Ny podd! Den heliga natten

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 19/12) pratar jag med teologen och läraren Mikael Karlendal. Han var tidigare pastor i Pingstkyrkan, men är numera katolik. På sin blogg ”Till försvar för den kristna tron” skriver han om dels om den kristna tron, men ibland också om motsättningarna mellan islam och väst.

I detta avsnitt pratar vi om julens betydelse. Det är den största festen i västvärlden. På engelska säger man christmas, och förr kunde man på svenska säga kristhögtid eller kristmäss, vilket säger ganska mycket om hur man betraktat julen som en kristen fest för att fira Jesu födelse. Natten mellan julafton den 24 december och juldagen den 25 markerar man födelsen, ”då gudamänniskan till jorden steg ner”, som det heter i julsången O, helga natt.

Men när man säger att julen är en kristen fest, riskerar man att bli motsagd av människor som påpekar att vi firade jul innan vi blev kristna. Det är sant, men det vet vi inte så mycket om förutom att man drack öl. Den jul som vi känner genom tusen års historia, och som finns beskriven i vår litteratur, är kristen. Men det finns så klart inslag som är äldre. Ordet jul är ett gammalt ord.

Inslag i den hedniska julen i Norden beskrivs på ett roligt sätt i Frans G. Bengtssons roman Röde Orm. I kapitlet ”Hur jul dracks hos kung Harald Blåtand” samlas både hedniska och kristna vikingar hos den nyligen döpte kung Harald i Jellinge.

”Biskopen läste nu en bön, som kung Harald bad honom göra kort, och därpå druckos tre skålar: till Kristi ära, för kung Haralds lycka och för solens återkomst. Även de okristna drucko skålen för Kristus, emedan det var den första skålen och de törstade efter öl; men somliga av dem gjorde hammartecknet över kannan och mumlade Thors namn innan de drucko. När skålen dracks för kung Haralds lycka, fick kung Sven öl i vrångstrupen och hostade, så att Styrbjörn frågade om den klunken var honom för stark.”

Kung Sven Tveskägg är inte särskilt förtjust i sin far Harald – han vill se honom död – och skålade inte gärna för hans lycka.

I podden berättar Karlendal om att det finns skillnader i julfirandet mellan olika kristna samfund, till exempel så är det inte så viktigt att hålla julgudstjänster inom Pingstkyrkan, medan mässorna på julafton och juldagen är väldigt viktiga i katolska kyrkan. Alla stora kyrkor i världen uppmärksammar dock julen som årets största fest. Julen är således något som förenar hela kristenheten, och hela västvärlden, i glädje.

I väst så firar så gott som alla jul, oavsett om man är kristen eller agnostiker/ateist. Muslimer betraktar julen som en kristen högtid och firar därför inte. Det kan finnas en och annan namnmuslim som, påverkad av västerländsk kultur, firar i hemmet. Men i moskéerna är det en vanlig dag.

Lyssna på podden i spelaren nedan:

11 reaktioner på ”Ny podd! Den heliga natten

 1. Kjell Rehnström skriver:

  Många svenskar uppfattar julen som en helt sekulär högtid, och som en fest för den segrande solen borde den kunna firas av alla. För egen del har jag alltmera gått över till att fira precis den tidpunkt när vintersolståndet infaller. Sedan blir det ljusare igen. Det skålar vi för!

  Kanske också något för mer eller mindre kulturella muslimer.

  Gillad av 2 personer

 2. Aurora skriver:

  Religionen är den som i alla tiden varit främsta orsaken till krig. Religion som ideologi trumfar politik för att en gud kan inte avsättas eller motsägas till skillnad från en politisl ledare. Därför sade kungar förr och diktatorer idag att de fått sitt mandat av gud. Religion har också en filosofisk aspekt med skillnaden att religinen har en gud. Religion är makt. Makten upprätthålls av dem som utsetts eller utsett sig som dess företrädare på jorden. Religion är opium åt folket sade man. Med religionen hölls folket i schack. Idag är de flesta i Sverige sekulära men kulturellt kristna. Dock är lristenheten hårt pressas av nya med troende grupper som represenreear en mer dominant religion. Hög grad av sekularisering innebär lågt motstånd och därmed röda mattan för övertagande. Att tro att denna förändring inre skulle beröra den sekulariserade är naivt. Religion är makt, aom konstaterat. Vad göra? Avslaffa religion. Det gjorde man i Sovjet och även i Irak. Men det häll inte. Människan tycks behöva någpt ogripbart att tro på och förbålla sim existens till. Så konfikterna om vilken religion som är den rätta eller enda och påföljane krigen lär fortsätta. Någon kallade det för människans slaveri.

  Gillad av 2 personer

  • Klok man från Xinjiang, handlare i mattor vävda av särkmans hand, soppa mot bölder lagar med många ingredienser ibland, soppa sörplas av danske man, tungan bränner som fan, röda frukter i soppans varma vand, att föredra, kallbrand skriver:

   Du kan välja nästan vad som helst som människan behöver eller vill ha som orsak till krig, mat, mark, kvinnor, rikedom, makt. Att bara välja religion är helt enkelt felaktigt och leder som analys fel. Däremot så har religionen använts vid många tillfällen för att skaffa sig makt, så har socialdemokraterna och vänstern gjort och infiltrerat kyrkan, och islam skapades av en krigare.

   Gillad av 3 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Aurora: Till detta kan sägas att de flesta människor har ett behov av att hitta någon form av existentiell vägledning i tillvaron, och detta kan man inte förneka.

   Hur ska vi annars finna något som kan förena oss, och som gör livet uthärdligt?

   Samtidigt måste vi vara mycket noga på vår vakt mot sådana läror som hotar att invadera oss och riva sönder den gemensamma kultur vi har lyckats skapa tillsammans. Sådana destruktiva läror måste bekämpas med alla medel innan de helt lyckas krossa oss.

   En liknöjd attityd mot sådana onda trosläror är farlig, då den spelar våra fiender i händerna.

   Härom dagen blev två kvinnliga skandinaviska turister bestialiskt mördade i Marocko av fanatiska islamister. Morden var rent religiöst motiverade enligt vad som framkommit; kvinnorna hade ”fel” religion och morden skedde helt enligt instruktionerna i koranen.

   Islam har i 1400 år försökt förslava oss i den kristna världen, och även lyckats med detta på många håll. Här i Sverige bjuder makthavarna in muslimer i hundratusental och välkomnar även fanatiska terrorister från IS — sådana människor som just mördade de båda kvinnorna i Marocko.

   Makthavarna står numera på våra fienders sida — MOT oss.

   Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   För det första stämmer det inte att religion startat krig i någon avsevärd utsträckning. För det andra har religion många andra verkningar som du inte alls omnämner. Som nettoeffekt är religionen mycket gynnsam, framför allt för de svaga i samhället. Den är en tumme i ögat på makthavarna.

   Gillad av 3 personer

 3. Klok man från Xinjiang, handlare i mattor vävda av särkmans hand, soppa mot bölder lagar med många ingredienser ibland, soppa sörplas av danske man, tungan bränner som fan, röda frukter i soppans varma vand, att föredra, kallbrand skriver:

  Allt är inte känt om blåtanden.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Klok man… — Nej självklart inte. Men vart vill du komma med det?

   För min del är jag mycket road av att läsa Frans G. Bengtssons berättelse; han behandlar svenska språket mästerligt och påminner mig om ett 1900-tal som på många sätt var ljusare än det land i förfall vi nu lever i.

   Gillad av 2 personer

   • Klok man från Xinjiang, handlare i mattor vävda av särkmans hand, soppa mot bölder lagar med många ingredienser ibland, soppa sörplas av danske man, tungan bränner som fan, röda frukter i soppans varma vand, att föredra, kallbrand skriver:

    Försök till skämt i en ingrupp som nog räknar bara en person. Ursäkta.

    Gillad av 1 person

 4. Hosianna skriver:

  Utan att ha lyssnat på avsnittet, Eddie, vill jag inflika, att julen och dess viktiga funktion som ett välkommet avbrott i vår stränga midvinter, när nordbornas längtan efter ljus och värme är som allra störst…

  … högst troligen aldrig, någonsin, kommer att få samma betydelse för hitresta mörkermän med djupa, kraftiga och (oan)ständigt – av sina egna landsmän och vår stat – gödda rötter i jordiska helveten.

  Gilla

 5. Göran Holmström skriver:

  Tack för din text, Eddie. den skänkte varma känslor.
  Minns Frans G med goda minnen, lästa honom som mycket ung.
  Med stor behållning, världen var så mycket enklare då.
  Ju äldre man blir ju mer tvivlar man på precis allt.
  Sin egen förmåga, omvärldens försök att vara god.
  Det enda säkra är att dumskallarna överträffar sig själva med lögner och svek.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.