Det kan finnas skäl att rädas sverigedemokraterna

Patrik Engellau

Ett faktum som jag har svårt att fatta är att så många människor, till exempel liberalpartisten Jan Björklund och centerpartisten Annie Lööf, tycker så illa om sverigedemokraterna. Partiets motståndare brukar säga att det beror på att sverigedemokraterna har ”bruna rötter” vilket betyder att sverigedemokraterna har nazistiska anfäder.

Jag tror att det är sant att säkerställda nazister medverkade när partiet bildades den sjätte februari 1988. Jag tror också att det är sant att ungdomar med swastikaprydda armband sedermera förekommit inom partiet. Den sista heilande Hitleranhängaren är troligen ännu inte utrökt trots partiledningens, som jag uppfattar det, seriösa försök att göra sig av med resterna av det arvet.

Men jag har så svårt att förstå att Björklund och Lööf och deras meningsfränder på allvar oroar sig för att ett samarbete med sverigedemokraterna skulle öppna Sverige för nazismen. Menar de att om nära tjugo procent av den svenska väljarkåren fick ett inflytande över politiken så skulle man riskera att judehat, rasism, mordlust och krigshets bröt ut? Misstänker de seriöst att Sveriges folk bubblar av hat och bara väntar på att Kristersson ska prata med Åkesson föra att onda lustar ska slippa ur flaskan?

Hundratals gånger om dagen frågar sig folk i samhällsdebatten varför Björklund och Lööf och så många andra, om de nu är så besvärade av statliga illdåd i nära historisk tid, inte bekymrar sig över att vänsterpartiet haft så tydliga kopplingar till massmördaren Stalin och folkförtryckaren Honecker. Skulle Hitler vara så mycket värre än Stalin? Det går inte ihop.

Nej, ängslan för hitlerismen eller dess återkomst kan inte vara skälet till det vildsinta avståndstagandet från sverigedemokraterna. Men avståndstagandet existerar och om avståndstagarnas egna förklaringar inte accepteras, vilket jag alltså har svårt för, så måste det finnas någon annan förklaring.

Jag säger inte att det inte vore legitimt att ogilla sverigedemokraterna på samma vis som man kan ogilla moderater eller socialdemokrater. Men den virulenta hätskhet som råder mot sverigedemokraterna är något annat, något som måste växa ur hjärteroten hos partiets fiender. Vad är det som griper dem så starkt?

Enligt min tolkning av samhället och historien blir folk inte sådär upprörda om det inte handlar om deras liv, deras familj, deras försörjning eller deras position i samhället, kort sagt de centrala livsomständigheterna. De blir inte alls så provocerade om någon ifrågasätter något perifert som deras religion (annat än när det gäller vissa muslimer) eller det faktum att de råkar vara medlemmar hos liberalerna eller centerpartiet. Normalt kan folk umgås någorlunda civiliserat över partigränserna och de religiösa sekttillhörigheterna.

Hotet från sverigedemokraterna handlar, tror jag därför, om livet självt. Många är rädda för att sverigedemokraterna skulle utgöra en fara för deras försörjning och livsstil om partiet fick inflytande.

Det är ingen långsökt tanke. Man vet förstås inte vad sverigedemokraterna har för avsikter men det är lätt att fantisera. Tänk om de skulle påverka Sverige i samma riktning som deras meningsfränder påverkar situationen i länder som Polen och Ungern eller bara Danmark.

Om jag vore journalist skulle jag oroa mig. Betydelsefulla arbetsgivare som de statliga mediaföretagen skulle kunna få kraftigt nedskurna budgetar och hårdare tyglar. Det skulle påverka hela arbetsmarknaden och försörjningsmöjligheterna för mig som journalist.

Om jag vore aktivist skulle jag också oroa mig. Bidragen från tusentals offentliga fonder skulle hamna i farozonen om sinnesfränder till Viktor Orbán fick härja fritt. Levnadsmöjligheterna för NGO:er som idag lever nästan helt och hållet på statliga pengar skulle allvarligt inskränkas. Organisationer som HBTQ-rörelsen och EXPO skulle kanske förlora inkomsterna. I alla fall skulle de naggas i kanten. Den statsfinansierade kvinnorörelsen skulle ha anledning till oro, kanske till och med, på sikt, genusinstitutionerna på universiteten. Och då har jag inte ens nämnt alla etniska rörelser som hålls under armarna exempelvis av kulturdepartementet och Allmänna arvsfonden.

Nu vet jag inte om sverigedemokraterna verkligen har så här mycket ont i sinnet, men om jag vore en av dem vars uppehälle eventuellt skulle vara i farozonen så skulle jag ta det säkra före det osäkra och i alla tonarter förbanna sverigedemokraterna. Att peka på de bruna rötterna kommer då väl till pass.

Eller tänk om jag vore en potentat i Svenska kyrkan. Då vore jag livrädd. Även om kyrkan och staten i någon bemärkelse är skilda så är det staten som hämtar kyrkans intäkter hos medlemmarna med hjälp av den statliga indrivningsapparaten. Jag tror inte sverigedemokraterna har så mycket till övers för kyrkans flirt med islam. Vad händer om en stat där sverigedemokraterna har inflytande på olika listiga sätt sätter tryck på kyrkan? Tänk om en sverigedemokratisk minister säger till ärkebiskopen att staten inte längre tänker driva in pengarna till ärkebiskopens lön utan det får kyrkan göra själv bäst den kan. Sverigedemokraten kan skenheligt hävda att det bara handlar om att på riktigt skilja kyrkan från staten. Vad gör kyrkan då? Säljer kyrkobyggnader till Saudiarabien för att de ska omvandlas till moskéer? Där är det bäddat för krig.

Man vet alltså inte om sverigedemokraterna skulle kunna hitta på den sortens hotfulla ingrepp, men blotta misstanken borde sätta skräck i uppemot en tredjedel – en siffra gripen ur luften – av Sveriges befolkning. Om de som skulle befinna sig i farozonen har något slags inflytande över stämningarna i landet, vilket de har, så kan man förstå att det vilar ett dovt mullrande och förebyggande hat mot sverigedemokraterna över andan i nationen.

Sedan finns förstås alla de som av konvenans sjunger med änglarna eller ylar med vargarna, välj själv lämpligt uttryck, och hatar sverigedemokraterna för att det är god ton att hata sverigedemokraterna.

 

106 reaktioner på ”Det kan finnas skäl att rädas sverigedemokraterna

 1. M.D. skriver:

  Patriks analys klingar sant. Men vi ska inte heller glömma att SD på det stora hela är en gräsrotsrörelse driven av gammalt hederligt sunt bondförnuft. Och det finns inget en övertygad PK-it avskyr mer än sunt bondförnuft. Detta gäller allt från hur många kön det finns till huruvida kvinnoförtryckande analfabeter blir upplysta mönstermedborgare genom att åka tunnelbanan i Stockholm. Det blir alltså en dubbel-jackpot av reflexmässigt hat från just de som insisterar på att hat är det värsta som finns och borde utrotas i förebyggande syfte.

  Gillad av 22 personer

  • Lars*** skriver:

   1. Som alltid handlar det om makt. Svt och Sr (f d monopol dessutom) har varit och är tongivande media i Sverige. Megafoner åt S och vänstersvansar. Nu dessutom permanentade röda megafoner tack vare nyttiga idioter inom 7packet som röstade för en ny skatt. Ett parti motsade sig (efter intern debatt) dessa är de nycktra, friska. De är inte nationalsocialister. Klart att allt under årtiondena handlat om att svärta och hota samt bygga upp en hel arsenal med röda myndighetspersoner som backar upp. Alla möjliga epitet som hatare, hotare, antisemiter, rasister, oseriösa, oansvarstagande, värdegrund eller hot gå från jobb osv osv. Hela Svea är rödmarinerat från BB, dagis, skolor och till vuxenlivets bundenhet till det som organiserats upp. Sedan borgerligheten anammat vissa ismer (I don’t agree to that (facts) eller Reinfeldts personliga inre trauma som nu är nationellt (att hans anfader från Usa, en färgad cirkusdirektör som gjorde Reinfeldts anmoder med barn och sedan drog) som han beskrivit i Sydsvenskan, därför såg, ser Reinfeldt svart när han ser SD och Jimmie.  Vips så blev MP en maktfaktor och riktigt stor förändrare av Sverige. Rasisterna skulle stoppas. Allt i Sverige har handlat om att det röda narrativet är det rätta, sanna, beskyddarna av di små fattiga utslagna. När sedan arbetarna inte stödde S lika mycket då blev det ‘invandrarna/”flyktingarna” som blev offergruppen. Dessa går dessutom binda vid röda bidrag samt öka röstandelen, i det nya klansverige.

   Gillad av 1 person

  • Lars*** skriver:

   2.Johan Westerholm ledarsidorna.se (som jag beundrar) är ett exempel på motsättningarna (även) inom de som faktiskt ser och förstår fara på färde. Men som ändå ser SD som hot?.. Westerholm som eg är sosse röstade på Liberalerna för att 2018 åstadkomma förändring. Tanke och handling är inte synkade här enligt mig. Det finns en tro hos även de upplysta att SD är farliga. Det är en indoktrinering som slagit rot likt det bl a Yuri Bezmenov varnade för. Trots att utvecklingen skenar runtomkring – SD är de farliga! Jag mår illa av hur så otänkande oansvarslösa personer nu styr landet som Wallström, Löfven osv tack vare borgarna faktiskt. Det finns en sådan stor obalans det där med, en ska bort..lite tillspetsat Hitler eller Stalin, nazismen eller kommunism/det röda. En ska bort..typ. Om detta må ni berätta..men inte detta. Istället för att båda dåliga ska bort. Det enda som finns nu är delar av (Nya) Moderaterna, KD och SD som för en oppositionssida gentemot S. Jag ser politiken mer som kallt beräknande utan ansvar alls hur det går för vår befolkning. Särskilt från den röda sidan där vi ju kan räkna även C och L nu. Feghet, undfallenhet parat med en enorm mediaapparat en mediamaktens terrorbalans vs politker. Vem styrde vem?, lite varannandans skulle jag säga. Vi är nu på det sluttande planet och urlämnade åt imperiebyggare då staten är svag.Falsk information i media och köttben åt trogna blandat med hot gav feghet samt lathet som bäddade för utvecklingen. Tänker på att opartiska Svt och Sr var i stort tysta över medielags-förändringarna som Johan Westerholm så fantastiskt upplyste om. Vi måste ansluta oss till varandra, vi som vill något. Träffas o arbeta över etiketterna. Sluta gå på S apparat.

   Gilla

 2. Lars skriver:

  Detta är väldigt träffsäkert o värt en hedersplats i all sin enkelhet. SD s ledning har troligen kommit till samma slutsats. Frågan är hur man går vidare- för hotet mot de yrkesgrupper som nämns är ju ett faktum som inte går att gå runt. Många yrkesroller som inte är debatterade/konkurrensutsatta utan politiskt/ religiöst tillsatta hamnar i farozonen för att bli ifrågasatta – mer eller mindre. Det vore oärligt att inte medge att många har anledning att vara oroliga för sin försörjning.

  Gillad av 16 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   Det är också oärligt att inte medge att en stor del av byråkratin och av de organisationer som får statligt stöd är en kostnad för skattebetalarna som inte ger något ekonomiskt överskott till landet och som vi faktiskt inte har råd med.
   Det är oansvarigt att spendera miljarder på ekonomiska invandrare och ”Pride fester” samtidigt som åldringsvården är gravt eftersatt, vägnätet blir allt sämre och försvaret går på sparlåga samtidigt som oron och motsättningarna i hela Europa blir allt tydligare.
   Majoriteten av riksdagsledamöterna är idioter enligt min mening!

   Gillad av 15 personer

  • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

   Hur många Lars finns det?

   Gillad av 2 personer

 3. Ingvar Fröberg skriver:

  Intressant analys som många säkert inte tänkt på. Så här i klartext kan den nog bidra till att fler väljare söker sig till SD, särskilt om man drar ännu vidare cirklar som t.ex. att myndighetschefer utses efter kompetens, erfarenhet av verksamheten och ledningsförmåga , att experter på vårdfrågor organiserar vården, att skolans personal får återta kontrollen över skolan mm mm. Listan över ämnesområden som oerfarna politiker lägger sig i utan konsekvensanalys är ganska lång. Man kan ju undra om den enda uppstickaren att tala om har sådana ambitioner. Den som tar sig an även detta med full kraft kan uppnå ett stöd på över 50%.

  Gillad av 14 personer

 4. svenne skriver:

  ”Men den virulenta hätskhet som råder mot sverigedemokraterna är något annat, något som måste växa ur hjärteroten hos partiets fiender. Vad är det som griper dem så starkt?”

  Ledarna för olika LO-förbund tillhör ju dem som mycket påtagligt visar sin aggressivitet mot SD. En naturlig orsak till detta är sannolikt det faktum att ca. 25% av deras medlemmar är sympatisörer till detta parti, och detta trots att Expo anlitats för att bedriva kurser där SD:s anhängare beskrivs mer eller mindre som djävulens avföda.

  Politiskt aktiva företrädare för SD förvägras fackliga uppdrag och kan i vissa fall uteslutas. Den som röstar på SD eller sympatiserar med partiet, utan att företräda det, löper ingen större risk att uteslutas. Men givetvis har sympatierna uppmärksammats och en tröskel har upprättats som hinder för en facklig karriär.

  Samtliga som tillhör LO:s ledarskikt skulle utan att blinka kunna anklaga SD för att vara ett fascistiskt parti, men då 25% av LO-medlemmarna sympatiserar med detta parti så kan man utan överdrift påstå att delar av LO kan betraktas som fascistiska underavdelningar till SD.
  Man kan fråga sig om LO-ledningen anser att det vore önskvärt att samtliga SD-sympatisörer – både politiskt aktiva och andra – skulle avsäga sig medlemskapet i LO.

  Den ”virulenta hätskheten” mot SD drabbar ju främst sådana LO-medlemmar som är politiskt aktiva, men detta är ju en så liten del att deras medlemsavgifter kan anses vara försumbara. Men om samtliga skulle hoppa av skapas givetvis ett kännbart ekonomiskt avbräck, så man får nog utgå från att detta inte är önskvärt trots att avgifterna betalas av några som enligt LO kan betraktas som ”fascister”.

  Den romerske kejsaren Vespasianus myntade uttrycket ”Pengar luktar inte” då han försvarade beslutet att medborgarna skulle betala skatt vid besök på de offentliga urinoarerna i Rom och detta därför att det viktigaste var att få in pengar. Likheten mellan LO:s och Vespasianus bevekelsegrunder är här ganska påtaglig.

  Gillad av 9 personer

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Det finns väl inte en dollarsedel som inte bär spår av kokain förstås.
   Men tror du inte Vespasianus tänkte på Bitcoin då?

   Gilla

 5. brrr skriver:

  Samma bedömning gör jag. Näringslivets och finansvärldens företrädare har nog också goda skäl att darra på manchetterna. Visserligen tycks de ha övertygat SD om att offentliga medel ska finansiera privata företag, men sektorn lär minska dramatiskt om hela asylindustrin läggs ner och delar av kundkretsen dessutom flyttar hem igen.

  För övrigt tror jag inte att armbindel med hakkors under trettiotalet betraktades som mer hotfullt än vilken som helst partisymbol gör idag. Kanske blir t.ex. hijab, fyrklöver, ros, nya M, maskros eller något annat framtidens hakkors?

  Gillad av 15 personer

 6. Jan Andersson skriver:

  Det handlar om att fördröja den nödvändiga förnyelsen av den sedan decennier förlegade och förstenade politiken i Sverige och hålla kvar de irrelevanta småpartierna så länge som möjligt för att slippa förändringen och osäkerheten. Förändringen kommer ändå snart, den går inte att hindra varken med demokratiska eller odemokratiska metoder. Så småningom segrar alltid det sunda förnuftet över alltmer desperata utspel för att hitta några väljare till.

  I Sverige backar allting just nu, allting går mot att bli sämre hanterat av den offentliga sektorn varje dag. Orsakerna är flera och välkända. Det är inte alls svårt att vända skutan tillbaka på rätt kurs igen, men endast ett parti har avsikt att genomföra det. De andra partierna ägnar all kraft åt att utesluta det partiet, och med tiden förstår allt fler svenskar hur det ligger till.

  De som inte är en del av lösningen, är en del av problemet. Idag är hela den etablerade politikerkåren en del av problemet, speciellt den stora andelen kvinnliga politiker som av genetiska skäl inte kan skilja på känslor och förnuft och tror att de en dag skall få rosor i himlen för sin livsinsats.

  Det kommer inte att hända. Tvärtom kommer alla som nu styr mot avgrunden att ihågkommas för det långt efter sin död.

  För övrigt är demokrati inte möjlig när ingen lyssnar på den enskilde medborgarens ord och vilja, och absolut inte i stora unioner där till och med hela nationers unika möjligheter och folkvilja försvinner i en malström av nonsenspolitik.

  Gillad av 18 personer

  • Anders skriver:

   ”Så småningom segrar alltid det sunda förnuftet”. Du är alldeles för optimistisk. Något förnuft kommer inte att segra, utan vi kommer alltmera att bli som de länder varifrån invällarna kommer, och de senare står inte precis heller för förnuft. Demography is destiny.

   Gillad av 1 person

 7. Fredrik Östman skriver:

  Visst är det så.

  Men fruktan är överdriven och riskerar att få motsatt effekt. Om vi först jämför med Österrike, där SD-motsvarigheten FPÖ sitter i regeringen som andraparti sedan ett par år, så märker man ärligt talat inte mycket av det. Gatorna fylls med fler och fler slöjor, svarta skägg och mörka hudar, så uppenbarligen har gränsen inte alls stängts. Statsteve fortsätter som förut och angriper hela tiden FPÖ på samma gamla ohederliga hycklande Fake News-sätt. Tidningarna är Fake News. Man genomförde en liten reform där några tusen ungdomar som satts i ett praktiskt yrkesutbildningsprogram utan att ha något som helst uppehållstillstånd skulle skickas hem eller åtminstone tagas ur programmet. Det blev ett himla liv. För ett par tusen! Bakom kulisserna sker kanske lite mer, jag har från bekanta hör att alla statsfinansierade låtsasjobb i akademiens utkanter, feministterapist och liknande, har försvunnit.

  FPÖ tycks nu sjunka i opinionsundersökningarna. Det har som andraparti i regeringen helt enkelt inte särskilt mycket makt, och den de har angrips hela tiden av pressen och statsteve utan att förstapartiet (ÖVP) rycker in och försvarar sin egen regering.

  Gillad av 10 personer

  • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

   Usch, ja det krävs mer.

   Gillad av 2 personer

  • MonaMarian skriver:

   Bara att titta på Norge, där FrP sitter sin andra mandatperiod. Händer inte ett dugg då småpartierna KrF och Venstre stoppar allt. Har varit mkt snack och lite verkstad, men nu har även Sylvi Listhaug tystnat. Blir likadant i Sverige även om SD skulle sitta i regering med M. Motståndet både inrikes och globalt blir för stort. Globalismen och dess organisationer är för starka. Det är samma i Österrike tyvärr. Österrike och Norge, två fantastiska land. Önskar så att det hade varit annorlunda.

   Gillad av 2 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Samma lärdom kan vi dra från Finland: Efter riksdagsvalet våren 2015 kom Sannfinländarna in i regeringen med (moderata) samlingspartiet och centern. Varken statsminister Sipilä (c) eller någon annan i regeringen reagerade adekvat på migrantinvasionen senare under sommaren och hösten, tvärtom flaxade alla omkring och välkomnade ”flyktingarna”.

    I juni 2017 valde Sannfinländarna en ny, helskärpt partiledare, Jussi Halla-Aho. Efter mycket hårt tryck och hot från regeringskollegorna och presidenten sprängdes partiet. En liten (parodiskt ”blå”) klick valde att sitta kvar vid köttgrytorna i regeringen och jamsa och jama med i allt. Min familj som följer medströmsmedia och alternativmedia i Finland ser att utvecklingen allt mer liknar den svenska, fast Sverige fick ett par decenniers försprång.

    Gillad av 3 personer

 8. Fredrik Östman skriver:

  För att hitta en regering som faktiskt kan genomföra rimliga åtgärder för att rädda landet undan undergången måste vi gå till Ungern, där Orbáns Fidesz har egen majoritet. Där stoppas Soros agitpropskola. Där stoppas NGO:erna. Där hålls gränsen och där upprätthålls européisk kultur.

  Så riktigt farliga för förtryckarna blir SD först när de får egen majoritet. Nu spelar de uppenbarligen på att hämta så många utländska ockupationssoldater till landet och ge dem rösträtt att detta aldrig kan ske. Därmed kan folkmordet på Sverige och svenskarna slutföras. Om den österrikiska lösningen inte eftersträvas finns inte så många andra möjligheter man kan tänka sig som mål för den förda politiken. De vill ha det så här! De vill verkligen genomföra ett folkmord på svenskarna.

  Gillad av 21 personer

  • akelaslair skriver:

   Fredrik, det är möjligt att ”de” vill genomföra folkmord p å svenskarna vilka ”de” nu är. Regeringen? Sjuklövern? Gammelmedierna?
   Men… varför? What’s in it for them? Tror de att de på något vis skulle undslippa bli en del av numerären i massgravarna och varför skulle de slippa det?. Jag har funderat på den här frågan ett par år och kommer ingen vart med den. Kan det vara något så banalt som vanlig inkompetens? Att byta ut ett helt folk (inklusive sig själva) mot ett annat är inget man klurar ut på en kafferast.

   Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Har du hört talas om Chemtrails? Strimmor i luften som består av något som påverkar psyket hos folk. Troende inom PK-ismen är särskilt drabbade av detta. Vi andra (vita medelålders män) har naturligt motgift i kroppen.

    Gillad av 1 person

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Akelaslair — Bra fråga. Och i grunden handlar det nog om en närmast religiös fanatism. Ett religionskrig.
    Ett krig där de som bekänner sig till en ond och destruktiv sekt, ”PK-sekten”, försöker framställa sig själva som de Goda, och i själva verket gör allt för att riva ner och förstöra vårt samhälle. Om man skalar av alla lögner och floskler, tänker de ungefär såhär:

    ”Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!”

    https://sv.wikiquote.org/wiki/Tobias_H%C3%BCbinette

    — Den här individen är anställd i den akademiska världen för att sprida sin ondska, betald av våra skattemedel. Dessutom finns det hundratals andra av samma sort.

    Hur länge ska vi tvingas tolerera detta?

    Gillad av 4 personer

   • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

    Om jag får så tror jag att det hänger ihop så här:

    Allt Patrik skriver ovan är sant, det är köttgrytorna, men detta intresse är kortsiktigt, man ser endast ett par år framåt, samtidigt som man kollektivt blundar för de långsiktiga konsekvenserna. Döljer man till exempel våldtäkterna idag och låtsas att de inte sker, eller att invandrare kostar netto, eller hur väl islam rimmar med jämställdhet, så blir det ju tämligen svårt att extrapolera meningsfullt, och eftersom alla vid makten nu är av samma åsikt, 7-klöver, media, akademi och näringsliv, så blir det en självförstärkande mekanism där allt ifrågasättande etiketteras som rasism och populism och liknande, vi ser ett extremt exempel av Orwells crimestop där jag gissar att man helt enkelt aldrig någonsin tänker att, ja men, tänk om jag har fel, tänk om exempelvis muslimerna aldrig blir som vi, sådana frågor ställs aldrig, själva ifrågasättandet är rasism för dem. Så man stärker både sitt sociala ego och sin plånbok, en svårslagen kombination.

    Så kortsiktig egen ekonomisk vinning och social status och för att skydda denna position så hjälps alla åt inom etblissemanget att göra sig kollektivt blinda, man får inte ens tänka att kejsarens röv är bar, bara rasister diskuterar rövar.

    Gillad av 4 personer

   • 5ven55on skriver:

    AKELASLAIR,

    de som främst driver agendan om folkmord (om det är sant) verkar vara vissa i den superrika oligarkkretsen.

    Det kan vara en liknande agenda som låg bakom deras förfäders sponsrade av den kommunistiska revolutionen i Ryssland ( https://www.ingridochmaria.se/2018/11/06/wall-street-och-den-ryska-revolutionen/ ) och av första världskriget ( https://newsvoice.se/2018/11/rothschild-forsta-varldskriget/ ). D.v.s för att sko sig själva genom plundring och att slå ihjäl konkurrenter.

    Generellt verkar oligarkerna driva en agenda inriktad på att söndra nationalstaterna genom massinvandring. Ett resultat av det är folkmord eftersom den etniska majoriteten ska göras till minoritet.

    Gillad av 3 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Akelaslair, efter tre års pusslande och funderande kom jag fram till att alla drivkrafter och alla nivåer finns eller kan finnas med i bilden, både individuellt och kollektivt, aktivt och passivt, medvetet och omedvetet. Hela skeendet är en process och en enorm massrörelse, där allt flätas in i allt annat och rörelsen blir självförstärkande i destruktiv riktning. Därför lönar det sig knappast att ägna mycket tid åt att försöka utröna aktörernas drivkrafter nu när det storskaliga skeendet framträder så tydligt.

    Allmänt bör vi hålla i minnet att även sådana element som vi betraktar som psykologiska eller ideologiska med tiden växer in i psyket och kroppen, så att verklighetssynen blir mer eller mindre fundamentalistisk, kvasireligiös.

    På högre globalistiska nivåer kan vi tänka oss en elitistisk symbios eller hybrid av totalitär vänster och storhetsvansinnig ”höger”, som begagnar migrationen och islam för att krossa alla nationella hinder och konkurrenter. Eliterna drivs enbart av egoism och är fullkomligt likgiltiga för vad som händer med folken. De kan mjölka mer pengar och makt ur allt, även förstörelse, krig och folkmord. Det motsvarar bara storskaligare varianter av den plundring som alltid förekommer vid katastrofer, som man kanske själv har varit med om att utlösa.

    Gillad av 5 personer

   • Åke i Sörmland skriver:

    Vad jag kan se går du i den allmängiltiga fällan att tänka lateralt, svart mot vitt. Tänk minst fyrdimensionellt.
    Nisse har inget personligt intresse av att slå Jurij i skallen (lateralt).
    Utan här finns en hierarki av banditer.
    En som vill vinna allt utan att ha muskler till att göra det, bortsett från kontroll av kapital.
    En verkställande kraft som bankirer med sina think tanks. (Soros…)
    Planering av erövring, press, sekter, legomilitär, universitet..
    De (IS ) som får betalt av bankiren för att rensa planen, som innehåller resurser,
    från dem (vi) som vill försvara dem.
    Den på topp kan sitta i ett bergrum på Antarktis och sippa paraplydrinkar.
    Sök: ”elite underground bunkers”.
    Axiom: när två blir fiender är en tredje anstiftare.

    Gilla

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Min teori:
    Socialisterna är av hävd antinationalister som önskar försvaga medelklassen och ett sätt är förstås att blanda ut och sänka de som inte är beroende av politiken.
    De stelt nyliberala (Borg&Reinfeldt&Lööf) eftersträvar den svenska välfärdsstatens snara undergång via ett till socialförsäkringssystemet ökat klientinflöde tills allt kollapsar.
    De gröna mupparna försöker förtvivlat rädda planeten genom att – också de – döda medelklassen tills den inte längre kan äga bil, resa charter eller shoppa.
    Olika motiv, samma tillvägagångssätt.

    Gillad av 1 person

   • Karl Oskar skriver:

    AKELASLAIR
    ”De” har fastnat i beteendet att alltid göra, ta ställning och besluta rakt motsatt sin egen natur och rakt motsatt mot sunt förnuft.
    När ”de” väl börjat med detta naturvidriga beteende blir det tvångsmässigt, tycks det.
    Mycket svårt bryta sig ur.
    Tvångsmässigt upprepas beteendet om och om igen.
    Beteendet rationaliseras genom att upphöja det tiil baserat på hög moral, godaste tänkbara avsikt etc.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    @Akelas Lair: Jag tror att det är flera samspelande faktorer som ligger bakom.

    Den första är den centrala konsensusen. Socialister och liberaler har ingått en allians där de låter varandra vara i fred på varsin planhalva, socialisterna på hemmaplan med det bidragsindustriella komplexet och liberalerna globalt med exploatering av främmande folk utan att någon här hemma klagar. Inget får störa freden. Detta är det materiella planet.

    Den andra är postmodern teori som passar perfekt för att rationalisera just sammanförandet av socialism och liberalism till en allmän och renodlad ideologiideologi. Den kan rationalisera de vidrigaste effekter, t.ex. organiserade rasistiska gängvåldtäkter av småflickor och införandet av scharia i underklassens nya no go-zoner. Detta är det ideella planet.

    Den tredje är uppfattningen att man själv drivs av välvilja och godhet och alltid kommer att flyta ovanpå och klara sig undan alla negativa effekter. Denna uppfattning grundar sig på ett antal hallucinationer och projektioner, varav en får ett nytillkommet parti till höger att obönhörligen se ut som ett fascistiskt parti helt oavsett alla fakta som talar emot det. Denna hallucination uppstår på grund av en missuppfattning av hur höger-vänsterskalan fungerar, särskilt när det gäller inställningen till privat äganderätt. Detta är det psykologiska planet.

    Gillad av 2 personer

   • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

    And the winner is….

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Detta är ingenting nytt. För eliterna har denna sorts idéer varit närvarande i tusentals år. Efter murens fall kände de att de kunde börja genomföra sina planer på global skala. De lever helt enkelt i sin egen värld där vi andra bara är kryp och i bästa fall blivande slavar.

    Alla som någon gång umgåtts i dess kretsar vet att det är så. När jag var yngre kunde jag ibland vara en lustig hovnarr som kunde tillåtas säga sanningen. Men jag tillhörde inte dem och jag var inte villig att vara deras slav så det försvann.

    Jag tror säkert att Patrik Engellau vet vad jag talar om och säkert många av er andra här också. De är ett annat folk, helt enkelt. Jag brukade säga om engelsmän att de inte tror att de är bäst; de vet det! Så är det med dessa också.

    Gillad av 2 personer

 9. Lars Bernhoff skriver:

  Detär rätt att försöka diskutera det om det räcker att svartmåla ett parti för att det finns rötter som är bruna. Det står klart att det brunaste i dessa rötter inte finns kvar. Alltså är det hög tid att diskutera sakfrågor och vilka ställningstagande som Sverigedemokraterna ställer sig bakom idag.
  Alla partier har haft medlemmar som nuvarande partiledning inte vill kännas vid. Vänsterpartiet är typexempel, men deras tokiga ställningstaganden har senare partiledning gjort mycket för att tvätta bort. Vänstern vill ingen hittills ha med i regeringen, men de har nått status som stödparti, med rätt att ställa krav, vilket synts när sossarna Inte lyckas få makten på egna meriter.
  Märkligt att Sverigedemokraterna inte ens får vara stödparti. Istället har de flesta partier gjort varianter av deras från början restriktiva ställningstagande i migrationsfrågor. Detta görs utan att referera till Sverigedemokraterna, utan man tar deras åsikt och gör till sin egen.
  Det är dags för övriga politiker att samarbeta när man tycker lika och och avstå när man tycker olika. Brunmålning av ett parti utan nyansering är ett ovärdigt sätt för ledande politiker idag att hantera sitt uppdrag. Säg tex att jag är emot dem för att de vill gå ur EU eller något annat sakligt så kan det bli högre nivå i debatten. Brunmålningen har genom DÖ redan kostat Alliansen makten hela senaste perioden, och nu är det fortfarande förklaring till att det finns låsningar. Rödgröna partierna fortsätter att brunmåla eftersom det framgångsrikt får även folk med borgliga värderingar att tro att de undviker en landskatastrof genom att acceptera de icke borgliga partiernas förenklade klassificering av ett motståndarparti.
  I flera regioner och kommuner har man nu vuxit ifrån brunmålningsskräcken. På riksplanet finns låsningarna kvar. Lösningen kan vara att hantera Sverigedemokraterna som de rödgröna hanterat Vänstern (trots hemska rötter och synder långt fram i nutid), dvs stödparti och bedöma om fördelarna är större än nackdelarna.

  Gillad av 2 personer

  • Palle9 skriver:

   Lars Bernhoff: mycket väl skrivet.
   Det måste vara ganska unikt i ett land, som ska föreställa en västerländsk demokrati att under de sonderingar kring regeringsbildande som pågått under de senaste två månaderna, ingen som helst dialog förts med riksdagens tredje största parti.
   Personligen glömmer jag inte hur jag på ett torgmöte inför valet 2010 bevittnade hur ett par SD-företrädare förhindrades att yttra sig: varje gång de försökte ta till orda överröstades de av rop och visselsignaler av en skränande fock människor tillhörande Vänsterpartiets ungdomsförbund (flera av dem hade jackor med ”Ung vänster” skrivet på ryggen). Med demokrati hade detta förvisso intet att göra, och detta från ett av de partier som ivrigast som slagträ använder devisen om alla människors lika värde .
   I Landskrona kommun finns ett exempel på en vuxen person, som leder kommunfullmäktige (Torkild Strandberg, L), Han har ända från det SD gjorde sitt intåg i kommunstyrelsen behandlat dem som vilket annat parti som helst, deras förslag och yttranden har bedömts på sina egna meriter. Tänk vilken skillnad mot Jan Björklund – även röstsiffrorna talar sitt tydliga språk med 5 procent för L i riksdagsvalet men ca 35% L-röster i senaste kommunalvalet i Landskrona …

   Gillad av 6 personer

   • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

    Du säger detta som det vore något bra.

    Gillad av 1 person

   • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

    Det är ju just detta som är galet, folk röstar på och är medlemmer i ett parti där ledningens åsikter är diametralt motsatta fotfolkets. Men därmed så medverkar man ju till att hålla dem vid makten, som Björklund.

    Gilla

   • Palle9 skriver:

    SAND etc: Hur tänkte du nu? Det går naturligtvis utmärkt att rösta på t.ex. L i ett kommunalval (om de för en vuxen och vettig politik lokalt), men ej rösta på L i landstings- och riksdagsval. Så verkar många göra i L-a . Som bekant (?) är L djupt splittrat internt i fråga om vilken strategi som ska följas i regeringsbildandet – majors avsked borde inte vara alltför avlägset för Björklund, något jag personligen ser fram emot.

    Gilla

   • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

    Ja tycker inte detta är så utmärkt alls, för de lokala partidistriktet måste ju ändå bilda fotfolk till riksdagsledamoterna, de bildar deras bas, även om de inte håller med, så bestämmer de få i toppen, som nu, att vi inte får en riksdag med SD, vad är man för lokalt. Björklund kan väl inte hålla partikongress bara för det lilla antal som sitter i riksdagen. Anser man att ett partis rikspolitik är förkastlig så anser jag inte det vara moraliskt försvarbart att rösta på dem lokalt heller.

    Gilla

   • Palle9 skriver:

    SAND etc: Naturligtvis är det normala att man röstar på ett och samma parti i såväl riksdagsval som lokalval så jag förstår din hållning. Men jag menar att undantag kan göras om antingen de lokala företrädarna för ens favoritparti bedöms som inkompetenta resp. om något annat partis företrädare visat sig mycket dugliga och pragmatiska. Det rör sig ju om andra typer av beslut på de olika nivåerna, ex.vis migrationspolitiken bestäms på riksnivå och problemen övervältras därefter på kommunerna. När partierna analyserar sina valresultat och då skulle se högre siffror lokalt mot riks, kan slutsatsen endast bli att ledningen utgör ett sänke.
    Igår framkom ett Skåneuppror från lokala L-politiker mot Björklunds hållning i regeringsbildandet. Om dessa lokalpolitiker från olika allianspartier kan visa på både goda lokala valresultat och även fungerande samarbeten med SD, kommer enligt min mening den rabiata låsningen gentemot dialog med SD på riksplanet att urholkas. Annat exempel: Staffanstorp med M+SD. Sådana exempel behövs för att underlätta för en partiledare att kunna genomföra en ändring och bryta låsningen – i fallen C och L måste förvisso ett ledningsbyte till, de nuvarande betraktar jag som hopplösa fall.
    Ett grundproblem är toppstyrningen i partierna, så tydligt beskrivet av Ann-Marie Pålsson i ”Knapptryckarkompaniet”, Patriks intervju med henne kan rekommenderas.

    Gilla

 10. Rikard skriver:

  Hej.

  Jag tror du har fel. Att partiet existerar, är framgångsrikt och på punkt efter punkt fått rätt ända sedan starten (om konsekvenserna av invandringen) är otänkbart för så många just på grund av smutskastningskampanjerna.

  Man tror själv på vad man säger när Löfven stödd av dåvarande hovmagikern Arnstad bräker fram att SD har nazistiska rötter. Man ser i SD sin antites och legitimerar därmed som quislingen Reinfeldt våld och förföljelser mot SD:s medlemmar.

  Man har via en propaganda som aldrig tidigare skådats piskat upp ett sådant hat att varje samtal, varje försök till samarbete i sakpolitik, ses som rena kollaborationen med nazister – något som socialdemokrati och näringsliv gärna ägnade sig åt när det begav sig, men vad har fakta med saken att göra? Det gäller ju att stoppa SD!

  Jämför med hur upprörda muslimer blir över en teckning. Där finner du svaret: media, kultursektorn och politiker som Lööf är fanatiker till samma grad och nivå. De är helt enkelt äkta värdegrundstroende. Fråga dem: konverterar du helst till islam eller samarbetar med SD?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 5 personer

  • Palle9 skriver:

   Rikard: Du skriver ”Jämför med hur upprörda muslimer blir över en teckning.” Påminner mig om en skämtteckning från en amerikansk tidning i samband med Charlie Hebdo-massakern.
   Tre medlemmar av en tidningsredaktion hade samlats för att begrunda ett till redaktionen influtet brev. De läste ”På grund av att er tidning publicerat en teckning, som lögnaktigt avbildade muslimer såsom intoleranta våldsverkare, ska ni nu alla dö!”

   Gillad av 2 personer

   • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

    Religion of peace.

    Gillad av 2 personer

 11. Aurora skriver:

  SD skulle utgöra en fara för mångas försörjning. Ja. Men inte riktigt på de grunder du beskriver. Anledningen till att etablissemanget, fråmst vänster, demoniserar SD är att de till alla pris måste dölja sitt kommunist,-och bolsjevikarv. De måste också, med ständiga upprepningar av att små nynazistgrupper skulle utgöra den största faran för judar för att leda bort fokus från den omfattande antisemitism som invandrat till Europa med de stora migrantströmmarna från mellanöstern och nordafrika. Med dessa har vänstern gemensamt antisemitism. Till vardags maskerad som Israelkritik. Vi behöver bara nämna skandaler inom S, förbundet Tro och Solidaritet, Ship ti Gaza samt ett antal högprofilerade S-personer.

  Gillad av 3 personer

 12. Steen R skriver:

  Jeg tror deres forklaring er en efterrationalisering. Det handler om, at Riksdagen ikke er vant til, at befolkningen skifter ud i dem der har magten. Se på grfikken, hvor lidt der er sket i RD i 90 år: http://snaphanen.dk/upload/2010/03/Rikgraph-600×336.png

  I 1991 kom tre nye partier ind, det ene røg hurtigt ud igen. Andet er der ikke sket på tre generationer. I 70 af årene har statsminsteren været socialdemokrat. I samme tidsrum har der i det danske Folketing siddet 23 forskellige partier, de 16 er smidt ud igen. Danske statsminstre har skiftet partifarve 13 gange siden Madsen-Mygdal i 1929.

  Det hele handler om, at Riksdagespartierne mener, at magten er deres til evig eje

  Gillad av 5 personer

 13. gmiksche skriver:

  Om något eller några år kommer de dunster som skjuklövern slagit i ögonen på svenskarna ha dunstat bort. Nåde dem som kommer att hållas ansvariga för vad som skett. Det kan hända att somliga aktörer börjat inse att den risken finns. Och att det är den insikten som styr deras agerande.

  Gillad av 3 personer

 14. Erik2 skriver:

  Ligger nog mycket i denna analysen. Det är också uppenbart att det är väldigt bra att kunna skrämmas med SD för att splittra borgerligheten. Det senare tror jag är den enkla orsaken till SD hatet.

  Gilla

   • cmmk10 skriver:

    @Igor

    FR ville krossa välfärdsstaten, fackföreningarna och ”atomisera” de som arbetar. Vi skulle alla bli rotlösa, utbytbara och fullständigt beroende av storkapitalet – globalism och nationens upphörande var målet. Medlet för detta var massinvandring.

    De enda som gjorde motstånd mot detta var SD. För en människa med FRs personlighet resulterar motstånd och kritik i gränslöst hat.

    Gillad av 5 personer

   • Erik2 skriver:

    Det är mest drivet av maktens mästare S förstås. De driver SD hatet. En stor anledning är ju för att de får med sig många borgerliga och därmed splittrar borgwrligheten och därmed säkrar sitt maktinnehav. Svenska folket är borgerligt och konservativt i grunden. Det är problemet för vänstern. Hur FR fungerar får jag nog ägna resten av mitt liv åt att grubbla över.

    Gilla

 15. Åke i Sörmland skriver:

  Man läser och hör om hat, hat och hat i det oändliga nuförtiden. Men vad är då hat?
  Mycket liknar detta den Orwellska hatkvarten och har ingen verklig bakgrund i nutid. I grunden är verkligt hat en reaktion på en förlust, som man önskar förhindra upprepning av eller att försöka återta förlusten. Backar man sedan orsakskedjan kommer man fram till en mycket simpel faktor, som jag låter andra upptäcka och vinna en enorm visdom på. Den är så simpel så det är svårt att föreställa sig den.

  Gilla

 16. Hovs_klipphällar skriver:

  Jo jag tänker mig att du har en poäng där, Patrik. Och det är troligen en blandning av rent ekonomiska faktorer och trosfrågor.

  Hatet kommer kort sagt från de personer som är insyltade i PK-sekten. Dessa människor tjänar ekonomiskt på att snylta på skattemedel enligt ovan, och har dessutom en ideologi som går på tvärs mot sunt förnuft och därför inte skulle hålla för kritisk granskning.

  Tänk om universiteten ex-vis skulle sluta upp med att anställa genusforskare och istället anställa kompetent folk?

  Stackars genusforskare, de skulle kanske få vända hamburgare på MacDonalds istället. Hämmska saker.

  Gillad av 3 personer

  • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

   Ja och vem hade ätit genusburgare?

   Gilla

 17. Lars Strömberg skriver:

  Många av oss som skriver här har en fallenhet för att tänka i allmänhet och att tänka ganska komplexa tankar i synnerhet.
  Det leder såklart lätt till komplexa förklaringsmodeller, där man utgår från att det är naturligt att människor i gemen tänker och agerar lika komplext som en själv.
  Jag är inte säker på att det förhåller sig så.
  Att basunera ut sitt avståndstagande från SD kan ju bottna i en rent reflexmässigt och flockstyrd spontanreaktion. Lite som fiskstim eller fågelflockar. Man agerar på reflexmässig automatik. En automatik som inte föregås av resonerande, strategiska och komplexa överväganden.
  Byt ut Politiskt Korrekt mot Socialt Korrekt, så kanske min tanke blir tydligare.

  Gillad av 5 personer

 18. Elisabeth skriver:

  Mitt i prick, Patrik Engellau, mycket bra analys. Du fick med många av de grupper och organisationer som med gemensamma ansträngningar är i färd med att rasera vårt land. Men med tanke på hur djupt infilterade de är står SD inför ett trist skyttegravskrig. Titta bara på hur Trump har det. Jag tror dock att Åkesson är rätt man att leda förnyelsen. Han är lugn, resonlig, analytisk. Han är uppvuxen på landet, han känner vanliga svenskar, han vet hur folk resonerar och hur de har det, han har en stor dos sunt förnuft. Det sunda förnuft han predikar vinner allt fler anhängare. Och i den löjliga cirkusen efter valet framstår han som den ende ledaren. Det första han bör ta itu med när han har möjlighet är SvT och SR. Och tidningsstöden.

  Gillad av 7 personer

 19. Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

  Så klart, men gräver man lite mer så är det snäppet värre, för pk-ismen som vi ser växa fram bildar ju ett helt, en byggnad som rymmer allt som vi här pekar på är fel, extremt eller helt enkelt ont. Ta alla våldtäkterna, om de inte bara uppstår ur tomma intet så kanske någon är skyldig, se på behandlingen av Tommy Robinson, den enda som sätts i isoleringscell i England för åsiktsbrott (än så länge) med avföring kastad på sig. Varför för att han talar om de våldtäkter etablissemanget skapat, om importerad sexuell tortyr av barn. Så etablissemanget har byggt hela sin föreställningsvärld på lögner, felslut och ondska, och den måste vara religiös för att hålla ihop, detta hotas också. Vi ser ju samma hat världen över.

  Gillad av 6 personer

  • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

   Det är helt enkelt så att allt socialistisk tänkande måste dö, det har också Peterson fattat.

   Gillad av 3 personer

   • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

    Jag menar att när en politisk klass, via skatten, har något att vinna på att folk är svaga och hjälplösa så är detta vi ser oundvikligt, de som styr måste uppmuntra allt dåligt, och trycka ner allt konstruktivt och bra, så det räcker inte med några små steg tillbaks, och som Östman noterar ovan så räcker det inte med att små ”SD”-partier kommer fram till köttgrytorna, vi har nog tyvärr nått en tipping point där det måste bli mycket värre innan det blir bättre, inte en enda nu verkande politiker i väst kan lösa detta, utom Trump och de i forna Östeuropa möjligen i sina länder. Vinner Trump igen, och det kommer en Trump2 så kanske, kanske.

    Gillad av 4 personer

   • pllay skriver:

    Det tänkandet kan inte dö, det är en del av den mänskliga naturen, avundsjuka.
    Det kan och måste tyglas, genom lagstiftning, kultur och alternativa vägar utanför socialistiskt röveri till gemenskap och tillit.

    Gillad av 2 personer

  • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

   Djup och stilla meditation.

   Gilla

 20. Jan Ivarson skriver:

  Då det gäller Kyrkans tillgångar kan de hanteras som strandskydd och skyddsvärda skogar. De får fortsatt ägas av Kyrkan som betalar fastighetskatten, men blir allmän tillgång för folket. Kyrkor bör upplåtas gratis för bl. a. SDs möten. Partiet hindras nu hyra lokaler, så här finns ett allmänt samhälleligt behov.

  Gillad av 1 person

  • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

   Bra idé i situationen.

   Gilla

 21. Anna Lindén skriver:

  Ingen objektiv forskare har skrivit om SD:s tidiga historia, så att säkerställa något som sanning rekommenderas inte. Dess förste ordförande Anders Klarström har i dagarna kommit ut med en självbiografisk bok om denna tid, som kan vara intressant att studera. Expos historieskrivning har många brister.

  Gillad av 7 personer

 22. Björn skriver:

  Det är alltid smärtsamt att bli upplyst om sina brister och misslyckanden av andra! Särskilt som man själv är ytterst plågsamt medveten om de samma! ALLA vet innerst inne numera, att SD hela tiden haft rätt med sina ”profetior” om massinvandringens katastrofala följder för Sverige, och nu svider sanningen som en finne i röven på 7-klöverjokrarna! Deras byxor och kjolar är neddragna till knäna av SD, och deras tidigare så totalt vilseförda röstboskap börjar också förstå att de blivit lurade! Tro f-n att alla dessa landsförrädare inom 7-klövern gör allt vad som står i deras makt, för att stänga ute SD och slippa att verbalt konfronteras med den dysfunktionella och totalt misslyckade verklighet de själva skapat! En verklighet som inte längre går att förneka, och än mindre försvara!

  Gillad av 5 personer

  • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

   Finger i ögat

   Gilla

 23. Samuel af Ugglas skriver:

  Hur länge till kan socialister/kommunister SKRÄMMA svenska folket till tystnad och sabotera befolkningens egna tankar?
  Kanske går det så långt att man hotar befolkningen med att dra in skola, vård och omsorg?
  Det där med att en tredjedel av befolkningen är beroende av socialisternas generositet med andras pengar är nog en grov underskattning. Snarare är två tredjedelar bidragsberoende!!!

  Gillad av 3 personer

  • pllay skriver:

   Du har säkert rätt med antagandet om att 2/3 av befolkningen är beroende av bidrag, troligen fler om man med bidragsberoende inkluderar alla politiskt tillsatta låtsasjobb.
   Det socialistiska systemet köper sina väljare och sympatisörer, till vilket pris som helst.

   Gillad av 2 personer

 24. fabricerad skriver:

  Ja, givetvis är kärnan i hatet mot SD av egenintresse som förstås grundar sig i försörjning och räkmacka.tidigt blev man varse om att SD skulle bli stora och ta många av det begränsade antalet slevar till köttgrytan. Om rötterna vore problemet hade varken S eller C fått vara med och leka.

  Gillad av 1 person

 25. Lars skriver:

  Ochams rakkniv. Individens överlevnad och överfört de system, som individen får sin försörjning ifrån, överlevnad.

  Socialdemokratin tappar medlemmar och greppet om arbetarrörelsen (facken).

  Mittenpartierna tappar sin raison d’etre, att stå för mittenpolitik med försvar av välfärdsstaten samt (ej med välfärdsstaten kompatibla) nyliberalismen.

  Moderaterna tappar sin ledande roll i socialkonservativa frågor och mål rusta ned välfärdsstaten
  Alliansen spricker och man måste regera över blockgränserna

  Och ute i samhället, precis som Patrik säger, så innebär det ett hot mot många institutioner och organisationer, inte minst media och mot Timbro högern, med nyliberalism på schemat.

  Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Nyliberalism är inte överspelat på något sätt, vad får du det ifrån? Globalism och nyliberalism hänger samman och är en del av borgerlighetens och även S politik, ja hela sjuklövern.

    Gilla

   • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

    Ja, om man fick en krona..

    Gillad av 1 person

   • 5ven55on skriver:

    LARS,
    man sänker inte skatter längre och kommer heller inte att kunna göra det med de gigantiska kostnader man dragit på sig med massinvandringen. Snarare kommer man höja skatterna även om man föredrar att göra det i smyg t.ex genom att höja parkeringsavgifter o.dyl.

    Mycket av det som ägdes av stat, kommun och landsting har redan sålts och jag ser inga nya sådana projekt så privatiseringsvågen verkar också vara över.

    Globaliseringen i form av nedmontering av nationalstaterna, massinvandring och containertransporter av billigt tillverkade varor fortlöper utan något behov av någon nyliberalism, vad jag kan se.

    Så nyliberalismen ser onekligen överspelad ut i mina ögon.

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Jag tror inte du riktigt förstått vad nyliberalism står för, men på kort sikt har du rätt i att skatterna inte kommer att sänkas (trots vallöftet från m) och privatisering av industriella företag som Telia etc (vallöfte från M att sälja statens kvarvarande andel) i stort sett är över (Sverige har jämfört med andra länder haft liten verksamhet inom industri i statlig regi), men privatisering av landstingsverksamhet och kommunal verksamhet som sjukhus, skolor, äldre omsorg etc finns med på kartan även idag.

    Nyliberalismen innehåller andra delar som att främst arbeta med penningpolitik, minska regleringar (vilket kan finnas med på kartan) t.ex. LAS, men det är, som visas av länken jag gav dig, ett ganska brett koncept, delvis implementerat i main stream ekonomi curriculum och i olika avseenden finns olika uppfattningar bland ekonomer.

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Observera också att nyliberalismen i stort sett förordar privata försäkringslösningar för t.ex. sjukvård, pensioner mm och att vi kan komma att se förändringar här. De statliga pensionerna är ju underfinansierade, andelen privata sjukförsäkringar ökar. Vi har ju också sett i Stockholm hur Nya Karolinska hanterades som ett public-private projekt med förödande konsekvenser (borgerlig landtingsmajoritet) och man har diskuterat utförsäljning av något sjukhus ganska nyligen. Omvandling av hyresfastigheter till bostadsrätter fortgår.

    Oavsett hur man uppfattar politik som ryms inom etiketten ”nyliberalism” så tror jag nog att vi kan se det som en väsentlig faktor när vi ser på partiernas politik. Det handlar ju mycket om avreglering, fria kapitalrörelser, låga tullar osv, vilket vi som del av EU inte skiljer partierna åt, utom V och SD, som vill lämna EU. Fritt flöde av människor över gränserna är även det något som hör till nyliberalism, men de flesta ekonomer påpekar att inget rikt land kan ha öppna gränser.

    Gillad av 1 person

 26. Ulf Bergström skriver:

  Det är väl så enkelt som att Sverige de facto är en enpartistat som för att ge sken av en demokrati har ett flertal partier, men I riksdagen råder consensus. Panik utbryter när ett nytt parti inträder på den politiska arenan och stör ordningen. SD står socialt med ena benet I den gamla ”gråsosse”socialdemokratin och på högerkant I säkerhetsfrågor. Et voila.

  Gillad av 1 person

 27. pllay skriver:

  Det är statens våldsmakt och beskattningsrätt som är nyckeln.
  Då mer än hälften av Sveriges BNP handhavs av politiker är det ekonomiskt nödvändigt att stå på god fot med dessa.
  Landet styrs av politiker och tjänstemän i samarbete, alltså är detta nu viktigare än något annat, speciellt nu då spenderandet av skattemedlen inte grundas på en önskan om att maximera samhällsnyttan utan att belöna de lojala medlöparna inom och utom politikernas maktsfär.
  Egentligen kokar det ner till en fråga om korruption, en korrupt samhällsapparat och en maffiaorganisation skiljer sig inte mycket åt.
  Bägge har våldskapital och belöningssystem, bägge utlovar skydd mot olika händelser och hot om repressalier.
  Bägge skyddar de som befinner sig inom organisationerna och slår ned på dem som opponerar sig eller ifrågasätter styrelseformen.
  SD ifrågasätter den hittills förda politiken och håller upp det svenska samhället anno 1965 som förebild och mål, ett samhälle där skattenivån var sådan att politiker och tjänstemän hade att lyda samhällsmedborgarna i stället för sitt egenintresse.
  I Sverige tillsätts politiker grundat på valresultat och politiker tillsätter tjänstemän, en maktfördelning som direkt inbjuder till korruption, röstköp och informationsstyrning.
  SDs politik utmanar denna ordning, inte i ord men i konsekvens av sin politik.

  Gillad av 4 personer

 28. Gösta Walin skriver:

  Som Patrik med stor emfas påpekar i diskussion med Omar i nyligen publicerad podd finns det en mycket stor grupp individer som mer eller mindre försörjer sig på klimathotet. Några forskarsnillen har kommit på att det finns en viss samvariation mellan klimatskeptiker och invandringskritiker. Säkert sant; det sunda förnuftet sticker fram sitt farliga tryne i båda dessa frågor. Om SD vågat ta steget fullt ut till klimatskepsis så hade nog hatet övergått från röd till vitglödgat. Det är värt att beakta att klimatalarmisterna trots sin inskränkthet är en grupp med hög status, lön och utbildning och därmed extra farliga. Kolla t ex vad tjänstemännen vid anrika IVA (ingeniörsvetenskapsakademien) håller på med. Det ena projektet dummare än det andra; alla beroende av klimathotet.

  Gillad av 7 personer

 29. Weasel skriver:

  Massinvandring/ mångkultur är statsreligion i Sverige.
  SD kritiserar statsreligionen och det är naturligtvis inte populärt hos staten.
  Att SD sedan även har fräckheten att stjäla de rödgrönblåas väljare gör ju inte att dom blir mer populära.
  Det är vad jag tror att det handlar om, för ingen normal människa kan ju på allvar tro att SD är nationalsocialister som planerar någon slags etnisk rensning.
  Normala människor begriper att det inte har någonting med verkligheten att göra.
  När det gäller sådana som exempelvis Annie Lööf och Anders Lindberg är det dock fullt möjlugt att dom grundar sin sd-fobi i just den tron.

  Gillad av 2 personer

 30. Lennart Bengtsson skriver:

  SD har för många blivit en tillflykt för alla de som de anser att det moderna svenska samhället förlorat sin tidigare pragmatiska inriktning. Det mest allvarligaste är att dagens politiker inte respekterar samhällskontraktet. Människorna får inte tillbaka vad man tidigare tagit från dem.

  Den politiska överheten har alltmer extrema uppfattningar som att etablera ett slags global stat utan att alls ha tänkt igenom de ekonomiska och sociala konsekvenserna av en sådan radikal politik. Intrycket av ansvarslöshet, som förstärkts av de senaste månadernas oförmåga att bilda en regering, är uppenbar.

  Att försöka genomföra en ytterst radikal politik, som att lämna landet öppet för en obegränsad migration enligt FNs senaste planer är självklart en omöjlighet såvida man verkligen inte kan övertyga landets medborgare. Med hjälp av media försöker man istället ignorera människornas reservationer och oro och hota alla de som opponerar sig. Många är rädda, hukar sig och fogar sig i överhetens och medias förtryck.

  Det är sådana brister på ansvar och seriositet hos de dominerande politikerna som SD har fångat upp och i så måtto är existensen av SD en följd av ett politikerskrå som inte länge bryr sig vad medborgarna anser. Som det ser ut nu i landet tyr sig alltfler till SD då de är det enda parti som tycks bry sig om människornas oro. Vill man söka en likhet får man gå tillbaka till socialdemokratins kamp i början av förra seklet.

  Gillad av 8 personer

 31. gmiksche skriver:

  Jag tror att PK har börjat läsa det som skrivs på denna blogg. Fick just ett ett antal tweet som tyder på det, bl a från Göran Greider. Varför den hamnade hos mig kan jag inte säga, men jag blev onekligen berörd.

  @GreiderDD
  för 4 timmar sedan
  Tycker ärligt talat synd om den mest förbittrade högerkören på sociala media: De har inga liv bortom missmod, misstro och cynism. Hatar gör de för att hålla sig vid liv. Tragedien i detta är monumental.

  Tack för din medkänsla, Göran.

  Gilla

  • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

   Det hade varit kul, men vad i den tweeten kan härledas till DGS?

   Gillad av 1 person

   • gmiksche skriver:

    Givetvis en gissning från min sida. DGS har en så pass stor läsarkrets att det som skrivs här tveklöst når PK-media och deras aktörer. Dessutom erbjuder det som skrivs på bloggen få angreppspunkter för repliker från deras. sida. För att det brukar vara genomtänkt. Och för att de företrädare för PK som händelsevis vågar skriva på sidan riskerar att blotta sin intellektuella ynkedom. Som Bengt Olof Dike nyligen. Som, istället för bemöta kritiken i sak, kontrade med det sedvanliga godhetssvammlet. Men det biter inte här.

    Gillad av 1 person

  • 5ven55on skriver:

   Personligen hatar jag ingen och får intryck av att en del här åtminstone verkar levnadsglada. Däremot kan jag bli arg ibland. Och även om PK-isterbanden förstört mycket är jag vid gott hopp om att vi ska lyckas stoppa förstörelsen och börja bygga upp landet igen. Kram på dig, Greider!

   Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Ja nog är det en tragedi, att medvetenhet och insikt om vad som sker, skall leda till missmod och förtvivlan.

   Övertygad om att Greider är riktigt lycklig över sakernas tillstånd, möjligtvis önskar han mer av detsamma, och jag kan känna ett sting av avundsjuka.

   Gillad av 1 person

   • Sand och sand och sand, en Kut? Är, det, jo! Kolabacken, kusträtten och profitabel brand, detta är mitt eget land, Vafan, en golfare? Ok, vi tar i hand skriver:

    De är aldrig glada, aldrig, aldrig

    Gilla

 32. Observatör skriver:

  Nu när en ”nazist” och ”fascist” har blivit allmänna okvädningsord som kan stå för vad som helst som man inte tycker om är det väl på tiden att förpassa dessa begrepp till historieböckerna tillsammans med ”hattar” och ”mössor” även om en och annan nutida politiker skulle kunna etiketteras som”nattmössa”.

  Gillad av 2 personer

 33. klyvnadenstid skriver:

  Evert Larsson Men jag har svårt att se någon ondska eller illvilja från ett SD som vill strypa dessa näringsflöden. Det är skattepengar som bygger Deep State i Sverige och undergräver vår demokrati.

  Gillad av 2 personer

 34. Beppe852 skriver:

  Att SD brunkletas med naziststämpel är ett synnerligt väloljat vapen för att få folk att avsky dem. Men egentligen är det nationalismen som står ivägen. Ekonomiska krafter som Bildebergsgruppen, verkar för att Sverige ska inlemmas i den nya Världsordningen. En värld utan gränser där migranter fritt får röra sig och ska åtnjuta samma förmåner som landets befolkning. Annie Lööf är medlem i Trilaterala kommisionen också en elitorganisation vars syfte är att påverka ett lands beslutsfattare i en riktning som gynnar deras konton. Den enda partiordföraren i RD som inte varit på Bilderbergsmöte är Jimmie Å. Detta säger lite om kraften att hindra SD från inflytande. Jag rekommenderar att ni läser Morpheus blogg för en fullständig förklaring till det ryska roulettspel som pågår om Sverige som nation.

  Gillad av 1 person

 35. Lars Arnbom skriver:

  En liten passus som de flesta av oss , tror jag , hört från progg rörelsen protester i sin musik är :
  Staten och Kapitalet , Ni som kommer ihåg denna förstår att redan då , visste vi , folket, hur dert stod till !
  Tack för ett upplyftande skrivet inlägg Patrik .

  Gilla

 36. Kardanaxel skriver:

  Sjuklöverns riksdagsmannabön:

  Makten vår, som är i riksdagen
  Helgad varde den
  Tillkomme den oss
  Låt vår vilja ske, i riket så ock i kommunen
  Ge oss idag ett ökat arvode
  Och efterskänk våra privatuttag
  Liksom våra extraförmåner
  Och utsätt oss icke för prövning
  Ty vårt är riket, makten och hela härligheten
  I evighet
  Amen

  Gilla

 37. Sven Robach skriver:

  Vissa grupper kanske reagerar med överdriven hätskhet pga. rädsla att förlora sin försörjning. Men den förklaringen räcker inte, den gäller bara vissa grupper och ger inte tillräcklig förklaring till graden av överdrift och hat. Jag tror det ligge djupare än försörjning. Det handlar snarare om personlig identitet. Människor som bygger sin identitet på att vara goda generösa och liberala, och att vara moraliskt överlägsen, och bygga den överlägsenheten på generös invandring, hotas till sin identitet av dem som ifrågasätter invandringen, och därmed de godas påstådda godhet. De ruckar den pidestal de självutnämnt moraliska sitter på. De ruckar på deras självbild och identitet. Det är mycket farligare än att mista sin försörjning, som kan ersättas. Det är svårare att ersätta den egna identiteten.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.