Bristande människomaterial

Patrik Engellau

Det finns en berättelse om en svensk kung, jag vet inte vilken, som hade hört att en framstående undersåte var republikan. Kungen kallade vederbörande till sig och spände ögonen i honom.

Är du republikan? frågade kungen.

Inte alls, Ers Majestät, sa medborgaren, det är inte monarkin jag har något emot, utan Ers Majestät personligen.

Ungefär så känner jag mig inför dagens svenska härskare. Det är inte demokratin jag ogillar, utan de figurer som företräder den. Nu talar jag i första hand om partiledare. Bland några tusenden förtroendevalda i olika församlingar kan det nog, i varje fall undantagsvis, finnas förtjänstfullt folk. Och till och med bland partiledarna finns enstaka individer som jag kan respektera men som inte lyckas släppa lös sina eventuella krafter eftersom de sitter fast i ett elakt spel som de inte kontrollerar.

Det feministiska Sverige öppnade sig på ett häpnadsväckande oförsiktigt sätt vid kanadensaren Jordan B. Petersons visit nyligen i den svenska huvudstaden. Centerledaren Annie Lööf träffade kanadensaren i Skavlans teveprogram och gjorde bort sig. Hon visade sig tala förvånansvärt dålig engelska och reagerade, enligt min uppfattning, ointellektuellt och barnsligt på kanadensarens ståndpunkter. Hon verkade obekant med Petersons i varje fall utanför Sverige rätt vanliga anti-PK-istiska tankegods. Ska jag som medborgare behöva utsättas för en ledare som varken kan tala det vanligaste utländska språket eller föra ett samtal på högre nivå än vad som bjuds på svenska värdegrundspladdrande dagis?

Nästa onödiga misslyckande är excellensen och utrikesminister Margot Wallström som visade den dåliga smaken att uppmana Jordan B. Peterson att krypa tillbaka under sin sten som om han varit en gråsugga. Enligt min mening säger inte den svenska statens företrädare sådant till en utländsk föredragshållare som kommer hit för att tala om en bok han skrivit, framför allt som han inte är någon etablerad statsfiende utan bara en praktiserande psykolog med internationell stjärnstatus. Margot Wallström fyller mig med vämjelse och skam. Hur ska jag hantera det där missgreppet inför utlänningar, till exempel min portugisiskafröken som läste nyheten, höjde på ögonbrynen och undrade. Ska jag försöka försvara utrikesministern på något vis – som antagligen inte skulle fungera – eller ska jag erkänna vad jag faktiskt misstänker, nämligen att utrikesministern är en dumskalle (visserligen en under åren i EU synnerligen välbetald och numera förmögen dumskalle)?

Detta är inte värdigt en makthavare, i varje fall inte en makthavare som har minsta ambition att företräda hela folket och inte bara sin egen feministiska hejaklack.

Jan Björklund var utbildningsminister under två mandatperioder. Han hade sju år på sig att vända den svenska skolan. Han ägnade tid åt meningslösa projekt som påstås ha blivit honom påtvingade av facket, till exempel lärarlegitimationen och förstelärarreformen. Han rådde inte på den samlade skolmaffian. Sådant är lätt att begripa, men varför då ge honom en ytterligare mandatperiod på posten? (Svaret är nog att statsminister Reinfeldt, om han ens upptäckte vanstyret, inte hade makt över tillsättningarna eftersom de sker i komplicerade förhandlingar mellan partierna där lämplighet för jobbet knappast är en aspekt som räknas. Hur hade Gustav Fridolin annars över huvud taget kommit i fråga för någon viktig position?)

Att Busch Thor inte visste vem som skrivit Gösta Berlings saga och Giftas suckar man bara över utan att ens bli förvånad. När kunskapsluckorna uppdagades blev jag varse att jag numera inte har några som helst förväntningar på landets ledare.

Till sådana obildade, oprövade och kraftlösa människor ska jag alltså lämna styret över mitt land och därmed över min och mina barns och fortsatta släktingars framtid. Fram till för några år sedan tog jag sådana funderingar med en klackspark enligt principen att allting alltid grejar sig i Sverige hur dumma beslut politikerna än fattar. Men nu har jag förlorat denna trygga klockartro. Korta stunder känns det läskigt, som att bävande stå inför en avgrund.

Jag funderade på vad jag själv skulle göra om jag blev statsminister med fri rätt att tillsätta ministrar och inte behövde hämmas av hänsyn till politikerväldets etablerade pretendenter. Så är det i USA. Det måste rimligtvis gå att få ihop en bra regering under sådana omständigheter.

Så långt kommen i mina funderingar började jag betänka de praktiska svårigheterna. Den största svårigheten är att man inte vet vad en person duger till förrän man gjort något svårt tillsammans med honom, till exempel att bygga ett företag eller segla över Nordsjön. Man kan ha varit bekant med en person ett helt liv och ändå inte känna vederbörande förrän man tillsammans passerat någon sådan eklut.

Det är klart att hundratals personer skulle presentera sig som lämpliga kandidater till ministerposter. Alla skulle förstås ha ett curriculum vitae som motiverade allra minst en ryttarstaty på Norrmalmstorg. Men jag vet hur många förslagna stolpskott med vassa armbågar som lyckas skaffa sig positioner utan att i praktiken duga mycket till. Det problem man har som regeringsbildare i en sådan situation är att det måste gå fort. Man kan inte sitta anställningsintervjuer hela dagarna när nationen ska regeras.

I det perspektivet kan man få en viss förståelse för Trump-metoden som verkar vara att anställa första bästa person och sedan sparka honom när han inte håller måttet. Till slut hittar man nog rätt även om det för omvärlden ser brutalt och ogenomtänkt ut på vägen. Det är möjligt att Busch Thor efter den metoden skulle visa sig vara ett stjärnskott även om hon inte vet något om Selma Lagerlöf.

104 reaktioner på ”Bristande människomaterial

 1. Bo (@BoNongBot) skriver:

  Demokrati innebär, enligt min mening, att de som väljer får de valda ledare och andra representanter de förtjänar.

  Vem kan vid ett val i förväg avgöra vilken kandidat som är bäst?

  Enligt min mening skall de som har kunskap sprida sin kunskap bland väljarna före valet, och på så sätt påverka väljarna inför valet.

  Grundläggande för demokratin i Sverige är offentlighetsprincipen så att alla har rätt att få all information.
  Makt korrumperar, speciellt om makthavare lyckas undanhålla viktig information för väljarna.

  Tack Patrick Engellau för alla dina inlägg här på Twitter. Du är min favorit.

  Gillad av 6 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Svenskt näringsliv är fullt av chefer som i förväg kan avgöra vilken kandidat som är bäst för ett visst jobb. Beviset är att företagen finns kvar på kartan och tjänar pengar. De enstaka misstag som görs rättar man snabbt till genom att sparka ut de som inte håller måttet och anställa en bättre.

   Det tragiska är att samma chefer med lätthet också skulle kunna hitta de som var mest lämpliga att leda landet Sverige. Men det får varken de eller någon annan medborgare ens försöka för (citat) ”det sker i komplicerade förhandlingar mellan partierna där lämplighet för jobbet knappast är en aspekt som räknas.”

   Därför är det som det är, och blir som det blir. Det man sår får man skörda.

   Gillad av 5 personer

   • Eskil skriver:

    I näringslivet börjar du i regel på en låg operativ nivå för att först efter det du har bevisat att du förmår leverera det du konkret förväntas kan bli befordrad till nästa nivå. Sedan kan du bli befordrad steg för steg enligt samma princip

    Inom politiken börjar du inom ungdomsförbundet och har du lärt dig det politiska ränkspelet kan du bli befordrad till de högsta nivåerna utan att någon gång ha behövt visa någon förmåga att leverera något konkret.

    Gillad av 1 person

   • "Man" i Strasbourg skriver:

    Något idealiserad bild, istället är det så att det ofta redan från början är de som är bäst på att undvika att faktiskt göra något som stiger i graderna, man gör inget, men lyckas ändå dominera möten och liknande. Visst stiger också operationellt dugliga, men det är en mix.

    Gillad av 6 personer

   • Jan Andersson skriver:

    ESKIL:
    Det var längesen någon gjorde karriär i ett och samma företag, möjligen i samma koncern men på olika jobb. Man måste få så mycket erfarenhet som möjligt för att bli användbar som en ledare. En av de dugligaste jag vet har bytt jobb vartannat eller vart tredje år och är välkommen överallt. När han har fått ordning på det mesta drar han vidare till nya utmaningar.

    Gilla

  • Stig Palm skriver:

   Alla som söker jobb i Seriges Riksdag måste visa upp sitt CV. Dessutom, ska finnas krav på kunskaper att kunna sköta jobbet. T ex språkkunskaper vilka är i nivå att kunna föra samtal på djupare nivå internationellt.

   Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    Cecilia Malmström talar flera språk flytande. (En egenskap som hon delar med Lucifer.)

    Jag skulle föredra någon som bara talar svenska, men som förstår vad som är bra för Sverige och svenskarna, när det handlar om att styra landet.

    Gillad av 11 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Du menar att mina eventuella kunskaper i nationalekonomi, idéhistoria och politisk teori är mindre värda en mina kunskaper i valfritt språk?

    Tolktjänst, kamrat, är inget skamligt. Myten om att svenskar skulle vara duktiga på engelska är vad som ligger bakom att man griper efter en så kallad skämskudde när Löfven eller Lööf försöker sig på engelska läten.

    Vid förhandlingar kan tolkar med fördel användas. Varför skall vi svenskar ge avkall på vårt språk och vrida oss metmaskslikt inför andra?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 6 personer

 2. svenne skriver:

  ”Ungefär så känner jag mig inför dagens svenska härskare. Det är inte demokratin jag ogillar, utan de figurer som företräder den. Nu talar jag i första hand om partiledare”.

  Även utanför partiledarnas skara finns det ”figurer” inom många partier som gör att man känner ett starkt motstånd att ge dessa partier sin röst i samband med ett val. Nämnda Margot Wallström, Marika Ulvskog och Anders Ygeman är ju avskräckande exempel då det gäller Socialdemokraterna.

  Liberalerna har ju de båda Ceciliorna i Bryssel kan knappast betraktas som röstmagneter på grund av deras rabiata flykting- och federationsmani. Mp har ju stjärnor som t.ex. Maria Ferm som mindre önskvärda makthavare.

  Jonas Sjöstedts vurm för ”afgahnledaren” Fatameh Khavari (blivande V-politiker?) är ju inte direkt förtroendeingivande och ej heller Ulf Kristerssons okritiska påhejande av Fredrik Reinfeldts idiotier under hans tid vid makten. Annie Lööf är i hela sin personlighet ett övertydligt tecken på en självgodhet och ett väljarförakt som är mycket motbjudande och som stöter bort många väljare.

  Patrik anser att Ebba Busch Thors litterära kunskapsbrister är diskvalificerande, men i mina ögon är hon den 7-klöverpolitiker som trots allt ger det bästa intrycket. Det kan ju bli aktuellt med ett M-KD-SD – block och inom detta anser jag Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson vara de mest pålitliga delarna. Beträffande Ulf Kristersson så vet man inte hur mycket han lyssnar på Fredrik Reinfeldt som fortfarande smyger runt i skumrasket bakom kulisserna och detta skapar en osäkerhet angående M.

  Gillad av 15 personer

  • Elisabeth skriver:

   Håller med Svenne. Åkesson och Ebba Busch-Thor verkar så här långt pålitligast. Enda felet med Ebba är att hon då och då ( känner sig tvungen att ? ) sucka lite gudsnådeligt om anhöriginvandring. Kanske verkligheten snart får henne att sluta med det.
   Annars tycker jag mig märka stor utmattning i rapporteringen om det politiska läget. Och allt detta bara för att Stockholmsmedia och krafterna där bakom inte kan och vill acceptera SD. Och det som Stockholm säger och gör efterapas ju av provinsmediafilialerna och bakbundna svaga politikerkrakar ute i landet. Med vissa viktiga undantag här i Skåne. För den verkliga revolten, SD-genomslaget, ägde ju rum här i söder. När ska Stockholm börja lyssna på oss ?

   Gillad av 2 personer

   • "Man" i Strasbourg skriver:

    Lyssna? Vår union började med att de pålade oss, verkar inte troligt stt någon kommer att lyssna. Det enda som kan vända utvecklingen är om vi får en riktigt stor manifestation i Stockholm av den senaste europeiska jultraditionen, att mörda folk på julmarknad.

    Gillad av 1 person

   • "Man" i Strasbourg skriver:

    Min signatur i morgon blir nog (från DN) följande välformulerade godbit till rubrik:

    ”Smärre attacker av enskilda gärningsmän har ökat i Europa”

    Gillad av 3 personer

 3. Tritonen skriver:

  Den gamle Järnkanslern Bismarck tillskrivs många yttranden, bland andra något i stil med att man inte vill veta hur politik och korv produceras. En skillnad är väl att salmonellasmittad korv går att återkalla och förstöra. Det är värre med felaktig politik, vars verkningar är långsiktigt förgiftande och till och med vanebildande.

  Gillad av 6 personer

 4. Aurora skriver:

  Någon sade en gång att kan man inte få något annat jobb kan man alltid bli poliiker. Det är kanske svaret på varför det ser ut som det gör. Nu har vi två viktiga omröstningar framför oss; Budget och Löfven (som statsminister). Vilken budget vinner? I skrivande stund tyder allt på M+KD-budget. Att sedan föra fram Löfven som statsministerkandidat verkar mer än lovligt dumt. Eller? Kommer Löfven alls att vilja vara statsminister med en borgerlig budget? Tänk om S själva röstar nej till Löfven? SD vill numera spela Bror Duktig i riksdagen och talar tydligt om i förväg hur de tänker rösta. Och de röstar som förväntat. Tänk istället om de (också?) kunde rösta uppochner eller bakåfram. Tänk om de nu röstar för Löfven? Varför inte? Varför ska SD stödja partier som L och C efter hur de uppfört sig?

  Gilla

  • hypermakt skriver:

   Klarar Löfven att navigera regalskeppet RegeringEN, runt Tanke, Beslut och Handling, med EN M och KD budget under fyra år?

   Här kvalitetssäkrar i rum och tid, rättssubjekt med eller utan strikt produktansvar och risk, för att vald kvalitet och säkerhet i nutid, nära framtid och rum i ord eller begrepp ovan, SKYDDAR marknadEN.

   Gillad av 1 person

   • Aurora skriver:

    Löfven får väl visa vad han klarar. Men två val i rad har visat att den s.k alliansen inte kan vara regeringsduglig. De vill ju ibte regera.

    Gilla

   • Stig Palm skriver:

    Modeordet nummer 1 är numera HÅLLBAR eller HÅLLBART.
    Tänk om detta kunde appliceras på Regeringen?
    Borde vara ett krav att få en Hållbar Regering. T o m då en Hållbarhetsminister.

    Gilla

   • hypermakt skriver:

    Stig, HÅLLBAR svensk Regering kräver ENskild utvecklad och ägd mental kunskap att förstå när, var och varför det är kontraproduktivt att i fria demokratiska val välja att överföra ENskild hypermakt till EN valsedel med partinamnet överst utan nytta, ansvar och risk, för på valsedel namngivEN partipolitiker politiker u.p.a. och risk

    Gilla

 5. Eva Danielsson skriver:

  Sverige skulle behöva ett konservativt block inom politiken. Ett på riktigt konservativt. Jag snuddar vid drömmen om ett pånyttfött moderatparti som då har kastat ut det nyliberala som ju har förstört så mycket för landet. Som då blir ett äkta högerparti och gör gemensam sak med de bästa delarna av Ebbas partipolitik och de borgerliga delarna av Jimmies partipolitik. Skulle jag dessutom få tillsätta en stärkande krydda till detta block, så skulle jag satsa på MEDs pålästa och engagerade akademiker.

  Om svensk politik blev mer hederlig, mindre korrupt och började göra konsekvensanalyser och uppföljningar för att sovra ut vad som stärker nationen och stärker friheten för skattebetalarna och demokratin, så skulle det bli mer lockande och intressant för komptetenta människor att söka en politisk karriär. Det förutsätter också objektivt granskande fria media och att statsmedia läggs ner.

  Gillad av 6 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Det finns hur mycket som helst att göra, och en av de allra viktigaste är att få folk att börja kräva valuta för sina skattepengar. Det kan bara ske i samband med en flera generationer lång omställning från offentlig sektor till näringslivet. Vi skulle komma långt genom att bara avveckla alla flumdepartement som ingen medborgare frågat efter eller ens vet att de existerar. Tyvärr står invandringen i vägen för även detta, eftersom de skall ha jobben först.

   Gilla

 6. Aha skriver:

  Beträffande politikernas bristande karaktärer är nog partiledarnas mobbing av Åkesson och SD värst. De har genomfört en misslyckad mångkulturell omgörning av Sverige som medfört ett gigantiskt utanförskap vilket medfört att den ekonomiska utvecklingen (per capita) stannat av. De är väl medvetna om att kritik mot deras misslyckade omgörning skulle underminera deras positioner, så kraftigt att de skulle bli detroniserade om kritiken fick fritt upplopp. Genom mobbingen i form av demonisering av SD har de lyckats skydda sina intressen.

  Oturligt nog för Åkesson har hans företrädare varit extrema, vidare finns det extrema hangarounds vilket gör att mobbarna kan skjuta in sig på dessa defekter,
  Nu är ju inte Åkesson ensam om extremer. Sist sade statsministern, långt ifrån med statsmannens värdiga uppträdande, att SD är sprungna ur vit makt-rörelsen såsom inte Vänsterpartiet är sprungen ur röd makt rörelsen. Själv frotterar sig statsministern med brun maktrörelsen som väl Islamister kan kallas.

  Mobbing och demonisering av andra är små människors sätt att hävda sina intressen.

  Gillad av 8 personer

  • Karl Oskar skriver:

   Vad säger vi om mobbning i Sverige?
   Vi säger: ”det håller vi absolut inte på med!”

   Hur är det då med våra politiska företrädare i sjuklövern? Som dessutom framställer sig själva som moraliska föredömen.

   Mobbning, banbulla, stämpling, demonisering, utfrysning, exkludering, häxprocess.
   Det är ord som beskriver vad de faktiskt gör.

   Det är där vi befinner oss.

   Gillad av 1 person

 7. Östrahult skriver:

  Jo jag håller med helt och hållet. Lööfs rätta personlighet lyste igenom väldigt tydligt i mötet med Peterson.

  Wallström är en obehaglig person som är expert på att spela förnärmad och besserwisser. Hennes rätta jag lyste igenom i en programsnutt i Aktuellt i Sverige där hon nonchalant svassade förbi och ignorerade en reporter som frågade om varför Sverige är snällt mot Saudiarabien. Hon har tjänat miljoner på FN men kan ändå förställa sig som förorättad sossetant

  Gillad av 2 personer

 8. Enough skriver:

  Vi får fler och fler ”proffspolitiker”, alltså de som inte har varit anställda eller drivit företag utanför den politiska sfären. De politiska organisationerna är mycket starkt hierkiskt byggda, och har en kultur där nästan bara politisk ”erfarenhet” räknas. Det betyder att om du vill ”avancera” i ett parti behöver du dels haka på någon ovanför dig själv i organisationen, dels vänta tålmodigt på din tur att kanske kliva fram.

  Med den typen av rekrytering till toppen, blir inte intellektuell färdighet och kompetens inom något område, styrande. Det blir istället internt vassa armbågar som styr…..

  Jag anser att det ska finnas regler för att vara valbar till riksdagen. En av huvudreglerna borde vara att man kan max sitta i två perioder i följd, därefter måste man återgå till sitt ”vanliga” yrkesliv. Då får man ett flöde av riksdagsmän som har färsk erfarenhet av vad som pågår i arbetslivet i samhället. Dit är steget mycket långt från dagens ”proffspolitiker”. Det är partiorganisationerna som är det stora problemet, de göder politiker-broilers, och utesluter många mycket mer lämpliga personer att vara med och styra landet i Riksdagen.

  Gillad av 5 personer

 9. Eric Downing skriver:

  Politikerproblemet i Sverige är värre än i många andra demokratier. Detta beror på att vi inte har uttalat personval till riksdagen och kommunfullmäktige. Det är partiledningarna som nominerar kandidaterna, och väljarnas påverkansmöjligheter är i realiteten mycket små.
  Detta gör att de enskilda riksdagsledamöterna är helt beroende av att slaviskt följa vad deras partiledning bestämmer, och vad väljarna har för uppfattningar blir ointressant.
  Det franska valsystemet med personval i valkretsar och tvåstegsval (i andra omgången finns bara de två kandidater som fick flest röster i första) kan användas, kompletterat med att all riksdagsmäns röstningar skall göras publika och lättillgängliga för allmänheten och media, så att envar kan jämföra vad politikern lovar innan valet och vad han sen gjort efteråt.
  Denna förändring skulle dessutom eliminera flocken av småpartier och därmed kunna möjliggöra regeringar som verkligen kan regera.

  Gillad av 2 personer

 10. Eija skriver:

  Jag tänker på Nobels fredspris i Oslo i år: Nadia Murads tal, Denis Mukweges tal. Och man visade då och då Margot Wallström. Förstod hon överhuvudtaget vad pristagarna pratade om? Hon som har arbetat så länge i FN?

  Gillad av 2 personer

   • "Man" i Strasbourg skriver:

    Man kan betrakta priset som profetiskt, något hemskt kommer att hända, som klimatfascism eller raskravaller och IS. Vad blir det härnäst?

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag hittade detta:

    ”Voldtekt og annen seksualisert vold er et uakseptabelt våpen i enhver krigføring.
    ­- Systematisk voldtekt som ledd i en militær strategi i krig og konflikt er en krigsforbrytelse.
    ­- De ansvarlige for krigsforbrytelsene må straffes og straffefrihet må opphøre.”

    Det var alltså Tommy Robinson som fick priset?

    Gillad av 3 personer

   • "Man" i Strasbourg skriver:

    Ja man vet aldrig, jag tänkte något liknande, man skall ju inte söka ont bakom allt men det hade inte förvånat mig om mannen som fick pris för att hjälpa våldtagna driver någon form av människohandel, Norges Nobel har ju haft gott väderkorn tidigare. Kanske de ger priset till Iran för att arbeta mot kärnvapen härnäst istället för Trump.

    Gillad av 1 person

 11. Bo Svensson skriver:

  Och för att mänskligheten skall utvecklas framlänges, skall det vara i kraft av sina förtjänster man vinner terräng på andras bekostnad. – Inte för att man misslyckats där man hör hemma.

  Gilla

 12. Fredrik Östman skriver:

  Jag bor ju inte i Sverige, så jag inser inte varför söta Ebba alltid skall givas en andra, tredje, fjärde o.s.v. chans. Är det bara kontrasten till de övriga partiledarna som är så lysande? Eller har hon faktiskt presterat något av värde förutom photo ops och allsång?

  När kommer nyvalet och hur stor är chansen att SD, AfS och MED växer tillräckligt för att vinna inflytande? Hä!

  Gillad av 2 personer

 13. versaillessite skriver:

  Jag har alltid tyckt att Wallström är en ”dumskalle”, i synnerhet alltsedan jag konfronterade henne vid ett konferensmöte i Paris för några år sedan. Jag frågade henne vad hon gjort för att främja kommunikation och information om EU (vilket var hennes viktiga uppgift då) och hon bara svarade bla bla bla… floskler och tomma ord. Dvs hon hade inte gjort någonting.

  Gillad av 5 personer

 14. Millennianen skriver:

  Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Jag är för monarkin, men mot bernadotterna (och då särskilt bernadöttrarna).

  Dock skall erkännas att inte heller jag vet vem som skrev Gösta Berglinga saga, ej heller har jag någonain hört talas om Giftas suckar.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Gösta Berling är kanske mer välkänd? 😉 (I Göteborg har vi en mindre stadsdel, runt Selma Lagerlöfs torg, där gatorna har namn ur hennes produktion.)

   Giftas borde alla unga män läsa. Strindberg har lärt mig mycket om kvinnorna. 🙂

   Gillad av 2 personer

 15. S Eriksson skriver:

  Med tanke på boken Brödraskapet av John Grisham? så kan det vara så att vissa är front men andra bestämmer, kanske mer i USA men inte otänkbart här heller. Det påstås att S förankrar sitt tänkande och sin ideologi i organisationer och myndigheter så att en ny regering inte ska kunna ändra tänket så lätt.
  Fantastiskt bra skrivet, det ger större insikt.

  Gillad av 1 person

 16. V for Vendetta skriver:

  Usla politiska ledare grundar sig förmodligen i det faktum att politik blivit ett skrå. Numera blir man inte politiker för att förändra saker i samhället, stänga klyftor eller måna om landets säkerhet utan numera blir man det för att det är ett mycket enkelt och framförallt lukrativt sätt att försörja sig. Dagens politiker härstammar inte sällan i rakt nedstigande led från gårdagens politiker vilket innebär att de redan från början var avsedda att ”arbeta” som politiker. Varför skall en sådan person ens förkovra sig i andra lärdomar än dem som är de mest nödvändiga för att manövrera i det politiska landskapet. I det landskapet behövs inte kunskap om statens roll mot folket, i litteratur, i vetenskapsteori, i biologi mm. I det landskapet behövs det medieträning, härskartekniker samt förmågan att sälja en vara man knappast själ kan tro på. Lika lite som medeltidens bagarnbarn behövde behärska smideskonst, de var aldrig aktuella för det eftersom de fötts i en bagarfamilj, så behöver således dagens politiker behärska något annat än det som ovans nämnts. Vill de inte längre vara politiker så är de garanterade en livslång inkomst med indexuppräkning dessutom. Milo Yiannopoulos fick frågan om inte de Nordiska ländernas demokrati var den främsta demokratin av alla världens demokratier. Han svarade, Nej- för i Noren är de socialister och därmed vana att staten tar hand om dem samt att de styrs av en politisk kontrollerad media. Varför har det blivit så? Ja… frågar du mig så är det så enkelt att skrået skyddar de sina.

  Gillad av 2 personer

 17. "Man" i Strasbourg skriver:

  Vi har aldrig haft demokrati i Sverige, vi har haft konsensus, och varit indoktrinerade i generationer. Jag är fysiker, och vad gör man där, man testar. Någon har en briljant idé, vi bygger en laser som pumpas med termiska neutroner, då kan man göra dem skitstora! Smart, raskt sätter man upp montecarlo simulationer med neutroner och fotoner och olika atomer tills man finner den bästa. Sen så testar man. Fan. Ok, 10^13 neutroner/cm2 räckte inte, ok mera kräm, ny reaktor. Fan. 10^15 inte heller. Ok, vi frågar snällt om vi får låna den där farliga. Fan. 10^17, ändå inget. Kan vi ringa farbröderna i Amerika och låna en atombomb, nähä, ok, fan.

  Så vi har sagt att vi har demokrati i Sverige, men när testade vi det antagandet? Är det en falsifierbar utsaga? Det har visat sig att det är det, för första gången testas det nu i Sverige och Europa i stort, och även på de amerikanska kontinenten, och det experimentella utfallet börjar nu visa sig. Ett experiment var Brexit, den experimentella uppställningen var någorlunda, val hölls om en fråga som engagerade inte bara politiker, röster räknades och demokratin vann! Eller? Inte så snabbt, vid närmare analys visar det sig att inga politiker (utom Boris Johnson och Jacob-Rees Mogg och Nigel Farage) gillade Brexit, så därför skiter de i det. Det ser ut som om man inte hade demokrati, men vi får återkomma, tatuerade engelsmän är inga mesar. I Italien på liknande vis, vi får se, och Ungern och Polen, EU gör ju vad de kan för att betvinga folkviljan. I Sverige så har vi helt enkelt aldrig testat, att rösta som man blir tillsagd är inte demokrati. Vem tror att man kan införa demokrati i Afrika eller Mellanöstern, det går ju inte, de har inte 2525 års träning och tradition i demokrati. På samma sätt är det med svenskarna, demokrati förutsätter att man tänker själv, det har svenskarna aldrig gjort.

  I Brasilien testas nu också demokratin, och i USA, och det verkar mycket mera lovande, kanske just för att de har en konstitution. Just det att presidenten kan styra och ställa med schackpjäserna men inte så mycket med reglerna för att man har en konstitution som man håller sig till verkar vara den väsentliga skillnaden, då kan man inte bara leka demokrati som vi gör. Hos oss kan politikerna bar ändra reglerna om de har lust, men inte ens det behövs, man följer dem helt enkelt inte utan har ett rättsväsen som inte gillar brunråttor. Så Sverige är mer som Egypten än som USA, det handlar helt enkelt om att störta makten, kan Trump hålla sig kvar kanske vi kan få hjälp mot pk-ismen.

  Vi är lurade, utsagan om svensk demokrati är falsifierad.

  Gillad av 11 personer

  • hypermakt skriver:

   Dina slutord; ”Vi” är lurade,… men VARFÖR i tid och Dina mentala rum väljer Du att i tanke, beslut och handling producera ordet/begreppet ”vi”?, om ordet/begreppet ”vi” enligt min under förbrukad tid i livet ENskilt utvecklade och i nutid och mentala rum ägda mentala kunskap, är MUDA d.v.s. ett laglöst pronomen utan nytta, ansvar och risk i nutid och rum.

   Här kvalitetssäkrar i rum och tid, det rättssubjekt som producerat budskap ovan, med eller utan strikt produktansvar och risk, för att ord/begrepp i budskap ovan har kvalitet och säkerhet i nutid, nära framtid och rum, som SKYDDAR ENskild utvecklad och ägd Hälsa, Miljö, Säkerhet och Ekonomiska intressen på den svenska marknadEN.

   Gilla

   • "Man" i Strasbourg skriver:

    Jag är matematiskt skolad och har jobbat med många sådana som försöker applicera matematisk stringens på mänskliga mellanhavanden, ibland går det, ibland inte, oftast tenderar man att få sitta i ett hörn för ingen förstår vad man menar.

    Visst, jag ser heller inget vi längre, det är ett metafysiskt ”vi” men jag menar approximativt den svenska urbefolkningen där nog de flesta, like oreflekterat, trott att vi levt i en demokrati, nu börjar fler och fler inse att något är galet men utan att kunna sätta fingret på vad problemet är.

    Gillad av 2 personer

 18. Ulf skriver:

  Värst var dock Emma Frans granskning av Jordan B i SvD hon som alltså blivit så upphöjd i Sverige.
  Hon tar fake news till en helt ny nivå.
  Hon granskar vad Jordan B sägs påstå och gör det iofs korrekt och riktigt.
  Därefter lyssnar jag på en intervju i kvartal med Jordan B och konstatera att han helt håller samma linje som Frans granskning. Intervjun hålls innan hennes granskning och hon granskar alltså ett påstående som han aldrig kommit med. Ett slarvigt misstag trodde jag.
  Men icke i en granskning av klimatångest inleder hon med en kurva över trolig klimatutveckling under 1000 tals år. Denna extremt illavarslande ut. Återigen är grundansatsen fel när man jämför med ursprunget. Det visar sig vara modellerade temperatur inte approximerade. Återigen är grunden fake. En gång är ingen gång men två är en för mycket.
  Men det är klart skulle hon skriva sanningen om dessa två granskningar så sänker hon sitt varumärke totalt.

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Själv kallar jag henne för Tokfrans. Hon har kommit med den ena granskningen efter den andra där hon kommer till felaktiga slutsatser. Dock enligt PK helt korrekta slutsatser. Hon är inte trovärdig för 5 öre.

   Gillad av 2 personer

   • S Eriksson skriver:

    Ulf och Uppstigersolen.
    Det är väl viktigt att då få ifrågasätta och diskutera hennes utredning. Då en icke emotsagd lögn tyvärr blir en sanning.
    En annan sak angående FNs beslut om flyktingar som Sverige godkände är väl att om det ska bli mer eller mindre lagligt att skriva om de eventuellt negativa konsekvenserna så står vi inför en liknande situation som under WW2 då de svenska medierna inte fick skriva negativt om Tyskland. I efterhand så kom det fram mycket, och man bör lära sig av begångna misstag.

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Fredrik Ö och Man i Strasbourg. Jo jag vet att man inte ska läsa eller betala för MSM. Som pensionär tycker jag dock att det är trevligt med en papperstidning på morgonen. Dödens Nyheter slutade jag med för många år sedan och bytte till SvD. Andra alternativ gives icke i Stockholms närhet. Så viss del av tidningen kan läsas andra delar hoppar jag över. Lite trams står jag ut med. Jag har råd med 4 000 kr per år. Att sitta och klicka mig fram genom övrig media som jag läser som ex vis DGS kan jag göra när ingen mat eller dryck står och ska intas bredvid.

   Gilla

   • "Man" i Strasbourg skriver:

    Du gör som du vill men det är 4000kr för att propagera för fler våldtäkter i Sverige som jag ser det. Jag betalar en massa skatt till samma ändamål men det är inte frivilligt på samma sätt. Är man inte ens villig att offra sin papperstidning, ja det är väl en förklaring så god som någon på varför vi hamnat där vi hamnat. Jag mår fysiskt dåligt av nästan allt i MSM men du har kanske inte nått dit än. Gör som du vill.

    Gillad av 1 person

   • Aha skriver:

    Föreslår att du avstår din trevliga morgonstund med papperstidningen och lägger dina 4 000 kr på nya media. Lite får man uppoffra sig för den goda saken skull.

    Gillad av 1 person

 19. Per Eriksson skriver:

  En sann definition på en politiker – ”en person som tror han vet allt men i själva verket inte vet någonting” eller ”en person som vet så lite så att han inte vet hur lite han vet”

  Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Anders — Tror det var den ministern som pga bristande språkkunskaper inte klarade att förhandla med det bolag som köpte upp Findus ärt-fabrik i Bjuv, och därmed säkerställde att den lades ner.

   Gillad av 2 personer

 20. 12 december 2018 skriver:

  Läser Patrik Engellaus betraktelser ofta med stor behållning. Dagen brukar inledas med texter från Engellau liksom från DN och SvD:s ledarskribenter.

  Busch Thor är bäst bland Alliansens partiordförande.

  Att hon missade kulturfrågan i Aktuellt är beklagligt.
  Under lugnare villkor hade hon kanske klarat uppgiften.

  Den viktiga frågan är – hur många har läst de två nämnda böckerna.

  Just nu läser jag Ivar Lo Johansson.

  Att läsa böcker handlar om att hitta rätt böcker att läsa.

  Gillad av 1 person

 21. Håkan skriver:

  Anekdoten i din inledning Patrik, fanns i ett nummer av Svenska Mad på sextiotalet…
  …men redaktionen hade nog knyckt den någonstans…så som redaktioner än i dag plägar göra…

  Gillad av 1 person

 22. Rikard skriver:

  Hej.

  Ansöker härmed allranådigast om posten som skatte & arbetsmarknadsminister.

  Har erfarenhet av allehanda branscher – allt från tillverkningsindustri och skogsbruk till akademiskt arbete, med inriktning på pennfäktande och semantisk confityr.

  Har redan utstickande haka, och är därför inte rädd. Ryggrad finnes, väl använd och därför något kantstött och sliten men fullt fungerande, med visst förbehåll för antydan till nackstyv sturskhet. Då jag arbetat som tidningsbud är jag van att hantera allehanda media av alla upptänkliga inriktningar.

  Löneanspråk: en summa årligen ej överstigande medellönen för riket plus 2%, inflationsreglerat på mandatperiodsbasis. Om tandvårdsförsäkring ingår ser jag det som en bonus, men det är inget krav – jag har dock för mig att jobbet kan innebära att man går på nitar, därav frågan.

  Skämt (?) åsido; titta på jänkarnas president. Han vet att det är betydligt viktigare vem du säger upp än vem du anställer.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 6 personer

 23. Björn skriver:

  Det verkar som att de flesta av dagens högsta politiker, redan tidigare visat prov på hybris och bristande självinsikt! Genom att INTE ta ett steg tillbaka, när det söktes ”frivilliga” till de ledande befattningarna inom respektive parti!

  Gilla

 24. UlfH skriver:

  Psykologer hävdar att samhället blir allt mer narcissistiskt, och det gäller också idet politiska spelet, där ett fåtal från varje parti är med och spelar, och vi, de så kallade väljarna, är åskådare till spektaklet. Uppenbart är att dagens politiker saknar bildning och kunskap, hur skall de då kunna styra ett land med annat resultat än det som uppenbarar sig för framför våra ögon.

  Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Med risk för att fara OT, men ditt inlägg är rätt viktigt i sammanhanget.

   Normalitet är kvantitativt, och beroende av konsensus.

   Det vi idag kallar narcissistisk störning (enligt DSM-5) är bara det så länge det rör sig om ett fåtal personer. Om och när en viss procent (tjejforskar att det handlar om mer 15% av befolkningen) uppnås kan beteendet inte längre kallas för sjukligt, eller ses som en psykologisk avvikelse. Istället måste det betraktas som ett personlighetsdrag.

   Den som tänker att jag är ute och elcyklar kan fundera över huruvida homosexualitet är en psykisk sjukdom, och varför den en gång ansågs vara det samt varför så inte längre är fallet.

   Normalitet är kvantitativt, och beroende av konsensus som sagt. Detta gäller dock i bägge riktningar. Kan konsensus för att normalisera ett tidigare patologiserat beteende etableras, kommer kvantiteten (eller frekvensen, snarare) för beteendet att öka. Iaktta den exceptionella ökningsgraden och -takten av transsexualitet hos personer under trettio. Där äldre kan uttrycka sympati för att det kan vara påfrestande att leva med en kromosomavvikelse som rör till utvecklandet av könskaraktäristika och dito matchande personlighetsdrag, uttrycker yngre istället vördnadsfylld beundran och dyrkan.

   Precis som Palme var den förste yrkespolitikern, är Lööf den första i sitt slag. ”Narr-cisist”, kanske?

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 1 person

 25. W skriver:

  http://word.harrietsblogg.se/
  Det är allvar nu- last night i Sweden
  ”Natten till fredagen besköts en bostad i Malmö med flera skott. Ingen är gripen eller misstänkt för dådet….Sverige har tio gånger fler så kallade skjutningar per capita än Tyskland och användningen av sprängvapen – handgranater och bomber – ligger på mexikansk nivå. Sprängdåd mot restauranger och entréer till bostäder är nu näst intill en daglig händelse.

  Rikspolischefen Anders Thornberg har i en färsk skrivelse till Justitiedepartementet slagit larm om situationen och vädjat om akuta åtgärder för att polisen ska kunna bekämpa våldet…..”

  https://www.di.se/ledare/det-ar-allvar-nu/
  Västra Götaland konkursmässigt, klarar inte framtida pensioner
  Och i vanlig ordning är det ingen som frågar sig varför?

  http://www.gp.se/ekonomi/skandia-v%C3%A4stra-g%C3%B6talandsregionen-klassas-som-konkursm%C3%A4ssigt-1.11569972
  Nu skall jag inte trötta er mer, trots att en diger hög av artiklar finns kvar att referera till.

  Observera att dessa artiklar kommer från statsmedia, men det spelar ingen roll för riksdagens politiker oavsett färg på regeringen, de har sitt på det torra och följer EU:s och FN:s anvisningar tills landet brakar ihop och NWO:s kronofogde kommer och konfiskerar hela landet.

  Nu är dessutom FN:s migrationsavtal påskrivet, men jag begriper inte varför det måste skrivas på, när det inte är bindande? Men alla vet att det inom en snar framtid blir det.

  Gillad av 7 personer

 26. p kohlin skriver:

  Jag vill bli finansminister med uppdrag att göra oberoende revision av hela statsförvaltningen och kommunerna. Målet är att minimera staten, sänka alla skatter, utvisa alla som inte skapar sammanhållning, upprätta försvar, inrätta oberoende riksrätt, skrota all mångfaldslagstiftning. säga upp alla internationella underskrifter som inte gynnar vår befolkning meritokratiskt. Listan blir mycket lång……………..

  Gillad av 6 personer

 27. Observatör skriver:

  Ett långt yrkesliv där bl a chefsrekryteringar ingått har lärt mig att de som vill bli chefer inte borde bli det och att de som borde bli chefer inte vill bli det. Samma sak torde gälla politiker. Jag tror att vi får leva med detta. En viss grundläggande allmänbildning (även naturvetenskap!) kan man dock kräva. Jag delar f ö Patriks bedömning av utrikesministerns kognitiva förmåga.

  Gillad av 7 personer

 28. Brunte skriver:

  Jag vill bli landets högsta ledare, dock inte andlig ledare. Därmed träffar jag avtal med Putin som innebär att han tar emot alla dessa som har varit aktiva med statsfientlig verksamhet. Han skickar dem till Gulag, där får dom arbeta av sin politiska synd.
  Länge leve ett syndfritt Sverige!!

  Gilla

 29. Elisabeth skriver:

  I Malmö smäller det vareviga dag, är det inte bomber och granater så är det diverse skjutvapen. Morden är snart oräkneliga. Och ouppklarade förstås. I morse var det dags igen. Då sköts en man ihjäl på Möllevången, de flesta är dock inte särskilt ledsna över detta eftersom den hädangångne var en gangsterkung av något slag. Med utländsk härkomst förstås. Så ett bekymmer mindre i staden. Men, vad man ojar sig i Sydsvenskan. Kulturskribenten Malin Krutmeijer : ” När dom skjuter i våra kvarter”, Heidi Avellan: ” Malmös problem är hela Sveriges problem”. Ni anar väl innehållet, snyft kombinerat med spelad morskhet, krav på fler poliser osv osv . Allt mycket PK. Och detta kommer från en lokaltidning som hela tiden dolt, vinklat eller rent ut sagt ljugit om Malmös invandringsproblem. Ingen verklig debatt har tillåtits. På order uppifrån, antar jag. Jag hoppas verkligen att de här skribenterna bor på Möllan, som man bäddar får man som bekant ligga.

  Gillad av 3 personer

  • Björn skriver:

   HELA Malmö, har blivit en ”NoGo-zon”! I alla fall för mej! Efter att ha besökt staden minst en gång om året (min mor är uppväxt där) så länge jag kan minnas, är det nu definitivt stopp! Tack för det, alla röd-gröna #&%!

   Gillad av 1 person

  • "Man" i Strasbourg skriver:

   Lästa att en ”kvinna” fått sparken från polisen för att ha gjort otillåtna slagningar ganska snart efter att ha blivit anställd, två av de hon slagit på är nu mördade. Snart så är också polischeferna invandrare, då kan det bli verklig snurr på karusellen.

   Gilla

 30. Samuel af Ugglas skriver:

  Min intuition säger mig att Löfvensocialisterna nu fått signalen från socialistledningen att packa väskorna och hoppa överbord med ”fallskärmar och pensioner”.

  Gillad av 1 person

 31. O.T. skriver:

  Tandvården är för dyr för en stor mängd pensionärer är slutsatsen av en ny SIFO-mätning. För asylsökande och illegala är priset fortfarande maximalt 50 kr per besök.

  En ny SIFO-undersökning visar att hälften av de pensionärer som avstår tandvård gör det av ekonomiska skäl. Detta motsvarar 150 000 pensionärer. Enligt Anna Werkelin Ahlin, från Pensionärernas riksorganisation (PRO), är det här ett mycket stort problem då det både påverkar munhälsa och välmående i övrigt. Dessutom menar hon att mycket forskning visar på ett samband mellan munhälsa och andra sjukdomstillstånd såsom hjärt-och kärlsjukdomar.

  PRO önskar därför att tandvården ska ingå i sjukvårdens ordinarie högkostnadsskydd, vilket skulle innebära att man inte behöver betala mer än 1100 kr per år för tandvård. 1 044 pensionärer har deltagit i undersökningen, som genomfördes mellan den 8 januari och 1 februari i år.

  Är man däremot asylsökande eller saknar tillstånd att befinna sig i Sverige kostar tandvård samt övrig vård högst 50 kr.

  Så blir vi gamlingar lönade i den humanitära stormakten.

  Gillad av 3 personer

 32. Lars skriver:

  Kanske dags ge upp? Det blir inte bättre. Nu ser vi dessutom SD vilja komma in i värmen och bilda ett ”konservativt” block. Efter att ha läst Fredriks olika inlägg och sett att vad han menar med ”konservativ” är nyliberalism, detsamma som moderaterna, så får man väl konstatera att SD nu går mot det nyliberala. Där försvinner positionen som mitten parti. Det tycks att Åkesson nu är trött, sliten och begränsad i sin syn på världen och med begränsade krafter kvar. Att beklaga. Så det är väl kört nu för Sverige? Dags att välkomna den mångkulturella världen, om 10 år är Malmö muslimskt…

  Gilla

  • 5ven55on skriver:

   Hej Lars, du skrev i ett tidigare inlägg;

   ”…Ser vi på partisympatier så tror jag det i grunden handlar om välfärdsstaten dvs hur man ser på behovet av samhälleliga skyddsnät… …vanligt folk är beroende av pensioner och offentlig sektor, har inga illusioner (utom moderater) om sina möjligheter att frigöra sig från samhällets skydd…”

   Som jag ser det finns det en övertro på välfärdsstaten. Det är inte självklart att vanligt folk är beroende av pensioner och offentlig sektor. Vanligt folk har behov av ”skyddsnät” men det är inte säkert att det bäst sköts av staten bara för att det varit så det sett ut i Sverige och stora delar av västvärlden under de senaste ca hundra åren.

   Skyddsnätet kan lika gärna (eller kanske hellre) bestå av eget sparande, civilsamhällelig organisering, privata försäkringar m.m. Det är bl.a. dåligt för maktdelningen att staten organiserar en så stor bit av detta.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Försäkringssystem bygger som du vet på att kollektivet tar risken och att alla inte drabbas. Det kan inte ersättas med sparande. Pensioner, vad tror du är minst riskabel placering? Ligga på börsen eller låta staten fördela mellan generationer, dessutom en stat med egen valuta? Generellt sparande, hur många tror du kan spara ihop 20 miljoner?

    Gilla

   • Lars skriver:

    Sämst skyddsnät finns i USA där din lösning är gängse (bl.a. är alla överens om att man har dyrast sjukvård, men låg levnadslängd). Huvudinvändningen avser dock inkomstfördelning och trygghet i det avseendet och det klarar inte privata försäkringar, man klarar dessutom inte att försäkra från vaggan till graven utan att införa olika riskklasser och särvillkor.

    Gilla

   • 5ven55on skriver:

    ”Pensioner, vad tror du är minst riskabel placering? Ligga på börsen eller låta staten fördela mellan generationer, dessutom en stat med egen valuta?”

    Jag tror att det är på väg att visa sig att det är en mindre riskabel placering att ligga på börsen. Staten verkar vara på väg att försnilla och slarva bort allt, bl genom massinvandringsprojektet.

    ”Generellt sparande, hur många tror du kan spara ihop 20 miljoner?”

    Många fler om vi inte hade dessa oerhörda skatter.

    ”Huvudinvändningen avser dock inkomstfördelning”

    Jo, det finns en problematik där. Jag tror dock att de negativa effekterna med att ge staten all denna makt blir större än en stor skillnad i inkomst och förmögenhet mellan olika människor.

    Gilla

  • Martin skriver:

   ”Om 10 år är Malmö muslimskt..”
   haha..så optimistiskt tänkt ..Du har inte besökt Malmö på länge,det hörs.

   Malmö är muslimskt idag så det förslår,det är inte en enklav längre i detta land,utan det brer ut sig mer och mer,islam härskar och söndrar och om inte Sverige stoppar detta så kommer det bli en dyrköpt läxa för evinnerliga tider,
   våra arma barn/barnbarn kommer få lida för vår (läs de pk-knarkande godhetsapostlarnas) naiva,lama,undfallna sörja till floskler om allas lika värde och mångkultur och då kommer
   djingis khan och hans rike framställas som rena bullerbyn i jämförelse med den apokalyps som väntar de otrogna hundar som inte kröker rygg inför fredens och kärlekens religion.

   Om 10 år är vi alla bosatta (som bor kvar i detta land) i ett kalifat där böneutrop ljuder minst 5 ggr /dagen och de enda som sitter bakom kassorna på apotek,på Ikea,på Willys det är beslöjade kvinnor
   och ärkebiskopen har beslutat att vi ska fira Eid-al-adha på bekostnad av pingsthelgen
   korset i svenska flaggan är utbytt mot en halvmåne.
   passa på att fira Lucia imorgon, snart är den ett minne blott,allt för att inte exkludera de stackars muslimerna.
   Vi svenskar är ett folk med en ryggrad som en amöba.

   O land land land höre des herrn wort

   Gillad av 2 personer

 33. Sixten Johansson skriver:

  Patrik, du kan väl starta upp ett personvalt, men ändå sammanhållet och samstämt dissidentparti, så har Sverige tillgång till ett redan framvaskat, luttrat och prövat människomaterial. Sista chansen, om det inte redan är för sent. Hundra kandidater och en kampanjkassa borde vi väl kunna få ihop. Med 100 mandat skulle personvalspartiet få majoritet tillsammans med t ex SD och KD och kunna bilda en ypperlig regering. Våra argusögon skulle vaka, vår glöd skulle ge dem eld i baken när det behövdes och ve den som vågade slå dövörat till för våra goda råd.

  Gilla

  • "Man" i Strasbourg skriver:

   Ledarsidorna har avslöjat något hemligt ”sällskap” som sysslar med så farliga saker som att ha möten och försöka bli valda. En hade hagelgevär.. , det jag undrar är, varför blev man inte bjuden?

   Gillad av 3 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Notera den unisona reaktionen i kommentarsfältet på den ursprungliga artikeln av Andreas Henriksson och i kommentarerna till Westerholms ursäktande och förklarande text i efterhand. Om detta ämne skrev ju Gunnar Sandelin mycket bättre här på DGS 16 november. Westerholm har ju rätt i att det är ett mycket angeläget ämne, men det spolieras helt av att en kass journalist skriver en flåsig agenthistoria om hotande högerextremism precis som vilken presstituerad maktens dussinlakej som helst. Tondöva kan varken spela eller skriva eller någonsin slå sprängkilar i en hegemonisk maktstruktur.

    Gilla

   • brrr skriver:

    Precis vad jag också tänkte, men sedan ångrade jag mig. De verkar inte ha skött detdär så diskret som troligtvis många andra vi inte känner till men anar att de finns.
    Finn diskreta och pålitliga kompanjoner och starta upp egen verksamhet!

    Gilla

 34. olle reimers skriver:

  Grundfelet är att man ger politikerna för mycket makt. Som det nu är organiserat dras flugorna hämningslöst till sockerbiten.

  De allra flesta som ger sig in i poiltiken gör det inte av omsorg av det svenska folket utan av den egna kärriären. Det gynnar psykoaterna i toppen so vet att de har en hel cesspool att rekrytera från som kommer att säga ja till alla upptäkliga PK-ismer intill döden.

  Följden av detta system är att det är självgenererande med allt snabbare tillväxt av förtärande grenar som endast lämnar efter sig ytterligare skadlga element på samhällskroppen.

  Vi måste tänka om helt när det gäller hur samhället ska styras. I verkligheten har vanliga människor alla redskap som behövs för att bli självorganiserande vad gäller de allra flesta gemensamma angelägenheterna och där kompetensen sätts i förgrunden.

  Det finns en bra förebild i ett litet land som av amerikaner – innan Sverige blev ökänt socialistiskt – ofta förväxlade med vårt. Vi bör lära av dem (PS för femtio år sedan låg deras och vår valuta på ungefär samma paritet; nu är vi på 10 % av deras).

  Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Det säger något om omvärldens förtroende för de respektive valutorna. Sverige har devalverat sig till detta..

    Gilla

   • Lars skriver:

    Olika inflationstakt helt enkelt. Devalveringarna under 80-tal var svar på det. Sedan dess flytande valuta. Men har varit undervärderad med ca 25 % och nu är den ju rekordlåg för att vara högkonjunktur pga minusränta. En del av undervärderingen har nog berott på åtstramning av svensk konsumtion mha budgetöverskotten och därmed lägre import. Hursomhelst är växelkursen inte ett bra mått. Du har ju USA och Schweiz med stort kapitalinflöde, vilket håller kurserna uppe och det beror på bank och finanssektorns utbredning och djupet i marknaderna.

    Visst har du väl rätt i någon mån, att det säger något om ett land, men oftast inte särskilt mycket utan som enskilt mått är det kasst.

    Annars ligger det en del i att titta på Schweiz, men man måste ha vidvinkel på kameran!

    Vi ve ju t.ex att svensk politik och svensk media havererat och att migrationspolitiken är en absurditet, det behöver vi inte se på Schweiz för att förstå, men börjar man se på styrformerna i Sverige så kan man ju jämföra med Schweiz.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.