Bard och den stora tutten

Jan-Olof Sandgren

Hade Alexander Bard planerat att bli filosof, skulle han nog inte inlett sin bana som sexarbetare i Amsterdam – där han enligt legenden, mot betalning brukade läxa upp uttråkade heteropar med läderpiska (eller något i den stilen).

Han hade nog heller inte satsat på en karriär som popikon, låtskrivare i Melodifestivalen, jurymedlem i Idol, rådgivare åt Annie Lööf, eller inledningstalare på Pride (för att senare högaktningsfullt be samma organisation dra åt helvete).

Kanske hade han varit mer noga med att följa en ideologisk kurs – och inte vacklat mellan tre olika religioner och närmare ett halvt dussin politiska partier, för att slutligen fastna för kombinationen zoroastrism och Medborgerlig Samling.

Framför allt hade han nog skaffat sig en respektabel bas; som professor vid någon humanistisk fakultet, skrivit djupsinniga kulturartiklar, umgåtts med Horace Engdal och några gånger om året uttryckt lågmält excentriska åsikter om tillvarons förfall.

Nu gjorde han inget av allt detta, så egentligen finns bara ett skäl att ta Alexander Bard på allvar. Och det är att han påfallande ofta säger kloka saker, ibland flera år före alla andra. Knappt något alternativt forum har de senaste åren försummat att bjuda in honom för att hålla låda i sådär 40 minuter, och det är mycket svårt att avbryta honom. Njut av hans egen svada här:

Hur kan vi?

Champagne med Henrik

Antipodden

God Ton

Dekonstruktiv kritik

Första gången jag upptäckte Alexander Bard var nog i det här klippet från 1995. Med kuslig exakthet förutser han hur internet skulle komma att utvecklas de närmast 20 åren. Det här var under en tid när majoriteten svenskar knappt hade lärt sig att skicka e-mail.

Bland hans övriga profetior kan nämnas: Att traditionell kunskapsinhämtning snart kommer att vara överspelad. I framtiden kommer allt färre att slösa tid med att gå på universitet för att skaffa sig akademiska poäng, som ändå ingen arbetsgivare bryr sig om. Folk med ambitioner kommer att lära sig det dom behöver via YouTube.

En annan av hans teser är att, hur mycket vi än satsar på att bekämpa Islamska staten och liknande terrorgrupper kommer det ändå att detonera bomber runt om i samhället, så länge det inte existerar en gemensam ”berättelse”. Något som ger de unga männen en uppgift, ett mål och en mening. Nationalstaten har hittills försett oss med den ”berättelsen”. Avskaffar vi den, innan vi hittat något annat att sätta istället, kommer det att smälla. Och det ordentligt.

Hans fokus på manlighet och dess betydelse, för onekligen tankarna till Jordan Peterson. Själv brukar han i all ödmjukhet hylla Peterson för att ha åstadkommit en ”popversion” av den filosofi han själv, i samarbete med Jan Söderqvist, utvecklat i ett flertal böcker sedan år 2000.

En annan Bard-idé är att könsseparatism nog kan ha en poäng. Om alla miljöer alltid innehåller exakt lika många män som kvinnor, kommer massor av energi att gå åt till att hantera sexuella vibrationer. Det spelar ingen roll om dessa vibrationer är verkliga eller inbillade, önskade eller oönskade, besvarade eller obesvarade. Det finns tillfällen när kvinnor behöver vara ifred för männen, och männen behöver vara ifred för kvinnorna.

Vidare anser han att den största katastrof som drabbat den moderna människan rent filosofiskt, och som hotar att knäcka hela västerlandets kultur, var när ”hjälten i rummet” fick träda tillbaka för ”offret i rummet”. Och skurken i sammanhanget är ingen mindre än den franske filosofen Jean Jacques Rousseau. Någonstans här såddes det frö – som senare i statens förklädnad skulle växa och svälla ut över alla bräddar, till det groteska monster som med en mycket ”Bardsk” terminologi kan kallas ”Den stora tutten”.

29 reaktioner på ”Bard och den stora tutten

 1. Fredrik Östman skriver:

  Alexander Bard är ju en kul och trevlig prick som kännetecknas framför allt av en enorm öppenhet och kreativitet och först i andra hand av kritiskt tänkande och konsekvens. Det kan jag betyga av personlig erfarenhet.

  Problemet med framställningen är att man inte räknar in de fall där Bard har haft fel i en nettoberäkning tillsammans med de fall där har har fått rätt. Jag har inte följt honom så noga att jag kan påstå att det finns sådana fall eller vilka de skulle vara, men själva hattandet i sig tyder ju på att så måste ha varit fallet. Hade han inte fel om Pride och Centerpartiet, t. ex.?

  Alexander Bard har ju rimligtvis en potentiellt ganska stor genomslagskraft. Hur kommer det sig att denna inte gynnade Medborgerlig samling bättre? Kom han för sent, eller hörs han för lite?

  Gillad av 2 personer

  • weasel skriver:

   Jo, han hade definitivt fel om Centerpartiet.
   Han hade i och för sig rätt i att Centerpartiet är ett parti som till stor del består av ”jävla miffon” och ”missfosterhjärnor” .
   Detta gör honom dock inte direkt till någon nutida Nostradamus , eftersom precis alla människor som jag känner har lyckats komma fram till samma slutsats . Och dom har , till skillnad från Bard, inte ens varit tvungna att gå med i partiet för att komma till insikt om detta.

   Tillägas kan att Centerpartiet har ökat med 146 % sedan Bard förutspådde att partiet kommer att dö och gå under.

   Gillad av 6 personer

  • patriotzz skriver:

   Han passar inte mot MED:s styrelses ambitioner.
   De kan ha ljutit olja på vågorna och tystat AB.
   Men man vet inte, styrelsen pratar inte så mycket med folket. Det finns enskilda som till viss del berikar sitt eget revir på ett fruktsamt sätt.
   Så finns det de som beter sig som de tre aporna.
   Hör inget
   ser inget
   säger inget.

   Gillad av 1 person

 2. einar askestad skriver:

  ”den stora tutten” manifesterar sig inte minst i media och behovet av sådana ting för sin ”identitet” mm. häri måste man säga att Bard är ett ypperligt exempel på den sjuka han själv diagnotiscerar.

  Gillad av 1 person

 3. Olle Holmqvist skriver:

  Krönikören:
  ” exakt lika många män som kvinnor, kommer massor av energi att gå åt till att hantera sexuella vibrationer. Det spelar ingen roll om dessa vibrationer är verkliga eller inbillade, önskade eller oönskade, besvarade eller obesvarade. Det finns tillfällen när kvinnor behöver vara ifred för männen, och männen behöver vara ifred för kvinnorna.”

  Jag har varit med experimentet och i den sexifierade åldern, åren efter puberteten. Föesta i klass med 15-åriga män.Intensiv spänning, konkurrens intriger,darrade i luften. Alla andra hade kvinnor. Knullade. Utom jag som sysslade med intensiv självbefläckelse. Påpassad ständigt i ett spindelnät av dallrande ond pennalism.Fläck på byxan. Observerat och för alla framhållet. Latent, verbal och verklig.

  Så gick jag om. Och (s) som var statsbärande på den tiden införde blandade klasser.Och – hela den onda pennalismballongen punkterade. Vi gick till frihet, avspändhet, naturlighet,. Min tro är vi – de senare – gick ut i vuxenlivet bättre rustade än vare sig pennalister eller deras offer. Många tog ju chansen att avancera från det utsatta till det uppsatta läget i ny omgivning. Ve dem !
  De blev de värsta.

  Gillad av 1 person

  • Moab skriver:

   Tror inte vår tid är mogen för diskussion om detta, vi kunde hantera detta fint, ingen tafsade på hårdrockskonserter, gjorde de det så skulle de fått på käften, och separationen kom av sig själv, få tjejer följde med och vindsurfade när det blåste över 15m/s, de gjorde annat då. Det är ju givet att all diskussion på denna punkt tas till intäkt för den muslimska vägen inte är så tokig, vilket den är, separation frivilligt är inte något som pk-ister eller muslimer förstår, de är underkastade.

   Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Väldig skillnad på skolan och arbetslivet. I skolan gynnas vissa och missgynnas andra av vardera alternativet. Det bästa skulle vare om föräldrarna kunde välja skola fritt och att även särskolor stod till urval.

   Varför skall staten tvinga fram en viss modell när varje elev är unik? Staten skall begränsa sig till att examinera.

   Gillad av 3 personer

 4. spekolatorium skriver:

  Bard var en stor besvikelse!
  Det var då när partiet Liberaldemokraterna skulle bildas. Bard var en av de högljudda grundarna. Det blivande partiet skulle likna till Stureplanscenter, den delen av Centerpartiet som Center velat bromsa då. Bard var mycket flitig på nätet och hade stora planer, tills han hoppade av till Centerpartiet! Han fräste åt alla besvikna; ”jag lovade ett liberal parti och om nu Annie Lööf väljs till partiledare då har vi ett liberal parti”!
  Ganska snart Bard lämnade Centerpartiet och förbannade kvinnorna där.
  Liberaldemokraterna blev aldrig någon parti och flera av grundarna har gått med i Center.
  Bard som filosof? En filosof som fiskar i grumliga vatten, skäller högljudd på alla, för att han inte får upp någon fisk!

  Gillad av 1 person

 5. Göran Holmström skriver:

  Nej denna krönika håller jag inte alls med. Alexander Bard var en av dom många som styrde Sverige i diket, Army of lovers, Dominika och resten
  Använde sina 15 minuter för att sko sig själva och bygga ett varumärke på lögner och manipulation, Ingen av dom har gjort ett hederligt handtag under hela deras liv. Kan ha fel i detta, men dom har bidragit till fler mediakåta individer endast. Att sedan göra avbön hjälper föga.
  Skriv hellre om en snickare som lyckats varit gift och behållt sin integritet istället
  till det uppfostrat ett par ungar som fått bra betyg och vettiga arbeten. Det är hjältarna.
  Vem som helst kan bli känd, med en raket i rökat och naken åkandes Hooverboard
  samt en kondom på skallen ligger världen öppen.
  Men många av oss säljer oss inte så billigt!
  Ber om ursäkt för mina hårda ord, men står fast PK rörelsen bygger på liknande fånerier.

  Gillad av 12 personer

 6. Jari Norvanto skriver:

  ”Bland hans övriga profetior kan nämnas: Att traditionell kunskapsinhämtning snart kommer att vara överspelad. I framtiden kommer allt färre att slösa tid med att gå på universitet för att skaffa sig akademiska poäng, som ändå ingen arbetsgivare bryr sig om. Folk med ambitioner kommer att lära sig det dom behöver via YouTube.”

  Jag tror inte det. Kunskaper och bildning har alltid ett värde, låt vara att den är i strykklass i ”kunskapssamhället”… Mats Alvesson har skrivit om akademiseringen av trivia och titelinflationen. Att vara utbildad, men inte bildad. Liknande gäller väl organisationer och kommuner, som för sig med certifieringar, ”blomsterspråk” och ”skyltfönsterarrangemang” i sin utåtvändhet och självhävdelse internt och externt. Kommuner lägger mångmiljonbelopp på ”kommunikatörer”. En tjock midja av ”akademiker”.

  ”En annan av hans teser är att, hur mycket vi än satsar på att bekämpa Islamska staten och liknande terrorgrupper kommer det ändå att detonera bomber runt om i samhället, så länge det inte existerar en gemensam ”berättelse”.”

  Om Alexander Bard ser ett värde av könsseparatism i vissa sammanhang, då kanske han borde se värdet av religions- och åskådningsseparatism? Att islam inte hör hemma i Västerlandet? Eller så får vi acceptera de detonerande bomberna och andra uttrycken för tilltagande konflikter mellan civilisationerna i Europa; de invaderande versus de rättmätiga.

  Gillad av 2 personer

  • Linda skriver:

   Fler och fler universitet har öppna utbildningar man kan läsa online redan och examineras i som exempelvis Harvard, MIT på edx. https://www.edx.org/ Fler och fler människor runt om i världen får tillgång till en mobiltelefon och massor av dessa människorna utbildar sig online. Vi har sett hur Khan Academy har miljontals användare redan. Många människor runt om i världen har varken pengar till eller kanske tillgång till skola där de bor och gratis utbildning online har ändrat livet för 1000 tals människor.https://www.lifehack.org/articles/money/25-killer-sites-for-free-online-education.html

   Fattiga fiskare använder mobiltelefonen till att hitta de hamnar som köper in för högst bud och det finns massa liknande exempel redan.

   Jag tror med att universiteten har tappat monopolet på att ha utbildningar och många universitet medverkar i det nya sättat att lära sig.

   Gillad av 1 person

 7. Mörkt och mörkt och mörkt, danske man, levande i hårig grotta av jak sig fann, med tak knutet av särkmans hand, täckt av snö i himalayas land, vad nu, Tors dån ännu så Grand? Nej, bara jakbrak av jak bakfram skriver:

  Jag brukade säga att Bard var vår civilisations krona, att han kunde vara som han vill. Etablissemanget, från vänsterliberaler till kommunister jobbar hårt på att skapa ett samhälle där alla Bards kommer att hänga från lyktstolpar.

  Gillad av 5 personer

 8. Lars-Erik Eriksson skriver:

  ”En gemensam berättelse” är the eufemism om nej tack till Islam.
  Å den killen hjälpte bygga upp Annie get your nation on the ground Lööf!

  Gillad av 1 person

 9. Hovs_klipphällar skriver:

  Visst, vår samtid behöver såna som denne Bard.

  Ungefär som gamla tiders kungar behövde en narr som påminde dem om deras egna begränsningar…

  Mer än så ids jag inte säga om Bard.

  Gillad av 6 personer

  • linda skriver:

   jag har bott utomlands och sedan inte haft tv på flera flera år så jag hade missat hans mediala medverkan och hade ingen direkt bild av honom innan jag lyssnade på podden med honom. Han är fruktansvärt smart och påläst och utbildad. Han spelar nog ut sin narr roll i media för han vet vad han egentligen kan.

   Gilla

 10. linda skriver:

  Har du missat bästa podden serien ever med Alexander Bard och Aron Flam: ”The aryan and jew”

  Podden handlar om män och kvinnor utifrån ett antroposofiskt / biologiskt perspektiv.
  Jag släppte min ”svenne feminism” efter denna podden helt och fick ett helt annat perspektiv på män och kvinnor. Jag började fördjupa mig inom filosofi och hela världen fick nya referensramar.

  Rekommenderar verkligen podden. Varför män mår dåligt i dagens samhälle och vad man kan göra åt det. Hur män kan hitta sig själv och sluta spela dataspel och vara deprimerade. Vad är en man vs kvinna.

  Gilla

 11. W skriver:

  O.T.
  Den moderate riksdagsmannen Hanif Bali fick under söndagen hård kritik från vänsterhåll efter att ha kallat kvinnor inom Islamska staten för ”IS-honor”.

  ”Dessa IS-honor som nu tigger om att hämtas tillbaka nu borde låtas ruttna kvar där. Fullständigt irrelevant om deras jihadiavkommor är ‘oskyldiga'”, skrev Bali i ett inlägg på Twitter.

  En av kritikerna är Jonna Sima, som är ledarskribent på Aftonbladet. I en artikel med rubriken ”Sverige måste skärpa stödet till IS-krigare” kallar hon moderatpolitikerns utspel för ”osedvanligt osmaklig” även med hans mått.

  Simas förespråkar istället det motsatta – att Sverige ska ta tillbaka IS-terrorister och ge dem ”stöd”.

  Åkessons förslag att vägra dem att återvända till Sverige är naturligtvis det rätta. De har bränt la broar.

  Gillad av 3 personer

 12. Olle Holmqvist skriver:

  Finns det ingen därute som kan teckna ?
  Lööf-ruskan som leder Stefan Stalledräng med beklädnad : ett fikonlöv med ackurat placering, på vilket det står:att läsa
  4 %,
  och fålarna Tamburmajoren och tant Grön., på stigen ned mot ruskiga Rost-enBadet.

  eller Statsministerns mardröm:
  i säng sitter upp håller upp lakan med bägge händerna och tuggar i det, ser med fasa tre spöken i procession en efter en, vandra mot sängen – den första med skylten: 20 %, den andra med 10%, den tredje med 4 % bakom dem ett stort svart hål

  frågar
  Olle H

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.