Spaniens president Pedro Sánchez i akademiskt blåsväder

Inger Enkvist

Spanien står just nu mitt i en regeringskris som avslöjar korruptionsproblem i anknytning till utdelandet av akademiska titlar. Spanien har haft liknande fall tidigare, men nu har problemen blivit en regeringsfråga.

Det mest uppseendeväckande är att presidenten, Pedro Sánchez, anklagas för att ha kopierat ungefär en fjärdedel av sin doktorsavhandling i ekonomi. Sánchez, socialistpartiets ledare, blev president i juni efter en förtroendeomröstning mot den sittande minoritetsregeringen som anklagades för korruption. Sánchez utlovade upprensning och nyval.

För att komma till makten gjorde hans parti en stor affär av att Cristina Cifuentes, president i regionen Madrid för högerpartiet PP, tvingades avgå efter att ha uppgivit att hon hade en master i offentlig rätt. Det hade bland annat visat sig att två namnteckningar av lärare som godkände kurser var förfalskade. För någon vecka sedan fick emellertid Sánchez egen sjukvårdsminister, Carmen Montón, avgå, eftersom hon fått en master från samma universitet. Montón hade inte gjort alla kurser och det fanns problem med hennes avslutande examensarbete i interdisciplinära genusstudier. Masterskurserna i fråga har nu lagts ner.

Frågan var om Sánchez skulle tvingas avgå. Hans avhandling från 2011, som skrevs på rekordfart, skrevs vid ett universitet som står nära socialistpartiet och temat var Spaniens ekonomiska diplomati under den tidigare socialistiske presidenten Rodríguez Zapatero. Sánchez har i riklig mån använt tal i riksdagen och material från arbetsmarknadsministeriet utan att alltid markera vad som är citat. Han har dessutom fått hjälp av en medarbetare i ministeriet, Carlos Ocaña. Ocañas roll blev uppenbar, när Sánchez två år senare, 2013, publicerade en bok med ungefär samma innehåll som avhandlingen och med bådas namn som författare. Objektiviteten i den betygsnämnd som bedömde avhandlingen är också ifrågasatt, eftersom Sánchez hade skrivit en artikel tillsammans med en av sina bedömare. I Spanien betygsätts avhandlingar, och Sánchez fick högsta betyget.

Det har varit omöjligt att fram tills nu få tillgång till den här avhandlingen, som bara funnits tillgänglig i något exemplar i universitets bibliotek. Det väcker misstankar att en avhandling inte är tillgänglig, eftersom doktorander brukar vara ivriga att visa upp sitt arbete. Efter krav från alla håll finns den nu elektroniskt. Ett textskannerprogram har konstaterat att 21 procent av texten kommer från material som är tillgängligt på nätet. Sánchez har dessutom skrivit av opublicerat material från ministeriet och haft oturen att även skriva av skrivfel.

Som brukar ske när en sådan här skandal upptäcks, sker ytterligare oegentligheter, när man försöker dölja saken. Sánchez påstod först att avhandlingen redan fanns på internet. Sedan kom uttalanden från regeringskansliet att det avskrivna bara skulle röra sig om någon enda procent av texten. Därpå försökte Sánchez medarbetare i avhandlingen förneka att han hjälpt till.

Kommentarer från personer som läst texten har nu publicerats. Den tidigare ansvarige för El País, som står nära socialistpartiet, José Luis Cebrián, menar att texten är fylld med klichéer och så innehållslös att man somnar när man läser den. En politisk motståndare som själv har skrivit en avhandling, Alejo Vidal Quadras, sammanfattar att det inte rör sig om ett självständigt, intellektuellt arbete och inte bör kallas avhandling. Till och med ledaren för Podemos, ett parti till vänster om socialistpartiet som ingår i Sánchez regeringsunderlag, kräver nu en förklaring. Podemos ledare, Pablo Iglesias, har själv doktorerat. Sánchez trovärdighet som ett mer moraliskt alternativ till den tidigare regeringen är borta. Hans genväg till doktorstiteln liknar hans genväg till den politiska makten utan att först vinna ett val.

Allmänheten har vaknat upp och inser att också universitet kan korrumperas. När det gäller Sánchez, har inte bara han utan också handledaren och åtminstone en medlem i betygsnämnden handlat oetiskt. Sánchez vill förstås att pressen ska glömma bort affären. Han fick rådet att bege sig utomlands tills affären blåste över. Han reste till Kanada, och till och med El País förmodade att resans egentliga syfte var att spanska pressen skulle glömma avhandlingen och fyllas med bilder av Sánchez och Trudeau.

Det verkar som om manövern kommer att lyckas, men Sánchez har ändå ett nytt problem. Så fort han gör något, frågar sig folk vem eller vad han kopierar. Hans PR-avdelning skickade nyligen ut en kort film där Sánchez, som vill föra en feministisk politik, tog emot en ung flicka på sitt ämbetsrum och uppmanade henne att försöka bli president. Någon påpekade genast på internet att Trudeau nyligen hade publicerat ett liknande klipp.

Nu säger Sánchez att något nyval tänker han inte utlysa, så det kommer att dröja två år tills väljarna får säga vad de tycker om allt det här.

21 reaktioner på ”Spaniens president Pedro Sánchez i akademiskt blåsväder

  • M.D. skriver:

   Dessa eviga självpromotande bloggare… Newsflash: 99,99% av DGS läsare struntar högaktligen i om ni rebloggar och önskar att ni kunde sluta spamma kommentarsfältet. Snälla!

   Gilla

 1. Tritonen skriver:

  I Sverige får vi bara yttra oss i val vart fjärde år, och därefter vill inte politikerna förhålla sig objektivt till valresultatet. Värdegrunden stadgar nämligen att en femtedel av rösterna ska lämnas utan relevans.

  Gillad av 1 person

   • Lars Lagerberg skriver:

    Hur skall man hinna med att läsa på universitet när man har fullt upp med den politiska karriären? Som synes behövs det ingen utbildning – det gäller bara att ha rätt åsikt…

    Gilla

   • Dandersan skriver:

    Varför skulle en svetskurs inte vara kvalificerande för en regeringschef?
    Han borde i alla fall veta hur man håller samman en regering och kanske även bygga broar över åsiktsravinen?

    Gillad av 1 person

   • gmiksche skriver:

    Stämmer. Fast…Horst Seehofer, som länge var Bayerns regeringschef och nu är minister förbundsrepublikens regering, hade enbart det som motsvarar realexamen. Martin Schulz, tidigare president i EU-parlamentet och de tyska socialdemokraternas ledare, hade överhuvud taget ingen avslutad utbildning utan fick gå om en klass två ggr och lämnade sedan skolan. Fast om jag inte missminner mig blev han ändå talesman för sina klasskamrater. Fler exempel finns. En förutsättning för att lyckas som politiker verkar vara verbal begåvning.

    I Frankrike är det å andra sidan nästan omöjligt att ta sig fram som politiker utan högre utbildning.

    Huruvida utbildningsgraden korrelerar med graden av korruption är svårt att säga. Korruptionsgraden är i vart fall inte mindre i Frankrike än i Tyskland. Vad det nu beror på.

    Gilla

 2. Jari Norvanto skriver:

  Nu när Frigolit medgivit att han flyter ut ur språkröret kan han väl kandidera i Spanien. Säkert fixar han språket inom 100 dagar.

  Gilla

  • Pelle skriver:

   Bra påpekat. President är en felöversättning av Presidente del Gobierno, vilket på svenska motsvarar premiärminister. Jag hade förväntat mig mer av författaren i det här fallet. Nu blev effekten att jag slutade läsa då jag tog för givet att resten av texten var rappakalja av liknande karaktär.

   Gilla

 3. Aurora skriver:

  Till att börja med går det googla på att Spanien är ett kungadöme och att någon president inte finns. Men en premiärminister. Detta blir en ingång till en jämförelse hur det står till i den svenska universitetsvärlden och hur examina erhålls och godkänns. De svenska universiteten är i högsta grad politiserade med politiskt färgarde tillsättningar av rektorer, professorer och forskningsmedel. Kopiering av andras material förekommer, bl.a FI ledaren som blev tvungen att erkänna plagiat och nu även är dömd för misshandel. Privatisering av högskolor och sådana knutna till olika inteesseorganisationer samt högskolor plötsligt ombildade till universitet ökar risken för oegentligheter där egen,-och särintressen tar över.

  Gillad av 1 person

 4. gmiksche skriver:

  Påminner inte så lite om en fas i min egen akademiska karriär i sjuttiotalets Sverige. Jag sökte då en på sex år tidsbegränsad docentur på LTH. I dag tackar jag för den vänskapskorruption som gjorde att jag inte fick tjänsten.

  Saken förhöll sig på det sättet att en av de två sakkunniga, en känd professor vid LU, var huvudförfattare av fyra fjärdedelar av en av de andra sökandes vetenskapliga publikationer. Märkligt nog föll det sig så att det blev just den sökanden som fick tjänsten. Jag överklagade till fakulteten, som dock inte fann skäl att ifrågasätta beslutet.

  Ursäkta att det blev lite personligt. Men egna erfarenheter är ju personliga.

  Sedan dess har Spanien och Sverige hamnat inom EUs hägn. Eller inom samma korruptionsområde.

  Gilla

 5. Maria Perez skriver:

  Den artikeln är oaktuell, har passerats. Dessutom instämmer jag med att Pedro Sanchez är premiärminister inte president i Spanien. Dåligt påläst.

  Gilla

 6. Samuel af Ugglas skriver:

  Presidenten, Pedro Sánchez, hoppas att det var en ren ”tanketorsk”, Inger Enkvist.
  Eller är Löfven även han ”President”, måtte vår Herre rädda och bevara svenskarna?

  Gilla

 7. MartinA skriver:

  Montón hade inte gjort alla kurser och det fanns problem med hennes avslutande examensarbete i interdisciplinära genusstudier.

  Alla akademiker är ett skämt.

  Gillad av 1 person

 8. Monica Eliasson skriver:

  Svenska politiker har pinsamt låg utbildningsnivå. Det gäller i hög grad även i svenska (socialdemokratiska) regeringsministrar. Jämför med Tyskland, där många politiker har doktorerat, t.ex. Angela Merkel, doktor i fysik. I Tyskland är det i alla fall hårda nypor mot fuskandet. Det politiska underbarnet Karl-Theodor von und zu Guttenberg är ett lysande exempel. Han presenterades som CSU:s och CDU:s nya stjärnskott, påläggskalv och efterträdare till Merkel. Han utsågs 2009 till ekonomiminister i Merkels första regering. Senare samma år vid en regeringsombildning blev han försvarsminister. Denne man tycktes ha allt: ungdom, skönhet, charm, framgång, doktorsexamen, från aristokratisk familj med rikedomar och gods samt en vacker fru och söta barn. En ny Kennedy. Framtiden för CDU/CSU:s maktinnehav var säkrad. Men några journalister tittade närmare på Guttenbergs doktorsarbete och vad fann man: Jo, att delar av avhandlingen var plagierade! I Sverige är jag inte säker på att domen över Guttenbergs akademiska fusk blivit lika hård (Jfr. Anna Johansson, Anders Ygeman): 2011 tvingades Guttenberg avgå från alla politiska poster OCH fråntogs dessutom sin doktorsgrad och titel. Han lämnade Tyskland och lever sedan dess med sin familj i USA.

  Gilla

 9. johan utan land skriver:

  A pro på Spanien så läste jag någonstans kritik mot att Spanien nu är för snålt mot de Venezuelaner som flytt Maduros kommunistförtryck och den fattigdom han skapat. Efter inbördeskriget på 30-talet flydde många Spanjorer till Venezuela där de togs väl emot och fick medborgarskap. Man tycker att Spanien nu kunde återgälda vänligheten. Kritikern påpekade också att spansktalande Venezuelaner med likartad kultur är oerhört mycket enklare att integrera i Spanien än vad de som kommer med båt från Afrika över Gibraltar Sund är.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.