Vår hyllning till efterblivenheten

Patrik Engellau

Att säga efterbliven om en människa är ungefär lika politiskt inkorrekt som att kalla ett land för underutvecklat. Det utmanar den värdegrund som förklarar att allting är lika mycket värt och att det är oartigt att peka på skillnader.

Ändå använder vi hela tiden tankefiguren att en del saker är bättre än andra för annars kan vi inte begripa oss på tillvaron. Jag hörde en psykolog säga om en viss tolvåring att hon befann sig på en femårings förståndsnivå. Det finns troligen något svårförståeligt politiskt korrekt sätt att uttrycka detta men det är enklare att säga att flickan var efterbliven. Mitt syfte är emellertid inte att hänga upp mig på ord, utan bara att det finns kvalitetsskillnader mellan människor vilket i det här fallet betyder att en tolvåring förväntas vara mer kapabel än en femåring. Ingen tycker att det är det minsta konstigt. Det är klart att de där sju åren bör göra skillnad.

Frågan är varför de där sju åren gör skillnad. Det är väl självklart, säger du troligen, en femåring har ännu inte hunnit utveckla sitt fulla förstånd precis som en rosenknopp ännu inte är en färdig blomma. Det ligger förstås mycket i det svaret och på motsvarande sätt skulle man nog med trovärdighet kunna argumentera att detta gäller även normala tolvåringar. De är inte färdigutvecklade.

Men när blir man färdigutvecklad? Det är kanske när man är arton år och får ta körkort och rösta. Eller uppnår människan den fulla mognaden först när hon vid tjugo får handla på Systemet? I vilket fall måste en femtonåring anses efterbliven i jämförelse med sådana som får köpa egen sprit.

Men vad händer när man fått sin rätt att köpa brännvin av staten? Är utvecklingen då slut? Här kommer jag på kant med rådande uppfattningar ty det gängse förnuftet är schizofrent på den punkten. Å ena sidan erkänns det, åtminstone i högtidliga sammanhang, till exempel på 50-årskalas, att livets skola kanske kan ge kvalitetshöjande erfarenheter. Då kan det erkännas att alla de misslyckanden en femtioåring genomlidit troligen har gett vederbörande en del nyttiga läxor. Var och en av oss går genom livet med mer eller mindre öppna ögon och öron, noterar, funderar och drar slutsatser. Livet är ju faktiskt ett universitet som står öppet för alla. Man behöver inte ens fuska på högskoleprovet för att komma in. Det är nästan omöjligt att inte lära sig en massa. Framför allt är det omöjligt att inte ta sin slutexamen.

Å andra sidan uppför sig inte samhället som om det hade minsta förståelse för den sortens insikter. När Dagens Nyheters väljer att framhålla ett barn som intellektuell och moralisk ledare för en påstått existenskritisk världsaktion (i syfte att rädda klimatet; jag skrev om det här) så känner jag mig förflyttad till Den stora proletära kulturrevolutionens Kina, där trosvissa barn- och ungdomsarméer förnedrade och misshandlade vuxna, framför allt vuxna som hade framstående kunskaper, och förödde nationen. Vansinnet hade brutit ut. Barn är ofta förtjusande, men de är enligt definitionen ovan efterblivna i förhållande till vuxna. Det är endast i totalt förvirrade skeden av den mänskliga historien som barn hyllas som ledare.

Men det är inte bara efterblivna människor som vår tid sätter högt, utan även efterblivna kulturer, sådana som tidigare kallades underutvecklade. Kulturer som åstadkommer så mycket våld och elände åt sina medlemmar att medlemmarna inget hellre vill än fly därifrån jämställs med kulturer som, liksom exempelvis den svenska, ansträngt sig genom seklerna för att skapa drägliga förhållanden för sina folk. Till sådana efterblivna kulturer ger Sverige statsbidrag när de etablerat sig i Sverige i syfte att de ska kunna behålla och kanske ytterligare fördjupa sin brist på utveckling.

Men dessa samtidens märkvärdiga eskapader är inte äkta vansinne, ty det finns metod i dårskapen. Jag tror att Mao Zedong mobiliserade barnen för att bekämpa sina fiender, de kunniga och erfarna kineser som inte trodde på Den store rorsmannens visioner och som, skulle det visa sig, naturligtvis fick rätt även om de vid upprättelsen sedan länge hade krossats av de trosvissa.

På samma vis tror jag att PK-isterna på Dagens Nyheters ledarredaktion är rädda för oss eftertänksamma och sunt förnuftiga medelklassare och därför skickar fram stöttrupper i form av femtonåringar för att förvirra oss. Det påstås att femtonåringar över hela världen ska skolstrejka för att sätta kraft bakom sina ord. Vuxna ska läxas upp av barnen. Vi får se om strategin funkar. Man ska inte vara för säker. Den fungerade, på sitt perversa sätt, i Kina.

56 reaktioner på ”Vår hyllning till efterblivenheten

   • Klok man från Xinjiang, handlare i mattor vävda av särkmans hand, soppa mot bölder lagar med många ingredienser ibland, soppa sörplas av danske man, tungan bränner som fan, röda frukter i soppans varma vand, att föredra, kallbrand skriver:

    På deras handlingar skall vi känna dem, också här förenas vänster och pk-isterna med deras favoritinvandrargrupp, man använder barn för since egna syften, barnen är mindre värda än deras egen ideologi.

    Gillad av 2 personer

 1. A skriver:

  Jag håller med dig P.E, men detta är vägen mot att det ska vändas i sin motsats. De uttömmer varje uns av makt som är möjligt att producera ur källan svaghet. När detta är klart så kommer det att vända, men troligen inte till nåt långsiktigt bra.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 2. Eva Danielsson skriver:

  Vi får hoppas att det är rädsla för förnuft och de förnuftigas motstånd mot pk-ismen och dess överideologi globalism, som föranleder detta hyllande av en femtonårings ord om klimatet.
  Annars måste man misstänka att de inom makteliten själva är gravt efterblivna och skulle behöva kloka förmyndare som hejdar dem från att göra förödande bedömningar. Vänta nu, det är väl precis vad som behövs.
  Många inom pk-väldet är nog faktiskt undermåligt intellektuellt utrustade, men framför allt är de maktberusade och har skaffat sig positioner som är svåra för folket, som utsätts för deras politik, att ta ner dem ifrån. Decennier av infiltrering av samhällsinstitutionerna inkl media plus politisk konsensus från vänster till höger om globalisering både inåt och utåt, gör att allmänna val bara har blivit ett irriterande gupp på vägen för politikerväldet.
  Nu måste de låtsas tänka under jullovet. Med utdragen hantering kan man kanske få röstande skattebetalarna att tro att man tar sakpolitiken som handlar om deras väl och ve, på allvar. Fast Annies förtrupp i form av Johanna Jönsson har i och för sig redan nu gått ut med att det vore naturligt att regera med S. Så det är nog snarare vi skattebetalare som får jullovet på oss att vänja oss vid vad Annie har bestämt.

  Massmigration från dysfunktionella kulturer, klimathets kring ett hot som inte existerar och genusteoretiska attacker mot icke efterblivnas verklighetsuppfattning är redskap för det överordnade globaliseringsmålet. Som ger dem med makt och pengar mer makt och pengar.
  Och ödelägger land efter land i västvärlden kulturellt och ekonomiskt. Sverige är först ut.

  Gillad av 19 personer

  • Klok man från Xinjiang, handlare i mattor vävda av särkmans hand, soppa mot bölder lagar med många ingredienser ibland, soppa sörplas av danske man, tungan bränner som fan, röda frukter i soppans varma vand, att föredra, kallbrand skriver:

   Idag kunde man läsa att någon kvinnlig journalist ser ett nytt hot från ensamma män, dessa som vänder sig mot genus och feminism, nör blir de våldsamma?! Kan du inte skriva till henne? För mig bekräftar det min tes att just försvar är en svag punkt hos kvinnor i allmänhet, man förmår inte rangordna hot på rimligt vis.

   Gillad av 2 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Ja, det var ju himla elakt mot den där B-sångaren som är flickebarnets mamma på ett elegant sätt. Det är en fröjd att se Overton-fönstret skjutas och knuffas i dessa dagar. Journalistsekten har till och med börjat skjuta på sina egna.

  Men jag tycker likväl att det mest skandalösa med att man lyfter fram det här flickebarnet men den enligt tyska myndigheter nazi-anstrukna frisyren och det nazi-anstrukna beteendet, allt för underdånigt föräldrarna, är att en snabbt växande skara flickor i hennes ålder därmed förtigs: Ebba som fyrdelades av en muselmansk lastbilsterrorist på Drottninggatan, alla flickor som har begått självmord efter att först ha utsatts muselmansk gängvåldtäkt och sedan lämnats utan skydd, utan sympati, utan insatser mot gärningsmännnen från statens sida. Alla andra flickor och pojkar som har utsatts för muselmansk våldtäkt och misshandel. Alla vanliga svenska skolbarn som mobbas i skolorna av muselmaner. Alla vanliga svenska skolbarn som förmenas meningsfull utbildning i skolorna på grund av att okända muselmanska personer i okänd ålder föredrages av statsmakterna som mål för deras omsorger.

  Gillad av 22 personer

  • Klok man från Xinjiang, handlare i mattor vävda av särkmans hand, soppa mot bölder lagar med många ingredienser ibland, soppa sörplas av danske man, tungan bränner som fan, röda frukter i soppans varma vand, att föredra, kallbrand skriver:

   Glöm inte de två som blev halshuggna i Marocko. Westerholms artikel om detta idag visar väl varför pk-ister inte kommer att vara en del av lösningen, Trumps slutsats är den riktiga och innehåller all analys och alla detaljer man behöver för att ta beslut, ”shithole countries”. Den enda säkra vägen fram är att inget ha med dessa folk och länder att göra, det är omöjligt för mig att förstå att man kan resa till dessa länder frivilligt.

   Gillad av 9 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Jag förstår verkligen inte hur dessa två blonda nordiska töser tänkte när de åker till ett land där Islam bestämmer. Sen tar de sig ut i obygden och tältar. Jag kommer osökt att tänka på ”dum blondin”. Här gick det riktigt illa för dem. Androm till varnagel kan man hoppas.

    Gillad av 3 personer

   • Linden skriver:

    I svensk media skrivs inte mycket om de skandinaviska kvinnliga studenterna som bestialiskt mördats i islams namn. Halshuggningen utelämnas, istället beskrivs det som ”knivskador”.  I utländsk media skrivs desto mer.

    Som väntat inte ett ljud i kvällens Aktuellt om det bestialiska mordet på två Skandinaviska tjejer i Marocko av ett gäng IS-odjur. Ingår uppenbart inte i statstelevisionens agenda att rapportera. Svenskarna skulle ju kunna bli negativa till islamister.

    En person skriver:
    ”På webbsidan och i twitterflödet hos ‪@svtnyheter‬ är nyhetsartiklarna valda med tydlig slagsida. Man får leta länge efter artikeln om de skandinaviska tjejerna. Den danska kvinnan fick ju huvudet avskuret medan hon ännu levde! Och SVT talar om knivskador”

    Män med samma syn och värderingar som tillhör samma teroristorganisation och har utfört liknande eller värre saker finns i vårt land. Det är sådana som svenska socialarbetare ”ska söka upp” och visa en väg tillbaka i samhället. De ska få körkort, lägenheter och fortsatt generösa bidrag.

    Vi minns Ygeman som med emfas bedyrade att IS krigarna skulle ställas inför domstol vid återkomsten till Sverige, när Åkesson, med rätta, ville landsförvisa dem.

    Sjuklöverns relation till islam är sjuk.

    Gillad av 7 personer

 4. svenne skriver:

  ”Men när blir man färdigutvecklad? Det är kanske när man är arton år och får ta körkort och rösta. Eller uppnår människan den fulla mognaden först när hon vid tjugo får handla på Systemet?”

  Man utvecklas väl under hela livet – om man har förståndsgåvorna i behåll – genom att det hela tiden dyker upp situationer, frågor och problem i vardagen som man måste att ta ställning till. Detta i kombination med en någorlunda utvecklad allmänbildning skapar ju en erfarenhetsbank som är omöjlig för en tonåring att ha tillgång till.

  Det är enklare att ta ställning till t.ex. olika samhällsproblem om man är ung och inte har denna erfarenhetsbank i bagaget därför att man då har ett mindre antal parametrar att ta hänsyn till i samband med ett ställningstagande. Många gånger gör ju en större livserfarenhet att det blir mycket vägande för och emot innehållet i någon viktig företeelse som man måste ta ställning till.

  Detta kan ju ibland tolkas som veligt eller förvirrat i en tonårings ögon som inte ser de problem – direkta och/eller indirekta – som måste belysas för att ett någorlunda vettigt beslut skall kunna fattas. Det är enkelt att fatta snabba beslut om vad som helst om man inte känner de olika faktorer som kan påverka slutresultatet.

  Gillad av 3 personer

 5. Jan Andersson skriver:

  En gång kände jag en radioamatör. Det var en person som med hjälp av kortvågsutrustning och speciella antenner på taket kunde kommunicera med andra radioamatörer i fjärran länder och utbyta undergroundnyheter snabbt och effektivt med morsealfabetet som bas.

  De blev ofta mycket skickliga och hade långa listor med anropssignaler till kamrater ute i världen och vilka svenska klockslag de brukade vara aktiva. Min vän visste till exempel före de flesta andra i Sverige när den första månlandningen hade skett, bara sekunder efteråt.

  Jag var inbjuden ett par gånger för att se hur det hela fungerade, och när han oupphörligt skruvade på radions inställningsrattar hördes ofta över allt annat en stark sändare med en kvinnlig röst som enträget och oupphörligt uppmanade alla i världen att skaffa sig upplysningar om den nya Folkrepubliken Kina under Maoeran.

  Av ren nyfikenhet skickade vi in en varsin ”request” för att se om något hände överhuvudtaget. Det gjorde det. Efter tre månader fick jag hämta ett stort tungt paket på posten, och som varit öppnat otaliga gånger på sin väg från Kina, invirat i flera lager av trasigt brunt omslagspapper, snören och tejp och ett dussin etiketter från olika tull- och postkontor och förmodligen svenska Säpo. Postexpeditören granskade mig uppifrån och ner flera gånger och muttrade något för sig själv.

  Paketet innehöll bara en bunt gamla propagandatidningar på engelska ofta med en bild av en ung Mao med gloria över huvudet på omslaget, ett nothäfte till Pekingoperan samt ett exemplar av Maos lilla röda med tåligt plastomslag, som jag givetvis har sparat som minne av denna eskapad i etern.

  Den är oläslig eftersom inget mänskligt verkade vara Mao främmande bara han fick säga det själv.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   JAN ANDERSSON – Du gick som man säger, ”över ån efter vatten”
   De här maoisterna var mycket aktiva även här i Sverige, och den lilla röda boken kunde man köpa i varje välsorterad revolutionär boklåda.

   Jag hade flera släktingar som var involverade i att sprida ”Mao Tse-tungs tänkande” i landet för att lyckliggöra oss andra. Kanske man ännu kan hitta ”Sången om rorsmannen” någonstans på internet.

   Gilla

 6. Ansiktet på planeten Mars skriver:

  För några år sedan såg man ett mänskligt ansikte bland bergen på planeten Mars. Men när ljuset föll ifrån ett annat håll, försvann illusionen. En ny infallsvinkel – och enögdheten var borta. PK-ismen är som ett ansikte på planeten Mars. Det är många som dyrkar enögdheten. Gör allt för att få behålla den. Hela Patriks text handlar om att belysa ifrån ett annat håll – för att få illusionen att släppa. Ständigt detta PK-mönster. Ett fast ansikte av politisk korrekthet uppstår, i en visst belysning. Som sedan sprids i media. Där andra tänkare tvingas uppbåda stor energi för att avslöja denna illusion. För att påvisa att ”Kejsaren är ju naken”. De agendasättande kommer hela tiden med nya tokigheter. De ”icke politisk korrekta” hamnar lätt i försvarsposition. Ständigt återuppstår samma ansikte på planeten Mars. Alltid i samma belysning. Intill tjatighetens gräns. Och alltid är det de ” icke politisk korrekta” som måste påtala sanningen. Kämpa som artonåringar mot alla femåringar. Kämpa för det mer mogna förståndet. Aldrig uppstår motsatsen. Att PK-folket uppvisar någon högre grad av mogenhet. Genom att klokt belysa sin egen sak eller argumentation. Aldrig sätter de det egna perspektivet under skepparns. Med en mer mångfasetterad belysning. Alltid samma stela ansikte. Som uppsår – om och om igen. I samma belysning. För de politiskt korrekta förutsätter att de hittat rätt perspektiv. Det är alltid de människor som tänker utanför boxen som tvingas påminna jordelivet större komplexitet. Men som då möter lätthetens högdragna ansikte, när de tvärt avfärdas som populistiska. Eller betecknas som någon typ av negativ extrem. Så de politiskt korrekta slipper se verkligheten som den är. Och därmed i lugn och ro kan fortsätta stirra in i ansiktet på planeten Mars.

  Gillad av 2 personer

  • Klok man från Xinjiang, handlare i mattor vävda av särkmans hand, soppa mot bölder lagar med många ingredienser ibland, soppa sörplas av danske man, tungan bränner som fan, röda frukter i soppans varma vand, att föredra, kallbrand skriver:

   Precis, och de vill ha det så här, så man måste sluta slösa sin tid. Man kan ju tänka över om ett längre samtal med Reinfeldt eller Fridolin eller Mona Sahlin skulle medföra att man själv hade ändrat sig och börjat sjunga massinvandringens lov? Men det omvända är också sant. Det är inte samtal med motståndaren som styr utvecklingen, istället måste man acceptera att det just är en motståndare och börja sin analys därifrån.

   Gillad av 2 personer

  • Anders skriver:

   Ett litet påpekande: Talesättet (från bibeln) är att ”inte sätta sitt ljus under ena skäppo”, dvs inte dölja (under skäppan) det goda man gjort. Det har inget med skeppare att göra.

   Gilla

 7. Hosianna skriver:

  Bravo, bravissimo, innerligt vördnadsvärde nestor Patrik!

  Den som är efterbliven – av ringa ålder och/eller bristande begåvning – kan inte förväntas förstå hur beklämmande lite den faktiskt kan. Synd och skam att PK-ismen särskilt gynnar sådana sorgligt inkompetenta individer och skändligen bereder dem politiskt motiverad plats i vad som självklart borde ha varit demokratins högborg; Sveriges riksdag och regering. Låt oss ändra på det genom att rösta rätt och därigenom premiera kunskap och sunt förnuft:

  Patrik Engellau, inrikesminister i Jimmie Åkessons regering!

  Gillad av 5 personer

 8. styggestig skriver:

  DN har gått från att vara en tidning med erfarna skribenter (Tingsten, Lagercrantz, Nycander, Zaremba) och politisk tyngd för den bildade medelklassen till att bli en propagandistisk blaska med lättviktiga och politiskt korrekta skribenter av föga intresse för någon och med ständigt fallande upplaga. Ett veritabelt sorgebarn! Hur länge står ägaren Bonnierfamiljen ut?

  Gillad av 2 personer

 9. Hovs_klipphällar skriver:

  Intressant att Patrik nämner ”den stora proletära kulturrevolutionen” i Maos Kina på 1960-talet. Denna hyllades följdriktigt av den dåvarande extremvänstern här i Sverige, då den var helt i deras smak.

  Samma personer som hyllat Maos kulturrevolution kom några år senare att etablera sig på strategiska poster i det svenska kulturlivet. Där fortsatte de driva sina Mao-inspirerade agendor, och de var inte dummare än att de även såg till att hjärntvätta sina yngre efterföljare i samma tankefigurer.

  Som resultat av allt detta har Sveriges kulturliv länge varit ett råttbo av vänstextrema idéer, och att en femtonåring utnämns till klimat-guru är vad man kan vänta.

  Gillad av 5 personer

 10. ... skriver:

  Gretas okunniga förehavanden är naturligtvis även tecken på arrogans och högmod, vilket är en dödssynder. Finns tillika som ingrediens i Jordan Petersons standardrecept för helevetet (på jorden): Arrogance, deceit och resentment.

  Gillad av 4 personer

 11. Eva Danielsson skriver:

  När blir man färdigutvecklad?
  Bildning och livserfarenhet är väl bra ingredienser för att bli färdigutvecklad. Förutsatt kapacitet att tillgodogöra sig kunskap. Men förutom den intellektuell förmågan måste ju också social mognad finnas för att man ska kunna fatta bra beslut för sig själv och för andra. Att ha personlig integritet plus att samtidigt vara i gemenskap och samarbete med andra.
  Det känns förtroendeingivande om någon som får makt i någon form i samhället verkar vara färdigutvecklad, i a f good enough, dels med genomtänkta idéer och yrkesmässiga erfarenheter, men också som framför allt verkar vara en mogen vuxen och lever med nära relationer. Då finns hopp om att personen är en människa med förmåga att ta ansvar. Och som är någon som vet hur det vanliga livet fungerar.
  Det är en märklig situation att vi just nu samtidigt har många nationella ledare och politiker i Europa som inte har egna barn. Det är ju trots allt nästa fas i ens vuxenutveckling som påbörjas när man får barn. Föräldraansvaret utmanar många av ens föreställningar om sig själv och allt annat.
  Är det okänsliga trampandet på folks behov av förankring t ex i form av nationalism, uttryck för sådana luckor i den sociala utvecklingen hos dessa maktens företrädare?

  Gillad av 4 personer

  • olle reimers skriver:

   Svaret på din inledande fråga -om du frågar mig alltså! – är att man inte är färdigutvecklad förrän man vågar se sanningen i vitögat och agera utifrån denna vetskap.

   Eftersom färdigutvecklade männsikor är det största hotet mot makthavare som har ambitioner utöver de som han legitimt besitter, så blir dessa också fokus för vederbörandes illegitima maktutövning, De står i vägen; helt enkelt!

   I mer kollektiva termer kallas dessa färdigutvecklade människor medelklass och ska i den egenskapen elimineras för att bereda vägen för mer fogliga, icke färdigutvecklade, som sedan ska hållas på den nivån.

   Gillad av 1 person

 12. Göran Holmström skriver:

  Osho. Som jag har läst en hel del av. Hävdar att det finns tre typer av dårar.
  Den första är den oskyldiga som inte vet ett skvatt utan bara är, den förstör skola och samhälle.
  Den andra är den kloka som vet precis allt och kan allt, den är den farligaste, då den vill förändra allt Den tredje är den upplysta dåren, som insett att allt är bara spel, och det enda viktiga är att
  inte skada andra och njuta av livet.
  Gillar det tänket, mycket.

  Gillad av 1 person

 13. Inkog Nito skriver:

  Jag är fast övertygad om att svensk/skandinavisk kultur är en av de mest framstående i världen och sannolikt en av de mer framgångsrika genom mänsklighetens historia. Vi har lyckats hålla fred i mer än 200 år, vi inrättade folkskolan så tidigt som 1842 efter att formell utbildning på grundnivå för vissa elever hade förekommit i olika former ända sedan 1200-talet, vårt första universitet grundades 1477, vårt folkbokföringssystem är ett av de äldsta och bästa i världen, vår befolkning befriades mycket tidigt från slaveriet, Sverige var mycket tidigt framstående inom gruvdrift och järnframställning, vi erövrade tidigt den politiska demokratin utan att ta omvägen via katastrofala revolutioner, våra uppfinnare, entreprenörer och hårt arbetande befolkning satte sig inte på gatorna för att tigga utan lyfte på 100 år vårt fattiga land till att vid 1970-talets början vara ett av de rikaste i världen.

  Sverige har producerat stora författare, musiker och bildkonstnärer, även om vårt perifera geografiska läge medförde en viss eftersläpning i kulturella impulser utifrån. Men just därför är det fantastiskt att vi åstadkommit det vi gjort. Att svenska politiker, ivrigt påhejade av mainstreamjournalister, hävdar att svensk kultur inte finns, och att om den ändå skulle finnas i rudimentär form, så är den enbart töntig (Sahlin) eller barbarisk (Reinfeldt), är anmärkningsvärt, men enligt mig ändå inte det värsta. Det vittnar bara om på vilken intellektuell nivå våra nuvarande politiska ledare rör sig, och om detta påminns vi för övrigt dagligen via radio och TV. För mig är det långt mer beklagligt att historiemedvetandet och samhällskunskapen i Sverige är så utomordentligt usla att en stor del av svenska folket verkar tro att detta är sant. En logisk motfråga till detta resonemang är varför så många människor söker sig till Sverige, denna nordliga avgrund, där kulturen är så vidrig och kanske inte ens finns?

  Det eviga mantrat att det över huvud taget inte finns något som är svenskt (Åhléns senast; inga julklappsköp där inte!) leder förstås till den tolkning som våra mest upphöjda kommunikatörer gör, nämligen att ”utan en utomordentligt stor invandring kommer den västerländska kulturen att gå under!” Jaha, hur har det då gått för Sverige, nu när vår kultur har berikats så mycket?

  Tolka mig rätt; jag tycker att det vore fantastiskt om Sverige skulle kunna föda, utbilda och ordna boende och arbete till alla fattiga i hela världen. Men mitt förnuft säger att 4-5 miljoner arbetande svenskar inte kan täcka behoven för hundratals miljoner fattiga. Redan nu, när vi är långt ifrån att ha slutfört denna frälsargärning, är det tydligt att Sverige har levt betydligt över sina tillgångar. Kostnader som vi idag vet kommer att kvarstå under decennier framöver (J. Ruist). Trots slöseriet har svenska staten under lång tid kraftigt underinvesterat i många verkligt viktiga samhällssektorer (rättsväsendet, gränsskyddet, tullen, infrastrukturen, det militära försvaret, civilförsvaret osv).

  Många indikatorer pekar idag mot att Sverige snart står inför stora ekonomiska problem;
  19 av 21 landsting är konkursmässiga (vore de vanliga företag) och antalet kommuner som uppnår ekonomisk skräpstatus är ständigt ökande. Till allt detta kommer svenska folkets rekordstora personliga skuldsättning, vår låga tillväxt per capita (trots högkonjunktur lägst inom EU-området), ett stort antal fattigpensionärer, skenande kriminalitet, dysfunktionell bostadsmarknad osv. Att hantera allt detta under en vikande konjunktur i ett land som redan är ett av de högst beskattade förefaller som ett mardrömsscenario. Skadorna tycks för mig irreversibla för överskådlig tid framåt. Får jag gissa är Sverige i det närmaste bankrutt inom 5-10 år, men jag hoppas jag har fel. Finns det reservkrafter kvar i vår kultur, eller är vårt intellektuella och moraliska kapital helt förött?

  Gillad av 12 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Just min bild av läget. – Den prestige landets egentliga elit vunnit åt land och folk, används nu av mindre framstående som infiltrerat och försöker inbilla resten av världen att Sveriges politik är lika avancerad och efterföljansvärd.

   Gillad av 2 personer

 14. karl oskar skriver:

  Barnet Greta fyller samma funktion som de barn starkt religiösa grupperingar sätter ljus på och lyfter fram som det ultimata beviset på sanningen i deras tro.

  Befäster PK-lärans status som starkt religiös tro.
  Om någon tvivlade på det.

  Gillad av 1 person

 15. A skriver:

  Någon som lyssnat på ”unabombaren” Ted Kasynski.s manifest på motpol? Gör det.. Del 1. är en analys av vänstermänniskan, den i särklass mest klarsynta jag stött på. Mycket användbar om man tänker i banor av motmedel. För vi måste börja koppla in hjärnorna på allvar nu!

  Mvh A

  Gilla

  • Klok man från Xinjiang, handlare i mattor vävda av särkmans hand, soppa mot bölder lagar med många ingredienser ibland, soppa sörplas av danske man, tungan bränner som fan, röda frukter i soppans varma vand, att föredra, kallbrand skriver:

   Nej tack, jag fann mig hålla med honom om för mycket, till och med hans stuga var cool.

   Gilla

   • A skriver:

    Ähh så farligt är det inte Särkman, jag har redan tidigare insett dessa problem. Men klarheten om vänsterpsykologin ensam är förbluffande, för att inte säga makalös. Tyvärr blir nog slutsatsen att det inte finns så mycket att resonera om. Jag känner igen mycket på det personliga planet, och den enda vägen där har varit att agera stenhårt och att manövrera sig till ett mycket stabilt oberoende. Inte ge efter en tum under några omständigheter. Jag misstänker att det är den enda vägen oavsett plan.

    Mvh A

    Gillad av 1 person

 16. Sixten Johansson skriver:

  Vi ser ju hur härskarskiktet, från vänster till höger, har avskilt sig från folket och uppgiften att leda landet. De skamlösaste efterblivna har gett sig furstligt betald semester. Medialakejerna svassar och niger i hopen kring kejserligt nakna r-var och hängbukar. Lika naken är akademikerkåren, för vad är deras bokliga meriter värda om de inte kan avläsa samtidens bokuppslag, än mindre säga något om baksidorna och kommande sidor? Vad är tvåbentheten värd, om ryggen är så mjuk att Sveriges förmenta elit bara kryper på alla fyra och slickar fiiina rasjyckars och morrande byrackors bakar?

  Politikerna och mediafolket är förvisso inte de enda luspudlarna. Min dröm vore att få plocka ut ettusen professorer i pedagogik, sociologi, mediakunskap, statsvetenskap och liknande, ställa upp dem på led inför TV-kamerorna, symboliskt slita av deras gradbeteckningar och löner, och tvinga dem att assistera i grundskolan för att försöka återvinna sin förskingrade mänskliga värdighet.

  Kunskap och Klokhet kan kopplas till åldern, men även till samhällets nivå. Om vi tänker oss ett KK-index av IQ-typ är det som om barnet startar på en hög potentiell nivå, säg 150. Om deras föräldrar och jämnåriga ligger på 70 tvingas de gradvis sänka sig mot den nivån. Det svenska samhällskittet har hållit medel-KK på nivån 100, men nu när det faller sönder sjunker genomsnittet ner mot 70. Mot bakgrund av detta snabba ras och bristen på vuxet ledarskap kan många unga framstå som ovanligt kloka och ledningskapabla.

  Gillad av 3 personer

 17. Mats R skriver:

  Det där med ålder… På 90-talet hade jag en chef som en vacker dag satte upp en skylt som förkunnade att man på hennes avdelning minsann inte anställde personer som var 45 år eller äldre. Jag frågade då vad som var orsaken till detta, och fick svaret att personer som var 45 år eller äldre inte kunde lära sig något nytt. Då jag frågade om källa, så hänvisades det till en amerikansk undersökning, som hade publicerats i svenska tidningar (enkannerligen på SvD:s Idagsida). Jag påpekade då, å det stillsammaste, att hon, liksom jag, uppnått denna tydligen magiska åldersgräns med viss råge (hon mest), Svaret kom omgående: ”Ja men, det är ju skillnad, jag är ju CHEF”. Hon insåg omgående den logiska slutsatsen av detta uttalande och samtalet avslutades med en förklaring om att hon måste gå på möte, men att det hade varit trevligt att talas vid. Under försök att inte spricka av skratt instämde jag i att det hade varit ett trevligt samtal och tillönskade ett trevligt möte. Skylten i fråga plockades ned något senare samma dag.

  Gillad av 1 person

 18. ... skriver:

  Jag tror problemet med att efterblivenheten hyllas är svenskarnas feghet. Fegheten kommar av en sedan generationer alltför snäll tillvaro där lite huggtänder att bita ifrån med aldrig behövdes.

  När nu efterblivna kulturer med våldstendenser översvämmar landet vet inte svenskarna vad de ska göra – för att konfontrera de destruktiva beteendena och kalla dem för vad de egentligen är – fullständigt oacceptabla – det ingen som vågar. Ingen vågar bita ifrån och det är denna eftergivenhet som är problemet.

  Samma fenomen gäller Greta och andra ungdomar som ju numera styr alltmer i skolan genom elevbestämmande och där hemma (som David Eberhard skriver om i sin bok När barnen tog makten). Lärarna har som ett exempel inget att sätta emot. Vuxenvärden viker ned sig.

  Jag kan delvis förstå vuxenvärlden: Många har mentalt krävande jobb och är slutkörda när de kommer hem. De som jobbar har inga särskilda rättigheter utan kan bli av med jobbet när som helst i den internationella konkurrensen. Bidragstagarna behöver däremot inte oroa sig (åtminstone inte närmaste åren) utan kan gott luta sig tillbaka och låta den sönderstressade arbetskåren serva dem på alla sätt.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.