Politik för IS-terrorister

Patrik Engellau

Sverige står och kliar sig i huvudet och undrar hur vi ska hantera det här med de hundratals IS-terrorister med svenskt medborgarskap som sitter i syriska fångläger. Jag kliar mig också i huvudet och undrar vad jag skulle göra om jag hade varit statsminister. Så här tror jag att jag skulle tänka (tills någon övertygar mig om att jag borde tänka på annat vis).

Fram till ganska nyligen verkar Sverige ha utgått ifrån att dessa återvändarterrorister skulle behandlas som tidigare återvändarterrorister, nämligen med välfärdsstatens automatiska reflexer inklusive terapi och egen lägenhet.

Men det bär alltmer emot att tillgripa de kommunala socialförvaltningarnas normala verktygslåda (med tillägg av Säpos diskreta omsorger). För det första uppfattar alltfler att den sortens reaktion från svensk sida vore moraliskt stötande. Vi står trots allt inför en samling missdådare vars brott mot mänskligheten får de nazistiska insatsgruppernas gärningar i Polen och Ukraina att blekna. När Stefan Löfven säger att det här ”är ren och rituell ondska” och att om man begår ”terroristbrott eller krigsförbrytelser ska man dömas för sådana brott, oavsett var det sker” så ger han uttryck för vad alltfler svenskar troligen själva anser.

En andra olägenhet med att tillåta terroristerna att återvända ”hem” är att de, med nuvarande svensk lagstiftning, troligen inte kan dömas för någonting. Medborgarskapet kan inte fråntas dem, det faktum att någon anslutit sig till IS är inte i sig brottsligt och de mord som de sannolikt utfört skulle endast undantagsvis gå att bevisa. I stället för att få sitt rättmätiga straff skulle de hamna hos socialen i alla fall.

Ett tredje besvär skulle vara att dessa fria och av den svenska staten underhållna skäggiga personer av yngre muslimska grabbar troligen skulle betraktas som krigshjältar och förebilder. Ondskan skulle yngla av sig.

Man kan fråga sig varför detta över huvud taget är ett problem. Folkrätten vet hur den brukar hantera sådana här situationer. Om en svensk gör ett inbrott i USA blir han dömd och straffad i USA. Om en tysk begår ett mord i Sverige så ställs han inför en svensk domstol. Om svenskar därför utför skändligheter i Syrien borde den lokala rättvisan anlitas.

Detta under normala förhållanden prioriterade alternativ förekommer, vad jag har upptäckt, inte i debatten. Det beror sannolikt på att alla – och troligen med rätta – utgår från att det skulle betyda att terroristerna efter en summarisk rättegång skulle bli hängda på direkten. Det är den allmänna opinionen i Europa nog inte riktigt redo för (vilket, skulle jag tro, beror på att IS-terroristernas vidrigheter inte kommit tillräckligt nära oss; efter hitlerrikets fall drog sig vinnarna inte från att avrätta nazister).

Ett lagomalternativ mellan å ena sidan repatriering med bidragsförsörjning och å den andra syrisk snabblikvidation blir då det som den svenska regeringen nu försöker pröva, nämligen en internationell tribunal. Sådant har gjorts några gånger från Nürnbergprocessen och framåt så det kan bevisligen fungera. Men vägen dit är koppärrig med fallgropar.

(Förvirringen i den svenska politiken framgår inte minst av att Säpo enligt Dagens Nyheter ”laddar för att ta emot och förhöra de hundratalet IS-jihadister som väntas återvända till Sverige nu när ’kalifatet’ är borta” samtidigt som näringsminister Mikael Damberg reser till Bryssel för att förhandla om en internationell tribunal.)

Man vet inte vilka länder som ska etablera tribunalen. Man vet inte vilka lagar den ska tillämpa. Sannolikt behöver den skapa egna skräddarsydda lagar för just detta ändamål (såsom också skedde i fallet Nürnberg). Sedan har vi problemet med brottsundersökningar och bevisning. Vad ska domstolen göra med alla de terrorister som påstår sig ha jobbat som ambulansförare och blöjbytare? Ska tribunalen skicka ut tyska poliser med tolk att undersöka tusentals fångna terroristers gärningar? Själv skulle jag önska att tribunalen genast gjorde det som Sverige inte vill eller kan göra, nämligen att retroaktivt införa ett femtonårigt fängelsestraff för alla som anslutit sig till IS hur de än valt att tillbringa dagarna. Alla åker på femton år och de som kan överbevisas om grova brott får längre straff. Jag vet att retroaktiva lagar är ett oskick, men kunde man i Nürnberg så kan väl vi, det handlar trots allt om krig (fast inte i den grad att krigets lagar enligt en av de många Genève-konventionerna skulle skydda terroristerna i egenskap av regelrätta kombattanter).

När allt det där är planerat och klart så återstår en svårknäckt nöt: var ska terroristerna fängslas? Om de skickas tillbaka till sina egna länder för att sitta av tiden skulle det nog urarta, i varje fall i Sverige. Socialsekreterarmentaliteten skulle, fruktar jag, ta överhanden och terroristerna få alla slags strafflindring och vara ute ganska snart efter en period av vila och återhämtning på svensk anstalt. Fast på den punkten får jag nog erkänna att jag har fördomar.

Jag tror att det bästa vore om de dömda terroristerna kunde förvaras i en otrevlig håla i Syrien. Fast några tusen IS-terrorister samlade på ett ställe vore förstås en enastående giftig tilldragelse.

64 reaktioner på ”Politik för IS-terrorister

 1. Lars Bernhoff skriver:

  Hela den rättsliga situationen med att IS krigare betraktas som föreningsmedlemmar och inte som terrorister gör att våra politiker som missat alla tillfällen hittills att strama åt de legala åtgärderna mot terrorister nu tvingas verka handlingskraftiga men utan legalt stöd. Stefa Löfven och Mikael Damverg gör strama uttalanden men ansvaret ligger tungt på nuvarande regering sedan 5 år för att inte ha gjort nästan något för att kriminalisera all anknytning till IS och kalifatet.
  Även PE kan lägga ut texten om flera rimliga alternativ som är drömmar som inte kan genomföras. Frustration är min upplevelse över den naiva hantering som vår regering skött de problem som gått att förutspå till 100%

  Gillad av 13 personer

  • Christer L skriver:

   Svenska justitieministern Morgan J måste stå till ansvar, alltså avskedas samt ådömas skadestånd proportionellt. Då skulle det bli fart på problemlösarna.

   Gillad av 3 personer

 2. Palle9 skriver:

  Patrik: Instämmer i att det normala måste vara att respektive terrorist ställs inför rätta i det land där brotten har begåtts. Vad beträffar det svenska rättsväsendets förmåga att handha dylika fall hyser jag inget förtroende. Ta den lilla flickan (Ebba Åkerlund), som avled i samband med terrordådet på Drottninggatan: hennes grav har skändats och fadern försöker få till åtgärder mot den illegale invandrare, som utför dåden. Från Fria Tider:
  ”Den 59-årige illegale invandrare som hänsynslöst skändar Ebba Åkerlunds grav skulle egentligen ha ställts inför rätta imorgon fredag.

  Men nu skjuts rättegången fram på obestämd tid – eftersom Stockholms tingsrätt inte lyckats delge mannen.

  Ebbas pappa Stefan, som länge försökt stoppa den illegala invandrarens gravskändning, är nu helt förkrossad. Till Mitt i säger han att han är så upprörd att han ”skakar”.

  Enligt pappan har rätten inte lyckats delge mannen på hela fyra månader.

  ”Vilken jävla inkompetens, jag har personligen stött på honom vid 5 tillfällen så sent som för 2 veckor sedan står han lutad över Ebbas grav”, skriver han på Facebook.

  ”Senaste polisanmälan 11 december när han spottar ner mina kläder och polisen har inte tid att komma, klart som F A N att de då inte lyckas delge honom med den inställningen. Man klarar inte av att utvisa människor, man klarar inte av att delge dem – Kan någon intelligent människa tala om vad de klarar av?” Mitt Helvete kommer aldrig ta slut – Tack så mycket inkompetenta Sverige”, fortsätter Stefan.”
  Som sagt, det är nog bäst att anlita rättsväsendet i något annat land (snart sagt vilket annat land som helst) jämfört med Sveriges.

  Gillad av 25 personer

  • Thugees skriver:

   Sverige är ett vidrigt land. Det slutar med att Ebbas pappa spärras in efter att ha försvarat sig, dömd av muslimska nämndemän och sätts i fängelse med en majoritet muslimer.

   Gillad av 4 personer

   • Elisabeth skriver:

    Palle9, oerhört upprörande ! Och underrapporterat i svensk media. Istället får vi allt som oftast höra om exempelvis den rumänske tiggaren som dog i Jönköping. Visst, en människas död är allvarligt men just den händelsen får enligt min mening alldeles för stort uttrymme i media med tanke på mycket annat som händer i landet som har betydligt större nyhetsvärde och betydelse.
    Thugees, Ebbas pappa borde kanske fundera över att ta steget över till ”andra sidan” . Ta lagen i egna händer. Ge någon/några handlingskraftig/a person/er ett uppdrag. Det verkar ju lätt att komma undan med det mesta idag ( utom hastighetsöverträdelser och skattebrott….) För så här kan det inte få fortsätta. Skandalöst. Och om han ska fortsätta vara frustrerad över svensk ”rättvisa” kommer han att dra på sig allvarliga hälsoproblem. Han har alla vettiga människors sympati.

    Gillad av 11 personer

  • Axel skriver:

   Vi i Sverige har ju en feministisk regering med, Löfven, tro och solidaritet. Deras slutsats i detta ärende blir troligen. Vi tar hem dem, ger dom terapi och samtidigt vänder andra kinden till. Signalen blir till krigarna,
   ni är fortfarande en maktfaktor, återupprätta kalifatet från Sverige blir er framtida uppgift.

   Gillad av 2 personer

   • Christer L skriver:

    Ingen som anslutit sig till IS eller hjälpt till på något vis ska någonsin mer trampa med sin fot på svensk mark.

    Gillad av 1 person

   • Nils Dacke skriver:

    Finns det inga handlingskraftiga män bland de alla polacker som jobbar i Sverige, dessa kunde tillsammans söka upp den polske gravskändaren och ge honom ett förslag som han inte kunde vägra att acceptera.
    När det gäller IS-terrorister så bör dessa överlämnas till Iraks och Syriens regeringar för rättegång och dom. Blir det dödsstraff enligt dessa länders lagar så är det ok och sedan kan saken glömmas, hoppas att anhöriga till offren bjuds in att närvara vid hängningarna.

    Gillad av 2 personer

 3. A skriver:

  Som jag ser det, så vill vänstern inget hellre än att få hit dessa människor. Lövén väljer att låtsas motsatsen i detta fall, men varför skulle han ändrat sig just nu? Vänstern stödjer ju alltid mördare över hela världen samt inom landet. Ett kriminellt etablissemang som stödjer andra kriminella, det är helt normalt i Sverige. Det är så det ÄR här. Orden betyder ingenting eftersom de är lögnare. Se vad de GÖR.

  Mvh A

  Gillad av 17 personer

  • Danske mand, tog en paus, röka i hand, plötsligt känner hals snörpt i band, rånare minsann, då vaknar vikingamand, knäcker nacke på mången ibland, thugees ligger spridda i sand, båt lägger ut från land, åter på flodens vand skriver:

   De är så här
   Det är så det är här
   Är de här, blir det så här
   De vill ha det så här
   Vad gör de här?

   Gillad av 8 personer

 4. Fredrik Östman skriver:

  Har Sverige verkligen avskaffat alla lagar om högförräderi? Att i domstol fastslå att ISIS uppfyller rekvisiten för att enligt förarbeten och intentioner vara den fiende som avses i en sådan lag kan inte vara svårt och är inte retroaktivt.

  Gillad av 18 personer

  • S Eriksson skriver:

   Man bör nog bli dömd där brottet har begåtts.
   Sveriges lär väl ha rekordet i antal IS resenärer per capita, men också ha rekord i att bedöma folk olika T Quick dömd för 8 mord utan minsta fysiska bevisning. Så hur ska landet överhuvudtaget tro sig kunna klara av att döma rättvist i det här fallet utan att riskera massiva upplopp o dylikt.
   Nej den humanitära stormakten ställs inför omfattande problem, förlåt utmaningar.

   Gillad av 3 personer

   • kvellulvblog skriver:

    Man får inte glömma bort vad detta handlar om i realiteten, dvs de som itsattes för IS . Ett skräckinjagande exempel är yasidierns. De mord våldtäckter och förslavande det handlar om saknar motstycke i vår västerländska värld sedan 1000 år. Den humanitära Stormaktens feminisriska regering kunde inte ens erkänna att det handlade om folkmord. De som utsattes måste få möjlighet att ställa förövarna inför rätta. Annars kan de aldrig känna att de fått rättvisa. I praktiken kan rättsliga processer inte ens klaras av, utanför yazidiernads samhälle. Det krävs vittnen och berättelser av dem själva. Dessutom, IS dör ej med den siste döde terroristen. Idéerna finns kvar. Yazidierna måste se till att detta inte kan ske igen. Straffen måste vara tilltäckligt avskräckande. Sådana straff finns inte i västvärlden.

    Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Kunde man utlämna de balter, som försvarade sitt land gentemot den Sovjetiska ockupationen, så kan man nog låta dessa terrorister få dömas på platsen för sina brott.

   En svensk kan röka en e-cigarett i Sverige utan straff, men gör han det i Thailand kostar det c:a 15 000 kronor i böter. Horribelt, ja visst, men man får ta ansvar för sina egna handlingar och välja plats efter sina aktiviteter. Skall man elda upp en levande människa i bur, är det antagligen bättre att göra det i Sverige än Syrien, om man oroar sig för de rättsliga konsekvenserna.

   Gillad av 11 personer

 5. Aurora skriver:

  Jag föreslår att de vänster,-och liberala aktivister som försvarar dessa terroristers rätt att återvända och att deras medborgarskap inte kan återkallas och att straff skulle vara negativt för deras integration (!!??) etc själva tar hand om och härbärgerar de nu gråtande terrorister som bara vill ’lägga sin iS-sejour bakom sig och få ha sina barn på dagis och leka i parken samt helst få en egen hästgård’. Barn som med modersmjölken är hjärntvättade att hata oss alla. Mammor som välvilligt ställt upp för att föda terroristernas uppväxande mördararmeer mot otrogna och pappor som begått de mest otänkbara vidrigheter. Lycka till.

  Gillad av 5 personer

 6. Thomas Ek skriver:

  Min åsikt, och mitt förslag till åtgärd är;

  1. Om vederbörande funnes ha varit i ett dylikt krigsområde, då förlorar vederbörande sitt svenska medborgarskap/sin rätt att vistas i Sverige, for life. Här krävs alltså en ordentlig lagändring av vår nuvarande lag.

  Eftersom vederbörande rest från Sverige till kriget så har vederbörande gjort detta därför hen avsåg döda alla människor i Sverige samt stjäla hela Sverige (ta över Sverige). Eftersom vederbörande hatar Sverige så djupt har vederbörande också visat att han förbrukat sin rätt att vistas i Sverige.

  2. Hur man bör göra med små barn, och var åldersgränsen för barn bör dras, vet jag inte riktigt, de är oskyldiga som jag ser det. Jag lutar trots allt åt att de bör få komma hit (om medborgarskap finnes) för att bli bort (tvångs) adopterade.

  Gillad av 3 personer

 7. S skriver:

  Samhällsnytt har under flera månader granskat en del av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps verksamhet – nämligen den som handlar om ett så kallat ”psykologiskt försvar” som kommer att införas i Sverige inom kort. En genomgång av interna mejl mellan MSBs tjänstemän visar att myndigheten bland annat använder sig av kända desinformatörer för att förbereda det som i det närmaste kan kallas en antidemokratisk kupp – med begränsningar av yttrande- och åsiktsfriheten samt införandet av en statlig kontroll över opinionsbildning.

  Dan Eliasson fortsätter sitt värv.

  Gillad av 8 personer

 8. Danske mand, tog en paus, röka i hand, plötsligt känner hals snörpt i band, rånare minsann, då vaknar vikingamand, knäcker nacke på mången ibland, thugees ligger spridda i sand, båt lägger ut från land, åter på flodens vand skriver:

  resan närmar sig sitt slut, danska mand har sagt sitt känns det som och rimmet blev så fult så..

  Gilla

 9. Östrahult skriver:

  Man ser att två jättemaskiner tuffat igång:

  En maskin som vädrar miljarder om det blir en internationell tribunal till högsta möjliga FN-ersättningsstandard
  En maskin som håller på att omvandla bilden av terroristerna till några vi ska förlåta och tycka synd om

  De som berättar om vad terroristerna verkligen gjort kan ju till och med åtalas

  Det handlar inte om moral, det handlar bara om makt och pengar

  Gillad av 4 personer

 10. Göran Holmström skriver:

  Inget att dalta med, lås in dom och avvakta. Lovar att bevis finnes, bara söka lite.
  Alternativet komme vara mer mord och våld kanske inte direkt, men det kommer garanterat öka.
  Vad har Sverige för ansvar, mot människor som frivilligt gett sitt stöd till dom som bränner människor levande, redan där har man förlorat alla rättigheter.
  Ja barnen är ett bekymmer, men vilka av dom är redan förstörda? Den är svårare att se en lösning på.

  Gillad av 2 personer

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Tyvärr är det så att det svenska rättssamhället är oförmöget att hantera sådant som IS-terroristerna höll på med. Av den anledningen stödjer jag förslaget på en internationell tribunal. IS sysslade ju faktiskt med folkmord. De kan inte dömas i Sverige eftersom resultatet med högsta sannolikhet blir att de vandrar in i den kommunala socialvården. Hur skall svenska myndigheter klara av att bevisa alla enskilda övergrepp i Syrien och Irak?De klarar ju inte ens detta i Sverige? Det svenska rättssamhället är sådant att det fungerar som allra bäst när det inte finns någon kriminalitet.

  Gillad av 14 personer

  • Elisabeth skriver:

   Håller med, Lennart. Sverige klarar absolut inte av lagföringen i dessa fall. Dessutom finns ju bevisningen nere i Syrien/Irak. IS byggde upp ett slavsamhälle med sig själv som herrar. Många överlevande som tvingades träla i deras hem och bordeller måste ju kunna peka ut dem. Många måste kunna ange mördarna. Men jag tycker att en internationell tribunal låter för stort, dyrt, omständligt och mjäkigt. Brotten förövades i Syrien och Irak , deras rättvisa bör ta hand om lagföringen. Detta borde vi européer hjälpa till med. Vi kan bidra med att avlöna fångvaktare, bygga läger, fängelser osv, allt för att slippa att ha dem här. För om en svensk begår brott i utlandet tar vi ju inte hem dem och dömer dem här. Det finns många svenskar som ruttnar i asiatiska fängelser p g a narkotikabrott t ex.

   Gillad av 4 personer

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Svenska rättsvårdande myndigheter, inkl. polismyndigheten har kapacitet att hantera ett par knivfyllemord , ett par bankrån och hundratals snatterier samt A-lagare, som skall flyttas från en bänk till en annan, varje år. Så såg det också ut på 70-talet. Beviset är Japan, som valde en annan väg när Sveriges Riskdag 1975 bestämde att nationen skulle bli mångkulturell, i Japan är poliskåren i stort sysslolös. Kamen no kokuhaku.
   That’s it.

   Gilla

  • Christer L skriver:

   En anledning till att somliga motsätter sig en lösning inom Syrien är att det skulle konturera regimen Assad mot IS som God mot Ond. Jag anser att en sådan kontrastering i praktiken är den bästa, men väldigt mycket har satsats fel i det här ”upproret” en gång, och starka intressen tjänar nog på att tona ner så mycket det går. Så svenska representanter i frågan kommer nog vara följsamma om en internationell tribunal, så man kan fortsätta att höja sig över Assad. Och glömma och gömma att man gynnade IS.

   Gillad av 3 personer

   • Elisabeth skriver:

    Javisst Christer. det var Syriska armén som med hjälp av Ryssland kämpade ner IS men detta låtsas man inte om i Väst. Sverige är snärjt av allianser och för ingen självständig utrikespolitik så man fortsätter låtsas och, som du skriver, glömmer och gömmer att man gynnat IS. Det är obegripligt att man vill få bort alla sekulära ledare i Mellanöstern.

    Gillad av 2 personer

 12. Dandersan skriver:

  På radion igår intervjuades en kurd som tyckte vi hade ansvar och ville skicka tillbaka IS krigarna-det är vårat ansvar och inget vi skall behöva bekymra oss för tyckte han. Ett tag skämdes jag-men sen kom hans egna skuld.
  Hans son betraktade han som förrädare eftersom han startat uppror i Syrien men sen flytt och bor nu i Sverige . Bekvämt och bra. Helt utan rättslig bearbetning.
  Ridå!

  Gillad av 3 personer

 13. Eva Danielsson skriver:

  Morgan Johansson har avsiktligt förhalat terrorlagstiftning. En tandlös version införs nu i augusti när de flesta ”svenska IS-resenärerna” har hunnit ta sig ”hem” hit igen. Ledarsidorna.se har redogjort för sossarnas skumraskaffärer med islamister och justitieministerns del i detta, liksom om lagstiftningsuppdraget tillsammans med MänniskoavvecklingsPariets Maria Ferm.
  Såklart ska IS-terroristerna och deras anhang tas om hand av Syrien och Irak. Jag tänker inte gråta för manliga och kvinnliga mördares skull. Det är en tragedi med barnen, ett olösligt dilemma eftersom barn inte är ansvariga, men de kan inte ses som vanliga barn, de är potentiella bomber. Och det är inte omvärldens fel eller skuld, bara deras föräldrars. Nu gastar Löfven om tribunal efter att Ryssland redan har lagt in veto mot det och han vet att det inte är möjligt. Att socialdemokratin inte bara flörtar med islamism utan även med deras värsta islamska mördarsekt är svårt att ta in. Har de inte sett videosnuttarna där IS spelar fotboll med avhuggna huvuden och skrattar m fl? Dessa mördare är så brutala att de inte har rätt att kallas människor. De som har ingått i den kan inte få mänskliga straff, det måste bli isolering i enmansceller i öknen i Syrien eller värre, vad nu de som utsatts för vidrigheterna kan anse som lämplig påföljd. Till Sverige och Europa ska de inte, varken de vuxna mördarna eller deras barn. Vi bör bara betala Syriens kostnader för hanteringen av dessa monster. Inget annat.

  Gillad av 12 personer

  • Margareta skriver:

   Jag håller helt med Eva. Låt Irak ta hand om dem, det blir inte snällt. Låt kurderna ta hand om dem och betala gärna kurderna för det. De lär ha fått offra mycket i fallet IS. Inga kvinnor hit, inga barn heller, de är små potentiella bomber. Tänk om de får för sig att leka IS på förskolan!
   Men den vanliga svenska mesigheten kommer att regera. IS-terroristerna kommer att släppas över svenska gränsen(i den mån de kan lämna stridsområdet levande), kvinnorna kommer efter. Eller också börjar de med att skicka barnen till Sverige för kommande familjeåterförening. Här i Sverige kommer en menlös socialtanta att tala om återintegration i det svenska samhället och mängder av åtgärder och diverse projekt kommer att strösslas över dem. Bidragen kommer att regna, körkort och yrkesintroduktion, lägenheter och arbete. Loppet är kört för Sveriges del, plötsligt en dag står de bara här och den lagstiftning som hade behövts finns inte.
   Hur stor del i den svenska regeringens fördröjning av tillämpliga lagar i detta fall har Socialdemokratiska partiets kontakter med Muslimska Brödraskapet, Tro och solidaritet och Ibn Rushd?

   Gillad av 3 personer

 14. Vaknauppnu skriver:

  SYRIEN! och mot riklig betalning kan de även få ta över alla som förgriper sig på Sveriges inhemska befolkning, Typ våldtäkter, överfall, misshandel, mord, hot om våld till tystnad, etc listan kan göras lång. Och vi har idag överfulla fängelser , snart har vi bara gott om gruvhål….. I SYRIEN får de de straff de förtjänar. Sverige bara klemar med allt som är kriminellt och skadligt för vårt samhälle.

  Gillad av 4 personer

 15. Magnus Rosensparr skriver:

  Det enklaste för Sverige i syfte att undvika problem och kostnader är att vägra ta emot alla IS-terrorister. Man bör tala om för kurderna att man vägrar ta emot dem och uppmana dem att överlämna samtliga till den syriska regeringen, som vet att det enda säkra sättet att bekämpa IS är att utplåna alla dess krigare, anhängare, sympatisörer, understödjare, finansiärer, fans, logistiker samt naturligtvis främst dess befälhavare, ledarkader och dess kalif. Man bör inte lägga ned någon tid och kraft på att betrakta kampen som rättsprocess och straffutmätning, utan som ren avlivning i strikt preventivt syfte. Att låta en enda gripen IS-relaterad person leva är en risk som inget land har råd att ta.

  Gillad av 10 personer

 16. Niklas R skriver:

  Enligt svensk rättspraxis ska svenska medborgare som begår brott i ett annat land lagföras där.
  IS terrorister är inte soldater, de är inte krigare, de omfattas inte av Genevekonventionen eller Haagkonventionen.
  IS medlemmar är precis som kartellmedlemmar i Sydamerika brottslingar, gängmedlemmar/ gangsters. Och de ska behandlas som sådana av de myndigheter i vars land de begått brotten.

  Om Löfvén insisterar på att behandla dessa brottslingar annorlunda då ska han behandla de gängmedlemmar i Sverige på exakt samma sätt. Skicka dem till en internationell brottstribunal för dom och straff – för principiellt är situationen i Sverige inte så mycket mer annorlunda än i Syrien. Hit kommer utländska medborgare som blir medlemmar gäng eller startar egna gäng som sedan våldför sig på, begår brott emot och våldtar svenska medborgare och andra laglydiga i landet.

  Gillad av 8 personer

 17. Richard skriver:

  ”Medborgarskapet kan inte fråntas dem”

  Snicke-snack. Om det finns någon lag som hindrar fråntagande av medborgarskapet så ändrar man bara den lagen först och sen fråntar man dem medborgarskapet. ”Kan inte”, vad är det för dravel?

  Gillad av 10 personer

  • Klas Göran skriver:

   En svensk medborgare kan under inga som helst omständgheter fråntas sitt svenska medborgarskap. Det skulle krävas en grundlagsändring för att ändra på detta.

   Som det är nu kan en person ha mutat den ansvariga handläggaren, ha ljugit om sin identitet, ha uppgivit falska omständigheter för asylskäl, t o m vara grovt kriminell och sitta i fängelse vid tidpunkten för naturaliseringen. Det spelar ingen roll. Det är inte och skall inte vara möjligt att förlora sitt svenska medborgarskap.

   Jämför detta med Tyskland, där medborgarskapet automatiskt fråntas den som kämpat i främmande makts stridsmakt och där den som erhållit medborgarskap genom förespegling om falska uppgifter kan fråntas detta.

   Gilla

 18. Lenam skriver:

  Syrierna är nog inte så pigga på att föda dessa människor i fängelserna. De är ju rätt många. Straffarbete i 15 år kunde vara rimligt men vi kanske måste betala daglig ersättning till Syrierna för att de hålls kvar. Det blir bättre och billigare än få hem dessa människor som aldrig kommer försörja sig på ett hederligt arbete i Sverige. De går inte att anpassa eftersom viljan saknas. De gör minst skada om de blir kvar.

  Gillad av 5 personer

  • Niklas R skriver:

   Jag tror att det är dödsstraff på majoriteten av de brott som IS har begått i Syrien enligt den syriska brottsbalken. Inklusive medhjälp och bistånd till brotten.
   Enligt sharia är de som finansierar och bidrar till rackartyg i ett muslimskt område lika skyldiga som de som faktiskt begår rackartyget. Att begå rackartyg i ett muslimskt land är det dödsstraff på.

   Så vi behöver nog inte bekymra oss så mycket om långa fängelsetider. Vi kan skicka ner 200 meter rep, det är slittåligt och kan återanvändas flera gånger.

   Gillad av 1 person

 19. Tritonen skriver:

  Det är väldigt mycket fokus nu på de terrorister som vill komma ”hem”. Men de som redan kommit tillbaka, då? Varför ifrågasätter ingen varför de verkar ha gått under radarn? Den enda repressiva åtgärd de har fått utstå, lär vara ett frivilligt samtal med SÄPO.
  Jag ansluter mig till dem som menar att terroristerna ska svara för sina vidriga brott i det land de har utförts, i Syrien och Irak. De kommer då att dömas enligt sharialagen, vilket för dem måste ses som något positivt.

  Gillad av 10 personer

 20. Thugees skriver:

  Min cyniska och negativa längre kommentar rök, det var väl lika gott, den tillförde inte mycket. De flesta formulerar väl liknande mörka tankar i sina skallar.

  Gilla

 21. Hans Jensevik skriver:

  Retroaktiva lagar sysslade vi med innan vi gick med i EU när det gällde bl a skattelagstiftningen. Men det går inte nu. IS-krigarna kommer hit förr eller senare. Det finns flyktingsmugglare i våra utanförskapsområden. De är veritabla expertresebyråer för invandrare o dyl. De kommer inte bara att ta hit IS-krigare som är svenska medborgare utan alla dem från andra länder i EU där lagstiftning finns att fälla dem för brott. Det är ju bara Sverige som underlåtit att genomföra nödvändig lagstiftning. SD hade ju röstat på sådana lagar om de lagts fram. Problemet är större än vad som nu diskuteras.

  Gillad av 1 person

 22. Hans Jensevik skriver:

  Retroaktiv lagstiftning sysslade vi med för inträdet i EU bl a inom skattelagstiftningen. Går inte nu. IS-terroristerna med svenska medborgarskap kommer förr eller senare tillbaka till Sverige. De kommer inte att bli straffade. Vad som sedan händer kan de fantisera om, som vågar. I våra utanförskapsområden finns det flyktingsmugglare. Inte som folk tror nere i MENA-området. I de muslimska diaspororna finns veritabla expertresebyråer. De kommer inte enbart att ta hit svenska IS-terrorister utan alla dem från andra länder inom EU som riskerar att bli dömda där för vad de gjort. Detta är således ett mycket större problem än vad som idag inryms i den svenska debatten. Problemet är att Sverige underlåtit att införa en adekvat lagstiftning som man gjort i andra länder inom EU, för hade sådana lagar lagts fram hade ett visst parti också röstat på dem. Det är ju också en konsekvens av Morgan Johansson oförmåga eller ovilja att agera.

  Gillad av 5 personer

  • Palle9 skriver:

   Hans Jensevik: Mycket viktig aspekt, som du tar upp och som jag inte sett uppmärksammad i övriga medier, nämligen att det ligger i farans riktning att IS-terrorister från andra EU-länder söker sig hit. Detta mot bakgrund av vår terroristlagstiftning, som avviker åt det slappa hållet jämfört med övriga västländer. Lägg därtill vår dokumenterade oförmåga att hålla kontroll på vilka illegala invandrare, som vistas i landet och frestelsen att söka sig en fristad här blir förståelig. Morgan Johanssons (S) och Maria Ferms (Mp) bromsande av en adekvat lagstiftning på området har påpekats av Ledarsidorna:
   https://ledarsidorna.se/2019/03/regeringens-krav-pa-krigsforbrytartribunal-cyniskt-forsok-att-lagga-dimridaer/

   Men inte ska väl regeringen Reinfeldts passivitet på området (justitieminister Beatrice Ask(M)) glömmas bort i sammanhanget. Det är svårt att befria sig från intrycket att sjuklöverpartiernas passivitet beror på att man prioriterat att absolut inte införa en lagstiftning som SD pläderat för, och sedan får sådana pettitesser som landets säkerhet komma i andra hand.

   Gillad av 2 personer

   • Siare skriver:

    Inlagget med vidhangande kommentarer verkar klokt och empiriskt belagt. Om jag skriver detta pa DGS, registreras mitt inlagg av nagon myndighet; och vad blir konsekvensen om t.ex. 10 ar?

    Siare

    Gilla

 23. Hild skriver:

  De allierade drog sig inte för att lägga bombmattor över Tysklands civilbefolkning där miljoner oskyldiga dog under krigets slut för att man ville straffa nazisterna. Låt IS terrorister dömas lokalt och för det behöver man inte ha några som helst moraliska betänkligheter, de har gjort sig skyldiga till ohyggliga handlingar, brott mot mänskligheten och etnisk rensning. Civilbefolkningen i Syrien och Irak skall inte förnekas rättvisa av Sveriges feministiska hamas falang.

  Gillad av 3 personer

 24. Bonicivis skriver:

  Enligt en av Sveriges grundlagar, Regeringsformen, 2 kap.

  ”11 § Domstol får inte inrättas för en redan begången gärning och inte heller för en viss tvist eller i övrigt för ett visst mål…….”

  Det blir svårt med en tribunal.

  Gillad av 1 person

  • G.Persson skriver:

   Tja? Vad är tanken att riksdagsmännen ska syssla med? Jo, lagstiftning.
   Ordna fram ett extraval nu i denna svåra stund. Grundlagsändring genomförs med hjälp av ett beslut innan valet och bekräftelse av samma beslut efter valet. (Eller duger bara ordinarie valtidpunkt?)
   Hur svårt kan det va…

   Gilla

   • G.Persson skriver:

    Skrev dagens humorinlägg kl. 19.43
    Komplettering, dock ej i humorns namn. De terrorister som finns där nere stannar där nere. Punkt!
    Kalla dem ej krigare! Det är att ge dem legitimitet. Ungefär vad C. Udden sysslade med när hon, härom dagen, sa att yazidier greps av IS. De kidnappades. De greps faan inte.

    Gillad av 2 personer

 25. Mats R skriver:

  Hela frågan om IS-terroristerna är felställd redan från början. Det är inte vi i Sverige eller övriga väst som ska avgöra vad som ska ske med dem, den frågan tillhör regeringarna och rättsväsendena i Irak och Syrien. Det är de länderna som drabbats av besinningslöst våld från IS sida, de har fått städer och övrig infrastruktur förstörda och fått se sina kulturminnen vandaliseras. Det är deras medborgare som har kastats från tak, halshuggits, bränts levande i järnburar, våldtagits och förslavats.. Alltså är det också de som ska döma de här krigsförbrytarna. Vi ska heller inte tveka att lämna ut f.d. IS-terrorister till de länderna, om de begär det. Om de sedan blir hängda så är det tråkigt för dem, själv lovar jag att applådera.

  Gillad av 5 personer

 26. olle reimers skriver:

  Jag kanske har missat något men i alla andra fall gäller ju att man ska straffas där brottet har utförts.

  Det enda Sverige behöver göra är att inte tillämpa den PRAXIS man har att inte utlämna personer till länder som har dödsstraff.

  De här personerna har i praktiken dömt sig själva till dödsstraff. De visste vad som väntade; seger eller förlust. I det sistnämnda fallet med livet som insats.

  Har de dubbla medborgarskap är det inga problem.

  Begår jag brott i Thailand blir jag dömd och eventuellt avrättad här oavseet hur mycket jag gråter om att jag är svensk medborgare. Jag har gett upp mina rättigheter i det avseendet alldeles frivilligt. Det kallas konsekvens och borde gälla för dessa personer.

  Gillad av 2 personer

 27. Gösta Johnsson skriver:

  Det enda rätta är väl att de rannsakas och bestraffas i det land de begått dessa förfärliga brott. Detta enligt logiken att du straffas i det land där du begått brottet. Har du begått ett brott i USA så blir du lagförd och dömd där och sitter av det straff som utdömts där. Det vi från Sverige kan bidra med är pengar till en fond i landet ifråga för de stora kostnader som dessa processer kommer att kosta. Medel kan med fördel tas ur SIDAs enorma budget både för erforderliga byggnader för rättssalar och för arrestlokaler om sådana inte redan finns i landet/länderna Syrien/Irak. och för den juridiska processens ändamål.
  Att ta ”hem” de som är svenskar eller har svenskt medborgarskap permanent eller tillfälligt är nog det absolut sämsta alternativet …för oss i Sverige och våra samhällen. Barnen är en annan mer svårhanterlig fråga som måste utredas hur hantera..men en sak är nog given nämligen att ta av deras mödrar vårdnaden och placera ut i hem eller institutioner där de kan rehabiliteras…om det är möjligt.

  Gillad av 1 person

 28. Elof H skriver:

  Diskussion förs så extremt långt in på fel planhalva att bollen i princip passas fram och tillbaka i vår målgård med vår målvakt sittande på läktaren. Diskussion ska inte handla om de som anslutit sig till IS (de ska utan diskussion likvideras alternativt fängslas på livstid i Syrien/Irak) utan borde handla om alla de som stött, främjat och hejat på IS. Troligen hundratusentals människor i Sverige. Ska de gå ostraffade? Vill vi ha dem ibland oss? Ska nte de fråntas sina medborgarskap/uppehållstillstånd och utvisas? Inte hört ett pip om det. Handlar det bara om eventuella straff för de som rest ner har vi lämnat walk över redan från start.

  Gillad av 1 person

 29. Ofrivillig svenska skriver:

  Hej. Den kommentar jag skrev igår verkar ha varit icke tillåten, troligtvis för att jag skrev att både män, kvinnor och barn borde arkebuseras på plats samt att barnen ifråga kan ha gjort sig skyldiga till allt ifrån att plåga hemmets sexslavar till mord. Om det är så att min kommentar stoppades (och inte beror på något tekniskt misstag från min sida men jag läste att ”din kommentar är mottagen”) är jag både besviken och förvånad och måste fråga om du själv Patrik (/moderator) vill ha IS-barnen i samma skola som dina barnbarn ? Jag har själv inga barn men jag vill inte ha dem i vårt samhälle alls, vare sig i dagis, skola eller annorstädes. Det fanns dessutom flera andra kommentarer (bl.a. från Mats (?) Rosensparr som rekommenderade avlivning i preventivt syfte varför jag har svårt att förstå att min, som det verkar, har blockats. Tacksam för svar med motivering. Med vänlig hälsning,

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.