Järnfilsspånens dans

Patrik Engellau

Platon sa att det som folk ser inte är verkligheten utan verklighetens skuggor på den grottvägg dit människorna stirrar. (Varför de inte vänder sig om och tittar ut på verkligheten genom grottans öppning har jag aldrig förstått, men man kan inte begära att få begripa allt.)

För den som emellertid ska studera politik rekommenderar jag en annan metafor. Inom samhället finns en massa intressen och motsättningar. En av dessa motsättningar är viktigare än de andra och bildar liksom hos en magnet en pluspol och en minuspol mellan vilka en tydlig spänning råder. Dessa elektriska fenomen går inte att avläsa direkt, men om man placerar ett papper med järnfilsspån ovanpå magneten så ser man spånen orientera sig kring polerna. Om man sedan vrider magneten under papperet så skyndar sig spånen att anpassa sig till den nya ordningen.

Så är det även i politiken, fast långsammare. Det vi iakttar är inte magnetens spänning, ty den är osynlig, utan bara järnfilsspånens dans. När Jan Björklund lösgör liberalpartiet från dess hundraåriga tillhörighet till borgerligheten för att i stället vänslas med ett nytt gäng – som påminner om gammaldags socialister men i verkligheten är något helt annat eftersom gänget inte har sitt uppdrag från arbetarklassen – så är det ett järnfilsspån på vift. Det är genom att studera spånens rörelser som vi kan dra slutsatser om maktpolernas förändringar.

Jag påstår alltså som vanligt att den ena polen är det PK-istiska politikerväldet med maktbas i det välfärdsindustriella komplexet och med media som härold och prästerskap. Den andra polen är verklighetens sunt förnuftiga folk, närmare bestämt den nettoskattebetalande medelklassen. Den spännande frågan är nu om järnfilsspånens rörelser bekräftar eller motsäger denna tes om vårt samhälles förändringar.

Några veckor före valet i september skrev jag en krönika i ärendet. Jag skrev att ”liberalerna nog anser sig ha mer gemensamt med Miljöpartiet och Socialdemokraterna än med Moderaterna och Kristdemokraterna”. Nu, fem månader senare, är detta bevisat. Järnfilsspånen ljuger inte.

Men den svåra frågan är vad som ska hända med Socialdemokraterna. Så här skrev jag:

Men vad med Socialdemokraterna? Jag tror att den nya huvudmotsättningen… också går tvärs igenom det socialdemokratiska partiet. Är Socialdemokraterna välfärdsproducenternas och välfärdsklienternas parti eller är de nettoskattebetalande gråsossiga LO-arbetares parti?

Frågan är mot vilken pol Socialdemokraterna ska styra. Det är den avgörande frågan för partiet. Idag har partiet inget svar, det märks när partiordföranden talar… Under många år lyckades Socialdemokraterna hålla denna inbyggda konflikt under kontroll. Politiker- och välfärdsfalangen lyckades hålla tyst på gråsossarna genom att anklaga dem för rasism och nazism. Men det funkar inte längre.

Situationens logik, påstod jag, talade för en splittring av det socialdemokratiska partiet. Det har vi inte sett än. Men vi har sett två saker.

Det första vi har sett är att Socialdemokraterna helt principlöst och sannolikt bara av maktlystnad åtagit sig att administrera ett antal för dem själva väsensfrämmande idéer som Centerpartiet och Liberalerna krävt i tribut för sina röster. Fast kanske inte så helt principlöst eftersom maktinnehavet ger Socialdemokraterna möjlighet att under ett antal år dela ut sinekurer till sina ledande potentater. Det är en princip, det också

Det andra vi sett är att LO bara någon vecka efter den socialdemokratiska regeringens installation morrat och rest ragg (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/s-inte-blankt-nej-till-lo-s-krav-pa-nya-skatter). I stället för sänkta skatter för höginkomsttagare, vilket Socialdemokraterna lovat de före detta borgerliga partierna, kräver nu LO höjda skatter, till exempel återinförd fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och arvsskatt.

Var står egentligen LO på den nya skala som järnfilsspånen antyder? PK-ist eller nettoskattebetalande medelklassare? Jag vet inte, men jag kan tala om hur jag tänker. LO består av 14 medlemsförbund med sammanlagt 1,4 miljoner medlemmar. Två av dessa, Kommunal och Seko, före detta Statsanställdas förbund, har hälften av medlemmarna. Jag räknar dem, mellan tummen och pekfingret, som PK-ister. Av de övriga medlemsförbunden är IF Metall det största med 0,3 miljoner medlemmar. Jag skulle tro, på lika svaga grunder, att dessa medlemmar snarare skulle dra sig åt medelklasspolen. Troligtvis är det från den gruppen – samt till exempel från Byggnads med 0,1 miljoner medlemmar – som LOs tapp till Sverigedemokraterna inträffat.

Självklart kommer medelklassavdelningen inom LO inte att ta strid för att LO kräver återinförd förmögenhetsskatt. Det är troligen därför LO manifesterar sitt missnöje just på det sättet i stället för att klaga över den alltmer generösa migrationspolitiken. Men bara det faktum att LO så snart efter det att Socialdemokraterna (och Miljöpartiet) satt sig på taburetterna börjar blåsa i vuvuzelorna är ett järnfilsspån på marsch.

44 reaktioner på ”Järnfilsspånens dans

 1. Lars skriver:

  Välfärdsystemen är ca 26 % av BNP, men skatteuttaget ca 44 %. Välfärdsystemen är centrala för arbetarklass och medelklass, men innebär en inkomstöverföring från övre medelklass och överklass. Beskattning av vinst är ca 30 %. Kan vi lämna hypotesen om PK = Välfärdsystem därhän? Om 90 % av befolkningen vill se välfärdssystem fungera här som i andra OECD länder så finns väl inte en genomsyrande konflikt här?

  Var tar den nya regeringen vägen? Kan man tänka sig att man närmar sig tjänstemännen och inte enbart ser sig som arbetarparti? Att man lägger sig i mitten för att attrahera medelklassen? M är ju inte nödvändigtvis ett medelklassparti utan mer ett parti för övre medelklass och möjligen känner sig inte L och C riktigt hemma i en allians dominerad av ett ”konservativt block” bestående av M och KD och SD.

  Men vart tar det vägen? Hur ska man göra med migrationspolitiken? Det är ju den lägre medelklassen och arbetarklassen som mest känner av dess avigsidor. Kommer man nu, som Åkesson säger, bilda ett vänsterliberalt block kontra ett konservativt? Vad vi kan spå utifrån vad man gjort och sagt så blir det ett invandringskramande block med Mp och C som för befälet. Kommer man fortsätta så eller kommer man i smyg ändra politik? Morgan Johansson har ju redan talat om att tillsätta en parlamentarisk utredning för att komma överens om migrationspolitiken.

  Gillad av 2 personer

  • Lars skriver:

   Vad LO säger är nog mycket för publikens skuld, man vet ju att det inte finns en majoritet i riksdagen för att höja skatter, införa förmögenhetsskatt och fastighetsskatt, men man vet att regeringen vil genomföra en skatteutredning.

   Järnfilsspånens dans mellan de två polerna avser som vanligt kapitalet kontra arbetet och graden av ingripanden i marknaden och välfärdsystemen för att begränsa.

   Gilla

  • Lars skriver:

   Det är märkligt med blåhögern. Förutom trogna nyliberaler som Patrik från överklassen så är det ofta folk som vuxit upp i förorter, jobbat och gnetat, men inte intresserat sig för samhällsfrågor. Hur kommer det sig? Wannabes?

   Gilla

   • Lars skriver:

    Incitament är moderaters och nyliberalers teori, men den saknar empiriskt stöd. Så det är den borgerliga blinda tron det handlar om, den som döljer att man vill ha större klyftor.

    Gilla

   • Uppfinning skriver:

    Wow, det kunde vara intressant om du bekräftade att du faktiskt tror på vad du just skrev, eller bara skojade. Om det inte var skoj så förklarar det mycket. Jag försöker förstå varför ditt sätt att argumentera stör mig så mycket, en sak jag tycker mig se är att du inte alls erkänner ickelinjära samband som just incitament. Eller negativa incitament. Det är som hela ditt tänkande är linjärt? Bara mina spekulationer så klart.

    Erkänner du att finns genier? Eller extremt arbetsamma människor? Eller extremt lata?

    Gillad av 2 personer

   • Lars skriver:

    Wow! Om man läser en motsvarande en fil kand i psykologi och ekonomisk historia så förstår man vad jag skriver. Världen är inte funtad på det sätt du skriver, men sk borgerliga väljare är generellt mycket okunniga.

    Linjära samband är intressant. Det förefaller inte som att du kan tillämpa enkel matematik på de samhällsförhållanden du diskuterar. Exempelvis är 26 % av BNP mindre än 45 % av BNP, som är skattekvoten, så en stor del av skatterna går till annat ä välfärdsstaten/välfärdssystemen.

    Incitament. Arbetslösheten bland etniska svenskar är knappt 3 %. Det förefaller som arr incitamenten att arbeta finns där. Pensioner för de arbetande är ca 50 % av bruttolönen. Det förefaller vara ett incitament att dö? Skolan, nog går barn i skolan och nog är högre utbildning hela tiden ökande, så incitament att utbilda sig finns där.

    Så vad är det för incitament du efterfrågar? Incitament för muslimer att lämna sin religion? Incitament för arbetsgivare att anställa invandrare som saknar kompetens?

    Det är ju nonsens du predikar dagligen på dessa sidor. Blåhöger från Vellinge kommun. Behöver ni inte sjukvård eller är det så att ni blir friskare om ni får betala privat? Och inte har ni för avsikt att dö heller vad jag förstår?

    Så mycket pekoral som predikas på dessa sidor så inser jag att det inte är en slump att borgerliga partier i regeringsställning konstant lämnar efter sig en röra som var värre än när de tillträdde. Åtta år med Rhenfeldt gav migrationshelvete. Bildregimen skapade en ekonomisk kris som var onödigt stor och sänkte ekonomin för ett decennium.

    Men era idoler har ni kvar…. Hallänning, svensk Europé,,,

    Borgerliga väljare är fruktansvärt okunniga och klarar inte av att förstå sig på samhället.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Lars,

    Marknadsekonomi och kapitalism har sedan de trädde in på scenen för c:a 159 är sedan lyckats klara av att försörja mer än 10 ggr fler människor än då.

    Menar du att marknadsekonomi och kapitalism är följden av byråkratisk samhällsplanering?

    Gilla

 2. Aha skriver:

  S och vänstern är välvälfärdsklienternas partier. Läste någonstans – hittar inte Googlebekräftelse – att vid valet år 2014 så jobbade inte hälften av de som röstade på S. I en annan skärning var hälften av de röstande invandrare.
  S har alltså stor andel väljare vars insats i samhället sviktar när det gäller förmåga att göra rätt för sig. Detta gör S till ett icke statsbärande parti utifrån hur deras väljarbas ser ut. Det finns skäl att tro att under överskådlig tid kommer att bli så, välfärdsklienterna håller sig till vänstern.
  Lägg därtill ömmande medelklassare i MP, C och L som tycker det är okay att de svaga väljarna får majoritet genom att rösta vänster och det blir svårt för de övriga partiernas nettobetalande medelklassväljare, statsbärarna, att någonsin få majoritet, såvida man inte gör som Reinfeldt och triangulerar mot mitten.

  Läget är väl så i många västländer, genom invandring har majoriteten tippade över till de partier som företräder välfärdsklienterna.

  Det ser tungt ut framöver. Något nytt behövs. Andra tankar, andra skärningar.

  Gillad av 8 personer

  • Lars skriver:

   Men Rheinfeldt trodde på incitament…utförsäkrade, lät pensioner släpa efter, minskade skatter som fastighetsskatt och jobbskatteavdrag och släppte loss lånebubblan och invandringen. Inte en tilltalande kompott och med ett negativt resultat. Piskan ledde inte till fler jobb.

   Gilla

 3. A skriver:

  LO är en del av problemet, inget annat P.E, politiserat dravel. Vettigt folk är inte fackliga, men visst kan någon svag form av organisering vara ok. Ganska kul när kommunal ”vi tar fajen” avslöjade sig själva stridande emot medlemmarna.. Vad annars.. I sunda verksamheter är företagare och anställda i symbios och i samma båt. Väl medvetna om detta. Men visst, paraciter kan förekomma på BÅDA sidor och bör inte hållas under armarna.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 4. Mehmet skriver:

  Platons grotta tillhör de där intressanta delarna av vårt ”kulturarv” som ständigt refereras till, men som uppenbarligen knappt någon av dessa referenter läst eller förstått. För att svara på din fråga Patrik, så vänder sig fångarna i grottan inte om för att de är fjättrade med bojor runt sina ben och nackar. Därmed inte sagt att de skulle se ”verkligheten” om de gjorde så, utan enbart den eld som brinner bakom dem och kastar skuggor av de föremål som bärs förbi på vägen mellan fångarnas plats och elden. Allt detta alltså enligt beskrivningen i Staten.

  Gillad av 2 personer

 5. Dansker mand och dromedarian, lämnar nu Kinaland, åter mot taklamakan, uppfinning som pekar mot danske land, hur än baktriskt djur går pass i sand, han håller i hand, kamel vankar ändå av och an, mot öknens rand skriver:

  Ja det var en bra analogi, och ännu en gång misstänker jag att Patrik besitter någon femte naturkraft efter den starka, svaga, elektromagnetiska och gravitationen, någon ny subliminal kraft mellan hjärnor, en Einstein-Rosen-Podolsky interaktion av kvanttillstånd på avstånd, för hur kan patrik veta att två meter från mig så ligger dagens version av Den Lille Elektrikern redo för att göra experiment med järnfilsspånen och magnet tillsammans med barnen? Låt oss hur som helst hålla oss till elektromagnetismen och de två polerna och inte använda den mera skrämmande gravitationen som politisk analogi, där allt sugs ner i det svarta pk-hålet, för nog känns det så. Då får man sätta sitt hopp till Hawking-strålning för svarta hål strålar en liten liten smula och försvinner till sista pga denna effekt.

  Det finns en grupp som är lite bortglömd i Patriks historia, jag vet inte hur stor gruppen är idag men det var, innan invandringen, ofta denna grupp man fokuserade på med välfärden, det är alla de svenskar som inte jobbar, men som kanske hade kunnat, eller inte. Denna grupp räknar dock politiskt många fler, den räknar också alla som är rädda för att de en gång inte kan jobba och inte har några sparmedel och usel pension. Dessa är ganska många, alla de som litat på den svenska staten och jobbat hela sitt liv, men pga att skatten är så hög så är deras tillgångar försumbara, jämför med italienare, de har massor med privata pengar, de litar minsann inte på de där i Rom, och vi borde aldrig ha litat på tjuvpacket i Stockholm heller. Nå, min poäng är att alla svenskar, och allt mer alla invandrare som redan är inne i systemet (som inte har som mål att införa sharia och ett kalifat) på botten, det är ju främst de som drabbas av mer invandring, ändå så röstar de S och V. De som verkligen använder välfärdssystemet, de som är NETTOUTTAGARE, varför skulle de vilja att deras kaka blir mindre, och kanske riskera hela rasket? Vari ligger deras intresse för Lööfs ”nyliberalism” eller Mps militanta massinvandring, eller för den delen samma sak i S och V som verkar styras av pk-ist extremister? Dessa räknas väl inte in i medelklassen?

  På samma sätt är det i USA, vänstern där, demokraterna, har lurat de på botten av samhället att stödja den politiska vänstern, men vem drabbas främst av mer invandring från Sydamerika, jo det är ju de svarta, och de hispanics som idag kämpar som städare och på McDonalds, inte de rika demokraterna i NY och New Hampshire, de får ju bara ännu billigare städ, trädgårds och kocktjänster.

  Så är inte en grupp glömd i analysen, den gömmer sig väl delvis inom LO?

  Gillad av 8 personer

 6. Jari Norvanto skriver:

  Vi är de spån som ‘trickle down’ genom slukhålet till avgrunden genom storskurkarnas bågfilande. Måtte värdegrunden fånga upp en där nere…

  Gillad av 1 person

 7. Fredrik Östman skriver:

  LO-exemplet dödar din poäng och visar på hur ”medelklassen” livnär sig på det bidragsindustriella komplexet.

  Liberalernas alliansändring från att ha haft konservatismen som partner under Kalla kriget till att ha socialismen som partner sedan murens fall har jag beskrivit teoretiskt här och resultatet empiriskt uppmätt här.

  Gillad av 2 personer

 8. Dansker mand och dromedarian, lämnar nu Kinaland, åter mot taklamakan, uppfinning som pekar mot danske land, hur än baktriskt djur går pass i sand, han håller i hand, kamel vankar ändå av och an, mot öknens rand skriver:

  Forts

  För att spinna vidare på tankegången om att pk-isterna, främst vänstern, lurat de på samhällets botten, de som verkligen utnyttjar välfärdssystemet att stödja dem, vi ser det i Sverige, där Rosengård och Rinkeby överväldigande stödjer S och V, vi ser samma i Europa, och i USA, där svarta och hispanics röstar på demokraterna. Så när de som verkligen drabbas av massinvandring och illegal invandring för att fler måste dela på deras kaka och drabbas av våld i förorter och fallerande skolor ändå måste fås att rösta på de partier som har som främsta intresse att få staten att växa så kan man förstå fokuset på identitetspolitik och påstådd rasism från vita. Man förstår också varför man lierar sig med rörelser som muslimska förbund och muslimska brödraskapet eftersom deras huvudintresse är att islam sprider sig, att fler blir muslimer, inte muslimers välfärd. Det är helt enkelt så att vänsterns politik med massinvandring, från S till V, mest skadar deras egna väljare, så det blir HELT avgörande att så split i samhället och finna en fiende i vita män, populister eller en politisk höger.

  Så det är ju intressant att notera att JUST DE partier som för den mest skadliga politiken för de på botten av samhället, svenskar som invandrare, nu samlats i en politisk pol (om vi bortser från Reinfeldt-falangen), detta inkluderar ju alla muslimska organisationer också, vars enda intresse är antalet muslimer, inte att de har de bra och lever ett gott liv.

  Det verkar därför helt avgörande att finna talesmän som kommer från botten, arbetslösa i förorten, sekulära skötsamma muslimer, icke-vita, och liknande som kan tala till folket i förorten och små städer Sverige över, alla områden där S och V står starkt, för hur länge kan etablissemanget upprätthålla denna lögn?

  Gillad av 6 personer

 9. Hosianna skriver:

  Tack, Patrik, man får väl ändå hoppas att de självutnämnt ”goda”, skamlöst kappvändande partiledarna äntligen har spånat färdigt. Det eviga kaffedrickandet med betalmannen bekom dem uppenbarligen inte väl. Kanske en flaska lim hade gjort susen istället?

  Då hade den värsta vindflöjelmentaliteten med ständigt – och oanständigt – hattande mellan polerna måhända hejdats en smula, men, men det är lite för sent att gråta över spilld mjölk, så jag hoppas alla kloka svenskar får en trevlig helg i detta allt otrevligare land.

  Gilla

 10. Magnus Ström skriver:

  Kanske de som har jobbar och gnetar vill behålla frukterna av sitt arbete istf att se dessa delas ut till charlataner. Välfärd stödjer de nog om det kommer de själva till godo, men inte om den används för att belöna dagdriveri. Om man är blåhöger för att man ogillar dagdriveri, inga problem. Mörkblå. Ta mig dit, in i lågkonjunkturen.

  Gilla

 11. Östrahult skriver:

  Det mesta är upp och ner i svensk politik idag och framför oss ligger stora förändringar. Upplösningen av valet är nog sista sucken för ett system som kommit i obalans.
  Om jag ser till mig själv, bara för att ta ett exempel: En gång i tiden var jag varm förespråkare för all form av integration inom EU och skälet var att jag såg detta som enda sättet att glida ur socialismens grepp över Sverige. Idag är jag motståndare till det mesta som EU ägnar sig åt utanför frihandelsfrågorna.
  Vid samma tidpunkt var näringslivet mot sosseväldet, idag hyllar VD för Svenskt Näringsliv sossarna för att de tagit regeringsmakten.

  Inom 10 år tror jag följande händer:

  Sossarna kommer att bli marginaliserade, det räcker att titta på vilka som anses ”coming” inom partiet för att konstatera detta, det är länge sedan nuvarande besättning tappade markkontakten.
  Samma kommer att hände med liberalerna, de har ingen kompass alls
  Centern överlever pga bidragsberoendet bland jord- och skogsägare
  Kommunisterna och miljöpartiet lär nog tillsammans nå 15 -20 % men fördelningen mellan dessa kan variera
  Ett konservativt block kommer att bli starkt och kommer att betona västerländska värden och nationens betydelse. Utmaningen, inte minst för SD, blir att kombinera detta med en liberal ekonomisk politik. När den ekonomiska krisen kommer tvingar den fram radikala lösningar, skattesänkningar, fri lönebildning utan kollektivavtal, fri bostadsmarknad, kraftigt minskade socialbidrag etc.

  Vad detta betyder för bastioner som LO och hyresgästföreningen är inte svårt att räkna ut

  Gillad av 1 person

 12. Göran Holmström skriver:

  Patrik tackar för det nya ordet”vuvuzelorna”, det vart okänt. Men fotboll är inte min pryl riktigt heller :).
  Passande liknelse med järnfilsspån omvandlas dom till hematit så behövs bara aluminiumspån så får vi termit sedan brinner allt.
  Boken Ond kemi är en favorit i bokhyllan, den läser jag gärna igen.

  Gilla

 13. Jordiska solstormar skriver:

  Visst finns det svenska äpplen och päron. Men fruktansvärt mycket mer än det. Särskiljande smaker och intressen påstås befrukta världen. Ibland i väl hög grad. Det är då vi betecknar dem som mänskliga konflikter. Fruktsamhet ger upphov till olika smakinriktningar och särskiljande tuggmotstånd. Dessa motsättningar lär knappt bli mindre när världens olika nationaliteter, ansamlas på en mindre yta. Exempelvis Sverige, med alla vidhängande särintressen i behåll.

  Visst kan man ha ambitionen att lösa all världens problem. Kanske lättast då i någon typ av diskussionsfora, där någon är villig att lyssna till en. Men ger man sig ut i fält, med samma typ av ambition, lär man få det hett om öronen. Och tvingas nog snabbt söka skydd.

  Varför skulle världen alla motsättningar plötsligt försvinna om de togs in i Sverige? Exotiska frukter må vara goda. Men likväl kommer smaker i olika form. Och vissa frukter är omogna och rentav sura. Mer än svenska krusbär.

  Bärs inte konflikter inom människorna själva? Som olika smakinriktningar? Följer de inte med vart vi än reser? När vi solar oss, fruktar vi sällan solen. Även om vi vet att den kan vara farlig – på ett hudnära sätt. På solen själv härjar magnetiska virvelstormar. Länge förstod man inte varför solens yttre atmosfärslager, koronan, var så het. Tills man insåg att magnetiska virvelstormar fungerade som transportörer. Som fick värmen att rusa i höjden.

  Migration handlar också om transporter. Mänskliga konflikter höjer även de temperaturer. Den rent mänskliga. Skall det vara så förbaskat svårt att förstå. Det finns inga Sörgårdar. Inte här eller på solen. Bara i Astrid Lindgrens värld. Insikten om det borde göra oss mer förståndiga. Inte minst inom svensk politik. Att politisk solmognad inte bara handlar om svenska äpplen eller päron. Och ett och annat surt krusbär. Mänsklig fruktan handlar om bra mycket mer än det. Poler och motpoler kommer i olika former, både här på jorden, och på solen. Och ger upphov till stormar – om krafter tillåts byggas upp över vissa gränser.

  Gillad av 2 personer

 14. lookslikeanangel skriver:

  Finns det inte något som heter ”diamagnetism”?
  Jag har för mig att det inte blir fullt så fysiskt (nära) då?

  Men tänker man lite ”fysikaliskt”, kan man kanske hitta
  någon formel för vart samhället tar vägen.

  Gillad av 1 person

 15. p kohlin skriver:

  Socialismen bygger på en genial idé: beskatta alla hårt inkl. låginkomsttagare och sålunda skapa oändliga bidragsberoende grupper och du kan inneha makten i evighet. Om det börjar krackelera på bidragsfronten så hittar sosseriet på nya områden att lämna bidrag till (identitets- o s v områden) Att just vårt land drabbats så hårt av PK beror sannolikt på det i tid långa (90 år) sosseindoktrineringens skapande av ickeifrågasättande medborgare. Och räcker inte makten till så skapas nya ”allianser” med C och L för närvarande d v s en förstärkt socialism. Hela tiden är målet att inneha makten. I hela västvärlden pågår detta men är tydligast av nämnda skäl i Sverige.

  Gillad av 3 personer

 16. Bo Svensson skriver:

  Den väsentliga polarieringen är mellan att traska vidare mot avgrunden eller ändra kurs.

  Det skall handla om att få rätt riktning på strömmen av oönskade. – De skall ha det trivsammare där de hör hemma. – Metoden är en uppstramning av rättsordningen bestående av krav på ekonomisk garant för dem som vill omfattas av rörelsefrihet. – Om garanterna, – som i regel blir ett försäkringsbolag, – lastas med brottslighetens totala kostnader i förhållande till vad deras klienter förorsakar medan vi kanaliserar samtliga skattemedel vi ägnar ändamålet som hjälp med försäkringskostnaden åt dem vi solidariserar oss med, får man överallt de rätta incitamenten. – När denna ordning är på plats, kan man dra ner bidragsflödet till den nivån där man får en spontan repatriering.

  Detta är alltså en lösning som är helt kompatibel med fri global rörlighet för den kategori vi unnar denna. – Med rätt nivå på konsekvenser av att påträffas där man inte får vara och på att underlätta för illegalas boende och försörjning. – Och rätt nivå på vad grova våldsbrott skall kosta.

  Mordbrännarpolitiken vilar på en ohelig allians mellan två idiotiska idéer. – Den psykopattliberala som vill sabotera solidaritet mellan likar och ignorerar vårt behov av flocktillhörighet och den som inte accepterar någon annan solidaritet än den med allt och alla.

  Gilla

 17. Christer L skriver:

  Idag är de mörka molnen över DGS borta, inte för det är solsken, men lugnare är det. Lita på LO gör jag inte. Och inte är JÖK till för Sverige och svenskarna.

  Platon skiljer mellan sinnevärlden och idévärlden, som han anser vara så mycket verkligare. Varje inslag i liknelsen med grottan lär nog syfta på något inom hans idévärld. Folk är fastkedjade och en mur hindrar dem från att se mekanismerna bakom deras värld av skenbarheter.

  De idéer som avgörande påverkar Sverige politiskt är internationellt verkande. Den demokratiska processen inom Sverige blir alltmer ett sken. Orsak till krisen i landet: globalismen. Ett sätt att formulera globalism är: världens rikaste köper makt – och eftersom makt är hierarkisk behöver man inte köpa alla makthavare.

  Vårt hopp är demokratin, inget annat, ger vi upp den demokratiska strategin blir vi totalt underlägsna. Enligt JÖK-politiken bör kritik mot islamism och invandringspolitik bli formellt olaglig. Ett sådant fastkedjande vid ”rätt människosyn” har dock ännu inte formaliserats.

  Denna fientlighet! Globalismen är en idé. Att kalla den ondska är en religiös motsvarighet till Platons mer kyliga resonemang. Vi kan alla bli fiender, alltså onda. Löven kallar SD nazister. Det finns dock personer på ledarredaktioner och i etablissemangets intellektuella utkanter, som fortfarande uttrycker demokratiska känslor och idéer. Och ibland anar man en förstärkning i de leden. Det tackar jag för. Och tack för DGS.

  Gillad av 2 personer

 18. Sixten Johansson skriver:

  Många sitter likt betingade jyckar och skäller på sosseriet och skatterna, på vänstern eller socialismen. Därför ser de varken det som faktiskt har hänt i politiken och samhället de tre senaste decennierna eller de smygande förändringarna i nuet.

  Om Alliansen vunnit valet 2014, vad hade hindrat Reinfeldt från att fortsätta en politik lika destruktiv som Löfvens? Det är inte bara vänstern som har svikit folket. De borgerliga partierna och näringslivet gillar i lika hög grad en svällande statsapparat och ägnar sig åt liknande former av exploatering och indoktrinering som (s)-betonghäckarna gör.

  Varför har inte Alliansen annars tagit makten, inte gjort något radikalt åt sosseriet, genuseriet, byråkratin? Varför struntar borgarna i att det går mot anarki? Sin ideologi, klassisk liberalism och konservatism, sålde de ut för länge sedan, så utöver babblet och Mammonkulten finns bara ett tomrum, som då fylls av PK-ism. I så måtto kan vi säga att ”allihop är vänster”.

  Vänstern exploaterade dels likhetsidén, dels arbetarklassen som organiserad (och hotande) kraft. När klassidentitet, organisering och sociala band gradvis upplöses blir arbetarna också atomiserade, en grå massa, inte mer värd än MENA-massan för partierna och näringslivet. För dem finns ingen solidaritet, ingen lojalitet, ingen nation, inget folk. För dem har livet ingen större mening än att ofta kunna köpa något som kittlar egot och dö med guld i munnen. De skiter i framtiden för barn och barnbarn, både egna och andras.

  Gillad av 4 personer

  • Uppfinningar skriver:

   Lugn och fin Sixten, jag är också arg. Jag hatar också det Reinfeldt och det alla hans likar gjorde, och det är ett av tio Guds bud att man inte skall vara girig, lite omskrivet i kristendomens tionde. Jag tänker inte så mycket på skådespelarna i dramat, där alla, kan vi nog vara eniga om, är dåliga (till onda skulla jag säga), utan dramat de spelar i. Jag ser så klart girighet som dåligt, men inte strävan, och ibland så är det svårt att skilja på de två. Jag har jobbat med riktiga lurendrejare, utan att nämna namn så kan jag säga att de nåt höga positioner, deras drivkraft är ”mer”, men det konstiga är, och svider att erkänna det, ibland behövs dessa, de skall stävjas med lag men den är en evig kamp eftersom de är så sluga, alla tio Guds bud är en evig kamp, inget är perfekt. Det är detta vi måste acceptera, så det finns ingen perfekt konservatism i meningen ett perfekt stabilt rättvist tilllstånd, utan vi måste alla ta så mycket ansvar vi kan. Mitt problem med socialism, och alla totalitära ideologer, är att de söker, via politiken att utlova perfekta sluttillstånd om vi bara ger dem mer makt, eller mer pengar. Så att vara konservativ för mig det är inte alls att hylla girigheten, utan mer att erkänna den, och alla andra mänskliga drivkrafter som givna, vissa kan vi uppmuntra, andra måste vi hålla i schack, men inte genom att försöka få dem att försvinna som i socialism och socialdemokrati, de bular bara ut nåt annat ställe då.

   Nå, det slog mig efter två glas vin varför DGS är kul, Det är en brokig skara knäppskallar som skriver här, jag har varit i sådant sällskap förr, Göran är det senaste tillskottet, vid första påseende undrar man vad han gör här, vid andra så inser man att han är perfekt.

   Gillad av 5 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Jag tänker i liknande banor, och ser inget fel i socialismens strävan efter rättvisa och jämlikhet heller. Felet är dess tro på den perfekta egna lösningen och viljan att med tvång förverkliga den + självförgudningen, förljugenheten och exploateringen av dem som man påstår sig vara solidarisk med.

    Den idékonservatism Fredrik så fint beskriver är alldeles utmärkt, men jag kan inte se att den existerar någonstans i Sverige, inte ens som embryo, inte ens på idéplanet. Definitivt inte hos moderaterna eller i något annat parti. (Möjligen skymtar den hos Samtidens utmärkta redaktionsstab).

    Jag ser socialismen som en i huvudsak horisontell strävan, medan de som har drivkraft och extra resurser strävar uppåt. Men i ett samhälle måste många besjälas av en vilja att ge något tillbaka till dem på vars axlar de har klättrat och stått. En sådan återföringsvilja fanns säkert ofta förr hos både entreprenören och brukspatronen. Men den girighet som i dag verkar besjäla dem som har resurser och driftighet är totalt egoistisk och solipsistisk. Den är självförgudande genom att självbilden mäts i pengar och status, fast den egna förmågan i regel bara är näsa för att slå mynt av andras arbete och skumma av grädden från kapitalflöden av olika slag. Om i slutändan var och en bara tänker på sig, så tänker ingen på någon annan, än mindre på det gemensamma. Då finns inget folk längre, knappast ens familjer eller den allra primitivaste stam.

    Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Göran tackar och bugar, en elak kväll i garaget med gummans nya” snöskoter lite öl och en bra kompis som varit med o meckat och ätit pizza med några öl. Berättade om detta forum och alla som jag uppfattar som ytterst skärpta och jävligt intelligenta.
    Patrik ska ha ett stort tack, för det han skapat, till det alla texter som är både roande och mycket kloka.
    Jag är tacksam att ni står ut med min virriga hjärna. Jag gör det inte alla dagar.
    Men som sagt ytterst lärorikt och otroligt trevligt.
    Tack.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Det finns givetvis godhjärtade människor som tror på möjligheten att förverkliga jämlikhet via socialistiskt tänkande. Dessa personer har dock genom tiderna visat sig bara fungera som nyttiga idioter för dem som sett möjligheterna att via totalitära idéer skaffa sig makt över andra.

    Skillnaden mellan liberala/radikala världsförbättrare och konservativa diton är att den förra gör det genom att klippa alla huvuden som råkar sticka upp lite högre än de andras medan de senare med glädje åser varje tillväxt som en framgång.

    Gilla

   • Uppfinningar skriver:

    Ja, men är inte just problemet då att det goda i det tionde budet mot girighet har gjorts till politik? Det tror jag, på så vis så ser jag konservatism till viss del som avsaknad av politik, var sak måste bedömas för sig själv givet högre moraliska regler förhoppningsvis nedtecknade i kloka lagar, som vi kanske bäst kan se i Englands common law?

    Jag ger dig också rätt i att det inte verkar finnas någon konstellation som följer detta, utom Östmans ett Bra Parti med inte så många medlemmar. Jag satt mitt hopp till AFS men är inte säker på deras ideologiska kärna. Mina upprepade attacker på socialism och socialdemokrati är för att det är ju detta tänkande som är förhärskande, man har politiserat alla goda levnadsregler, man måste ta tillbaks människor liv från politiken, inte lätt. Därför funderar jag mer och mer på civilsamhälle och kanske kyrka, Jordan Petersons popularitet talar för detta, men även om han är en gigant så kommer han inte kunna bygga en ny kyrka tror jag, det är kanske värt att studera hur det gick till när Luther bröt sig ur katolska kyrkan, är det något liknande vi ser ske, pk-isterna försöker bilda en ny kyrka? Det verkar inte avlägset att de definierar om allt till pk-ism och söker att inkludera muslimerna också.

    Gilla

  • Lars skriver:

   Borgerliga väljare är het enkelt väldigt okunniga och de partier som betecknar sig borgerliga är ännu mer okunniga då de förnekar kapitalismens och marknadens funktionssätt och idealiserar det istället.

   Känner man en borgerlig sympatisör på pulsen så är det bara floskler.

   Det finns skäl till att socialdemokratin stod stark 1920 – 1970 och det avspeglade sig i en av de starkast växande ekonomierna, helt i paritet med USA, under den tiden.

   Därefter händer något med världsekonomin och ekonomiska ideologier och även med det socialdemokratiska partiet som inte längre förmår attrahera medelklassen och kompetens till sina egna led och sina framskjutna positioner. Vanligen har man haft kompetenta ekonomer eftersom goda ekonomer förstår avigsidorna med marknadsekonomin och kapitalismen och behovet av välfärdsystem, men förövrigt har det varit tunt. Borgerligheten å andra sidan saknar ekonomisk kompetens och har anammat det nyliberala credot och Chicagoskolans angrepp på välfärdsstaten och på Keynesiansk politik. Idag ser vi mycket tydligt vart den politiken lett i USA och Europa.

   Skål och Gutår. Det finns ingen konservativ rörelse utan nyliberaler som kallar sig konservativa. Det finns ett populistiskt uppror mot migrationen. Det är egentligen en klasskonflikt eftersom det är arbetarklass och lägre medelklass som drabbas av de ekonomiska och sociala förändringarna medan eliterna seglar ovanpå i en nyliberal och globalistisk vision för världen och inte själva behöver ta konsekvenserna. Som support har de finansindustri, de tunga kapitalisterna Chicago skolan och andra köpta ekonomer.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars (20:17), ekonomisidan kan jag inte uttala mig om, men jag instämmer särskilt i din klassanalys i sista stycket. Den träffar nog extra precist därför att du där tycks kombinera en socioekonomisk samhällsmodell med en modell över den kollektiva och politiska medvetandesidan (psykologin och ideologin). På den här nivån sammanfaller bilderna, så att din text blir ett bra koncentrat.

    Jag tycker mig se att många missuppfattningar i dialogerna på DGS och allmänt i intellektuell politisk debatt beror på att deltagarna inte är medvetna om att olika grundmodeller ger förvånansvärt olika bilder. Man behöver liksom lägga ett raster över samhället och historien och studera och diskutera en bild i taget. Om olika bilder skiljer sig mycket kan det kollektivt generera ett ”falskt medvetande”.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Sixten, instämmer i vad du säger om modeller. En av de bilder av samhället som jag menar behövs är en hyggligt korrekt bild av den ekonomiska utvecklingen ca 1870 till 2018. Man behöver även jämföra utvecklingen USA och Sverige under perioden. Det visar sig att skillnaderna är förvånansvärt små vid sidan av att Sverige har mer utbyggda offentliga välfärdssystem och starkare fack och tillsammans har det lett till mer jämnt fördelad inkomst. Det är en bas för förståelse. Väldigt många tar den svenska standarden och moderniteten för given om man är född på 1950-tal och senare, man har inte varit med om annat. Så har det alltid sett ut!

    https://www.adlibris.com/se/bok/the-rise-and-fall-of-american-growth-9780691175805

    https://www.adlibris.com/se/bok/det-svenska-naringslivets-historia-1864-2014-9789175042701

    Gilla

 19. As skriver:

  http://www.friatider.se/regeringen-kan-ha-m-rkat-f-rsk-konsekvensanalys-om-invandring-kostnader-kar-till-14-miljarder
  Den nya regeringen har redan fört svenska folket bakom ljuset.

  Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har hela veckan hänvisat till gamla siffror om ca 8.000 fler anhöriga som under tre år väntas komma med de nya reglerna om familjeåterförening, som tvingats igenom av C och MP.

  Men egentligen är siffran betydligt högre.

  Det visar en färsk konsekvensanalys från Migrationsverket, som regeringen begärt och som justitiedepartementet erhöll i måndags. Dokumentet har inte offentliggjorts för allmänheten, men regeringen sitter alltså på en ny rapport om familjeåterföreningen.

  Trots det har Johansson fortsatt hänvisa till de inaktuella siffrorna – dagar efter man fått den nya rapporten.”

  Ruffel och båg är PKmelodin. Man tror inte längre på ett ord från det hållet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.