Råd till unga kvinnor

Patrik Engellau

Uppsalapoeten Anna Maria Lenngren (1754 – 1817) är känd för dikten Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon. Den består av 33 fyrradiga jambiska strofer som rimmar abab.

Med tanke på att män numera är djur som urskillningslöst förnedrar och förgriper sig på kvinnor samt att könsförtrycket var ännu värre förr i tiden innan genuspedagogerna och statsmakten med hjälp av Värdegrunden och #metoo åtminstone i någon mån lyckats styra upp det hela så hade man kanske förväntat sig att en hundrafemtioårig förmaningsdikt till en ung kvinna i huvudsak skulle handla om hur den unga kvinnan skulle hålla sig undan männens skändliga försök att etablera kroppslig närhet.

Men det gör den inte. Knappt någon av de 132 raderna berör saken. De avsnitt som kommer närmast ämnet är följande två strofer:

För mycken misstro föder agg, 
För mycken lättro ångrens smärta: 
Tänk ej i hvarje ros en tagg, 
Ej dygd i hvarje manligt hjerta!

Väl dig, om jemt du följa vet 
Försigtighet, den kloka gumman: 
Den, jemte känslig glädtighet, 
Är af all vishet hufvudsumman.

Där uppmanas flickan alltså att vara försiktig och att inte tro alla män om gott, till exempel att inte låta sig luras av Harvey Weinsteins eventuella försäkringar om att det bor dygd i hans manliga hjerta. Troligen skulle Anna Maria Lenngren starkt avråda en ung kvinna att återvända till en bädd, exempelvis Kulturprofilens, där hon nyligen blivit skändad. Men varför brukar Lenngren inte starkare ord? Behövdes det inte? Var inte män djur på den tiden?

Ett svar kan vara att män faktiskt var djur redan då och att Lenngren rådde kvinnan att tåligt acceptera sin roll, bita ihop och gilla läget. Några strofer kan tolkas åt det hållet:

Lyd, Betti, lyd bestämmelsen: 
Sök ej att mannabragder hinna 
Och känn din värdighet, min vän, 
I äran af att vara qvinna!

Den make, som dig blir beskärd, 
(Märk denna stora hemligheten!) 
Var huld, om han är huldhet värd, 
Om ej – så var det i förtreten!

Oavsett förklaringen så duger Anna Maria Lenngrens ansats inte som vägledning för unga kvinnor i dagens hårda värld. Därför ska jag ge dem några hållbara tips.

Köp en liten svart anteckningsbok. I den ska du noggrant anteckna varje tillfälle där något som nuddar eller skulle kunna anses nudda det sexuella utspelar sig mellan dig och en man.

Var vidsynt i definitionen av händelser som väljer att anteckna. Din princip ska vara att hellre fälla än fria. Det är bättre att tio övergrepp som kanske inte håller för straff i domstol bevaras i din anteckningsbok än att en enda tafsning förblir odokumenterad.

Din dokumentation måste vara detaljerad. Tänk på hur det gick för Christine Blasey Ford, kvinnan som påstod sig skändad av domarkandidaten Brett Kavanaugh. Hon mindes inte detaljerna vid kränkningen vilket går att begripa eftersom de inträffat flera årtionden tidigare. Fundera på hur mycket starkare hennes fall varit om hon haft en noggrant förd liten anteckningsbok (eller serie anteckningsböcker, för en enda räcker inte långt).

Du kommer nog ibland att undra om det är värt besväret att göra detta stora arbete. Men du ska tänka på att du med tiden kommer att få ihop en hel databas med möjliga skändligheter utförda av en hel rad olika män. Du vet aldrig vad livet har i beredskap för dig. Några av dem kan bli framgångsrika och inte alls intresserade av att händelser långt bak i tiden lyfts fram i ljuset, typ Kavanaugh-fallet. Det kan du ha nytta av. Andra män från din dokumentation kan bli dina konkurrenter om attraktiva jobb. I sådana fall kan det stärka dina möjligheter om det kommer ut att en konkurrent döljer tvivelaktiga händelser ur sitt förflutna. Det är därför du bör se till att du får med minsta lilla stötande händelse i din anteckningsbok.

Självfallet ska allt antecknas, även sådana händelser som du frivilligt engagerat dig i. Man vet aldrig vad som kan hända i framtiden. För övrigt går allt att tolka åt det ena eller det andra hållet.

Du ska inte sluta med bokföringen bara för att du kanske inleder ett fast förhållande eller äktenskap. Sådant kan ta slut. Det kan till exempel bli bråk om vårdnaden av barnen. I sådana fall har du stor glädje av att kunna hänvisa till åratals dokumenterade övergrepp.

Det är min fasta övertygelse att könsmaktsordningen slutligt skulle kunna krossas om alla unga kvinnor följde mina råd. Om män visste att deras handlingar gick rakt in i den skrivna historien skulle de hålla sig i skinnet. Med den transparens som blev följden om alla unga kvinnor förde bok skulle den jämställdhet mellan män och kvinnor som mänskligheten ännu inte lyckats uppnå äntligen kunna bli verklighet!

33 reaktioner på ”Råd till unga kvinnor

 1. pllay skriver:

  Dina råd kommer effektivt stoppa svenska mäns ambition att bli fäder och familjeförsörjare.
  Kanske inte helt och hållet, det finns ju kvinnor i andra länder som ännu inte vet om att svenska män är sådana hämningslösa förtryckare.
  Nåväl, som tur är har vi just nu ett ordentligt överskott av representanter för mer spännande kulturer som kan ta vid där vi svenskar sviker, så vårt lilla hörn av världen är säkert tryggat vad gäller befolkningens storlek.
  Samtidigt säkras också ett för många kvinnor önskat kulturutbyte, framtiden ser ljus ut för oss alla.

  Gillad av 2 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Ack ja. Man får väl ändå hoppas att det även i dag, liksom för i världen, finns kvinnor som verkligen uppskattar att också betraktas som sexuella varelser. Och faktiskt känner sig besvikna att på detta sätt bli försummade.

  Gillad av 2 personer

   • Thomas Ek skriver:

    Det ultimata beviset – #meeto
    Att den tilltalade skall betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats, – det skiter vårt Public Service i, helt och hållet. Den felande länken till att vårt Public Service agerar på det här viset, är att de utifrån deras vänster liberala synsätt, i god tro, uppfattar sitt agerande som både sansat, civiliserat, rumsrent och för övrigt även måttligt och skäligt. Detta är skälet till varför det för dem också är det korrekta och neutrala sättet att se på händelser och i konsekvens därmed, så avger de sina nyhetsrapporteringar med samma ”neutrala” synsätt. Att de ansvariga på vårt Public Service medvetet lägger upp olika tillvägagångssätt för hur de skall luta nyheterna är antagligen inte trovärdigt. De behöver i alla fall inte göra det eftersom deras vänster liberala synsätt alltså kommer helt naturligt för dem. #meeto rörelsen är det ultimata beviset för detta.

    Gillad av 1 person

   • Christer Bengtsson skriver:

    Dandersan/P E

    Träffades ens Brett Kavanaugh o Ms Blasey Fraud?
    Det saknas det helt påtagliga bevis för!

    Däremot är HENNES nära samarbete med CIA/Deep State styrkt!
    Psykiatrisk profilerare av deras rekryter.

    Dessutom bevisat en Demokratisk aktivist,
    som demonstrerade mot Trump e valet!

    Far o farfar högt uppsatta i CIA-relaterade organisationer dessutom!

    Gilla

 3. Fredrik Östman skriver:

  Ett anspråkslöst förslag!

  Jag är inte helt säker på att den uppfattas som sarkasm, eftersom en sådan förståelse skulle vara beroende av något slags insikt om att livet, samlivet, samhället inte skulle kunna fungera alls om människor agerade på det föreslagna — på alla sätt liberalistiska — sättet. Det kan hända att folk försöker sig på detta på högsta allvar. Liberalismens läror är vida utbredda. Skadan som skulle åsamkas främst dem själva, men även oskydligt utpekade och de som är beroende av dem, vore enorm och irreversibel innan förnuftet så småningom i tysthet skulle segra.

  Den enskilda livsprocessen är inte ergodisk. Skador kan inte repareras. Detta är den främsta invändningen mot liberalismen.

  Gillad av 5 personer

 4. Enough skriver:

  Ja, PE, en luftning av den frustrerade mannen, är klart på sin plats. Kvinnor kommer att bli undvikna, redan ett faktum i börskretsar i USA, om jag fattat det rätt. Karriärsvägarna kommer att stängas av, men kvinnorna har ju iaf. sina små svarta böcker att prata om med väninnorna…..

  Gillad av 2 personer

 5. Göran Holmström skriver:

  Patrik underbara förslag, komplettera det med spöslitning och stupstock i varje stad där män kan offentligt beskådas och bespottas om dom interagerar felaktigt med det svagare könet. Detta borde få ordning på mannens sviniga beteende en gång för alla!
  Men frågan är vad gör vi åt alla lösaktiga kvinnor som klämmer vissa män på paketet varje gång dom visar sig på puben eller envisas med att visa brösten för samma stackars utsatta gubbe.
  Ska denna person ha en svart bok med?

  Gilla

 6. Elisabeth skriver:

  Jag har tidigare länkat till Lena Anderssons artikel om Arnault-domen och jag gör det igen eftersom den är så lysande. Lena A är väl , på grund av artikeln, på väg att förklaras persona non grata inom kulturvärlden men hon kommer säkerligen snart att få upprättelse. Alla respekterar personer med stor integritet och hon är en sådan. Hon vågade säga/skriva att kejsaren är naken. Minns den storartade Kerstin Ekmans hållning i Rushdie-affären. Hon är nu respekterad i alla läger. Patrik Engellaus skämtsamma rader skulle kunna bli resultatet om juridiken fortsätter på den inslagna vägen , renons på tolkning och värdering, en politisering och robotisering av juridiken. Men jag tror faktiskt inte att radikalfeministernas välde kommer att vara särskilt länge till och då kommer vi att läsa om Arnault-domen med förvåning och fasa.
  https://unv.is/dn.se/ledare/lena-andersson-arnault-domen-ar-en-katastrofal-triumf-for-robotsamhallet

  Gillad av 7 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Mycket bra skrivet, men jag måste varna för unv.is, för just den här länken planterade tidigare ett svåråtkomligt virus av pop up-typ i min dator. Då och då dyker fortfarande en ruta upp med olika förslag, t ex om att skaffa penisförlängare och dylikt…

   Gilla

 7. Yvonne Rosenthal skriver:

  Rådet jag gav till min kära dotter:”Läs gärna Anna Maria Lenngren så blir du rikare men blir du feminist så blir du arvlös”. Det finns inget positivt att säga om feminism och dess förlängda arm # metoo. Kan någon förklara varför just Sverige hoppat på #metoo vansinnet? Journalister på Sveriges mest ansedda tidningar iscensätter och möjliggör # metoo. Journalister leder den lynchmobb som anklagar och dömer , namnger och hänger ut. Fackliga organisationer , en efter en, under ” skyddad” identitet, hakade på, spär på och anklagar manliga medlemmar. Författaren Lena Andersson formulerar kritiken av rättvisan i DN och i radions P1, Studio Ett på ett sätt jag önskar att jag förmådde göra. En ung , snygg åklagare Hanna Cardell försvarar rättvisan i SvD och i radions Studio Ett 4 januari. ” Så här har rättvisan alltid fungerat”. Kanske i röda Kina under Mao , i kommunismens Polen, i forna Sovjet tänker jag. Jag har aldrig upplevt något liknande. Hur kan och hur kunde detta ske? Detta pågår fortfarande. Var på bjudning med ” Kulturens stöttepelare” , Operan, Dramaten och konst. Välutbildade i olika åldrar, politiskt röda gröna, liberaler och blå. Kvinnor i majoritet , moderater i minoritet. Man lovordade Lena Andersson och funderade i likhet med mig över tystnaden, flatheten och medlöperi. Slutligen: Vem blir gladare av att inget Nobelpris i litteratur delas ut utöver Björn Wiman och Åsa Beckman?

  Gillad av 3 personer

  • Elisabeth skriver:

   Yvonne R, lovordade man Lena Andersson i denna grupp ? Så glad jag blir. Det stämmer med vad jag tror, hon får snart offentlig upprättelse. Men ingen av dessa Kulturens Stöttepelare vågar väl ännu gå ut i DN och ge henne sitt stöd ?

   Gilla

   • Yvonne Rosenthal skriver:

    Jag är absolut inte ensam om att lovorda Lena Andersson. Tvärtom! Skulle man via en debattartikel i DN kunna visa henne support och stöd? Har aldrig tänkt tanken men faktum är ju att DN givit utrymme åt Lena Andersson. Mothugg och angrepp på Lena Andersson i SvD och i Sveriges Radio. Numera är jag så paranoid att jag misstänker en sedan kanske 1,5 år tillbaka planerad aktion och komplott bl.a. med om stöd av Alice Bah Kuhnke.

    Gilla

  • Christer Bengtsson skriver:

   Är det inte lika bra att lägga ner Litteraturpriset?

   Vinnarna är ju oftast helt okända,
   får sina 15 min i rampljuset!

   Gilla

 8. Vid hög pagod I fogongstan, möter han Shaman, från khitan, gul mössa hög som en spann, en buddhaman, trummar visa fram, dansker mand, måste visa vad han kan, dans från khotan, lärd av en elefantian, mandom svängs frejdigt av och an skriver:

  Detta råd behöver nog inte ges, kvinnor är slugare än vad du är Patrik. Vid en tidigare anställning så började en ny kollega, en ung tjej, som programmerare, problemet var att hon inte kunde programmera, och inte så mycket annat heller. Detta var i London och myten är att det är så lätt att sparka folk men redan på den tiden så var det svårt att sparka kvinnor och andra grupper som kunde utmåla sig som offer (över 20 år sedan). Nu var det ett jobb i city på ett stort tradinggolv och politiskt korrekt var väl inte miljön precis.., allt från att folk kom in med stora blåtiror efter slagsmål, till väldigt mycket sexuella skämt. En man blev utsedd till hackkyckling och fick grått hår på ett år. En synnerligen aggressiv miljö. De två vanligaste epiteten var muppet och ciaaaant. Så listan med grovheter och liknande var lång, och denna kvinna började nästan omedelbart föra bok över allt som sades, vilket inte gjorde det särskilt lätt att sparka henne, för bankens chefer hade mer än en gång varit inblandade i stämningar rörande sexuella trakasserier. Så passa dig, vad är det för en liten bok din fru har i nattduksbordet?

  Gillad av 1 person

 9. Vid hög pagod I fogongstan, möter han Shaman, från khitan, gul mössa hög som en spann, en buddhaman, trummar visa fram, dansker mand, måste visa vad han kan, dans från khotan, lärd av en elefantian, mandom svängs frejdigt av och an skriver:

  Detta är väl också ytterligare ett exempel på omöjligheten i det europeiska politiska projektet som det har kommit att se ut, med ett antagande att vi kan blanda den mest fria kulturen i världen med den mest repressiva, inte minst på det sexuella området, där vi i Europa kunde sägas skulle leva under frihet under ansvar, vilket fungerade bra, som sagt, vi tafsade inte på tjejer på konserter och om en grupp xxx skulle försöka sig på det så skulle det blivit slagsmål. I de länder från vilka vi nu får hit folk så gäller ofrihet helt enkelt, och skulle någon kvinna ändå ta sig friheter ja då skall hon dödas eller torteras. Dessa två kulturer har man fått för sig att blanda och vad blir då resultatet, jo att en grupp är fångad i en pk-istisk militant feminism där alla män är svin, men detta gäller endast vita män, och en annan grupp är förtryckta offer och kan agera efter helt andra regler, och får allt mildare straff, om något alls för sexuella trakasserier och till och med våldtäkter. Så unga svenska kvinnor idag har två grupper av män att förhålla sig till, en som fortfarande är bra men som utmålas som dålig, och en dålig som utmålas som bra. Jag har en dotter och lär henne att det viktigaste av allt är att hålla sig ifrån vissa typer, det verkar ta skruv, hon har sett det själv. Så också här så är gott och ont satt ur spel, och vi lever med en postmodernistisk relativism, eller jag har börjat tänka att det egentligen inte är någon relativism utan istället så har polerna bytt plats, gott har blivit ont, så Veronica Palm denna xxxx skriver om att ”patriarkatet” skall bekämpas överallt då ny könsstympning blir allt vanligare i Sverige, varför gör hon det, för att hon bryr som om de som stympas först, eller för att hon hatar vita män först. Svaret är det senare så klart.

  Jag tänkte igår på vad pk-ismens innersta väsen är, vad är dess etos? Jag tror som jag skrev att man kan se Johanna Möller som pk-ismens andliga ledare, jag har inte tänkt färdigt men en sak är tydligt, att pk-ismen har gjort upp med tio Guds bud, för är det inte tydligt, var i pk-ismen är det framträdande att man inte skall ligga med sin nästas fru eller inte mörda eller inte ljuga eller inte stjäla? Är det inte så? Är det inte så att dagens politiska etablissemang nu styr efter principer som helt saknar de moraliska regler som är stommen i vår civilisation? De är post-moraliska. Det är passé, de vill ha det så här, ju tidigare vi accepterar det och drar de nödvändiga slutsatserna dess bättre.

  Gillad av 4 personer

  • A skriver:

   Kärnan är antikrist, men det är inte begripligt för de flesta Danske Mand. Det är som jag ser det ganska lätt att definiera vad ondskans mål är när man väl insett att det är vad det handlar om. Ganska förutsägbart alltihopa, det klart den kommer i olika skepnad, den är väl inte dum i huvudet. Det klart man vill framstå som god, vad annars. Jag tror att själva funktionen går att specifiera på ett A4, däremot att skapa ett tidlöst uthålligt motmedel är inte lika lätt. Jag är nu övertygad att detta är religionernas funktion. Att hånle åt dessa är nog inte så värst klyftigt.
   Det finns en särskild logik i detta för mig nya synsätt, som lätt kan förklara varför tex slutgiltiga lösningar och sådant är en omöjlighet och att den enda möjliga vägen är den ständiga kampen att pressa tillbaka den. En slags logik för människan/livet som går igen i allt vad det verkar. När människor tror att det går att vinna, så börjar vansinnet och ondskan reproduceras.

   Mvh A

   Gillad av 2 personer

   • av och an skriver:

    Ja, ungefär så. Ju mer jag lär mig om historien ju mer inser man att det vi hade i väst var både ett undantag och det bästa system världen skådat, förtryck och totalitarism har varit regeln, vilket inte sällan, kanske alltid, haft våld i centrum, om det så är koncentrationsläger, rituella offer, halshuggningar eller tanks på himmelska fridens torg eller samurajer som skär upp sin mage eller maorier som äter upp sin fiende. Att skapa ett system som inte styrs av våld verkar inte lätt. Jag tycker mig se att vi snabbt rör oss mot detta, våldet är kärnan i pk-ismen, det enda nya med pk-ismen är hyckleriet.

    Gillad av 2 personer

 10. Vi är väl ändå moderna? skriver:

  Varför denna låsning till penna och svart anteckningsbok? Modern teknik kan redan nu, i realtid registrera röst, synintryck, hjärtslag och position, och skicka upp och lagra informationen i ett digitalt moln. Vi lever ju i moderna tider. I apparnas tidevarv. En värld som blir mer modern, vartefter tiden går. Företag som Facebook, Amazon och Google lever på en råvara av information från alla och envar. Ju mer intima, desto mer intressant och värdefull är den. Nu inpå bara skinnet med hjälp av alla nya hälsoappar. Olika amerikanska storföretag förädlar råvaran och utläser mer om dig än vad du själv känner till. I molnet ligger alla och envar. Kommersialiserad, väl förpackad. Molnet känner av minsta vink, som någon tar sig för. Gör prognoser. Skickar ut varningar, helt automatiskt. Automatiserar demokratin. Vad skall vi med primitiva val till? Och de som överskrider lagliga gränser sätts helt automatiskt i fängelse. Med självkörande bilar, lås och bommar, kommer ingen att behöva möta aggressiva predatorer. Eller mer primitivt fumlande tafsare. Inte ens om du är skådespelare, som ju tycks vara en extra utsatt grupp. Numera har uppblåsbara Barbara gått och blivit föråldrad. Fått smygpunka och blir inom kort ersatt av mer verklighetstrogna levande humanoider. Och ännu länge fram fortlever vi våra liv helt virtuellt. Vi behöver inte ens gå ut. Knappt möta oss själva. Du nya sköna värld kommer som en räddande ängel. Och alla mer manliga strukturer återfinns enbart i historieböckerna. Förlåt, jag menar i molnet – på dess historiska avdelning. Äntligen är den kvinnliga befrielsen här. Och jublet stiger från de många ljusa kvinnorösterna. Högt upp i skyn. Och förvandlas till ett mullrande åskdån av hänförelse. Äntligen fri, fri, fri – befriad från mannen.

  Gillad av 1 person

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  Man kan som svensk man fråga sig följande: om du ser en feminist i nöd, undsätter du då denne?

  Min tanke är: varför skulle jag göra det? Enligt feministen är jag ett monster, på samma gång en kulturell produkt utan egen vilja men med eget ansvar, och ondskefull då jag förkastar och ifrågasätter den feministiska ortodoxin, och en förbrytare in spe och därmed dömd på förhand. Givet att det är så feminismen beskriver mig, och hävdar att den har stöd i vetenskap (genusvetenskapen, vilken hävdar feminismen som ett av sina ontologiska bevis), och om man antar att det dessutom är sant – varför skulle jag på något sätt hjälpa en feminist?

  Om jag inte hjälper, bekräftar jag feminismens teser – en god gärning, även om botgöring är omöjlig för en man. Om jag hjälper, kullkastar jag feminismens teser – en ond gärning. Om jag skall agera i enlighet med feminismens dogmer och lära, skall jag som vit svensk medelålders normal man inte hjälpa en feminist med något alls.

  Kvinnor hjälper jag gärna, om så behövs och önskas, och så även män. En dikeskörning, eller ett blödande sår, eller att manövrera barnvagn och matkassar ombord på en spårvagn är saker som inte tar hänsyn till kön, pigment, tro eller läggning – de bara är, helt enkelt. Men då de skeenden enligt feminismen alltid sker enligt en könsrollsmall, eller patriarkal struktur, så måste ju min vilja att hjälpa vara en del av denna struktur? Då måste jag ju underlåta att bistå feminister enär jag annars upprätthåller och reproducerar denna struktur.

  Lenngren hade det nog lättare på sin tid, då män var män och inte kvinnor, och då problemen stavades köld, törst, och sjukdom, och över allt detta svältens ängel svept i vanärans fana; fattigdom.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 12. Gus skriver:

  Om den unga damen med svarta anteckningsboken trots allt skulle vilja bli bestigen av en hanne föreslår jag att hon utökar sin möblering med en gynekolog stol.
  I denna kan hon naken placera sig frivilligt och meddela den utvalde att det är fritt fram.
  Hur annars skulle någon vara säker på att inte bli anklagad för otillbörligt närmande till sagda unga dam.
  Självklart måste hella förloppet filmas av den inbjudne och arkiveras på säkert ställe i det fall den unga damen skulle ångra sig vid senare tillfälle.

  Gilla

 13. Den Sista Karolinen skriver:

  Mycket bra vägledningar.
  Tillägg: när/om de blir våldtagna av Pensionsräddare måste de ha överseende. Dessa individer ska bara få lite utbildning och marineras i Värdegrundskunskap, så kommer de aldrig mer röra en ofrivillig kvinna!

  Gilla

 14. Jari Norvanto skriver:

  Föra anteckningar i en svart bok i åratal… Nog finns det väl en app som kan göra jobbet åt en. Och kanske ett bidrag eller avdragsgill förmån att yrka?

  Gilla

 15. Kristian skriver:

  Liksom flera andra tycker jag – inspirerad av ordet ”databas” – att en app vore mera lämpligt idag.

  Man borde dock förutsätta att män är djur, så om en man befunnit sig på samma plats som en kvinna nattetid (efter vad deras respektive mobiler berättar), så måste samtliga kvinnor aktivt säga att inget övergrepp begåtts.

  Fast det finns nog möjlighet att använda ytterligare AI: lägg samtligas sociala medie-aktiviteter och konsumtionsmönster till ekvationen. (Under följande dag, vecka, decennium …)
  Mer sprit, choklad och Lilith Fair-musik? Någon man har nog gjort henne illa, oavsett vad hon säger.

  Det går bra det här!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.