Människan är både korkad och klok

Mohamed Omar

Det händer inte sällan att man på nätet snubblar över memer med en figur som har stort, rufsigt hår och säger något knasigt om utomjordingar. Mannen med det stora håret heter Giorgio A. Tsoukalos och bilderna som används i memerna kommer från History Channels teveserie Ancient Aliens, som började sändas i april 2010. Tsoukalos förklarar i stort sett allt som är knepigt med ”det var utomjordingar”. Hur kunde man bygga pyramiderna? Svar: utomjordingar. Beviset: de tre pyramiderna i Gaza matchar på något sätt stjärnbilden Orions bälte, vilket betyder att det var därifrån byggarna kom.

Det här kallas för forntida astronauter-teorin, eller som det heter i teveserien, forntida utomjordingar, och den går helt enkelt ut på att varelser från andra planeter kom till vår jord och hjälpte oss i vår utveckling. Pyramiderna var för svåra att bygga för korkade människor.

Jag har inte kartlagt teorins ursprung, men den förekommer i science fiction-litteraturen, till exempel i H. P. Lovercrafts berättelser från 1920-talet. Den mest kände företrädaren för teorin är förmodligen schweizaren Erich von Däniken. År 1968 gav han ut sin första bok, Erinnerungen an die Zukunft, på svenska Olösta gåtor ur mänsklighetens förflutna. Gåtornas lösning heter utomjordingar. von Däniken paketerade om science fiction till science och sålde bra. Gudarna var från början astronauter från andra världar som besökte oss. Våra förfäder blev så imponerade att de började dyrka dem.

Vad har detta med muslimer att göra? Jo, liksom von Däniken pekade på pyramiderna och sade att det här är för fantastiskt för att vara skapat av jordlingar, så pekar muslimerna på Koranen och säger samma sak. Den här boken är för bra för att vara mänsklig. Ett mycket märkligt påstående. För redan på den tiden då Koranen påstås ha nedtecknats fanns det böcker som var minst lika bra. De grekiska dramerna fanns. Iliaden fanns. Platons dialoger fanns.

De som skrev Koranen visste att det fanns andra böcker som var minst lika bra. För Koranen nämner judarnas Tora och de kristnas Evangelium. Den eller de som skrev Koranen trodde nämligen att Jesus kommit med en bok med titeln Evangelium, på arabiska Injil. De visste alltså inte att evangelierna var skrivna av andra som berättade om Jesus.

Om utomjordingar var så pass intelligenta och tekniskt avancerade att de kunde resa genom rymden, så skulle de ha byggt betydligt märkvärdigare saker än pyramiderna i Giza. Om Koranen verkligen var författad av Gud, den intelligens som skapat hela universum med dess miljarder stjärnor, så skulle den ha varit betydligt märkvärdigare än Koranen, och framför allt skulle den inte innehålla fel, som till exempel att Jesus kom med en bok.

Det finns ingenting i Koranen som inte människor på den tiden skulle ha kunnat skriva, och det finns ingenting med pyramiderna som inte människor på den tiden skulle ha kunnat bygga. Dessa teorier nedvärderar människan och ger istället äran till utomjordingar och Allah.

Koranens författare lägger fram ett ”bevis” för bokens gudomliga ursprung. Om du tvivlar, försök skriva en lika bra bok! Se till exempel denna vers:

”Hysen I tvivel om vad vi nedsänt till vår tjänare, så åstadkommen en likadan sura…” (Zetterstéens svenska översättning 2:21)

Ja så, det kan du inte! Då är det bara att fall ned på knä och underkasta sig. Jaha, svarar jag. Och Marilyn Monroe var en gudinna. Om du tvivlar, visa mig en kvinna som är lika vacker! Ha, det kan du inte! Det är bara att kasta sig ner på ansiktet!

Det är riskfritt att skratta åt UFO-foliehattar som von Däniken som framställer science fiction som science, men det kan vara farligt att skratta åt imamer som kommer med minst lika grundlösa och löjliga påståenden om en utomjordisk intelligens som skrivit en bok på arabiska med instruktioner för hur människor ska leva. Denna utomjording påstås vara allvetande och allvis, men hans bok är full av brister och plagiat. För detta ska man visa respekt. För det är gammal och ärevördig dårskap. Gammal dårskap kan i religionens värld få namnet visdom.

Profeten Muhammed, eller de som nu skrev Koranen, var liksom von Däniken påverkad av sin tids populära sagor, vad vi skulle kalla science fiction. En sådan saga som letat sig in i Koranen är sagan om Alexander den stores resa till världens ände eller ”landet där solen går ner”. Sagan finns i den artonde suran. Där får man av den allvetande guden Allah också veta att solen sjunker ner i en dypöl om kvällen – det är därför det blir mörkt. Alexander var helt enkelt en populär och respekterad figur, hjälte i flera bekanta legender, som Muhammed gärna ville ha med på sin sida. Han blev därför, liksom Moses och Jesus och flera andra, tvångskonverterad till islam efter sin död. Renommésnyltning, tror jag det kallas.

Men titta gärna på teveserien Ancient Aliens. Det är god underhållning. Människan är visserligen tillräckligt klok för att bygga pyramiderna och skriva Koranen, men samtidigt tillräckligt korkad för att tro att pyramiderna byggdes av utomjordingar och att Koranen skrevs av Gud.

27 reaktioner på ”Människan är både korkad och klok

 1. rolfholmen skriver:

  Passa dig Mohamed Omar,
  Du blir kanske åtalad för hädelse eller något annat hemskt brott, med din text. Även om hädelsebrott, såvitt jag vet inte finns i den svenska lagen. Men dom är påhittiga, dom som vill strypa det fria ordet. Se bara hur det gick för kvinnan som hade synpunkter på profetens(pbuh) giftermål med ett barn.
  Lycka till,
  önskar/Rolf
  PS. Även om din önskan är att bli åtalad, så kanske en fatwa är en större risk.ds.

  Gillad av 8 personer

  • phnordin skriver:

   Eddie har rätt skriva den krönika vi läser här. Skall inte den svenska demokratin tåla fri talan? I det fall de åsyftade barbariska hädelselagarna, som endast kan uppfinnas under en tid av förtryck skulle tillämpas, bör varje medborgare gå man/kvinna ur huse och förklara sin tro på det fria ordet.

   Gilla

   • Christian Palmgren skriver:

    Det finns en lag som heter hets mot folkgrupp och som verkar ha större vikt i våra domstolar än rätten att ha och uttrycka en åsikt enligt grundlagsskyddad rätt. Detta är en märklig ordning som tydligen blir mer och mer vanlig och det finns en stor beröringsskräck med just kritik riktad mot en viss religion. Jag ger mitt stöd för yttrandefriheten.

    Gilla

 2. Rikard skriver:

  Hej.

  Hesekiel 1:1 till 1:28 om jag inte missminner mig. Torde vara den äldsta möjliga beskrivningen, om man vill att det skall vara det.

  Som med alla religiösa skrifter gäller regeln: ”Det står i boken, så därför är det sant, för boken säger att det som står i boken är sant, och jag avgör hur det skall förstås. Den som mopsar sig slår gud ihjäl, via mig.”

  Men som jag brukar säga: inga muslimer, inget problem med islam.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 7 personer

 3. Lenam skriver:

  Ja synen på människan och människans tankevärld och föreställningsvärld är spännande och intressant. Klarsynt och skarp analys i en tid där vi kan tänka fritt. Passa dig Mohammed Omar var en träffande kommentar. Farlig mark du beträder.

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Muhammed Omar behöveringa varningar. Han vet vad han håller på med. Den här typen av varningar kan nästan i sig själva låta som förtäckta hot.

   Gillad av 1 person

 4. V for Vendetta skriver:

  Det märkliga är att om man samtalar med men muslim, ofta till skillnad från en kristen faktiskt, så hävdar muslimen att trots att man läst koranen så förstår man inte innebörden av den. Denna ypperliga text måste tolkas av en lärd person. Hur denne är lärd och vem som utpekat honom som allvetande framgår sällan. När man då påtalar om bristen hos en gud som skriver förmaningsord som ändå inte kan eller kommer att förstås av de som de är avsedda för brukar i regel den troende muhammedanen blir upprörd och säga att man inte kan säga så. Ja…. och så håller det på.

  Gillad av 3 personer

 5. brrr skriver:

  Nu är jag i.o.f.s. innerligt trött på islam, att den ideologin ö.h.t. har kommit till Europa och blivit en del av vår vardag. Men dethär tyckte jag var en ganska dråplig berättelse av en kille som bestämde sig för att bli en riktigt god muslim och började läsa koranen.

  Gilla

  • Jag bodde i ett litet land, långt från samarkand med dess varma sand, ändå så mötte jag en gubbe med en rutten tand, han tog Min hand, en tår på hans kind bildade en rand, han sade att jag måste ju hålla min dotter i band skriver:

   Del av vår vardag? Inte för mig.

   Gillad av 1 person

   • Jag drev på en flotte i land, på en pytteliten ö av sand skriver:

    Ja, jag blev utsatt för vad som kunde blivit ett rån förra veckan och ett antal muslimer går i mina barns skola osv, men vad jag menar är att jag vänder det ryggen när jag kan. Om den koherenta minoriteten tar över badhusen, ja då slutar vi gå dit, tar de över köpcentren så slutar vi handla där, stör de på bion, ingen mer bio, är de överallt i Malmö, ja men då åker vi inte dit mer,, så visst är de en del av min vardag, men aldrig att jag ser det som normalt.

    Gilla

 6. spekolatorium skriver:

  Jag är övertygad; att människan alltid varit människa och kom till jorden som människa. Vissa grupper kunde behålla sina kunskaper länge, andra förföll snabbt och blivit grottmänniskor. Människor med bristfälliga kunskaper kan förledas, utnyttjas och styras av maktmänniskor.
  Människan måste lämna jorden, när solen slocknar, all kraft bör riktas på det!

  Gillad av 1 person

  • Jag bodde i ett litet land, långt från samarkand med dess varma sand, ändå så mötte jag en gubbe med en rutten tand, han tog Min hand, en tår på hans kind bildade en rand, han sade att jag måste ju hålla min dotter i band skriver:

   Välkommen! Ser fram emot många inlägg från dig! Keep going strong! Gillar bilden också!

   Gilla

 7. Jag bodde i ett litet land, långt från samarkand med dess varma sand, ändå så mötte jag en gubbe med en rutten tand, han tog Min hand, en tår på hans kind bildade en rand, han sade att jag måste ju hålla min dotter i band skriver:

  Jag tycker inte vi behöver gå till islam för att finna blind tro, utan pk-ismen är mera intressant. Muslimerna växer upp i en färdig kontext som inte kan ruckas på, de kan peka på en tusenårig historia, föräldrar som uppfostrar sina barn har stöd av en tusenårig historia, grannar och släktingar, imamer och en hel kultur, och hjälper inte det så finns ett levande hot om våld och terrorism och krig, och hjälper inte det så kan man slänga ut sin dotter från balkongen. Det är ju mycket mera intressant att betrakta 7-klövern och de som röstar på dem och deras framväxande religion, de är uppfostrade i en kristen sekulär tradition där fakta och rationalitet påstods vara viktiga, men har ändå duperats av några få generationer av socialistiska politiker med benägen hjälp av några postmoderna filosofer, pk-ismen är som en proto-religion med tusen självmotsägelser men mekanismen med vilken den sprids och utvecklas är nog uråldrig, gruppdynamik och uteslutning och repression och våld. Vi ser en religion försöka växa fram framför våra ögon och folk faller för det. Detta tycker jag är i sanning häpnadsväckande, hur man lyckats skjuta goda traditioner och en god kristen kultur i sank så fort och ersätter den med denna infantila skit. Ja, ta bara byggnadsverken, även där kan ju islam och kristendomen eller andra kulturer skryta med stordåd som fort och slott och moskeér och katedraler och pyramiderna, vad har socialismen och pk-ismen uppnått, betongtorn i ghetton, det fulaste byggnadsverk som mänskligheten någonsin producerat, det är socialisternas arv. I betongen så ser man socialdemokratin.

  Gillad av 8 personer

 8. Göran Holmström skriver:

  Mycket träffande liknelse mellan pseudovetenskap och religions tolkning.
  Det gillas mycket. Sedan Mohamed, så ska man inte tvärsäkert slå sig för bröstet om hur saker är. Pyramiderna står både i stjärnkonstellation och enligt Peter Caspersson författaren till boken Guds namn så finns det ett matematiskt samband mellan pyramidernas mått och Guds namn på hebreiska, till det så hittade han även det gyllene snittet i sina tankar om pyramidernas tillkomst.
  Min personliga favorit är Göbeke Tepli cirka 12000 år gammalt över 200 pelare på ungefär 10 ton styck är det byggt av dom flesta pelarna är formade som en hammare med en uthuggen djur symbol på basen huvudet är cirka dubbelt så stor som foten, vilket ger kanske 30 ton sten och börja karva i.
  Detta före människan enligt arkeologer kunde smida metall.
  Övrigt så ser Jaguaren på ena pelaren ut i princip som den Atzekerna prydde sina tempel med 11000 år senare med.
  Letar vi i döda havsrullarna så beskrivs Gudarna pluralis flygandes i sina gyllene vagnar över himmelen.
  Vediska skrifter så beskrivs Vimanas flygande i sina gyllene farkoster över himlen.
  En sådan finns även gjuten i brons cirka 2-3 tusen år gammal och är i princip en rymdfärja i miniatyr.
  Vad som historien döljer är inte jag mannen att säga. Men tvärsäker är jag inte.
  Mvh Göran.

  Gilla

 9. Underdog skriver:

  Jag är övertygad att om någon riktig forskare fick och vågade göra motsvarande undersökningar som gjorts ur olika aspekter på bibeln och biblisk historia på Koranen och haditherna, så hade nästan allt som påstås vara sant om Muhammed och Koranens tillkomst ställts på huvudet. Det går ju att lyssna på exempelvis Patricia Crone och Tom Holland, men de har svårt att komma fram eftersom motståndet mot riktig vetenskap är så kompakt i arabvärlden. Orsaken till det förklaras i sin tur bäst av Adonis i ”Våld och Islam”.

  Gilla

  • Ki skriver:

   Patricia Crone ville att det hon har upptäckt genom mycket forskning och skrivit förblev känd bara inom ”expertkretsen” .Det finns mycket mer avslöjande om ämnet men än är det riskabelt att skriva om det i Sverige….

   Gilla

 10. Jag drev på en flotte i land, på en pytteliten ö av sand skriver:

  Att människan är både klok och dum sägs av Yuval Noah Harari i detta klipp

  Jag känner mig också dum för jag lät mig duperas av ett samtal han hade om sin bok ”The virtues of nationalism” och köpte boken. Nu inser jag, det bli tydligt ovan, att Harari är intelligent men anfäktad av det som verkar drabba så många intelligenta människor (därav socialismens attraktion på intellektuella), nämligen att de tror sig om att kunna konstruera kompletta logiska system för mänskligheten, utan osäkerhet, och eftersom många av dessa människor är mjuka som personer så är ofta en styrande princip att ingen skall komma i kläm, vilket alltid medför att ett maximalt antal människor kommer i kläm i slutändan, den senaste farliga utveckligen på detta är ”global government” som man nu på TED-talks öppet kan propagera för. Kritiska frågor kommer från Haidt i publiken och också en kvinna från Ghana, men som vanligt så viftar Harari med handen åt deras oro. Skrämmande att jag lät mig luras.

  Gillad av 1 person

 11. olle reimers skriver:

  Korkade blir vi när vi blandar in våra egna rädslor, önskedrömmar och andra känslor i tankeprocessen.

  Eftersom vi gör det hel tiden blir våra tankar grumliga tills det de passerat filtret av andras ögon, Helst av sådana som inte tänker som vi. De vill inget hellre än att smula sönder våra drömmar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.