Att planera för en bättre värld

Anders Leion

När jag sent omsider började göra repmånader (jag hade haft sådana jobb att jag var befriad i 18 år) trivdes jag mycket bra. Tjänsten gjorde att man fick samarbeta med människor av alla slag. Alla hjälpte till, även om det också fanns de som var så skotträdda att de blundade när de sköt.

Varje repmånad avslutades med en fest. Till festen hördes alltid uppskattade sketcher som häcklade befälet, främst kompanichefen. Vid avslutningen av den sista repmånad som jag gjorde, var denna sketch ovanligt lyckad och mycket uppskattad.

Sketchen parodierade kompanichefens benägenhet att i alla lägen försöka lösa problem med mer planering: Planeringen startade så fort fienden blivit synlig, fortsatte och intensifierades alltmer allteftersom fienden ryckte fram – men det kom aldrig någon order om aktivitet utöver planeringen.

Alla, utom kompanichefen, skrattade gott. Hans handlande var så overkligt absurt att det bara kunde bemötas med skratt.

Vi skulle inte ha skrattat. Så styrs Sverige idag. Allt planeras, men inget sker därutöver. Tror ni mig inte? Lyssna då på detta inslag i Studio Ett (9/1 2018) om skolans arbetsmiljö (börjar vid 04.30).

Två elever har blivit knivskurna vid en av Engelska skolans anläggningar. Först intervjuas en informationsansvarig vid skolan. Hon uppträder ungefär som man kan vänta, men ändå hyggligt förnuftigt. Därefter kommer turen till undervisningsrådet Maria Elmér, som är expert på trygghet och säkerhet vid Skolverket. Hon förklarar att hon ser på händelsen med bestörtning, det är fruktansvärt, allvarligt och hemskt. Verket stöder naturligtvis skolorna. Det finns stödmaterial på hemsidan. Skolan skall arbeta förebyggande, man skall skapa förtroendefulla relationer och skolan skall samarbeta med kommunen.

Efter denna tirad följer reporterns följdfråga enligt formulär A1: Vad betyder det rent konkret?
Och svaret: Man måste ta reda på hur skolan är byggd. Hur många entréer det finns. Hur klassrummen är utformade. Hur många våningsplan det finns. Var det förekommer kränkningar, gruff och incidenter. Man måste hela tiden, tillsammans med sina elever, ha koll på situationen…

Jag undrar när undervisningsrådet senast var på en skola? Vad har hon för uppfattning om lärare och rektorer? Tror hon att de har ögonbindlar för ögonen och bara följer en snitslad bana till det egna klassrummet?

Undervisningsrådet kommer bara med tomma självklarheter. Hon vågar inget annat. När hon skall svara på frågan om det vore bra med en lagstiftning, som tilläte lärarna att kontrollera innehållet i elevernas väskor, säger hon: Jag kan inte svara generellt på det. Men man måste har rutiner för att förebygga och man ska ha samarbete med polisen.

Därefter intervjuas en representant för ett av lärarfacken. Hon är lika undflyende och upprepar i stort sett undervisningsrådets fraser. Så avslutas detta fullständigt informationstomma och meningslösa program.

Detta är bara ett av de senaste exemplen. När rikspolischefen för ett par veckor sedan intervjuades om läget och om polisens uppgifter och möjligheter svarade han på samma sätt.

Myndigheterna har ett högt föredöme i regeringen. Den skall också lösa alla frågor med mer samarbete, mer kartläggning och mer planering, oavsett de konkreta problemen. Man följer en enkel tumregel. Ju svårare förhållanden som råder på ett politikområde, ju längre problemen har funnits och ju mer pengar som redan satsats, desto mer känslotryck lägger man på det svar som ändå alltid är detsamma: mer samarbete, mer planering och mer pengar. Detta beteende förekommer inom alla områden, men blir allra tydligast när ”de särskilt utsatta områdena” diskuteras. Förklaringen är förstås att regeringen inte har en aning om vad den skall göra.

Däremot har regeringen en väl utvecklad förmåga på det allra väsentligaste området: Att klamra sig fast vid makten. Det är därför den så ogärna vill vara tydlig och det är därför den låtsas tro på sina egna ord och sin egen politik, fastän den redan visat sig vara helt misslyckad.

Så har svensk politik fungerat under decennier. Det har fått en långvarig, skadlig effekt på politiken och politikerskrået. Det har skett en konsekvent utgallring av politiska hantverkare, av ministrar och statsråd som vet vad de talar om. De som nu har på sig ministerkläderna är i händerna på sina tjänstemän, som fungerar på samma sätt och som dessutom är yngre, oerfarnare och mer känslostyrda. (Detta hindrar inte att de kan vara väl förfarna i utövandet av olika fula trick.)

Och känslostyrningen hindrar dem att vara konsekventa. Den gör dem bedrägliga. ”Man ska vårda miljön och inte flyga, men min pojkvän bor i London, så jag flyger. Man skall skydda havet, men min båt är så stor och jobbig så jag måste ta hjälp av giftig bottenfärg. Vi måste vara solidariska och ta emot fler flyktingar så vi får låta bli att tala så mycket om vårdköerna. Vi måste behålla det fria skolvalet så att våra barn kan skyddas från de ensamkommande – men dessa skall också ha rätt till skolgång.

Vi vill överhuvud taget inte fatta något besvärligt beslut. Vi kan inte ställa grupp mot grupp. Vi måste vara de goda. Vilka skall annars vara det?”

57 reaktioner på ”Att planera för en bättre värld

  • E-e skriver:

   Allsmäktige Schyffert säger att vi inte ska vara rädda. Ändå går jag(kvinna) inte ut själv när det är mörkt, jag planerar mina rutter och tar omvägar även på dagen, kommer någon misstänkt för nära är jag redo med vassa nycklar och försvarssprej. Medan mamma kunde lifta genom Sverige utan att riskera ett skit. Feminismen har skapat den första generation kvinnor som har det sämre och ofriare än våra mammor. Hur blir det för min dotters generation om inget görs?

   Gillad av 2 personer

  • Gunnar Strandell skriver:

   För att vara helt korrekt bör ordet samarbeta bytas ut mot samordna som är det gängse i dessa kretsar. För det handlar aldrig om arbete för då måste man göra något konkret. Att ordna benämningar på ett nytt sätt är mycket lättsammare och kan göras hur många gånger som helst.

   Gilla

 1. Tritonen skriver:

  Det ä en gammal svensk sjuka, att myndigheter inte VILL vara myndigheter och ta överträdare i örat.
  Man mjukar upp språket; ett skadligt beteende är inte ” förbjudet”, utan det mjukare ”inte tillåtet” , typ ”släng helst inte skräpet här”. Ett förbud urholkas ofta genom tillägget ”såvida det inte är uppenbarligen bla, bla, bla”. D.v.s man strävar efter konsensus in absurdum. Bättre att bjuda på korv än batong. Ingen må klandras, eftersom det alltid måste finnas en nöjaktig förklaring till det oönskade beteendet, och den skyldige kan alltid med lite god vilja ses som ett offer.
  På tal om planering lär general Eisenhower ha sagt att ” Planer är ingenting, planering är allt”. Med det menas att planer, t.ex. politiska beslut betyder ingenting,om de inte följs upp av planering, eller verkstad, om hur man ska nå fram till målet.

  Gillad av 2 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Socioekonomiska faktorer

  Den som tror på socioekonomiska faktorer tror också på människan som ett tomt blad, som en på stimuli deterministiskt reagerande maskin. Den som kan ställa upp rätt stimuli kommer också att förorsaka rätt reaktion och därmed beteende. Den fria viljan inte bara finns inte, den är en farlig irrlära som ställer upp fel stimuli och därigenom förorsakar lidande och elände och skärskador på halsen.

  Det intressanta med tron på socioekonomiska faktorer är emellertid att en viss klass av människor är undantagna, oftast talaren själv och en begränsad mängd honom eller henne sympatiska personer. Jag har förstås fri vilja, jag är god, jag sprider godhet i världen, jag får inte ifrågasättas, allra minst av folk som inte accepterar de socioekonomiska faktorernas primat, ljuger om den fria viljan, sprider elände, är onda. Jag är god. Jag är den som drar i dockornas trådar. Jag är godheten, min vilja är korrekt, inga onda avsikter rymmes i mitt bröst.

  Under de socioekonomiska faktorernas primat är det ett rimligt beteende att ständigt planera, ställa alla stimuli tillrätta, så att endast det goda och avsedda beteendet kan stimuleras, så att det blir rätt.

  Den giftiga kombinationen av kommunism och demokrati, som vi kallar socialdemokrati, blev så kraftfull och effektiv för att den föreföll att ha löst problemet med uppdelningen i de goda styrarna och den viljelösa massan som måste stimlueras med de korrekta socioekonomiska faktorerna. Lösningen var det demokratiska valet. Den som hade blivit vald hade ett mandat att ställa upp de korrekta socioekonomiska faktorerna. För vem tänker ett litet steg längre och frågar sig hur den viljelösa massan skall kunna göra rätt val i valbåset? Nog krävs en del socioekonomisk faktorisering även där?

  Gillad av 17 personer

  • linda skriver:

   staten/svt verkar endast filtrera allt genom antingen/eller/eller alla samtitidigt: klimatteori, genusteori eller socioekonomiskt teori. Genom dessa så frias eller fälls allt från enskilda människor till organisationer.

   Gilla

 3. Eva Danielsson skriver:

  Även om majoriteten av politikerväldet bara är knapptryckare och karriärspolitiker som lär sig floskelsvar, så är de drivande bakom dessa inte bara inkompetenta, passiva och naiva. De är högst målmedvetna men struntar fullkomligt i hur deras politik skapar våld i skolan, sjukvårdsköer där folk dör i onödan, gruppvåldtäkter på trettonåriga svenska flickor, bilbränder, husbränder, dödsskjutningar, mord på äldre, personrån och butiksrån och så vidare….Allt detta är tolerabla konsekvenser för dem i deras strid för mera makt och orubblig makt och något slags perverst självförverkligande och fåfänga. Allt detta är små bieffekter för dessa onda människor som står för riktningen inom politiken vare sig de är politiker eller tjänstemän i maktens korridorer. De är inte primärt ute efter ett samhälle med över sjutusen anmälda våldtäkter per år, men det är något som de utan vidare accepterar ”for the greater good” med sikte på ”globalism” med ett totalitärt planekonomiskt styre av västvärlden.
  Massinvandringen och islamiseringen och klimathotsmyten är de främsta redskapen som svenska riksdagspartier och deras politruker och sidoorganisationer, använder för att nå dessa globalistfascistiska mål. Och däri ingår självklart att också enträget brunmåla och frysa ut SD som ju annars skulle kunna väcka en slumrande nationalism hos folk. SD skulle kunna väcka en sund känsla av äganderätt till sitt land, dess kultur och de tillgångar man själv och ens anfäder varit med om att skapa. SD skulle behöva förstärkas. Några mer frispråkiga och karismatiska (fast laglydiga) behövs. Tiden att kunna vara fin i kanten är förbi men det måste finnas ett positivt budskap att samlas kring. Bara kritik och varningar räcker inte. En självsäker kulturell nationalism, tänk Salvini, behöver ta plats på scenen.

  Gillad av 22 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Mycket bra tankar, men jag tror inte ens Salvini räcker till.
   Denna korruption är för djup. Hade Sverige varit ett träd i min skog så hade jag sågat ner det för att rädda resten av skogen.
   Och däri tror jag lösningen ligger, låt systemet braka ihop fullständigt.
   Sedan kan den vinnande sidan bygga upp igen, förhoppningsvis dom Goda då.

   Gillad av 2 personer

   • Dansk affärer kan, fläskesteg skall fram, för att locka berg till man, att släppa hovets nycklar ur sin hand, skägget ansas av och an, dadlar från samarkand om hals i band, nästan eunuck minsann skriver:

    Men med den invandring vi ser så blir den framtida goda delen mindre och mindre, då återstår bara att emigrera med sina barn då far och morföräldrar dör. Från Australien så kan man då vänta på kollapsen.

    Gillad av 3 personer

 4. Östrahult skriver:

  Jo detta är väl en riktig beskrivning. Dock tror jag att bakomliggande orsaker kan förtydligas. Den viktigaste orsaken till att folk beter sig som de gör är att vi lever i ett extremt toppstyrt samhälle. I toppen på hierarkin finns:

  • De politiskt korrekta med kontakter till toppolitiker
  • ”Kändisar”
  • De som tycker rätt i media och med kontakter till toppolitiker
  • Den ekonomiska eliten

  Andra göre sig icke besvär. Skulle mot förmodan någon stackars rektor, klinikchef eller socialchef sticka upp utan att tillhöra någon av nämnda kategorier blir vederbörande snabbt tillrättavisad eller i allvarligare fall portad. Därför råder en passivitets- och tystnadskultur.

  Gillad av 5 personer

 5. Dansk affärer kan, fläskesteg skall fram, för att locka berg till man, att släppa hovets nycklar ur sin hand, skägget ansas av och an, dadlar från samarkand om hals i band, nästan eunuck minsann skriver:

  Nej, jobbet kallar, vi har planeringsmöte.

  Gillad av 7 personer

 6. alvar1131 skriver:

  Jag vill ej vara ädel, jag vill ej vara god,
  de gode och de ädle de ställa upp sin stod
  i skönaste belysning på högsta piedestal
  med inskrift om bedrifter i hörnet av sin sal.

  Sen stå de och betrakta sin älskliga bild,
  hur ädel är ej minen, hur god och blid och mild,
  de tänka i sitt hjärta: Si, allt är ganska gott!
  – men bakom står Hin onde och hostar så smått.
  Gustav Fröding

  Gillad av 8 personer

 7. Jan Andersson skriver:

  Förr var pappan den stränge uppfostraren, mamman den som tröstade. Nu finns ingen pappa inom synhåll, och mamman sitter med facebook, eftersom väninnans katt har fått nagellack i pälsen.

  Gillad av 10 personer

 8. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Göran Rosenberg varnar oss för ordens förförande, förgörande och förblindande makt.
  Han talar inte om risken för att orden passiviserar oss men det är Sverige i dag, Sverige i går och Sverige i morgon.
  Göran Rosenberg fruktar att svensken skall bli aktiv, ta strid – som den gula västen – och börja kräva ordning och frihet för de som äger nationen i stället för att den andre skall tilldelas samma nation genom den påbjudna undfallenheten.
  Skrivaren av dessa rader ägnar sig blott åt orden, läser visserligen på, funderar, men är passiv och därmed medskyldig till det nationella tillståndet.

  Gillad av 8 personer

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Inte ett smack, som jag ju bekänner. Jo en sak gör jag, går ut med mitt riktiga namn.
    Jag anser att anonymitet hos statens o etablissemangets kritiker fyller på rädslan i samhället för både den informella och formella makten. Vad anser du om det..?

    Gillad av 5 personer

   • fläskesteg skall fram, för att locka berg till man, att släppa hovets nycklar ur sin hand, skägget ansas av och an, dadlar från samarkand om hals i b skriver:

    Har du ett jobb som du riskerar Lars-Erik?

    Gillad av 2 personer

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Egen firma så, nej.
    Återigen, det finns ingen anledning till självskryt men i sak har jag en poäng eller hur?
    Etablissemanget; medierna, politikerklassen, artisterna luktar sig till majoritetens rädsla och lyckas med hot om repressalier och statuerande av exempel – likt i alla totalitära samhällssystem – skrämma oss till tystnad.
    Den anonymes protester är värda en promille av den icke maskerades diton.

    Gillad av 3 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars-Erik (18:26), det är viktigt och bra att så många som möjligt träder ut ur anonymiteten. Men det stämmer inte att de anonymas inlägg skulle betyda så mycket mindre, ibland kan det rentav vara tvärtom. Viktigast är innehållet och dess informationsvärde och kommunikativa värde för andra dissidenter (och de eventuella PK-ister som smygläser kan också bli påverkade).

    Som anonym kan man bidra minst lika trovärdigt med information. Man kan förmedla värdefulla insikter, ett vårdat och rikt språk, humor och känslor, en vänlig och uppskattande attityd mot alla andra kommentatorer och skribenter. Den här proteströrelsen fungerar samtidigt som en folkrörelse, ett kommunikativt skolande samtalstorg och en unik bildningsrörelse.

    Gillad av 4 personer

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Sixten, du fokuserar på innehållet i vad vi skriver, jag väljer att peka på avsändarens id och jag menar att det tyngre budskapet vilar i det senare förhållandet.
    Om den som kritiserar staten gör det från bakom ett skynke så kommer både med- och omedvetet de som utgör den kritiska massan att påverkas mer av avsändarens självskyddarinstinkter än av meddelandets karat oavsett hur glimrande det senare är.
    Bättre fly än illa fäkta tänker allmänheten och vem vet, den anonyme kanske blott trollar?

    Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars-Erik (22:00), visst är avsändarens id oftast ett klart plus för de flesta läsare, men anonymitet eller ej väger mycket mindre än innehållet och sammanhanget och vilka som läser. Det är ett stort komplex, jag kan bara nämna ett par aspekter. Ett vanligt namn som ditt och mitt är inte klart identifierbart och alla namn kan vara påhittade. Ingen av oss har heller uppgett någon profil att klicka fram.

    En klart identifierbar person med imponerande meriter väger tungt både som skribent och som kommentator här i alternativmedia. Men om vederbörande (speciellt före sin pensionering) skriver t ex ett debattinlägg i medströmsmedia inser kritiska läsare att han är hämmad pga risken att dra sin institution och övriga krets i vanrykte. Numera finns sällan kommentarsfält i MSM, men om vi tänker oss att t ex en professor skriver här på DGS, så väger hans namn, titel och meriter plötsligt lätt i förhållande till innehållets lödighet. Om kommentarerna är sakliga kvittar det om de är anonyma eller ej (där kan anonymitet dra ner saklilgheten). Men möjligheten att diskutera på lika villkor är halvt revolutionär, befriande klassöverskridande och monopolbrytande. Allt det här är mycket stort och på det hela taget är anonymiteten ett oundgängligt skydd. De sakliga delarna av bloggosfären och allemansrätten att kommentera och länka ser jag personligen som det bästa och viktigaste som har utvecklats inom mänsklig kommunikation de senaste 30 åren.

    Gillad av 1 person

  • urkweb skriver:

   Jag vill påpeka att det är väldigt stor skillnad på vilken risk man tar när man går ut med eget namn beroende på vad man heter.

   Råkar man heta Roger Andersson så får man på Hitta.se 1694 träffar, det finns med andra ord många andra med samma namn.

   Söker man på Lars-Erik Eriksson så får man 884 träffar. Nu ska det tilläggas att en del stavar med C, en del med K, en del med bindestreck och en del utan. Det jag vill komma till är att namet i alla händelser inte är nog för att kuna identifiera personen i fråga.

   Söker man på Bo Borg får man 175 träffar.

   Heter man däremot Brynvald Bjarnesson så är man med största sannolikhet helt ensam om sitt namn och mycket enkel att identifiera.

   Gilla

 9. Göran Holmström skriver:

  Minns första gången det vart påtagligt inom svensk politik.
  ”Jag har ingen erfarenhet inom det jag ska styra, det ser jag som en fördel”
  Kommer inte ihåg vem det var, men just det uttalandet, skapade en trend i att vara lite ”Dum i hela huvudet” . Alla som någon gång lyft sig lite över det mediokra i någon av livets alla utbud! Vet att talang räcker endast lite, resten är förbannat hårt arbete och repetion in i absurdum. Ska man sedan ta steget över till ELIT,
  så börjar slitet på allvar.
  Visst det finns dom med snabbare inlärningskurva och som har genetiska fördelar i sitt monotona arbete av repeterande för att förfina sina resultat.
  Men det finns absolut ingen som presterar guld, genom att naivt tro att vinst kommer genom att förenkla saker ner till att oerfarenhet är vägen framåt.
  Endast vänstern tror detta, det är fint att vara lite eljest tydligen.
  Just detta stör mig enormt, dessa gamar som får lön och förmåner vi andra förmodligen aldrig en kommer lukta på.
  Och allt baseras på dåligt skådespel och ryggdunkningar endast.

  Gillad av 8 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Detta kom inte bara inom politiken utan inom hela förvaltningen.
   ”Jag är bra på att chefa så jag kan styra vilken verksamhet som helst”! Dessa personer blev sjukhusdirektörer och rektorer och de har nu tyvärr även tagit över tekniska verksamheter.
   De har inga grundläggande kunskaper om verksamheterna.
   Transportstyrelsen, Svenska Kraftnät, Trafikverket m fl.
   Allting är politiserat och fackkunskap körs ständigt över.
   Sverige som nation kan svårligen överleva detta. Ryssland kanske klarade det efter Sovjetunionen, men Sverige har inte Ryssland enorma naturtillgångar.

   Gillad av 8 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Det är ju precis som du beskriver, kompis korruptionen släpper fram dom, den som säger emot puttas undan till ett tyst hörn. Det skrämmer resten av gruppen till lydnad med.
    Det är därför jag gillar individuella sporter som exempelvis enduro.
    Det finns ingen att skylla på om man gör dåligt ifrån sig, träden då i och för sig men den bortförklaringen lär ingen köpa, inte ens PK-folket.

    Gillad av 1 person

  • Sune Mangs skriver:

   Annika Nordgren Christensen, kom som 23-åring riksdagsledamot, att representera Miljöpartiet i försvarsberedningen och är möjligen den du avser då hon som ung riksdagsledamot konstaterade att hon inte visste någonting om försvaret, vilket naturligtvis inte är en brist för en miljöpartist, tvärtom meddelade hon att det var en fördel, på vilket sätt för landet Sverige framgick dock inte. Det tragikomiska är att Nordgren Christensen sedermera efter att ha genomgått denna välbetalda folkhögskoleutbildning på skattebetalarnas bekostnad numera anses vara något av en ”försvarsexpert”.

   Hennes exempel är ett illustrativt exempel på svensk dagispolitik, där begrepp som förtoendevald, i praktiken kan innebära en överbetald praoelev som under ett antal formativa år skolas in i ett sakpolitiskt område, vilket hen från början är hel okvalificerad att ta ansvar för.

   Gillad av 5 personer

 10. sjodinbjorn2hotmailcom skriver:

  Flera bra inlägg ovan. Men speciellt Eva D. Jag har själv alltid varit en enveten Antimarxist. Det enda Marxisterna har att erbjuda är en dekonstruktion av samhället. Men när det sedan gäller uppbyggnaden av Det Nya Goda, så är det helt tomt! Vad dom åstadkommit är mordet på 100 till 200 miljoner människor. Socialism är också Marxism -med snällare förtecken. Tyvärr leder den också till en dekonstruktion. Vi är mitt inne i den. Termiterna gnager överallt under ytan. Dom har olika namn: Deep state, Vänsterliberaler, Pk etc. Heter olika, men har samma agenda. Plocka sönder Vårt samhälle. Eller är det VÅRT samhälle längre? Jag känner inte så. Kanske ligger mitt samhälle i Galizien eller Ungern eller Transsylvanien? Eller kanske det är dags för oss, som inte känner oss hemma längre, att börja dekonstruera? Våra storbanker är ju ganska känsliga. Man kan ju inte sluta betala sin skatt. Det har dom (?) ju sett till. Men Gula Västarna pratar om att plocka ut pengar en masse. Vad kunde man göra i Sverige?

  Gillad av 3 personer

 11. Jaxel skriver:

  Politikernas oförmåga att ta itu med problemen inom många områden ligger i öppen dager. Allra mest uppenbart är det när det gäller utanförskapsområdena. Hur kan någon medborgare tro att dagens politiker skulle kunna komma fram med några åtgärder som vänder utvecklingen avseende dessa? Varför har vi i så fall inte fått se dem redan?

  Det borde väl ändå vara uppenbart att den första och allra nödvändigaste åtgärd som måste vidtas är att stoppa tillväxten i antal och storlek av dessa områden. Varför accepterar väljarna -,medborgarna – detta? Att man inte vidtar det allra nödvändigaste. Man måste verkligen fråga sig om folket vill ha det så här.

  Gillad av 5 personer

 12. Marita Andersson skriver:

  Ja visst och nu ska ju samtliga medborgare och invånare känna till att det råder resursbrist dessutom, vilket ger alla skattefinansierade verksamheter rätten att ”prioritera”. Alla har så mycket att göra så ingen verkar ha tid att leverera enligt uppdrag. Men tid att HBTQ certifiera och jobba klimatsmart det har de. Det var inbrott i den lokala grillen där jag bor för femtioelfte gången. Polisen småskrattar t o m lite när det anmäls, som om de skulle ha tid att åka ut på en sån sak! I resursbristernas tider kan de säga så om allt, vi hinner inte. Men tre polisbilar på en villa brand, det har de resurser till. Besökte nyligen akuten, det krävdes ringklocka för att komma in, sedan fanns det förhållningsregler vid ingången om att våld och okvädningsord var förbjudet och hot om att de ringer polisen. På toaletten fanns instruktioner för vart du kan ringa om du blir slagen eller håller på att bli bortgift. Bor jag i Sverige verkligen? Lavinen har lossnat från toppen, sirenerna ljuder men ingen har tid till någonting. Vi måste planera, rekrytera, utbilda, vabba, ha familjevecka, flexa…

  Gillad av 11 personer

 13. Bo Adolfsson skriver:

  Det här stämmer med min erfarenhet från 20 års arbete på ett gatukontor för 20 år sedan. Det viktigaste var att upprätta budgeten, som var planeringsintstrumentet.
  Men det var aldrig någon uppföljning och de som gjorde budgeten var aldrig ute i verksamheten, annat än vid schemalagda möten. Ändå fanns på den tiden varken diskrimineringsplaner eller jämställdhetsplaner.
  Jag avundas verkligen inte de som är längst ute i frontlinjen i de kommunala verksamheterna.

  Gillad av 2 personer

 14. Sune Mangs skriver:

  Det svenska ängsliga, konformistiska samhällsklimatet har slagit knut på sig själv. Mode-disciplinen kommunikationsvetenskap har nu producerat en kadrer av domptörer mellan de primärt ansvariga politikerna och allmänheten; minsta parkförvaltning ska ha en kommunikatör som kan skademinimera och uttala självklarheter, medan de ansvariga biter sig fast vid sina skrivbord. Skenverklighet och pseudouttalanden om hur saker bör vara har i det närmaste skapat en parallell verklighet; den normativt välfungerande välfärdstaten 2.0 marinerad i värdegrundsdokument och floskler om hur det bör förhålla sig. Det som avviker avfärdas av politiker som varandes ”oacceptabelt” – så oacceptabelt att det i det närmaste i själva verket faktiskt inte överhuvudtaget existerar.

  Gilla

 15. Verdandi skriver:

  En sådan utmärkt krönika. Jag instämmer med alla kommentarer framförallt Eva D och Fredrik Ö.

  Inga sådana röster hörs i ‘media’. Där skrivs det om den depraverade avskyvärda ‘kulturelitens’ eskapader på betonggolv. Vilka fruktansvärt skadade kvinnor/döttrar dessa kulturknuttar har, hemskt. Och det är ju dom som sätter tonen i det ‘offentliga’ samtalet.

  Vi andra, vanligt hederligt folk, ska skämmas, slava och vara tysta.

  Gilla

 16. linda skriver:

  Vi har en planekonomi i Sverige som är beräknad på befolkningsstatistik och befolkningsstudier. Regeringen bestämmer bla hur många läkare, lärare, poliser, sjuksköterskor, jurister som ska utbildas via statliga universitet. Dessa ska sedan finnas i ett visst antal så det räcker till befolkningens behov och önskemål. Men samtidigt har vi en globalistiskt världsmedborgare inställning i Sverige. Antingen ska vi ha planekonomi i allt eller inget så släpper vi loss allt och gör allt privat så privata universitet får utbilda så många de vill efter näringslivets efterfrågan. Det går inte att ha en bland ekonomi för nu är Sverige överbefolkat jämfört hur de offentliga sektorerna ser ut. Polisbrist, bostadsbrist, lärarbrist, dagisbrist. Allt kommer samtidigt för i planekonomi tål systemet inte undantag(okontrollerade befolkningsökningar) alls då blir det brist överallt. Tack gode gud så är det inte statlig plan ekonomi på mat den är privat och fri att öka och minska efter förfrågan. Så Sverige måste bestämma hur det ska se ut.

  I media så delar man upp hela sverige till microsituationer. På den skolan…på det sjukhuset….polisen i det området…..dagisbrist i den stadsdelen….

  Men ju fler och fler situationer som beskrivs ju mer framträder en helhet. Det är på näsan alla skolor….nästan alla sjukhus etc. Men varje microsituation som beskrivs så går det inte att hitta orsaker just där för problemet är ett stort systematiskt fel.

  Regeringen som pratar om samhällskontraktet har brutit det genom att inte följa den planekonomin de själva skapat.

  Gillad av 1 person

 17. Sixten Johansson skriver:

  Hela samhället är dränkt i babbelism, ordmagi, önsketänkande. Den som läser t ex stödhjulspaktens 73 punkter inser att dessa babbelianer, oavsett färgen på baken, hela tiden simmar under vattnet i varma ordbassänger. De lever i en kollektivistiskt upprätthållen magisk verklighet, förhäxade av sin lockande verklighetsomvandlande ingenjörskonst, med tjuvnyp och nålstick i babbeliankonkurrenter, men ändå kalasande på samma bananklasar. Alla skiter de i folket och dess verklighet, men taskspelet får inte avslöjas.

  Allt är mycket enkelt: grupplevnad och politik har i årtusenden styrts av frågan eller striden om massan eller eliten ska bestämma. Kulturen påverkas av den balans som råder mellan massa och elit och av vad eliten sprider av sitt överflöd till massan.

  Lägg ner vänsterhanden platt på bordet och stick upp tre högerfingrar i luften. Vilka fingrar ska bestämma? Om demokrati = majoritetsstyre, kan fem korkade vänsterfingrar alltid bestämma, hur klyftiga, mogna och rika de tre högerfingrarna än är. Antalet gör vänsterfingrarna så starka att de kan beröva högerfingrarna allt, om de så vill. Alltså anlitar högerfingrarna väktare och hittar på olika knep för att förvilla och avtrubba vänsterfingrarna, så att de inte får oroande idéer.

  Då gränserna öppnas strömmar en massa fingrar in för att slicka i sig det ena och det andra, så nu kvittar det om landets orddiarréiska babbelianfingrar kallar sig vänster eller höger, för mot en massa barbarfingrar har de få väktarna inte en chans.

  Gillad av 2 personer

 18. Per G Eriksson skriver:

  Den svenska fegheten genomsyrar all offentlig verksamhet och media – plattityder och floskler är det som gäller.

  Man tror knappt sina öron när den nye rikspolischefen uttalar sig, ÖB som inte ens har en reell verksamhet att basa över verkar vara engagerad i allt möjligt som ligger utanför kärnverksamheten.

  I Finland räcker det med några våldtäkter för att regeringen ska kalla till krismöte om ny lagstiftning och exekutiva åtgärder – I Sverige låtsas de folkvalda som ingenting dvs de mentala förutsättningarna finns inte för att handskas med den brinnande mangårdsbyggnaden och istället läggs alla resurser på att utreda om utedasset är reglementsvidrigt eller inte.

  Gillad av 1 person

 19. Laggar skriver:

  Jag var med en gång på en morgonsamling där rektorn delade ut beslagtagna knivar och tillhyggen till de elever vars egendom han beslagtagit utan att ha rätt till detta. Det hade kommit en skrivelse från skolmyndigheten i saken. Jag undrar enligt vilka regler landet i väster beslagtar elevernas revolvrar och knivar?

  Gilla

 20. S-o skriver:

  Och rektorn vek ner sig omgående? Utan protest ?
  Värdegrundsimpregnerade syltryggar hela ledaretablissemanhet.
  Kan det annat än gått pipan?

  Gilla

 21. olle reimers skriver:

  ..man ska se till att det finns planer…

  …man ska se till att det finns resurser…

  ..man ska se till att det finns kompetens…

  Det kallas för handlingsplan. Liknelsen med vad man gör om den lede fi anfaller är perfekt.
  Ovanstående åtgärdskatalog är perfekt.! (Om man anser att alla ska lägga sig ner och dö; nota bene!)

  Gillad av 1 person

 22. Palle9 skriver:

  Anders: En mycket väl skriven krönika! Den lista över världsfrånvända, paradoxala resonemang, som du radar upp mot slutet är verkligen mitt i prick. Man skulle t.ex. kunna tillägga: vi är bekymrade över den ökande gängkriminaliteten inte minst i utsatta områden. Samtidigt står vi upp för något som i praktiken är fri invandring och noll koll vid våra gränser samtidigt som de individer, som inte får godkända asylansökningar ändå kan få stanna kvar i landet. Eller: vi är bekymrade över försämrade skolresultat, men samtidigt vill vi gärna godkänna en s.k. afghanamnesti innebärande att tusentals unga (nåja) män utan tillräckliga förkunskaper ska klämmas in i svenska gymnasier. Tyvärr kan listan förlängas då exempel inte saknas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.