Gästskribent Maciej Dobrzynski: Homo suedicus

Kommunismen försökte forma en ny människa. Den nya människan skulle aldrig tänka på sig själv utan på kollektivet. Hon skulle entusiastiskt och idealistiskt arbeta för statens bästa, vara helt ointresserad av personlig vinst, vara solidarisk, jämställd, patriotisk, internationalistisk och framförallt lojal mot Partiet.

Makten satte in massiva ideologiska tvångsinsatser på dagis, i skolan, på arbetsplatser, man använde propaganda i böcker, filmer, tidskrifter och TV. De som var tröga att forma skickades till uppfostringsanstalter och omskolningsläger. De som inte gick att forma alls förintades i Stalins, Maos och PolPots massavrättningar.

Resultatet av experimentet blev ett Frankensteins monster: homo sovieticus. Denna patetiska människa var helt ointresserad av eget arbete och saknade personligt ansvar för eget liv. Hon var likgiltig inför det gemensamt ägda. Hon accepterade blint makten. Hon tog sig fram i livet med hjälp av medlöperi, konformism, cynism och inte minst stora mängder vodka. Alla vi som levde under kommunismen blev utsatta för detta experiment. Vi bär än i dag på detta monsters sjuka drag.

Det kommunistiska experimentet är inte slut. Det pågår för fullt i Nordkorea, Kuba och Venezuela. En unik version av detta experiment, vågar jag hävda, pågår också i Sverige i dag. Här formar makten med hjälp av Värdegrunden en egen homo suedicus. Precis som i fallet homo sovieticus är resultatet blandat. Jag ser fem olika undertyper. De första två är homo suedicus enligt Värdegrundens kravspecifikation, de resterande tre är en oavsedd motreaktion.

Den goda människan. Det är den typ av människor som helt okritiskt skänker pengar till välgörenhet, engagerar sig för flyktingar, för klimatet, för mångkulturen, mot rasism, mot krig, mot homofobi, mot kärnvapen, för fattiga i tredje världen och så vidare. Det är vanliga människor som har goda avsikter och öppna hjärtan. De är konflikträdda och konsensussökande. De tror på etablerade media. De litar på makten. De uppvisar en stor naivitet i sin iver att förbättra världen. Världen är mycket mer komplicerad och hotfull än vad de har kunskaper om. Denna grupp av nyttiga idioter är maktens bas. Naiviteten fanns också i Polen och bestod bland annat i att många litade på att kommunismen i grunden var god. Det var bara vägen dit som var krokig. Om bara nya ledare tog över så skulle det bli bra. Det blev aldrig bra.

Den cyniska typen. Den består av konformister och medlöpare som gör allt för att främja sin egen livskarriär genom att inordna sig i maktens ja-sägarkör. Här finner vi kändisar, artister, komiker, politiker, mediefolk, journalister och universitetslektorer. De predikar osanningar och plattityder med självpåtagen roll som Värdegrundens präster. Ett exempel på denna bisarra typ uppvisades nyligen när en grupp så kallade influencers vände sig till statsministern och bad om att i Sverige införa diktatur för att motverka klimathotet. I Polen hände det också att korrupta intellektuella, i öppna brev till partisekreteraren, krävde hårdare tag mot kommunismens fiender.

Den frustrerade typen. Dit hör alla de som känner oro och börjar bli frustrerade över vad värdegrundsideologin bär med sig. Oavsett vad som predikas så känns det som påtvingade lärosatser utan möjlighet till ifrågasättande eller öppen diskussion. Ta till exempel hbtq-människors rättigheter. Dessa rättigheter är självklara för de allra flesta, men Pride-paradens vulgaritet är inte alls en självklarhet. Ta invandringen. Självklart behöver Sverige invandrare, men varför just tiotusentals afghanska män? Om man dessutom ser att varken makten eller värdegrundsprästerna lever som de lär då blir man obstinat, precis som förut i Polen.

De förbannade. Det finns en typ av människor i Sverige i dag som allt starkare ifrågasätter om den allmänna välfärden är den bästa formen av välfärd: ”Vad fan får jag för pengarna?”. En i dag känd fras sammanfattar typen på ett bra sätt. Varför ska jag anstränga mig om ändå staten tar största delen av min lön? Varför ska jag ens jobba om de bidrag jag kan få är större än lönen. Så var det också i det kommunistiska Polen. Det lönade sig inte att jobba så folk maskade.

Dissidenter. Till sist men inte minst finns den växande skaran av Sveriges intellektuella dissidenter: författare, skribenter, forskare, ekonomer, lärare, debattörer, musiker, komiker, skådespelare, politiker och vanliga fritt tänkande människor som på olika sätt aktivt och utan rädsla för repressalier uttrycker kritik av den fundamentalistiska värdegrundsideologin. Precis som förut i Polen.

Både i det kommunistiska Polen och i Sverige i dag har makten lyckats med att indoktrinera en stor del av befolkningen. Med olika metoder och med olika straffsatser för de obildbara har man försökt omforma människor till maktens blinda tjänare. Men bland annat tack vare alternativa media avprogrammeras fler och fler och skaran som ifrågasätter värdegrunden växer.

I Polen tog experimentet slut när de förbannade och de frustrerade, stödda av landets intellektuella dissidenter, skapade folkrörelsen Solidaritet och tillsammans störtade kommunismen.

Maciej Dobrzynski, 63 år, flydde 1976 från Polen till Sverige. Pensionär. Ägnar sin tid åt resor och att rusta upp ett småländskt torp.

36 reaktioner på ”Gästskribent Maciej Dobrzynski: Homo suedicus

 1. Aurora skriver:

  Ett bra aktuellt exempel är nu debatten om återvändarna. Cantwell i Aftonbladet delar ut sin ’expertkunskap’ i frågan. Samtidigt angriper han andra politiker som okunniga och att ’nu ska alla tycka’. Det är väll verkligen politikernas sak att ha åsikter i frågan. Mem tveksamt om det är Cantwells sak att leka expret.

  Gillad av 2 personer

  • Jagoda skriver:

   ”Cantwell” är ett sk camouflagenamn som kan uttydas ”den som sjunger väl”.En liten fågel som sjunger som ägaren till Aftonbladet Goldman Sachs vill att den skall göra..Men i verkligheten inte en fägel sprittande av liv utan en likfågel med ständig likbjudarmin.Välkomna till bårhuset.Liklukten är inte helt gratis men är inbakad i lösnummerpriset.Nekrofili?Är det AB:s stående kampanjslogan?

   Gilla

  • Jagoda skriver:

   Det skulle verkligen förvåna mig om den skönsjungande kanariefågeln Chantwell har mer än 10p i konsthistoria i sitt CV.Komihåg:”Okunskap är styrka”.

   Gilla

 2. JL skriver:

  Hatten av, mycket väl sammanfattat.

  Enda anmärkningen från min sida är ”den cyniska typen” nog är ovanlig.

  Jag tror du överskattat t.ex. våra kändisar och artister. Tror majoriteten av dessa är lika hjärntvättade och aningslösa som stora delar av befolkningen. De blandar ihop ”känna” med ”tänka” och propagerar för ideologier istället för att analysera siffror.

  Idiotin må gynna dem, men du övetskattar deras cynism, och framförallt deras förmåga att förstå världen utanför sin egen lilla bubbla.

  Gillad av 7 personer

 3. Östrahult skriver:

  Lysande skulle jag säga. Möjligen skulle jag vilja tillägga en sak; Jag antar att Solidaritet inte bara bildades för att någon fick en bra idé, sannolikt uppstod rörelsen som en reaktion på att något gått oerhört snett. Samma måste hända i Sverige och där är vi inte ännu, dvs det måste bli sämre innan det kan bli bättre.

  Gillad av 1 person

  • PerH skriver:

   Som en motreaktion på allternativenrörelsernas begynnande framgångar så skyddas nu vår Public service med budgetmässig resursförstärkning via obligatoriskt skattepåslag.
   EU drar sitt strå till stacken genom bland annat beslutad länkskatt som skydd av MSM:s tolkningsföreträde.
   Innebär att det blir omöjligt för allternativrörelserna att debattmässigt referera till MSM: Press/TV/Radio.
   Regeringar hotar också internetleverantörer och andra privata institutioner som Google och Facebook med att införa lagparagrafer om de inte genast självmant filtrerar bort oönskade debattgrupper,
   deplattformering av obekväma sajter på det ännu öppna nätet.
   Regeringen ger även skattemedel till privat angiveriorganisationer som trålar nätet efter enskilda som uttryckt sig plumpt, dessa anmäles, lagförs och döms till dagsböter, ev fängslas.
   Sedan
   I och med Katerina Janouch hade berättat i Tjeckisk TV (lokalstation?)
   vad som öppet skrevs i svensk MSM anklagades hon för svartmålning av Sverige.
   Därefter började regeringen tala om lagföring med mångårigt fängelse för den som sprider info om missförhållanden hemmavid.
   Vill minnas det benämndes ”Spioneri och annan olovlig underrättelseverksamhet”

   Gillad av 1 person

   • Jagoda skriver:

    Om den skandalöst skattefinansierade media-apparaten och pressen i Sverige.Föreställ Dig att President Trump skulle lägga ett förslag i den amerikanska kongressen som skulle innebära att varje amerikansk medborgare via tvångsbeskattning på 1% av sin inkomst tvangs finansiera exempelvis FOX NEWS,New York Times och Washington Post.President Trump skulle bli lynchad inom 24 timmar räknat från tiden för tillkännagivandet av denna ”yttrandefrihetsreform” vars avsikt väl skulle proklameras var ”ett djärvt stärkande av tanke- och yttrandefriheten”.Men svenskarna lojt lullande i sin trance säger varken bu eller bä.Delvis förstår man dem ,eftersom sådana där meningsyttringar i den totalitära staten med sin statsavlönade åsiktspoliser faktiskt kan innebära förlust av arbete,anseende och all egendom.Chekan är redan här.Den totalitära superstaten kom till Sverige förklädd till ”liberalism”.”Liberalism” upprätthålld genom drakonisk tvångsbeskattning.och kväljande frasmakeri utan like

    Gillad av 1 person

 4. Agnew skriver:

  Idag utmanas och ifrågasätts de principer som EU är byggd på även av vissa av EU:s medlemmar, säger utrikesminister Margot Wallström (S).
  Hon hävdar exempelvis att ungersk pressfrihet och pluralism i media ”successivt urholkats under flera år”.

  Detta skriver Löfvenregeringen utan att reflektera över den hets, stigmatisering och systematiska lagföring genom gummiparagraflagar som svenska alternativa medier och invandringskritiker utsatts för i åratal, eller de kränkande uttalanden som svenska regeringensföreträdare själva gjort i sociala medier, som när Annika Strandhäll nyligen jämförde ungersk familjepolitik med Adolf Hitler.

  Regeringen nämner också uttryckligen den kulturmarxistiska vänstermiljardären George Soros, som länge försökt öppna Europas dörrar för massinvandring, en politik som får förödande konsekvenser för drabbade länder. Att Ungern begränsat Soros subversiva verksamhet tycks den svenska regeringen se som mycket allvarligt.

  Sjuklövern folkets fiender.

  Gillad av 9 personer

  • brrr skriver:

   George Soros är knappast ”vänster”, varesig på klassiskt manér eller den muterade varianten postmodernism. Ej heller torde han omfamna någon annan -ism än globalismen, mammon.
   Han bara spelar med de pjäser som finns, och som han delvis kan styra i en riktning som gynnar honom själv. Låtsas vara allierad med en av de olika grupperingar som bildats inom den västerländska nykulturen, för att kunna använda dem som nyttiga idioter.

   Gillad av 2 personer

  • Jagoda skriver:

   Vem tjänar på massinvandring?Svar:Bankkartellen som s a s ”monetiserar” de massinvandrade.Vilken ränteavkastning ger en potentiell ”massinvandrare” i Afrika eller Mellersta Östern?Svar:Obetydlig eller ingen.Vilken ränteavkastning ger en till Europa eller Skandinavien ”omlokaliserad” massinvadrare?Svar:En högst betydlig ränteavkastning och detta trots en genomsnittligt låg produktivitet.Varför är det så?Så är det därför de skattefinansierade bidragen skapar förutsättningar för en hög ränteavkastning.Dessutom skenar fastighetspriserna vilket gynnar alla fastighetsägare.En win-win situation för alla profitörer.Och en gigantisk omallokering av förmögenheter från de redan utplundrade fattiga tvångsskattepliktiga till ”profitörerna”:banker,fastighetsägare etc etc

   Gillad av 2 personer

 5. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  Utmärkt! Men med en liten plump:
  ”Självklart behöver Sverige invandrare”
  Invandring är möjlig till alla länder (kanske inte till Nord-Korea?) och så skall det vara! Men ”Självklart behöver” är en formulering jag reagerar mot! ”Behov” kan ha funnits tidigare pga av att den inhemska tekniska nivån varit för låg. T.ex. invandringen av valloner för stål-tekniken och av holländare för kanalbygge i Göteborg! Men i nutiden inhämtas sådant ”know-how” på annat sätt, att fysiskt hämta hit en hel folkgrupp är inte mer NÖDVÄNDIGT! Eller kommer NÖDVÄNDIGHETEN av att den late svensken endast vill ägna sig åt meningslös ”white collar” byrokrati och vill ha invandrare för att utföra det mera ansträngande nyttiga arbetet. Som här i Tyskland där hantverket har svårt att hitta lärlingar! Som när Amerika förr importerade slavar för jordbruksarbete!

  Gillad av 6 personer

  • olle reimers skriver:

   Hade mer marknadsmässiga villkor fått gälla för sjuksköterskeyrket hade vi inte haft brist på sjuksköterskor i Sverige. Samma kan sägas om praktiskt taget alla yrkegrupper.

   Motivering av invandring för att fylla ”brister på arbetsmarknaden” är ett avsiktligt framkallat tllstånd av politiker och en ursäkt för att kunna importera tjänare.

   När det gäller kompetensyrken kan det givetvis finnas luckor att fylla men då endast på ett individuellt plan. I sådana fall får man från samhällets sida hjälpa till så att det inte uppstår onödig ahinder i de specifika fallen.

   Gilla

 6. Jaxel skriver:

  Jag är något tveksam till beteckning på den första gruppen. Beror väl lite på vilka som inkluderas.

  Många av dessa goda människors är det i kraft av att godheten kostar dem så lite. Deras godhet betalas i huvudsak av andra.

  Det finns också en mycket vanlig variant av godheten som består i att den som propagerar för den vet att den aldrig kommer att realiseras. Exempelvis så kan man känna sig mycket god genom att propagera för att alla som vill skall få komma hit. Man vet att detta aldrig kommer att ske. Man vet att det finns tillräckligt många människor som är emot detta för att det inte skall ske.

  Man vet att man kommer att räddas från att betala det fulla priset för sitt självhävdelsebegär av samma människor som man föraktar för att de inte är lika goda.

  Man skulle förstås kunna inkludera dessa i gruppen cynikerna. Fast detta beteende är nog till allra största delen omedvetet.

  Om man i gruppen de goda bara skulle inkludera dem som är villiga att betala det fulla priset för den politik man förespråkar skulle det nog återstå en ganska liten grupp människor. En grupp som vore värd respekt.

  Gillad av 2 personer

  • Jagoda skriver:

   Till ”godhetskategorin” kan även räknas dem som grovt profiterar på implementationen av Kalergi-planen i Sverige-alla verksamma i AIC (the Asylum Industrial Complex):”Journalister”,bankanställda,bankirer,fastighetsägare,asylbaroner,asylbaronessor,skolbaroner,skolbaronessor,vårdbaroner,vårdbaronessor,tidningsägare etc etc

   Gillad av 1 person

 7. Patria Amissa skriver:

  Många av oss som ibland skriver och kommenterar på DGS får väl anses tillhöra någon av Dobrzynskis tre sista kategorier, den frustrerade eller den förbannade typen, eller rent av dissidenten. Även om det sista är lite förmätet för de flesta av oss. Vi i dessa underavdelningar av homo suedicus ondgör oss ofta över klimatalarmisterna. Samtidigt måste vi väl erkänna att vi själva ofta ger uttryck för en annan typ av alarmism, samhällsalarmism, eller kanske rent av samhällsångest. Vi har en hemsk känsla av att vi befinner oss i en brant nedförsbacke på väg mot ett stup, och vi vet inte hur vi ska hejda färden.

  Är vi alltså lika löjeväckande som klimatalarmisterna? Dessa talar om sin” tipping point”. När den har nåtts finns ingen återvändo, då är utvecklingsförloppet irreversibelt, och förr eller senare inträffar då någon typ av klimatkatastrof. Vi samhällsalarmister diskuterar väl i viss mån samma fenomen, dvs vi undrar om utvecklingen ännu går att vända, om det går att röja bland spillrorna, eller om vi redan nått ”the point of no return”, dvs att allt är kört.
  En skillnad mellan klimatalarmisten och den svenske samhällsalarmisten är att den förre inte kan se något reellt (men tror sig se och blåser upp det enormt) som skulle indikera katastrof, medan den senare med egna ögon iakttar (trots många utlagda dimridåer) de ökade påfrestningarna på alla samhällssystem, ser den skenande kriminaliteten, vårdköerna, skolkrisen, nerdragningarna inom åldringsvården osv och, inte minst, den skrämmande flatheten och inkompetensen hos makthavarna. Och många medborgare har redan fallit nerför ”stupet”, de mördade, de våldtagna, de som inte fick vård i tid, de som fick sin skolgång förstörd, gamlingen med sin ångest och obytta blöja.

  ”The tipping point” är alltså i varje fall partiellt nådd sedan länge, och även i så motto att samhället aldrig blir vad det en gång var, t.ex. under ”folkhemstiden”. Det senare kan ju heller ingen rimligen begära, men vad vi faktiskt hade rätt att begära var att makthavarna även i vår tid skulle ha lagt all kraft på att fortsätta tidigare generationers idoga samhällsbygge till det bättre, i stället för att förslösa vårt lands mödosamt uppbyggda ekonomiska, sociala, kulturella och moraliska kapital till ett enda moras.

  Gilla

 8. Astrid skriver:

  Globalistoligarkin har haft många år på sig att utarbeta en detaljerad plan för sin NWO, med sig själv högst upp och människomassan robotiserad.
  Den nya globala människan är en jaglös varelse utan själ! En person som inte talar ur sig själv utan bara upprepar tomma floskler…

  Kampen för respektive mot totalitär världsordning är intensiv. Det ryktas att Donald Trump kommunicerar i ”hemlighet” med Rysslands och Kinas ledarskap.

  Robert David Steel hävdar i en intervju att Trump har kopplat greppet om Deep State. Han lär ha för avsikt att ge ut en gulduppbackad dollarsedel före 2020 och planerar nationalisera Federal Reserve, som inte längre får trycka pengar ur tomma luften.

  Gillad av 4 personer

 9. Jolanta Halkiewicz skriver:

  Łysande sammanfattning av kommunismen ! Och tyvärr finns det likheter i dagens svenska samhälle. Det är inte för inte som en engelsk journalist stationerad i Sverige för Assiocated Press skrev en bok om Sverige efter 4 år här med titeln: ”The nnew totalitairians” översatt till svenska med titeln: ”Det blinda Sverige”
  av Kristoffer Julin. Detta väckte stor uppståndelse men tyvärr tog man inte lärdom av dessa varningar och man har fortfarande ingen uppfattning om vidden av kommunismens brott mot mänskligheten. Enligt franska källor så har det bringats människor om livet över 3-4 gånger så många av kommunismen än av nazismen…
  Jolanta Halkiewicz

  Gillad av 5 personer

 10. Hosianna skriver:

  Tack, Maciej, för denna humoristiska exposé över homo suedicus…

  … som i den humanitära stormakten utsätts för ett genusovetenskapligt och globalistiskt initierat fullskaleexperiment – homicide med sikte på fullbordat genocide. Lyckas det?

  Gillad av 1 person

 11. Steven Jörsäter skriver:

  Mycket bra formulerat! Men Polen kunde befrias inte bara med hjälp av Solidaritet utan främst för att det ryska förtrycket upphörde. Vad är det som förtrycker oss så att vi inte förmår kasta av oss oket? EU? FN? Davos?

  Gillad av 1 person

 12. Aha skriver:

  Maciek Dobzrynski har nu i ett antal krönikör mer eller mindre fört till bevis att det politiskt korrekta Sverige visar upp besvärande likheter med det kommunistiska Polen.
  Tyvärr är väl sannolikheten låg att politiskt korrekta individer som till äventyr skulle råka hamna på den blogg också läser detta.
  Utmaningen för Nya media blir m.a.o att bryta igenom vallen till en månghövdad läsekrets.
  Det skulle förändra Sverige.

  Gillad av 2 personer

 13. kvellulvblog skriver:

  Som mångårig medlem av ”De Förbannade” tillbringar jag mina pensionärsår utan något hopp om förbättring under min livstid. Genom att se till att man klarar sig själv, går det självklart att leva, och leva väl, i Sverige , men önskar man sig ett mer rättvist samhälle måste man emigrera. De senaste årens katastrofala migrationspolitik, kan förstås i framtiden framtvinga en större emigration, eller i värsta fall flykt, från Sverige. Vilka som då kommer att öppna sina hjärta för oss, är mer osäkert.

  Gillad av 1 person

  • Jagoda skriver:

   Ingen kommer att öppna sitt hjärta.Men på genomresa i Ungern,Budapest kan man faktiskt se affischer där det står att ungrarna välkomnar mångkulturtrötta européer till sitt land.Men Du får inget gratis såklart utom möjligtvis lugn och ro.Allt skall betalas till sista forint.Något generöst tilltaget ”etableringsstöd” kan Du ej vänta Dig.

   Gilla

 14. Jagoda skriver:

  Glöm ej att Solidaritet kunde påbörja sin omvandling av Polen p g a av det stöd som den dåtida utrikespolitiska utveckling gav denna kraft.Solidaritet var även naturligtvis ej helt ”oskuldsfull” och ”jungfrulig”.Lech hade sannolikt kontakter med CIA vars redskap han väl var.Även idag bedriver USA,CIA;NSA och väl även DARPA en verksamhet som kan kallas ”regime change”.Denna helt utslagsgivande utrikespolitiska komponent förefaller att saknas i Sverige,men det bör dock påpekas att USA sedan en tid aktivt för en subversiv politik visavi EU-en ”union” som man från amerikanskt håll bedömer ”har överskridit sina befogenheter”.Ted Malloch -USAs förre EU-ambassadör uttryckte rätt nyligen sitt uppdrag såhär:”Jag deltog i den verksamhet som syftade till Sovietunionens upplösning.Nu arbetar jag på att lösa upp en annan för oss lika farlig union”.Ett helt slaviskt Sverige vars politiska och ekonomiska elit med hängiven frenesi underkastar sig EU:s alla diktat även om det i förlängningen innebär ett totalt förintelsekrig på liv och död mot de etniska svenskarna skulle kunna ses som ett hot mot USA.Då-men endast då-har den svenska motsvarigheten till Solidaritet en verklig chans.Den svenska politiska och ekonomiska eliten är möjligtvis en elit som är mer avskyvärd än den dåtida polska i det den för ett regelrätt utrotningskrig mot de etniska svenskarna med alla till buds stående medel:Lögn,tvång,hot,upphävande av basala mänskliga rättigheter som yttrandefrihet och tankefrihet och naturligtvis ”manhunt” med hjälp av den hemliga polisen,SÄK.Till detta kommer så traditionella ”stalinistiska” metoder som uthängningar,skådeprocesser,avskedande,karaktärsmord och sk ”gaslightning”.Man äcklas och vill kräkas.Massmedia omvandlad till en globalistisk propagandamaskin som spyr ut sina ”sanningar” 24/7.”Journalister” som mera arbetar som betalda propagandister för den politik som stöds av den globala bankkartellen.”Journalisten” som statsanställd propagandist ,men även som anställd i Globalbank.Inc.Ett i sanning förskräckligt ”fenomen”.Glöm ej heller att det ur ett masspsykologiskt ”kliniskt” perspektiv är så enligt ett Stanford-experiment från mitten av åttiotalet att i varje given ”human”,mänsklig (omänsklig?) population 85% av undersökningspopulationen tenderar att blint lyda ”auktoriteten”.10% är kritisk men låter sig i allmänhet kuvas om lämpliga repressalier och sanktioner säts in mot dem.Återstår endast alltså 5% i varje given population som hårdnackat kämpar för Sanningen och vägrar låta sig köpas eller kuvas.Lägg till detta att svenskarna av tradition och lynne är mycket påtagligt auktoritetstroende.Som ett kuriosum kan nämnas att kvinnor i synnerhet med utgångspunkt i psykologisk empiri förefaller än mer auktoritetstroende och undfallna mot den upplevda Makten än männen.Det ser således mycket,mycket mörkt ut för de etniska svenskarna-en folkspillra som hängivet numera utrotar sig själva och sin nation.

  Gillad av 2 personer

 15. Patria Amissa skriver:

  Vi som ibland skriver och kommenterar på DGS får väl anses tillhöra någon av Dobrzynskis tre sista kategorier, den frustrerade eller den förbannade typen, eller rent av dissidenten. Även om det sista är lite förmätet för de flesta av oss. Vi i dessa underavdelningar av homo suedicus ondgör oss ofta över klimatalarmisterna. Samtidigt måste vi väl erkänna att vi själva ofta ger uttryck för en annan typ av alarmism, samhällsalarmism, eller kanske rent av samhällsångest. Vi har en hemsk känsla av att vi befinner oss i en brant nedförsbacke på väg mot ett stup, och vi vet inte hur vi ska hejda färden.

  Är vi alltså lika löjeväckande som klimatalarmisterna? Dessa talar om sin” tipping point”. När den har nåtts finns ingen återvändo, då är utvecklingsförloppet irreversibelt, och förr eller senare inträffar då någon typ av klimatkatastrof. Vi samhällsalarmister diskuterar väl i viss mån samma fenomen, dvs vi undrar om utvecklingen ännu går att vända, om det går att röja bland spillrorna, eller om vi redan nått ”the point of no return”, dvs att allt är kört.
  En skillnad mellan klimatalarmisten och den svenske samhällsalarmisten är att den förre inte kan se något reellt (men tror sig se och blåser upp det enormt) som skulle indikera katastrof, medan den senare med egna ögon iakttar (trots många utlagda dimridåer) de ökade påfrestningarna på alla samhällssystem, ser den skenande kriminaliteten, vårdköerna, skolkrisen, nerdragningarna inom åldringsvården osv och, inte minst, den skrämmande flatheten och inkompetensen hos makthavarna. Och många medborgare har redan fallit nerför ”stupet”, de mördade, de våldtagna, de som inte fick vård i tid, de som fick sin skolgång förstörd, gamlingen med sin ångest och obytta blöja.

  ”The tipping point” är alltså i varje fall partiellt nådd sedan länge, och även i så motto att samhället aldrig blir vad det en gång var, t.ex. under ”folkhemstiden”. Det senare kan ju heller ingen rimligen begära, men vad vi faktiskt hade rätt att begära var att makthavarna även i vår tid skulle ha lagt all kraft på att fortsätta tidigare generationers idoga samhällsbygge till det bättre, i stället för att förslösa vårt lands mödosamt uppbyggda ekonomiska, sociala, kulturella och moraliska kapital till ett enda moras.

  Gillad av 2 personer

  • Jagoda skriver:

   Varje tid och varje plats och varje folk har sina speciella makthavare.Dåtidens makthavare navigerade ej efter samma karta som nutidens europeiska.Eller pan-europeiska-den med säte i Euro-kommissionen i Bryssel.För nutidens svenska maktelit som fjärrstyrs från Bryssel och den Europeiska Centralbankens styrelserum finns endast en helig sakrosankt uppgift:Den hänsynslösa implementeringen av EU-planen som i sin kärna innebära upplösandet av alla europeiska kärnnationer och alla europeiska befolkningars ”hybridisering” genom arabisk och afrikansk massimmigration.Allt är underställt detta ”heliga” mål.Massmördaren Berias ukrainska fragmentationspolitik har dammats av genomförs nu i stor skal över hela Europa.

   Gilla

 16. Hawwa skriver:

  Tack för inlagan och den i många stycken träffande karaktäristiken hos många människotyper.
  Dock verkar det som att dissidenterna är få, för mig förefaller det som om många i offentligheten sällar sig till en kändis-mobb, som tydligt understryker vad man förväntas tycka om man vill tillhöra denna de anständigas klubb.
  Det hade möjligen varit försvarbart om dessa hade en idé om hur vi praktiskt skall hantera de problem vi nu står inför; en med svenska mått mätt otippat omfattande kriminalitet, en skola som på många ställan krisar (där experimentet med lågaffektivt bemötande inte verkar förslå) och en havererad bostadsituation.
  Dit sträcker sig inte anständigheten.

  Gilla

 17. phnordin skriver:

  Utomordentligt skrivet. Frihet kan inte skattas nog högt framförallt inte av ett folk som det polska som kämpat så hårt för att behålla den. Kanske lite läsning om Polens historia kunde inspirera oss svenskar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.