Gästskribent Björn Rasmusson: De kubanska läkarna i Brasilien

Nu duggar reportagen tätt om Brasilien. Dagens Nyheters reporter Henrik Brandão Jönsson tar fatt i allt som kan smutsa ner den nyvalde presidenten Jair Bolsonaros namn. Jönsson har också svårt att smälta att ex-presidenten och socialisten Lula da Silva är dömd för korruption och sitter i fängelse, likaså att efterträdaren Dilma Rousseff blev avsatt från presidentposten för fiffel i bokföringen.

En uppmärksammad händelse i världspressen har under de senaste dagarna varit att Kuba kallar hem tusentals läkare som tjänstgjort i Brasilien. Dagens Nyheter skriver så här:

Brasiliens kommande president Jair Bolsonaro slänger ut de kubanska läkare som räddat landet undan vårdpersonalbrist.

Jair Bolsonaro har alltså ännu inte tillträtt, ändå är det han som ”slänger ut de kubanska läkarna”. Jag vill kommentera bakgrunden och varför det lilla fattiga landet Kuba har sänt över tusentals läkare till Brasilien.

Detta har hänt:

1. 2013 ”exporterade” Kuba 11 000 ”läkare” till Brasilien för att, i sken av humanitär hjälp, berika partikassorna i respektive land. Det hela var en överenskommelse mellan dåvarande presidenten Dilma och Kubas Raul Castro.

2. Det har visat sig att flertalet ”läkare” på sin höjd har sjuksköterskeexamen. De är däremot drillade att föra ut ett budskap till omvärlden om Kubas roll som ett humanitärt och hjälpande land. Avtalet stipulerar inte att de behöver visa läkarlegitimation.

3. Avtalet innebär att Brasilien varje månad betalar cirka 30 000 kronor ur statskassan för varje ”läkare” direkt till den kubanska staten.

4. Av dessa pengar går endast en fjärdedel, alltså cirka 7 500 kronor per månad, till ”läkaren”. Resterande tre fjärdedelar går dels till att betala av skulder för projekt som Kuba driver i Brasilien, dels att fylla på partikassorna i respektive land.

5. Kubanerna får inte ta med sig sina familjer. Dessa stannar hemma som gisslan så att ”läkaren” inte deserterar.

Den nyvalde president Bolsonaro kallar deras situation för ”slavliknande” med en minimal lön och familjen som gisslan. Han erbjuder läkarna att stanna kvar i Brasilien under förutsättning att de kan uppvisa läkarlegitimation. De kommer då att få marknadsmässig lön och rätt att ta med familjen. Den kubanska regeringen avvisar erbjudandet. Samtliga ”läkare” har kallats hem med omedelbar verkan. Samtidigt hotas deras familjer ifall de inte lyder.

Björn Rasmusson är jägmästare och bor i Brasilien sedan många år. Han arbetar främst inom skogsindustrin och hjälper svenska företag att etablera sig i landet. På fritiden skriver han nyhetsbrev till en allt bredare läsekrets. Dessa brev är inte alltid politiskt korrekta, å andra sidan är allt som skrivs sant. Känsliga läsare varnas.