I Hans Roslings fotspår

Patrik Engellau

Hans Rosling gjorde sig känd dels för sitt budskap och dels för sina statistiska presentationer. Budskapet var att tillståndet i världen är bättre än du tror. Över hela jorden lever folk längre och bättre. Budskapet bankades in med övertygande bilder och grafer och staplar och cirklar.

Att man, i varje fall jag, gillade Rosling, som gick bort 2017, berodde på att han som nästan den ende i världen på vetenskapliga grunder motsade den sorts eländesbeskrivning som exempelvis miljörörelsen oavbrutet pumpar ut.

Vet du förresten varför de i vår tid så dominerande olycksmånglarna utropar sina litanior? Det lärde jag mig när jag jobbade på Sida, vars uppgift är att minska fattigdom och annat lidande i världen. Ju mer lidande och fattigdom det fanns i världen, desto mer makt och pengar till Sida. Sedermera har jag insett att den mekanismen gäller generellt. Bakom varje undergångspredikan finns en anslagsfinansierad organisation som vill ha större budget. Ju mer inflytelserika ett lands anslagsfinansierade organisationer, desto mer jämras det i det offentliga samtalet.

Så jag har bekymrat mig över att det inte funnits någon som övertagit upplysningens fackla från Rosling. Men genom en lycklig tillfällighet hittade jag i Janerik Larssons nyhetsbrev en länk till en häpnadsväckande rik källa av seriös och väl presenterade statistik om läget i världen, Our World in Data. Gå inte dit, för du riskerar att fastna. Låt mig i stället ge några exempel.

Har du efter att ha lyssnat på klimatalarmisters varningar om fler översvämningar, orkaner, extremt väder, skogsbränder och andra påstått människoskapade olyckor misstänkt att det kanske ligger något i deras larm och att de har seriösa vetenskapliga fakta som backar upp deras larm? Det har jag misstänkt. Our World in Data lugnar mig genom att visa att antalet dödsfall på grund av naturkatastrofer verkar asymptotiskt sjunka mot nollstrecket. (Observera att det är jag som är polemisk mot klimatalarmister, inte sajten i fråga.)

Motsvarande glädjande utveckling har skett, visar Our World in Data, vad gäller antalet svältdöda. Kurvan går stadigt nedåt från nio miljoner på 1950-talet till 255 000 personer hittills på 2010-talet (om man bortser från den väldiga svältkatastrofen som inträffade på 1960-talet till följd av den kinesiska Stora Språnget-kampanjen).

Jag retar mig förresten på att man krånglar med plastpåsarna i ICA-butikerna. Först görs de tunnare och sämre, sedan blir de dyrare. Planen är att de ska fasas ut helt och hållet. Skälet påstås vara att plasten stryper och kväver fiskar i haven. För ett tag sedan skrev jag en krönika där jag förklarade att det inte gällde mina svenska ICA-påsar. Detta bekräftas av Our World in Data som visar att Västeuropa och Nordamerika inte alls slarvar med plasten. Fiskmördarna i stället är de områden som man kunde misstänka, nämligen Afrika och Asien.

Sajten har inte bara en mängd statistik utan också pedagogiska och väl genomarbetade förklaringar till de företeelser som statistiken illustrerar, till exempel vad som ligger bakom den kraftiga nedgången av ozonskiktshotande utsläpp. Den stora kvarvarande boven är Kina.

Jag har ingen känsla av att sajten är tendentiös exempelvis i klimatskeptisk riktning. Den verkar bara hederlig.

61 reaktioner på ”I Hans Roslings fotspår

  • brrr skriver:

   När jag lyssnar på Lauren Southerns tal i EU från i torsdags, tänker jag att en god del av lösningen kanske kunde vara en massiv informationskampanj i Afrika, Mellanöstern m.fl. ”sändarländer” som visar sanningen om Europa, vilken misär folk hamnar i när de kommer hit, hur inadekvata deras utbildningar är i Europa o.s.v.
   Många av dessa migranter tycks ju ha en fullständigt skruvad bild av Europa och sina chanser att bli alltifrån fotbollsproffs och framgångsrika artister till lärare, forskare och annat.
   De måste fås att stanna hemma och lösa de problem den enorma befolkningsökningen skapat, det är inte Europas ansvar att gå under för att under en kort tid lätta på trycket i deras länder. Dessa unga män kommer att ta ut hämnd mot oss när deras illusioner går i kras här.

   Gillad av 6 personer

   • hild forsete skriver:

    Mycket riktigt är det just så. Kommer osökt att tänka på Richard Attenborough och ett uttlande han fick mycket kritik för – don’t feed them. Det är inte en mänsklig rättighet att skaffa 6, 8 eller 10 barn och absolut inte rätt att be någon annan att sedan ta ansvaret för dem. Jorden är överbefolkad idag.

    Gillad av 1 person

  • Lars Henningsson skriver:

   Den stora folkökningen i Afrika är en realitet. Den estimeras högst seriöst av UN och världsbanken och är inte någon servettskiss från Rosling. Det kan öka till 4.5 miljarder till 2100, more or less. Till en början kan vi fokusera på en ökning av Afrikas folkmängd x 2 till år 2050, 2.5 miljarder. Har jag tur är jag med då. Afrika måste själva lösa sina problem för i stort sett kommer ingen annan att göra det. En informationskampanj till Afrika riskerar bara bli en till misslyckad reklamkampanj. De har nämligen internet, och är smarta och läser vad de själva vill läsa.
   Vi, Europa, EU, kunde fokusera mer på hur via ska förhålla oss, till vår snart mycket rika och mäktiga granne i söder, hur vi kan interagera och samarbeta.Tursamt nog är de flesta afrikaner unga, 60% <25 år, annars kunde de mer aggressivt påminna oss om vad vi gjort för dem, i nutid, och för 1-200 år sen.
   Kan vi hjälpa till så kunde man se det som en liten betalning för vad deras anfäder gjort för våra tidigare generationer. Men de kommer att bestämma takten.
   För den som inte besökt Afrika så finns här stora möjligheter att få uppleva unga människors kanske orealistiska med ändå hoppfulla framtidstro. En bit från bort från vår bakåtlåtande kunskapsignorans.

   Gilla

 1. Jan Andersson skriver:

  Västvärlden skeppar miljoner ton sopor till tredje världen för sopsortering. När barfotafamiljerna har letat igenom de stinkande sopbergen efter värdeföremål så skyfflar man resten, nära 100 % i floderna. Det är så plasten hamnar i havet.

  Den ICA-kasse som hamnar i ett svenskt hav har förmodligen blåst ur någons händer under utövande av friluftsliv.

  Idag frågar de små miljömedvetna flickorna när man kommer till kassan: ”Vill du betala för en kasse?”. Om jag behöver en kasse lär jag nog få betala för den på ett eller annat vis, men det stör mig något otroligt att butikerna låtsas vara miljöaktivister, förmodligen för att jag skall tycka att det är bra och gärna vill handla där fler gånger.

  Det undviker jag istället, eftersom de inte ger mig en kasse om jag behöver en. Värdet av den ligger väl på cirka 1 % av inköpssumman. Vad kostar all meningslös direktreklam i brevlådan?

  Gillad av 7 personer

  • Klimatsmart och ekologiskt hållbart närproducerat kundhat skriver:

   Ja, herregud, den där grötmyndiga frågan om påsen alltså… Jag brukar påpeka för kassapersonalen att butiken gott kan bjuda en på en plastpåse när man nu handlat för hundratals eller för den delen tusentals kronor men brukar då bemötas med att ”det är lag på det” (vilket inte stämmer, finns ingen lag att de måste ta betalt för påsen, och även om så vore fallet så, ja, ni förstår).

   Svensk Handel och deras medlemmar måste verkligen hata sina kunder (och då har jag inte ens räknat med tiggarplågan).

   Gillad av 4 personer

   • brrr skriver:

    Många svenska kommuner har värmeverk som eldas med sopor, och vissa importerar sopor för detta ändamål. Jag tror att i åtminstone en del av den sopimporten är italienska maffian säljare.

    Gillad av 2 personer

   • PerH skriver:

    Vilka svenska kommuner/företag säljer vidare återvinningscentralernas plastsopor som nu efter ytterligare separation är en köckenmödding, vidare till obskyr mellanhand för vidarebefordran till Asien/Afrika, jag bara undrar.

    Svenska journalisters grävseminarier har här en uppgift, men sist jag hörde om sådan (nummer 13 ? ) blev podiet där Janne Josefsson ingick kallade ”gubbslem” Ni förstår läget inom kåren.
    Kanske flisigt sagt.

    Gilla

   • Trikarn skriver:

    Förbränning av utländska sopor är tjänsteexport, ingen import. Det är betalningens riktning som avgör, inte godsets.

    Gilla

   • Claes-Göran Olsson skriver:

    Värme(kraft)verken behöver mer sopor än vad som uppstår i Sverige. En stor import kommer från Oslo, men är i själva verket exporterat dit från andra länder i Europa.
    Utsortering av metall från värmeverkens restprodukt slagg har börjat ske i stor skala i Sverige. I den utsorterade metallen finns en förbluffande mängd mynt. För närvarande oanvändbar slagg går till deponi.
    Riksbankschefens försvunna miljard i mynt vid senaste myntutbytet torde finnas att hämta i osorterad deponi.
    För att åstadkomma god förbränning av soporna stödeldas med olja, särskilt om plastinnehållet är lågt. Hushållen borde därför uppmanas att INTE sortera ut plast, utan låta den följa med soppåsen. Ett bra sätt att garantera att plasten inte kommer på avvägar.

    Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Jan Andersson — Jo, själv är jag såpass förmögen att jag kan betala för mina kassar. De är bra att ha sopor i tycker jag.

   Där jag bor skickas soporna vettigt nog ner till Malmö och bränns där i ett kraftvärmeverk, det har jag tagit reda på.
   Detta är det ENDA vettiga sättet att hantera vanligt hushållsavfall som matrester plus plast- och pappersförpackningar (såvida man inte har ordnat med privat kompostering av det biologiskt nedbrytbara hemma på tomten).

   Allt tjafs om sortering av avfallet i olika plast-fraktioner mm. är bara meningslösheter som troligen leder till att soporna sprids ytterligare. Förr var jag naiv nog att jamsa med sånt men inte numera.
   Det viktigaste med sophanteringen är att se till så att all plast oskadliggörs, då den inte bryts ner biologiskt utan annars ständigt ackumuleras i miljön.
   Haven håller på att fyllas av plastsopor genom den oansvariga avfallshanteringen i främst tredje världens länder.

   Gillad av 4 personer

  • Observatör skriver:

   Det är möjligt att ”Västvärlden” exporterar sopor till ”Tredje världen” (Ett uttryck som jag trodde försvann med ”Andra världen” d v s sovjetblocket). Sverige är däremot en stor importör av sopor från bl a Storbritannien. Dessa sopor används sedan som bränsle i våra kraftvärmeverk.

   Gillad av 1 person

 2. gmiksche skriver:

  Roslings av detaljerade grafer stödda svada kom lägligt för PK. Hans uppsjö av information lämpade sig utmärkt för att avleda från huvudfrågan, nämligen den globala befolkningsökningen som inte så sakta (vad gäller vårt eget land) men säker äter upp de landvinningar som modern teknik och vetenskap försett oss med.

  Sin av PK närmast som bibel hyllade magnum opos FACTFULLNESS avslutar Rosling med ”De fem globala hoten vi borde oroa oss för”: en global pandemi – finanskollaps – tredje världskriget – klimatförändringar och extrem fattigdom. Icke ett ord om befolkningsexplosionen, som bl a lett till den migration var effekter gör sig numera påminda varenda dag här hemma, och som är en av de viktigaste faktorerna hos de
  många konflikter som ständig blommar upp på nytt.

  Att Rosling ”på vetenskapliga grunder motsade den sorts eländesbeskrivning som exempelvis miljörörelsen oavbrutet pumpar ut” friar honom ingalunda från det mycket större svek som döljs bakom hans selektiva verklighetsbeskrivning.

  Gillad av 10 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    BRRR – Ja bra att detta kommer fram, det stör tyvärr hans gurustatus.
    Ur artikeln:

    ”…Den tredje [invändningen] rör synen på den fortsatta befolkningsökningen som oproblematisk och opåverkbar, och ointresset för insatser som kan böja av ökningskurvorna i hållbar riktning.

    Den fjärde rör avsaknaden av diskussion av migrationsströmmarna, deras koppling till befolkningsökningen och behoven av omtänkande och svåra val….”
    och:
    ”…att folkmängden kommer att vara stabil vid seklets slut; att framtida folkökning avgörs av antalet barn i dag; att lägre barnadödlighet är kausalt förbunden med lägre födelsetal och att samma övergång till färre födda och färre döda barn sker överallt – kan på goda grunder ifrågasättas.

    För det första visar en läsning av FN:s befolkningsprognoser att de är mindre stabila än Factfulness ger sken av och har förändrats kraftigt sedan början på 2000-talet. Detta gäller särskilt Afrika: år 2010 förutsågs att denna kontinent skulle ha 3,6 miljarder invånare vid nästa sekelskifte, sju år senare hade prognosen höjts med 900 miljoner till 4,5 miljarder. [18] Det motsvarar en fyrdubbling jämfört med befolkningen i dag.

    Nya beräkningar baserad på statistisk sannolikhetskalkyl visar också att osäkerheten rörande världens befolkning år 2100 är större än tidigare antaget. Enligt ledande forskare är sannolikheten för stabilisering bara 30 procent: “Dessa förutsägelser indikerar att det finns små utsikter för ett slut på befolkningstillväxten detta århundrade.” …”

    Gillad av 1 person

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Du har rätt och sent i livet reviderade också HR maxmängden människor från var det 11 miljarder till 13? Man hade väl räknat fel på Afrikas kopulerande antar jag.

   Gillad av 3 personer

  • Ulf Hermansson skriver:

   Rosling behandlade visst befolkningsutvecklingen, den var ju central i hans analys av utvecklingen . Har FU verkligen läst hans bok? Han visade ju att i takt med förbättrade levnadsvillkor och utbildning fångades kvinnor allt färre barn. Befolkningsökningen nu beror på att levnadslängden ökar inte på att det föds fler barn.

   Gillad av 1 person

  • Errol skriver:

   Till skillnad från dig så använde Hans Rosling sig av befintlig data och vetenskap avseende befolkningsutveckling och statistik. Du har däremot i Malthus efterföljd bestämt dig för att befolkningstillväxten är det största hotet, a priori, med intuitiv metod.
   Att Rosling inte kommer träffa exakt rätt, då det är fråga om prognoser, motsäger inte det faktum att befolkningstillväxten globalt inte utgör en förutbestämd, linjär undergång.

   Nu är Rosling föga förvånande inte den enda som konstaterat liknande oomtvistliga förändringar i barnafödandets omvända förhållande till ekonomisk och social utveckling.
   Vidare är det oomtvistligt att den globala tillväxten globalt procentuellt har planat ut ifrån 2% ökning runt 1960 till idag runt 1 %.

   Gillad av 1 person

 3. Hostmedicinen skriver:

  ”Hej allesammans! Professor Hans Rosling heter jag och eftersom afrikanerna och indierna tack vare sådana som mig har fått det mycket bättre än vad ni rasistiska västerlänningar vill tro behöver ni inte oroa er för att muslimerna massinvaderar era hemländer och suger upp alla era resurser. Som bevis för detta och för hur intelligent jag är har jag här en back med färgglada Lego-klossar som jag har köpt på IKEA. Nu ska jag flyga och träffa Kofi Annan, Bill Gates och Malala, tack och hej då!

  P. S. Berättade jag att min dotter och svärson är supersmarta och därför jobbar på GOOGLE? Köp gärna min bok också så har ni något smart att prata om på nästa cocktailparty!”

  Gillad av 2 personer

 4. Av yoga man blev varm, finner danske mand, skänker potent pulver till naropa, så hette han, med chakra i magen lysande så grann, i munnen pulvret försvann, vad nu, det brakar som fan, en svävande munk mediterades med röven fram skriver:

  Man kan undra om Rosling blev mördad? Han dog iallafall väldigt snart efter att pk-isterna upptäckte att hans budskap gick dem emot när han förespråkade hjälp på plats istället för migration. Det är lite lustigt hur man, ännu till denna dag, endast tror på James Bond konspirationer, dvs att det är någon ondskefull ryss som lönnmördar folk, sådant sker inte i väst. Istället så börjar jag bli allt mer medveten om att världen är mycket värre än jag trodde, trots allt, vi hade ju en statsminister som tyckte att en konstnär som målade hundar förtjänade döden. Jag tror ett stort fel som rent allmänt görs är att underskatta de styrandes ondska och egenintresse, från politik, media, forskning, kyrka till affärsvärlden. Ta pengatvätten i Danske Bank, enorma summor läggs på att förhindra detta, men så, oj då, 200 miljarder euro tvättas åt ryska maffian och ledningen vet så klart om det, varför annars göra det, man vill ju tjäna pengar. På samma sätt när Sverige exporterar vapen, eller när Estonia sjunker. Eller när Reinfeldts livvakter skjuter sig, osv. Hur mycket pengar lämnar Sverige idag för att stödja islamsk terror?

  Nå, fria fantasier, vad JanErik Larsson beträffar så får jag twilight-zone känsla när jag läser honom, en så uppbart handplockad lakej för globalismen, dagarna i ända sitter han och delar länkar och kommer med halva resonemang, han är ju sämre än sämst. Jag häpnar varje gång jag läser honom, hur i hela friden får han så mycket plats, men det är ju bara följdriktigt, SvD tillhör ju landsförrädarmedia sedan länge.

  Gillad av 8 personer

  • brrr skriver:

   Och jag undrar mycket över att Beshir Rabani dog så ”lägligt” och var hans dator tog vägen, framförallt vad han förvarade i den som han skulle presentera påföljande dag. Många lösa trådar verkar hänga och dingla i det fallet.

   Gillad av 2 personer

  • Nixpix skriver:

   Du har rätt om ondskan, och som du själv har varit inne på så har detta en stor del i att tillståndet har tillåtits att gå så långt, ”vanligt folk” kan helt enkelt inte ta in den bokstavligen djävulska ondska som finns inom den härskande klassen, det är som infrarött ljus, de kan inte se det med sina ögon och tror därför inte på det och eftersom de är så lågbegåvade så kan de inte ens visualisera/konceptualisera denna ondska.

   Håller också med dig om JanErik Larsson, vilken sopa, påminner faktiskt lite om SvD:s kringresande Engström & Richert. För visst sitter väl JanErik på bekvämt avatåns borta i USA när han ringer in sina drapor till redaktionen?

   Gillad av 2 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Just Engström & Richert läser jag. Och tänker, hur korkad kan man vara? Uppenbarligen finns ingen nedre gräns. Jag gissar att SvD tar med dessa för att vi som läser ska förstå att det finns människor som inte är riktigt konstruerade å huvudets vägnar. Sen ska vi fundera om detsamma kanske gäller Löfven, Lööf, Björklund et consortes.

    Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   A vyoga… — FYI: Rosling dog av cancer i bukspottkörteln. Du behöver inte hitta på någon konspiration för att förklara hans död.

   Visst, han punkterade de vanligaste eländesmyterna men faktum kvarstår att det värsta hotet globalt sett är befolkningsexplosionen, som bland annat leder till skövling av naturskog för att bedriva jordbruk eller odla oljepalmer.
   Samt spridning av ännu mera sopor i haven.

   Gillad av 3 personer

   • olle reimers skriver:

    Cancer kan famkallas enkelt numera och har blivit en populär avrättningsmetod på senare tid.

    Det som kan vara svårt att ta till sig att för vissa människor är andra människor ”collateral damage” på vägen mot nya mål. Avrättningsmetoden väljs efter omständigheterna.

    Gilla

 5. Svante Jonsson skriver:

  Jo, nu är ju den humanitära stormakten en enda stor anslagfinansierad organisation. En trygg plats för alla i det nya land ”vi” har inom oss. Varför känner jag inget nytt land inom mig? Det är intressant med världsperspektivet, att se världen från världens perspektiv och jämföra det med den humanitära stormaktens perspektiv och försök att uppfostra världen. Bristen på proportioner stör mig så in i helvete.Tack för länken!

  Gillad av 1 person

 6. Aurora skriver:

  Rosling erkände också att bästa hjälpen till alla som flyr från krig ges i (kulturella) närområdet. ’Flyr’ man från fattigdom är det förstås väst som gäller. Hans största problem, dock, var att det fick inte verka som att han höll med SD i problemanalysen. Vid det här laget vet vi att undergångsalarmisterna är ute i egenintresse för mer pengar. Det är likant med ALLA de organisationer som påstår sig arbeta mot rasism och (i kölvattnet) islamofobi. Om de lyckades och rasismen försvann skulle ju deras födkrok upphöra. Alltså gäller det att hela tiden finna mer rasism och dess följd-ismer. Senast nu i Stockholms tunnelbana.

  Gillad av 4 personer

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är inte alls populärt att framhäva det positiva. I ett samtal i programmet Kvartal om klimatet som jag hade med professor Henning Rodhe och Anders Wijkman framhöll jag den stora minskningen av koldioxidutsläppen i Sverige från ett maximum kring 1970 på 92 millioner ton koldioxid till 2017 års utsläpp på 42 millioner ton. Huvudorsaken härtill var uppbyggandet av kärnkraften som producerar fossilfri el.
  Se (http://www.globalcarbonatlas.org/en/CO2-emissions)
  för detaljinformation.

  Jag blev omedelbart tillrättavisad med all skärpa och stränghet att man måste också räkna in de utsläpp som gjorts i andra länder (som exempelvis Kina) för att förse oss med allt som vi importerar. Om detta görs så stiger de svenska utsläppen från 4,2 ton/år till väldiga 11,0 ton/år. När jag försökte påpeka det felaktiga i denna räkning eftersom den skulle förutsätta att den internationella handeln upphörde, möttes jag av fullständigt oförstående. Att avlasta svenska folket dess anteciperade miljöskulder skall man inte göra. Aja baja!

  Gillad av 4 personer

  • Varva skriver:

   Tack Lennart Bengtsson för att du skriver här och där och inte låter dig tystas!! Du är ett ljus i ”klimatmörkret”. I kväll tar de upp ”klimatet” på SVT2 Vetenskapens värld 20.00. Blir det månne någon vetenskap???

   Gillad av 1 person

   • Danske mand skriver:

    Rockström skall visa bilder från senaste resan till Svalbard, inte en enda bild på isbjörn fick han med mobilen från sitt hotell.

    Gilla

   • 引きこもり skriver:

    Hur var det som ryssen sa vad som skiljer politik från vetenskap? Vetenskap testas först på möss och råttor.

    Gilla

  • patriaamissa skriver:

   Hörde detta samtal på radion och reagerade liksom du Lennart på Rodhes och Wijkmans protester. Men jag har aldrig sett någon förklaring till hur de och andra som argumenterar på samma sätt tänker i grunden. Det tycks alltså som att de menar att de CO2-utsläpp som gjorts vid tillverkningen av de varor som Sverige importerar ska belasta Sveriges CO2-balans, och inte det tillverkande landets. Rimligen borde då de utsläpp som orsakas vid tillverkning av de varor som Sverige exporterar inte belasta Sverige utan i stället de importerande ländernas CO2-balanser, eller hur? Men det hörde jag inte Rohde och Wijkman nämna något om. Eller menar man att samma utsläpp ska belasta såväl det exporterande som det importerande landet? I så fall blir det ju globalt sett höga och bra siffror!

   Skulle vara kul att se siffror på Sveriges samlade CO2-utsläpp om man räknar bort utsläppen för alla varor vi exporterar. Tillverkningsprocesserna för olika produkter orsakar förstås olika stora utsläpp, så det är svårt för en vanlig amatör att tränga in i detaljerna, men Sveriges handelsbalans har visat stora överskott sedan 1990-talet, vilket skulle kunna indikera att vi kanske kan sänka siffrorna för vår CO2-skuld en hel del. Och hur blir det med de globala siffrorna? Är de dubbelräknade, eller har jag missförstått hela grejen?

   Gillad av 1 person

 8. Dandersan skriver:

  Hyllar också optimismen som Rosling förmedlade.
  På nätet finns en Youtuber som däremot försöker visa på hur illa det är med dagens utveckling.
  Depressioner, självmord och död i form av överdoser är problem som ökar i den delen av världen där vi sägs få det allt bättre.
  Jag blir deprimerad av denna inställning, funderar på livet men tar mig en stärkare i stället.

  Gillad av 1 person

 9. Sten-Arne Persson skriver:

  När ska svenska folket inse att Familjerna Bonnier med sitt flaggskepp DN som har samma position i Sverige som tidningen Pravda (”sanningen”) hade i forna Sovjetunionen, samt att de dessutom äger Expressen och en mängd andra tidningar. För att inte tala om att de även tagit över 100 % av TV4 som ingen skulle få äga mer än 20 % av. Till sin hjälp för bortkollringen av svenska folket har DN fått understöd av den norska mediekoncernen Schibsteds när de köpte upp de två tidningarna Aftonbladet och Svenska Dagbladet med delfinansiering från Goldman och Sachs. Man köper inte en moderat och en socialistisk tidning av idealistiska skäl utan antingen för att kollra bort vårt folk eller för att tjäna pengar på affären. Förmodligen av båda skälen. Gå in och kolla statens presstöd till Svenska Dagbladet! Dessutom köpte Bonniers upp Centerpartiets tidningar för en nätt summa av c:a 1,8 miljarder kronor vilket gjorde Centerpartiet helt oberoende av sina medlemmar och därmed gjorde Centern till ett av EU:s rikaste partier, som drog till sig Stureplans-folket, som därmed i praktiken blev ett Globalistiskt parti som förespråkade månggifte och avskaffande av arvsrätten och fri invandring. Detta har kvalificerat Annie Lööf att bli medlem i Trilaterala Kommissionen en ”hemlig” globalistisk organisation som förespråkar fri invandring utan gränser av vilket besannas av att Annie Lööf blev förberedd på Bilderbergergruppens hemliga möte att bli Sveriges nästa statsminister precis som Göran Persson, Reinfeldt och Stefan Löven blivit tidigare. Vill Ni inte bli helt förda bakom ljuset Säg upp prenumerationen på dessa falska tidningar och ta del av ”Det Goda samhället” Swebbtv, Frihetsportalen, Peter Krabbes blogg, m.fl. Sanningen skall göra er fria.

  Gillad av 8 personer

   • Sten-Arne Persson skriver:

    Tänkte Du på att Åke Bonnier är Biskop i Skara stift? Svenska Kyrkan verkar också smittad av globalismen med tanke på hur Biskop Eva Brunne betedde sig vid riksdagens högtidliga öppnande när hon demonstrerade emot Sverigedemokraterna så att Sverigedemokraterna valde att lämna Storkyrkan i samlad tropp. När hon avslutade sin demonstration med orden: ”Låt stenarna tala” Vad menade hon? Svenska Kyrkan tycks inte ha något emot den muslimska våldsmentaliteten. Svenska kyrkan med ärkebiskop Antje Jackelén i spetsen verkar inte främmande för att gulla med våldsbenägna jihadister som hotar vår svenska kultur och våra liv. Jag får ett intryck av att Svenska Kyrkans högsta representanter är avundsjuka på den trofasthet som muslimerna visar sina militanta ledare.
    Längtar Svenska Kyrkans ledare efter sharialagarnas införande i Sverige? Kanske skulle Svenska Kyrkans ledning frågat sig varför antalet kyrkobesökare sjunker för varje år. Hur ställer svenska kyrkan upp för våra bönder och andra låginkomstgrupper som trakasseras i vårt samhälle. Svenska landsbygdsbor drivs in till städerna eftersom man inte kan försörja sig på en lön och samtidigt bilda familj. Det finns två kategorier i Sverige som man får kalla vad som helst i radio, TV och tidningar, utan att någon reagerar. Hemmafrun och hennes man bonden! I synnerhet om man kallar sig liberal fast man inte är det. En före detta partiledare i folkpartiet kallade alla som inte lämnade barnen till Dagis för ”näriga kvinnosuggor” för att de tog hand om sina barn gratis, medan hon själv hade subventionerad barnomsorg. Är det jämställt? Varför lyfter aldrig kyrkan upp förtrycket mot stora delar av landsbygdsbefolkningen? Bondefamiljen jobbar i genomsnitt gratis i jordbruket och överlever på jordbruksfrämmande verksamhet i bästa fall.

    Gillad av 2 personer

 10. Sune Mangs skriver:

  Patrik Engellau har missat och förbiser Steven Pinker, vars bok ” Enlightenment NOW” enligt min mening överträffar Roslings pedagogiska akrobatik med marginal.

  Gilla

  • Danske mand skriver:

   Har samma problem med Pinker som med Rosling, de ser båda två människor som utbytbara, så inget problem med muslimer här som där, alla kan resa runt hipp som happ bara ”vi” är toleranta. En utopist i mina ögon som blundar för den största förändringen i västvärlden, massmigrationen och de konflikter som underblåses vilka förr eller senare leder till inbördeskrig eller kollaps.

   Gillad av 4 personer

 11. Jari Norvanto skriver:

  ”Hans Rosling gjorde sig känd dels för sitt budskap och dels för sina statistiska presentationer. Budskapet var att tillståndet i världen är bättre än du tror. Över hela jorden lever folk längre och bättre. Budskapet bankades in med övertygande bilder och grafer och staplar och cirklar.”

  Utbredd feelgood-stämning av Roslings evangelium. Tills han vid något tillfälle sa att Jimmie Åkesson hade rätt. Då blev det frysfacket.

  ”Bakom varje undergångspredikan finns en anslagsfinansierad organisation som vill ha större budget. Ju mer inflytelserika ett lands anslagsfinansierade organisationer, desto mer jämras det i det offentliga samtalet.”

  Positiv förstärkning, elementär psykologi.

  ”Men genom en lycklig tillfällighet hittade jag i Janerik Larssons nyhetsbrev en länk till en häpnadsväckande rik källa av seriös och väl presenterade statistik om läget i världen, Our World in Data.”

  Janerik… Det är ju han, SvD:s handgångne, med de dagliga uppkastningarna mot Trump, hans sympatisörer och annat löst folk som mopsar sig mot ”liberal” imperialism.

  Gillad av 1 person

 12. Ville vessla och kokta grodor skriver:

  Man kan kanske tycka att det tjatats lite väl mycket om vårt biologiska beroende till naturen. Det tycker inte jag. Det påstås finnas 8,7 miljoner arter på jorden, varav människan utgör en utav dem. Det var i princip enbart denna art Hans Rosling ägnade sitt liv åt. Hans lösning på allt mänskligt elände var att höja levnadsnivån för alla. Då skaffades människan automatiskt färre barn. Och alla fick det bättre. Mer av fabriker, produkter och konsumtionsvaror var hans lösning.

  Det han predikade blev till en ren dröm för Bill Gates och hans likasinnade. Deras egen strategi och globalistiska agenda, med vidhängande moral, sanktionerades ända ut i fingerspetsarna. De lyssnade tacksamt. Varför bry sig om jordens alla ekosystem, som utvecklats under nästan 4 miljarder år, när rådet var att – kör på som vanligt.

  Hur moderna vi än vill betrakta oss, är vi beroende av åkermark, haven, fotosyntesen, och den mikrobiella värld. Med uppbyggnad och nedbrytning, i ekologiska vävar, och med ständig återkoppling.

  Vi lever i en tid, som i artutrotningshänseende, kan liknas vid tidigare massutdöenden. Sett över hundratals miljoner år kan vi räkna dessa på ena handens fingrar. Fler är de inte. Och det går fort, evolutionärt sett. Men långsamt i människans mer snäva perspektiv. Som i liknelsen med den kokta grodan, som inte märker särskilt mycket av det allt varmare vattnet – tills det är för sent.

  Denna närsynthet på oss själva, och vad vi tar oss för som art, är minst sagt plågsam. I mina ögon förhäver sig arten Homo Sapiens Sapiens över hövan. Inget av detta tog Hans Rosling egentligen upp. Men så var han också läkare. Och inte paleontolog, biolog eller ekolog.

  Rockström kritiseras ofta för att vara agronom, som famnar världens klimat.
  En klimatets Ville Vessla. Hans Rosling famnade enbart människan. Och utelämnade resten. Han uteslöt 8,7 miljarder arter ur sina diagram. Den statistik han så pedagogiskt visade upp, stämmer säkert. Men den utgjorde enbart en pytteliten delmängd av allt det biologiska. Detta utgjorde hans akilleshäl. I mina ögon var även han en Ville Vessla, om än med mycket snälla ögon.

  Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   Höjden av arrogans är att gå in i debatten och ha ”lösnngar på befolkningsproblemet”. Denna arrogans är det som lett elitisterna anförda av Rothshild/Rockefeller till att inleda en ny världsordning som har till syfte att reducera befolkningen så att eliiten kan ha ha ett kontrollerbart antal slavar till sitt förfogande.

   En annan form av arrogans är att man tror sig veta hur man ska fixa alla mänsklighetens problem på en kafferast eller åtminstone under sin livstid.

   All denna arrogans leder så smånigom till allehanda utrotningsprogram riktade mot människor.

   Sannngen är den att för det första det enskilda initiativet har lett till ett tiofaldigande av förmågan att försörja männsikor på tre generationer och för det andra att så snart levnadsstandarden höjts till en viss nivå sjunker antalet barn per familj dramatiskt (utom i länder där kvinnor är slavar i hemmen).

   Gilla

  • 引きこもり skriver:

   Det sägs att i genomsnitt är 1% av alla människor i världen är psykopater, i Sverige mellan 5-15%. Alla problem i samhället är för att psykopater och narrcissister i ledande ställning ser landet som sin egen lekstuga. Hade de inga pengar kunde de på sin höjd rycka vingar av insekter och bränna myror med förstoringsglas. Med obegränsad tillgång till statskassan blir istället folket deras vinglösa flugor och brända myror. De leker med oss och skrattar, ”kolla så arga folk blev när jag inte tänker äta upp min högra sko. Ha-ha där fick ni!” Alla miljoner som har och fortfarande luras upp hit med falska löften kommer att gå ett hemskt öde till mötes när de har tjänat ut sitt syfte åt psykopaterna. Allt de gör är för att provocera folket, skapa kaos, reta upp oss så vi blir våldsamma så de kan skratta åt oss när de kan sätta dit oss, ta vår trygghet och självkänsla ifrån oss och rasera våra liv. När vi reagerar på provokationer har vi förlorat till psykopaterna. Enda sättet för folket att vinna är att göra dem maktlösa. Jag vet inte hur det ska gå till men om vi inte reagerar på deras provokationer kommer de att försöka med ännu värre saker och till slut leker de för nära elden.

   Gillad av 4 personer

 13. Björn skriver:

  Personligen har jag väldigt svårt för såna där ”show-professorer”, typ Rosling! De brister ALLTID i logiken, på nåt sätt, om man bara tar sig tid att grundligt analyserar deras, ofta åhörarvänliga, ”budskap” till massorna!

  Gilla

 14. Lennart Bengtsson skriver:

  Hovs Hällar

  Utsläppen är per person och år och räknat på en folkmängd av 10 miljoner det vill säga 4.2 ton/person och år för 2017

  Motsvarande värde för 1970 blir 11.5 ton/person genom att befolkningen detta år var 8 miljoner. Per person räknar har alltså koldioxidutsläppen minskat till närmast en tredjedel (0.365).

  För att få motsvarande mängd kol får man dividera med 44/12 = 3.667

  Sens moral: bygg trähus och skaffa många bokhyllor

  LennartB

  Gillad av 2 personer

 15. Bo Svensson skriver:

  En massa utvecklingskurvor pekar mot avgrunden och det finns ingen seriös offentlig diskussion om hur man skall hejda upprustningen, arternas utrotning, regnskogsskövlingen, rovfisket, befolkningstillväxten, fördummningen, lagars och regleringars tilltagande snårighet och de rika ländernas långsamma ras ner i kaos genom massinflöde av oanställningsbart och fientligt sinnat klientel.

  Gillad av 2 personer

 16. Ulf Bergström skriver:

  I Frankrike förbjöds plastpåsar I butikerna för några år sedan, efter att statistik visade att 100 mil, plastpåsar brändes ”per dag” I kraftverken. Så nu går vi alla och handlar med trevliga shopping kassar av naturmaterial. Kräver bara lite discipline som snabbt blir rutin och bra för planeten.

  Gilla

 17. Konservativ skriver:

  Vill hen få en del av den globalistiska rövarkakan får en vifta på svansen och gläfsa glatt. Rosling, Our World in Data och Patrik Engelau har visat vägen, det är bara att följa efter!

  Aha, nu sipprar en tanke in genom fogarna i sinnets läckande tegelmur. Den kaka som vår Engelau erbjuder oss är ett nollsummespel. En herreman på täppan lek. En lek där Svensken började högt uppe på täppan. Och Engelau och andra globalister jublar över normalisering. Det vill säga att ta från oss och ge till andra. För en klapp på huvudet och en dosör i plånboken. För dem. Engelau, Our World in Data och Rosling och andra fiender saknar lojalitet till oss. Deras lojalitet är bara till dem själva. Eller som de själva benämner sitt hänsynslösa, destruktiva, sadistiska egenintresse, deras lojalitet är till ”det allmänna bästa”.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Konservativ; du har inte bar fel, du är höggradigt oförskämd mot vår värd, Patrik Engellau, (ska man lyckas effektiv med oförskämdheter får man se till att stava namnet rätt), också.

   Dessutom är det svårt att förstå vad du menar och vad du grundar dina oförskämdheter på.

   En mycket onödig kommentar; helt i fel anda!

   Gillad av 1 person

 18. Tina skriver:

  Sedan 1970-talet har antalet vilda djur minskat med 75 %. Av den biologiska biomassan är de idag endast 4%, de resterande 96 procenten är människan och hennes foderdjur (kor, höns etc). Det är verkligen en pågående katastrof som jag har varit medveten om, och plågats av varje dag i mitt liv. Alla nyårskrönikörer har varje år svamlat om att världen blir en bättre plats för varje år. Hur kan man tycka så, när det finaste som finns är den enorma variation och skönhet som evolutionen gett oss under årmiljonerna? Som går under i rasande fart? Rosling och Bill Gates var de som senast förfört massorna. Gates Foundation har lett till en rejäl befolkningsökning, och den utlovade minskningen kommer inte, då barnafödande handlar om kultur, inte ekonomi.
  Samtalade igår på skoj om fästingarna, att de ökar och fyller ingen som helst funktion då inget annat djur äter dem. Men människan är ju samma sak. Vi parasiterar och fyller inte någon som helst funktion i kretsloppet på planeten.

  Gillad av 1 person

 19. Staffan Persson skriver:

  Alla försök att diskutera framtiden som ignorerar klimatförändringarna, och människans delaktighet, är bara fullständigt dödfödda. Sen håller jag med om att det är mycket bättre med is i magen, än panik.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.