Är Sverige som USA eller Brasilien?

Patrik Engellau

Nu ska jag avslöja en del av min lumpenhet. Häromdagen gjorde min portugisiskafröken mig förvånad och tvingade mig därigenom att granska mina reaktioner och motiv.

Hon tycker mycket illa om president Jair Bolsonaro och allt han står för, det visste jag från tidigare. Plötsligt sa hon att hon verkligen hoppas att han ska lyckas med allt han föresatt sig och att det kommer att gynna Brasilien.

Men du gillar ju inte Bolsonaro, sa jag.

Och? sa hon.

Hon har bott länge i USA och vet hur folk tänker där så jag påminde henne om hur halva den amerikanska befolkningen tycks resonera. Dessa amerikaner hatar president Trump och vill inget hellre än att hans ska misslyckas med allt han tar sig för och dessutom helst bli avsatt och stoppad i fängelse. Varför vill du inte att Bolsonaro ska misslyckas när du ändå ogillar honom? frågade jag.

Hon funderade en sund och sedan sa hon att amerikaner tror att de är oövervinnerliga. De tror att inget riktigt ont kan hända dem. Det spelar egentligen ingen roll vilken president de har, landet travar på i alla fall. Om Trump misslyckas är det synd om Trump, men det drabbar inte USA så mycket. Därför tycker de att det är bra straff för Trump om han gör fiasko.

Så varför känner du inte på motsvarande sätt för Bolsonaro?

För att Brasilien inte är oövervinnerligt. Om Bolsonaro går i stöpet så går Brasilien i stöpet. Om Bolsonaro lider nederlag så kommer det att kännas i mitt liv vad jag än tycker om honom. Om ekonomin tappar förtroendet för Bolsonaro och BNP-tillväxten halveras eller går under noll så märker jag det direkt i min orderbok (hon översätter tekniska manualer och IT-instruktionsböcker). Därför håller jag på honom även om han tänker som en grottmänniska.

Där fick jag något att bita i. Jag tror att vi svenskar av tradition har förhållit oss till vårt politiska ledarskap ungefär som portugisiskafröken hävdar att amerikanerna har förhållit sig till sina presidenter. Hur mycket vi än gillat eller avskytt partierna vid makten så har våra egna liv utvecklats oberoende av vad politikerna tagit sig före och därför har vi kunnat unna oss lyxen att ge fritt utlopp åt våra känslor. Det har inte kostat oss något att tycka. Det är egentligen ansvarslöst.

Jag själv, till exempel, är så småsint jag kan gotta mig åt att de politiker som jag inte drar mig för att förakta gör bort sig. Jag är så nedrig att det stämmer mig på gott humör när de så uppenbart och tydligt klantar till det för sig. Hela den långa regeringsbildningsprocessen artade sig därför delvis till en festival i skadeglädje. Vilken triumf att se våra härskare tvingas avslöja sin ynkedom.

Men att ge efter för sådana känslor är lättsinnigt och omoget även om det kan kännas bra för stunden. Jag skjuter mig själv i foten när jag gläds åt våra härskares klanterier. Sverige är nämligen inte längre som USA, som kanske ångar fram vad en president än hittar på, utan som Brasilien, ett svagare samhälle där de styrandes beslut faktiskt kan inverka stort på medborgarnas tillvaro. Vi kan därför inte bara håna och skratta åt våra styrespersoner. Situationen är för allvarlig för det.

Kanske borde jag därför, i portugisiskafrökens efterföljd, önska den svenska regeringen lycka till och hålla tummarna för att politiken går vägen. Men jag kan inte förmå mig till det. Inget som regeringen gör ger mig hopp.

Tanken att politiken faktiskt spelar roll är skrämmande och ju större roll desto mer skrämmande. I välutvecklade och välmående länder så gör politiken inte så mycket nytta och ej heller så mycket skada. Men i länder med svag självkänsla och osäker utvecklingskraft så spelar politiken stor roll, inte minst därför att den kan ställa till stort elände. Så känns det alltmer i Sverige. Politikerna blir farliga för nationen.

58 reaktioner på ”Är Sverige som USA eller Brasilien?

 1. Christer L skriver:

  Den brasilianska fröken kan skilja mellan sak och person. Men Trump har hon nog fel om. Inte konstigt eftersom det mesta som publiceras i MTM uppenbarligen skrivs av aktiva politiska motståndare till Trump. Han har emellertid fått 52% ”approval rate” nu senast, vilket är mycket högt med tanke på publiciteten. Det hade de som ville ha det inte räknat med, att det skulle bli så här.

  Gillad av 9 personer

  • Staffan Persson skriver:

   Det kanske också handlar om skillnader på personligheter? Bolsonaro ger ju ändå intryck av seriös politiker, låt vara något amatörmässig.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Nämn en enda (1) ledande svensk politiker som en tillnärmelsevis förefaller vara lika seriös som Donald Trump! Jag känner inte till någon. Inte en (1). Inte någon.

    De är alla pellejönsar. Trump är serious as cancer.

    Gillad av 8 personer

   • Kalle skriver:

    Ett stallttips till Löfven. Ta en Kom Vux kurs i demokrati. Där lär dom ut att alla medborgare har rätt till förslag. Därefter vaskar man fram förslaget som majoriteten kan rösta på.
    Allas lika värde gäller inom demokratin. Det inkluderar även Sveriges näst största parti efter S dvs SD. Dää Duu!!!

    Gillad av 2 personer

   • olle reimers skriver:

    Den där inställningen att Trump inte är seriös; undrar vad den kommer ifrån? Antagligen för att inte har politikerbakgrund eller uppför sig som politiker anses skola borda göra.

    Betänk följande. Trump är dollarmiljardär. Han har en vacker fru. Hotell golfbanor, Framgångsrik TV-show med hög popularitetsgrad.

    Nu har han tagit ett jobb där halva beflkningen lärt sig hata honom. Han riskerar hela tiden att utsättas för fysiska attentat. Likaså hans familj. Han skänker bort sin lön. Han jobbar 20 timmar om dygnet.

    Varför?

    Han vill något. Han har följt den amerikanska politikne på nära håll i trettio år och vet vad som är fel. Han tacklar problemen head-on för han vet att det är enda chansen. Han rensar i ett korrumperat träsk där han säkert har 80 % emot sig, även från det egna partiet. Han vet aldrig riktigt vilka som är hans vänner. Många är beredda att hugga honom i ryggen, när som helst.

    Trump slätar inte över. Han är brutal och oborstad. Han kommunicerar direkt med folket..

    Utan Trump hade vi fått Hillary Clinton; kanske den mest korrupta och ondsinta politikern någonsin. Med henne hade all frihet varit slut. Det verifieras av den kamp som spelas upp mitt inför våra ögon just i detta ögonblick. Avslöjandena om statskuppen från landets högsta jurister och poliser visar detta.

    Vi behöver Trump, vad än vi tycker om honom och hans stil.

    Gillad av 6 personer

 2. pllay skriver:

  Den enda vägen ut ur nuvarande politikervälde är att dessa driver landet till en kris.
  Den demokratiska vägen att byta ut våra politiker har stängts, det är partiledningarna som avgör vilka politiker vi har att välja på, inte folket.
  I andra länder på dekis träder militären in och återstartar systemen då korruption och vanskötsel gått för långt, Sverige saknar militärmakt, våra politiker har avskaffat den.
  Eftersom den demokratiska vägen såväl som den militära är stängda för att byta ut våra politiker återstår endast inbördeskrig eller ekonomiskt sammanbrott, vilket naturligtvis leder till samma resultat, maktskifte genom våld.
  Historien har otaliga exempel på hur korrumperade, totalitära makthavare har avsatts på våldsamt sätt däremot känner jag inte till något där sådana frivilligt stigit åt sidan till förmån för demokrati.

  Gillad av 16 personer

   • pllay skriver:

    Frivilligt var nyckelordet, de har avsatts med våld eller genom en statskupp.
    Demokrati införs då samhällets elit tröttnat på att ständigt slåss för sin överlevnad, demokrati legitimerar elitens maktinnehav.
    Demokrati är det kulturellt mogna och civiliserade samhällets kompromiss.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Pllay, du tager miste. Det har mycket sällan varit fråga om revolution, och revolution har mycket sällan lett direkt till demokrati.

    Schweiz är väl det enda exemplet på att ett folk tagit makten över sitt eget område, men även Schweiz var till en början ganska lite demokratiskt, den breda demokratin har genomförts stegvis och alldeles frivilligt. Den engelska monarken har genom stegvisa reformer alldeles frivilligt givit upp sin makt till parlamentet. Pinochet i Chile införde alldeles frivilligt demokrati sedan skurken Allende hade avskaffat den. O. s. v. Kom gärna med motexempel om du känner till något!

    Själva idén att man kan stiga åt sidan för demokrati är felaktig. Den finns inte där, alldeles naturlig och av sig själv, under ytan, redo att stiga fram när någon annan stiger åt sidan. Inte alls! I stället är det uppenbart att en demokrati nödvändigtvis måste införas genom beslut som fattas i det system som föregår den.

    Gillad av 1 person

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Inbördeskrig….svenskar har ingen som helst vilja till något sådant. Av de två exempel Du nämner så blir det det ekonomiska sammanbrottet som kommer – som kanske kan ändra något.

   Men det är sorgligt att vi inte kan enas kring överförandet av den politiska makten från de 100-åriga maktfullkomliga, ideologiska partisystemet (numera fake-ideologiska) till att börja bygga upp ett nytt och verkligt demokratiskt system, typ någon form av DELTAGAR-DEMOKRATI, så att vi finge lite större inflytande över våra skattepengar.

   Gillad av 3 personer

   • Thor skriver:

    Ja, det ser mörkt ut. Två av våra värsta politiker åtnjuter enligt main stream media högt förtoende: Margot Wallström och Anders Ygeman. Den senare borde heta Ynkeman, trots fantastiska ekonomiska privilegier vill inte ynkemannen göra rätt för sig. Skryter om att 5 dagars militärtjänst fick räcka för honom. Ett hånflin mot det svenska försvaret. Hur är de svenskar funtade som ger en sådan person högt förtroende?

    Gillad av 6 personer

  • Axel skriver:

   Min skadeglädje kommer i full blom när det avslöjas att Löfven har mardrömmar. Dom handlar om när muslimerna inte längre röstar på honom och hans parti blir som Liberalerrna.
   Finns det Svenska gråsossar nu för tiden???

   Gillad av 1 person

 3. Eva Danielsson skriver:

  Det är den här känslan och insikten som gör det svårt att sova på nätterna. Det är allvar nu. Ett välmående Sverige kunde tåla idiotiska politiker. Nu har dessa politiker både lagt sig till med större och mer orubblig makt plus att de aktivt och avsiktligt går in för en politik som raderar detta välmående. Staten är större än någonsin och Magdalena tänker skinna svenska skattebetalare ännu mer. Invandringen ska öka liksom den välfärd de ska förses med. Medan äldre svenskar svälter. Islamiseringen uppmuntras och IS-mördare går inte bara lösa utan curlas omsorgsfullt av de styrande.
  Politikerna är flera och mäktigare än någonsin och de är mindre intresserade av de skattebetalare som de räknas som valda av och som bekostar hela kalaset, än någonsin. Steg för steg förs vi mot en totalitär stat utan individuella friheter och ens något försök till demokratiskt system.
  Såklart det är en farlig situation. För människorna.

  Gillad av 26 personer

 4. nanga parbat, Makalu, lhotse, cho oyu, kanchenjunga, Makalu, och annapurna, kände inte danske mand, fast på mor chomolungma han sig befann, himlen mera blå än någonsin i danske land, ej ens från himmelsbjergets rand skriver:

  Det var en bra analys. Då röstar vi SD nästa gång, tumme på det?

  Gillad av 13 personer

 5. Håkan skriver:

  En insiktsfull krönika av Patrik Engellau i en koncentrerad form och utan yvigheter och den bör läsas och begrundas i vida kretsar och inte bara av de som läser på DGS.
  Det handlar om att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt och att kunna göra realistiska konsekvensanalyser, förmågor som är sällsynta i debattklimatet sådant det blivit.

  Gillad av 4 personer

 6. JL skriver:

  “Jag skjuter mig själv i foten när jag gläds åt våra härskares klanterier. ”

  Jag trot du har fel här.

  Gissar att vi kan vara överens om att dagens politik är en katastrof för Sverige på både kort och lång sikt?

  Är det inte då bäst att politikerna misslyckas omgående och övertydligt, med allt?

  Ju snabbare den hjärntvättade massan av väljare inser att befintlig politisk ledning är en katastrof, ju snabbare kan det bli en vändning med sundare styre.

  Man vill inte att en värdelös fotbollsmålvakt råkar rädda några bollar och därmed får fortsatt förtroende framöver.

  Nu tror jag ifs av “tipping point” redan är passerad för Sveriges del, men helt säker är jag inte.

  Lite hopp finns kvar.

  Kanske har vi ett företagarvänligt Sverige med asylstopp, en KD/MED-regering, <5% muslimer, och ett massivt återvandringsverk som största statliga myndighet om 10-15 år.

  Allt ”kan” hända , eller?

  Gillad av 12 personer

  • Leif Nilsson skriver:

   Du hoppas på ”en KD/MED-regering, <5% muslimer, och ett massivt återvandringsverk som största statliga myndighet om 10-15 år.”
   Det hoppet verkar dock inte vara realistiskt. Utan SD och AfS, lär det knappast vara möjligt, att genomföra de nödvändiga förändringarna!

   Gillad av 4 personer

   • JL skriver:

    Nej, tror såklrt inte heller det är realistiskt. Det är också därför vi är utskrivna från Sverige.

    Hoppas gör jag ändå. Många bra människor som är kvar och inte kan (eller vill) kapa banden såsom vi gjort.

    SD får såklart gärna vara med också. Poströstade på dem då det kändes som en röst på MED var bortkastad, och KD fortfarande var allians-kompisar med Annie.

    Allt för att slippa den befintliga politkerklassen (Ebba och KD numera undantagna) som absolut ALDRIG kommer kunna fatta de ”extrema” beslut som krävs.

    Extrema med svenska mått mätt menar jag då. Typ att prioritera medborgarna väl framför allt annat, sånt som många andra länders regeringar gör.

    Hoppas ändå att den svenska koncensusmentaliteten kan bli räddningen som gör att det svänger riktigt snabbt.

    Tyvärr lär det krävas minst t.ex. några vidriga terrordåd på hemmaplan, som berör en stor del av befolkningen känslomässigt, innan det eventuellt svänger.

    Som en parentes blev jag för några timmar sedan påmind om hur annorlunda tongångar går utanför Sverige.

    Diskuterade öppet med en trevlig äldre baptistpastor, och beskrev hur Sverige numera har ca 10% muslimer. Han skakade förvånade på huvudet och sa att Sverige ber om en katastrof. Sedan ägnade sedan 20 minuter åt en utläggning om hur islam är en totalitär våldsideologi. Inget nytt för min del, men intressant att höra en ”man av gud” tala så extremt icke-pk.

    Gubben var om möjligt mer islamkritsk än jag.

    Sannolikheten att liknande samtal skulle kunna i träffa i Sverige?

    Gillad av 2 personer

  • Vax skriver:

   KD/med du skämtar inte? Eller också lyssnar du inte på vad KDsEbba säger, hon stödjer regeringens invandrarpolitik fullt ut.
   Sjuklöverpolitiker samma andas barn.
   Tyvärr har inte merparten av svenska väljare fattat det. Eller också har de det och vill ha det så här.

   Gillad av 1 person

   • Annapurna skriver:

    De sätter sig själv och sin moraliska pk-vandel över gångvåldtagna tonåringar som kastas i lejonets gap. Jag röstar KD! Strunt i våldtagna barn! Se på mig! Inlägget går rakt emot Patriks andemening. För guds skull låt oss inte ta nåt ansvar, rösta på KD.

    Gillad av 3 personer

 7. Jari Norvanto skriver:

  ”Därför håller jag på honom även om han tänker som en grottmänniska.”

  Vore intressant att höra om ”portugisiskafröken” analyserar sin position och aversion, om det går bättre för Brasilien. I Västerlandet går det minst tretton koketterande ”goda” på dussinet.

  Gillad av 2 personer

 8. Hosianna skriver:

  Ah, Patrik, vi skulle låtit Sverige vara Sverige; svenskt och demokratiskt…

  … men det enda vi skräckslaget kallsvettiga, klarvaket mardrömsridna medborgare egentligen kan göra just nu är att tålmodigt försöka förklara fakta, frimodigt försvara våra västerländskt civiliserade, kulturkristna värderingar – och frankt försöka övertala gud och alla människor…

  … att rösta fram ”härskare”, som vill oss och vårt land väl: Sverigedemokraterna.

  Gillad av 4 personer

 9. Dandersan skriver:

  Sverige håller jag på i alla lägen.
  Om det går bra för oss blir jag glad och kanske även gynnad.
  Ser att de rikare blir rikare och S via Magdalena vill åtgärda detta.
  Samtidigt framgår det (SVD idag) att även de med lägre inkomster får det bättre.
  Senaste perioden tom så att de med lägst inkomster (nyanlända) får mer ökning än andra.
  Men GINI koefficienten är på väg åt fel håll säger S.
  Senast jag kollade var det Rumänien som hade lägst GINI koefficient.
  Vet inte S det?

  Gilla

  • Dandersan skriver:

   OT
   Plånboken i P1 kritiserar premiepensionssystemet.
   De som valde fel fonder får sämre utfall.
   Det måste vi göra något åt säger Strandhäll.
   Hon sitter i samma regering som Magdalena Andersson som vill införa högre kapitalskatter.

   Kanske borde bägge fundera över kapitalinkomster och hur de uppkommer.
   Genom risk får man olika utfall. Oftast väldigt bra-ibland väldigt dåligt.
   Vilket var syftet med egna valen i premiepensionssystemet.
   Upplysning om hur riskkapitalister bidrar till tillväxten!

   Gillad av 1 person

 10. Hans Högqvist skriver:

  Jag har problem med att bestämma mig för om de makthavande i Sverige är onda utomjordingar eller om det bara är så att idioter har lyckats ta makten i landet.
  Med tanke på att maktens åsikter och tentakler har lyckats infiltrera alla aspekter i det Svenska samhället lutar jag åt onda utomjordingar och snart kommer de fram som de väl programmerade ödlor de är, konflikten blir tydlig och —–?
  Civilsamhället i Sverige är för svagt vilket innebär att landet står eller faller med den politiska sfärens beslut. Ett helt absurt förhållande!

  Gillad av 7 personer

  • Maja Dacke skriver:

   Skräcködlor och ruggugglor överallt – på myndigheter, bland tjänstemän och du möter dem på stan … För att inte tala om dem som tagit över överstyrningen – räkna inte med att det behövs några utomjordingar som hjälp till dem eller oss. Vissa ansikten som virvlar i media är förstås sådana att man närmast önskar de drar av sig maskerna.

   Gilla

 11. Jonas Nilsson skriver:

  Sverige är som USA därför att vi är invaderade därifrån sedan 1980-talet med kulmen i Reinfeldts administration. Numera är väl det inflytandet jämförbart med det gamla tyska inflytandet.
  Men när inte Ryssland ville bli som USA, de hade ju jobbat på alternativa perspektiv under längre tid, fick de pröva på andra sidan myntet.
  Vi kommer nog att tuffa på oavsett. Vi är ett litet folk i ett rikt land. Troligtvis faller trygghetssystemen samman men det får vi närmast skylla på vår egen bekvämlighet eller har det förstörts utifrån? Fattigdomen sprider ut sig igen.
  Men våra grannländer?
  Om vi säljer ut även Östersjön då tror jag Baltikum faller. Ryssarna skulle aldrig acceptera att ”Europa” skulle lyckas att stänga den utfart som Peter den Store öppnade. Man skulle säga samma sak där som man säger på Krim. Som man sa redan i Krimkrigets dagar, då Bomarsund byggdes och vi förberedde flytt av huvudstaden till Karlsborg.
  Amerika drivs på av hämndgiriga balter? Kan gammelskandinaver i USA nyansera? Eller är det Kina som avgör?
  Min ryske gode vän skojade(?) runt 2005, på fråga om vilken rysk president som skulle sitta 2015, att det då skulle sitta en kines där. Vår föreställning om Putins möjligheter att styra tror jag är grovt överskattade. Han sitter i händerna på sina oligarker varav Kina förefaller vara en av de tyngre. Sitter vi i samma sits?
  Det räcker med att strömmen bryts för att vi tror att vi måste hoppa i Natofamnen.
  Jag tänker att våra värnpliktiga skulle få del av utbildningen i Baltikum, en månad i vardera land, för att fatta hur olika det ser ut på andra sidan havet. Jag undrar om amerikanarna ens gör skillnad på en polack och en est.

  Gillad av 3 personer

 12. V for Vendetta skriver:

  Varken Brasilien eller USA har tagit fenomenet så långt som Sverige nämligen att det goda blir det onda. Jag hade besök av Jehovas Vittnen en gång och under samtalet påtalade jag en strategi, nämligen om jag vore djävulen skulle jag absolut företa mig goda gärningar som skulle dölja de onda och på så vis ta herraväldet över människorna och jorden för att slutligen kunna regera med eld och svavel. Nu är jag inte alls en troende man men strategin är utmärkt även för de som är mer troende än jag men även för de som är mindre troende. Att förklä ondska i godhet är beprövat och det har visat sig fungera och gör så även idag i vårt politiska klimat. 7 partier tillåts på mer eller mindre effektiva sätt att rasera landet men det parti som vill sätta en gräns för denna våg av destruktion fryses totalt ut och när dess partiledare ställer sig i fikakön i riksdagshuset lämnar de ”goda” partiernas representanter den samma. Vem har nycklarna till framtiden kan man undra? Och vilka motståndare kan man önska en framgång för så om ens den egna tillvarons tryggande?

  Gillad av 6 personer

 13. Göran Holmström skriver:

  Patrik en mycket bra text med kloka tankar om att kunna skilja på person och att irritera sig på idiotin som dom står bakom.
  Önskar bra att det vore så lätt att förenkla Sveriges bekymmer! Lite förenklat så skulle jag då kunna hävda att invandringen kostar i runda slängar 300 miljarder (vilket den förmodligen gör) , ekonomiskt ger den ingenting. Våra politiker avskaffade ett starkt försvar, samt gav princip bort fordon, beredskapslager och vapen. Ersatte det med ett odugligt MSB, som vars handfasta råd är att vatten finns i cisternen på toaletten om vattenbrist råder samt bajsa i en plastpåse och ha lite konserver hemma, kryp in under bordet och värm dig med ett värmeljus.
  Dessa 300 miljarder kunde gått på ett gott civilförsvar, bättre sjukvård och rättsväsende, säg att 30 miljarder gått till att hjälpa, ”flyktingar” på hemmaplan.
  Till det kommer alla dolda kostnader och belastningar av systemen!
  Tandvård för 50 lappen en nära till familjen arbetar på folktandvården i Värmland, hon berättar att vanliga vårdagar hamnar i kö och resurserna räcker inte till. Lika med sjukvården, rättsväsendet och all annan samhällsservice.
  Dom går på knäna! Är det inte politiska krav som knäcker dom så gör, ”Dom blivande vinsterna” det, nu ska vi alla kavla upp armarna och dra vårt strå till stacken dels genom att arbeta till 70 år, dels med skattehöjningar och till det fasa ut både kött och förbränningasmotorn.
  När utopin är här elcyklar till alla kombinerat med inställda tåg alternativt häst och vagn. Som fredagsmys Quorn biffar och ingefärsdrink (givetvis alkoholfri)
  Kommer våra styrande vara nöjda då?

  Gillad av 8 personer

 14. Göran Holmström skriver:

  Forts (vårdtagare) suck skrev det kollade, men den ändrade på egen hand.
  Nej jag tror inte dom som styr kommer nöja sig, det kommer alltid finnas, orättvisor ” som måste jämnas ut, samt fördelas om! Det enda vi vanliga kan vara säkra på är att, ”Eliten” kommer inte göra avkall på något dom önskar eller ser sig förtjänta av. Utan det är deras rättighet då dom bär samhället och ett tungt ansvar. Om den framtiden slår in att vi blir världens lyckligaste fossil och köttfria land. Eller om det jag tror mer på nämligen att ekonomin störtdyker.
  Och en lågkonjunktur modell större sveper in, där mat måste ransoneras,
  Polisen kan bra rycka ut till dom som, ”mutar” menar ger bidrag till verksamheten. Ja fortsättningen på det är att samhällskontraktet kommer brytas fullständigt och vi alla får klara oss bäst vi kan. Topparna kan glida undan ett litet slag tills mat och pengar fullständigt sinat sedan drabbas dom av kaoset ändå.
  Det finns ett tredje alternativ, där vi kommer få tre samhällsskikt.
  1. Topparna dom ”utvalda” med lyx och resurser av alla slag så styr dom massorna, den nya adeln bakgrund spelar ingen roll, förmågan att leka charader och säga rätt saker gör det.
  2. Den stora massan, oavsett din förmåga så väntar ett kugghjulsarbete någonstans, bostad samt vad du äter är bestämt. Även resmål, allt styrs av ”miljön”.
  3. Den bidragstagande massan, allt är fritt bara du röstar rätt,

  Just där så är min tanke Sverige är kört om vi alla inte kavlar upp armarna och kastar ut lögnarna vid makten.

  Gillad av 3 personer

 15. Tritonen skriver:

  Tyvärr ser jag SD som både problem och lösning. Förekomsten av SD som sanningssägare och kritiker av den förda politiken har fått övriga partier att klumpa ihop sig i en ”anständig” Sjuklöver. Ju mer verkligheten har gett SD rätt, ju hårdare har 7K låst sig. Nu är det ingen, som på allvar vågar lämna den ohållbara floskelpolitiken. Nu handlar det mesta om ”värderingar” och ”rätt sida om historien” för att klamra sig kvar vid makten – argument som i sin abstraktion är svåra att bemöta. Ändå finns ett visst hopp om att nationella rörelser i Europa ska kunna förändra EU genom det kommande valet. Kanske.

  Gillad av 2 personer

 16. Den fjärde statsmakten skriver:

  Det går säkert att skriva en tjock avhandling om svensk myndighetsutövning och dess koppling till politik. Hur relationen förändrats över tid. Rent schablonmässigt byggdes förr myndigheter upp av kompetens. Lät sig genomsyras av ett oberoende. Men politikerna har upptäckt att de kan utsträcka den egna makten genom att politisera myndigheterna. Man rekryterar inte bara politiska överrockar utan även aktivister.

  Och nu skall kvinnorna hjälpas fram. Man vill driva på.Till nästan vilket pris som helst. Därför innehåller regeringen lika många kvinnor som män. Positiv särbehandling eller en jämlikhetens naturlag? Kön blir alltmer överordnat. Förmodar att det slår åt båda håll – lite provokativt sagt.

  Hur som helst. Kombinationen makt, politik, kön och aktivism har utvecklas till en ny typ av brygd. Extra känslig och riskfylld när samhällets tekniska sårbarhet ökar. Inte minst genom en ökad datorisering. Som främmande makter även tagit in som en ny arena för en mer lågintensiv krigföring. Även som ett potentiellt hot. Under medborgarnas radar.

  Myndigheterna får allt svårare med sina prioriteringar. Istället för att förbli vid sin läst, och läsa de nya farornas tecken, ser vi mer av likabehandlingsplaner och genuscertifieringar. Mer av normkritik. Mer av olikhet i hudfärg, etnicitet, religion, härkomst och sexuell läggning. Mer av mångfaldsplaner för personalen, än av överordnad kompetens.

  En postkolonial vind drar fram genom myndighetssverige. Anställda strömlinjeformas till att tänka som maktens män och kvinnor. Politikerna sträcker ut sin makt. Inte ens högt ansvariga ministrarna kan hålla fingrarna i styr. Knäpper höga utländska dignitärer på näsan, via Twitter. Gillar att provocera i en aktivistisk stil.

  Oavsett växling vid makten sitter dessa maktens ideologiska och politiska härförare kvar. Och antalet skandaler växer. Där sakliga prioriteringar ersatts av demagogi och myndighetsaktivism. En toppstyrning av samhället utefter ideologiska utgångspunkter har gått och blivit norm. Där även jakten på oliktänkande normaliserats. En mycket farlig och antidemokratisk utveckling. Vem har längre förmågan att lägga en nation under lupp – när den tredje statsmakten vikt ned sig?

  Gillad av 6 personer

 17. Aha skriver:

  Förtroendet, eller snarare föraktet för politikerna kan skalas av på några olika sätt.
  Först kommer de genuint förbannade i läsekretsen i Nya media såsom Det Goda Samhället, handlar väl om några hundratusen. Till det kommer ett par miljoner svenskar som är förbannade över utvecklingen (som ännu hittat till Nya media). Där hittar man alla SD-väljare. Lägg därtill allmänt missnöje bland övriga borgerliga väljare och det handlar om en fyra miljoner som har lågt förtroende för politikerna.
  Vänsterväljarna är väl för tillfället mer nöjda över sina politiker (liksom de är för public service).

  Man kan ju tycka att det dåliga förtroendet kan vara något som stämmer till eftertanke hos de berörda. Koreografin med en partisk och ytlig media tillåter dock inte det. Media är politikernas primära väljarskara. De säger vad media vill höra.

  Politikerna kommer fortsatt att spela i samma liga som hästhandlarna.

  Gillad av 1 person

 18. Astrid skriver:

  50 procent amerikander för Donald Trump, den andra hälften emot. Polariseringen för eller emot globalismen klyver folket på ett farligt sätt.
  För eller emot monopolkapitalism; globalistoligarkin, de rikaste av de rika. Vilka spänningar det skapar!

  Globalisterna hatar Trump som pesten för att hans arbete att stoppa NWO, nu i slutskedet av dess fullbordan. För antiglobalister i hela Västvärlden är Trump hjälte, den som efter John Kennedys ambition vrida centralbanken ur händerna på ”globalistmaffian”, åter på allvar hotar oligarkins makt över finanssystemet. Båda bröderna Kennedys öde förskräcker.

  Min egen spekulation är om Olof Palme var på väg att byta sida, från en Saulus till att bli en Paulus? Mordet kan ha varit en kupp i samarbete med inhemska Palme-hatare.
  Om OP fått leva kanske Sveriges tragedi kunnat undvikas. Han var för invandring, men inte på det besinningslösa sätt vi nu upplever, utan menade att invandringen skulle vara ömsesidigt bra: både för migranten och landet som tar emot. Nu plundras vårt land.

  Den grymma polariseringen och politiseringen återspeglas i språket. ”Hen” väcker vrede. ”Allas lika värde” avser markera än mer tydligt. ”Öppna era hjärtan” är hämtat från kyrkorummet, så försåtligt. O s v.
  Vem är vän, vem är fiende? Tryggheten dras undan fötterna och vi vet allt mindre vem vi kan lita på. Den som förr verkade trovärdig inger farhågor om att hyckla och vilseleda.
  Människorna längst ner i pyramiden är utlämnade och övergivna och de som på riktigt behöver hjälp får ingen.

  Gillad av 5 personer

  • O.T. skriver:

   Inte ens sjukvården kan vi lita på numera. Och väntetiderna lär öka.
   I JÖK överenskommelsen framgår att sjukdom ska bli ett skäl att gå asyl.
   Konsekvensanalysen Svenska cancerpatienter får vänta alltför länge på behandling och operation. Ingen region i landet klarar av målet att operera patienter med prostatacancer inom 61 dagar, vilket är ett mål för vården. Även när det gäller bröstcancerkirurgi är väntetiderna alldeles för långa.

   Cancerfonden har låtit undersöka köerna och väntetiderna för landet cancerpatienter. Den vård som patienten får är bra enligt Cancerfonden, men patienterna får vänta för länge på sin behandling.

   Orsaken till de alltför långa väntetiderna är att det saknas läkare, sjuksköterskor, operationssalar, vårdplatser och tid för att kunna utföra kirurgi eller annan nödvändig behandling. Bristen på urologer och patologer är påtaglig på många svenska sjukhus.

   https://nyadagbladet.se/ som vanligt med sin frånvaro.

   Svenska cancerpatienter får vänta alltför länge på behandling och operation. Ingen region i landet klarar av målet att operera patienter med prostatacancer inom 61 dagar, vilket är ett mål för vården. Även när det gäller bröstcancerkirurgi är väntetiderna alldeles för långa.

   Cancerfonden har låtit undersöka köerna och väntetiderna för landet cancerpatienter. Den vård som patienten får är bra enligt Cancerfonden, men patienterna får vänta för länge på sin behandling.

   Orsaken till de alltför långa väntetiderna är att det saknas läkare, sjuksköterskor, operationssalar, vårdplatser och tid för att kunna utföra kirurgi eller annan nödvändig behandling. Bristen på urologer och patologer är påtaglig på många svenska sjukhus.

   https://nyadagbladet.se/

   Gillad av 1 person

 19. Sixten Johansson skriver:

  Sverige som system är mycket mer likt DDR än USA, men mentaliteten hos etablissemanget och en stor del av befolkningen motsvarar mentaliteten hos demokraterna i USA, särskilt i den akademiska världen. De har länge levt och verkat i samma PK-bubbla, fast svenska vänsterkretsar ofta uttryckt USA-fientlighet.

  PK-isterna i Sverige är lika bisarrt utflippade ur verkligheten som snöflingekretsarna i USA. Även om det kan se ut som välvilja och rörande barnslighet på en 5- eller 14-årings nivå, blir sådana mogenhetsnivåer och personlighetsdrag livsfarliga, när de delas av hela västvärldens politiska klass, som har makt nog att använda länder, befolkningar, världsdelar, hela den västliga civilisationen som bollar att leka med och sparka.

  Det likhetsaxiom (+ ifrågasättandetabu) som slogs fast i USA 1954 är än i dag även den svenska PK-bubblans centralpelare. Det stöds av toleransaxiomet (tolerans = godhet = högre stående människa) samt de liberala frihets- och rättighetsdogmerna. Vidare pumpas bubblan upp av Mammondyrkarnas, reklammakarnas och andra babbelianers magiska tänkande, som kan göra alla troende (nästan) likvärdiga och (nästan) lika goda som PK-isterna.

  I 65 år har man i USA försökt förverkliga likhetstanken, men allt har misslyckats. Satsningarna har t o m förvärrat situationen, fast svarta och vita har samma språk, historia och kultur. Men de svenska härskarna vill storhetsvansinnigt visa att de är bäst genom att integrera vilt främmande, analfabetiska, sverigefientliga folk.

  Gillad av 4 personer

 20. rolfholmen skriver:

  Jag vet ingenting om -Brasilien, förutom det du skriver (och SVT). Däremot känner jag lite till om Öst-Afrika och speciellt Tanzania. Vi (Sverige) pumpar in ca. 1000 miljoner i bistånd varje år. Det har vi gjort i 50 år. På SIDA:s hemsida kan man läsa att det långsiktiga målet är att avskaffa bidragsberoendet. – min formulering – SIDA uttrycker sig något annorlunda. Vet också att Tanzania är ett fattigt och genomkorrupt samhälle. Jag vet för jag har varit i kontakt med, både på hög nivå ner till den enskilde polisen på gatan. Så, min undran är, varför skall vi, år efter år, underhålla detta korrupta system?
  Tanzania är på ett sätt ett föredöme i Afrika – inga stamkrig trots att stamtillhörighet är så betydelsefullt i Afrika. Julius Nyerere gjorde en del gott men han körde också landets ekonomi i botten, det har man inte hämtat från ännu. jmf Maduro i Venezuela.
  President Magofuli (ursäkta stavningen) gick till val på att bla. utrota korruptionen- han har misslyckats totat. Helt enkelt beroende på att lönenivån är sådan att folk inte kan försörja en familj på sin lön- man tvingas att hitta ”alternativa inkomster”. Vad han däremot lyckats med är att inskränka yttrandefriheten och öka hatet mot sexuella minoriteter. Klassisk härskartaktik, typ DDR. Tråkigt.
  Ja, jag är sorgsen, för jag har mött så mycket värme och medmänsklighet i landet samtidigt som politiken förgiftar tillvaron. Samtidigt inger det hopp, att människorna ”på gatan” fortsätter att vara just människor.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Tanzania är och förblir ett socialistiskt rövhålsland. Andra länder fick inga bidrag, men blev rika i stället. Nyerere är en av historiens största skurkar, eftersom han var socialist. Så enkelt är det. Alla bidragsbetalningar till Tanzania skall ställas in omedelbart. SIDA måste upplösas och alla som arbetar där få yrkesförbud i statsförvaltningen.

   De kan lära sig att programmera!

   Gillad av 6 personer

 21. lookslikeanangel skriver:

  ”Det är allvar nu” skriver Eva ”Jeanne” D’anielsson

  Exactemente

  Nu har vi slut på ”huskurerna”. Vi har behövt mer proffsig vård en längre tid.
  Var finns allmänläkarna och specialisterna?

  En bekant till mig; medicinforskare, funderar på att lämna landet.
  Själv har jag börjat titta efter att nödutgången i alla fall inte är belamrad.
  Fegt? ….. kanske.
  Men är det inte så att mot dumheten kämpar gudarna förgäves?

  ”Systemkollaps” var det någon som sa (Var det Margot Wallström??!).
  Faktiskt en riktigt bra analys. Sverige idag är som en maskin som behöver
  oljas och servas, eventuellt bytas ut, men istället ska den belastas
  och fortsätta att stressas.

  En djävuls ”let’s dance”….

  Gillad av 1 person

 22. Lars skriver:

  Inte mycket att reta sig på, snarare lämpligt bli uppgiven över politikerna och sluta bry sig. Utvecklingen ångar på vare sig det går bakåt eller framåt och jag blir inte yngre så när man 2018 inte förmått ta tag i problem som varit synliga under trettio år så får man konstatera att politikerna oavsett läger är inkompetenta och saknar förmåga.

  Politikerna är dock inte samhället, samhälle och ekonomi är segare än vad man tror, men frågan är om vi inte är i slutet av ett förlopp med sönderfall där det politiska och mediala systemet format detta sönderfall.

  Men politiskt saknas alternativ. Vänstern är ingen genuin, kunnig, ekonomiskt påläst vänster och högern är nyliberal multikulti globalister och något konservativt block kommer inte att få ordning på situationen. Vad som krävs är en socialdemokratisk förnyelse, för det ledarlösa partiet fullt med politruker kan inte hantera detta och det krävs för att partierna till höger och vänster ska få det motstånd de behöver för att utveckla real politik.

  Gillad av 1 person

 23. Jan Andersson skriver:

  Jag funderar på vad regeringen sedan sjuttiotalet hittat på för reformer som varit bra för mig och min familj, Jag kan inte komma på något. Allt har varit jävelskap.

  Gillad av 2 personer

 24. Hawwa skriver:

  Tack för dina visa ord. Det är resultatet som räknas.
  Vad man låter sig provoceras av berättar mycket om vem man är.
  Att politiker på olika sätt låter sig korrumperas är inte bra och visst är det irriterande (understatment), men hur påverkar man bäst situationen?
  Kruxet är att politikerna är valda och att väljare envisas med att köpa en annan argumentation än den man själv kanske ser som given. Men det är det enda grupp det är (kan vara) lönt att bearbeta. Politiker kommer inte att förändras, de har alldeles för mycket att försvara.
  De flesta tror jag alltjämt röstar med fötterna, det tar tid att förstå att saker förändras, i synnerhet om man inte ser några direkta tecken i sin vardag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.