Gästskribent Rutger Staaf: Varför bär kvinnor från Mellanöstern slöjor i alla upptänkliga sammanhang?

Som lärare har jag noterat att slöjan har blivit allt vanligare i klassrummen. Förra hösten höstas dök också den heltäckande slöjan upp i min skola för första gången och samtidigt skickade vår skolledning ut Skolverkets anvisningar hur vi ska förhålla oss till detta. Visst det är olämpligt med sådan klädsel vid kemilabbar kunde vi läsa men för övrigt skulle vi ta hänsyn till detta plagg.

Det var märkligt att läsa Skolverkets anvisningar. Vi hade fått höra många gånger hur viktigt det var att ha rätt värdegrund, med jämställdhet, självständighet och att inte diskriminera någon. Nu helt plötsligt var den egna värdegrunden inte längre så viktig, när ett uttryck för en annan värdegrund dök upp. Nu skulle vi alltså ta hänsyn till en diskriminerande struktur från en annan kultur, en struktur som ville osynliggöra flickor och kvinnor i det offentliga rummet.

Vi lärare reagerade starkt mot detta och undertecknad fattade pennan och påpekade för alla på skolan hur Skolverkets anvisningar stred mot den egna värdegrunden, som vi fått veta var så viktig. Rektorn svarade att hon inte kunde gå emot Skolverkets anvisningar och att vi måste förhålla oss till detta men att vi hade yttrandefrihet i denna sak.

Trots stödet för slöjan från Skolverket och olika politiker ifrågasätts slöjans närvaro i olika sammanhang av allt fler. Många människor i vårt sekulära samhälle vill ha en religionsfri miljö då man uträttar sina ärenden exempelvis på en bank eller ett apotek. Man vill slippa att bli påmind om profeten Muhammed som en gång i tiden satte världen i brand, en brand som hans efterföljare har hållit vid liv olika mycket under olika tider. Slöjan är ju reklam för denne profet.

Frågar du en islamskt troende kvinna som bär hijaben svarar hon otvivelaktigt: Ja, det är ett religiöst plagg, min religion kräver det. Man anser att denna huvudbonad är så religiöst viktig att den måste bäras av elever i klassrummet, av receptarier på apotek, av expeditionsbiträden och nu bärs den även av en riksdagsman. Dessutom motiverar kvinnor ofta sitt bärande med att de vill visa att de är ärbara muslimska kvinnor.

Först måste vi konstatera att den arabiska slöjan/hijaben är ett mycket gammalt klädesplagg, ett mycket praktiskt plagg i den ökenmiljö som den utvecklats i, en miljö med stark sol och där även en lätt vindpust kan blåsa upp sand i håret, alltså ett mycket bra sol- och sandskydd. Ingen hade kommit på att lägga en religiös betydelse i denna huvudbonad.

Vad säger då koranen och sharia om detta heligförklarande av den normala företeelsen i Arabien att ha ett bra sol- och sandskydd på huvudet då man lämnar sitt hem?

Koranen säger inte särskilt mycket om klädsel och speciellt kvinnlig klädsel. Det finns endast tre suraställen som talar om kvinnors klädsel, nämligen sura 7:26, 24:31, 33:59. I ingen av dessa suror påbjuds bärande av hijab. Det moderna hijabbärandet är stark tradition men med en obefintlig grund i koranen.

Sharialagen tar också upp detta tema. Kvinnor som lämnar hemmet ska ha heltäckande klädsel. Inomhus ska de endast ha en slöja när de ber i moskén.

Är det så att dessa kvinnor/flickor jämför förhållandena i moskén med skolan, att man liksom i moskén måste ha denna huvudbeklädnad i klassrummet? Då vill jag säga som lärare, du behöver inte jämföra skolan med moskén. I moskén bestämmer imamerna och de följer sharialagen men här i skolan är det rektor och lärare som bestämmer och vi säger till dig med slöja, ”du behöver inte se klassrummet som i moskén”. Här får du lov att ta av dig din slöja.

Att flickor ska gå i skolan och kunna få samma utbildning som pojkar är ett västerländskt påfund och detta accepterar i stort sett hela den muslimska världen utom talibanerna i Afghanistan. Så vi hoppas att denna värld även ska kunna acceptera att flickorna inte ska behöva sitta med sina arabiska sol- och sandskydd på lektionerna. Samtidigt som de tar av sig ytterkläderna bör de även ta av sig ytterplagget, slöjan.

Vissa kvinnor säger att de har slöjan på huvudet för att visa att de är ärbara, muslimska kvinnor.
Om de nu skulle ta av sig slöjan under en lektion skulle de sluta att vara muslimer eller sluta att vara ärbara kvinnor? Skulle de andra i skolan tro att de har slutat vara muslimer? Knappast.

Den första februari är det Hijabdagen och vi kommer att få se muslimska flickor med vackert sminkade ansikten som stolt bär sin hijab och vissa kommer att erbjuda andra kvinnor att pröva hijaben.

Det är intressant att konstatera att dessa hijabförespråkande kvinnor samtidigt tar avstånd från sharialagen som säger att kvinnor bör beslöja sitt ansikte. Genom att sminka sig så att de ska se så fina och tilldragande ut som möjligt gör dessa kvinnor det motsatta till det som sägs i sharialagen om beslöjning.

Några har uppfattat slöjan som en symbol och jämför den med korset. Detta är fel. Möjligtvis kan slöjan uppfattas som en symbol för underkastelse och att det är frågan om en ärbar och gudfruktig kvinna. För det omgivande samhället fungerar slöjan som en identitetsmarkör, även om kvinnan bara har tanken att följa det som hon tror är sin religion.

Inga muslimer går med ett slöjmärke runt halsen liksom kristna ibland bär sitt kors, ingen moské har ett slöjmärke på kupolen, inget muslimskt land har ett slöjmärke på sin flagga så jämförelsen med korset fungerar inte så bra.

Ibland har det gjorts jämförelser med nunnedoket vilket är lika felaktigt. Ingen nunna har så vitt vi vet försökt att bli flygvärdinna och krävt att få ha nunnedoket på huvudet när hon jobbar som flygvärdinna.

Har skolor regler om att ytterkläderna ska av under lektionen, har företag speciella klädkoder, vill affärer att de som representerar denna affär ska vara religiöst neutrala så bör dessa regler och önskningar respekteras av muslimska kvinnor och de bör ta av sig sin hijab, sitt ytterhuvudplagg.

Jag tycker att vi i vårt land ska kunna ha en saklig och seriös diskussion om slöjan. En slöja som inte är ett tydligt religiöst plagg enligt koranen. För personer boende i Arabien finns det säkert en stark kulturell tradition med slöjan. För dem som bär slöjan i icke ökenmiljö är det knappast ett kulturellt plagg. Men slöjbärande har även en politisk dimension vilket bör uppmärksammas.
Slöjbärandet blev mycket vanligare efter den religiösa/politiska revolutionen i Iran vilken skapade en islamisk stat. Kvinnor i Iran som tar av sig slöjan ses som protest mot denna islamiska stat.

Slöjan kan ses som ett som ett politiskt plagg som bärs av personer vilka förespråkar en islamisk stat med sharialagen som ledstjärna och det är ju just sharialagen som har ett absolut krav på slöjbärandet och denna slöja även vara heltäckande.

Till sist vill jag även påpeka att vår liberala lagstiftning inte styr klädvalet. Muslimska kvinnor får gärna gå omkring med slöjor i samhället. Ingen får lov att dra av en slöja från någon som bär den, det är ett brott. Det många personer reagerar på är att slöjbärande personer kräver att i alla sammanhang få ha på sig sin slöja oavsett omständigheterna, oavsett klädkoder på arbetsplatsen.

Ska vi ha religiösa särrättigheter i ett sekulärt samhälle? Ska myndigheter ge ett indirekt stöd åt sharialagen?

Rutger Staaf är lärare i NO, på gymnasier och högstadier sedan 30 år.

51 reaktioner på ”Gästskribent Rutger Staaf: Varför bär kvinnor från Mellanöstern slöjor i alla upptänkliga sammanhang?

 1. Ulla skriver:

  ”Muslimska kvinnor får gärna gå omkring med slöjor i samhället”. Det tycker inte jag.
  Slöjan är ett främmande och allt vanligare inslag i vårt samhälle och den sänder mig obehagliga signaler; invasion, härskarfolk, sharia, mördarideologi, patriarkat, intolerans, religiös fanatism…
  Bärare av slöjan får gärna gå omkring med slöja i hemlandet, om hon vill. Men här passar den definitivt inte och gör dessutom mig och andra oroliga och rädda för framtiden.

  Gillad av 11 personer

  • Elisabeth skriver:

   Helt enig med dig, Ulla. Slöjor inger mig, och skulle jag tro, de flesta svenska kvinnor, stort obehag, ja t o m rädsla.. De flesta känner så – utom radikalfeministerna tycks det som. Vi lever sannerligen i en motsägelsefull tid.

   Gillad av 2 personer

  • Rutger skriver:

   Förstår din reaktion men jag utgick bara från att vår lag inte föreskriver hur man ska klä sig till skillnad mot sharialagen. Vi har full frihet att klä oss som vi vill.
   Syftet med min sammanställning var att visa att det är inte deras heligaste bok koranen som påbjuder detta bärande av hijaben. Har även benat ut exegetiken från koranen och det är mycket tydligt. Vill du se min argumentering om detta så rekommenderar jag dig att läsa hela sammanställningen, allt fick inte plats här. Se http://lagmansnatursida.se/hijaben.pdf

   Gillad av 2 personer

   • Ulla skriver:

    Tack Rutger för att du ger mig respons. Jag ska läsa det du länkar till.
    Kläder är en sak, symboler en annan. Symboler kan vara ett plagg, t.ex. slöjan eller Palestinasjalen. Skillnaden mellan klädesplagg och symboler har makthavare dock väldigt svårt att hantera, med ett undantag; nazistsymbolen.
    Islam-signalen borde, enligt min mening, hanteras på samma sätt som nazist-signalen. Det är ingen hemlighet att islam i sina skrifter har texter om att erövra världen och att på den vägen ta bort ”otrogna”. Det är texter som enligt utövarna aldrig får ändras. Och denna utrensning av ”otrogna” är precis det som fortfarande händer i mellanöstern. Till och med svenska medborgare har rest dit, krigat och mördat i syfte att utropa ett kalifat i islams namn.
    Så symbolen för denna rasistiska mördarideologi tycker jag ska bort från i Sverige.

    Gillad av 4 personer

 2. Aurora skriver:

  Slöjdebatten har nu runt 30 år på nacken. Kultur och religion är stark förbundna som hönan och ägget. Idag har slöjan eller heltäckande kommit att utveklas som krav och del av religionen. Förespråkare hävdar kultur när det passar (fritt val och ett plagg som alla andra) och religion när det passar (nej, kan absolut inte ta av den; alltså inte ett plagg som andra och hävdar rätten under religionsfriheten). På frågan varför får man svaret att profeten sagt det. Lika dumt svar som att svara att man borstar tänderna för att mamma och pappa sagt det. Man borstar ju tänderna för att inte få hål i dem. Kvinnan ska dölja sitt (syndiga) hår. Skälet för att täcka eller skyla munnen med nikab eller värre är att påminnas om att kvinnan ska vara tyst och att även munnen är syndig. I Afganistan (visade tv under talibanriden) fick en kvinna hos tandläkaren endast visa munnen genom ett hål i ett skynde mellan henne och tandläkaren. Det anses lämpligt att börja med slöja när småflickor blir subjekt för sexuella lustar hos män; varierar mellan 6 och 9 år (aisha giftes bort vid 6 år men äktenskapet ’fullbordades vid 9). Ja, en flicka med slöja visar att hon är ärbar. Dra alltså slutsatsen vad man anser om svenska kvinnor.

  Gillad av 4 personer

 3. Eva Danielsson skriver:

  Nej, vi ska inte ha religiösa särrättigheter för islam i vårt svenska sekulära samhälle. Inte i västvärlden över huvud taget om jag fick råda. Islam må upplevas som en religion för troende muslimer, men i förhållande till mig som icke-muslim är islam bara en politisk rörelse som råkar grundar sin ideologi på en religion som en krigsherre vid namn Muhammed hittade på under sexhundratalet. (Han var smart, en religion är ett säkert sätt att styra folk. Se på hur man försöker göra klimathotsmyten till en helig övertygelse.) Om islam nöjde sig med att få tillbe Allah och bära slöja på privat tid, så skulle det inte störa någon. Men islam sticker inte under stol med att de tänker ta över alla samhällen de vistas i. Med olika medel, infiltration inom den politiska makten, steg för steg med att kräva särrättigheter, direkt genom krigshandlingar som exvis att våldta icke-muslimska flickor och annan grov kriminalitet och förstås genom jihadistdåd. Sverige är ett lätt äpple att plocka lär någon inom Muslimska Brödraskapet ha sagt, och det är ju sant. Socialdemokratin t o m uppmuntrar islamiseringen med massinvandring och statsbidrag till islamska föreningar och skriftliga avtal om politiskt samarbete. Si och så många politiska poster för islamister inom kommuner, landsting och rikspolitik mot säkra S-röster från muslimer.
  Hijab är inte ett klädesplagg, det är en politisk markering. Muslimska flickor bör självklart få chansen att slippa slöjan i skolan genom att skolan kräver slöjfritt. Vi bör dessutom inte tillåta muslimska friskolor. I mina ögon är det lika tokigt som om vi tillät nazistiska friskolor. Islam och nazism är ju liknande ideologier fast islam dessutom förtrycker sina kvinnor och barn. Kvinnor ses som boskap och barn ses som ägodelar. I Sverige bör arbetsgivare självklart kunna ställa krav både på arbetsuppgifters utförande liksom på allmänt uppträdande och klädsel. Alla inom offentligsektorn plus om man som privatanställd arbetar mot allmänheten, bör ha religiöst/politiskt neutral klädsel. En klient, patient eller kund ska bara mötas av professionella, inte av meningsmotståndare vad gäller livsåskådning. Skolan borde också självklart vara en frizon för religiös och politisk indoktrinering. Där har vi mycket att ta itu med vad gäller den hårda socialistindoktrinering som svensk skola präglas av sedan sextiotalet. Värdegrundstramset och genustramset är exempel på hur indoktrineringen sker mer och mer öppet. Bra, då kan man identifiera galenskaperna och ifrågasätta dem. Som Rutgers skola gjorde med hijabfrågan.

  Gillad av 13 personer

  • Elisabeth skriver:

   Apropå indoktrinering så tycks vår agendasättande statsmedia, SvT/SR, just nu köra hårt med ”segregationen i skolorna”. Jag tror man vill bädda för att få bort det fria skolvalet ( åtminstone för svenska barn) och kanske t om införa bussning. Storebror staten ska bestämma. Allt för att frisera statistiken och få det att se ut som att ”integrationen” lyckats..

   Gillad av 5 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Läs gärna Rebecca Weidmo Uvells blogg om just detta. Kanske kan förslaget om bussning av barn få lite fart på PK-folket. Innerstadsbarn till Rinkeby och ytterstadsbarn till centrala Stockholm. Då får de ju njuta av multikultur på riktigt. Och deras barn får nya spännande kompisar. Kan det bli bättre?

    Gillad av 4 personer

 4. Olle Holmqvist skriver:

  !” I moskén bestämmer imamerna och de följer sharialagen ” säger krönikören. Gäller inte svensk lag inne i moske´-lokalen ? Kan man ställa frågan om köns-diskriminerande
  gudstjänster är enligt svensk lag ?

  Gillad av 1 person

  • Hans Högqvist skriver:

   Sharialagen definierar en ”människa” som en man som är muslim.
   Kairodeklarationen av de mänskliga rättigheterna bygger på detta. Kvinnor och icke muslimer är alltså inte människor och har inga mänskliga rättigheter enligt de 45 muslimska stater som undertecknade deklarationen 1990.
   I moskén sitter kvinnorna avskilda från männen och får heller inte yttra sig vilket inte är i överensstämmelse med Svea rikes lag.
   I princip kan det alltså krävas att muslimerna underkastar sig svensk lag eller lämnar landet! 😉

   Gillad av 4 personer

  • Rutger skriver:

   Ingen politiker vågar ifrågasätta vad som sker i moskén. Å andra sidan vill politiker inte skiljas från Kyrkan, de säger att det är viktigt att de engagerar sig i kyrkan, deltar i kyrkoval, för att kyrkan ska ha rätt värdegrund,. Men när det gäller muslimska församlingar vågar man inte göra något, minst av allt att påverka dem så att de har rätt värdegrund. Ett stort hyckleri. Muslimska föreningar överöses med pengar för att dessa säger sig bekämpa islamofobi.

   Gilla

 5. Elisabeth skriver:

  Jag ser slöjan som ren och skär provokation, ju mer tyg som ingår ju värre. Den som bär slöjan frivilligt är självgod och vill peka ut andra kvinnor som icke ärbara. Lovliga byten. Hur systerligt är det ?Jag tror faktiskt inte att särskilt många tvingas bära den i väst. Nej, slöjan är politik och en utmanande gest mot värdlandet. Ett finger.
  Jag förstår att syltryggarna i Skolverket inte ville/kunde ge något stöd. Det är som att be en manet mopsa sig mot en krabba. Man hamnar bara i Skolverket om man är en manet.
  Men hur svårt kan det vara ? I Danmark förbjöds bärandet av ” huva, mask , burqa och niqab” på offentlig plats i augusti i fjol. Då blir det dryga böter som vid återfall accelereras. Det skickar viktiga, tydliga signaler ut i samhället. Inklusive skolvärlden. Ja, det är Dansk Folkepartis förtjänst förstås. Sådant här kan bara hända när politikerna gör sin plikt och lyssnar på väljarna.

  Gillad av 13 personer

  • Björn skriver:

   Exakt! Slöjan bärs ENBART för att provocera och visa sitt förakt för den svaghet som våra ryggradslösa ”sillmjölkar” till politiker visar upp! ”Vi är starka tillsammans, och vill inte sänka oss till den låga nivå med flathet och undfallenhet som människorna i Sverige visar prov på”, typ! Och samtidigt är det ett av lagen skyddat(lagen om religionsfrihet!) långfinger, åt alla oss som vill ha bort de här ”protest-hucklena” från våra offentliga miljöer ute i samhället! Här krävs det lagändringar…..!

   Gillad av 4 personer

   • dekolletage av rang skriver:

    Så är det. Inte förrän den och alla liknande uttryck blir förbjudna rakt av så kan detta vända.

    Gilla

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Det där med att slöjan är ett skydd mot sol och drivande sand är viktigt framföra. Av samma skäl anpassar vi vår klädsel till vädret. Inte ens i Bergen, där det regnar praktiskt taget varje dag, bär man paraply inomhus. I tropiska länder med kraftig sol, som i Sydostasien bär man stora hättliknande huvudbonader som mer liknar små tält, men naturligtvis bara utomhus. Det är ett bra skydd mot hudcancer och borde även bäras i Sverige sommartid. Varje månad avlider cirka 50 personer i Sverige av malignt melanom på grund av ett ohämmat solande. Som jämförelse har inte en enda människa avlidit till följd av den civila kärnkraften

  Gilla

  • dekolletage av rang skriver:

   Det är ju ett stickspår. Om så skulle vara fallet så skulle ju muslimerna slänga slöjan det första de gör på våra breddgrader, somaliska kvinnor lider ju av D-vitaminbrist och sägs föda barn med ADHD av denna anledning (sanningen i det är jag inte säker på). Män i Mellanöstern täcker sig ju inte heller på detta vis. Det relevanta är att slöjan är en politisk symbol och öppenheten är enkelriktad, försök gå med kippa i valfritt land i Mellanöstern, eller i Rosengård, eller varför inte Möllevångstorget i Malmö. Låt oss nu inte utsträcka missriktade ursäkter för detta uppenbara kvinnoförtryck.

   Gillad av 6 personer

 7. Stor dam i silke med dekolletage av rang, nu stor yetiman fann, liten dansk mand, nya vänner ibland, tar farväl med potent pulver i hand, redo att åter söka Danmarks land skriver:

  Ja många frågor. Jag tycker inte det är så svårt, i de länder som följer islam strikt så är kvinnor mannens tjänare, och stenas ihjäl i vissa fall. Jag behöver inte tänka mycket för att anse att det är ett vidrigt kvinnoförtryck, och i dessa länder så bär alla kvinnor slöja i stort sett, eller nikab eller burka. Så mer islam mer slöja, detta är självklarheter som alla förstod förr. Så som man har det i Saudiarabien, Syrien, Jemen, Egypten, Somalia eller Iran, så vill vi inte ha det här.

  Det är därför heller inte svårt att se att samexistens är omöjlig, det är självklart att man inte kan blanda ett totalitärt system som styrs med våld med ett fritt västligt, något måste ge vika, och än så länge så är det väst som ger plats, via quislingars agerande, islam däremot viker inte en tum. Man brukar ofta fundera på hur det är för de muslimska kvinnorna, men det kan muslimer fundera på, jag bryr mig mer om de svenska. För det är ju uppenbart vad muslimska killar och män anser om svenska kvinnor. Fler och fler gör sig erfarenheten.

  Denna infantila utopi att vi skall leva sida vid sida med islam i en period där islam blir ÄN mer extrem och fundamentalistisk kommer att leda till svåra våldsamma konflikter, och Sverige kommer att stå som ett avskräckande exempel för hela den icke-muslimska världen. ”Vad hände med Sverige” blir nog en framtida meme.

  Som vanligt när man skriver om muslimer så väger man sina ord på guldvåg.

  Gillad av 14 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Islam är en vidrig ideologi. Muslimer är människor som tror på och försöker leva efter denna ideologi. Alltså, du kan utan vidare framhålla hur vidrig och människofientlig Islam är men du får avhålla dig från att kritisera muslimer. Islam = ingen grupp. Muslimer = grupp.

   Gilla

 8. Östrahult skriver:

  Ett typiskt budskap från den hederliga delen av Sveriges befolkning. Från en person som fortfarande tror på rationell argumentation och som fortfarande kan behärska sig.

  Tyvärr är detta ett helt otidsenligt beteende, det finns inga som bryr sig om rationella argument. Allt handlar om att tillhöra rätt flock. I och med den senaste regeringsbildningen så är det fortfarande denna flock som bestämmer, bl a över vilka budskap som ska utgå från Skolverket

  Denna flock har inga svårigheter att ena dan bekämpa manliga strukturer för att nästa dag klä sig som ett prostituerat våp, eller försvara det muslimska kvinnoförtrycket. Vänsterpartiet sparkar ju ut sådana som tar upp hederskulturen

  Gillad av 8 personer

  • Dags för handling skriver:

   ”Ett typiskt budskap från den hederliga delen av Sveriges befolkning. Från en person som fortfarande tror på rationell argumentation och som fortfarande kan behärska sig.”

   Ja, precis. Det är så tröttsamt att läsa alla dessa människor som (fortfarsnde) tror att de kan lösa problemen med svenskt resonerande kring rena metafrågor som slöjans betydelse, funktion och vara eller icke vara.

   Jag tycker mig också ha märkt en ökning boomerpostare på DGS, vilket är dubbelt tråkigt; dels tillför de inget, dels verkar de inte ta till sig av alla klarsynta personer som skriver på sidan. Det påminner faktiskt lite om den stökiga invabdrareleven, inte blev det bättre för någon för att man omplacerade honom till en helsvensk klass i skötsamma villaförortsskolan.

   Gillad av 1 person

 9. Lars-Olof Svensson skriver:

  Det kommer inte att hända något på denna front. Aldrig. Skulle någon försöka så kommer först DN, SVT & MSM. Sedan professorerna Gardell &Molina. Till sist kommer Amanda Lind och lägger huvudet på sned när mikrofonen kommer fram. Sverige är ett förändrat land och mer kommer det att bli. – Den stora frågan är ändå inte den demografiska förändringen. Utan hur länge ett av världens mest effektiva och konkurrenskraftiga industri ska kunna samsas med en helt ny befolkning. Det är verkligen två extremer på en skala som möts, världens nr två vad gäller FOU per capita med en ny befolkning där 26 % av männen och 51 % av kvinnorna är analfabeter. Slöjan är en symbol för det nya Sverige.

  Gillad av 2 personer

 10. rolfholmen skriver:

  Tack för de orden. Det är sorgligt att se att skolverket visar en sådan brist på ryggrad. Det talas vitt och brett om hur viktigt det är med integration. När det sedan kommer till verkligheten viker myndighetssverige ner sig.
  Sedan några år tillbaka tillbringar jag mycket tid i Tanzania. Där är ca 1/3 dela av befolkningen muslimer, 1/3 kristna och resterande av annan trostillhörighet. I alla sk. officiella sammanhang, dvs där man utför ett arbete där någon form av ”uniform” skall bäras syns inga slöjor eller andra religiösa markeringar. Detta gäller överallt, poliser, myndigheter, hotell- och restauranger, apotek osv. När arbetspasset är slut kan muslimska kvinnor mycket väl täcka sitt hår. Dessutom umgås de flesta med varandra på ett i mitt tycke normalt. Man tar i hand, samtalar och skrattar.
  Det är kanske Sverige som är ett utvecklingsland.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   ”Brist på ryggrad”!? Nej, de vill ha det så här. Systemet KAN inte fungera ens om det skulle styras ”på rätt sätt”, ”som det var tänkt”, ”rationellt”, ”av bra personer” o.s.v. Detta sätt att tänka gör dig till en nyttig idiot. Självklart fungerera socialismen precis ”som det var tänkt”, ty den leder till död, elände, förfall, diktatur och absolut makt hos avant-gardet. Precis som det var tänkt. De vill ha det så här!

   Gillad av 6 personer

 11. Rolf H Carlsson skriver:

  Det är också ett hälsoproblem. Visserligen ska man inte utsätta sig för överdrivet solande, men vi är blonda och ljushyllta av den enkla anledningen att vi behöver all den sol vi kan få i normalt dagsljus för att producera tillräckligt med D-vitamin. Så, varför vill PK-isterna skada de muslimska kvinnorna?. De behöver mer sol!
  Vi tar av oss huvudbonader inomhus om vi är väluppfostrade, exempelvis. Självfallet ska de också anpassa sig till våra seder o bruk när de uppträder i det offentliga, särskilt om de utövar ett yrke, exempelvis i en myndighet eller i en serviceorganisation.

  Gillad av 1 person

  • Rutger skriver:

   Helt rätt. Alla muslimska kvinnor behöver mer sol. I Saudiarabien och omliggande länder lider alla 100 % av alla unga kvinnor av D-vitaminbrist. De knaprar på D-vitamintabletter gjorda i västerlandet. Det var 100 år sedan en Londonläkare upptäckte denna viktiga faktor i maten som vi kallar vitamin D
   Speciellt heltäckande slöjan är medicinskt farlig. Du kan läsa en sammanställning av detta och mycket mer i min skrivelse om den heltäckande slöjan. Se http://lagmansnatursida.se/sloja%20och%20vardegrund.pdf
   Häls
   Rutger

   Gillad av 2 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Om man har läst ”Dödstvätterskan” av unga Sara Omar, bosatt i Danmark men uppvuxen i Irak, så inser man att varken hijab eller att vara någons hustru innebär skydd mot våld och våldtäkt från de egna muslimska männen. Hon berättar från sin uppväxt under nittiotalet men som läsare tror man att man hamnat i en skildring från medeltiden.

   Gillad av 3 personer

   • Niklas R skriver:

    Det är skillnad på ett land där muslimer är i majoritet och har makten kontra länder där det finns en stor muslimsk minoritet.
    I andra länder, som Sverige, är slöjan ett bevis på dels islams framfart och påvisa att kvinnor som tillhör muslimer är fredade från muslimernas terrorattacker mot majoritetsbefolkningens kvinnor.
    Jag talar från ett svenskt perspektiv och bryr mig lite om vilket skithål Irak är.

    Gilla

 12. Anders L. skriver:

  Artikeln beskriver på ett utmärkt sätt hur man kan förhålla sig till islamiseringen. Antingen kan man fördjupa sig i koranen och grunna över de muslimska traditionerna eller så kan man, om man är lärare, ta sin mats ur den skola som är så undfallande. Medlöperi eller civilkurage?

  Gilla

  • Rutger skriver:

   Har du hört om en skola som gjorde annorlunda? Det finns flickor med heltäckande slöjor i fler skolor. Vill gärna höra om hur andra skolor gjort. I detta fall slutade det med att flickan själv antagligen tyckte att det var för jobbigt och tog av sig den heltäckande slöjan.
   Flickor med hijab finns det nu i praktiskt taget alla skolor i landet.

   Gilla

   • Anders L. skriver:

    Hej Rutger: om jag vore lärare och ställdes inför detta så skulle jag först tala med skolledning, rektor och försöka få ett förbud mot muslimska hucklen i skolan. Om det inte gick så skulle jag sluta och söka annan tjänst. Civilkurage!

    Gilla

  • Rutger skriver:

   Hej igen Anders
   Det som jag gjorde var att sammanställa allt jag kunde om den heltäckande slöja. Beskriva lagmiljön i sharian. Om sharians ställning idag och hur denna anpassas till den moderna världen genom dessa miljontals fatwor som utges varje år. Sammanställa medicinska och psykiska effekter av slöjan. Påvisa inkonsekvenser hor myndigheter och politiker. Påvisa de motsaägelser som skolverk gjorde sig skyldiga till. Studium av vår religionsfrihetslagstiftning och en del av dess bakgrund. Skickat skrivelser till UNHRC om dess påhopp på Frankrike och inkonsekvensen i detta. osv. Har kontaktat skolverk, DO, demokratiministern, statsministern, skoministern, skickat ut denna till ca en tredjedel av alla riksdagsmän.
   Du får gärna läsa denna skrivelse se http://lagmansnatursida.se/sloja%20och%20vardegrund.pdf
   Har fått en professor i juridik att gå igenom allt jag skrivit ur juridisk synpunkt.
   Kanske skulle jag ha enligt dig struntat i allt detta och bara sagt upp mig. Har sagt upp mig en gång tidigare med en lång insändare i en lokaltidning då tjänstemän o politiker skulle slå ihop skolor och lägga ned skolor till nackdel för i första hand de mindre barnen. Så jag är inte främmande för att säga upp mig med buller o bång. Men jag valde att satsa på att sammanställa info om det som ingen annan tidigare gjort i Sverige.

   Gillad av 2 personer

 13. ericr45 skriver:

  Slöjan är inget annat än del av ett sektbeteende.
  ”sektspecifika kläder”, dito litteratur, visst agerade typ bön 5ggr/dag, och andra påbjudna obligatoriska handlingar
  Sök gärna på vad som karakteriserar en ”sekt” så inses lätt att islam passar helt in på detta.

  Gillad av 2 personer

 14. svenge skriver:

  kVINNANS HUVUDHÅR OCH TÄCKNINGEN DÄRAV: Kom i håg att det är inte längesedan som en ärbar kvinna i Sverige, bar sitt långa hår ner till länden med stolthet. Exvis farmor, 1882-1975. Hon knöt sitt hår i nacken och skylde det under ett knutet arbetshukle. Till kyrkan använde hon ett större skynke och vackrare uppsättning. Hon medverkade i sin hemby i rösträttskampen. När denna var vunnen shinglade hennes döttrar sina hår.

  På ett foto från 1929 ser jag min mors långhår. Det var borta 5 år senare, inget minne därav. Status blev i stället att få till den finaste huvudbonaden. Hattmodets förändringar är fascinerande. Det är väl så fortfarande? Håret är ännu exempel på kvinnors fägring? Se bild på vackra Nahid. (DN:s förstasida, torsdag 31/1 2019) Nahids ursprungsland Persien som hon flydde från var på väg att västerniseras, Islam förfasades och förnekade. Pass upp !!

  Jag förväntar att etnologer beskriver och skribenter formulerar denna historia om kvinnor i Sverige och i Persien. Kanske så kan Nahid regissera en god historiebild för TV? Smaskens?
  Inom folkdansen har jag upplevt hur tjejer/damer har ”mobbats” av dräktfundamentalister om deras huvudbonad inte markerar det ärbara statuset. Kanske är det på skoj, kanske allvar? Kan svenska kyrkor öppnas för muslimskors religiositet och västerns frihet? Då vore världen räddad!

  Gilla

 15. Göran Holmström skriver:

  Vi vänder på den brända fläskkotletten helt, om slöjans vara eller inte vara.
  Jag skulle mycket gärna svära mig till Asatron fullt ut. I det paketet så kräver jag då att alltid ha mitt skarpslipade svärd på mig tillika ringbrynja och hjälmen med dom söta kohornen på.
  Sedan min hemsnidade matkniv hängandes i bältet som sig bör, Blir jag undantagen knivlagen per automatik då? NIX, detta tanke experiment bevisar att lika inför lagen gäller absolut inte i Sverige längre.
  PS gissa vilka jag vill blota 😉

  Gillad av 3 personer

 16. Hawwa skriver:

  Tack för denna artikel!
  Som Naser Khader (dansk-syrisk skribent, föredragshållare och politiker) påpekade i sin bok ”Familjeliv och levnadsmönster blande Mellanösterns muslimer” (den danska titeln är ”Aere og skam”) utgiven 1996, är ett av des största problemen okunskap om islam – bland muslimer.
  De flesta muslimer har inte läst Koranen, och liksom de flesta verkar tro att de som de fårr med modersmjölken är påbud från islam. Som du skriver ”I moskén bestämmer imamerna och de följer sharialagen …”, den lokale imamen fungerar som uttolkare (som jag förstår det), och det är hans ord som gäller, i synnerhet som ingen översättning Koranen godtas från muslimskt håll, endast den arabiska och ingen typ av central auktoritet finns att tillgå.
  Idag såg jag för första gången på Stockholms universitet en helt beslöjad student. Det finns numer ett stort antal studenter med hijab finns, som i övrigt kan var klädda i hela skalan, från västerländskt till helt draperade i svart tyg (och de behåller oftast ytterkläderna på under lektionerna, iaf där jag går).
  Jag upplever det som ett tungt nederlag för det svenska samhällsbygget att vi kommit dithän att vi accepterar detta fenomen och inte orkar se den hårda könssegregation som det innebär.

  Gillad av 2 personer

 17. Lars skriver:

  Bra artikel, men vissa invändningar är på sin plats, t.ex. att det är accepterat inom den muslimska världen med utbildning för kvinnor eller att det skulle vara en religiös symbol utan betydelse för könsrelationer eller maktförhållanden eller Sharia som något liknande västerländsk lagstiftning.

  https://www.adlibris.com/se/bok/on-saudi-arabia-its-people-past-religion-fault-lines–and-future-9780307473288

  Det seriösa beskrivningen kring Saudi Arabien, mycket välskriven och pålitlig, ger en djupare bild av vilka förhållanden som slöjan ger uttryck för. Smink ger kanske uttryck för en kluvenhet och Islam är inte enbart Saudi Arabisk tolkning, men vi ser hur Islam sedan 80-tal fått allt djupare betydelse i den Islamska världen och är sammanhållande för den Islamska civilisationen från Marocko till Indonesien.

  Skiljelinjen mellan Sunni (med centrum i Saudi Arabien med Medina och Mecka och oljepengar) och Sharia (med centrum i Iran) går tvärs igenom mellersta östern och kamp mellan Saudi Arabien och Iran om inflytande. Muslimska brödraskapet har haft stort inflytande, stödda av oljepengar, och hanterar mycket av social välfärd, driver sjukhus mm i Egypten, Jordanien, Libanon. Diasporan i Europa, driven dit av ekonomiska skäl, håller fast den identitet som Islam ger, denna identitet är i konflikt med Västs kultur och värderingar och beteendemönster och även med lagstiftning och relationen mellan könen.

  När det gäller utbildning i mellersta östern eller Pakistan och även Turkiet sedan 1990-tal är det religiösa studiet av Islam och Koranen framträdande, särskilt i den fattigare delen av befolkningen, men växande bland medelklass i sekundär utbildning och universitet.

  Islam växer i kulturell betydelse och som identitet för muslimen. Drivande tycks vara urbaniseringen och slumområden i Turkiet, Egypten, Saudi Arabien (som har enorma klasskillnader i en monarki som bygger makten på religiös grund.). I detta ligger också att identifiera sig med Islam mot västerländskt inflytande (Saudi Arabien har gött terrorismen och Iran talar om USA (Israel) som den stora satan.

  Så även om man som etnisk svensk håller med artikelförfattaren och ser frågeställningarna som han är det ur ett svenskt perspektiv, inte ur ett muslimskt perspektiv.

  Gilla

 18. lookslikeanangel skriver:

  Kulturen & ekonomin

  En av mina bästa affärskontakter var en kvinna i Kuala Lumpur. Iförd hijab.
  Känner en del andra också. Alla mycket välutbildade kvinnor.

  Men när det blir så extremt dominerande här i Sverige – är jag numera negativt inställd.
  Det ser man ju att det definitivt inte är de mer utbildade som kommer.
  Attraktiva som tämligen säkra bidragsröster för regeringsmakten.
  Knappast för landet i övrigt! Det skiljer för mycket i attityder och samsyn.

  Vår ekonomi, teknologi, design, mode, musik beror på en viss livsstil,
  som skapar denna kreativitet i vår ekonomi.

  Det betyder att svenskar som är lite på alerten där, kommer att successivt
  lämna landet! Får vi inte bukt med våldsspiralen kan det gå ännu fortare.

  Vad blir kvar? En ekonomi och ett samhälle som man ser i Mellanöstern/Nordafrika.
  Kanske Venezuela?

  Gilla

 19. dekolletage av rang skriver:

  Det kan noteras att också judarna har särpräglade sedvänjor, exempelvis så rakar vissa kvinnor sitt hår och bär peruk. Varför är detta inte ett problem? Jo för att de sköter sig själva och kräver inte att andra skall vara som dem, därför finns det nu över 100 gånger fler muslimer än judar, och vi kan ju se vilken kultur som skapar problem, självklart den som ständigt expanderar på bekostnad av alla andra. Vi går mot världskrig, kan vi inte bara få det överstökat?

  Gillad av 3 personer

 20. Rutger skriver:

  Några avslutande kommentarer om varför jag har sammanställt dessa argument.
  Vill bidra till upplysning om islam och hur man kan ifrågasätta deras påståenden och visa för eventuella skolor att det är inte som förespråkarna säger, Religionsundervisningen i våra skolor handlar om fasadputsning för islam. Det finns i skolor fördjupningsböcker om islam skrivna av islammissionärer osv.
  Alla ska kunna veta att man saknar stöd i koranen för detta moderna hijabbärande.
  Diskuterar man med en muslim måste man veta exakt vad som står i exempelvis koranen på detta område annars blir det bara ett blånekande.
  Så jag ville i detta fall sprida användbara argument. Du får gärna hjälpa mig att sprida dem vidare.
  Men mest har jag arbetet med frågeställningar om den heltäckande slöjan. Som jag skrev tidigare i ett svar att gjorde en sammanställning allt jag kunde hitta om den heltäckande slöjan. Beskriva lagmiljön i sharian. Om sharians ställning idag och hur denna anpassas till den moderna världen genom dessa miljontals fatwor som utges varje år. Sammanställa medicinska och psykiska effekter av slöjan. Påvisa inkonsekvenser hor myndigheter och politiker. Påvisa de motsägelser som skolverket gjorde sig skyldiga till. Studium av vår religionsfrihetslagstiftning och en del av dess bakgrund med juridiska kommentarer. Skickat skrivelser till UNHRC om dess påhopp på Frankrike och inkonsekvensen i detta. osv. Har kontaktat skolverk, DO, demokratiministern, statsministern, skoministern, skickat ut denna till ca en tredjedel av alla riksdagsmän.
  Ni alla är välkomna att läsa och sprida denna skrivelse se http://lagmansnatursida.se/sloja%20och%20vardegrund.pdf
  Har även fått en professor i juridik att gå igenom allt som skrivits ur juridisk synpunkt.Vilket känns skönt med tanke på hur lagen om hets mot folkgrupp tillämpas.

  Gilla

  • Rutger skriver:

   En sak till som är en viktig kunskap som jag behandlar i min skrivelse och som få har förstått. Undantagen är kanske personer på denna DGS.
   Alla måste veta att islam i sin basala form är en samhällsbyggande religion. Vår lag om religionsfrihet innefattar inte frihet att inom vårt lands gränser bygga ett annat samhälle oavsett vad man kallar det ex civilsamhälle.
   Islam utövas genom att man i livets alla skeden följer en mängd lagar. Och genom att följa alla dessa lagar blir det per automatik ett annat samhälle som uppstår mitt i det nuvarande samhället. Varje samhälle som släpper in en stor mängd troende muslimer kommer att påverkas i grunden. Sharialagsamlingen är till skillnad från vår lag en lag som totalstyr livet för de troende.

   Gillad av 1 person

 21. EL skriver:

  A propos ”påhopp på Frankrike”. Följ Frankrike och förbjud hidjab i skolorna, niquab (heltäckande) ute i samhället. Ingen ska dölja sitt ansikte. Hur ska annars flickor och kvinnor kunna integrera sig?! Många skulle känna sig befriade från oket.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.