Är allt fåfänglighet?

Patrik Engellau

Predikaren är en skribent som fått en bok återgiven i Bibeln, närmare bestämt i Gamla Testamentet. Se där en ära som gör oss vanliga ordvrängare sjuka av avund. Nytryck och ständigt förnyad berömmelse genom årtusendena! Att bli publicerad i Bibeln smäller tusen gånger högre än att få Nobelpriset i litteratur. Jag mår bra av den tanken för då känns det futtigt att vara avundsam mot nobelpristagare. De är eländiga och eftersatta stackare, de också. Apropå författarskapet har Predikaren ett visdomsord: ”Ingen ände är på det myckna bokskrivandet, och mycket studerande gör kroppen trött”.

Predikaren anses vara en pessimist i nivå med filosofen Schopenhauer eller ännu värre. Själv tycker jag att båda beskriver livet på ett realistiskt sätt. Schopenhauer känns mer modern, som när han hävdar att ”skepticism är för filosofin vad oppositionen är för parlamentet”, men samtidigt har han en stötande överlägsen attityd mot folk som saknar hans överlägsna begåvning. Det beror troligen på att hans mamma inte tyckte om honom trots att han, enligt egen uppfattning, var världens störste tänkare och att han därför fick mindrevärdeskomplex.

Predikaren är lika klarsynt som Schopenhauer men mer empatisk. Han fylls med medlidande över de dumma och dåraktiga människorna och försöker uppmärksamma dem på deras villfarelser, inte klandra dem. Men att döma av vår tid har varken Predikarens medlidande och förmaningar eller Schumpeters förakt haft någon som helst påverkan på förekomsten av dåraktighet.

Predikarens budskap är ungefär samma som Doris Days i den vackra sången Que será, será, det spelar nästan ingen roll vad det gör, det går som det går, eller, närmare bestämt ”Fåfängligheters fåfänglighet! Fåfängligheters fåfänglighet! Allt är fåfänglighet!”. Det är, förklarar Predikaren, inte ens någon mening att odla sin eventuella vishet för ”det går den vise såsom dåren”:

Jag sade i mitt hjärta: ”Se, jag har förvärvat mig stor vishet, och jag har förökat den, så att den övergår allas som före mig hava regerat över Jerusalem; ja, vishet och insikt har mitt hjärta inhämtat i rikt mått.” Men när jag nu vände mitt hjärta till att förstå vishet och till att förstå oförnuft och dårskap, då insåg jag att också detta var ett jagande efter vind. Ty där mycken vishet är, där är mycken grämelse; och den som förökar sin insikt, han förökar sin plåga.

När det gäller politiken har Predikaren egentligen bara en uppfattning och den överensstämmer med min:

Ett elände gives, som jag har sett under solen, ett fel som beror av den som har makten: att dårskap sättes på höga platser, medan förnämliga män få sitta i förnedring. Jag har sett trälar färdas till häst och hövdingar få gå till fots såsom trälar.

Men eftersom allt är fåfänglighet har Predikaren inte för den sakens skull tänkt sig att göra några politiska insatser. Det gäller i stället att inte sladdra om sina uppfattningar:

Uttala ej ens i din tanke förbannelser över en konung, och ej ens i din sovkammare förbannelser över en rik man; ty himmelens fåglar bära fram ditt tal, och de bevingade förkunna vad du har sagt.

Så vad ska du göra med livet? Njut av vad tillvaron erbjuder och nöj dig med det ty när det är slut är det slut, allt är fåfänglighet:

Välan, så ät då ditt bröd med glädje, och drick ditt vin med glatt hjärta, ty Gud har redan i förväg givit sitt bifall till vad du gör. Låt dina kläder alltid vara vita, och låt aldrig olja fattas på ditt huvud. Njut livet med någon kvinna som du älskar, så länge de fåfängliga livsdagar vara, som förlänas dig under solen, ja, under alla dina fåfängliga dagar; ty detta är den del du får i livet vid den möda som du gör dig under solen. Allt vad du förmår uträtta med din kraft må du söka uträtta; ty i dödsriket, dit du går, kan man icke verka eller tänka, där finnes ingen insikt eller vishet.

Varför var denne erfarne, vise, framgångsrike man inte mer rebell, undrar jag. Varför brann han inte för att ställa samhället till rätta så att det goda härskade? En förklaring är att han kanske hade rätt, att allt sådant är ett jagande efter vind, fåfängligheters fåfänglighet. En annan förklaring kan vara att han, som han själv antyder, faktiskt var kung Salomo och hade tröttnat på människors politiska protester.

17 reaktioner på ”Är allt fåfänglighet?

 1. Aurora skriver:

  Psykologens arbete sägs vara ’den omöjliga uppgiften’; för de som verkligen behöver psykologens hjälp begriper inte att söka den. Likadant är det med att insikt kan vara mer skadlig än dumhet. För den dumme är oemottaglig för gpda eåd för den vet ju inte att den är dum utam tror ofta att den är oerhört smart. Bra beskrivning för vissa av våra dagsaktuella politiker.

  Gillad av 1 person

 2. Dansk affärer kan, fläskesteg skall fram, för att locka berg till man, att släppa hovets nycklar ur sin hand, skägget ansas av och an, dadlar från samarkand om hals i band, nästan eunuck minsann skriver:

  Jo, jag köpte en par böcker igår av Scruton, två om Bibeln, en om Wagners Ring och en om att dricka.., en bok om vin, så man skall inte glömma att man bara har ett liv, och måst njuta av det, men jag tror många som skriver här kanske i högre grad skötte sig själva tidigare, man har i olika stadier vaknat till att dårskap satts på höga platser, vissa för länge sedan, andra igår. Så har det alltid varit som Predikaren noterar, men jag tror inte alla tider är samma, jag tror att vi vaknar här, att allt fler röstar på SD, att Trump röstades fram, och Brexit, och Italien, är just ett svar på att dårskapen försöker bilda system, en malokrati. Därför reagerar också folk i Östeuropa, man har där sett det förr, och tar hellre den lilla dårskapen som man aldrig blir av med än den stora. Många bra människor lät sig länge luras, Hitler var enormt effektiv att gömma sig bakom, etablissemanget kunde länge växa i sin ondska och sin dårskap och peka på nazismen, en hopljugen motpol, sådana som Janouch och andra verkar ha fallit för detta, men nu har de sett att farans riktning inte alls är där etablissemanget pekar, utan etablissemanget självt. Ingenstans syns detta tydligare än alla ursäkter man skapat för islam, en kultur som sedan dess skapande varit den judeokristnas antites, inte ens de värsta dåd fördöms och orsakar handling, som Hitler så söker man istället allians med muslimerna. Man räcker ut sig hand mot något man instinktivt känner man har gemenskap med. På samma sätt används nu klimatet för att motivera mer totalitarism, mer malokrati, de onda vädrar morgonluft överallt, och kanske Kinas nya övervakningsåtgärder inte är så dumma trots allt?

  Så visst skall man gå i skogen, vara med sina barn, på havet eller njuta sitt vin, men jag tror vi alla har vaknat till att det är något dåligt som sker framför våra ögon, vi får hoppas att det kan stoppas innan våra barn måste offra lika mycket som tidigare generationer då de kämpade mot totalitarism men det är totalitarism vi ser skapas, ett steg i taget, Lööf går med fasta steg, hon tvivlar inte, detta har blivit självförstärkande, de onda dårarna har funnit varandra.

  Gillad av 11 personer

 3. Göran Holmström skriver:

  Wow! Vanitas” Tomhet idel tomhet allt är tomhet, den gamla frasen nailade du ju perfekt! Nu vattnas det i munnen. från samhällsteori och ekonomi.
  Till konstens sköna värld, Vanitas stilleben är i med min enkla smak bland det vackraste i konst att titta på. Just reflektionen över livets förgänglighet, något ätbart för att symbolisera nuet och existensen. Gärna en klocka för att påminna om vår dödlighet, till det en dödskalle för att visa att döden väntar oss alla runt hörnet. Lite senare så lades det till mer attribut som ett papper som kan översättas i summeringen av ens livsgärningar. Pieter Claezoon är en mästare på den typen av konst. Allas vår Vincent Van Gogh har även skapat Vanitas i from av ett skelett men en brinnande cigg fimp i munnen, förmodligen ett långfinger åt hans pappa prästen. En av dom mest spektakulära inom denna genre är Hieronymus Bosch,
  hans verk har ett upplägg av Vanitas innan det ens var uppfunnet, men till det blandar han det som idag kallas surrealism och mycket detaljrik sådan, med grova undertoner av det sexuella. Då kyrkan styrde verken hårt på den tiden så fick budskapen smygas in som” Pekpinnar”, ett exempel är Michelangelos tavla där en person pekar tumme mot sin skapare, vilket för var som ett långfinger,
  Tydligen var påven för snål i betalningen.
  Tackar för en text som väcker så mycket tankar, det är stort att någon kan skriva ord som ger både bilder och tankar.

  Gillad av 2 personer

 4. Palle9 skriver:

  Fåfänglighet, ja, om man ser jordelivet som helheten, och sedan är allting slut. Andlighet står inte så högt på dagordningen i detta land där den dominerande synen på tillvaron präglas av materialism. Själv är jag naturvetenskapare men har aldrig sett det som ett hinder för att bejaka en andlig dimension av tillvaron. I Salomos fall (om han nu var författaren) var utvecklingen under hans livstid i negativ riktning ur andlig synpunkt.

  Gillad av 1 person

 5. Östanskog skriver:

  Vänner av 60-talets rockmusik minns säkert Pete Seegers ‘Turn, turn, turn’ med Predikarens ord. Om inte så säger jag bara: The Byrds.

  Gilla

 6. Bo Svensson skriver:

  Det går ju inte att säga emot någon som menar att alla strävanden är meningslösa. – Det går alltid att hitta ett tillräckligt överlägset perspektiv i tid och rum varifrån det verkar så.

  Det är vars och ens ansvar att hitta en anledning att finnas till och verka.

  Hittar man inget angelägnare ändamål själv för sitt engagemang, rekommenderar jag: Att försöka få utvecklingskurvorna att peka åt rätt håll, – för mänskligheten, naturen, ekosystemen, livsmiljön, för människovärdig tillvaro.

  Tro inte att allting kvittar för att du är gammal och snart skall dö. – Ingenting dör på allvar och de som levt, finns kvar bland oss, tills de inte längre har mer av värde att förmedla.

  Gilla

 7. linda skriver:

  Var i en halvpolitiskt diskussion på fb ang att V sa nej till björnligan. (S,MP,C, L) Björnligan har blå/röda kläder på sig och är mest bovar och banditer som åker fast hela tiden. jaja.

  Folk var glada eller arga och det analyserades rätt vs fel och vilka punkter i björnligan manifestet som var dåliga och lite allmänt hur kassa politiker är. Så fick jag bara ett infall bara. Skrev att jag håller på att skriva ett manifest som jag kommer presentera till folket när jag blir Sveriges första diktator. Jag vill fokusera på att höja folk humör och göra folk snälla och vänliga. Exempelvis en lag på att alla ska får en personlig algoritmskapad musik lista så folket blir på gott humör och lite dansiga i kropp och sinne. Gratis choklad till folket. Alla får en kattunge eller en hundvalp så de blir glada och börjar prata med varandra pga av husdjuren och på så sätt kanske samarbeten och hjälpsamhet främjas. hahaha. Det var några som tyckte det det verkade bra.

  Ibland glöms härligheten och snällheten bort tycker jag. Allt är inte bara hemskt.

  Gilla

 8. Lenam skriver:

  Jasså predikaren är självaste kung Salomo.Det verkar inte troligt för då skulle han varit lyckligare.Smart drag av kung Salomo att låta en vis man vara kung Salomo som pseudonym.

  Gilla

 9. olle reimers skriver:

  Jordan Peterson har en lite annorlunda infallsvinkel till denna, uppenbarligen eviga och olösbara problematik. Gör det bästa du kan av dina egena resurser och ditt liv får ett innehåll.

  Om vi hade förmågan att lösa de universella problemen och hade gjort det, vad skulle hända sedan?

  Det är bara att fortsätta att grotta ner sig i mögen. Det är som Sudoku. Det finns tusen miljarder varianter. Ta itu med den du har framför dig. Belöningen är potentiellt tiotusenmljarderfaldig.

  Gillad av 1 person

 10. msandberg2016 skriver:

  Jag har sett mig som smart, och jag har nog varit det. Men att vara smart har gjort mig isolerad och konstig. Det är jobbigt att tycka annat än rådande sanning. År gick. Nu är sanning och Världen konstigare än jag. Jag lyssnar på tysk MPS CD samling de sjunger nu ”I thought we all would end up winning”. Jag kan mycket lite. Jag vill vara ensam mycket. När jag är här behöver jag de flesta som finns. Enkelt att be Gud om hjälp då.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.