Den vita araben

Mohamed Omar

Den brittiske författaren Percy Francis Westerman (1876-1959) skrev pojkböcker om äventyr och krig. Hans första bok, A Lad of Grit, kom ut 1908, samma år som Robert Baden-Powell grundade scoutrörelsen. På Wikipedia står det att scoutrörelsen påverkades av Westermans böcker, vilket verkar rimligt.

Den svenska översättningen av Westermans pojkbok Den vita araben – som kunskapare i Central-Afrika gavs ut av Fritzes bokförlag 1934 i en serie som kallades Fritzes scoutböcker. Hjälten i boken är just en scout, alltså i betydelsen spejare eller kunskapare. Originalet med titeln The White Arab publicerades året innan. Westerman var en produktiv författare – Wikipedia listar 178 titlar – och mycket populär på 1930-talet, men numera bortglömd.

Historien i Den vita araben påminner om verklighetens Lawrence av Arabien, en engelsk spion som klär ut sig till arab och så säga goes native. På omslaget syns en europeisk yngling i arabisk dräkt på en vit springare. Jag blir omedelbart påmind om Peter O’Toole som Lawrence av Arabien i filmen från 1962.

Bredvid den beridne hjälten står en riktig arab, ödmjukt bugande. Ynglingen, som heter Denis Hornby, är mycket ung, bara nitton år, men har stora språkkunskaper. Det beror på att han är äldste son till en engelsk officer som tjänstgjort i Sudan: ”Han var fullt hemmastadd i arabiska och swahili, och han kände till de flesta av de dialekter, som talas av Sudans befolkning.”

Mig veterligen talas inte swahili i Sudan, men det är inte mycket i den här berättelsen som är historiskt korrekt. Hur som helst väljs han ut på grund av sina speciella kunskaper och skickas på ett uppdrag till Sudan. ”Mr. Hornby, ni måste tala, tänka och leva som en arab”, blir han tillsagd. Och det lyckas han med:

”Denis såg fullkomligt ut som en arab. Ingen rakkniv hade fått vidröra hans ansikte på nära två månader, och resultatet hade blivit ett tjockt svart skägg. I sin fladdrande vita dräkt liknade han, där han skred fram med högburet huvud, en scheik eller beduin av högre klass.”

Denis lägger sig till med alla infödingarnas seder. Han äter med händerna:

”I avsaknad av redskap fiskade Denis och hans värd upp köttbitar ur stuvningen med fingrarna samt knådade köttet och riset till bollar, som de sedan förde till munnen.”

Jag har själv ätit på det här sättet, framför allt när jag bodde i Afrika, och min erfarenhet är att det är ganska trevligt att sitta tillsammans runt ett fat och äta med händerna. Enligt profeten Muhammeds sed ska man äta med höger hand eftersom den högra sidan, liksom i de flesta kulturer, är den goda sidan. Det är en symbolik som redan fanns på plats när Muhammed kom med sin nya religion.

I romanen pågår en tävling om inflytande i Sudan mellan Storbritannien och Sovjetunionen. Ryska spioner smugglar in vapen och försöker uppvigla muslimerna i regionen till ”heligt krig” mot engelsmännen. Det blir Hornbys uppgift att stoppa dem:

”Om allt ginge efter den uppgjorda planen, skulle snart revolutionen utbryta i Afrika för så vitt intet gjordes för att hindra den olagliga importen av vapen och kanske den ännu farligare propagandan.”

Den unge hjälten är nära att avslöja sin arabiska förklädnad när han ligger i feber och talar i sömnen på engelska. En vän, även han förklädd till arab, häller i honom opium för att han ska tystna. När man undrar vad det är för underligt språk han talar – är det måhända de otrognas språk? – skyller vännen på att det är en engelsktalande djinn, en ande, som bemäktigat sig honom.

I boken beskrivs muslimernas föreställning om jihad, det heliga kriget, på ett barnsligt sätt. Men det är just så många muslimer genom historien har uppfattat det, enkelt och konkret. Det är ett krig för att utbreda islam och den som faller kommer till paradiset och får njuta av vin, god mat i stora lass och sköna jungfrur. När man läser profeten Muhammeds egna yttranden om jihad, så är det inte heller särskilt komplicerat eller filosofiskt.

Muslimerna i Sudan drömmer om ”ett mäktigt islamitiskt kejsardöme”, ett kalifat med andra ord. Och de tror att kommunisterna kan hjälpa dem att förverkliga drömmen. Ungefär som islamisterna i väst idag, som, trots att de har helt andra mål, samarbetar med vänstern när det främjar deras intressen.

Ett ganska underhållande stycke i boken är när en konflikt uppstår på grund av att de ateistiska ryssarna inte visat islam tillbörlig respekt, vilket kommer i vägen för en allians mellan de rättrogna och kommunisterna.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

12 reaktioner på ”Den vita araben

 1. Jari Norvanto skriver:

  ”den högra sidan, liksom i de flesta kulturer, är den goda sidan”

  Den högra sidan är den goda sidan? Det var baske mig det mest försonliga jag hört sägas om islam.

  ”I boken drömmer muslimerna i Sudan om ‘ett mäktigt islamitiskt kejsardöme’, ett kalifat med andra ord. Och de tror att kommunisterna kan hjälpa dem att förverkliga drömmen. Ungefär som islamisterna i väst idag, som, trots att de har helt andra mål, samarbetar med vänstern när det främjar deras intressen.”

  Det kan vara passande att påminna om, såhär på 40-årsdagen av den iranska revolutionen då shahen störtades och den islamska republiken blev faktum efter några tusentals års monarki, med vänsterns benägna stöd. Vänstern i västerlandet bäddar för islamiseringen.

  Gillad av 2 personer

  • Niklas R skriver:

   Vänstern har alltid sett muslimerna som sina allierade i sina försök att krossa den kristna västerländska demokratin.
   Vad de alltid glömmer är att inom islam får kufirs valet att bli dimmihs om de hellre vill leva med ett skattetryck om 50% och frivilligt leva i förtryck än att dö.
   Ateister/ socialister hängs med en gång.
   Vilket också blev fallet i Iran. Socialister är, per definition, idioter.

   Gillad av 2 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Konvertering är kanske också en möjlighet som bjuds den som underkastar sig? Finns det något rättesnöre som dikterar vem som ska bli halsskuren utan vidare och vem som ska erbjudas konvertering?

    Gilla

   • brrr skriver:

    Jari, ja det finns regler för vilka som erbjuds konvertering eller dhimmistatus. Folket av boken, d.v.s. judar och kristna har den möjligheten. Alla andra dödas.

    Gilla

  • Tors eld jagar nu jak minsann skriver:

   Beror det inte bara på att man torkar sig i röven med vänster hand i dessa regioner. En rent praktisk uppdelning således för att inte bli magsjuk.

   Gillad av 1 person

 2. Tors eld jagar nu jak minsann skriver:

  Det fanns ju också en Lawrence av Andra Världskriget, överstelöjtnant John Haselden, som infiltrerade tyskarna flera gånger genom att klä ut sig till arab, han hade bodde i Egypten större delen av sitt liv och dog i en räd mot Tobruk där han planerade att ta Rommels fäste genom att en grupp män klädde ut sig till tyska soldater, föregångare till dagens SAS. Detta beskrivs i boken SAS Ghost Patrol.

  Gillad av 2 personer

 3. Göran Holmström skriver:

  The trick William Potter is not minding that it hurts. Yttrat av en nästan läspande Peter O`toole, Inte min kopp av thè direkt. Isländska sagor där hjälten kommer in i långhuset med en pil i halsen,bryter av den och drar ut den för att yttra” Det blir bättre med aptiten nu”.
  Engelsmännen gillar det fina och sublima, Lite arrogant och svassigt, till det distanserat ska ansiktet hållas till varje pris. Likt det svenska lynnet på den punkten. Har aldrig förstått idéen med att inte låta känslorna båda få kännas eller visas. Är det inte det som gör oss till det vi är? Våra känslor, passioner, aversioner och glädjen i att älska!
  Just PK står för det svala, kyliga och distanserade som jag ser det. Kontroll på orden vissa är ok vissa är det inte. Lite coolt tillbakalutat med soja-latten i handen så iakttas världen och och hela tiden så vässas det egna varumärket i bloggar, på Instagram och Twitter. I min värld så luktar detta beteende psykopati, eller sociopati. Något mänskligt eller varmt upplever jag det inte som, till det mantrat allas lika värde, som slentrianmässigt slängs fram som ett Monopolkort för att gå fri.
  Nej The trick Peter O`toole is that minding that i hurts and respond to it,
  Stoppa vansinnet nu!

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Göran Holmström. det här blir lite av en diskussion om påvens skägg, men den berör också ett centralt element i det dom är en av grundpelarna i den västerländska kulturen: att man ska göra sin plikt (inte det man är tillsagd utan sin moraliska plikt) utan att knota.

   Engelsmännen blev mästare på dessa subtiliteter efterosm de skickade ut sina söner till jordens alla hörn där vad som helst och utan förberedelse kunde hända. Den som kom hem efter ett sådant äventyr och berättade om sina upplevelser på klubben kunde vara säker på att det fanns minst ett dussin andra som hade varit med om något ändå mer märkvärdigt, smärtsamt eller skrämmande. Därför blev det en dygd att kunna berätta om det som om det vore den mest naturliga sak i världen.

   Åtminstone för mig (och jag trodde för de flesta i min generation) är denna brittiska gentlemans förmåga till understatements något synnerligen beundransvärt och eftersträvansvärt. Något som gör att vi bekämpar orättvisor i vår tro på att rättvisa är det grundläggande elementet i den västliga civilisationen.

   Den dag västerlänningarna överger principen om rättvisa för alla, oavsett bakgrund, har vi också övergett vårt anspråk på att ha en överlägsen kultur!

   Gillad av 1 person

 4. Klas Göran skriver:

  Är det möjligt att ”Sudan” i boken används i den äldre geografiska betydelsen för allt land mellan Sahara i norr och regnskogarna i Centralafrika?
  D v s en några hundra mil bred remsa från Atlanten till Indiska oceanen. Då finns det säkert något område där det talas Swahili. De stater som idag heter Sudan resp. Sydsudan hätte som koloni ”Angloegyptiska Sudan”, just för att visa att det handlade om en del av det större området ”Sudan”.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.