Om Astrid Lindgren varit PK

Jan-Olof Sandgren

Astrid Lindgren var en stor författarinna men hon var inte särskilt PK vilket gett kulturskribenter, förlagsredaktörer och bibliotekspersonal en del huvudbry. Det är inte helt oproblematiskt att göra ändringar i en av våra folkkäraste barnböcker. Enklast hade förstås varit om man kunnat skicka någon tjänsteman från kulturdepartementet i en tidsmaskin tillbaka till 40-talet, och förklara för Astrid att det inte är OK att skriva ”negerkung”.

Nu var Astrid Lindgren själv inte helt nöjd med alla sina formuleringar, vilken författare är det? Men ”negerkungsdebatten” pekar på en annan intressant sak. Tydligen är det så sällsynt med rasism i vår kultur, att man måste gå tillbaka 70 år i tiden för att hitta antydningar åt det hållet.

Och hur rasistisk är egentligen Pippi i Söderhavet? Jag minns berättelsen om Kurrekurreduttön som ganska sympatisk. Jag har för mig att barnen lekte tillsammans och hade roligt. Efraim Långstrump verkar ha varit en ganska bra kung, fast han var vit, och kanske skulle han passat lika bra som kommunalråd i Rinkeby. Paradisön i Söderhavet verkar i alla fall ha en del gemensamt med den mångkulturella idyll som våra politiker hoppades förverkliga i svenska förorter. Skillnaden är att Astrid Lindgren var fullt medveten om att hon skrev en fantasiprodukt.

Genom att sila den här typen av mygg, vill PK-isterna få oss att svälja den riktigt stora kamelen. Att man själva betett sig som ”negerkungar” i mer än 30 år, och försökt skapa en paradisö kallad ”Den humanitära stormakten” för att i gengäld få världens hyllning och klienternas tacksamhet. Fast det klart, man säger ju inte ”neger”. Det ordet får bara användas av Adam Tensta.

Antirasisterna skapar ofta själva den rasism dom vänder sig emot. Därför blir dom på något vis ideologiskt självgående. Hade inte kulturskribenterna brytt sig om att problematisera Pippi i Söderhavet, hade säkert ingen annan gjort det heller.

Låt oss fantisera en smula och tänka att det verkligen funnits en tidsmaskin. Och att sändebudet från kulturdepartementet faktiskt lyckas övertala Astrid Lindgren att (inför hotet om framtida bokbål) värdegrundsäkra sin barnboksproduktion. Hur skulle hennes böcker då ha sett ut? Och hade de blivit mindre problematiska?

Vi kan börja med Emil i Lönneberga. Sändebudet från kulturdepartementet konstaterar att det redan finns alldeles för många rågblonda pojkar i barnlitteraturen, så en liten ändring bara. Låt oss kalla honom Mohammed istället. Det skulle vara mer inkluderande och fler barn skulle känna igen sig. Redan inledningssången skulle ställa till problem:

Hujedamej sånt barn han var,
i hela Småland fanns,
ej nån så vild som Mohammed var
och ingen annanstans 

Varenda PK-recensent skulle gå i taket. Framför sig hade man sett bilden av en minderårig terrorist som plågar den svenska landsbygden med sina illdåd. Att hissa upp småflickor i flaggstången är väl inget en svensk pojke skulle göra, så där är Astrid uppenbart ute efter att sprida hat mot muslimer. Att han sen blir misshandlad av sin pappa och måste sitta i snickarboden och tälja trägubbar, gör inte saken bättre. En arabisk terrorpojke, beväpnad med kniv, som utsätter sin lillasyster för livsfara och till på köpet fastnar med huvudet i soppskålen (vilket visar att man inte ens tilltror honom elementärt svenskt bordsskick). Och hur reagerade grannarna på allt detta? Jo, de ville starta en insamling för att skicka pojken till Amerika. Man vill helt enkelt kasta ut honom ur landet! Är han kanske inte svensk medborgare?

Mohammeds vänskap med griseknoen skulle också få landets mer radikala muslimer att vädra konspiration. Säkert bara en tidsfråga innan någon rättrogen imam hade utropat en fatwa mot förlaget.

Och allt detta på grund av ett namnbyte. PK-recensenterna och de radikala muslimerna skulle förstås hävda att det är vanliga svenskars fördomar som får dem att associera i de här banorna. Men hur det än är med den saken, så ligger de själva i frontlinjen.

Förutom namnbytet på Emil har sändebudet från kulturdepartementet ytterligare ett önskemål. Den där Ronja verkar ju vara en trevlig flicka, men är hon inte uppenbart rasifierad? Kunde hon inte vara lite mera stolt över sitt ursprung? Till exempel genom att framhäva sina rötter inom den stolta romska kulturen, som sedan århundraden varit etablerad i vårt land. Redan titeln på boken skulle få varningslamporna att blinka rött på varenda kulturredaktion och EU-parlamentariker Soraya Post att stämma utgivaren för hets mot folkgrupp. ”Rövardotter!” Än en gång kommer Pandoras ask att öppna sig.

28 reaktioner på ”Om Astrid Lindgren varit PK

 1. Jari Norvanto skriver:

  Emir i Lönneberga och Ninja Rövardotter… Uppdaterade stories som tilltalar vårt moderna, händelserikare samhälle. Med andtrutet välbehag tuggar jag i mig en knäckemacka med ägg och Khaleds Kaviar.

  Gillad av 8 personer

 2. Hosianna skriver:

  Tack, Jan-Olof, för ett riktigt gott skratt… fast man egentligen borde gråta åt eländet.

  Vill bara påpeka, att det var Lönnebergaborna som startade en insamling till Emils emigration, medan mamma Alma blev rasande arg – och pigan Lina tyckte synd om amerikanerna. 😉

  Gillad av 5 personer

 3. Aurora skriver:

  Egentligen ointressant reflekterande. Det Sverige som Emil eller Pippis figurer bygger på finns inte längre. Idag får inte svenska namn vara i barnlitteraturen utan just, som nämns, Ali, Hassan, Leila o.d. Miljön är heller inte svensk lantbrukslandsbygf utan cementförorter så att dagens skolbarn (böcker läses bara i skolan; hemma är det parabolsändningar eller sociala media) ska känna igen sig. Moderna böcker är sådana som Pappa har fyra fruareller Jag har bara pappor (eller mammor). Tonårsböcker kan ju ha titel som Hemligheter (eller vad säljer de) i källaren eller, för tjejer, Varför ville mina killkompisar ha min kropp. Nya tider; de gamla kommer aldrig tillbaka.

  Gillad av 4 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Mellan dubbelarbete och lite” Andra sysslor. Så gjordes egna sagor.
    Studs, Bus och bråk. Japp tre troll som härjade i skogarna med människor och mytiska varelser. Som av en slump har jag tre barn 🙂
    Vi hade grannars ungar över för att lyssna på sagor innan läggdags,
    Vävde in gudasagor och lite bra att kunna om överlevnad i skogen.
    Än idag pratar både mina barn och kompisars ungar om sagorna.
    Tyvärr har jag glömt det mesta av dom. men så är det.
    Men dom skänker varma minnen ändå.

    Gilla

 4. Östrahult skriver:

  Sorya Post har en rövardotter som nyligen fälldes för stölder mot äldre.

  När det gäller mångkulturen så är detta snart en ickefråga, kolla annonser från TUI eller Åhléns, eller myndighetsinformation – man har anpassat sig till mångkulturen.

  Det heta nu är att se till att klimatångesten används som psykologiskt vapen för att befästa landvinningarna

  Gillad av 8 personer

 5. baktriskt djur går pass i sand skriver:

  Haha, detta var lustigt, kan du inte ta alla Astrids böcker, en efter en och byta ut lämplig karaktär? Tänk bara på Alfred och alla förortsgängen som slåss på marknaden! Alla på fattighuset har ju redan slöja. Pippi kan ju vara en manlig ensamkommande som tvingas bo i ett ödehus.

  Vad gäller fördomar, Wikipedia är ju notoriskt pk, och i avsnittet om kannibalism så finner man exempelvis inget om kannibalismen i Sydafrika som zuluerna praktiserade (de åt sina fiender), men man kan ändå finna en del:

  ”In West Africa, the Leopard Society was a cannibalistic secret society that existed until the mid-1900s. Centered in Sierra Leone, Liberia and Ivory Coast, the Leopard men would dress in leopard skins, and waylay travelers with sharp claw-like weapons in the form of leopards’ claws and teeth.[105] The victims’ flesh would be cut from their bodies and distributed to members of the society.[106]”

  Tintin i Kongo avhandlar just medecinmän från leopardsekten. Verkligheten, precis som dagens där de tusentals våldtäkterna döljs, våldtäkt mot barn upp 13% 2018, är, och var, mycket värre än de värsta ”fördomar”.

  Gillad av 5 personer

 6. Göran Holmström skriver:

  Om nu tidsmaskinen i texten ovan existerade, och man fick låna den.
  Så skulle jag besöka vissa blivande mammor till våra” kära ledare”
  förföra dom och därmed byta bort 50% av det usla avels materialet mot lite bättre och smartare DNA.
  Det fredliga sättet att ändra historiens gång på, Make love not war 😉
  Ps misstänker att en hel del av dom har ett nylle för radio, så vad gör man inte för sitt land.

  Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Ni som är läsande och kloka människor.
    Googla lite på Sovjets försök att bygga supersoldater, den är dels sann och dessutom helt bisarr. Dean R Koontz skrev en mycket bra bok om det, Outsider tror jag den hette.
    I amerikansk tappning då.
    Löven kan mycket väl” tillverkats i en av dom statliga hemmen för avvikande och lössläppta
    som fanns när han föddes. 32 ton socker gav dom handikappade för att studera karies.
    Deras efterträdare styr numer vårt land. Det känns tryggt ?

    Gilla

  • Elvin skriver:

   James Watson, mannen som revolutionerade vår syn på evolutionen och ändrade biologin i sina grundvalar genom upptäckten av DNA-molekylen, har blivit fråntagen sina hederstitlar från det laboratorium han varit verksam vid i över 50 år. Anledningen är att han vägrar att ta tillbaka sina uttalanden om att forskningsrön visar att intelligens är nedärvt och i mindre grad beror på miljöfaktorer, något som enligt honom spår en dyster framtid för Afrika.

   Gillad av 7 personer

   • Hans Högqvist skriver:

    Inavel sänker intelligensen hos avkomman och om det går över några generationer föds många idioter och även vattenskallar.
    Jag har bott 5 år i Östafrika och inte noterat något som tyder på lägre intelligens där än i Sverige, snarare tvärt om! Jag känner många både analfabeter och högt skolade människor ( även i regeringen på tidigt 2000 tal som var kloka, konservativa och konsekvenstänkande till skillnad från Svenska politiker ) i Östafrika som uppenbarligen har hög intelligens.
    Afrika är en stor kontinent med vitt skilda kulturer. Delar av den somaliska befolkningen har uppmätts med låg intelligens, inte desto mindre är Ayan Hirsi Ali från Somalia och skulle ha övertaget i intelligens mot vilken som helst av krönikörerna eller kommentatorerna på denna sida.
    Att döma hela kontinentens folk efter de avarter som finns på grund av inavel gör oss en otjänst eftersom Afrika blir allt viktigare i världsekonomin.

    Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Kan för lite om James Watson för att kunna säga bu eller bä.
    Men tror på att två puckon knappast avlar ett geni, oavsett vilken världsdel man tar puckona ifrån.
    Visst kanske det finns undantag, mutationer sker ibland.
    Tror även att intelligens går att träna upp, som det kärva nordiska klimatet både härdade och fostrade förr. Vi var en gång världsledande i uppfinningar.
    Nu är vi världsledande i stolle tänk.

    Gilla

   • Toto skriver:

    @HANS HÖGQVIST

    ”Jag har bott 5 år i Östafrika och inte noterat något som tyder på lägre intelligens där än i Sverige, snarare tvärt om!”

    Och ändå går migrationsströmmarna från Östafrika till Nordeuropa. Fortfarande. Efter ett sekel av teknologiöverföring och helikopterpengar från vit till svart.

    ”Högre intelligens i Somalia än i Sverige”? Give me a f*****g break.

    Gilla

 7. Martin skriver:

  Neger sa man i Sverige redan på 1600-talet,det är inget konstigt med det då det kommer från det spanska ordet negro som betyder svart.

  Astrid Lindgren var barn av sin tid, Sverige under efterkrigstiden var grundat på de 3 fundament som den västerländska civilisationen bygger på;
  Kristendom,Kärnfamilj,Tradition, alltså sådant som idag anses förlegat,unket och det görs ständigt kopplingar till hitlers tredje rike av globalistiska godhetsposörer.

  Tage Erlander en annan av ungefär samma årskull som A Lindgren skulle knappast känt sig hemma i det socialdemokratiska folkhem vi har 2019.
  Tage E känns mer som en AfS medlem omförvandlat till dagens politikinriktningar.
  Det var Palme som var den som började rasera det svenska trygga homogena folkhemmet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.