Ny podd! Att stå för borgerliga ideal när borgerligheten sviker

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av Tankar från framtiden (inspelat 30/10) pratar jag med Ilan Sadé, ledare för partiet Medborgerlig Samling (MED). Partiet bildades 2014 och beskriver sig självt som liberalkonservativt. Bakgrunden var att man ansåg att de borgerliga partierna blivit allt mindre borgerliga. Decemberöverenskommelsen 2014 visade att de borgerliga inte var beredda att ta strid mot vänstern.

I riksdagsvalet 2018 fick MED 0,20 % av rösterna och blev det tredje största partiet utanför riksdagen, efter Feministiskt Initiativ och Alternativ för Sverige. Partiet fick mandat i tre kommuner: i Höörs kommun, Torsås kommun och Laholms kommun.

Men partiets valkampanj blev en plattform för karismatiska opinionsbildare som Katerina Janouch och Alexander Bard och påverkade förmodligen fler än de som faktiskt röstade på det. Och MED har inte lagt ner utan satsar vidare på EU-valet i maj 2019.

En viktig fråga för MED är invandringspolitiken där man vill styra om från asyl till en arbetskraftsinvandring som ska utgå från behov av kompetens. Vad gäller flyktingar ska vi framför allt bistå i närområdet. På sin sajt skriver partiet:

”Flyktingkonventionen tillkom i en tid då situationen i Europa var helt annorlunda jämfört med hur världen ser ut idag. Obegränsad asylrätt skapar onödiga problem med överbelastad mottagning av icke skyddsbehövande till mycket höga kostnader i Väst. Resurserna bör i stället primärt gå till reellt utsatta människor i de närområden där de allra flesta utsatta befinner sig.”

Jag och Ilan pratar också om vad som hänt efter valet och hur borgerlighetens agerande, där man sitter fast i gamla fördomar och fixeringar, och inte lyckas ta makt från vänstern, visar att det finns ett fortsatt behov av ett parti som Medborgerlig Samling.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

29 reaktioner på ”Ny podd! Att stå för borgerliga ideal när borgerligheten sviker

 1. MartinA skriver:

  Så MED vill importera en överklass som skall utkonkurrera oss svenskar? Och samtidigt vill MED dränera tredje världen på kompetens som den behöver? Tack. Men nej tack.

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Hur vill du att det ska fungera MartinA?

   För min del anser jag att vi ska hjälpa personer som kan att få en bra utbildning. De flesta kommer förmodligen att återvända till sina hemländer för att hjälpa till. Det kanske t.o,m. ska vara ett villkor för t.ex.fri utbildning Sverige.

   De som vill bli svenskar ska ha rätt att ansöka om det på vanligt sätt och sedan är det upp till Sverige att säga ja eller nej.

   Svårare än så behöver det inte vara.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Staten är till för medborgarna. MEDs invandringspolitik låter som samma gamla vanliga statsfascism, att medborgarna är till för staten.

    Om du vill hjälpa människor i långtbortistan bör du göra det för dina egna pengar. Att använda staten för dina välgörenhetshobbies är att begå övergrepp på de som ej vill göra vad du vill.

    Dessutom, ”De flesta kommer förmodligen att återvända” är chockerande naiv kommentar, givet de senaste årtiondena.

    Vidare, ingen kan ”bli” svensk. Svensk är en etnicitet och ett ursprung. Menar du medborgare så föreslår jag att du skriver just medborgare.

    Gillad av 6 personer

   • Birger skriver:

    ”För min del anser jag att vi ska hjälpa personer som kan att få en bra utbildning.”

    Varför då? Varför ska svenska skattebetalare betala för icke-svenska icke-skattebetalares utbildning?

    ”De flesta kommer förmodligen att återvända till sina hemländer för att hjälpa till.”

    Det där sa man redan om jugoslaverna. Så fort kriget tog slut så skulle de åka hem och bygga upp sina hemländer. Två årtionden senare är jugoslaverna och deras maffia fortfarande kvar. Vi vet också hur det gick med nigerianen Alban Nwapa – bättre känd under artistnamnet Dr Alban – som ju fick ett stipendium för att kunna studera till tandläkare i Sverige där villkoret var att stipendiaten sedan skulle återvända till sitt hemland (Nigeria), där det rådde stor brist på tandläkare.

    ”Det kanske t.o,m. ska vara ett villkor för t.ex.fri utbildning Sverige.”

    Som med den där riktade amenstin för de 9 000 afghanska männen, menar du?

    ”De som vill bli svenskar ska ha rätt att ansöka om det på vanligt sätt och sedan är det upp till Sverige att säga ja eller nej.”

    Har de svenskar som tagit flyget till Thailand ha rätt att bli thailändare? Ska de svenskar som tagit flyget till Thailand ha rätt att bli thailändare?

    Gillad av 3 personer

   • olle reimers skriver:

    På den tiden jag var student hade vi ett system där begåvade unga personer kunde få en fri universitetsutbildning i Sverige och sedan återvända till sina hemländer. För det första kunde de flesta (på den tiden) på den basisen göra en bra insats i sina hemländer, vilket de jag kände gjorde samtidigt som de blev livsvariga ambassadörer för Sverige. Detta är den enda vettiga form av bistånd som man i verkligheten kan bedriva.

    Givetvis är jag medveten om att vi nu lever i en anna tid men det får inte hindra ett konstruktivt och vettigt tänkande.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Det handlade (åtminstone på den tiden) inte om välgörenhetshobbies. Alla västländer ville bygga upp ekonomieran i u-länderna för att få en breddad marknad för sina produkter samtidigt som de gjorde en bra insats. Dessutom undvek man i viss mån farorna med spridning av farliga sjukdomar eller potentiella invasioner. Att detta sedan kmmit att utnyttjas ac hänsynslösa krafter i väst är en annan femma.

    Alternativet vore att göra allt för att göra sig av med den fattigaste delen av världen. Det finns de som gillar det också.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Att bygga upp u-länderna för marknadernas skull. Visst. Och vad hände? Jo, ständig u-hjälp till u-länderna så att de kan köpa varorna som oligarkernas storföretag producerar. Bara ett nytt sätt att socialisera förluster och privatisera vinster.
    Finns en bra skönlitterär bok om den rättegång som gjorde Cicero rik och berömd, ”Imperium”. Där hade guvernören på Sicilien klått åt sig så hårt av lokalbornas pengar att det riskerade att bli uppror. Pengarna han klådde åt sig blev hans, uppror måste medborgarna betala för att slå ner (tror inte det blev uppror just den här gången). De här olika komplotterna och den retorik som rättfärdigar dem är lika otaliga som härskare är oändligt illisluga.

    Formulär 1A är att om härskarna påstår att de gör x på grund av y så gör de det på grund av z. Idag, igår och imorgon.

    Gilla

  • Moab skriver:

   Ja, precis, jag har själv varit en del av denna flyttande elit (tillkämpad av egen insats i mitt fall) och kan se nu hur tilliten slås sönder på företagen och alla bara gör det som ger synlig effekt för en själv, ett anglosaxiskt förhållningssätt som sätter stopp för sådana innovationer som gjort Sverige framgångsrikt. Det är dessutom väldigt otrevligt. Ledningen outsourcar sedan också alla jobb utomlands man kan, utom sina egna.

   Gillad av 4 personer

  • Beppe852 skriver:

   Martina! Är det bättre att som nu tar in analfabeter och outbildade personer i vårt högteknologiska samhälle? Många av dessa kommer aldrig att få en egen försörjning, än mindre deras anhöriga som också vill komma hit. Mao en livslång skattefinansierad försörjning i ett utanförskap. Är det juste?

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Jag argumenterar inte för bidragsinvandring. Jag argumenterar mot arbetskraftsinvandring.
    Varför försöker du skapa detta falska val? Varför försöker du påstå att jag är för bidragsinvandring bara för att jag argumenterar mot arbetskraftsinvandring?

    Gilla

 2. Leif Nilsson skriver:

  Jag tror att MED har framtiden för sig. De kommer vara ett liberalt värdekonservativt komplement till det mer traditionella arbetarpartiet Sverigedemokraterna, med sina socialdemokratiska rötter och till AfS och andra mer nationella rörelser, som med all säkerhet kommer att bli breda folkrörelser.

  Det nuvarande politiska PK-etablissemanget har snart förlorat all sin trovärdighet och kommer om ett eller par decennier, knappast att ha något inflytande, ifall de då överhuvudtaget fortfarande existerar. Förhoppningsvis kommer då också, några av de mest framträdande ”landsförrädarna” att få stå till svars för sina brott.

  Tyvärr kommer det sannolikt också att finnas ett stort islamskt politiskt block och med en demokrati i dess nuvarande form, så lär sharialagstiftning, då utgöra ett reellt hot för våra barn och barnbarn.

  Gillad av 5 personer

 3. Lars Bernhoff skriver:

  Jag tycker att MED har ett genomtänkt program. Det räcker inte långt om man ska lyckas kommunicera sina tankar och göra det tillräckligt trovärdigt att förtjäna en röst som inte riskerar att bli bortslängd. Den kraften har Ilar och ledningen inte lyckats skapa. Om Alexander Bard blir medierepresentant så stöter han bort fler än han vinner bland borgerliga väljare tror jag oavsett om han skulle ha rätt i sak.
  Att kritisera alla partier som gick med i DÖ är enkelt och rätt. Att bygga upp på riksnivå ett parti utan en eller flera extremt framstående kommunikatör(er) av bra budskap är en extrem utmaning.
  Arbetskraftsinvandring är bra. Vi är ett exportberoende land. Vi måste kunna prata med alla länder och språk. Med egen kunskap om programmeringsbranschen märkte jag att kunna programmera och vara ingenjör är en bra bas. När våra kulturer är så olika så fungerar det inte så enkelt att berätta vad jag vill ha utfört. Och omvänt ska något fungera i deras land måste vi begripa och respektera dem. Om kompetenta personer jobbar hos oss några år, så blir det inte självklart att de vill vara kvar. De kan återvända med en komplett kunskap istället för en teoretisk utbildning som det ofta handlar om. Win-win situationer kan skapas på många sätt.
  Det är tokigt att säga att tex en utländsk programmerare tar våra jobb. Vi får fram för få egna. Med hjälp av dessa förstärkningar kan vi upprätthålla vår standard.

  Gilla

  • MartinA skriver:

   Alternativet till att ta in utländska programmerare är att producera mindre men högre löner för svenska programmerare. Det är illojalt mot svenska programmerare. Varför skall då programmeraren vara lojal mot andra yrkesgrupper? Varför skall inte programmeraren kräva lönedumpning för svenska rörmokare, svenska sjuksköterskor, svenska städare, tjänster som programmeraren efterfrågar?

   Gillad av 2 personer

   • Birger skriver:

    Huvudet på spiken, att det ska vara så svårt för normalvensken att förstå sig på något så simpelt som utbud och efterfrågan. Att ett i-land som Sverige inte skulle klara av att utbilda egna programmerare och därför vara tvunget att söka dem i tredje världens värsta u-länder är inget annat än skrattretande (även om skrattet fastnar i halsen).

    Gillad av 3 personer

   • Anonym skriver:

    Huvudsyftet med att importera arbetskraft är som många varit inne på att sänka lönerna i syfte att öka företagens lönsamhet. Tanken att arbetskraftsimport är bra för den yrkeskategori som utsätts för lönedumpning är absurd.

    Gillad av 1 person

 4. Bo Svensson skriver:

  Problemet oanställningsbara och brottsbenägna migranter kan inte lösas med mindre än en helt ogenomförbar gränskontroll eller att tillvaron här är otrevligare än där migranterna hör hemma.

  Och det är den ju, om vi inte bjuder dem på en massa förmåner.

  En sådan förmån bland alla som vi bjuder på fast vi inte måste, är att ta på oss kostnaderna och obehaget av deras brottslighet.

  Metoden för en självfinansierad brottslighet består av krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet utanför bevakade enklaver och billig deportering av illegala migranter kan bestå av förpassning till sådan enklav intill flygplats, varifrån man är fri att ta sig hemåt i mån av förmåga.

  Gillad av 1 person

 5. Dandersan skriver:

  Varför bilda ett nytt parti med bortkastade röster?
  Det går väl att förändra ett befintligt?
  Fast det är klart, det finns egocentriska personer som brinner för att synas i ledningen-men bara 0,2% bakom sig.

  Gilla

 6. Vax skriver:

  Bussen var på väg med en grupp kristna kopter till ett kloster i Minya i Egypten när den utsattes för en hemsk attack under fredagen.

  Minst sju personer har dödats och ännu fler skadats.

  Enligt RT använde gärningsmännen ”kraftig skottlossning” mot de oskyldiga människorna.

  Vem som ligger bakom dådet är ännu oklart, men tidigare har Islamiska Staten utfört liknande angrepp.

  Attacken är bara en i raden de senaste åren. De tio miljoner kristna som finns i Egypten är en mycket utsatt grupp.

  Och sjuklövern fattar ingenting.

  Gillad av 3 personer

 7. Yvonne Rosenthal skriver:

  En man sitter på toaletten med kalsongerna nere, ett tidningsomslag . Inne i tidningen, en mycket bra intervju med mannen . En av MED´s ” karismatiska opinionsbildare” .Det kan vara frestande att använda ” Karismatiska opinionsbildare”, kända personer med ett inarbetat namn / varumärke men de kan uppfattas och värderas såväl likartat som olika. ” Sex, drugs and rock and roll” kan man tänka . Politikens vardag på det mer jordnära planet är äldreomsorg , sjukvård, skola. Universitet som håller på att havererar. Försvar . Ja, jo asylärenden, pengar, skatter och juridik, utan lag inget. Sveriges problem beror inte på för litet av ” Sex, drugs rock & roll” eller för få exhibitionister – Alice Bah Kunke & Co. Ulf Kristersson efterlyste fler vuxna. Jag med. Var är dom??

  Gillad av 1 person

 8. O.T. skriver:

  Ledtrådar som besvarar frågor kring hur många illegala migranter klarar sig ekonomiskt under sina långa resor från hemländerna till och genom Europa har lagts i dagen av den slovenska sajten Nova24. En förklaring är enligt sajten att FN:s flyktingorgan UNHCR och EU i samarbete med Mastercard frikostigt delar ut betalkort till migranterna förladdade med pengar.

  Korten är försedda med både EU:s och UNHCR:s logotyper. Inga identitetshandlingar krävs för att få eller använda korten – i stället för namn på kortinnehavaren är ”UNHCR” och ett nummer präglat på kortet.

  Uppgifterna kommer enligt Nova24 från en källa inom den kroatiska polisen. Många migranter utrustade med sådana kort uppges uppehålla sig där och i intilliggande Bosnien och Herzegovina där de förbereder sig för resan vidare upp genom Europa till det land de sett ut som slutdestination, ofta Tyskland eller Sverige.

  Gillad av 1 person

 9. lookslikeanangel skriver:

  Oh, Lord

  Don’t give me a Mercedes Benz, but a Ferrari or Lamborghini
  eller OK då, en Tesla!

  Vad jag menar är att vi behöver ett riktigt fräscht parti här i Sverige.

  Vill vi ha Islam/Mellanöstern/Afrika eller ….?

  Att rösta på SD? Ja, ett “tryckförband” – inte kliniskt rent – men det enda.
  Socialkonservativt dock.
  Jag tror personligen inte alls på deras ekonomikoncept för framtiden.

  Vem är utmanaren? Spännande tider!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.