Ny podd! Robotar ersätter människor

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av Tankar från framtiden (inspelat 27/10) pratar jag med ekonomen John Gustavsson som skriver här på Det Goda Samhället. Han är doktorand i nationalekonomi på National University of Ireland, Maynooth och forskar inom beteendeekonomi.

Vi pratar om två framtidsfrågor: infokalypsen och automatiseringen. Vad är infokalypsen? Det är den apokalyps man befarar kommer när kvaliteten på fejk-material blivit så bra att förfalskningar inte går att skilja från original. John Gustavsson skrev om infokalypsen i en krönika här på Det Goda Samhället den 12 maj i år.

”Infokalypsen”, skrev han, ”skulle också leda till kaos i vårt rättssystem. Vad hjälper det att du har bildbevis, om alla bilder kan förfalskas till perfektion? Vad hjälper det att du har ett inspelat erkännande från den åtalade, om varje inspelning kan vara falsk och det inte finns något sätt att avgöra om den är äkta?”

När Gustavsson började debattera konsekvenserna av den accelererande automatiseringen märkte han att argumenten han möttes av liknade dem som användes i invandringsdebatten. Han skrev om denna likhet i en krönika på tidningen Nyheter Idag den 26 oktober. Både den ansvarslösa invandringspolitiken, där man tar in stora volymer lågutbildade invandrare från u-länder, och automatiseringen, att människor ersätts av robotar, riskerar att leda till massarbetslöshet.

Du kan lyssna på podden här. Och glöm inte att prenumerera!

 

10 reaktioner på ”Ny podd! Robotar ersätter människor

 1. PerH skriver:

  Har lyssnat, samtalet är intressant, John Gustavsson lyfter fram vad som teknologiskt ligger alldeles runt hörnet och måste vägas in i debatten.
  Under industrialismens framväxt har alla nya maskiner krävt sina operatörer (arbetare), den nya generationen ”maskiner” klarar sig själva samt lör av sina misstag.
  Till och med Det Goda Samhället skulle med IT-stöd kunna avveckla sina skribenter, vid Gud förbjude.

  Gillad av 1 person

 2. Göran Holmström skriver:

  Mycket intressanta tankar. Men robotarnas återkomst (snygg filmtitel) lär dröja av flera skäl. Det största är enkelt att se. titta på Boston Dynamics byggen
  Läckra och avancerade, men ta deras Mule som skulle hjälpa soldater bära packning efter så mycket tid och pengar så vart det en mekanisk häst som dessutom lät mycket, med en nackdel till vid kris går den inte att äta.
  Visst kommer industrin robotiseras, även bilarna kommer med tiden bli autonoma.
  Men denna utveckling kommer leda till mera arbete inte mindre.
  Att Skynet kommer bygga saker i helautomatiska fabriker medan människan får medborgarlön och fiskar. Vore det så skulle jag jubla, men mycket tveksam till den framtiden. Antingen förstör våra politiker allt och kaoset är här, eller så förbjuder dom allt och ledan utrotar oss, slutsats robotisera politikerna istället 😉

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Men denna utveckling kommer leda till mera arbete inte mindre.”

   Det där hör man ofta, men är det verkligen sant? Mekaniseringen av jordbruket friställde c:a 90% av arbetskraften och i SKFs fabriker är det numera ödsligt som i en öken. Visserligen hittar folk andra arbetsuppgifter, många som egentligen inte behövs men som betalas av de allt effektivare delarna av ekonomin.

   Nu är det antagligen de akademiska yrkena som står på tur att ersättas av maskiner; så jag går och fiskar … 😉

   Gillad av 3 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Jag hoppas och önskar att, människan kommer få den friheten att kunna arbete med det som man önskar. Inte som nu när en halvkass skola skickar individer godtyckligt till arbeten som på.
    Men framtiden kan ju bli hursomhelst, en föreläsare jag hade förmånen att lyssna på cirka 1985 menade att i framtiden så kommer det endast finnas två typer av människor. Dom med jobb och dom utan, dom utan kommer erhålla basservice och minimum med social service. Dom med jobb kommer kunna handla allt som deras position erbjuder. Denna föreläsare hade rätt i mycket annat, så vem vet?
    Själv så satsar jag och gumman på att bli så oberoende det går. Om det är rätt väg vete tusan, men det skänker lycka.
    🙂 fiska på du Mvh.

    Gillad av 1 person

 3. Hasse skriver:

  När jag gjorde lumpen för många år sedan bestod vår pluton av cirka 30 man. Av dessa 30 var det cirka 10 som inte hade gått gymnasiet och som redan hade jobbat några år när det var dags att rycka in. I utbildningen ingick viss teori, men dessa 10 man vantrivdes med att behöva sätta sig bakom skolbänken igen. Jag tror inte att jag behöver säga så mycket mer.

  Men både socialisterna och flumliberalerna (främst C och L) tror uppenbarligen att man kan uppfinna en ny sorts människa …

  Gillad av 4 personer

  • Kronblom skriver:

   När jag började göra lumpen bestod vår pluton av knappt 60 man varav ca 10 st hade permission från fångvården för att göra militärtjänst. När de sen muckade skulle de sitta av resten av sin strafftid. Själv blev jag efter några månader omplacerad till annan tjänst.

   Gillad av 1 person

 4. uppstigersolen skriver:

  Jorden behöver inte människan. Vi människor behöver Jorden. Alla djur utom människan ägnar sig åt det mest nödvändiga som äta, sova samt föröka sig (eller i alla fall inte försvinna som art). Vi människor, de flesta av oss i alla fall, vill göra något mer än att tillfredsställa de basala behoven. Så får vi för lite att göra så blir vi inte nöjda med livet. Fåfäng gå lärer mycket ont fick jag lära mig. Alltså, vi ska inte avskaffa oss själva. Hittills har vi lyckats att hitta på nya saker att göra när det vi gjort förut inte behövs. Varför skulle denna kreativitet sluta just nu? Sen att alla människor inte är uppfinningsrika gör ju inget så länge tillräckligt många är det.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.