En enda svala gör visserligen ingen sommar

Patrik Engellau

Jag vet så lite om Frankrike och de gula västarna att jag kan tolka in nästan vad som helst i skeendena utan att begränsas av några besvärande kunskaper. Så därför ska jag göra det.

En första observation är att demonstranterna, när man sett dem intervjuade på teve, vilket förstås inte är något vetenskapligt urval, verkar väldigt normala människor ungefär som vem som helst som man kunde bo granne med. ”Verklighetens folk” för att tala med förre kd-ledaren Göran Hägglund.

En andra, självklar, observation är att de gula västarna demonstrerar mot högre skatter. Den gnista som tände branden var ju just planerade skattehöjningar på bränsle. Sedan är människorna i de gula västarna säkert sura för en massa andra saker också men det var skattehöjningarna som fick det att pysa över.

Det känns som om två härar håller på att rusta sig för en stor strid. Å ena sidan står de krafter som vill omvandla samhällena i grunden i PK-istisk anda. Dit hör klimatalarmisternas högre prästerskap och deras allierade politiker som reser världen runt för att hålla möten om hur åtgärder ska vidtas för att begränsa folks levnadsmöjligheter. Till exempel ska folk inte flyga, inte åka bil och inte äta kött. Troligen ska folk också tränga ihop sig så att det blir färre kvadratmetrar att värma upp (eller kyla ned). Den där vinterresan till Thailand kan du glömma bort.

Det finns två sätt att åstadkomma denna önskade sänkning av folks levnadsstandard. Det första är skrämsel och förmaningar, även kallat propaganda. Detta har pågått i årtionden men på senare år nått orkanstyrka, åtminstone om man läser Dagens Nyheter och tar del av statsägda media. Propagandan är, tvärtemot vad många tror, effektiv framför allt om dess teser vinner förankring hos folk i allmänhet så att var och en hjälper till att banka in teserna i skallen på sin nästa.

Å andra sidan är propagandan inte mer verkningsfull än att endast ett fåtal människor frivilligt går med på att sänka sin levnadsstandard hur mycket det än tjatas. Därför krävs det kraftigare don för att klimatalarmismen ska få sina idéer förverkligade. Det är där skatterna kommer in, till exempel, som i det franska fallet, rejäla skattehöjningar på bränsle. Om staten tar ifrån folk deras pengar blir folk helt enkelt tvungna att sänka sin levnadsstandard så som klimatalarmisterna önskar.

Det är inte minst detta som ligger i korten när Paris-avtalet om miljön nu kanske ska förverkligas på riktigt och inte bara i högstämda deklarationer. Men det blir nog inte så enkelt för klimatalarmisterna att fullfölja sin plan. Visserligen har de makten på sin sida om man med makten menar de samtidens viktigaste predikstolar, alltså media, och myndigheter och betydelsefulla institutioner såsom skatteverken i olika länder som ska rycka av medborgarna deras pengar. Hela denna maktapparat är välorganiserad och van att få sin vilja igenom.

Men nu kommer alltså de gula västarna och startar vad som hittills verkar arta sig till västerlandets största kravaller på femtio år, alltså sedan upprorsåret 1968. När räkningen kommer för sådant som medborgarna inte riktigt trodde att de härskande PK-isterna menade på allvar så uppstår en oväntad revolution, i alla fall i Frankrike. Makten hade kanske trott att medborgarna blivit möra av all propagandan och därför med en axelryckning skulle ge med sig. Men så blev det alltså inte. Det blev makten som fick ge sig för medborgarnas vilja (en överväldigande majoritet av fransmännen stödjer de gula västarnas aktion mot bränsleskatterna enligt opinionsundersökningar). Oroväckande bara att demokratin ska behöva ta sig sådana här former för att verka. Och märkvärdigt att det behövdes, trots allt, så litet för att sätta makten på plats. Det räcker med att några tusen personer går ut och slår in skyltfönster och bränner bilar för att makten ska ge sig.

Dagens Nyheter frågar en fransk gul väst om västen inte är oroad över klimatförändringarna. Jo, det är jag, svarar västen. Jag skulle också gärna gå i den demonstration som hålls på annan plats i Paris om klimatförändringarna. Men för oss var höjningen av bensin- och dieselskatten bara droppen som fick bägaren att rinna över. Det här handlar om mycket mer än det – om låga pensioner, låga löner, om att det inte finns jobb på landsbygden. Och ska man bekämpa klimatförändringarna tycker jag att man ska börja med företagen, flyget och båtarna – de som har pengarna.

Ungefär så tror jag folk i allmänhet känner inför maktens favoritprojekt, till exempel sänkning av levnadsstandarden för klimatets skull, migrationen och nya välfärdsreformer. Jättebra idéer som var och en kan stödja men ingen har lust att betala för.

Fransmän är ett mer upproriskt släkte än andra europeiska folk, men jag tror att de gula västarnas manifestation är en föraning om vad vi kommer att få se mer allmänt framöver när medelklassen utnyttjar de medel den har för att manifestera sin motvilja mot de PK-istiska härskarnas favoritprojekt. Fast en svala gör ingen sommar.

54 reaktioner på ”En enda svala gör visserligen ingen sommar

 1. svenne skriver:

  ”Fransmän är ett mer upproriskt släkte än andra europeiska folk, men jag tror att de gula västarnas manifestation är en föraning om vad vi kommer att få se mer allmänt framöver…”

  Som sagts var ju skattehöjningen på bränsle den tändande gnistan till upproret, men att det utvecklat en så våldsam kraft då spärren släppte visar ju att det finns andra faktorer som skapat det övertryck i ackumulerat missnöje som nu kommer i dagen.

  Det övertryck som under några decennier har byggts upp hos medborgarna i Sverige är minst av samma kaliber som det hos fransmännen. Vi har under en lång tid blivit överkörda av självgoda politiker och inte tillåtits att yttra oss i sådana ödesfrågor som invandringspolitiken, ändringar i grundlagen, invandrares förtur till bostäder och annan positiv särbehandling då det gäller olika faciliteter inom välfärdssystemet.

  Jag har intrycket att vi nu sitter på en krutdurk som riskerar att explodera och frågan är hur tändande gnistan ser ut för vår del. Att i nuläget oroa sig för klimatet är ju fullkomligt irrelevant eftersom det är den långvariga destruktiva invandringspolitiken som är krutdurken och problemen förvärras för varje dag. Någon gång kommer spärren att släppa även för ”pursvenskarna”, och de invandrare som vill leva enligt de normer som gäller här, och funderingar om hur detta kommer att sluta skapar inga ljusa tankar.

  Gillad av 14 personer

 2. gmiksche skriver:

  ”Det räcker med att några tusen personer går ut och slår in skyltfönster och bränner bilar för att makten ska ge sig.”

  En liten komplettering: De som slog in skyltfönster och brände bilar var, åtminstone till att börja med, inte de gula västarna. I städerna finns alltid en svans av professionella marodörer som tar tillfället i akt för att gå till aktion. Polisens svar drabbade med nödvändighet även från början fredliga gula västar. I och med det drabbades våldsnivån upp.

  Ett järtecken i skyn var den här i landet föga uppmärksammade Benalla-skandalen där en av Macrons närmaste medarbetare gick bärsärk mot svansen av en första majdemonstration. Tillsammans med kravallpoliser och i full mundering. Med höga polisbefäls godkännande och sannolikt även med Macrons. Som försökte rida ut stormen utan att agera mot Benalla, men till slut tvangs att ge honom sparken. Det vår då Macrons auktoritet fick sig en första allvarlig törn.

  Gillad av 1 person

 3. Aurora skriver:

  Man kan spelulera i olika detaljer vad demonstrationerna handlar om. Vi ser på tv hur ’vad det handlar om’ bekrivs olika ut vänster eller högerperspektiv. Det är att inte se skogen för alla träd. Det handlar om att vanligt folk är förbannade över att ständigt vara de som ska stå för maktetablissemangets välmående, översitteri och brist på demokrati utan att få något tillbaka annat än den sura räkningen. Vi ser början på folkliga resningar i flera länder.

  Gillad av 5 personer

 4. Östrahult skriver:

  Man får skilja på retorik och vad man egentligen är ute efter. Skattehöjningarna motiveras visserligen med miljöskäl men det handlar om att slentrianmässigt lappa och laga i en ekonomi som inte mår bra. Visserligen förbättras statsfinanserna, bl a genom åtgärder som skapar missnöje. Men mycket av det ekonomiska i Frankrike är otidsenligt och det finns ingen kraft som arbetar för verklig förnyelse.

  Macron får väl beskrivas som champagnevänster och har inte mycket till övers för vanligt folk och Front National är gammaldags naiva när det gäller ekonomiska frågor. Man kör t ex med att företag ska förstligas när det blir problem.

  Man ska också komma ihåg att Frankrike har Europas högsta skattetryck och priset betalas av den arbetande medelklassen. Det finns gott om parasiter både uppåt och nedåt på samhällsstegen.

  På ett område ligger Frankrike före, man har ingen ÖB som främst syns när hen uppträder på PRIDE eller umgås med Nujjen som tagit hand om dömd terrorist.

  Gillad av 4 personer

 5. Thomas Gunnarson skriver:

  I dagens franska debatt, de gula västarnas resonemang, framkommer en lång lista på frihetliga krav. Bland annat ett, i svenska öron, ett märkligt krav – ingen källskatt. Vad är detta för ett märkligt uppslag i listan. Källskatt har man väl i Sverige haft i hundra år…. Det är ju en del av den ”svenska modellen”.. (Javisst, Macron har ju blivit beskylld för att införa den ”svenska modellen”). Vad är det för fel på den ”svenska modellen”? Säger man då som svensk… i Frankrike betalar varje medborgare själv in all skatt till staten (arbetsgivaravgiften är inte nämnd i kravlistan. Finns den?) och det vill man fortsätta med. Medan Macron vill överlåta detta på arbetsgivaren… Varför bråkar en vänsterrörelse om detta (Om nu de ”gula västarna” är en vänsterrörelse som man så behändigt nu ifrågasätter i svensk media). Varför är källskatten en så viktig fråga? Givetvis begriper egenföretagare detta. (Arbetsgivaravgiften är inte nämnd, om den ens finns). Därför att då vet man hur mycket ens arbete skapat i totala inkomster. Medan en löntagare oftast lägger skatten åt sidan och fokuserar på det som finns i lönekuvertet. En enorm skillnad. Pedagogiskt! Den franska vänsterrörelsen som nu bråkar är något helt annat än svensk vänster. Utifrån en enda punkt på kravlistan gör åtminstone jag den slutsatsen att fransk vänster är frihetlig. Svenska statens krav på individen är inte vänster enligt fransk tradition utan något helt annat. Eftersom Macron beskylls för att vilja införa den ”svenska modellen” så vad innebär det då? Eftersom källskatten är en tydlig symbolisk fråga så måste det då vara den ”svenska modellen” med sin källskatt som arbetsgivaren skall sköta och betala in. Det absolut tydligaste uttrycket för det är texten på en t-skirt som cirkulerade för några år sedan i stil med detta: ”Slavar kan inte avskedas bara säljas”. Hur sant var inte detta. Men hur reagerar då svensk vänster i dessa frågor? Jo, man försvarar systemet! I princip att arbetsgivaren skall sköta skatteinbetalningen. Så ”svensk vänster” är en slavmentalitet, en korporativ tanke och ideologi (Eller rent av fascistisk). Ett gigantiskt dagis. Till skillnad från fransk vänsters frihetliga drivkraft.

  Gillad av 1 person

  • Lars Mellblom skriver:

   Kanske är det en skillnad mellan svensk och fransk vänster. Jag vet inte hur svensk vänster ser ut idag, efter att ha bott utomlands de senaste 45 åren. De Gula Västarna kan knappast karakteriseras som vänster eller höger. De flesta är politiskt ointresserade. Resten har nog politiska preferenser som överensstämmer med genomsnittet för denna demografiska grupp. Gemensam nämnare är de ekonomiska och andra problem de genomlider sedan epoken med presidenterna Georges Pompidou och Giscard d’Estaing. De var de sista att arbeta för ekonomisk tillväxt.

   Om privatekonomin går back varje månad kvittar det om man röstar på kommunisterna eller Rassemblement Nationale (tidigare FN). Problemen är desamma. Och dagens problem är inget mot vad vi kommer att se när delar av kärnkraftselen och ersätts med intermittent så kallad förnyelsebar el. Inte bara det, men fossila bränsle ska fasas ut, ekologiskt jordbruk ska införas samtidigt som utomeuropeisk invandring fortsätter. Allt detta ska betalas av den arbetande medelklassen. Vänta bara tills den fulla räkningen läggs på bordet!

   Politikerna vet vad som väntar. Varje dag hör vi från dem: ”Om vi ska rädda planeten måste vi ( nästan lika ofta ”ni”) radikalt lägga om våra (era) levnadsvanor.” Det är en eufemism för ”sänka er levnadsstandard”, vilket de flesta ännu inte förstått.

   Gillad av 2 personer

   • Thomas Gunnarson skriver:

    Därför att det i Sverige kallas vara ”höger”… Allt som är ”vänster” utomlands brukar vara ”höger” i Sverige… och tvärtom.

    Gilla

 6. Göran Holmström skriver:

  Detta är början på stormen bara. Nej inget jag önskar alls. Men tyvärr så har vår styrande elit sålt ut sina folk i dom flesta Europeiska länder.
  Min gissning är att här hemma börjar inte det hela innan lågkonjunkturen kommer.
  Men det kommer bli värre då pengarna är slut och därmed både svält och lidande.
  Ansvariga är regeringen alla aktivister och myndighetschefer som inte planerat eller satt ner foten för alla lobbygrupper som skott sig gott på skattemedel.

  Gillad av 2 personer

 7. Fredrik Östman skriver:

  Varför tror du att folk i allmänhet tycker att det är en allmänt jättebra idé att sänka levnadsstandarden? Nog måste vi utgå ifrån att folk i allmänhet inte förstår att detta är innebörden av idealismen, att det inte är därför de är idealister?

  Gillad av 5 personer

 8. Vax skriver:

  Här I Sverige har vi en bit kvar innan locket flyger av…om det nånsin gör det.
  Våra högsta företrädare inom politik och försvar alla trogna PKister frotterar sig o låter sig fotograferas med våldtäktsmän och terroristunderstödjare.

  Sist nu vår ÖB, ni vet pridemannen som sjöng Elvislåtar, Har gett ÖssNujjen någon form av upprättelse när han kom med hela sitt följe och besökte Nujjens nya show.

  ”Jag och ÖB. Vi två försvarar vårt Sverige”, skriver Özz Nujen i ett Twitterinlägg som publicerades i helgen.

  I inlägget finns ett foto som visar den 43-årige kurden bredvid ÖB – som gör tummen upp.

  Jag känner stor oro vid tanken på att den mannen är chef över vårt försvar. Vilken sida står han på om det skulle uppstå oroligheter inom landet?

  ”Vår överbefälhavare Micael Bydén tyckte att vår nya show http://www.varldenshistoria.com var så kul och bra att han kom med hela sitt entourage. Stort TACK och en ära att få träffa dig och dina vänner”, fortsätter Özz.

  Tweeten har fått många negativa kommentarer. Flera anser att det är olämpligt att ÖB poserar med en person som anklagas för att via svartbyggen ha hjälpt till att finansiera Rakhmat Akilov terrordåd på Drottninggatan i Stockholm 2017, då fem personer dödades.

  ”ÖB borde få sparken direkt! Att ens vara med på kort med dig som finansierat terroristen Akilov är så omdömeslöst så det finns ju inte!” skriver en användare.

  ”Vidrigt av försvarsmakten”, ”hemskt att se” och ”äckligt” lyder andra kommentarer på Twitter.

  Micael Bydén har tidigare fått kritik för sin politiskt korrekta image.

  Samtidigt är det logiskt att vi har en ÖB som ät tvättäkta PKist , finns det någon hög myndighetsperson som tillsatts de senaste decennierna som inte är det. Kyrkan likaledes.

  Gillad av 8 personer

 9. versaillessite skriver:

  Det är detta jag gillar hos fransmännen: de reagerar, även om det ofta blir för våldsamt. De är skeptiska, ifrågasätter, kritiserar, medan svenskarna, som det verkar, helt förlamade låter sig plundras, ser sin kultur förnekas och förstöras och sitt land invaderas. De t.o.m. ber om mer eftersom de röstat på samma politiker som försatt landet i denna situation och som nu käbblar om makten.

  Gillad av 3 personer

 10. Degelstål skriver:

  Ja förutom rockstjärnor som flyger jorden runt så måste ju EU-politiker, och även svenska riksdagspolitiker vara de mest miljöförstörande människorna på jorden, de flyger fram och tillbaks vareviga vecka, har två eller tre egna kontor när vi andra nu tvingas att sitta i moderna öppna kontorslandskap där man inte ens har sin egen stol, där man försväntas att vara en NPC utan minsta personlig touch. Skall man ha en bild på frun eller barnen, ja då får man ha med den i väskan hem.

  Den gula västen som svarade är ju lurad, ”båtarna” skall betala. Alla pekar på alla, men ännu pekar man inte där skon verkligen klämmer för vad används alla pengar till? Jo en ständigt växande statlig administration där de på toppen kan skaffa sig allt mer för allt mindre insats, samt invandrarna, det är så klart det underskrivandet av Globla Compact handlar om för Sveriges del, vilka politiker har ens läst det? Förstått det? Inte Annie Lööf för hon kan ju knappt engelska. Inte Löfven. Istället så tror jag att det är så illa att nästan ingen har accepterar faktum, det, man kan inte ta in att politikerna använder alla västvärldens länder och dess folk, och dessa folks framtid, för egen vinning, men precis så illa är det. De vill ha det så här och gängvåldtagna 12-åringar är värt det för etablissemanget.

  Vanligt folk är så lurade så de kan inte lägga ihop två och två, den stora invandringen och en statlig apparat som växer som en cancersvulst, så klart att bränsleskatten måste upp. Kakan räcker inte mer och etablissemanget har gjort gemensam sak med en ny importerad underklass mot de som jobbar och byggt sina länder. Gud nåde politikerna när detta går upp för vanligt folk. Det är ju också detta som etablissemanget vet, det är därför man fruktar LePen, AFD, SD och Tommy Robinson, för de säger som det är, och krutdurken som byggts upp är enorm, vi kan nog vänta enorma kravaller när den etniska luntan tänds och vad gör våra politiker varenda dag, de fyller krutdurken med än mer folk, det är nästan som de tänker att: bygger vi upp fiendearmen tillräckligt så kommer folk inte at våga, med tillräckligt många terrordåd och skjutningar, brinnande bilar och våldtäkter så kommer de etniska européerna inte våga sätta sig upp mot staten+invandrarna.

  Våldtäkter förresten, det har man inte hört så mycket om från de gula västarna, varför har inte dessa upplopp lett till massiva övergrepp på kvinnor?

  Gillad av 7 personer

 11. Per Eriksson skriver:

  Om nu miljö & CO2 är så fasligt viktigt så bör eliten gå först dvs ledarskap är mindre av ord och mer av handling.

  Den bekymrade eliten dvs politiker, journalister, artister och diverse företagsledare bör halvera sina löner, sälja av bilar & båtar och upphöra med sina okynnesflygningar – när detta är gjort som gott exempel så kan det som återstår av medel – och arbetarklass försöka övertalas att frivilligt acceptera fattigdom och demokratiinskränkningar – lycka till !

  Gillad av 1 person

 12. Jari Norvanto skriver:

  ”Å andra sidan är propagandan inte mer verkningsfull än att endast ett fåtal människor frivilligt går med på att sänka sin levnadsstandard hur mycket det än tjatas. Därför krävs det kraftigare don för att klimatalarmismen ska få sina idéer förverkligade. Det är där skatterna kommer in, till exempel, som i det franska fallet, rejäla skattehöjningar på bränsle. Om staten tar ifrån folk deras pengar blir folk helt enkelt tvungna att sänka sin levnadsstandard så som klimatalarmisterna önskar.”

  Samtidigt propsar makthavarna i och bakom FN, EU och många av de västerländska nationalstaterna inom och utom Europa för massinvandring, vidgade skäl för uppehållstillstånd och allt annats anpassning för migranterna, utan några hänsyn för mottagarländerna. Detta höjer välståndet för många migranter, men ökar misären för mottagarländernas medborgare. Offentlig konsumtion går upp och tilliten går ner, men välståndet minskar för mottagarländernas medborgare till förmån för alla som behagar sätta sin fot varhelst de önskar inom EU. Höjda skatter, ökad skuldsättning och sämre välfärd när den ska fördelas på flera och postmoderna påhitt tillåts dominera varseblivningen, i en ohelig allians med nyliberaler och kosmopoliter. Alla är köpta och medelklassens väluppfostrade bolånetorskar håller god min.

  Gillad av 3 personer

 13. Den Sista Karolinen skriver:

  Du har delvis fel i din beskrivning av kravallerna i Frankrike Patrik. Detta handlar knappast om endast någon skattehöjning på bensin. Osannolikt helt enkelt.
  Men jag undrar: varför sker det inga protester i Sverige? Mot massinvandringen? Mot FN:s Global Impact? Var fanns alla som tycker en j-a massa om detta i helgen när de ”Gula Västarna” försökte protestera i Stockholm och Göteborg?
  Dessa demonstrationer samlade max 1000 personer. Sammanlagt! Makten måste skratta åt oss!
  Var var alla ni som skriver en massa på denna sida? Eller alla dessa tusentals människor som är arga och upprörda. Bakom sitt tangentbord…
  Och du Patrik: varför uppmanade inte du dina läsare att exempelvis gå ut och demonstrera nu i helgen?
  Förstår ni inte? Att skriva här kanske hjälper för din egen sinnesro. Men exempelvis landsförrädaren Annie Lööf, skiter högaktningsfullt i det.
  Men om vi exempelvis varit åtminstone 5000 personer i går i Göteborg istället för 500…

  Gillad av 6 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Du har en uppfordrande poäng. Den svenska fasonen, för att inte säga modellen, är lite mer konflikträdd; hellre drar den i tyst och stilla endräkt undan mattan från den / det misshagliga. Varför inte löpa linan ut och framträda med eget namn istället? Ännu blir man inte avrättad av staten. Möjligen desavouerad, censurerad, avpolletterad, ekonomiskt och socialt schavotterad, men det är också allt. Självrespekten har ett högre pris än så? Dags att syna förtryckarnas kort. Nytta och nöje att vara oppositionell, när makten är kriminell.

   Gillad av 5 personer

  • Rune skriver:

   Sverige är ett glest befolkat land med stora avstånd. Jag skulle gärna ha gått på denna demonstration på Mynttorget. Men jag har 60 mil till Stockholm så det skulle bli en dyr historia som ju också inte bara blir 120 mils resa utan också inkluderar övernattning på någon av Stockholms dyra hotell.
   Det är svårt att få ihop folk i Sverige med dessa avstånd.
   Det finns väl bara två stora demonstrationer i Sverige som har varit lyckade?
   Det första, var ju Bondetåget 1914. Men det tog ju lång tid att organisera och hade en omfattande organisation med extratåg och för att ordna husrum i Stockholm för demonstranterna.
   Det andra, var 4-oktober demonstrationen mot löntagarfonder 1983 som samlade stora skaror.
   Men det var ju främst företagare som tog sig till huvudstaden? Så de hade nog inte alltför svårt att finansiera resan och hotell? Att ta sig till Stockholm och delta var förstås ganska lätt för dem.

   Gilla

  • Anders L. skriver:

   Igår och idag har DN och dagens eko nämnt avtalet, för första gången som det verkar. Nu när det är för sent. När barnbarnen ställer oss till ansvar så kommer jag i alla fall kunna berätta att jag var på Mynttorget.

   Gilla

 14. Lars Mellblom skriver:

  Först en eloge till Patrik som avhållet sig från de tvärsäkra analyser som florerar överallt i svensk MSM och alternativmedia!

  ”…verkar väldigt normala människor ungefär som vem som helst som man kunde bo granne med.”

  Det stämmer precis. De är mina grannar och utgör ungefär 2/3 av Frankrikes befolkning, medan den andra 1/3 bor i storstäder. President Sarkozy kallade dem ”folk som stiger upp tidigt”. Observera att en mycket liten del av de Gula Västarna utgörs av sådana som lever på socialbidrag eller identitetsgrupper. Nordafrikanska immigranter syns nästan inte alls i gul väst. De känner ingen samhörighet med demonstranterna och de bor inte i ”la France périphérique”. Problemen i storstädernas förorter har helt andra orsaker, som vi alla vet.

  Gillad av 4 personer

 15. Degelstål skriver:

  Det är ju signifikant att brandmän och vanliga poliser sympatiserar med de gula västarna och vänder sina höga chefer och politiker ryggen. I England så kan vi se att vanliga militärer älskar Tommy Robinson. Detta är så klart etablissemanget medvetna om och har väl länge försökt infiltrera polis och militär, Dan Eliasson och ÖB i Pride är väl två sådana exempel, men jag tror man misslyckas, för alla dessa civila pk-ister man placerar på chefsposter i polisen i Sverige, man har gjort precis samma sak i England, vanliga poliser vet ju att den och den har aldrig varit ute och stoppat bråk, fått gatsten kastad på sig eller stoppat en kvinnomisshandel. Så vanliga poliser och militärer vet nog precis vilka de fega hycklande pk-isterna är som är ditsatta för att indoktrinera och ge värdegrundkurser. Visst har man lyckats till dels, därför så struntade många poliser i de systematiska tortyrvåldtäkterna från utländska gäng i England, men många andra poliser är reko, pk-ister gömmer sig alltid bakom andra, så kan man känna igen dem.

  Så polis och militär kan nog förväntas stå på vanliga européers sida, än så länge, men så klart så försöker man rekrytera så många invandrare man bara kan för att bryta också denna gemenskap. Vad kan väl vara bättre för att slutgiltligt knäcka européerna än att sätta automatvapen i händerna på ligister.

  Gillad av 6 personer

 16. Lars Mellblom skriver:

  För den fransktalande som vill sätta sig in i fransk demografi och dess sociala struktur finns en bok av Christophe Guilluy med titeln ” La France Périphérique. Comment sacrifié les classes populaires.” Ungefär: Frankrike utanför storstäderna. Hur man offrar undre medelklassen.

  Boken utgavs 2014 och förutser redan då att den här delen av befolkningen snart har fått nog av skatter, pådyvlade lagar och regler samt inte minst, att vara föraktad av både globaliserade storstadsbor och förorternas invandrarna.

  Gillad av 2 personer

 17. Richard skriver:

  ”…sänkning av levnadsstandarden för klimatets skull, migrationen och nya välfärdsreformer. Jättebra idéer…”

  Jag hoppas du är ironisk. Det är ju fruktansvärt dåliga idéer.

  Gillad av 2 personer

 18. Rolf Wasén skriver:

  Den här artikeln fick jag rekommenderad av journalisten Yves Mamoud med ett långt förflutet i den ärevördiga tidningen Le Monde:
  https://nypost.com/2018/12/07/in-france-les-deplorables-strike-back/

  Nu kan han nog rättvist karaktäriseras som en dissident, eftersom han anser att ”eliten” borde se till sina egna i första hand. Som i flygplanet där man ska börja med att sätta på syrgasmasken på sig själv och sedan eventuellt medföljande barn. Eller som i det engelska gamla visdomsordet: Charity begins at home (but should not end there).

  Utgående från mina egna treåriga erfarenheter av Frankrike så stämmer Moutets (och Engellaus ) beskrivningar av det franska tillståndet så bra som man kan begära. Notera språkbruket ’deplorables’. Det luktar Hilary Clinton och förlorade inte hon presidentvalet mot Donald Trump? På grund av sin arrogans?

  Engellau gör en intressant iakttagelse nämligen att det är medelfransos och medelfransyska, och inga extremister, det huvudsakligen rör sig om. Precis samma erfarenhet har jag gjort av det polska tillståndet som jag har lite egen erfarenhet av.

  Vad som trotsar mitt förstånd är att eliten via sina excellenta nyhets- och informationskällor inte förstår bättre. Vad ska man annars ha en elit till? Varför riskerar de att avslöja sig att genom att inte fortsätta och orera i allmänna termer som ingen orkar att motbevisa. Eller som Piet Heine uttryckte det: Det som formuleras i det dunkle må länge som visdom funkle. Det som formuleras klart motbevisas i en fart.

  PS! Mamoud skrev till mig att han ansåg att det franska och svenska tillståndet var ”yes very same boat”. DS.

  Gillad av 3 personer

 19. olle holmqvist skriver:

  Om FN vill minska flygandet kan man föregå med gott exempel och flytta FN till
  mer mång-huvudstads-nära, t ex Malta eller Albanien eller Marocko.. Fast det blir inge rajtans på kvällarna på Times Square.

  Gillad av 1 person

 20. Lars Mellblom skriver:

  Här en lista över olika franska skatter i intäktsordning. Det finns enligt uppgift ytterligare lika många. Man behöver inte vara fransktalande för att förstå artikeln, alternativt översätt med Google.

  Se nr 62, skatt på längdåkning med skidor. Ska vi gissa att det är en ekoskatt? En skidåkare släpper ut mycket mer CO² med utandningsluften än någon som sitter vid datorn.

  https://www.contrepoints.org/2018/12/02/331489-combien-de-taxes-en-france

  Gillad av 1 person

  • Anders L. skriver:

   Skatt på scanning, onlinespel, trottoarer, vägbeläggning, undervisning och ”utrustning”. Berätta inte det för Magdalena Andersson.

   Gilla

 21. Martin skriver:

  ”Fransmän är ett mer upproriskt släkte än andra europeiska folk”
  Ja,det vill jag lova. Och arroganta. Och dryga. Och oborstade.
  Har visats en del i Frankrike. ( och i större delen av Europa ska jag tillägga så jag har lite perspektiv)

  Det finns ingen storstad som är lika överskattad som Paris.
  Kaos,klotter,kiss och bajs här och var,ingen ordning ,råttor stora som kaniner svischar förbi med baguetter mellan tänderna,
  och kåkstäder som för tankarna till Afrikas slum finns lite varstans i de större städerna.
  Och den maktgalne lille Macron som förlöjligar andra statsskick är en stor orsak till gula västarna och upploppen. Denna gång kommer protestmakarna dock inte med traktorer och gödsel

  Floden Loire smutsig som synden. Marseille är farligare än till och med Malmö osv.
  Men Pyrenéerna är en vacker trakt,men den vackraste delen ligger i Andorra.
  Finns inget annat land i Europa som så mycket påminner om Mellanöstern/ Afrika som Frankrike. På negativt sätt.
  ( Belgien har sin beskärda del av muslimerna och är lillebror på flera sätt till Frankrike, oxå ett trist land,den belgiska landsbygden är deprimerande)
  Och fransmännen gör inte direkt vågen av glädje om du tilltalar dem på engelska. De vill inte eller låtsas inte förstå.

  Ska man hitta något gott från denna metropol Paris så blir det Louvren.
  Annars är Wien,Prag och Lissabon 3 andra bättre och mysigare huvudstäder att rekommendera.

  Gillad av 1 person

 22. Dandersan skriver:

  Gunnar Wetterberg varnar i Expressen för ålderdomshem med lyx som kan kosta kommunerna massor. Dvs hemtjänstekrävande åldringar kan bo där och kosta upp till 75 000 kr per månad.

  Detta i ett land där Afghanska unga män bor på boende med personal för det dubbla-utan att Expressen varnar för kostnaderna.

  Gillad av 3 personer

 23. phnordin skriver:

  Kanske att miljö och klimatpolitikens effekter spelar roll för de Gula Västarna. Framförallt ger missnöjet uttryck för klasskillnader och inkomstskillnader mellan de ca 20% av befolkningen som ligger närmast över de allra fattigaste 10% av folket( som inte har möjlighet att demonstrera pga av sin fattigdom) och den del av fransmännen som tillhör de mer besuttna. Nicolas Hulot avgick ju nyligen som miljöminister vilket borde betyda att han inte fått gehör för sina krav.

  Gilla

 24. O.T. skriver:

  Landstingens samlade pensionsskulder uppgår till drygt 244 miljarder kronor. Över 140 miljarder av skulderna är dolda och redovisas aldrig i balansräkningen. Om den totala pensionsskulden hade räknats med i landstingens balansräkning skulle 19 av 21 Sveriges landsting kunna klassas som konkursmässiga, visar en rapport från Skandia.

  Skandia pekar ut den ”förändrade demografin” i landet som förklaring till landstingens dåliga ekonomi. Det är allt fler äldre och yngre människor i landet, men färre i arbetsför ålder. Konsekvensen blir ett ökat gap mellan skatteintäkter och kostnader i landstingens budget.

  Elefanten får naturligtvis inte nämnas i sammanhanget.

  Gillad av 1 person

  • Södrmalmsrealisten skriver:

   jävla röta att en annan aldri varit anställd hos dom, röta att man inte e läkare eller så
   vi som har jobbat me livsmedel (krubb o sånt) bra å ha de också) – vi får väl pension ?

   Gilla

 25. Dirty Harry vad är du skriver:

  Ibland undrar man om någon vet vad som egentligen pågår. Kanske är all galenskap från pk-ister och våldsamma religiösa grupper att få upp de goda krafterna ur soffan, de som byggt världen som den ser ut idag, överallt där det inte är misär, den vite mannen. Kanske allt syftar till att vi skall spotta i nävarna, slänga ut månglarna ut templet och slå ihjäl de som vägrar. Jag ser då mycket kraft och intelligens som bara söker ett syfte och jag har absolut inget problem med att dåligt folk dör.

  Gilla

 26. Lars Mellblom skriver:

  Macron har just talat för första gången sedan början av protesterna. Talet var emotionellt med ett antal konkreta punkter, bl.a slopandet av höjningen av drivmedelsskatterna och en höjning av minimumlönerna med 100 euros per månad. Klimatagendan fortsätter som planerat.

  Konklusion: Kanske protesterna klingar av nu, men se min kommentar kl 11:44: ” Och dagens problem är inget mot vad vi kommer att se när delar av kärnkraften läggs ner och ersätts med intermittent så kallad förnyelsebar el. Inte bara det, fossila bränsle ska fasas ut, ekologiskt jordbruk ska införas samtidigt som utomeuropeisk invandring fortsätter. Allt detta ska betalas av den arbetande medelklassen. Vänta bara tills den fulla räkningen läggs på bordet! ”

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.