Islamistisk predikant vill avskaffa gränser

Mohamed Omar

Jag har länge efterfrågat ett slags Expo som granskar islamisterna i Sverige. Som ett svar på mina böner startades Doku, ett partipolitiskt och religiöst obundet projekt som syftar till just detta. I en artikel, publicerad 26 oktober, skriver medarbetaren Sofie Löwenmark om en ledande profil inom den salafistiska missionen riktad mot ungdomar: Anas Khalifa. Artikeln är den första i en serie porträtt i vilka Doku kommer att berätta om olika personer som har betydelse för den svenska islamismen.

Löwenmark beskriver Anas Khalifa som ”mycket karismatisk” och noterar att han har nära till skratt och kan tala ”gatans språk”. Han har tusentals följare på sociala medier och är populär bland muslimska ungdomar. Mer specifikt bland sunniter – salafismen är ju en puritansk rörelse inom sunniislam. Shiiter har ingenting med honom att göra. De har sina egna fundisar.

Khalifa uppmärksammades medialt första gången 2004, då det kunde avslöjas att han var aktiv på sajten omsislam som hyllade Usama bin Ladin och uppmanade till jihad mot väst. Sedan dess har hans namn förekommit då och då i medierna i samband med jihadism och salafistisk extremism i allmänhet. Löwenmarks artikel ger en bra, samlad bild.

Jag har tittat på en av hans föreläsningar på YouTube: ”Varför ger Allah oss inte seger?” Det är ett väldigt vanligt predikoämne. Hur kommer det sig att de otrogna, ”kuffar”, dominerar världen, trots att Gud i sin Koran lovat muslimerna ära och seger? Det här är något som muslimska tänkare inte lyckats få ihop.

I Koranen står det att muslimerna ska segra och styra och de otrogna förödmjukas. Eftersom Guds bok inte kan ha fel, så måste det vara fel på muslimerna. Vi är inte tillräckligt bra muslimer, säger fundisarna. Om vi går till moskén oftare, ber oftare och mer innerligt, och på alla sätt försöker följa sharia till punkt och pricka i våra liv, så kommer Guds löften att bli sanna. En islamisk supermakt, kalifatet, kommer att ersätta det sataniska USA.

Anas Khalifa bidrar inte med något nytt eller originellt till detta gamla tema. Han upprepar de vanliga fraserna om att muslimernas olyckor beror på för lite islam. Vi måste återvända till vår religion, vända väst och allt oislamiskt ryggen, och ena oss kring profeten Muhammed som det enda och bästa moraliska föredömet.

Det som är nytt är Khalifas sätt att paketera ämnet. Han använder det som Löwenmark kallar ”gatans språk” för att kunna nå kidsen från Orten. Jag förmodar att han kan prata ordentlig svenska om han vill – han är inte dum – men att han anlägger en brytning eller dialekt för att signalera att ”jag är en av er”. Vid ett tillfälle säger han: ”Nu ska vi ta det på blattesvenska”. När några åhörare kommer sent, ler han och säger: ”Ah, blattetid, en timme och tio minuter sena”.

Khalifa använder uttryck som ”kaosliv” för att beskriva icke-fundisarnas liv. Att man kan leva ett moraliskt och värdigt liv som icke-muslim eller icke-fundis förespeglar honom inte. Ständigt förknippas livet utanför fundiskretsen som fullt av droger, promiskuitet, ytlighet och materialism.

I början av sin föreläsning nämner han ”en bror” som var djupt missnöjd med Sverige. Denne menade att ”Sverige är kaos” och här finns ”så mycket haram”. Khalifa beskriver det som att han ”dissade sönder hela landet”. Brodern undrade hur det kom sig att Gud inte låtit jorden svälja Sverige med tanke på hur syndigt och förfallet det är. Khalifas svar var att det i Sverige kanske finns ett fåtal rättfärdiga människor (det vill säga salafistfundisar) och att Gud därför avstår från att förgöra oss alla. Vi har alltså Khalifa och hans fundisbröder att tacka för vår existens.

Khalifa fortsätter med att säga att muslimer överallt i världen, även i Sverige, lever i förnedring och saknar ära och upphöjelse. Det räcker alltså inte med att Sverige ger muslimer religionsfrihet och till och med finansierar moskéer och islamiska organisationer med skattepengar. De lever i förnedring så länge inte islamisk fundamentalism dominerar samhället. Han säger att muslimernas blod är det billigaste på jordens yta och påstår att hundratusen muslimer slaktats i Syrien. Han glömmer dock att nämna att många muslimer i Syrien slaktats av andra muslimer.

Det Khalifa försöker göra är uppenbart att piska upp hat mot väst och mot icke-muslimer i allmänhet genom att försöka få unga muslimer att känna sig som offer. Samtidigt målar han upp en förljugen bild av islams tidiga historia som en guldålder då muslimerna var enade och hade makt och ära. Budskapet är att vi är ansatta, vi är belägrade. Vad är nästa steg? Steget är inte långt ifrån att börja tala om att slå tillbaka för att försöka återupprätta det man förlorat. Förr i världen, säger Khalifa, fruktade romarna och perserna muslimerna. Det var stora imperier, som gick under då de erövrades av det uppstigande, islamiska riket på 600-talet.

Till de unga muslimer som kommit för att lyssna på honom säger Khalifa att de är en del av ”den muslimska nationen” och att de måste känna denna nations smärta i sina hjärtan. Här är det inte tal om att man som muslim och svensk medborgare tillhör den svenska nationen. Det är den världsvida umman, den muslimska nationen, som man ska bry sig och som kommer först. Han vill alltså förstärka svenska muslimers känsla av utanförskap.

För att muslimerna ska segra, alltså inta deras rättmätiga plats i världen, måste de enas. När Khalifa tar upp exempel på splittring, så gör han ett intressant medgivande. ”Vi har muslimer som skjuter varandra på grund av knark”, säger han, och påstår sedan att 90 procent av alla gängmedlemmar i Sverige har muslimska bakgrund. Denna uppgift bör tas med en nypa salt, men bekräftar ändå vad vi redan vet om hur överrepresenterade unga män med invandrarbakgrund är inom gängkriminaliteten.

Den världsvida muslimska nationen, säger Khalifa, utgör en enda kropp. Gör det ont i en lem, så gör det ont i hela kroppen. Som muslim kan du till exempel inte säga att Palestina inte angår dig. Allt som händer muslimer överallt i världen angår dig som muslim. Denna gemenskap är också politisk. Muslimerna utgör inte bara en nation i religiös mening, utan de bör också tillhöra en enda stat. Khalifa vill avskaffa alla gränser mellan islamiska stater. De befintliga gränserna, påstår han, sattes dit av ”islams fiender”.

Khalifa ställer i sin retorik kaos mot islams ordning, men det han förespråkar leder till kaos. Han undergräver nationalstaternas legitimitet och uppmanar muslimerna att avskaffa alla gränser för upprätta en panislamisk stat. Detta är ett recept för krig och blodspillan utan slut. I stället för att råda ungdomar att skaffa sig förebilder bland filosofer, vetenskapsmän och uppfinnare, kräver han att deras enda förebild ska vara Muhammed.

Ett litet exempel på Muhammeds ofullkomlighet: i en hadith påstår denne Muhammed att man omöjligt kan veta vilket kön ett barn har innan det fötts. Bara Gud känner till detta, säger han. Han kunde förstås inte veta att vetenskapen i västvärlden skulle utvecklas så att vi idag vet oerhört mycket mer än Muhammed och hans samtida i Arabien. Och väst har med sin vetenskap också berikat hela världen. Om Khalifa vill unga muslimer väl, borde han ge dem rådet att öppna sig mot väst, inte sluta sig. För väst är inte, som i Khalifas karikatyrbild, porr, droger och disco utan filosofi, vetenskap, konst och litteratur. Där finns skatter att upptäcka som kommer få Koranen att framstå som mindre mirakulös – eller inget mirakel alls.

Han medger att islamvärlden är efterbliven, lever i förnedring som han säger, men medicinen som han erbjuder är i själva verket ett gift som kommer att förvärra sjukdomen. Ju mer inflytande fanatiker som Khalifa får i islamvärlden, desto djupare kommer den att sjunka i okunnighet, efterblivenhet och kaos.

19 reaktioner på ”Islamistisk predikant vill avskaffa gränser

 1. Bo Svensson skriver:

  Men är inte koranen bara en bunke nonsens? – Man frågar sig vad som blir kvar av islam, om man rensade bort rabiat blodtörst och vilja att förnedra.

  De som likställer islam med nazism, blir på sina håll lagförda och dömda men kanske med fel motivering, det är väl snarare nazister som skulle känna sig kränkta av en sådan jämförelse.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   De som skulle försöka etablera en ny religion med ungefär samma regler som islam, med dödsstraff på att lämna sekten och mord på kvinnor som inte lyder, skulle raskt förpassas till hispan i ett välordnat land.

   Gillad av 5 personer

 2. Rikard skriver:

  Hej.

  För svenska moderater, libertarianer och allehanda socialister framstår han som normkritiskt spännande. De måste vara mycket nöjda, eller erkänna felen och bristerna i sina… läggningar.

  För oss patrioter är det inget nytt att islams mål, vilket gäller alla muslimer, är att kuva och förslava och utrota alla andra.

  Sverige ligger i framkant, tillsammans med Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

  Vart tänker DU fly när shariadomstol införs i din kommun?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 7 personer

 3. Jari Norvanto skriver:

  ”Ju mer inflytande fanatiker som Khalifa får i islamvärlden, desto djupare kommer den att sjunka i okunnighet, efterblivenhet och kaos.”

  Tillsvidare får de mer inflytande i det ‘otrogna’ västerlandet dit islamvärlden numera sträcker sig. Och ju obehagligare sanningen är, desto större lögner och ‘funktionell blindhet’ dominerar offentligheten.

  Gillad av 1 person

 4. Mangan skriver:

  Han kommer naturligtvis inte heller ge upp sin samhällsfarliga religionsideologi utan fortsätta sitt arbete att dra ungdomar till fundamentalism. Det enda ansvarsfulla att göra är att utvisa honom till ett islamiskt land.

  Lika klart är det att inget av sju partierna i sandlådan skulle komma på en sådan hemsk tanke. Det blir kanske på sin höjd en broshyr om allas lika värde. I väntan på nästa Drottninggata.

  Gillad av 3 personer

 5. Aurora skriver:

  Svårt att kommentera på detta exempel på fiende inom landet som vi återkommande får exempel på. Vad gör Försvarsmakten? Senast kan man nu läsa om falanger inom SSU Skåne som vill ta över och introducera sina värderingar. Ledarsidorna visar också idag (föredömligt som vanligt) på sossarnas kopplingar till denna religiösa extremism.

  Gillad av 3 personer

 6. Aha skriver:

  Det är barockt, bisarrt, bottenlöst hållningslöst att etablissemanget curlar med muslimerna då Islam är milsvitt ifrån den allom rådande värdegrunden. Man beskyller SD för att inte omfatta allas lika värde. Det är ju uppenbart att detta ska riktas mot muslimerna då de ser ned på kufarna, de icke troende.

  SD intar rätteligen en fast front mot Islam.

  Gillad av 3 personer

 7. Elisabeth skriver:

  Försåtlig ”hets mot folkgrupp” anpassad att glida under alla lagar. Enligt svensk lag anses pensionärstantens utfall på Facebook mycket allvarligare än denna persons uppviglande predikningar inför stora skaror mottagliga ungdomar. Men så kan anhängarna också snart rätt lätt infiltrera och ta över de flesta politiska partierna…. Kanske denne figur då till sist kan få sitt Lyckoland i Norden ?

  Gillad av 4 personer

 8. Moab skriver:

  Ja, som med talmannen, Who gives..

  Jag behöver inte veta mer för att konkludera att samexistens är omöjlig. Det är inte heller inomsvensk dialog som för oss framåt utan det som betyder något det är om muslimernas eget agerande, som nu i SSU, får folk att vakna eller ej. Pk-isterna tror att samexistens med sådana som ovan är möjlig och måste tydligen av egen erfarenhet vakna, eller inte. Hoppas vi blir som en varnande fyr för västvärlden, samexistens föröver, förlisningen är säker.

  Gillad av 5 personer

 9. Christer L skriver:

  ”I stället för att råda ungdomar att skaffa sig förebilder bland filosofer, vetenskapsmän och uppfinnare, kräver han att deras enda förebild ska vara Muhammed.”

  Jag kan hålla med om allt i artikeln, utom ett par saker. Det handlar om förebilder. Formuleringen ovan gör vagt gällande att det i Sverige finns starka förebilder som muslimerna bekämpar. Och likaså att det inte ligger något i kritiken mot det kaotiska i vår tid. Jag tror inte att detta är avsikten, men något bör sägas.

  I dessa frågor vinner muslimerna på walk over. Den oerhört starka svenska politiska/pseudoreligiösa dominansen är ju detta PK, som PE kallar det. Rent sakligt måste jag hålla med muslimerna i att PK orsakar moraliskt kaos. De sämsta förebilder någonsin är väl de företrädare för ”allas lika värde” och ”det är ingen skillnad på män och kvinnor”, som syns i teve och tidningar, nämligen våra politiska DÖ-skallar. Och sedan alla som hänger på deras budskap. För att inte tala om alla dessa journalister. Och tusentals som vill vara influencers på webben. Muslimerna har helt rätt i att Sverige är nära att sjunka ner i totalt förfall, enligt min mening. Feg, falsk, infernalisk, har den humanitära stormakten blivit – ett elakt skämt av gudarna. En prövning?

  Gillad av 3 personer

 10. Ff skriver:

  Läst på Folihattens blogg Politiker är ”skiträdda” för att bli kallade rasister och därför håller de i istället käft och ifrågasätter inte, vad muslimerna håller på med.

  Det går därför bra för muslimer att trakassera homosexuella och judar. Detta har hittills backats upp av media, men när bägaren i vissa fall som nu, med SSU svämmar över, måste de ,under galgen,äntligen reagera.

  Det här gäller inte bara S, utan även MP och C som har blivit ”kuppade” på sina håll. Det verkar som att ”folkrörelsepartier” är mer sårbara?
  Eller är det det rent röstfiske?
  ”Snabba karriärer” ska alltid granskas, oavsett om det är politiska skills, ”kontakter” eller ”släkt” som ligger bakom.

  Gillad av 1 person

 11. Torsten Knutsson skriver:

  lite vinklat att du bara pratar om ”seger” videon islam är en bred religion ändå med olika tolkningar

  sedan säger han i videon: ”vi har idag muslimer… han hatar sin bror… vi har muslimer som är nationalister… många tror det är en bra grej… nationalism är en sak som har ingenting med islam att göra… nationalism i dess rena form är att du ger företräde till det land som du råkar födas i… det är inte så att du har kämpat för att nå dit du vill… du bara föddes där… att skryta med något som man inte kämpat för att uppnå; det är bara dumt… vi har muslimer som är rasister bland oss idag… de har problem med folks etnicitet, hudfärg… det skapar splittring… jag har hört berättelser från gängmedlemmar om hur folk har mördats… för sin tjej eller territorium han vill sälja sitt knark i…”

  hur går det här ihop med den konservativa bilden av islamister för SD:re egentligen?

  😉

  Gilla

 12. rolfholmen skriver:

  På 90-talet arbetade jag i Saudi (KSA). På våran personalavdelning satt ett gäng, för det mesta sysslolösa, palestinier, syrier, egyptier och andra människor från sk. arabstater. En dag hade jag ärende dit. Som vanligt var det allmäna talesämnet politik. Speciellt Palestina/Israel. Personalchefen (numera upphhöjd till UR-manager) Mahmud Aref beklagade sig över att ”se dig omkring i världen. Överallt där det är krig och problem så är muslimer inblandade. VAD HAR VÄRLDEN EMOT OSS? Kan det sägas klarare?

  Gillad av 1 person

 13. lookslikeanangel skriver:

  I vilken miljö startar dessa idéer, hur tar de sig de vidare?

  Vi måste våga tala om organisationer

  Vad ÄR det som gör att alla ”organisationer” blir unkna,
  spårar ur, blir inåtvända, blir obesita, blir sjukt extremistiska,
  eller kapas av andra intressen?

  Är det rent utav inbyggt i DNA:t, eller…… ?

  Ta gärna upp det här i en podd. Jag vill veta!

  Gilla

 14. Erik2 skriver:

  Hmm. Om M sagt att bara gud kan veta könet på ofött barn, ja då är ju västvärlden Gud.
  Hmm2. Om man nu vill återgå till guldåren varför då kläder från väst, skor från väst, vapen från väst, internet från väst? Varför inte göra som Amish? Är det inte det man säger, men inte gör? Jag fattar inte. Men visst, det är ju vår nya statsreligion, så…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.