Falska alarm

Patrik Engellau

Vid varje tid är det något särskilt människor förväntas bli upprörda över. Oftast, tror jag, är det på temat att onda krafter, normalt rika, vita män, håller på att konspirera mot just dig, lilla, hederliga och orättmätigt undanskuffade människa. Statens roll i den här kampen är inte säkert given. Ibland, som i James Bond-filmerna, står staten alltid pålitligt på den rätta sidan och tar en fajt mot de onda männen. Men det händer i många av de fall som förfärar tidsskedet att staten inte riktigt anses ha bestämt sig för vilken sida den ska stödja. Den globala uppvärmningen är en av vår tids stora förskräckelser och i den frågan finns det många, till exempel Greta Thunberg, 15 år, som tar världens politiska ledare i upptuktelse för att ”det är mycket snack men det händer ingenting”.

Jag vet inte hur många upprörande skandaler som drabbat ett land som Sverige under de senaste decennierna. Kvinnoförtryck, Paradisläckan, skogsdöd, Leif Östlings fråga om vad fan han fick för pengarna, ryska miniubåtar, Panamapappren, surt regn, peak oil, hoten mot ozonskiktet, Putins trollfabriker, bottendöden i Östersjön och säkert hundratals till.

Jag ska inte påstå att allt sådant som upptar tidningarnas förstasidor kan avfärdas som lappri. Brottslighetens utveckling i Sverige idag är enligt min uppfattning inget att leka med. Ej heller förfallet i den svenska skolan. Och Jamal Khashoggi blev faktiskt mördad. Ali Khamenei och Kim Jong-Un finns.

Men min hjärna har spärrar. Den vill inte låta sig förföras av och hänge sig åt ens de mest lockande av dagsskandalerna. Jag är enligt vissas uppfattning generande skeptisk och alltför svårflörtad för förargelsens kolportörer. Det är inte så att jag förnekar att anmärkningsvärda företeelser, Panamapappren till exemplen, förekommer. Men jag har ofta svårt att fatta varför jag ska bli upprörd.

Jag har vittnat flera gånger, till exempel här, om varför just Paradisläckan och Panamaskandalen i verkligheten inte är så mycket att oja sig över. När krutröken skingrats och svenska myndigheter, i det här fallet Skatteverket, fått tillfälle att undersöka så har de för det mesta kommit fram till samma ståndpunkt som jag.

Det går emellertid att hävda att jag inte oroar mig tillräckligt eller att jag inte har fantasi nog att föreställa mig hur potentiellt skadliga vissa företeelser i samhället kan bli. Låt mig ge ett exempel som jag inte vet något om annat än vad jag läst i en artikel av Gunnar Sandelin och i andra artiklar på den utmärkta sajten ledarsidorna.se.

Det handlar om ett socialt initiativ som kallas Ekerö/Hållbart Sverige. Detta projekt består, verkar det, av ett dussintal framstående medelålders medborgare som träffas då och då för att resonera om hur de ska kunna skydda sig själva och sina familjer från ett samhälleligt sönderfall i Sverige. Mera konkret tycks de resonera över möjligheten att ”ta över” en kommun – vad ”ta över” betyder vet jag inte men jag antar att det betyder att bilda ett parti och gå till val – och göra om hela kommunen till ”ett dissidentsamhälle” varmed troligen menas ett slags gated community för att skydda sig från brottslighet och annat obehag.

Historien har blivit en snackis i vissa kretsar. Många beskärmar sig över gruppens tilltag och fruktar att det kan få förödande effekter.

Låt mig understryka att jag här verkligen är ute på hal is ty jag vet ingenting säkert och har bara andrahandsuppgifter. Men jag kan inte förstå varför medborgare i demokratisk ordning inte skulle ha rätt att värna sig mot en utveckling som de oroar sig över. Är det inte närmast självklart att folk resonerar om vad de tillsammans kan göra åt sina bekymmer? Om de förordade kollektivanslutning till Nordiska motståndsrörelsen skulle man ha anledning att höja på ögonbrynen, men här kan jag inte se någon sådan skandal.

Fast det förhållningssättet är som sagt ett karaktärsdrag hos mig. Jag spar min upprördhet till saker som verkligen spelar någon roll, exempelvis cyklister på trottoarerna. (Jag menar mer allvar än du kanske tror. Trottoarcyklismen är ett slags brottslighet som polisen borde prioritera enligt den kriminologiska principen ”Broken Windows”. Den teorin går ut på att polisen ska beivra skitsaker och vardagsbrott för att visa sin beslutsamhet. Det skulle räcka med att polisen bötfällde ett par stycken cykelvandaler och att trafikborgarrådet Daniel Helldén, MP, fick skrika av sig för att fotgängarnas trygghet skulle vara återställd.)

34 reaktioner på ”Falska alarm

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Får du framföra fordon (cykel) på gångbana/trottoar? Eller sätter du sig själv över gemensamma regler? Rationaliserar du ditt beslut enligt ovan? Kanske rationaliserar du utifrån att du framför din cykel ansvarsfullt och aldrig kört på någon?

   Har du provat att köra bil på gångvägar? Det är fullt möjligt för en ansvarsfull förare, som visar hänsyn och är uppmärksam. Du har väl inget problem med det?

   Har du kört MC mellan rader av bilar i bilköer? För en ansvarsfull och van förare är det inget problem.

   Har du kört tunga bandfordon över gräsmattor, istället för att följa utstakad väg? Inget problem för en van förare, och dessutom är man inte i vägen för vanlig trafik på gatorna, och minskar därför olycksrisken?

   Visst är rationaliseringar kul? Jag kan fortsätta hela dagen – 160 km/h på motorväg är ingen fara. Två starköl och en snaps till lunchen är ingen fara. Indraget körkort är ingen fara; jag är ju en duktig förare i vanliga fall. Körförbud är ingen fara; det väl alla vilka idioter det är som jobbar på besiktningen.

   Poängen är dock att vi har en gemensam regel, lika för alla, och du har ingen privat lag som ger dig lov att strunta i den.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 6 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Check på samtliga utom indraget körkort än så länge, din tes håller ju äldre man blir så inser man att ibland behövs regler som är strängare och hämmar vissa. Bara för att skydda utsatta.
    Dock så ska dom gälla alla.
    Mvh Göran.

    Gillad av 2 personer

   • cmmk10 skriver:

    Cyklar självklart inte på trottoarer (nja, några meter ibland i samband med butiksbesök), men nog körde jag förbi bilköerna med MCn. Finns det verkligen någon avundsjuk bilist som surnar till för det? 😉

    Gillad av 1 person

 1. brrr skriver:

  ”…upprörande skandaler som drabbat ett land som Sverige under de senaste decennierna. Kvinnoförtryck, Paradisläckan, skogsdöd, Leif Östlings fråga om vad fan han fick för pengarna, ryska miniubåtar, Panamapappren, surt regn, peak oil, hoten mot ozonskiktet, Putins trollfabriker, bottendöden i Östersjön och säkert hundratals till.”

  Äpplen och päron. Vilket blir ett problem när EN grupp tror på ALLT och en annan grupp AVFÄRDAR allt. Förvirring och polarisering uppstår. Man måste kunna sortera vad som är reellt och vad som är irrelevant.

  Ekeröklubben hör till de saker som uppenbarligen är reella, och en utmärkt sak för dem som eventuellt lyckas genomföra projektet. Men jag tror ju att makthavarna skulle slå tillbaka med ALLA resurser de kan uppbåda om svenskar försökte skapa sig en fredad zon.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   De sitter där på Södermalm och fantiserar och ser en kommun i Stockholms närhet som är omgiven av vatten och förbunden med fastlandet med en enda bro.

   Men på Ekerö bor en massa bonnlurkar. Inser inte hur den här Södermalmsborna skall kunna ”taga över” en landsortskommun. Där finns en naturlig konservatism, en tröghet. Där finns en misstro mot folk som inte hittar rumpan med båda händerna, inte en kokosnöt på Coconut Island. Stadsfolk.

   Gillad av 1 person

   • brrr skriver:

    Vet inte om Ekerö ingick i planerna. Enligt Huitfeldts intervju på Kvartal, handlade det om småkommuner ute i landet, tror Laxå nämndes.
    Gruppen tycks vara en blandning av vilja och en hel del kunskaper, blandat med utopiska idéer och okunnighet. Men i mina ögon fullt begripligt agerande. Henrikssons spekulationer om utveckling av små terrorceller låter ju otrevligt men i mina öron mycket tveksamt i sverige.

    Gilla

 2. Rolf Wasén skriver:

  Man får tacka Patrik Engellau och sajten Det Goda Samhället för klargörande artiklar som denna. I tider som dessa när larmen står som spön i backen. Det gäller ju att behålla sansen.

  Ja man undrar över tvärsäkra och precisa påståenden om ytterst komplexa sammanhang som klimatet. På jorden med miljarder invånare och djur och åtskilliga biljarder av insekter och mikroorganismer. Med ett förhållandevis okänt och oförutsägbart inre och inte heller helt känt yttre inklusive huvudenergikällan solen. Märk väl att prognoserna innefattar ytterligt komplexa sociala sammanhang.

  Man kan inte heller strikt bevisa att klimatlarmen är felaktiga. Men det borde till ytterst märkliga samband om de ska stämma – på gränsen till mirakel. Därför är det av stor vikt att det vetenskapliga etablissemanget kan stå emot de politiska vindarna. Så verkar inte riktigt vara fallet.

  Det motsatta fenomenet ”frånvaro av larm” finns också. Kan tänka mig att den reella arbetslösheten och ”det ekonomiska tillståndet” är områden från vilka vi kan förvänta oss alarmerande överraskningar!

  Gillad av 5 personer

 3. Aurora skriver:

  Frågeställningen (har vi inte demokratisk rätt att oroa över utvecklingen) är befogad om man fortfarande tror att makten/staten/politikerna står på vår eller rätt sida. Det gör de nu inte. Ska man ha klart för sig. De står på sitt egenintresses,-storkapitalets,-och världsmaksordningens sida. Alltså en mycket svårdefinierad sida. Och framför allt svårtillgänglig och svårgripbar. Vi dödliga har bara att se till oss själva och, för den som är nyfiken och envisas med att vilja förstå, konspirera.

  Gillad av 6 personer

 4. UlfH skriver:

  Kanske det saknas en samhällelig politisk och folklig moral i vårt samhälle. Finns inte en sådan uppstår ett tillstånd som man brukar kalla korruption, ett tillstånd som är byggd på otydlighet, trams och rena lögner..

  Gillad av 2 personer

 5. Aha skriver:

  Jag tycker som Engellau att det inte speciellt subversivt att de som inte tror på etablissemangets vision om det framtida mångkulturella samhället bildar enklaver där de kan undandra sig besvären med dagens samhälle; att slippa Islams intolerans, att få bättre kvinnofrid, minskad brottslighet, noll försörjningsansvar för migranter, slippa vårdköer, få lägre skatt. Det kanske också är enklaver som fjärmar sig från flumskolan och genustrams.
  Det finns alla fördelar att hämta i form av betydligt bättre ekonomi och välfärd, för att inte tala om ökad sinnesfrid.

  PK-isterna kan gott stå där med lång näsa och också ta notan som de trodde att de skulle kunna lämpa på någon annan.

  Gillad av 5 personer

  • Håkan skriver:

   Det artikeln av Patrik Engellau och de refererade artiklarna handlar om är inte privata enklaver signaturen AHA, det handlar om undergroundverksamhet för att via de demokratiska fyraårsvalen ”ta över” en kommun i Sverige för egna syften.
   Läs på och återkom.

   Som kommentar till Patrik, det du skriver här är lite åt samma håll:

   ”Men jag kan inte förstå varför medborgare i demokratisk ordning inte skulle ha rätt att värna sig mot en utveckling som de oroar sig över.”

   Demokratisk ordning är att försöka bilda opinion hos befolkningen att vid nästa val rösta för något man öppet vill åstadkomma, inte att ha slutna sällskap som bland annat ser behov att beväpna sig för att ”värna” sig.

   Det blir intressant att följa det som händer med den här gruppen och hur det kommenteras både på DGS och på ledarsidorna.se i respektive kommentarsfält.

   Gillad av 1 person

   • En dansk gungade så på kamel i sand, leende fattigt på en tand, längtade efter mjödets skummiga rand, nej! passgång mot öst, trots både betsel och läderband och av spöet tröttade hand skriver:

    Hahahhaha, vilket skämt, som den samhällsförändring där vänstern infiltrerat allt varit öppen. Bara senast, Global Compact, en öppen debatt? Vilket skämt.

    Gillad av 1 person

 6. En dansk gungade så på kamel i sand, leende fattigt på en tand, längtade efter mjödets skummiga rand, nej! passgång mot öst, trots både betsel och läderband och av spöet tröttade hand skriver:

  Patrik, missade du det? Läs sidan fem i SvD och DN, eller sätt på radion kl 12 idag eller se Aktuellt i kväll. Det skall kungöras att det numera är förbjudet att vara skeptisk i Sverige, vi går före för att rädda jorden. Självklart blir det förbjudet i lag att uttrycka skepsis i ord och bild och satir skall undersökas noga. Ann Ramberg har bara druckit en halv flaska portvin om dagen så det har kunnat handläggas snabbt och Wolodarski och Lifvendahl formulerade snabbt förklarande artiklar som kommer på ledarsidorna. Teodorescu ser fördelarna och nackdelarna. Rockström skall väljas till statsminister och Greta blir utbildningsminister för Sverige och världen. Du har fram till kl 24 idag att ta bort inlägget.

  Gillad av 7 personer

 7. En dansk gungade så på kamel i sand, leende fattigt på en tand, längtade efter mjödets skummiga rand, nej! passgång mot öst, trots både betsel och läderband och av spöet tröttade hand skriver:

  Cyklisterna är det enda som är värre i Danmark än i Sverige, åk dit Patrik och titta och skatta dig lycklig. I rondeller så har cyklister företräde hur de än cyklar, motsols, medsols, rakt över.

  Gillad av 3 personer

 8. Hovs_klipphällar skriver:

  Ekerö/Hållbart Sverige — Ett utmärkt initiativ anser jag — särskilt om alternativet vore att tvingas lämna landet!

  Själv har jag tvingats lämna ”mångkulturen” = anarkin, i Uppsala, och har funnit en fristad i en mindre ort i norra Skåne. Men för hur länge?
  När som helst kan det öppnas ”asylboenden” eller liknande här i mitt grannskap, som snabbt förstör den relativa tryggheten här på orten. Flera mindre orter i Blekinge och Halland har redan drabbats av sådant

  Så har det blivit här i ett land som tagits över av en ond och destruktiv kvasi-religiös sekt — PK-sekten eller ”kulturmarxismen”.

  Jämför med hur det måste ha känts för tyskarna i början av 1930-talet, för alla som inte ville ha med nazismen att göra. Var skulle de ta vägen?
  Jämförelsen haltar förstås, eftersom den nutida situationen i Sverige snarare handlar om en av makthavarna pådriven främmande invasion, alltså som när nazisterna invaderade Norge och Vidkun Quisling gjordes till landets ledare.

  Kan bara hoppas att vi en dag ska kunna förpassa våra nutida quislingar till historien.

  Gillad av 9 personer

  • En dansk gungade så på kamel i sand, leende fattigt på en tand, längtade efter mjödets skummiga rand, nej! passgång mot öst, trots både betsel och läderband och av spöet tröttade hand skriver:

   Håller med, hoppas de ger ut en instruktionsbok.

   Gillad av 1 person

 9. Jan Wallenberg skriver:

  Teorin om ”broken windows” passar utmärkt på myndigheternas släpphänthet mot cyklister, men ännu bättre när det gäller hundägare. De struntar vanligen fullkomligt i kopplingstvång även i naturreservat och parker och gångvägar i stan. Ofta synnerligen obehagligt för icke hundägare. Och försök tillrättavisa en hundägare med hänvisning till lagen…..

  Gillad av 1 person

 10. Göran Holmström skriver:

  Patrik om jag tolkar din text rätt, så att bli påkörd av en cyklist räcker för att reta upp och uppröra. Detta förvånar mig lite, då du önskar en staty av dig.
  Nästan samtliga som fått statyer gjorda, har genomlidit stora umbäranden som väckt folks beundran eller avsky.
  Var det en elcyckel med en PK individ på, med tillhörande näbbkängor och Palestina sjal, så är det ju lite starkare upplevelse så att säga.
  Har blivit påkörd av en bil en gång studsade mot rutan och landade på trottoaren, vid ett annat tillfälle så körde en buss på mig utanför en rockfestival blodig och haltande så linkade jag hem.
  Inget historieböckerna kommer fälla den minsta notis över.
  Saker som stör och retar mig, är mer sådant som gruppvåldtäkter, lögnare som skor sig på andra
  Skulle lätt kunna fylla två A4 sidor med orättvisor. Sådant väcker min vrede, saker som har med samhällskontraktet att göra, om man nu är med och betalar bland världens högsta skatter.
  Så ska den sociala servicen och rättvisan vara i absolut världsklass utan större fel eller orättvisor.
  Men delar din syn på att cyklister är tämligen hänsynslösa i den stora staden. En försökte cykla över mig på ett övergångsställe, en riktig PK-fjant förmodligen vegan med, han flydde dock från följande dispyt.
  Nej Sverige är ett konstigt land, ju äldre jag blir ju mindre förstår jag.
  Glad över min borg (GARAGET) där kan jag drömma mig bort till tider av ära och fältslag,
  Håller på att försöker få ungarna att gå med på att likt vikingarna få bli bränd sittande på en crosshoj när tiden är mogen. Dom förhandlingarna går lite trögt.
  Ps låt inte elcyklarna bita dig.

  Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Alla dör av livet i långa loppet!
    En sak jag finner väldigt konstigt med Sverige, vet inte hur resten av Europa hanterar saken. Men svensken är vad det verkar väldigt rädd att dö.
    Finner det lite konstigt, då det är en del av livet, Kan erkänna att dö i sjukhussäng känns aningen beige, men inser att den stiliga vikingadöden kanske ligger utom räckhåll.
    Undrar varför svensken bär på så mycket rädsla? Erkänner jag är skiträdd för massor av saker, men det har aldrig hindrat mig från att nyfiket testat gränser på alla olika vis. Kompisarna i garaget frågade hur många skador jag har efter 40 års komplicerat förhållande med motorcyklar. Jag svarade att dom skulle tröttna på att lyssna på den listan.
    Inte gör det mig till en bättre eller mer stryktålig människa, hatar att göra mig illa. Men vet exakt hur mycket min kropp tål och hur mycket det går att överbelasta den. Den största rädslan då? Ja att inte hitta sin plats eller frid i detta liv, det skrämmer mig mycket mer än att bli påkörd av en cykel.
    Just PK människor är egentligen som jag ser det trygghetsknarkare, inte godhet som mänga påstår. Dom vill kontrollera precis allt, ord åsikter, utsatta människors liv genom att befria dom från fria valet och ge bidrag istället. Dessa individer skulle aldrig palla en rejäl frostnatt.
    Jaja mina förvirrade tankar om rädslor och livet.
    Kanske intresserar det ingen, eller så känner någon igen sig?

    Gilla

  • En dansk gungade så på kamel i sand, leende fattigt på en tand, längtade efter mjödets skummiga rand, nej! passgång mot öst, trots både betsel och läderband och av spöet tröttade hand skriver:

   Vänstern infiltrerar allt, allt.

   Gilla

 11. Erik2 skriver:

  Delar PEs skepsis inför nämnda företeelse som sådan. Inte heller jag känner till detaljerna, det bör noteras. Men att samlas för att prata och bestämma hur man ska arbeta politiskt för att förverkliga sina ideer, är det inte något annat än beundransvärt? Jag fattar faktiskt inte kritiken. Sedan verkar man prata lite väl mycket om infiltrering och att ta över utan att förstå vad man pratar om? Det verkar snarare närmast lite tafatt.

  Gillad av 2 personer

  • En dansk gungade så på kamel i sand, leende fattigt på en tand, längtade efter mjödets skummiga rand, nej! passgång mot öst, trots både betsel och läderband och av spöet tröttade hand skriver:

   Se det som en möjlighet.

   Gillad av 1 person

 12. olle reimers skriver:

  De inneboende trögheterna i ett samhälle har två sidor. En bra och en dålig. Den goda är att man inte så lätt vinner männsikors anammande av helt nya föreställningar utan rejäl eftertanke. Den onda är att den skapar utrymme för subversiva krafter att avancera mycket långt i det fördolda.

  Delvis är det en generationsfråga. De som snabbast identifierar varningssignalerna är de äldre som har sina pensioner att oroa sig för och de unga som ännu inte är tillräckligt marinerade i den rådande PK-ismen. Den arbetande och barnafödande generationen vill egentligen inte höra talas om några svårdefinierade hot; de har inte tid, helt enkelt.

  De yngre vill ha förändringar och rycks med av tidens trender. De äldre håller fast vid det som av deras erfarenhet har hållbarhet.

  De som fattar de avgörande besluten är gruppen i mitten. Är de ett tillräckligt värn mot välorganiserade globalfascistiska krafter? Time will tell.

  Gillad av 1 person

 13. Klas Göran skriver:

  Måhända är detta bara ena sidan av medaljen?
  Henriksson kan rapportera om ”projekt Ekerö” för att han tillhör de sammansvurnas sociala sammanhang. Henriksson skulle däremot inte kunna rapportera inifrån en salafistisk cell utan vidare. Det vore ännu osannolikare ifall han skulle försöka rapportera inifrån en etniskt definerad radikal gruppering som t ex Al-Shabaab.
  Så vi är hänvisade till personer som Mohamed Omar alias Eddie Råbock och Andreas Henriksson för att få en helhetsbild av den splittring det svenska samhället genomgår just nu.
  De salafistgrupper Mohamed Omar frekventerade kan antas betrakta hans vittnesmål som uttryck för en minst lika ”självgod” och ”vidrig infiltratör” som ovan signatur LJ betraktar Henriksson – om inte värre.
  Vad Sverige behöver är inte färre Henrikssonar utan fler Mohamed Omar – en somalisk, en arabisk, en syriansk osv.

  Gilla

  • LJ skriver:

   Min kommentar avsåg främst Henriksson som person och hans ”analyser”, inte det faktum att det rapporteras från stängda grupper.

   Hade aldrig hört talas om Henriksson innan, och visste inget om ”tryggare Sverige”.

   Lyssna på intervjun.

   Det vänder sig i magen.

   Narcissistisk besserwisser som verkar försöka göra en höna av en fjäder.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.