Ny podd! Godhet är inte detsamma som ansvarslös massinvandring

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 7 februari) pratar jag med Richard Sörman. Han är docent i romanska språk och arbetade i tjugo år som forskare och universitetslärare i franska. Han ser sig gärna som sprungen ur en konservativt sinnad arbetarklass där man tror på sunt förnuft och tänker själv. Han är född och uppvuxen i Östergötland men bor sedan många år i Uppsala. Det akademiska arbetet har framför allt behandlat det franska 1600-talet.

Richard Sörman skriver även här på Det Goda Samhället. Den 16 november 2018 publicerade vi artikeln ”Den rena godhetens princip är inte alltid det högsta goda”. Sörman påpekar att det finns olika sätt att förstå godhet och att något som kan framstå som gott här och nu på sikt kan ha dåliga konsekvenser. Han menar att godhet bör förenas med förnuft, så att den inte blir ”dumsnällhet”.

Massinvandringspolitiken har förts i godhetens tecken, men hur god är den egentligen? ”En rimlig tanke, en etiskt och moraliskt hållbar position”, skriver Sörman, ”behöver alltså inte bestå i att förringa existensen av det egna utan i att hitta en medelväg mellan omsorg om oss själva och omsorg om andra”.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

Lyssna på avsnittet i spelaren nedan:

10 reaktioner på ”Ny podd! Godhet är inte detsamma som ansvarslös massinvandring

 1. danske mand, tre jakar hade han, två kvar i snö, arga som fan, en på himlen över Himalayas bergiga rand, brinnande som en fackla minsann, snabbt sig i Nepal befann, i Katmandu naken som yetimadam, ett dzopkyoskalv i durbars sand skriver:

  Godhet hit och godhet dit, jag får en bild av två små pk-flugor som sitter fast i ett pk-nät som samtalar och inte känner vibrationerna från den feta spindeln.

  Allt detta prat om godhet och Heberlein står mig lite upp i halsen, för vem är HELA TIDEN subjekt i historien, jo det är migranten, tiggaren eller flyktingen, aldrig att det är våldtagna svenska kvinnor, eller flickan som blir tafsad mellan benen på skoltoaletten av tre invandrare, eller den svenska kille som blir nersparkad och rånad på sin mobil, eller kanske bränd med cigarettändare. Jag skulle villa byta ut ordet migrant och tiggare mot våldtagen flicka och rånad åldring och sen ha samma samtal, alla vill vara goda så att … vad? Ni får inte nämna migranter eller flyktingar eller tiggare en enda gång.

  Detta är inte godhet, detta är ondska, ni är så fast i vänsterns berättelse, fast i Heberleinversion nu, att ni fortfarande tror att det handlar om godhet, att förstöra en kultur, för andras pengar, utan egen insats, på ryggen av våldtagna och nerslagna och mördade i terrordåd. Förklara er ondska i stället för er inbillade godhet som bara består av hyckleri och önskan att simma med stimmet.

  Gillad av 11 personer

 2. naken som yetimadam skriver:

  Med detta sagt så är Omars perspektiv bättre än det som kommer från de med kompletta rötter i det svenska, hans frågor är lite som ett barns, men varken barn eller svenskar i pk-spindelnät kommer att kunna rätta upp detta, startsträckan är för lång. Andra personer behövs. Jag läser just nu boken Identitär, det är ju mera sannolikt att människor som Martin Sellner kommer att påverka utvecklingen, de saknar denna mjukhet som alla dessa inbillade goda bär på, de är irrelevanta idag. Snälla människor kommer inte att vända detta, dessa samtal gör det uppenbart, för hela samtalet är defensivt.

  Gillad av 4 personer

 3. Hovs_klipphällar skriver:

  Danske mand… Ja tänkte just skriva ungefär detsamma. Det handlar INTE om godhet!

  Det är INTE godhet att låta sitt land ockuperas av ett främmande fientligt folkslag! Det språkbruket kommer från fienden, som söker få makt över våra sinnen.

  Historiskt, så har den som främjar en sådan ockupation räknats som förrädare, och straffet har varit avrättning.
  Föreställ dig att förrädaren hade sökt försvara sitt beteende med att ”Jag ville ju bara visa godhet mot ockupationstrupperna, dom såg ju så fattiga ut!”

  Förrädaren hade knappast ens fått tala till punkt innan han slogs ihjäl, gissar jag.

  Men individer som Reinfeldt eller Löfven lever vidare i högönsklig välmåga och solar sig i glansen av hur goda de varit — mot fienden…

  I Norge visste man däremot vad man skulle göra med individer som Vidkun Quisling — en person som visat stor ”godhet” mot den tyska ockupationsmakten.

  Här i Sverige lever vi ännu under förrädarnas onda ockupationsmakt.
  Här i Sverige väntar vi förgäves på att rättvisa ska skipas…?

  Gillad av 4 personer

 4. olle reimers skriver:

  Jag tänker varje gång det talas om godhet på den uppmaning man får på flyget vad gäller användningen av syrgasmask i händelse av tryckfall: ”sätt på sin egen syrgasmask först innan du sätter på barnets”.

  Jag har alltid tyckt att den uppmaningen bygger på sunt förnuft och att den även borde kunna uppfattas som godhet gentemot barnet.

  Man kan därför undra varför man ska tänka annorlunda i invandringspolitiken?

  Den förmenta godheten skulle alltså ligga i att offra sig själv först så att invandraren kan äta min portion också. Problemet är att jag därefter inte kommer att kunna producera vare sig fler portioner eller mer godhet.

  Gilla

 5. msandberg2016 skriver:

  Ibland känner jag att det är nära.

  Du bör bli vän med din Far igen. Och finna det självklart att älska honom. Min Far har skött saker slarvigt. Då är det tur att han har haft Mor. Sonen övervinner detta. Sa han med alla odds på noll.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.