Sköldpaddans år

Anders Leion

”Vi var pionjärerna som startade partiet från grunden. Vi hade usel ekonomi, få medlemmar och var ständigt utsatta för förtryck och våld i olika varianter. Allt arbete skedde ideellt och jag var fattig som en kyrkråtta när jag bestämde mig för att avsluta mitt partiarbete.”

”Men när jag lade till att jag skulle ta avstånd från SD, då blev det eld och lågor”…”Jag kunde genom mitt avstånd köpa mig viss frid från de rödas våld, och SD kunde ytterligare distansera sig från mig och göra rörelsens tidiga problem med extremister och skinnskallar till något som jag personligen var ansvarig för”.

Dessa citat från Anders Klarströms bok Prima Victoria (Prima Victoria AB 2018, Göteborg) omfattar de år, 1988 – 1995, då han var aktiv i partiet. 1992 valdes han till partiledare, efter att partiet tidigare endast haft talespersoner, varav han var en.

Det har talats om att SD:s tidiga år – de år som Klarström skriver om – skulle utforskas och klargöras i en vitbok. Det är en omöjlig tanke. Vilken historiker skulle våga ta sig an ett sådant uppdrag? Det skulle ju innebära att allt det våld och all det hat och förtal som ständigt riktades mot SD på gator och torg, på TV och i tidningar skulle komma att beskrivas. Vem vill – eller törs det? Dessutom skulle nu fortfarande verksamma människor komma att porträtteras i sammanhang som de numera kanske försöker glömma. Mattias Gardell och Tomas Hübinette hör till dem. Expo och dess sympatisörer, detta skattefinansierade institut för åsiktsregistrering, skulle behöva beskrivas när de, utrustade med järnrör, ligger i bakhåll utanför SD:s partilokal för att överfalla och slå partimedlemmar blodiga när de skall lämna lokalen. Planen genomförs också grundligt.

Man skulle också vara tvungna att visa hur TV och tidningar systematiskt förvanskar verkligheten och tillskriver SD allt det våld som riktas mot – just SD. Inte kan man kräva att någon historiker skall ta på sig ett så otacksamt arbete. Å andra sidan behövs det inte någon historiker. Anders Klarströms bok är ett slags dagbok, mycket detaljerad. Läsaren får följa författarens förehavanden nästan dag för dag. Det vore utomordentligt lätt för den journalist som så vill att kontrollera uppgifterna i boken. Här följer nu några förslag på olika forskningsområden för en ambitiös grävande journalist.

Det står när TV gjorde en timmeslång intervju med Klarström för att sedan inte sända en endaste minut – sannolikt därför att han klarade sig bättre än intervjuaren och så bra att intervjuarnas chefer inte ville visa nederlaget. Titta i arkivet! Filmer finns bevarade från tillfällen då motdemonstranter angriper SD:s demonstrationer och detta sedan på olika håll återges som ett våldsutövande från SD:s sida. Titta igen!

Men visst. Det finns anklagelser som bygger på fakta. I februari 1988 bildade en grupp på cirka 15 personer SD. Klarström var ännu inte med. Det påstås då att den över 80-årige Gustaf Ekström, frivillig i Waffen-SS fyrtio år tidigare, skulle ha varit med – även om varken författaren eller någon annan kunnat hitta bevis för detta. Trots detta har denna påstådda – möjligen också faktiska – närvaro med åren fått allt större betydelse som bevis för SD:s nazistiska rötter. (Efter kriget, påpekar Klarström, gick Sven-Olof Lindholm, ledande svensk nazist på trettiotalet, in i VPK. Har någon anklagat V för det?).

En avvikande, sorglustig uppgift är den om Ulf Ekbergs, Ace of Base, sätt att rentvå sig från sitt tidigare medlemskap i SD. Framgången för gruppen gjorde att detta medlemskap uppmärksammades och Ekberg fick mycket kritik. Han kunde frigöra sig från kritiken och bli socialt accepterad genom att felaktigt – enligt Klarström – påstå att han varit knarkare. Då välkomnades han i den sociala gemenskapen igen.

Ofta anklagades SD för att tillåta heilande personer vid sina demonstrationer. Detta förekom. Personer från V.A.M. – vitt ariskt motstånd – hakade objudna på demonstrationer, antagligen för att därigenom själva få uppmärksamhet. Deras närvaro fotograferades och filmades och fick bli belägg för SD:s påstådda nazism. Detta skedde t.ex. vid demonstrationen den 30 november 1992. Detta filmades och ingick i dokumentärfilmen ”Rasist, javisst”. Men man kan också se, säger författaren, att V.A.M-arna kommer inmarscherande från sidan, i egen grupp när demonstrationen redan startat. Titta igen!

Men mycket filmades förstås aldrig, därför att motståndarna inte ville visa det våld de utövade. Den 6 juni 1993 anföll ett tjugutal järnrörsbeväpnade motståndare, sannolikt anförda, skriver författaren, av Mattias Gardell. De hade väntat utanför SD:s partilokal och anföll när ett antal partiarbetare skulle lämna lokalen. Klarström räddades av att han återvänt till lokalen för att hämta ett bortglömt tal. Fråga Gardell! Han är nog så stolt över sin antirasistiska kamp att han villigt kommer att svara.

Den sjätte november 1993 anfölls 250 demonstranter från SD:s ungdomsförbund när deras demonstration skulle passera in till Medborgarplatsen. Ett knallskott avleder polisens uppmärksamhet samtidigt som 20 motdemonstranter, dolda på ett lastbilsflak, hoppar ner från detta och anfaller med spetsade armeringsjärn. Polisen blir delvis överrumplad men rusar till. Under tiden skyddas demonstranterna av de egna vakternas sköldar. Åskådare brukade klaga över att det såg så krigiskt ut att ha sköldar med i en demonstration. Svenska massmedia rapporterade inte något om detta – inte ett ord, inte en bild. Finsk television visade däremot en del av förloppet. Åk dit och titta!

En gång känner sig SD:s demonstranter tvungna att ta till romarnas försvarsmetod testudo, det vill säga sköldpaddan: de utsatta tränger ihop sig och låter sköldar skydda mot projektiler ovanifrån och andra sköldar skydda mot hugg och slag från sidorna. Det är en effektiv bild av SD-sympatisörers utsatthet under de första åren – och ofta fortsätter det ju ännu idag
Författaren kommenterar: ”Det som är häpnadsväckande är att detta ständiga våld som vi utsattes för när vi ville demonstrera och uttrycka våra åsikter aldrig någonsin fördömts i efterhand när man pratar om SD:s historia”.

Men hur skulle man kunna göra det? Det vore ju att erkänna alla de lögner och allt det förtigande som man ägnat sig åt under åren. Man förde ett slags krig mot SD. I krig dör sanningen.

Men mest bekämpades SD förstås med ord. Ständigt anfördes ett falskt citat mot författaren, ord med vilka han skulle ha hotat Hagge Geigert och för vilka han skulle ha dömts. Än idag skriver nazist-experten Anna-Lena Lodenius: ”…som avslutades med en villkorlig dom för bland annat mordhot per telefon.”

Detta hot har han aldrig uttalat, säger författaren, och han har heller inte någon gång blivit dömd. Domar är offentliga. Detta kan alltså kontrolleras. Lodenius påtalar också att Klarström varit medlem i Nordiska Rikspartiet, NRP. Det förnekar inte Klarström. Som 17-åring sökte han sig från den ena rörelsen till den andra: moderaterna, kommunisterna, EAP för att därefter stanna hos SD.

Däremot vågade nästan ingen ställa upp i debatt mot Klarström. När LO-medlemmar börjar intressera sig för SD reagerar LO:s ledning. Vi ska ta debatten! säger Blomman – LO:s dåvarande ordförande Leif Blomberg. Det gör han aldrig. Han vägrar att svara på alla de många förslag till debatter som kommer från SD. Det är som nu. Det är inte många som klarar debatter med SD:s centrala företrädare.

Det beror inte på att SD:s företrädare skulle vara så mycket smartare, så mycket bättre utbildade eller så mycket erfarnare. Det beror på att de har verkligheten på sin sida. De har beskrivit den, inte beljugit den.

År 1994 orkar inte Anders Klarström mer. Han avgår som partiordförande och avslutar all politisk verksamhet En tid försöker han lansera sig som musiker. Det är svårt. Han är igenkänd och han trakasseras och misshandlas. Han orkar inte ens vara passiv SD-sympatisör. Han ger den intervju ur viken några rader anförs i det andra citatet i början av denna text. Han skriver också: ”Även jag vek mig till sist för trycket”. Det kapitel i vilket detta redogörs för kallar han Sveket. Det är kanske sakligt riktigt. Men det är inte det intryck man får av honom. Han kämpade till dess att han inte orkade mer.

Läs boken! Den är, såvitt jag förstår, saklig, uppriktig och ärlig. Och den ger en utförlig bild av den förföljelse SD utsattes för. Hade du en mörk bild av svensk offentlighet, av politik och massmedia tidigare, kommer den att bli ännu mörkare efter läsningen.

16 reaktioner på ”Sköldpaddans år

 1. Aha skriver:

  Detta är ju en central bok som tydligen tveklöst visar på ett mer rumsrent men synnerligen utsatt SD. Boken omkullkastar det berättigade i den demonisering av partiet som etablissemanget sysslat med och som gjort att man kunnat fortsätta den katastrofala invandringspolitiken. Boken borde därför vara av central betydelse för att sätta ett centralt skede, omgörningen av Sverige, i ett annat perspektiv.

  Etablerad media berömmer sig i tid och otid för sin kvalitetsjournalistik, för sitt granskande av Sverige och av makten, för sin objektivitet. Att de inte tar upp boken till diskussion visar åter igen hur korrupt media är mot sina egna ideal.

  Gillad av 16 personer

  • Axel skriver:

   Det som sker nu är ett svaghetstecken från 7 klöver obstinaten Lööf, som inte vågar ta debatten med SD. Detta på grund av att SD,s argument är sanna. Håll dem utanför till varje pris. 7 klöverns argument är endast utopiska filosofier. Det har ju verkligheten visat oss de senaste åren.

   Gillad av 4 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Etablissemanget kan göra som de vill. Det har det alltid gjort. Att kritisera Hitler, Stalin eller någon diktator eller diktatur har aldrig gått. Under de senaste 75 åren har den svenska vänstern haft etablissemangets stöd och givits fria händer när det passar. Numera är de PK-ister. Att bekämpa dem är som att slåss mot den lerneiska hydran. För varje avhugget huvud växer två nya upp. Kanske måste man först byta ut etablissemanget som är deras skyddsmakt.

  Gillad av 10 personer

 3. Lars Bernhoff skriver:

  Tack för detta bidrag om en historia som uppenbart är nersvärtad av mycket ljugande och underlåtenhet att berätta verkligheten.
  Det är sorgligt när etablerade politiker försöker göra det för lätt för sig när de nedklassar SD med att de har nazistiska rötter. Det är ett för enkelt knep som borde ha synats långt tidigare. Den åberopade boken är helt okänd för mig men verkar vara ett viktigt dokument som kan bli ett incitament att reda ut denna eventuellt obefogade nedsvärtning av ett parti.
  SD bör idag bedömas för de åsikter som de driver idag. De har hjälpt till att justera migrationsdebatten långt innan övriga partier tvingades lägga om sin politik.
  Jag tycker inte som SD i många andra frågor men speciellt dagens regeringspartier ska inte bygga sin moraliska image och överdrivna värdegrund på något som kanske inte ens är historiskt rätt. SD ska behandlas som andra partier för sina ställningstaganden. De växte för snabbt och fick med några tokstollar där de flesta är avhängda pga sin uppenbara olämplighet i offentliga positioner.

  Gilla

 4. Thor skriver:

  Det var ju inte så att Soros hjälpte till att trycka in sina judiska fränder (själv bluffade han genom att utge sig för att vara kristen) i godsvagnarna. Men Soros samarbetade med nazisterna och det gav honom en maktposition som han njöt av. Soros sade det spontant och med äkta glädje i en ökänd intervju i brittisk tv. Senare blev Soros valutaspekulant och är i Frankrike dömd för insiderbrott. Som antytts, att Lööf beundrar Soros säger mycket om okunnigheten och arrogansen hos Lööf.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Han var 14 år. – Hans hat mot germanska folk kan handla om att blivit försmådd av tysken han beundrade och ville få uppmärksamhet från när han lekte arier.

   Gilla

 5. Setarcos skriver:

  Tack Anders. Jag har manga ganger forundrats over intensiteten och hatskheten I Lofvens, Loofs etc. attacker mot SD. Ar det manne for att dolja egna partiers tramp I brunsmeten? Varfor tar aldrig Loof avstand fran Bondeforbundets (numera omdopt till Centerpartiet) forflutna? Varfor namns aldrig P O Sundmans (C) politiska hemvist under manga ar? Tvangssterilisetingarna av Romer etc under S-regeringar? Individer som argumenterade emot invandring av ett antal judiska lakare vid det infamosa Bollhusmotet I Uppsala 1938 — och som senare gjorde goda karriarer I efterkrigstidens Sverige?

  En gang I tiden larde vi oss ”Den som ar utan skuld kastar forsta stenen.” Idag kommer stenarna fran dem som har daligt samvete.

  Gillad av 2 personer

 6. Yvonne Wild skriver:

  Mobbning på högsta nivå. Detta vill vi vanliga svenskar inte vara med om. ALLA röster i ett val väger lika tungt, kom ihåg det. Allas röster måste få höras i en demokrati. Och vi har ju fortfarande demokrati i detta land, även om en del försöker bortse från detta faktum. Jag accepterar INTE det ställningstagandet!

  Gilla

 7. matsesoc skriver:

  Denna svenska skräck för ”rasism” får mig att tänka på filmen
  https://sv.wikipedia.org/wiki/A_Clockwork_Orange

  Efter behandlingen av Malcolm McDowel blir han ett försvarslöst offer!

  Sluta och jamsa om ”rasism” på 20 och 30 talet. Det var före den chockbehandling och hjärntvätt som följde på Nazism och amerikanska rasoroligheter! På den tiden var det inget konstigt med det faktum att det finns olika mänskliga raser som har olika utseende och olika egenskaper!

  Gilla

 8. phnordin skriver:

  Tack för denna krönika. Skall läsa boken. Har aldrig förstått varför SD uppfattas som ett extremparti bara för att det uttrycker en verklighetsuppfattning som alltfler ansluter sig till.

  Gillad av 1 person

 9. Sven E skriver:

  Sanningen kommer ifatt extremvänstern.
  Mvh en som finns med i boken
  Aktiv 1992-96 återigen aktiv 2015>

  Kan verifiera det mesta i boken.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.