Ny podd! Att förstå Alt-Right

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 23/10) pratar jag med författaren och debattören Jan Sjunnesson. Han har läst en bok om den konservativa rörelse i Amerika som brukar kallas Alt-Right, alltså den alternativa högern. Den ser sig som ett mer radikalt alternativ till mainstreamkonservatismen i det republikanska partiet.

Rörelsen har en historia som går längre tillbaka, men blev bekant för en bredare allmänhet under det amerikanska valet 2016. Hillary Clinton nämnde Alt-Right i ett tal riktat mot rivalen Trump.

Boken heter Making sense of the Alt-Right och är skriven av den amerikanske statsvetaren George Hawley. Han har ett kritiskt förhållningssätt och beskriver rörelsen som rasistisk, men har ändå ambitionen att försöka förstå. I mainstreammedierna används ofta Alt-Right som en synonym till vit makt eller rasism. Men vissa av dem som beskrivs som Alt-Right, som till exempel journalisten och Trumpanhängaren Milo Yiannopoulos identifierar sig inte alls med något slags rasideologi.

Man kan säga att Alt-Right dels är en samling idéer och dels en attityd. Och denna attityd har fått spridning långt utanför ”kärnan”. I Sverige har till exempel den moderate politikern Hanif Bali tagit till sig av attityden, en viss ”edgyness” och en viss typ av humor som känns ganska Alt-Right. Just ironin är något som präglar Alt-Right. Det är stundtals svårt att skilja humor från allvar.

Sjunnesson jämför Alt-Right med 68-rörelsen. Där hade du en hård kärna av maoister eller marxist-leninister, men runt den fanns en betydligt större krets av folk som på olika sätt delade 68-andan eller attityden. Det sägs ju att 2016 var högerns 68. Sjunnesson var själv en del av vänsterns motkultur på 70-talet och han känner igen vissa saker i Alt-Right.

11 reaktioner på ”Ny podd! Att förstå Alt-Right

 1. Åke i Sörmland skriver:

  Så snurrar det vänster/högerekorrhjulet vidare. Eftersom politik är emotioner är detta synsätt minst sagt inskränkt. Höger resp. Vänster är enbart två emotioner bland minst 80 klart synbara för en normalt vaken person. Säkert finns det fler eftersom ingen vet vad som finns på andra sida 0gr. Kelvin.
  Vänster är destruktivt i slow motion och xHöger är destruktivt pang på. Och nu kommer avslöjandet om man inte vet ett skvatt i ämnet. Konservativt Höger är bevarande men är en harmonierande våglängd med extrem-Höger destruktion.
  Och den som inte kan skilja på en diskantton C från en baston C är totalt tondöv. En liten distinktion har man lyckats med i att säga Höger resp. extrem-Höger.
  Men eftersom slutprodukterna är totalt motsatta så stämmer inte sagan här. Mellan dessa två ”Höger” ligger en radda emotioner på en glidande skala med mellanliggande emotioner som ointresse, uttråkning, antagonism, protest, ilska, smärta(kränkning), avståndstagande och sen kommer alltmer rädsla krypande in i bilden. Och under hela detta paket kommer Vänster med total långsam förintelse. Därunder kommer skräck och sympati (refugees welcome) sedan blir alla lika på kyrkogården. En vaken småbarnsmamma ser denna skala innan barnen lärt lura föräldrarna.
  Av deras gärningar skall de dömas.
  Cheers!

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Politik har förfallit till känslor istället för rationellt tänkande. Tacka (av båda könen) feministerna för det. Det allra mest rationella är att vänta med en officiell åsiktsändring eller reform tills man vet säkert att det långsiktigt skulle gagna majoriteten av folket. Nu rusar man fram och tillbaka för att tillfredsställa de särintressen som gastar högst om orättvisa. Känslorna skall vi ha kvar, men inte i parlamentets beslutande organ; där skall endast beslut skall tas på rationell grund. Något annat är ohållbart, och leder bara till ännu fler utbrytarpartier och större splittring.

   Gilla

 2. Werner von Winchelbaum skriver:

  Annu en kronika som lyfter det dammiga draperiet och later ett forklarande ljus skina pa en foreteelse som jag endast hade en vag aning om.

  Glad att det finns skribenter som har modet att ta upp vad populasen kallar ‘udda’ fragor. Med tid blir det avvikande den nya normen.

  Werner

  Gillad av 1 person

  • Hosianna skriver:

   Ja, Werner, men hur mycket tid har vi kvar innan PK-isternas ihärdiga försök att vrida tiden tillbaka till pedofeten Muhammeds förfärliga tidevarv får timglaset att explodera och sprida ett kvävande, dammigt sandlager över allt vackert, frodigt och livskraftigt i precis hela världen?

   Gillad av 2 personer

 3. The democratic contradictions of multiculturalism skriver:

  Nej, Milo välkomnar väl både araber och svarta män till sin säng vad jag kan förstå på vad han säger så då är han en konstig rasist.

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Hatisk rasist som jag är, så känner jag ändå stort förtroend för vår kära vän Milo. Den som inge lyssnat på vad vår vän Milo har att säga, den har inte lyssnat alls.

   Gillad av 1 person

 4. MartinA skriver:

  Expo-Sjunnesson måste vara den sämste personen i hela alternativmedia att diskutera alt-right med.

  För den som faktiskt är intresserad så är alt-right de konservativa i USA som är antingen är kritiska till judisk makt rörelsen i USA. Elller möjligen tysta i frågan, alltså vägrar fördöma kritik av judiskmaktrörelsen.
  Vidare är alt right europeiskrasistiska. De är utalat pro europeer.

  Det fanns ett skede när såna ”civic nationalists” var alt right. Såsom Cernovich. Och folk som påstod sig vara civic nationalists men troligen var europeiskrasistiska, såsom Milo Yanopolis. Men dårarna inom alt right rörelsen gjorde detta ohållbart i längden.

  Gilla

 5. lookslikeanangel skriver:

  KÖTTGRYTAN

  var tunn på lunchrestaurangen. Om (fysiskt) möjligt ännu tunnare
  än för ett par dagar sen. Förra veckan var den så där,
  och veckan innan väldigt fin!

  Nu var det ”smarta” marknadsgänget som lunchade
  och kommentarerna var hysteriskt roliga.
  Alt light?

  Men, den där typen av humor – galghumor – är det inte det man tar till,
  när man börjar tvivla på något men sitter fast.

  Som i politiken; man märker att kvalitén sviktar även om ”köttgrytan”
  får välkryddade namn.
  Alla kan ha en dålig dag, men här börjar man ge upp hoppet
  om kocken och kökspersonalen. Vi köper inga nya lunchkuponger.
  Vilken ”lunchrestaurang” tar vi istället?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.