Gästskribent Ulf Bergström: Den franska revolutionen

Frankrike genomgår för närvarande en mindre revolution som går under namnet les gilets jaunes (de gula västarna). Namnet syftar på den obligatoriska gula västen som varje bilförare måste ha i bilen för att ta på sig om han t.ex. får motorstopp på allmän väg.

Les gilets jaunes är en spontan folkrörelse som vänder sig mot sämre levnadsvillkor genom stigande skatter, speciellt på bränsle, avgifter och priser på livsmedel. Rörelsen har ingen politisk eller facklig förankring utan har spridit sig som en löpeld på social media. På rekordkort tid har opinionsundersökningar visat på ett nationellt folkligt stöd om 84 procent för les gilets jaunes.

Demonstrationerna förra lördagen i Paris var uppseendeväckande med 3 000 demonstanter, lika många poliser och skador uppskattade till 3 – 4 miljarder euro. Regeringen Macron är skakad och var snabb med att lägga ett moratorium på planerade bränsleskatter för 2019 samt öppna en dialog med les gilets jaunes. Problemet är bara att gilets jaunes inte är en organisation utan en folkrörelse som saknar formellt ledarskap. Deltagarna samlas genom djungeltrumman på strategiska platser, främst vid rondeller till stadsinfarter där de skapar trafikkaos. Kaos är alltså nyckelordet som stoppar samhällsmaskineriet. Et voila!

Nu blir det nya demonstrationer och man försöker få igång en dialog för att förhindra kravaller mellan polis och demonstranter innan dess. De flesta bilar jag möter och ser på vägar och gator har en gul väst prydligt vikt på instrumentbrädan, säkert nio av tio så man kan säkert tala om den största opinionsyttringen i modern tid i Frankrike. Tillfälligt stopp av skattehöjningar räcker inte i nuläget, den fasen är nu uträknad. Under de två veckor som har gått har medborgarna haft god tid för att snacka ihop sig och formulera nya krav. Les gilets jaunes kräver nu en upplösning av nationalförsamlingen och senaten för att få till stånd ett politiskt systemskifte.

Det som började med en djup ilska över nya bränslehöjningar kan nu innebära en radikal samhällsförändring, liknande revolutionen 1789 och än en gång kan Frankrike bli en ledstjärna I Europa för att återupprätta en demokrati värd namnet. Med sina 37 000 till stor del autonoma kommuner ligger nog Frankrike främst, efter Schweiz, när det gäller närdemokrati och under den kommande helgen kommer kommunkontoren vara öppna för en dialog med folket. Låt oss hoppas att det räcker med det.

Det börjar hetta till, ”la situation et ultrament tendu”. 89 000 poliser och CRS (säkerhetspolisen) har mobiliserats i hela landet varav 8 000 i Paris. Armén har emellertid inte mobiliserats eftersom den är till för att försvara landet mot utländsk fiende och ”folket kan aldrig vara en fiende”. Paris borgmästare Anne Hildago har just talat och beskrivit hur offentliga byggnader och monument skall skyddas. Problemet är inte fredliga demonstranter utan så kallade ”casseurs” som infiltrerar demonstranterna och vars agenda är att skapa maximal skadegörelse.

Presidenten Macron har varit osynlig hela veckan, han avvaktar nog utvecklingen för att göra ett framträdande efter helgen. Det är inrikesministern Castaner som organiserar ”försvaret”. En delegation för les gilets jaunes har just också framträtt I BFM Tv (som sänder nonstop) och uppmanat till lugn, samtidigt som man betonar sin beslutsamhet att genomföra demonstrationerna som ett första led i processen mot en politisk förändring.

Med tanke på hur det har kokat i grytorna under de senaste veckorna och den ilska som vänt sig direkt mot Macron, bland annat efter ett uppseendeväckande uttalande han gjorde under 100-årsfirandet av freden efter första världskriget, då han sa att nationalism var motsatsen till patriotism. Det föll inte i god jord eftersom alla fransmän upplever sig som nationalister och patrioter. I egenskap av globalist ställde sig Macron på den andra spelhalvan och det var bland annat det som inledde den turbulens som vi ser idag.

Ulf Bergström är född 1943, 15 år inom svenskt näringsliv som marknadschef och dotterbolagschef, 15 år som egenföretagare, en av pionjärerna inom ekologisk odling varefter han flyttade till Frankrike och blev olivodlare. Han har bott och verkat drygt halva sitt liv utanför Sverige, Tyskland, England, (London School of Foreign Trade), Libanon (som biträdande handelsekreterare och lärde sig arabiska), Iran (startade ett företag inom gruvindustrin och blev persona non grata efter revolutionen1979), Indien, Malaysia etc. 

40 reaktioner på ”Gästskribent Ulf Bergström: Den franska revolutionen

 1. Eva Danielsson skriver:

  Tack för uppdateringen av det som händer i Frankrike. Det är hoppfullt om fransmännen förmår sätta stopp för Macrons globalistplaner och hans maktfullkomliga stil. Att upproret inte ”bara” handlar om försämrade ekonomiska levnadsvillkor för fransmännen (och övriga européer) utan också om känslan för sin nation. Som den yttre krets, den vidgade familj, som man känner självklar lojalitet med och självklart vill försvara.
  Onda globalister förstår inte vad de petar på. Vad de förolämpar och trampar på. Den själsliga näring som samhörigheten och förankringen i nationalism och patriotism ger. (Det handlar inte om erövringslusta eller imperialism). Förutom de mer torrt sakliga dumheterna om att EU och FN skulle vara kompetenta och värdiga att föra allas talan. Med totalitär toppstyrning. Bah! Icke!

  Gillad av 18 personer

 2. A skriver:

  Ja vi får se hur detta utvecklar sig Ulf. Men min blid av ondskan är att den bjuder inte gärna upp till strid utan formerar hellre om sig. Just nu tror jag den tänker på hur den ska ta över de gula västarna och göra till sin egen väst. Jag tror det är av största vikt för västarna att INTE ha en ledare. Denna kommer att vara ondskans verktyg, på ett eller annat sätt.

  Mvh A

  Gillad av 10 personer

  • O.T. skriver:

   Gula västar när hundratals svenskar demonstrerade mot migrationspakten

   Enligt vänsterforskaren Tobias Hubinette var det vid 16.30-tiden runt 500 demonstranter på plats utanför riksdagen, som bland annat ska ha ropat ”Vi är inga extremister! Vi är vanliga svenskar”.

   Det handlar inte bara om partipolitiska färger, det handlar om det här folket, sade Katerina Janouch, en av talarna på lördagen.
   – Jag är här för den lilla 9-åriga flickan som blev våldtagen i ett soprum och misshandlad. Jag är här för de fattiga gamla som betalat skatt i hela sina liv och nu tvingas svälta och är hemlösa i det land som de litar på. Jag är här för alla de kvinnor som inte längre vågar gå ut. Jag är här för de som inte får vad samhällskontraktet lovar.
   – Jag kommer från gamla Tjeckoslovakien och 1989 så föll diktaturen. Det kallas för samhällsrevolution. Vet ni hur den uppstod? Pennan, det skrivna ordet. Första gången kom det 30 personer, de blev arresterade. Nästa gång 300 och sen kom 3000. Sen var samhällsrevolutionen ett faktum!

   Och vi kan också, uppmanade hon den svenska folksamlingen.

   Gillad av 2 personer

 3. Bo Svensson skriver:

  Nationalism-patriotism-globalism

  En globalist som ser nationalism som någor fult och patriotism som något gott? – Merkel hakade väl på men det, är ju bara obegripligt och i den mån man hittar en innebörd är den sjuk.

  Den nationalism som är värd att hata, är den som sliter sönder folk genom att dra statsgränser tvärs genom dem och den som tvingar ihop olika folkslag till en konstlad gemenskap fast de hellre var för sig ville vara herrar över sitt öde. – Alltså principen att våldet skall trumfa de traditionella gemenskaperna som vilar på släktskap, samma språk, religion och kultur. – Principen att patriotism skall trumfa nationalism.

  Jag hoppades en gång att Europa-projektet skulle handla om folkens Europa, där statsgränsernas betydelse skulle tonas ner och folk skulle kunna odla solidaritet och sammanhållning med sina likar oberoende av de med våld dragna gränserna. – Där ungrare i Rumänien, Slovakien och Vojvodina kunde vara lika goda ungrare som de som bor i Ungern och tyrolare söder om gränsen slapp leka italienare.

  Där platsar min starka rekommendation att makten över skattemedlens fördelning skall vara den individuelle skattebetalarens. – Det öppnar för att varje folk tillåts utöva solidaritet med dem de känner gemenskap med oberoende av hur statsgränserna dragits. – Och satsa på ändamål de själva prioriterar.

  De folkvaldas resterande makt blir då över rättsordningens utformning och eu-projektet kunde då begränsa sig till att försöka harmonisera denna för att ytterligare minimera statsgränsernas betydelse.

  Gillad av 2 personer

   • Degelstål skriver:

    Jag gillar mest dina mest konkreta förslag, annat luktar totalitär utopi. Det om Bulgarien är mycket bra, kanske du har ditt översta policy-dokument klart, vi har alla läst det nu 100 gånger. Jag hade gärna sett att du skrev på procedurdokumentet en nivå under som man kan omsätta i handling, som fängelser i Bulgarien. Kanske sådant får större värde?

    Gillad av 2 personer

 4. Aurora skriver:

  Fransmännen har tröttnat på globalisten Macron. Alltfler europeiska länder har tröttnat på globalismen som den politiska ide den representerar idag. Snart står Sverige ensamt kvar.

  Gillad av 11 personer

 5. Tritonen skriver:

  Macron verkar ha Napoleonkomplex och anser sig ha rätt att lägga sig i andra länders politik, genom att i svensk TV förklara, att SDs värderingar inte var komatibla med EUs, ( eller något ditåt). Detta inför förestående riksdagsval! ( En del av kritiken ska också riktas mot SVT, som sände det hela).
  Dessutom är hans skiljande mellan patriotism= bra, och nationalism= dåligt obegripligt, eftersom de två begreppen förutsätter varandra. Han påminner i sin självgodhet om Centerns partiledare.

  Gillad av 12 personer

 6. Degelstål skriver:

  Det mest slående jag har sett var en video Katie Hopkins delade där brandmän var uppställda framför några lokala politiker och chefer och vände dem ryggen, och sedan gick därifrån en efter en.

  På mig så verkar det som början på civilisationernas krig, för, som vanligt så har lyxvåldsverkare på vänsterkanten varit framme, men var är alla invandrare? Det finns noll solidaritet mellan den grupp gamla fransmän som nu demonstrerar och invandrarna. Vi går varje dag mot civilisationernas inbördeskrig.

  Den nuvarande generationen politiker har lyckats med det Xerxes misslyckades med när han skickade sina förslavade styrkor till Salamis och mötte Europas friare folk. Det verkar helt omöjligt att detta får en oblodig lösning, hur länge kan man ha en politikerklass som är illojal mot den hand som föder dem? Allt är vänsterns fel, när man börjar uppmuntra svaghet och profiterar på den, då finns inget slut, till sist så gör alla det från Moderaterna till Macron. Vänstern har aldrig sett poängen med demokrati och denna åsikt har nu spritt sig till alla etablissemangspolitiker. Hellre en kinesisk diktatur, de bryr sig åtminstone om sitt eget folk.

  Sverige kanske klarar sig på samma sätt som i andra världskriget, andra länder och folk får ta kriget och blodet och när den koherenta minoriteten funnit att spelet och pengarna är slut i Europa så lämnar de kanske Sverige också? Nationalister i EU kanske då beslutar att förbjuda vissa religioner, och Sverige har bara att följa?

  Gillad av 5 personer

 7. Palle9 skriver:

  Ulf: Tack för denna intressanta beskrivning. Det rör på sig i Syd-Europa, Italien, Frankrike och även delstatsvalet i Andalusien i Spanien. Tillnyktringen därstädes har indirekt positiva följdverkningar även för vårt land, t.ex. har migrantfartyget Aquarius nu lagt ner sin verksamhet – kanske kan fokus hamna på att lösa problemen på plats? Som komplement till denna artikel rekommenderas även:
  https://ledarsidorna.se/2018/12/frankrikes-gula-vastar-en-reaktion-pa-valjarforakt/

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   I gårdagens Aktuellt såg vi en förvirrad taleskvinna för Läkare utan gränser bli intervjuad. Journalisten var snäll mot henne, men även de mjukt formulerade frågorna avslöjade tydligt vilken lögn den organisationen har verkat i.

   Vi skall vara väldigt tacksamma för att Italiens regering har stoppat deras charterverksamhet.

   Gillad av 7 personer

 8. Lennart Göranson skriver:

  När man bedömer Macrons politiska gärning det viktigt att se vem som stöder de gula västarna. Det är Mélenchon (kommunist) och Le Pen (nationalkonservativ). Att glädjas över att Macrons ”globalism” möter motstånd i Frankrike betyder åt att man glädjer sig åt det traditionella franska motståndet mot en öppen marknadsekonomi. Bara så man vet var man står.

  Gillad av 1 person

  • 5ven55on skriver:

   Jo, problemställningen är komplex. Men man får nog prioritera och att sätta stopp och vända massinvandringen samt minska globalisternas makt är det akut viktigaste som jag ser det. När det är säkrat kan vi börja minska den klåfingriga statens makt.

   Det innebär att jag verkar för att SD ska få makt trots att de är alldeles för glada i skatter och klåfingrig mäktig stat. Men jag ser givetvis ännu hellre AfS vid makten. Till varje pris måste dock de gamla makthavarna bort (även de som gömmer sig bakom kulisserna och påverkar i det fördolda).

   Gillad av 4 personer

   • Hwessinx skriver:

    Hej Svensson,

    Det finns också andra väger bort från de etablerade partierna. Läs Medborgerlig Samlings politiska program, långt från AfS och SD, satsar stenhårt på att minska den klåfingriga staten, och även inom andra områden: en rejäl förändring.

    Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Konflikter kan involvera lösa konstellationer av sammanfallande intressen eller gemensamma fiender.

   Samtidigt som ‘man är sig själv närmast’ och ‘blod är tjockare än vatten’, så finns det högre sammanhållande intressegemenskaper som kristalliseras – eller förflyktigas – när dessa utmanas, hotas. Stimulus och respons, och en möjlig eskalering när fler ansluter sig och insatsen höjs.

   Individ, familj, (klass), nation, religion / civilisation. Alla nivåer är sammanhållande och potentiella konfliktlinjer om de utmanas.

   Gillad av 1 person

  • Underdog skriver:

   För tio år sedan hade jag aldrig kunnat föreställa mig att stå på legans sida. Idag är jag övertygad om att Matteo Salvini är en av få som kan hjälpa Europa från katastrofen. Det är egentligen det jag hatar mest med PK-isterna. Att de har tvingat in mig i den fållan, när jag egentligen är frihetlig och marknadsliberal.

   Gillad av 1 person

 9. Östanskog skriver:

  Lät mig spamma helt ogenerad min ickekommersiella websajt om Frankrike, som knappast finns längre – förutom i gula västarnas minne. Skriv ‘Citroen’ följd av ‘soleil’ (‘citroenskolsken’ fast på franska), sedan kommer en punkt, sedan kommer ‘123minsida’, sedan kommer en punkt igen, och slutligen ‘se’. (På sajten finns en mejladress, som jag knappast läser alls.)

  Gilla

 10. Enar skriver:

  Intressant är att fenomenet är baserat på sociala medier, liksom t ex #MeToo-rörelsen eller den olyckliga ”arabiska våren” (bidragande orsak till Brexitförvirringen också). Det går alltså att mobilisera hur många människor som helst genom Facebook utan synliga ledare. Det återstår sedan för ”traditionella” media som statstelevision osv. att formulera vad fenomenet går ut på och då kan kommunister, feminister och nationalister osv. genom sina tolkningar tävla om politiskt inflytande enligt egna preferenser..

  Gillad av 1 person

 11. Gilbert Andersson skriver:

  I Sverige ligger de gula västarna djupt nedstuckna under bilstolen. Samtidigt kräver två borgerliga partier bl a ökad anhöriginvandring för att släppa fram en socialistisk regering!
  Man känner att man håller på att bli galen.

  Gillad av 5 personer

  • Stig Palm skriver:

   En genomsnittsvensk kan endast bli upprörd om en ‘felbedömning’ görs i SVT program Lets dance eller Bonde söker Fru. Att gå ut på gatan och demonstrera mot dumheter ligger inte svenskens DNA.

   Gillad av 3 personer

 12. p kohlin skriver:

  Frankrike har den högsta beskattningen inom OECD och är ett konkursbo och så valde fransmännen en politisk globalist, hur funkar fransmännen ? Har aldrig förstått hur de tänker (?) vid val av president med stor makt, en konstitution skräddarsydd för De Gaulle. Antar att Macron vill åt mer kosing från EU, därför vill han ha ett starkt EU. De som protesterar har tydligen delvis klara socialistiska krav. Allt detta bra exempel på groende missnöjen bland vanligt folk som protesterar mot nämnda politik. Mönstret går igen runt om i delar av Europa och även USA, resning mot maktetablissemang som springer andras ärenden.

  Gillad av 2 personer

 13. Gösta Johnsson skriver:

  Annie Lööfs linje är en öppen-nations-gräns-linje som på sikt utarmar nationalstaten. Förebild är Macron som är en ultraglobalist. Därför är det viktigt att sätta stopp för Centerpartiet med dess nuvarande ledning med Annie L i spetsen. Direkt Sverigefientliga i sin nuvarande politik. Värsta scenariet nu är om C får direkt inflytande i en Stefan Löfven-regering. Jag tror dock att övriga ledningen vid sidan om Annie sätter stopp för sådana planer.

  Gillad av 4 personer

  • observatör skriver:

   C och L skall inte vara så säkra på att Löfvén som ny statsminister kommer att genomföra vad man kommer överens om i de nu pågående regeringsförhandlingarna. Och protesterar då C och L, kan Löfvén upprepa vad som skedde 3 december 2014 – att utlysa extraaval (=nyval). Och då skulle sannolikt åtminstone Björklund och Liberalerna få lämna svensk politik för gott.
   Annie Lööf och Björklund (och andra) bör observera att när Löfvén väl har röstats igenom som statsminister är det bara han som kan utlysa extraval. C och L verkar mer än lovligt naiva i de nu pågående regeringsförhandlingarna och tycks inte begripa vilket maktmaskineri/(S) man förhandlar mot.

   Gilla

 14. Rikard skriver:

  Hej.

  Skulle skribenten kunna tänka sig att göra en utredande jämförelse med vad han ser och vet, jämfört med hur detta rapporteras i svenska regimtrogna media? Utan sådana som Bergström eller Chris Forsne (Ledarsidorna) skulle man lätt kunna köpa statens medias narrativ om att det är nationalistiska krafter utan legitima klagomål.

  Om Bergström länge vistats utanför Sverige kanske han inte är medveten om att de flesta svenska svenskar fortfarande tar till sig nyheter som vore det före 1990.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 4 personer

 15. Kalle Kindbers skriver:

  ”under den kommande helgen kommer kommunkontoren vara öppna för en dialog med folket. Låt oss hoppas att det räcker med det.”
  Varför det? Jag och många med mig tycker att gränsen är passerad för mycket länge sedan. Ett Europa byggt på lögner av lögnare efter ww2. Köpta Judas i alla församlingar som skapat en ”elit” som med lögnerna och ondskan dikterar villkoren för folken. Nej, låt oss inte hoppas att det räcker med dialog. Jag förordar helt uppriktigt en total slakt av all ”elit” i hela Europa, deras familjer och hela släkter. Raserandet av detta fuskbyggda Babels torn för att sen bygga nytt med sanning, total yttrandefrihet och vetenskapen som ”värdegrund” inskrivet i grundlagarna.

  Gillad av 3 personer

 16. p kohlin skriver:

  Fransmännen har aldrig kommit över att Hiter knallade in i Paris 1940 som arkitektstuderande. Påverkat och förstärkt deras ”gloire” som kompensation idag…….

  Gilla

 17. Egon skriver:

  Nej.
  Detta är bara en aning om vad Europa har att vänta sig när pengarna inte längre räcker till.
  Att en minoritet berikar sig enormt kommer till slut yttra sig att de som bara har för brödfödan revolterar.
  Vad skall de annars göra?
  England kan tas som exempel på superkapitalism.
  Enorma egendomar och palats bygdes med en stab av låglönearbetare.
  Det tog två världskrig att få slut på denna ohyggliga struktur av inavlade goddagspiltar som ärvde förmögenheter.
  Sverige har sina multikapitalister.
  De har dock varit lite ”snällare” och mest verkat i det fördolda.
  Sverige hade fram till slutet av sjuttiotalet lägst inkomstskillnad mellan arbetare och tjänstemen.
  Detta var jag som ”gråsosse” stolt över.
  Pajas regeringen Reinfeldt Satte fart på löneracet och vips hade en tjänsteman inom kommunalförvaltningen minst tre gånger så mycket i lön som en vanlig knegare.
  Utbildning skulle generera mer i lönekuvertet….
  Tjosan!
  Då kom de på den fantastiska ide`n att svenska arbetarer tjänar alldeles förmycket i jämförelse med Hong Kong.
  Cheferna däremot kollade på USA och tyckte att de minsann skulle tjäna lika mycket.
  Som multinationella företag?
  I Sverige?
  Vi minns hur 70 direktörer på en helsida i DN hotade att utvandra……….
  Reinfeldt startade massimporten för att få in gräsklippare och snöskottare billigt.
  Sen upptäckte Sossarna att det börjades knorra i arbetarleden.
  Jobbskatteavdragen gav ju faktiskt mer i plånboken än socialismens skatter.
  Sossarna tog makten och kom på den lysande tanken att: Ju fler obildade vi importerar desto större blir vår väljarbas…..
  Att de var Muslimer glömde dom bort….
  Resten är nutid.

  Gilla

 18. Birgitta skriver:

  Jag besökte en liten stad i Frankrike idag, visst var där köer, långa sådana före rondeller. Jag hade ett ärende vid just en sådan plats, vilken uppslutning och inga sura miner.
  De som passerade rondellen visade sina gula väster i framrutan och tutade som en ostämd orkester.
  En härlig känsla och en stor optimism !
  Hur det går med Frankrikes ekonomi får de i parlamentet reda ut, det lär bli svårt att behålla företag i landet, oväntat är det inte i alla fall.
  C´est la vie !

  Gilla

 19. Martin skriver:

  Hmm säga vad man vill om Macron han har ändå lyckats med det omöjliga: att få 84% av fransmän att ENAS om något som helst.
  Han är alltså en som enar befolkningen i ett land känt för motsatsen att alltid vara splittrade.
  En march M. Macron allez !!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.