningen av brutala ”närkontakter” med ”jämlikarna” från MENA, kan rubba denna närmast fanatiska inställningen, och öppna upp för en mer pragmatisk och konstruktiv invandringspolitik!

  Gillad av 4 personer

 19. Kardanaxel skriver:

  Är det ingen som noterar att KD enl demoskop nu ligger på 10,6%. +3,6% (!) sedan förra mätningen. Dessa kommer ej från SD, som ligger still på 19,4%, inte heller i någon större utsträckning från M (-1,1%). Inte ens med L:s och C:s tapp räcker det till. Så…vilka väljare har nu nyktrat till?

  Gillad av 2 personer

 20. Errol skriver:

  Alternativ för Sverige är ett helt annat djur än Medborgerlig Samling. Den som tror att de två partierna kämpar om samma väljarbas är svår att ta på allvar. Alternativ för Sverige har överhuvudtaget ingen chans att passera 4%-spärren. Medborgerlig Samling torde också få svårt att passera riksdagsspärren och Sonesson kommer aldrig att bli aktuell som partiledare för Moderata Samlingspartiet.

  Gilla

 21. Thomas skriver:

  Och varför har AfS ingen chans att passera 4% spärren? Det är inte länge sedan partiet startade.
  Rom byggdes inte på en dag. Ju mer liberala och EU vänliga sd är, och ju mer våldet ökar ju mer kommer AfS öka.
  Att ens dra liknelser med invandrare fram till 70-talet som oftast fick jobb direkt , finnar,
  Italienare, ungrare med liknande kultur som vår
  med dagens mena-invasion av lågutbildade socialbidragare är inte relevant.
  AfS motsätter sig inte invandrare som kommer hit och jobbar och anpassar sig.
  AfS motsätter sig att Sverige anpassar sig efter invandrarna. Och låter islam råda. Det är skillnad.

  Gillad av 2 personer

 22. Klas Göran skriver:

  Därför att SD har förstått att 1/3 av alla svenska väljare födda i Norden och 1/5 av alla väljare födda i Europa utanför Norden och 1/10 av de födda utanför Europa är deras väljare. Om man uppmanar dessa väljare, som oftast identifierar sig starkt med Sverige, att ”åka hem”, så får man inte deras röster.

  Äldre europeiska invandrare kom ofta till Sverige på 60- och 70-talen för att Sverige var Sverige: världens modernaste land, progressivt, jämställt, Olof Palmes land osv. Därför röstar så många av dessa på SD. Om AfS insisterar på att återskapa ett ”svenskt” Sverige borde de åtminstone ha ryggrad nog att klart och tydligt säga vem de vill slänga ut.

  Annars är det faktiskt lätt att tro att de vill slänga ut alla som inte är svenskare än Emil i Lönneberga.

  Gilla

 23. Mide Kasylmasi skriver:

  Nej. MED är inte med på tåget. Tanken är kanske god, men de har inte nått ut med sitt budskap och de interna bråken om vem som ska få ta del av kakan har precis börjat.
  Att dessutom då sälja in en konservativ politik inspirerad av Nozik till en av Europas mest vänsterliberala befolkningar lär inte bli en dans på rosor. Budskapet är för svårsmält samtidigt som huvudet knappt verkar veta vad handen gör. Där har MED lång väg att vandra åldern till trots. Oavsett vad jag tycker om AfS tror jag att deras budskap är mer lätt att ta till sig för den genomsnittliga missnöjesväljaren och det är också de som troligen blir nästa skräll 2022. Dock finns det en brasklapp och det är den befarade giren åt det brunare hållet jag misstänker SD kommer att göra vid landsdagarna i höst. Det riskerar i så fall krossa AfS drömmar om platser i kammaren.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.