Örat mot rälsen

Patrik Engellau

Det händer rätt ofta att läsare hör av sig till mig och tackar för texterna. Det smickrar mig, man är väl inte mer än människa, men mer än detta ger kommentarerna mig en känsla av ansvar. Läsarna väntar sig att jag ska leverera intressanta krönikor och då måste jag, för att inte svika läsarnas förtroende, försöka göra det.

Intressanta krönikor kommer inte av sig själva. Det kanske finns gudabenådade genier som kan åstadkomma bra text på ren inspiration, men så är det inte för mig. Jag måste jobba vilket betyder att söka, leta efter tecken i skyn, lyssna efter nya stämningar, läsa en massa trista undersökningar som kanske innehåller något som verkar värt att uppmärksamma. Jobb är definitionsmässigt jobbigt och helst något man vill slippa och så är det även i detta fall. Om jag inte hade känt det ansvar som läsekretsen, eller rättare sagt du, lägger på mina axlar så hade jag aldrig ägnat mig åt dessa ansträngningar. Och för detta är jag tacksam mot dig.

Poängen för mig är att jag tvingas göra ett kul jobb som jag aldrig skulle ha gjort utan belöningen eftersom jobb, trots allt, är jobb. Då hade jag inte brytt mig om att försöka hänga med i vad folk säger och tycker om samtiden. Jag hade inte orkat besvära mig med att delta i dess självförståelse. Jag hade förnämt dragit mig tillbaka och suckat över alla dumskallar som fyller samhällspratet med sitt ogenomtänkta pladder. Men det hade inte gjort mig glad utan tvärtom mer benägen att supa mig full. Därför är jag tacksam för din uppskattning.

Plusvärdet av din uppskattning är större än minusvärdet av ansträngningen. Men här kommer en lurig grej. Jag fnaskar inte hur mycket som helst. Jag vägrar vara en avlönad härold som trumpetar maktens budskap som exempelvis chefredaktören på Aftonbladet Anders Lindberg. (Föralldel, han kanske tror på vad han skriver och då är det ännu värre. Då är han inte bara prostituerad utan också förvirrad eller kanske, hemska tanke, bara det senare. Tro för den sakens skull inte att jag anser att det ingår i mitt arbete att läsa Aftonbladet.) Jag tror att jag är som bäst om jag får ge mig ut i samtidsförståelsens utmarker för att undersöka vad som är på gång även om jag understundom kliver fel.

Jäkla lång inledning! Ursäkta. Ta det illustrerande exemplet med projektet Ekerö/Hållbart Sverige som jag skrev om här. Det handlar om att några möjligen handlingskraftiga medelklassare planerar att flytta till någon lämplig kommun, Laxå ingår tydligen i diskussionerna, och skapa hyggliga förhållanden för andra medelklassare som är rädda för kriminalitet och oro. Initiativet, som rimligtvis bara är på lösast tänkbara planeringsstadium, har redan väckt förskräckelse, till exempel här. Man hänger upp sig exempelvis på att några av de initiativtagande medelklassarna har använt det hemsnickrade begreppet Visegrad-kommun för att illustrera sina ambitioner att, ungefär som Ungern och Polen, göra motstånd mot en centralmakt, Stockholm respektive EU, som de anser står i vägen för deras möjligheter att skapa ett gott liv.

Ibland blir jag alltför animerad och fantasifull. Jag inbillar mig att just detta rätt trevande men ärligt menade initiativ kan vara formativt. Det visar hur tänkande medelklassare i hela Sverige funderar på sin och familjens framtid. Allihop är på olika sätt oroade över den utveckling som politikerväldet erbjuder. Vi har svårt att bestämma oss för om vi ska acceptera politikerväldets tolkning av verkligheten, som är att politikerväldet har instrument att hantera eventuella problem – ”så bekymra dig inte” – eller om vi ska ge upp tilliten till staten och halvt motvilligt försöka lösa våra problem tillsammans med andra medelklassare exempelvis genom att skapa en visegradkommun i Laxå.

Nu handlar det om ifall makten ska lyckas döda det här initiativet exempelvis genom att tillskriva det nazistiska böjelser. Försök pågår. Allt är möjligt. Initiativtagarna kanske böjer sig. Kanske ger de upp när de inser komplexiteten i sitt uppkast. Kanske är de kryptonazister fast min manliga intuition betvivlar det. Men jag har haft fel förr. Jag tycker bara att det är kul när folk hittar på nya saker för att försöka lösa problem.

Om det inte varit för att du lagt ett ansvar på mina axlar så hade jag aldrig besvärat mig med att formulera dessa iakttagelser, vad de nu kan ha för betydelse.

71 reaktioner på ”Örat mot rälsen

 1. Lars skriver:

  De flesta har nog inte medel för att lämna landet. De är beroende av pension i svenska kronor, beroende av svensk sjukvård och hemtjänst. Valutan är inte stark jämfört med andra utvecklade länder och man behöver tala språket. Att tränga in och försöka förstå ett främmande land är svårt och man behöver den kunskapen. De egna rötterna betyder en del.

  I Sverige är det svårt att fly. Härjedalen med 8000 invånare, stort som Skåne, är vackert och isolerat. Sjukvård i Östersund. Låga priser. Vinter halva året. Kallt. Man blir lätt skogstokig tror jag..

  Så vart fly? Prisbilden är viktig.

  Gillad av 5 personer

  • Thomas Ek skriver:

   Portugal, förslagsvis Albufeira som ligger i Portugals sydkust.
   Här finner du, troligtvis,
   1. Bästa klimatet i Europa.
   2. Lägsta kriminaliteten i Europa.
   3. Skulle tro att de även har Europas lägsta matpriser.
   4. Portugiserna talar till skillnad mot spanjorerna, som regel engelska.
   6. Portugiserna är trevliga, hjälpsamma och synnerligen o-jäktade.

   Gillad av 4 personer

   • LJ skriver:

    Portugal är ett bra alternativ för exit.

    Bodde själv där en period i yngre år.

    Det låg topp 5 på vår lista över tänkbara länder innan vi bestämde oss för Aus.

    Utöver av Thomas ovanstånde nämnda fördelar är det väl också extremt skattemässigt förmånligt för pensionärer?

    Hade vi varit äldre med utflugna barn hade det nog toppat vår lista. Flera jag känner har Portugal i planerna. Någon har redan flyttat dit.

    Lägg sedan till att de (troligen) endast har några promille muslimer, överlägset lägst i Västeuropa.

    Att det är relativt nära, direktflyg, inom EU, och i nästan samma tidszon, gör också att man inte behöver gå all-in med en flytt direkt. Avsevärt mindre dramatisk än att flytta till Australien, USA, Kanada eller liknande. Testa periodvis och se hur det känns.

    Gillad av 4 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Skattemässigt kommer det inte vara lika förmånligt som nu för pensionärer. Skattefriheten för tjänstepensioner är snart borta. Jag har inte hittat särdeles många bra restauranger i Portugal. Lagar man all mat själv så är det väl inga problem. Problemet med att flytta 300 mil bort är att man tappar det mesta av kontakten med sina barn och barnbarn. Att flytta inom Sverige är fortfarande att fungerande alternativ för den som inte tror på att Sverige fullständigt bryter samman.

    Gillad av 1 person

   • Arne Groningsson skriver:

    Jag har bott på Canarias i drygt 25 år och det är också bra och ännu lägre omkostnader, Kanske lite långt bort för dessa som måste träffa barnbarnen stup i kvarten…
    Hade jag fått välja, så hade jag valt Portugal.

    Gillad av 3 personer

   • Thomas Ek skriver:

    Nej, Bo Adolfsson, några invandrare från Marocko finns inte här. Jag har i varje fall inte stött på någon här. En god vän till mig som bor i Albufeira och som jag uppfattar som trovärdig berättade för mig att ett tåg (för inte så länge sedan) med slutdestination Portugal, som var fullastat med invandrare hade endast 43 människor kvar då det kom fram till Portugal. Det finns ju inga bidrag här, så varför åka hit?

    Portugal är det enda europeiska landet som ”reser sig”, tror jag.

    Om du är svensk, har tjänstepension, då är du om du bosätter dig i Portugal, berättigad att lyfta hela pensionen helt skattefritt. Många svenskar skriver sig därför här, lyfter hela tjänstepensionen under fem år här, därefter flyttar de hem till Sverige igen.

    En liter juste bordsvin kostar 9 kr.
    Öl är i stort sett gratis.

    Gillad av 2 personer

   • greta grön skriver:

    Mycket bra reklam för Portugal, dum som man varit så har jag alltid sökt längre bort, nu hittar jag vågor mitt i vintern på hemstranden och varför inte Portugal, kan jag surfa i 5-gradigt vatten så är väl 16 inga problem. inga bidrag verkar ju vara den stora säljfaktorn, inga bidrag betyder inga parasiter, varken politiker eller socialfall.

    Gillad av 1 person

   • LJ skriver:

    Befriande fritt från Nordafrika, Mellanöstern och islam när jag var där sist på besök för några år sen

    Googlar man verkar det vara likadant nu.

    Utlänningar finns, men verkade mest vara äldre västeuropéer, yngre östeuropéer, brasilianare och blandat folk från tidigare portugisiska kolonier.

    Hög andel folk som försörjer sig själva, och inte jävlas med andra.

    Gilla

  • Arne Groningsson skriver:

   Inga av de skäl du anför bör hindra folk från att flytta ut till ett ”bättre/billigare” land. Rädslan eller feghet är boven…

   Gilla

 2. Christer L skriver:

  Det finns åsikter som är avsikter och som kan genomföras och konkretiseras. Sedan finns det åsikter som är tyckanden, mer ägnade att uttrycka någon smakriktning eller känsla. En avsikt måste ha en tillämpning för att gälla för något, det måste finnas sådana intressen och krafter som kan genomföra avsikten. När man således diskuterar något syfte utöver tyckandet så hör genomförbarheten till ämnet.

  Idén med demokrati är att spegla folkviljan. Är det folkviljan att blockera SD? Har vi i någon mening kvar demokrati, när partierna undviker att se valresultatet som en politisk balanspunkt, och tvärtom utnyttar mandaten för att störa varandra och i synnerhet SD? Om detta kan kallas demokrati, så var går gränsen, vad är emot grundlagen?

  Om någon juridiskt kunnig person här på DGS kunde redogöra för på vilket vis det åligger rättsväsendet att definiera brott mot grundlagen och att försvara denna mot odemokratiska politiska metoder! Till exempel när det gäller att främlingar, utan fungerande kontroll och emot avtalen Dublin och Schengen, i väldiga mängder släppts in i landet och även lockas hit med löften. Och nu, det senaste, hur dessa avtal ytterligare ska rundas av nya avtal, detta vidlyftiga ”Compact”, som skrivits enligt någon relativitetsprincip, tvärs emot all seriös juridik.

  Enligt min åsikt är den nu sedan åtskilliga år etablerade politiken ett svek mot Sverige som nation. Vi är många som röstade på SD för att vi anser att vi blir förrådda på daglig basis. Det hjälpte dock inte. Finns det några som rent konkret kan göra något åt den saken?

  Jag är säker på att det finns skribenter som på DGS skulle kunna reda ut dessa frågor och nå fram till vad som kan och måste göras och därefter följa upp vad som sker. Hur anmäler man regeringen eller migrationsverket för grundlagsbrott? Vilka kan göra det, hur kan det göras effektivt?

  Gillad av 17 personer

  • brrr skriver:

   Precis det har jag också tänkt; vi skulle behöva en handfull extremt kunniga och skickliga lagkunniga som vet att en dryg miljon personer kommer att stå vid deras sida i alla väder.
   Jag läste för länge sedan en kommentator som hade grävt djupt i lagtexten om folkmord, och det verkade kunna funka, under förutsättning att det finns en domstol som inte är korrupt…

   Gillad av 4 personer

  • gmiksche skriver:

   Glöm grundlagen. Vi har ingen författningsdomstol dit man kan vända sig. Det är så finurligt ordnat att vi måste vända oss till dem som sitter vid makten, se om lagprövning i grundlagen:

   [K11]14 § Finner en domstol att en föreskrift står i strid med en bestämmelse i grundlag eller annan överordnad författning får föreskriften inte tillämpas. Detsamma gäller om stadgad ordning i något väsentligt hänseende har åsidosatts vid föreskriftens tillkomst.

   [S2]Vid prövning enligt första stycket av en lag ska det särskilt beaktas att riksdagen är folkets främsta företrädare och att grundlag går före lag. Lag (2010:1408).

   Gillad av 6 personer

  • Johannes skriver:

   Utan att vara formellt kunnig – grundlagen är ett gummiband och dess betydelse bestäms av uttolkaren. I viss mån gäller det även straffbalken. Där kan vi se en parallell till HD i USA, på sikt är det domarutnämningarna som avgör. Har vi vänsterliberala domare, så får vi vänsterliberala laguttolkningar.

   Gillad av 6 personer

  • Niklas R skriver:

   Sverige har inte varit en demokrati sedan 1975 när sossarna fick igenom sin regeringsform som lägger all makt i statsministerämbetet för att på så sätt bli den exekutiva enheten för det socialdemokratiska verkställande utskottets beslut. De avskaffade då all maktfördelning samt tog bort det skydd vi haft mot olagliga lagar. Idag krävs bara 175 röster i Riksdagen för att stifta vilken lag som helst.
   Sedan 1975 lever vi i en statsministerdiktatur med fria val vårt fjärde år.

   Gillad av 16 personer

   • Jan Molin skriver:

    Dessutom införde S med Palme och övriga partier mångkulturlagen 1975:26, dvs Sverige skulle från och med det året omformas till ett mångkulturellt land. Och där är vi idag! Ett fullbordat landsförräderi genomfört helt odemokratiskt. Vi fick ej rösta om att de skänkte bort delägandet av landet till utlänningar.

    Gillad av 8 personer

  • olle reimers skriver:

   Grundlagsbrott kan bara begås av den sittande politiska makten och kan endast beivras genom att anmälas till konstittutionsutskottet.

   Man kan också gå till europadomstolen om man anser att en lag är olaglig.

   Men när allt är politiserat och de olika politiska aktörerna spelar på samma sida finns i praktiken ingen möjlighet att få rätt med rättsliga medel.Vreden!

   Frågan är alltså vad enskild medborgare har att sätta emot när dessa medel inte längre står till buds.

   Vreden! Ilskan! Vägran till underkastelse!

   Gillad av 1 person

  • S Eriksson skriver:

   Crister L.
   Regeringen tillsätter indirekt de som ska döma, aning lagvidrigt eller tveksamt i alla fall. Så i så fall får det nog avgöras utomlands. Min åsikt och hoppas att jag har fel. Intressant resonemang.

   Gilla

 3. Aurora skriver:

  Ibland kan man undra över eller ifrågasätta varför man engagerar sig eller protesterar istället för att ligga kvar i hängmattan. Och det kunde man ju göra fram till inte så långe sedan. Men vi är ju många som sett de senaste årtionden hur en sjuk galenskap sprider sig inom makteliten. Har makten stigit dem åt huvudet? De flesta av oss var tysta och lydiga länge. Men till slut måste man, på något sätt, höja rösten och försöka ropa till dem som är satta att vara våra representanter. Men de är fortfarande döva och förblindade av sin makthunger. Vad ska det till för att de ska vakna?

  Gillad av 6 personer

 4. W skriver:

  Är SVT mer upprörda av ”spridningsbrottet” än halshuggningen?
  I ett Rapport-inslag från julafton gällande det bestialiska islamistiska dubbelmordet i Marocko. SVT:s fokus tycks nämligen vara spridningen av mordfilmen, inte själva morden.
  Jag skulle aldrig se en sådan film, än mindre dela den.
  Men nu upprörs statsmedia mer över spridnings-brottet än över huvudavskiljande-brottet.
  PK-isterna försöker än en än en gång blanda bort korten.

  Mörkningar
  och vinklingar på SVThar bestämt ökat markant sedan Helin blev statlig programdirektör ….eller har man bara blivit mer uppmärksam?

  Gillad av 8 personer

 5. Hosianna skriver:

  Gudabenådad vet jag inte, Patrik, men ett verbalt geni är du definitivt och det råder sannolikt ingen tvekan om att jag är ett hängivet fan av dina imponerande alster. Tusen tack, för att du dödsföraktande vågar lägga örat mot rälsen just precis där det tyngsta PK-tåget dundrar fram!

  Gillad av 19 personer

 6. Göran Holmström skriver:

  Patrik detta forum är en gåva i sig. Alla kloka som skriver texter och kommenterar.
  Att få ta del av det är, både lärorikt och ger känslan av att inte vara ensam i tankarna om vad som spårat ut. TACK.
  Nu är jag inte begåvad att formulera mig och måla med ord som så många här är.
  Rätt skaplig i att konstruera saker med händerna, möbler, bilar, motorcyklar osv.
  Och antar att det är precis likadant att bygga en text, vissa passar bara så väl ihop.
  Att dom är enklare att skapa, andra får man fila lite på, Håller på och handbygger två crosshojar just nu den ena en veteran 1981 den andra ett helt nybygge, I ena fallet så trots att inget passar ihop så faller bitarna på plats utan ansträngning, i det andra fallet nybygget så leder varje framgång till en ny fråga.
  Detta forum är en logisk plats, nästan alla åsikter tankar har en röd tråd, vissa trådar är inte min The riktigt, men intressanta ändå.
  Verkligheten utanför, är som jag ser det ologisk och svår att få grepp om. SVT bråkar om halshuggnings-filmen inte om dådet det förminskas till slarv med kniv, men förklarar gärna att sprida filmen är ett brott som ska straffas. Den logiken är för mig svår att förstå, två unga kvinnor som utsatts för sjukt våld. Detta är ju brottet, att sprida filmen är på sin höjd osmakligt som mest.
  Just detta fenomen förvånar och oroar mig en hel del, att svälja kamelerna och vilja utrota myggorna.
  Egentligen så ska jag vara helt ärlig, så förvirrar vår samtid mig mycket. Kanske är det min flykt att stå i garaget och bygga mina saker, det ger frid åt sinnet och lärorikt på samma gång
  insikten att en enkel svets kan vara antingen eländigt ful, eller ett konstverk beroende på sinnesstämningen hos den som lägger den.
  Precis som med texter, en del är väldigt lätt att ta till sig, andra stockar sig i skallen och budskapet går förlorat i bruset.
  Men åter TACK.

  Gillad av 14 personer

 7. Finns det fornborgar på Ekerö? skriver:

  Jag utgår alltid ifrån att människan är sig lik, när jag läser historia. I alla fall att hon mentalt regerar på ungefär samma vis, när hon blir hårt trängd. Naturligtvis med en låsning till sin egen tid och dess specifika omständigheter. Men människor är alltid människor. Om än under olika omständigheter. Med samma grundläggande behov. Så vad arkeologer hittar vid sina utgrävningar är inte spår efter andra människor, utan spåren efter sig själva – om de fötts under andra omständigheter. Alltså det mänskligt gemensamma. I den miljö jag lever i finns det massvis med försvarsanläggningar, i form av mossbelupna tillflyktsborgar, byggda av sten. Huvudsakligen från järnåldern. Där träpallisaderna sedan länge ruttnat bort. Rester från egna släktingars försvar under orostider. Dessa bygdens innevånare hade behov av att bygga sig ett försvar, mot yttre hot. Inte bara inbillade – utan verkliga. Och de gjorde det kollektiv. Det finns ett begrepp kallat preppers. Där enskilda människor samlar på sig gömda resurser, till eget försvar – för att användas vid orostider. Till hands när samhället självt störtar ned i turbulens. Men så ser aldrig försvar ut i praktiken. Människor går alltid samman. Det är ur kollektivets gemensamma styrka hon finner kraften. Det var därför hela bygder gick samman i byggandet av det vi i dag kallar för fornborgar. Till gemensamt försvar. Även de rosenkindade svenskarna, långt innan svenskar ens fanns. Om allvaret bryter fram sker det alltid kollektivt. Det är tecken på dessa begynnande krafter vi ser på Ekerö. Stapplande fumliga steg att bygga sig en egen liten fornborg. Så visst är människan sig lik. De har de politiskt rättrogna helt rätt i. Men då tänker de inte på Ekerövis. Och inte heller som preppern. Och inte som de som byggde tillflyktsborgar. De korrekta tar nämligen godheten för given. De har aldrig suttit på en mur till en fornborg och tänkt mer djupa tankar – om det mänskligt gemensamma.

  Gillad av 6 personer

 8. Nu khotan, glad musulman,  mellan rullande munkskallar, dans så van, på en elefantian, dansker man, rökiga gator, tempel i brand, rider ibland, en sång stäms fram, vi sket på buddhas huvud, inte lite grann, vår Gud, den enda som är sann skriver:

  Dina texter är mycket bra och många av de som kommenterar har intressanta perspektiv, och framförallt det är nästan pk-fritt. Tyvärr har vi idag en del lagar om HMF som används för att gynna fienden, och det är på samma sätt i hela Europa. Så tre ämnen kan inte diskuteras öppet, religion (av känd sort), etnicitet och kultur och våldsanvändning. Detta är en hämsko eftersom dessa tre till stor grad har format världen som den ser ut idag, så om vi inte kan diskutera hur mycket stora förändringar i religiös åskådning, etnicitet, kultur och våld påverkar och kommer att påverka Europa och Sverige så blir ju diskussionen rumphuggen, Patrik skriver ofta om ekonomi men jag tror allt detta är sekundärt, se på Grekland, man kan låna, och det är långt kvar innan det är som Mogadishu i Sverige, Sverige kommer att anses obeboeligt av svenskar långt innan pengarna tar slut. Kanske därför skapades projekt Ekerö, försatt ens kunna diskutera detta(men man blev ju tämligen omedelbart infiltrerad).

  Jag tror det är tid att gå från ord till handling, för vi har ingen regering men grafen som visades igår över antalet beviljade uppehållstillstånd fortsätter uppåt. Så symptomet dödar patienten och den demokratiska vägen verkar stängd pga kvinnlig rösträtt och invandring, balansen är rubbad.
  Jag argumenterar inte för att ta bort kvinnlig rösträtt men kvinnorna verkar vara lättare offer för pk-ism. Så det är väl tid att gå från ord till handling, vad kan göras? Analysen är klar.

  Gillad av 8 personer

 9. Östrahult skriver:

  Å läsekretsens vägnar, ett stort tack för Ditt enastående engagemang. Om man ska vara något kritisk så skulle det vara att någon gång måste ord övergå i handling.

  Möjligen kan man också tillägga att en förutsättning för att ha tid att genomskåda och också vara kritisk är att ha lämnat yrkeslivet bakom sig.

  Så är det i vilket fall för mig, att jag efter yrkeslivet kunnat ägna tid åt att uppmärksamma allehanda tokigheter som försiggår, såsom:

  • Hur Ledarsidornas Westerholm totalt tappat omdömet när det gäller komplotten på Ekerö genom att släppa fram en ”journalist” som mera framstår som en karaktärslös skrävlare.
  • Hur indignerade ”forskare” inom humaniora häromdagen på SVD skrev: ”Ett allt mer tydligt och öppet kunskapsförakt riktas framför allt mot humaniora och samhällsvetenskap. Det speglar en anti-intellektuell och politiserad agenda.” Detta sägs av en professor som själv är exempel på just detta som vänsteraktivist . Sanningen är ju att det är humaniora och inte naturvetenskaperna som alltmera präglas av politisering, vidskepelse och trolldom. Bl a genom att hitta på nya skällsord som ”biologism”

  Gillad av 16 personer

  • Christer Bengtsson skriver:

   Serien om ”Ekerö” kostade honom,
   hans två bästa medarbetare!

   Dessutom den politiska bredden på siten.

   Som hoppade över till Nyheter Idag!
   Som blir avsevärt intressantare att följa.

   Ville Johan tillbaka in i PK-värmen igen?
   Sossarna lär aldrig omfamna honom ändå!

   Floskelpartiet som fick hans röst i valet,
   lär dessutom snart vara ett minne BLÅTT,
   Blåklint lär inte locka, att plocka i Riksdagsrabatten?

   Gilla

 10. Aha skriver:

  Först ett stort tack för Sveriges bästa krönikor som i en aldrig sinande ström på ett spänstigt sätt förmår problematisera det ena området efter det andra, krönikor som ger upphov till egna reflektioner.

  Vad beträffar flykt från det överdimensionerade mångkulturella Sverige så pågår den för fullt även hos dess väljare och understödjare. Det sker genom att ingen av dem, noll av miljoner understödjare, vill bo i mångkulturella förorter, noll som vill att deras barn går i mångkulturellt dominerade skolor. I alla samhällen är det väl så att folk bor ihop efter hur mycket pengar de har, eftersom pengar för många invandrare är en bristvara har invandringen betytt en stor segregation. Det största sociala problemet Sverige torde alla utanförskapsområden vara. På sextiotalet var Sverige världens mest jämlika samhälle. Det kan etablissemanget för decennier framåt glömma.

  Det är tider för nyårslöfte, min önskan för andras nyårslöften är att alla mångkulturella understödjare också tog notan, att man betalade in så där 25 000 kr i extra skatt per år. Det skulle kunna täcka kostnaden för alla de invandrare som beräknas kosta 74 000 kr per år, livet ut.

  Gillad av 2 personer

 11. thojak skriver:

  Att ha ‘örat mot rälsen’ är i sanning avgörande viktigt, då man annars inte hör när (om?) tåget kommer. Detta sades mig av en bankman för många år sedan och jag har efter bästa förmåga försökt att just hålla örat/-orna mot rälsen – rekommenderas varmt !

  När man åser vad nuvarande politikervälde gör med och utsätter vårt samhälle för kan man inte annat än baxna. Vad har dessa horder av politokrater för agenda? De kan ju för böfvelen inte vara helt ‘nollade’ varthän snart sagt HELA samhället är på väg !

  I ett land med fungerande rättssystem, inklusive ämbetsmannaansvar och författnings-/ konstitutionsdomstol, hade nuvarande s.k. ‘regering’ (och även föregående) inte ens givits tid att rensa sina skrivbord innan de åkt ut all världens väg. Nu är ju Sverige ett av få västländer som är i total avsaknad av bägge dessa samhälleliga fundament och detta är avsiktligt också. Landet saknar ALLA resurser, kompetenser, vilja m.m. att ta till för att öht påbörja en ‘träsk- utdikning’. Alla trappor måste städas uppifrån och ner – men VEM/VILKA ska hålla i sopborsten?

  Du/Ni på DGS + alla skribenter/kommentatorer gör ett otroligt bra och nödvändigt jobb, så please keep the very good work up !

  God fortsättning och Ett gott Nytt (garanterat spännande) År 2019 tillönskas Alla !

  Mvh/TJ

  Gillad av 7 personer

 12. Göran N skriver:

  Ekerö/Hållbart Sverige ger mig en tanke. Ett (omvänt) ”utanförskapsområde” för den ”Nettoskattebetalande medelklassen”.
  Hur skulle statsmakten ställa sig till detta? Ge bidrag så att man återanpassade sig? Beskriva socioekonomiska faktorer som grund för att det skapats och försvarat företeelsen? Eller, vilket jag tror sannolikast, gått hand i hand med MSM, och strimlat företeelsen på sedvanligt sätt med ett antal slagord innehållande ”brun” som prefix eller suffix. Och/eller hittat på någon fiffig lag för att förbjuda företeelsen. Vi har ju redan en och annan ”generalklausul”, vilka man brukar ta till när det saknas logik som kan förstås av vanliga människor. Skall jag vara ännu mera frank verkar det numera inte ens behövas generalklausuler. Det räcker med att se hur man numera tolkar och tillämpar de lagrum som står till buds i olika frågor.
  Ex på generalklausul
  §1: Storebror har alltid rätt
  §2: Om storebror har fel träder automatiskt §1 ikraft.

  Gillad av 2 personer

 13. Nisse Nilsson skriver:

  Den kanske största behållningen av att läsa dina texter, Patrik, är ditt förhållningssätt till såväl läsaren som ämnet samt språket. Du är en sannskyldig prosans Kjellgren!

  Gillad av 4 personer

 14. Thomas Ek skriver:

  Varje gång jag läser ”halshuggning” stiger min adrenalinhalt.
  Dom skär ju för sjutton av huvudena på levande människor, med slöa knivar. Den som sett en dylik video begriper att den utsatta skulle önska inget annat än att bli halshuggen istället.

  Gillad av 4 personer

  • Lars Mellblom skriver:

   Instämmer till fullo!!! Undertecknad bor på landet och vet hur svartslakt av oregistrerade dubbelkalvar med samma metod ser ut. Det är fruktansvärt. De mera samvetsömma bönderna ber mig skjuta kalven i stället. Då blir döden snabb och fullständigt smärtfri.

   Gillad av 1 person

  • Göran Holmström skriver:

   Håller med, helt sjukt att viss media skriver ner det till” knivskärning”
   Beröringsskräcken är så stor, att man hellre ljuger än att skriva sanningsenligt
   då det skulle kunna gynna Oj häpna SD.
   Detta beteende är helt rubbat!
   Mvh Göran.

   Gilla

 15. Rose-Marie Ahlström skriver:

  Tack gode gud för att du väljer att fortsätta analysera och kommentera det svenska samhället istället för att ”supa dig full”. Du har en enorm erfarenhet av mångahanda uppdrag som du dragit slutsatser av. Vi andra, som bara ”känt på oss” att sunt förnuft satts ur spel, saknar ofta argument. Ingen annanstans i debatten i media eller annorstädes möter jag mina egna tankar så fulländat formulerade som i dina inlägg. Tack för att du skriver. Det kanske finns hopp för Sverige, trots allt. Jag önskar dig ett Gott Nytt År!

  Gillad av 9 personer

 16. Erik2 skriver:

  PE; Jag kan bara instämma med vad som sagts. Jag ör oerhört imponerad av och tacksam för dina texter. Jag kan bara rikta ett enkelt tack till dig för detta. Detsamma riktar jag till gästskribenter och kommentatorer. DGS hjälper mig förstå en obegriplig och ond samtid. Lika ledsen och bedrövad som jag är för allt som pågår, lika glad och hoppfull gör DGS mig. Någon gång måste det väl ändå vända? Är det klockan 4 på natten just nu kanske för oss alla? Jag landar tanken där inför avslutet av 2018.

  Gillad av 2 personer

 17. Håkan skriver:

  Ditt inledande stycke Patrik leder mig till att be dig i din nästa krönika beskriva hur du och den här sidan, och dina medarbetare, hanterar kritik.
  Skriv gärna också något om kommentarsfältet och dess dagligen återkommande experter på vad det än är artiklar handlar om.

  Gillad av 2 personer

 18. Vax skriver:

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mysteriet-med-jungfrufodelsen

  En förklaring skulle kunna vara att Jesus var transsexuell. Han föddes som flicka, med identisk genuppsättning som mamma Maria, men levde som man. Eller var det snarare så att Maria levde som en kvinna men egentligen var en man och därför kunde nedkomma med en pojke på ett outgrundligt sätt? Julmysteriet tätnar.

  Jag väntar på att Muhammeds sexuella läggning också ventilers på SVT

  Gillad av 3 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   SSU hävdade att Jesus var sosse. Nu när SSU, liksom moderpartiet SAP, är ett av en rad fora för islamska entrister, så borde de kunna fälla ett omdöme även över ”Profetens” partitillhörighet och böjelser.

   Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   VAX — Bry dig inte om vad PK-isterna svamlar på SVT. Den bibliska berättelsen om bebådelsen är en av våra stora myter, som inte ska utsättas för snusförnuftiga försök till ”vetenskapliga” förklaringar.

   Gilla

 19. Johanna skriver:

  Ett stort tack till Dig, Patrik, för Ditt arbete med Det goda samhället! Liksom många andra skriver här så har läsningen av Det goda samhället fått mig att känna mig mindre ensam i denna mörka tid i Sverige.
  Det har också fått mig mentalt och praktiskt att förbereda mig för ett annat sorts samhälle.
  När jag talar med mina jämnåriga 60- och 70-talister så är de flesta inte där ännu. Då brukar jag rekommendera dem att läsa Det goda samhället och Ledarsidorna som jag tycker kompletterar varandra utmärkt.
  Jag är själv skolad av Lars Furhoff och journalisthögskolan, när han lärde ut att journalister skulle vara den tredje statsmakten och syna makten.
  Jag var bara verksam några år som journalist men har med stor sorg och upprördhet sett hur svensk journalistik utvecklats till att istället bli en megafon för makten.
  Jag anser att svensk media har den största skulden till utvecklingen vi har fått i vårt land.
  Furhoff roterar nog åtskilliga varv i den grav han tyvärr fick alltför tidigt.
  Varma hälsningar, Johanna

  Gillad av 9 personer

 20. Ulf Bergström skriver:

  Det Goda Samhället är vårt bästa forum att samlas vid I dessa tider då vi upplever vårt fosterlands omvändelse till totalitarianism. Referensverket för att beskriva denna process är nog Roland Huntfords ”The New Totalitarians” från 1972.

  När jag flyttade hem till Sverige 1987 för att bli eko-bonde på mitt lilla hemman på Söderslätt förffasades jag över sjöbodebatten och det hat som utspyddes över Olle Ohlsson, av svensk media kallad svinolle för att kommunen inte ville ta emot några ”flyktingar” (vilket var deras lagliga rätt). Staffan Heimersson (tror jag) drog sig inte för att kalla Sjöbo ”denna lortpöl på den skitiga skånska slätten”.

  Då förstod jag att någonting hade hänt I Sverige. När sedan muren föll 1989, jag besökte ofta DDR, och en tårfylld statsminister kommenterade denna demokratiska manifestation som ”mycket olycklig” förstod jag att jag skulle nog se mig om för en reträtt ”ailleurs”

  Gillad av 7 personer

 21. lookslikeanangel skriver:

  ”Det finns en värld utanför Verona”

  Så tänker jag varje dag.

  Inte ”bara” för att fundera på flyktvägar,
  utan för att få lite perspektiv.

  Vi lever i en tid när man får ta till Shakespeare
  för att stå ut och uttrycka sig.

  Är vi t.ex. alla Romeos och Julias;
  mals till döds mellan oförsonliga släkter!

  Det räcker inte att Romeo klättrar upp till balkongen
  där Julia finns och så slutar det lyckligt.

  Vad är skillnaden idag? Kanske vår möjlighet att kommunicera.
  Ropa ut vårt budskap.
  Egentligen ett kärleksbudskap à la Romeo och Julia!

  Gillad av 1 person

 22. Hovs_klipphällar skriver:

  Även jag är djupt tacksam över att du, Patrik, lägger tid på denna blogg.
  Mycket därför att man här på ett civiliserat sätt kan diskutera dagens brännande problem.

  För egen del har jag flytt från en större stad (Uppsala), till en mindre ort i utkanten av Skåne, för att finna någon slags trygghet från den såkallade ”mångkulturen”.

  Har därför all förståelse för projektet ”Hållbart Sverige”. Hur realistiskt det egentligen är kan jag däremot inte bedöma. Även om man lyckas skapa bra lokala regler i en kommun, så kan ju detta när som helst raseras av centrala makthavares åtgärder.

  Det är ju ex-vis bara nätt och jämnt man lyckats få myndigheterna att godkänna något så enkelt som ett lokalt förbud mot tiggeri i en kommun här i Skåne!

  Den förhärskande attityden uppe i Stockholm verkar annars vara att tiggeri-är-bra-så-det-ska-vi-ha-som-uttryck-för-MÅNGKULTUREN!

  Gillad av 2 personer

 23. csaba43 skriver:

  Jag vill ställa mig till de devota beundrarnas skara! Det är helt fantastisk att varje dag få ta del av Patriks och andra skribenters tankar och funderingar. Det jag emellanåt saknar är konkreta förslag på handling. Vad är det som gör att vi, som läser denna blogg, inte kan starta en ny 4:e oktober rörelse? Fö anser jag att Kartago (riksdagshuset skall – ja ni vet).

  Gillad av 2 personer

 24. Jan Andersson skriver:

  De politiska partierna skiter i sina väljare, sant. Vad värre är, är de skiter i sina etablerade kommunpolitiker också! Ta till exempel Centerpartiet, som har många tunga erfarna kommunpolitiker främst på landsbygden. Hur väl passar Annie Lööfs rävspel och narcissistiska utspel deras sätt att bedriva rak, jordnära och effektiv kommunpolitik? Svar: inte alls och jag tycker nästan synd om många av dem.

  Och sedan kan vi tänka vidare till de andra partierna och konstatera att det nog är lika illa över hela linjen.

  Gilla

 25. Hawwa skriver:

  Ja, tack Patrik för att du framhärdar!
  Många av oss har nog inte ”svårt att bestämma oss för om vi ska acceptera politikerväldets tolkning av verkligheten”, och tenderar i stället i hemfalla åt uppgivenhet & vanmakt.
  Den så omhuldade tillitsfaktorn gröps ur, och det är snarast därför tankar om exil smyger sig på.
  Det kanske inte är så mycket bättre (ur ett samhällsperspektiv) på andra ställen, men frustrationen av beskådandet av nedmonteringen av Sverige är svårt att uthärda.

  Gilla

 26. olle reimers skriver:

  Dskussionerna här på DGS har, så vtt jag kan se, övergått från en mer försktig och akademisk hållning till samhällsproblemen till att på ett mer konkret sätt ha formulerat ett gemensamt bekymmer som vi kanske kan göra något åt.

  Kanske ger det mod till många av oss att på egen hand ge oss ut i lite mer hårdföra omgivningar och lufta våra tankar i medvetande om att vi inte är ensamma. Ett konkret förslag är att så många som kan bör ge sig av till Mynttorget den 16 januari för att ansluta till de påbörjade folkliga manifestationerna mot sådant som vi har reagerat mot här.

  Kanske inser vi så småningom att det inte kommer att räcka med att vi förstår, att vi vet och att vi formulerar det på rätt sätt. Kanske det inte räcker med att blotta sin själ på sociala medier. Kanske man måste visa upp sin bringa på gator och torg för att få saker och ting att hända. I det perspektivet visar såväl Ekeröprojektet som kommunen Staffanstorp att man inte nödvändigtvis måste passivt acceptera vad makthavare försöker tvinga oss till.

  Skaffa en gul väst och ta på den när du går ut på sta´n nästa gång. Kanske du möter likasinnade på din promenad!

  Gillad av 1 person

 27. Eva Danielsson skriver:

  Tack, Patrik, för dina ledigt skrivna och underfundiga texter. Du har en otrolig förmåga att sätta igång ens egna tankar. Tack för att du och övriga skribenter levererar en dos förnuft varje morgon att börja dagen med. DGS har en generös grundton som inspirerar och som har gett mig mod att själv våga börja skriva kommentarer. Den känsla av gemenskap med vettiga människor, som DGS ger, hade jag nog förr för Sverige och svenskar i allmänhet. Inte längre tyvärr.
  Vi kan kanske inte fly utomlands eller ens flytta till Staffanstorp allihop, men vi måste göra vad vi kan där vi är och försöka vara lika uthålliga som Patrik med ifrågasättanden och påpekanden att kejsaren är naken.
  Tack alla på DGS och Gott Nytt År!

  Gilla

 28. Petrus skriver:

  Engellau:

  ”Jäkla lång inledning! Ursäkta. Ta det illustrerande exemplet med projektet Ekerö/Hållbart Sverige som jag skrev om här. Det handlar om att några möjligen handlingskraftiga medelklassare planerar att flytta till någon lämplig kommun, Laxå ingår tydligen i diskussionerna, och skapa hyggliga förhållanden för andra medelklassare som är rädda för kriminalitet och oro.”

  Kommentar:

  Påminner om Orania-projektet i Sydafrika.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.