Flagellanter

Patrik Engellau

I den här texten flätas min ovilja mot två manifestationer av det PK-istiska tänkandet ihop, nämligen klimatalarmismen och de förödande pedagogiska idéerna. Hoppas det inte förvirrar.

Sådana lagom bildade människor som jag – tillhöriga ”den bildade medelklassen” – kan ibland känna igen företeelser i nuet från skeenden i det förgångna som vi otillräckligt begriper. När jag till exempel läser Dagens Nyheter, som nyligen innehöll en bilaga där miljöoraklet Greta Thunberg, 15 år, ägnades tio sidors devot uppskattning för sitt ställföreträdande lidande för klimatkrisens offer – isbjörnar, träd i Amazonas, okända skalbaggar och ålar och sådant där – så väcktes en känsla av déjà vu. Jag erinrade mig flagellantismen. Hela klimatalarmismen får mig att tänka på flagellantrörelsen.

Det är sådana som jag som är de verkliga vinnarna i konceptet att man inte behöver lära sig så mycket i skolan eftersom all kunskap finns på internet. Jag har ofta vaga begrepp och oklara detaljkunskaper men jag har hört talas om saker och vet lite vagt vad de betyder och när de inträffat. På förfrågan från denna undermedvetna och osäkra kunskapsbank i min hjärna kan jag därför begära svar från herr Google om detaljer och teknikaliteter som jag aldrig besvärat mig med att lägga på minnet.

Om jag emellertid inte haft stränga lärare som förhörde mig på begreppet flagellant så hade jag idag varit hjälplös. Jag hade inte vetat vad jag skulle leta efter eller ens fattat att det fanns något att leta efter med anledning av att Greta Thunberg, 15 år, plötsligt blivit en miljölidandets hjältinna. Jag hade inte haft ens de vagaste associationer eftersom ett begrepp som flagellant i detta fall hade varit mig obekant.

Jag hade därmed inte fått nys om den märkvärdiga paneuropeiska rörelse som pågick under 1300-talet fram till dess att eländet förbjöds år 1417 vid kyrkokonciliet i Konstanz. Det handlade om att en särskild sorts ideologiskt uppskruvade aktivister, så kallade flagellanter eller självpiskare, drog runt bland förnäma europeiska städer för att på dessas mest framstående torg ge uppvisningar i självplågeri och späkningar. Med naken överkropp piskade de sin rygg med rejäla läderpiskor som ofta var försedda med järnbroddar för att det skulle kännas extra plågsamt när flagellant-aktivisten ville visa att han faktiskt tog på sig skulden för människans synder och genom den heroiska insatsen kanske skulle beveka Gud att inte fullgöra det välförtjänta straffet mot de syndiga människorna utan i stället bevilja dem nåd trots att de inte var värda någon lindring av plågorna.

Därmed har jag enligt egen uppfattning bevisat att de svenska skolmyndigheternas uppfattning om pedagogikens grunder är otillräckliga, ja, förödande för de stackars eleverna som, lata som de rimligen är, tillvaratar chanserna att slippa lära sig något som kan ge dem ledning i deras framtida sökande efter kunskap hos herr Google och andra allvetare. Utan en mängd sådana hållpunkter, som ordet flagellant, säkert fästade i hjärnan kan ingen orientera sig i tillvaron.

Jag tror att den moderna klimatångesten med dito rörelse är en modern uppenbarelse av den medeltida självpiskarrörelsen som nådde sådan framgång. Flagellanterna menade att den pågående digerdöden var Guds straff för människans synder. Många fruktade världens undergång. Självpiskandet var ägnat att beveka Gud så att han inte utplånade hela mänskligheten. Människan bestraffade sig själv för att Gud inte skulle behöva göra det.

Nästan allt stämmer med de tankar som eggar den klimatalarmistiska rörelsen. Utgångspunkten är att mänskligheten syndar. Vår tid syndar genom att köra bil, äta kött, slänga sopor och flyga flygmaskin. Vad det kokar ned till är att våra liv, nästan vår blotta existens, är en synd. Precis vari 1300-talsmänniskorna synder låg vet jag inte, men det var nog innerst inne livet självt redan då.

Nästa steg i resonemanget är att en högre makt då ingriper för att bestraffa människan, då med böldpest, idag med skogsbränder och tropiska stormar. Människan drivs av en sådan uppskruvad skuld för sina synder att hon föreställer sig jordens snara undergång. Hon till och med bejakar en sådan utveckling och tycker den är rättvis eftersom människan är ett sådant monster att hon, i vår tid, inte ens aktar för rov att bygga motorvägar just där rödlistade skalbaggar kan ha sina häckningsplatser.

Sensmoralen är att en möjlig höjning av jordens medeltemperatur med en grad sedan förindustriell tid kanske inte handlar om koldioxiden liksom digerdöden troligen inte var Guds straff. Människan får för sig saker som berusar henne med skuldkänslor och förmår henne att kräva uppoffringar. Hos Freud finns säkert något namn på denna mänskliga drift som antagligen ligger inplanterad i vår natur och som då och då genom historien vaknar till liv som dinosaurierna i Jurassic Park.

Det enda som inte verkar stämma i parallellen mellan den hundrafemtioåriga flagellantepoken och vår tid är att den tidens aktivister själva tog på sig lidandet genom att piska sig på ryggen medan vår tids botgörare reser med flygplan till internationella konferenser och menar att det är andra än de själva som ska ta smällarna.

82 reaktioner på ”Flagellanter

  • Lars skriver:

   Kanske det inte är dödsdrift, Thanatos, som Freud försökte se det som utan en påverkan av den kristna läran och myten att människan är syndig ända sedan utträdet ur Edens lustgård. En kulturell påverkan som söker sig nya utlopp att rädda moder jord.

   Gilla

  • mktafskum skriver:

   I Taxco i Mexiko är långfredagen flagellanternas favoritdag. Ett långt tåg av medeltidsmänniskor som piskar sig allt vad de kan med just dessa i Europa utdöda piskor.

   Gilla

 1. Lars skriver:

  Bergman kanske såg det, sökandet av skampålar för synden, vad är synden, västerlandets överflöd, offra på altaret och förlåt oss våra skuld till världens elände och fattigdom och sjukdomar. Miljöfrågan som skampåle.

  Gillad av 2 personer

   • drakmakerskan skriver:

    Det jag undrar är varför inte skola och sociala myndigheter tagit sig an Greta? Uppenbarligen är hon så GOD att skolplikten inte gäller henne! Och naturligtvis kan vi inte komma på tanken att kräva att en GOD kändisförälder som Malena Ernman ser till att uppfylla lagen och se till att hennes barn fullföljer skolplikten. …De är ju båda den politiskt korrekta medelklassens helgon och får icke röras! Om jag, okänd normalmamma, skulle låta mitt barn skolka från skolan skulle det inte dröja innan både skola och soc grep in! Hyckleriet med denna Greta gör mig illamående!

    Gillad av 5 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  Flagellanternas och andra masochisters njutning är väl den hemliga känslan av att vara lite bättre än andra. Kunna utstå lite mer, veta lite mer, göra något som inte lättingar förstår eller förmår. Det finns alltid en komponent av hemlig arrogant njutning i självspäkning.
  Så det är ju faktiskt lite ”friskare” hos nutida politiska aktivister att undvika själva späkningen för egen del och låta andra ta den och även betala för den.
  Ganska smart att låta intet ont anande västerländska medelklassare drabbas av både massinvandring som hotar trygghet, kultur och ekonomi och av klimathotshets som kräver inskränkningar i tanke och livsstil. Och låta samma medelklassare bekosta hela kalaset som aktivisterna samtidigt lever gott på.
  Makt över folk och makt över tillgångarna. Det handlar alltid om det vilka förklädnader aktivisterna än har. Ex humanistkortet om folk det är synd om eller undergångskortet om klimatförändringar eller genuskortet för att perforera grundläggande identitet hos människor. Osv.
  Undrar om det fabriceras ett nytt kort snart, en ny orsak till att kräva mer uppoffringar av västvärldens medborgare. Folk verkar ha tröttnat på islamisering och höga skatter, tänk gula västar, så det kanske behövs mer än hotet om global uppvärmning för att få folk osäkra, rädda och fattigare och lättstyrda.
  Vad ska man ta till, tro. Kanske inte ens plaster i naturen räcker som komplement.
  Något djävulskap är nog att vänta i alla fall. Energin hos makthungriga och våldsromantiker är mycket högre än hos vanliga medelklassare som bara vill leva sina liv utan att ligga någon till last.

  Gillad av 12 personer

  • Björn skriver:

   ”Njutningen är väl den hemliga känslan av att vara lite bättre än andra”! Säkert drivkraften för många, särskilt bland PK-folket och de religiösa som påstår sig ha nån slags kontakt men ”gud”!! PS. Jag älskar dina ”texter”, Eva D! Överlägset klarast av alla ”tänkares” här, OCH på ALLA andra ställen!

   Gillad av 5 personer

  • Margareta skriver:

   Som vanligt ett mycket klokt och insiktsfullt svar från Eva Danielsson. Tänk om man kunde nå fram till och se den allra innersta rötan i samhällskroppen som är orsak till detta flagellanteri i dess olika former. Kanske skulle utdrivningen av den rötan som behärskat människan i tusentals år vara porten till det förlorade paradiset. Den inneboende känslan är skuld och ”den som är satt i skuld är inte fri” – varken ekonomiskt eller mentalt.

   Gillad av 2 personer

 3. villervalle03v skriver:

  Bra liknelse, och kan sammankopplas med kyrkan och statens skrämsel taktik att hålla människorna under tukt och förmaning, och underkasta sig, annars väntade helvetets alla fasor efter bortgång. Staten då, ska läsas kungen, och hans tjänstemän. Kyrkan tillhanda höll med svavelosande predikningar om vad som hände om inte staten och kyrkans påbud följdes. Helvetet nu, är alla fasor som drabbar de boende på jorden om ett tiotal år om inte staten kan utverka och index reglera nya skatter, så att de initierade också får bra betalt för resor, och nya konferenser kan inledas i mänsklighetens bevarandes namn. Alla som motsätter detta får avfärdas som kättare, fast straffet för det sänkts lite, från medeltiden.

  Gillad av 2 personer

 4. Jari Norvanto skriver:

  Åsikter är högsta sanning. Vi får väl hoppas att vi lämnat den allvarliga, ansvarliga, katedrala, magistrala – patriarkala – tiden bakom oss. Usch, fy, sjas!

  Gillad av 1 person

 5. Aurora skriver:

  Ja, utbildningspolitiken kanske skulle ta till sig att man måste ha vissa grundläggande kunskaper för att veta vad man ska söka efter. F.ö är för mig detta moderna självspäkeri ett lyxfenomen för välfärdsliberaler när de flesta andra har fullt upp att ro ihop vardagen. Och de verkliga miljöbovarna är i de länder som skiter (just det) allra mest i miljöansvar.

  Gillad av 2 personer

 6. svenne skriver:

  ”När jag till exempel läser Dagens Nyheter, som nyligen innehöll en bilaga där miljöoraklet Greta Thunberg, 15 år, ägnades tio sidors devot uppskattning för sitt ställföreträdande lidande för klimatkrisens offer………”

  Den så kallade ”klimatkrisen” förklaras genom vårt påstådda svineri gällande bristande disciplin – och ”ansvarstagande” – för vårt sätt att leva i ett modernt samhälle där det produceras el, där motorfordon är ett måste, där stora mängder avfall är en logisk konsekvens av en hög konsumtion av allehanda produkter, där stora avstånd kräver flygresor etc. Dessa ”förklaringar” – och fördömanden – ligger helt inom åsiktkorridorens väggar, och ett rabiat mässande angående detta betraktas vara helt i sin ordning och dessutom berömvärt.

  Om man gör tankeexperimentet att en annan femtonåring offentligt skulle visa sitt ”ställföreträdande lidande” för de offer som har drabbats av nedskärningarna inom t.ex äldrevården och sjukvården så skulle detta troligtvis inte röna någon större uppmärksamhet.
  Inte heller ett ställföreträdande lidande för de brottsoffer som den ökande kriminaliteten har orsakat resulterar i någon kraftig reaktion från ”den goda sidan”. Detta därför att förklaringen till ovanstående missförhållanden handlar om en känslig, och tabubelagd, företeelse i samhället nämligen den ansvarslösa invandringspolitiken och en kritik av denna resulterar garanterat inte i en hjältestatus för denna femtonåring.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det finurligaste med det system våra styrande har skapat åt sig är att de verkligt viktiga och intressanta tonåriga flickebarn som bäst representerar dess svagheter och fallisemang inte kan åka runt och spy ut koldioxid på olika konferenser och propagandajippon.

   Ty de är döda.

   Fyrdelade av muslimska lastbilsförare eller självdödade efter muslimska våldtäkter. Ställda för sig själva utanför samhällets stöd och skydd.

   Gillad av 1 person

 7. Verdandi skriver:

  Vi tänker lika! Tycker att det just är flagellanter de är, Gretajesus et al.

  Jag har massor med intressanta spår kring detta. Ett är extremt extremt icke pk så det kanske inte kan luftas…handlar om hur olika folkgrupper tolkar/tolkar naturfenomen, dvs den kollektiva upplevelsen av orsakssamband. Är det mitt fel, gudarnas fel, andra människors fel etc. ‘västerländska’ kulturer tycks oftare hemfalla till den första förklaringsmodellen. Den är ju oftare evolutionärt framgångsrik föreställer jag mig, men ibland blir det otroligt fel, särskilt i tider med förvirring och stora påfrestningar.

  Sen har vi hela Gretajesus historien, ett helt kapitel där Uvell visar vilka som fört fram henne, och så har vi diagnosen hon har och de föräldrar som tillåter henne att utnyttjas så här.

  Gillad av 2 personer

 8. Östrahult skriver:

  Bra text. Det som skiljer den dåtid det handlar om från vår nutid är att allt går mycket snabbare. Dåtidens galenskap pågick i mer än 100 år enligt texten, jag har ingen egen kännedom om detta. I nutiden sprids galenskapen på några år tack vare kraftfull samverkan mellan media och politiker. Detta betyder att det också kommer att gå relativt fort innan galenskapen genomskådas, kanske 10 år.

  Gillad av 2 personer

 9. Håkan skriver:

  Jag gillade din artikel på flera sätt Patrik och inte minst det där med skalbaggars häckningsplatser…
  Visst finns det mycket av symboler och signaler i allt och det var som du med exemplet flagellanter påvisar inte bättre förr.
  Människor då som nu antingen väljer att göra sig till företrädare för något eller görs av andra till företrädare för något, och klimatet är sedan några årtionden ett sådant ”något”.
  Men jag noterade att det signaturen Eva Danielsson inleder med kan ses som en beskrivning av dig och andra på den här sidan som börjat ”späka” andra i stället för er själva.

  ”Flagellanternas och andra masochisters njutning är väl den hemliga känslan av att vara lite bättre än andra. Kunna utstå lite mer, veta lite mer, göra något som inte lättingar förstår eller förmår. Det finns alltid en komponent av hemlig arrogant njutning i självspäkning.
  Så det är ju faktiskt lite ”friskare” hos nutida politiska aktivister att undvika själva späkningen för egen del och låta andra ta den och även betala för den.”

  Visst känner ni er lite bättre än till exempel de som just nu fått tag i Greta Thunberg och använder sig av henne för egna syften? Och därför späker dem.

  De ska också späkas då de faktiskt missbrukar henne, men klimatet och dess variationer kan ändå vara ett problem i nutiden.

  Gillad av 1 person

  • Danske mand med ont i tand, nu också variga bölder fann, måttar spark kamelkulor ibland, två tår från baktrisk kamel möter ben i pann, ådrig näsa finner vila i taklamakans mjuka sand skriver:

   Vi är bättre. Gott och ont finns, rätt och fel finns, det är postmodernistisk korkad relativism som förvirrar dig. Allt är inte lika bra. Våldtäktsman och våldtäktsoffer är inte lika värda.

   Gillad av 7 personer

   • Håkan skriver:

    Som kommentar till Danske mand osv, jag medger att dina signaturer är förvirrande då de tyder på en relativism till din egen identitet då de ändras från ett inlägg till nästa, men jag har ingen förvirring i att skilja det som är postmodernistisk relativism och det som är relativt på riktigt.
    Till det senare hör till exempel frågan om vem som är den bättre av oss två. Bara så alltså, inte bättre i något specifikt avseende.
    Till det förra hör till exempel att samhället ska införa allt fler rutor att välja mellan på blanketter då man ska kryssa i sin könstillhörighet, tror vi är uppe i tvåsiffrigt redan.

    Gilla

   • Danske mand med ont i tand, nu också variga bölder fann, måttar spark kamelkulor ibland, två tår från baktrisk kamel möter ben i pann, ådrig näsa finner vila i taklamakans mjuka sand skriver:

    @håkan

    Alltid personligt alltid alltid, så trött jag är på svenskar, man saknar helt förmågan att diskutera, mycket få även på dessa sidor bemöter argument, jag blir alltid påhoppad personligt, eller åtminstone oftast. Svenskar är skit helt enkelt, eller inget, inte ens den värsta kultur i världen klarade man att identifiera. Dumskallar och idioter som avskaffar sig själva.

    Gillad av 4 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Måste erkänna att, denna spalt med alla kloka människor som utbyter tankar är bland det bästa jag stött på på väldigt länge. Nyfikenheten med allas texter och vilka liv man lever är en stor gåva. Sedan håller inte med i allt som alla skriver, eller allt alla tänker.
    Men vem är jag att säga vad som är sant. För mig så är min sanning viktig.
    För andra kanske den inte betyder något alls.
    Dock så finns det riktiga guldkorn bland dom som kommenterar.
    Och jag anser att du är en av dom, sedan så förstår jag inte allt. Men det lägger jag på min trasiga hjärna som fick en fyrhjuling på den för hårt.
    Godot var intressant.

    Gilla

  • Göran Holmström skriver:

   Håkan. Känner sig bättre, var det mycket länge sedan jag gjorde.
   Annorlunda är nog mer rätt. Även om jag inte tror på Bibeln så finns där ibland rätt kloka ord.
   Som bjälken i ögat och så vidare.
   Åter till tanken bättre, jag ser livet och mänskligt beteende ur den synvinkeln att alla har rätt till att få vara som dom vill, så länge man inte medvetet eller med dolda agendor skadar andra.
   Problemet med denna stadigt växande sekt, dessa rättrogna, är att dom innerst inne vill förbjuda eller
   oblygt utrota alla som,”Inte är med på tåget”.
   Personligen så accepterar jag dock lite motvilligt samhällets spelregler, Skatt, slå inte andra på käften, jävlas inte med dom svagare eller utsatta och så vidare.
   Detta är ett medvetet och ansvarsfullt val jag tagit, då min gränslösa personlighet vill något helt annat. Men som den stolta familjefader jag är så vördar jag regler och tankar om att alla förtjänar respekt och trygghet.
   Jag tänker ofta på Indianen som säger det finns två av mig, en som vill skövla allt och en som vill vörda allt. Jag väljer vem som jag ska lyssna på.

   Gillad av 1 person

 10. Danske mand med ont i tand, nu också variga bölder fann, måttar spark kamelkulor ibland, två tår från baktrisk kamel möter ben i pann, ådrig näsa finner vila i taklamakans mjuka sand skriver:

  Den väsentliga skillnaden är väl att på den tiden så kunde man möjligen använda hyckleri och lura sina medmänniskor, som Greta används till, men Gud såg allt. Så att låtsas flagellera sig själv förde ju till helvetet. Jag tror att man slutat tro på Gud har större betydelse än vi anar för hyckleriet kan då bli en integrerad del i en ny pk-religion, och det kan helt enkelt vara så att pk-ister är de som minst av allt klarar sig utan religion, jag tycker det mesta de gör tyder på det. Deförsöker skapa något att tro på men hoppar direkt till den spanska inkvisitionen:

  Gillad av 3 personer

 11. Danske mand med ont i tand, nu också variga bölder fann, måttar spark kamelkulor ibland, två tår från baktrisk kamel möter ben i pann, ådrig näsa finner vila i taklamakans mjuka sand skriver:

  För övrigt så tätnar mystiken för oss i Skåne om Projekt Ekerö, men inte så mycket i Stockholm, för det verkar som nästan alla varit inbjudna? Är det bara jag som är panelhöna?

  Gillad av 2 personer

  • Danske mand med ont i tand, nu också variga bölder fann, måttar spark kamelkulor ibland, två tår från baktrisk kamel möter ben i pann, ådrig näsa finner vila i taklamakans mjuka sand skriver:

   Och den där journalisten förstås.

   Gilla

   • Danske mand med ont i tand, nu också variga bölder fann, måttar spark kamelkulor ibland, två tår från baktrisk kamel möter ben i pann, ådrig näsa finner vila i taklamakans mjuka sand skriver:

    Grävande journalisten menade jag

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Den där journalisten som bjudits in av Johan Westerholm på Ledarsidorna har nog gått rejält vilse. Det tycker många som tidigare läst Ledarsidorna med stor behållning. Som stockholmare (nåja, nästan) så är inte heller jag inbjuden. Så mitt bidrag till herr Westerholm kapas nu bort.

   Gillad av 4 personer

 12. olle reimers skriver:

  Den enda gången jag varit i Singapore mötte jag en dag oväntat (för mig själv) ett stort följe av hinduiska självspäkare som drog fram på stadens gator. De hade stora tynder fästade i tungan och i skinnet på ryggen och på bröstet som de släpade på.

  Detta hände sig för Internet och jag brydde mig aldrig om att ta reda på ordentligt vilka de var. På hotellet sa man att det var hinduer men jag fick aldrig klart för mig om de var en sekt eller ett uttryck för den hinduiska läran i stort.

  Hur som helst; det var en rejäl självspäkning; fullt i klass med vår svenska Jeanne D´Arckopia.

  Gillad av 1 person

 13. olleholmqvist skriver:

  Vi äldre minns när HOTET var Sovjetunionen och blivande Nobelpristagaren kunde sjunga; ” It s a hard rain a.gonna fall..”. Men Sovjetunionen tog slut och USAs miltärer upptäckte att jorden hotades av stenbumlingar från rymden.Fast det kom inga så det hotet svann som vindil i öknen bort,
  Intressant är att felhavarna aldrig behövde förklara eller försvara sig.. Jag blev otrogen i klimatfrågan inför diagram uppvisande att under perioden 1945-80 blev det lite kallare på jorden samtidigt som koldioxidutsläppen ökade fem ggr Tänk om folk ville och kunde läsa diagram…

  Gillad av 4 personer

 14. Kristina von Heland skriver:

  Suveränt!
  Du går från klarhet till klarhet. Jag har jämfört med den norrländska kulten då de sålde sina hemman gick ner till älven och väntade på arken. Detta var bättre.
  Skalbaggen heter läderbagge och fridlysningar av bondeägd skog utan riktig ekonomisk ersättning sker i Sörmland. Baggböleri. Den fjällnära skogen högg staten ner, resten av skogen i Sverige är som en åker som skördas. Orsa finnmark-virke att smälta malm, sedan svedjebruk av invandrande Savolaxer kortfattat.
  Har aldrig varit så många isbjörnar som nu. En debattart i AB-var annars-där en prepper ska flytta till Sveg för att där kan man överleva och odla. Det ska bli varmare så då kan man odla soja eller? På myren?
  Det som stör mig mest är hur de inte ens kontaktat doktor Google innan de publicerar.
  En annan debattart är om att äta gris till jul, och några psykologer reder ut ångesten! Grisarna står i små boxar, fel, slakten, fel. De snackar halal tydligen, har inte googlat. En förkortning på en psykolog var ptp. Jag tänkte det var en ny variant av ptv eller pth då gossarna bär tajta jeans. Fel det var att man praktiserat praktisk psykologi. Min far sa alltid vilka är dårarna, de som är inlåsta eller de som ska vårda dem på andra sidan gallret. Man kan ju undra.

  Gillad av 4 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Min farfar var en av dem som på 30-talet väntade på silverarken eller kristallarken. Byar, släkter, familjer delades upp i troende och icke-troende, ungefär som i Sverige i dag, fast då var fållorna tydligare. Farmor trodde inte, så hon satte envist potatis med hjälp av de yngsta barnen. Farfar deltog i mötena med de tre äldsta pojkarna, min pappa var en av dem.

   Hälsningsordet var ”Babels Sköka till helvetet!” och det lät ju som en förskräcklig svordom för de icke-troende. Efter anmälningar hämtade landsfiskalen farfar och andra till förhör, men kom fram till att förståndet var gott och inga olagligheter hade begåtts.

   Men arken kom inte och en del av de troende började ägna sig åt ekivoka aktiviteter i syfte att pröva trons hållfasthet inför frestelser. Farfar var en kraftkarl och inte vet jag hur aktivt han deltog, men en dag kom han hem och sa att det fick vara nog för hans del, för nu hade det gått för långt. Ännu åtta decennier senare är allt detta ett känsligt och splittrande ämne i bygderna. Men själv undrar jag hur många av de PK-troende i Sverige i dag, som kommer att ha ryggrad nog att erkänna att de hade fel och vilja gottgöra vad de felat.

   Gillad av 4 personer

 15. God jul och gott nytt år skriver:

  Man kan lämpligen även googla på begreppet häxprocesser. Då hamnar man mitt i dagspolitiken och den mediala cirkusen. Där jakt på människor och ren förföljelse pågår. Och en demonisering av människor, som underlättar jakten är i full gång.
  En jakt på 1,1 miljoner svenskar. Och det sker utan blygsel. Bara för att valresultatet inte stämmer med de egna önskningarna. Som nu gett blodsmak i munnen. Hela riksdagen verkar vara paralyserad. Eller har löpt amok. De har blockerat sig själva. Man rapar och hickar – håll SD borta – till vilket pris som helst. Det är naturligtvis fel på vissa medborgare, när rädda människor inte lyder maktens män och kvinnor. Flagellanterna, är i det här fallet makten, men de piskar inte sig själva, utan stora delar av den egna befolkningen. Till upptuktelse, varnagel och demokratisk lydnad. De piskar rädda tanter och farbröder, ute i våra förorter, mindre städer och på landet, för att de röstat fel. Det är de politiskt ortodoxa som håller i piskorna. Piskar upp hatets stämningsläge. Genom att demonisera de ängsliga och rädda människorna. De är detta folk politikerna räds. De många pensionärerna. Som inte kan se och tänka själva. Det är dessa maktlösa individer som utmålas som det stora och överhängande hotet. Inte några återvändare. Nu pågår häxjakten, för fullt. Det kan ju bli nyval. Jakten är laglig, på dessa oliktänkande. Inte som en olaglig tjuvjakt på varg, nej denna jakt är sanktionerad, från högsta politiska ort. Bytet stavas ”den missledde Svensson”. Ett demokratiskt hot. Man jagar med den rätta värdegrunden i ryggen. Med rätt färg på västen. Och med stor moralisk resning. Det påstås ofta att moraliska föredömen behövs. Det är kanske denna uppvisningen vi åser? En drevjakt, ledd från taburetterna. Mest på äldre och sköra människor, som räds sin egen ålderdom, kanske fylld med språksvårigheter och skiftande värdegrunder, tätt invid sängkanten. Nu blåser makten energiskt i sina jakthorn, utan någon kritik från media. För de blåser med. Deltar i licensjakten, som efter nyår helt bekostas av skattemedel. En häxjakt, likt den som urartat förr, när bålen brann som värst i ett äldre Sverige. En ugnens och eldarnas politik. – dock med måttliga utsläpp av koldioxid.

  Gillad av 3 personer

 16. Bo Svensson skriver:

  Alarmism kan vara välgrundad och det finns mycket som måste ändras radikalt för att utvecklingen inte skall gå från illa till värre utan framlänges.

  Upprustning: Världens skarpaste hjärnor är engagerade i utveckling av allt effektivare metoder för destruktion varefter kunnandet läcker till antagonisterna.

  Befolkningstillväxten: Det finns ingen bot i sikte och det är inte de bästa som det blir fler av.

  Arternas utrotning: Tropikernas omistliga ekosystem är nu på väg att utraderas och det finns ingen trovärdig handlingsplan för att hejda förstörelsen.

  Sopor: Avfallsbergen växer och mängder hamnar i haven. – Ingen bot i sikte.

  Utfiskningen: Bestånden är nere på tio procent mot vad de var 1950.

  Giftspridning: Insekterna minskar starkt troligen p g a bekämpningsmedel som också hamnar i grundvattnet och skadar vår hormonbalans.

  Folkblandningspolitiken som drar ner alla relativt ordnade länderna till den globala normalnivån eller värre.

  Gillad av 3 personer

 17. Lasse Forss skriver:

  Jag har delat detta med följande kommentar:
  ”Härska genom att söndra” är en urgammal metod att skaffa sig, och behålla makt. Jakob Nordangård har disputerat på detta. Läs här. http://www.klimatupplysningen.se/author/jacob-nordangard/
  Så här efteråt är det lätt att konstatera att migrationspolitiken har varit ett medel att skapa kaos. För att inte tala om Global Compact som är den utstuderade fortsättningen vars uppgift är att avskaffa demokratin.
  Jag hade själv svårt för att inte ana konspiration bakom de här tankegångarna. Men i dag är läget helt annorlunda. Alla, jag säger alla inom klimatalarmismen ropar efter diktatur. Anders Wijkman, Johan Rockström, Pär Holmgren (om han skulle bli stadsminister så skulle han avskaffa valen det första han gjorde), FN-chefen, FN:s klimatchef, Schellnhuber som är rådgivare till Angela Merkel, ja hela EU. Listan kan göras hur lång som helst. Och jag har inte sett en enda tidningsartikel som försvarar demokratin. Att då tala om konspiration är att göra det lätt för de som suktar efter makten. Nu gäller kampen att försvara demokratin. Att inse det kan inte vara svårt. Är det någon diktaturstat som skapat välstånd? som tillåtit fria människor?

  Gillad av 4 personer

 18. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Klimathotslobbyn är så smart att de hela tiden flyttar fram domedagen för oss.
  Pö det viset kan de fortsätta rida undergångsvågen, dra till sig uppmärksamhet, göra karriär och dra in pengar.
  De borde således varna oss för dem själva.
  Om några decennier kan de sedan hävda att visst, de hade fel, men bättre att förbereda sig för katastrofen och hoppas man slipper den än att tas med överraskning.
  Hur det än går är de de stora vinnarna.
  Jag har en kompis som är Jehovas Vittne och när jag pressade honom med fakta som motbevisar att jorden är 5.000 år gammal och att Satan inte kommer att fängslas i tusen år (efter politiken blev det visst jobb på bank) så avslutade han triumferande med:
  -Sure, du kan ha rätt men om jag har fel så skadar det ingen och om jag har rätt, då är du rökt!
  Touche’.

  Gillad av 1 person

  • Danske mand med ont i tand, nu också variga bölder fann, måttar spark kamelkulor ibland, två tår från baktrisk kamel möter ben i pann, ådrig näsa finner vila i taklamakans mjuka sand skriver:

   Skadar ingen? De släpar runt sina barn för att indoktrinera än fler.

   Gilla

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Killen ser tillvaron utifrån sitt egocentriska perspektiv och egentligen får man nog utläsa hans påstående som att han menar att han själv inte ådrar sig makternas onda öga om de nu inte existerar.

    Gilla

 19. Anders skriver:

  Patrik Engellau skriver: ”Det enda som inte verkar stämma i parallellen mellan den hundrafemtioåriga flagellantepoken och vår tid är att den tidens aktivister själva tog på sig lidandet genom att piska sig på ryggen medan vår tids botgörare reser med flygplan till internationella konferenser och menar att det är andra än de själva som ska ta smällarna.”

  Jämförelsen med flagellantrörelsen och andra liknande uppmaningar till bot och bättring=försakelser/säckväv och aska, när ovälkomna händelser (jordbävningar, vulkanutbrott, pesten m.m.) fordom sades bero på, att människan hade syndat mot Gud – Gud är idag ersatt av Naturen – den jämförelsen stämmer i alla delar.

  Det finns alltid ett PRÄSTERSKAP som förkunnar, att församlingen har syndat – samtidigt som detta prästerskap inte själv anser sig tvingat till samma försakelser.

  Gillad av 1 person

 20. Danske mand med ont i tand, nu också variga bölder fann, måttar spark kamelkulor ibland, två tår från baktrisk kamel möter ben i pann, ådrig näsa finner vila i taklamakans mjuka sand skriver:

  Kände en stark lust att dela detta superba tal

  Offtopic

  Gillad av 3 personer

 21. Ivar Andersson skriver:

  Varför blev inte tagelskjorta årets julklapp? De klimathotstroende hade säkert köpt allt som fanns och skulle skryta om hur många de delat ut till andra så att ingen tagelskjorta blev kvar till dom själva.

  Gillad av 1 person

 22. Christer L skriver:

  Till en del handlar det här om den urgamla konsten att härda sig mot fysiska plågor. Jag kan i övrigt se en vag likhet någonstans, men poängen med jämförelsen med medeltiden är ju skillnaderna. Under digerdödens århundrade hade folk verkligen något att spåra ur inför, jag vill inte ens försöka förställa mig hur det kan ha varit, skräcken, ångesten, stanken, sorgen, uppgivenheten. Att dagens i och för sig skickliga propaganda och kalkylerade fanatism är något äckligt och falskt, den saken är dock helt klar. Och den bygger på försvagningar i det politikstyrda trendkänsliga samhället, på mänsklig svaghet, ömtålig rädsla, helt obefogad förvirring i vår upplysta tid. Det är för stor invandring som är problemet, inget annat.

  Gillad av 2 personer

  • pllay skriver:

   Se längre, vem initierade den för stora invandringen? du och jag? eller?
   Och vem skall då ansvara för denna invandring? du och jag? eller?
   Problemet är inte invandringen som sådan utan hur och varför den initierades.
   Så länge vi har ett etablissemang som håller dörrarna vidöppna är inte problemet invandringen, den är en naturlig följd av de öppna dörrarna, utan de öppna dörrarnas förkämpar, etablissemanget.
   Skyll inte på de människor som söker ett bättre liv att de söker sig till vårt land, skyll på dem som bjuder in dem och skänker dem de resurser vårt folk, under generationers hårt arbete, byggt upp.
   Dessa är de folk och landsförrädare vi skall ställa till ansvar för det som pågår.
   Våra makthavare är problemet.

   Gillad av 1 person

 23. Sixten Johansson skriver:

  Den som tror att människan är en nästan rent rationell varelse kan gå till artikeln ”List of mass hysteria cases” i engelska Wikipedia, där över 30 fall beskrivs. I svenska W finns artikeln ”Masshysteri”.

  Men även om masshysteri/-psykos fångar in delar av PK-ismen har dessa fenomen en påtagligt kroppslig karaktär. I vår tid handlar så mycket om idésidan och medvetandet att vi måste komplettera med fler psykologiska och sociologiska analysverktyg.

  Nedan finns länken till en lång, men lättläst, artikel om islam. Jag rekommenderar den varmt, för den ger en chockartad och djup förståelse och metoden kan tillämpas på alla ideologier, t ex kristendom och PK-ism. Läsaren kan lägga sina känslor kring islam och muslimer åt sidan och studera vad som gör idékomplexet i hjärnan så motståndskraftigt. Det är som att kliniskt undersöka ett farligt virus, som påverkar tänkandet och handlandet. Artikeln beskriver 28 nyckelkomponenter; vi DGS-läsare skulle kunna lägga till fler.

  Ett idékomplex liknar ett virus. Islamviruset utnyttjar sin bärare. Dess inprogrammerade mål är att kopiera sig tills det besitter Jorden, inte att göra bäraren frisk och stark. Om det tränger in i fler hjärnor eller försvagar konkurrerande virus är det framgångsrikt, även om bäraren spränger sig i luften.

  PK-virusens mål är inte kartlagda. En del tycks gå ut på att kopiera sig och hos bäraren utlösa rädsla, självspäkning, vilja till underkastelse.

  http://www.citizenwarrior.com/2009/05/terrifying-brilliance-of-islam.html

  Gillad av 2 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Det blir mycket att kartlägga, men preliminärt bör vi nog skilja mellan två olika PK-virus. Det ena har smittat maktelitens hjärnor, PK-padd, och det andra sprids i samhällsbärarklassen, PK-ox, där det orsakar ett förvirrat allmäntillstånd. Möjligen bör vi dessutom särskilja feminina och maskulina varianter. Å andra sidan har käringiseringen gått så långt hos den maskulina varianten att de i hög grad sammanfaller (uppenbarligen har åtminstone PK-padd-mask i praktiken bytt kön till PK-padd-fem).

   Varken parasitära PK-padd eller trälande PK-ox är egentliga flagellantvirus, utan bagarbarnsvirus. De överlever alltså så länge maskineriet fortsätter att baka bullar och sedan lever de ett tag till på deg. Deras inprogrammerade mål skiljer sig åt, för det arroganta och uppblåsta PK-padd-viruset siktar på att alltid flyta ovanpå och erövra världen. Det hyperaggressiva islamviruset, härdat och stelnat sedan 1300 år, har naturligtvis inget av PK-virusen någon möjlighet att besegra eller utkonkurrera. Lyckligtvis är underkastelse redan inprogrammerat i båda.

   Gilla

 24. Tina skriver:

  Att vi människor genom vår blotta mängd dagligen utrotar djur- och växtarter som utvecklats genom den fantastiska evolutionen i miljarder år verkar inte bekymra herrarna här. De kanske vill handpollinera sin mat om några år.
  Den nu levande auktoriteten på området, som har oroats länge, är David Attenborough. Vad han anser bör tas på allvar.

  Gillad av 2 personer

  • Danske mand med ont i tand, nu också variga bölder fann, måttar spark kamelkulor ibland, två tår från baktrisk kamel möter ben i pann, ådrig näsa finner vila i taklamakans mjuka sand skriver:

   Vad är ditt förslag, att vi begår självmord? Du själv har förstås inte lust att gå före?

   Gillad av 3 personer

   • Danske mand med ont i tand, nu också variga bölder fann, måttar spark kamelkulor ibland, två tår från baktrisk kamel möter ben i pann, ådrig näsa finner vila i taklamakans mjuka sand skriver:

    Använder man CO2 för pollinering?

    Gilla

  • Lasse Forss skriver:

   Vilka djur och vilka växter utrotas dagligen? Jag känner till att de senaste åren har ett blötdjur lämnat jordelivet. Det är allt. Vad jag också känner till är att de senaste decennierna så har matproduktionen vida överstigit befolkningstillväxten. Det mål som FN ställde 1990, att svälten skulle halveras fram till 2010, infriades redan 2005. Om man larmar om utrotningar så måste man rimligen bifoga listor på de utrotade arterna. Inte bara påstå att ”nu är vi inne i den sjätte massutrotningen” som Johan Rockström proklamerade för några år sedan.

   Gillad av 1 person

  • villervalle03v skriver:

   Naturen på jorden, liksom allt annat i rymden står inte still, allting förändras, även om det kan ta 10 000 tals år. Vi hade gigantiska ödlor som gick omkring,sabeltandade tigrar, grottbjörnar, mammutar mfl. Trots att det knappt fanns människor under första delen av dessa djurs tid här på jorden, blev de utrotade, dinosaurie tiden fanns ingen människa som man kan påvisa. Om några tusen år, är det kanske våran tur att försvinna i jordens historiska töcken av djur som levat här. Status Q existerar varken i naturen eller i universum. Nya planeter blir till, andra dör ut. Mångfald av växter och djur har blivit till och mångfald har försvunnit. Samma med klimatet, det förändras på ett likartad sätt, med några hundra, till tusen års intervaller, oavsett om vi vill det eller inte, så kan vi inte styra det, som tur är.

   Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Så du menar att den pågående massutrotningen inte är något att bekymra sig för? – Annars begriper jag inte vad du vill säga.

    Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Tina — Ja har du några förslag? Det största hotet anser jag vara den explosionsartade folkökningen i vissa delar av världen. I synnerhet i de allra hopplösaste länder som domineras av islam.
   Tyvärr kan vi här i landet inte göra mycket, då problemen är globala. Därför är det meningslöst att skuldbelägga oss för att vi inte gör tillräckligt. Gör nånting själv du!

   Gillad av 1 person

 25. Göran Holmström skriver:

  Flagellanter gillade verkligen teorin, men den innehåller några frågetecken som jag ser det.
  Historiskt så lär ju dessa flagellanter gjort sitt spektakel för att vissa sig värdiga för samhället och sin Gud, det är ju min ödmjuka tolkning dock Dom skiljer sig inte från Shakers eller kristna som drack lut och lät sig bli bitna av ormar i ivern att visa sin tro. Egentligen så skiljer sig inte detta beteende från våra Bärsärkar, Att kläda sig i björn och förtjäna en plats i sitt paradis, denna tanke är förmodligen lika gammal som mänskligheten själv.
  Sedan så kan insatserna var olika stora, PK-stollarna( ursäkta mitt ordval men finner dom så).
  Är inte lika modiga eller har ballar nog att ta ansvar för sina egna teser utan vill hellre frälsa omgivningen med dom, utan att försaka sina privilegier och förmåner ( tackar rättstavnings skiten för det, min stackars hjärna blarrar ihop bokstäver och ord efter sista kontakten med moder jord och den spräckta hjälmens ode).
  Men åter till tanken flagellanter, nej mer som gråterskor kombinerat med inkvisitionen
  och blandat med flagellanter. Men misstänker att det ekonomiska är det egentliga motivet,
  då regeringen och massor av privata initiativ betalar massor för rätt varumärken (personer )
  som berättar rätt sanning . Kött är fel, Alkohol med, men sojalatte är såå rätt.
  Cyniskt är det med då en 15 åring ska påvisa alla systemfel och den rätta smala vägen.
  Om Flagellanter är det som behövs för att mota Fan vi dörren så köper jag det,
  på alla plan. Men tror tyvärr att människors vilsna liv och brist på väg.
  Öppnar upp för dessa charlataners lögnaktiga falskspel där miljö och klimat är bara ett sätt att kontrollera sin omgivning och sälja falska ideal och tankar.

  Gilla

 26. Sverker d.ä. skriver:

  Nu blir jag arg – trots att jag håller med om det mesta som uttrycks på er utmärkta webbplats. Här skriver P.E. i nedlåtande ton ”klimatkrisens offer – isbjörnar, träd i Amazonas, okända skalbaggar och ålar och sådant där”, underförstått att dessa är en bisak som man inte behöver bry sig om. Att bevara arter och ekosystem måste ha högsta prioritet. Livet på jorden är unikt i det universum vi känner, och det har tagit hundratals miljoner år att utveckla de arter som nämns. De flesta ekosystem är idag hårt trängda av människan, arter förloras i massor varje dag (insekter, växter t.ex.), många oupptäckta, många stora däggdjur lever på gränsen till utrotning och vi befinner oss i ett massutdöende som inte har sin like sedan K-T-gränsen för 65 miljoner år sedan. All medvetenhet om detta faktum är av godo och måste spridas för att rädda så mycket som möjligt. Jag vet inte om P.E. har dåliga kunskaper i biologi, men det är i så fall inte försvarbart. Att bagatellisera förlusten av biologisk mångfald är grovt förkastligt och oacceptabelt i alla sammanhang. Tacksam svar.

  Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Det kan hända att du har rätt. Problemet är att miljörörelsen kommit under så många år med känslomässiga varningar att den till avsevärd del har förlorat trovärdigheten. Isbjörnarna är ett exempel. För några decennier sedan skulle de försvinna inom kort. Nu är de fler än någonsin (vilket kan bero på jaktförbud). IPCC 1,5-gradersrapport som kom just före mötet i Katowice tycks ha varit ett propagandanummer i syfte att påverka världen att fatta skarpa miljöbeslut som kanske inte behövs.

   Patrik

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.