Kulturkriget idag

Mohamed Omar

Hur går kulturkriget? Här är en rapport från den memetiska fronten. The Deplorables, les misérables eller de så kallade ”högerpopulisterna” har nyligen gått till storoffensiv med en ny meme: NPC-memen. PK-etablissemanget är skakat och har blivit tvungen att retirera till skyttegravarna. I en bunker sitter nu de svettiga rättvisekrigarnas blåhåriga generalmatriarker, betraktar sina kartor och planerar motdrag.

Vad är då detta nya, fruktansvärda vapen i The Deplorables händer? Memen går ut på att jämföra rättvisekrigarna med NPC:er. Vad är en NPC? I datorspel är det så att de figurer som styrs av spelare, alltså verkliga människor, kallas PC:er, det vill säga ”player characters” medan de figurer som styrs av datorn, alltså robotar mer eller mindre, kallas NPC:er ”non-player characters”. När man jämför rättvisekrigare med NPC:er så vill man säga att de inte tänker självständigt och kritiskt utan bara gör vad de är programmerade till.

Det är ungefär som att prata med en islamiska fundamentalister. Det spelar ingen roll om de heter Ahmed eller Mustafa. Alla tror på Koranen och Muhammed och upprepar samma ”sanningar”. De tänker inte själva. På samma sätt är det med rättvisekrigarna. De har sin inövade repertoar av mantran som de kör – mantran som låter kusligt lika de som beskrivs i Orwells 1984. Men i stället för ”krig är fred” säger de ”mångfald är styrka”.

Jag börjar bli en gammal man (mina 20-åriga vänner kallar mig ”confused boomer”), så jag förknippar ordet NPC med bordsrollspel snarare än datorspel. Det är sådana där man sitter runt ett bord, berättar en berättelse tillsammans och slår tärningar. Man låtsas för det mesta vara hjältar i en fantasy-värld. Chips och cola hör också till. Då var NPC:erna de figurer som styrdes av spelledaren eller domaren, medan PC:erna var figurerna som man själv och ens kompisar spelade. På svenska sa vi spelperson (SP) och spelledarperson (SLP).

Det som gjort den här memen så farlig är att den ligger så nära sanningen. Trycker man den knappen får man det svaret, trycker man på den där knappen, får man det svaret. NPC-memerna består ofta av identiska streckgubbar (han kallas Wojak) som upprepar pk-fraser, eller så har man klistrat in ett streckgubbeansikte på någon vänsterperson. Det ska visa att de inte har någon egen vilja eller personlighet.

Rättvisekrigarna känner igen sig, men eftersom de (liksom islamfundisarna) saknar humor kan de inte le åt sig själva utan blir kränkta och arga. Och när de blir arga beter de sig precis som karikatyren i memen och kallar sina meningsmotståndare för nazister och rasister. Så gör de sig själva till ammunition åt fienden och stoff för nya memer. Och så länge de fortsätter så här, så kommer de att bli kvar i skyttegravarna medan The Deplorables rycker fram.

En av mina favoritmemer i den här kategorin är den där en massa av streckgubbar, alla exakt likadana, klagar över att NPC-memen är ”avhumaniserande” och säger med en röst: ”Vi är alla unika och speciella”.

De här NPC-memerna är ofta både väldigt roliga och väldigt träffsäkra, vilket kan förklara att de spridits som en löpeld på nätet den senaste månaden. Vänstervridna Twitter har reagerat genom att blockera NPC-konton så fort de dyker upp. Frågan är bara hur de ska kunna skilja mellan parodikonton, alltså konton som gör parodi på rättvisekrigare och pk-ister, och verkliga pk-istkonton. De är ju så lika.

45 reaktioner på ”Kulturkriget idag

 1. Lars skriver:

  Utan att förhäva mig eller uttalat kritisera andra så vill jag påpeka.

  Det finns gott om ”memer” i samhället, inte enbart hos PK personer utan även i den mer allmänna politiska världsförståelsen. Ta de som avskyr ”socialism” och anser att Sverige är ”socialistiskt”. Eller de som anser att världsekonomin är ett nollsummespel, att den bygger på underordning av den tredje världen. Eller att ”kapitalismen” är ett ord som vänstern myntat. Eller att marknadsekonomi klarar allt på bästa sätt eller att statliga företag är trygga anställningar

  Oavsett, hur många av de tankefigurer som rör sig i människors huvuden och kommunikation är egentligen inplanterade från politik och media? Vem orkar på djupet läsa in sig på ett ämne vid sidan av den dagliga yrkestillvaron? Hur mycket fackböcker har ni i biblioteket?

  Herrejösses, varför läsa och prata när man kan se en amerikansk film på Netflix? Eller Paradise Hotel? Eller Fråga Olle.

  Blir inte det offentliga samtalet bara ett allmänt pladder, med en del korn av fakta, som är svårtolkade utan bakgrundskunskaper och helhetssyn?

  Feedbackloopen från samhälle till media till politik förvränger sannolikt förståelsen även på hög nivå i samhället, politik, media och näringsliv.

  Gillad av 2 personer

   • Non-NPC skriver:

    Kan Du nämna namnet ett enda bra ”kapitalistiskt” samhälle? Kan Du nämna ett enda lyckat ”feodalt” samhälle? Ett bra, lyckat och hållbart ”imperium”?

    Du hör hur det låter? Classic NPC!

    Gilla

   • Kapten kalsong skriver:

    Ja, hela västvärlden bygger på ett kapitalistiskt paradigm, allt dom är bra med dem, allt som är uselt är nervattnad socialism. Socialistiska samhällen kan jag nämna, Sovjet, Maos Kina, Kambodja, Cuba, Nordkorea. Idiot.

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Strawman attack, det finns ingen ”kapitalism”. Det är socialismen som påstår sig ha ett nytt och avvikande ekonomiskt system. Vi andra håller oss bara till spontant uppstånden tradition, så att vårt system fungerar är förutsättningen för att någon alls skall kunna fantisera om socialism.

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Tror jag inte att det säger mycket om mig, det är endast mina observationer efter att ha pratat med folk från vänster och höger och läst dessa sidor och läst media. Hela begreppet ”mem” handlar om det, men kanske begreppet inte finns med i ditt bibliotek?

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Lars, men ändå gör du precis det du säger att du inte vill göra: förhäver dig.

   Varför tror du att du sitter på unika kunskaper eller analysförmågor?

   Det finns något som heter sunt förnuft också. Det kan vara användbart. Gärna kombinerat med faktastöd.

   Din tilltro till socialismen måste vara baserat på något annat än fakta. Önskedrömmar månne?

   Gilla

   • Lars skriver:

    Läs innantill Olle, jag tror inte på socialismen och även jag är fylld av kunskap som andra tagit fram, men jag är medveten om det, men du märker inte hur dina egna resonemang haltar och endast är en papegojas upprepning av vad du läst.

    Gilla

 2. Tritonen skriver:

  ”Mångfald” har positiva konnotationer. Biologisk mångfald är ju bättre än monokultur, för att inte tala om mänsklig enfald. Det ger mångfaldsivrarna inom politiken ett retoriskt övertag, även om praktiken ger ett ngativt resultat. Själva Mutti Merkel har ju sagt att ”Multi-kulti funktioniert ja nicht”.

  Gilla

 3. Aurora skriver:

  Befattar mig över huvud taget inte längre med något av det som går under benämningen kultur i Sverigee. Tyvärr tvingas jag fortfarande finansiera genom skattsedeln. Ingen teater, inga utställningar, inga konserter , inga svenska filmer eller annat. Senaste skandalen är att man i det nyinvigda Nationalmuseum ställt strimlade dalahästar som sopor under en målning av Zorn samtidigt som man ’förklarar’ att målningens motiv inte är representativt för Sverige. Undrar hur besökande utländska turister uppfattar Sveriges ’national’museum?

  Gillad av 6 personer

  • ~o:)> skriver:

   Haha, var nyligen på Malmö museum, kulturanslagen går väl till 95% till Stockholm så de gamla vildsvinen och giraffen och klänningarna från 30-talet är kvar, och kanonkulorna också, pengarna räcker inte till indoktrinering hahaha! En utställning var ny, man hade byggt upp ett fängelse och en hel vägg var fylld med bilder på fångar, man tog en bild när fångarna släpptes från Malmöhus och skickade till den lokala polisstationen. Jag undrar hur denna vägg skulle se ut idag? Akvariet är ok dock. Tur man har nära till kulturnationen Danmark där både Den Plå Planeten och Glyptoteket finns, tillsammans med vikingaskeppen i Roskilde.

   Gillad av 3 personer

  • Anders L. skriver:

   Ja, numera blir man mest beklämd och bitter av att besöka muséerna. Aktivisten med dalahästarna är tydligen känd för att ha föreslagit rivning av Carl Larssongården i Sundborn. Nationalmuseum ska nu benämnas Kunkheborg. Alla dör. Psykiskt. Alla, Alice.

   Gillad av 2 personer

 4. Fredrik Östman skriver:

  Bilden på de förment individualistiska NPC:erna speglar perfekt det kollektivistiska ethoset. Det var precis detta som sådana som George Orwell och Alexandr Solzjenitsyn ville beskriva.

  Den kollektivistiska värdehierarkin består av rent underordnande relationer upp till en enda Ledare högst upp. Personerna har bara en roll, sin identitet. Den motsvaras i utrikespolitiken av imperiet. Det erkänner inga andra hierarkier, inga andra Ledare. Ledaren och Identiteten bestämmer allt värde, all betydelse.

  Den individualistiska värdehierarkin, däremot, består av lokala relationer i många dimensioner. Personerna har komplexa roller, ömsom underordnade, ömsom överordnade, allteftersom samarbetet och det personliga intresset så kräver. De lokala hierarkierna är sedan anordnade hierarkiskt, fraktalt, på motsvarande sätt. Individen måste mötas med respekt, eftersom man inte riktigt kan veta var han befinner sig i vilka hierarkier. Inom kristendomen uttrycks detta som människans gudomliga status förmedlad och exemplifierad av Jesus. Detta motsvaras i utrikespolitiken av det westfaliska systemet av maktbalans och nationalstater. Värde och bedydelse har en rik och växlande innebörd.

  Gillad av 3 personer

  • brrr skriver:

   ”…Personerna har komplexa roller, ömsom underordnade, ömsom överordnade…”

   Sådant förstår inte barn. Därför kan barn respektlöst ägna sig åt mobbing.
   Vissa människor utvecklas till sjuårsåldern, sedan bara växer de. Twitter o.dyl. har inte skapat detta, utan bara gjort det tydligare.

   Gillad av 3 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Fredrik gör en fin och viktig beskrivning av kollektivism kontra individualism. Om man studerar dessa begrepp t ex i Wikipedia på olika språk blir man tämligen förvirrad, därför att de både definieras och ofta används motsägelsefullt. Själv misstänker jag ändå att PK-kollektivismen med sina rättvisekrigare är ett helt nytt fenomen, som bara delvis överensstämmer t ex med socialismens kollektivism. Det är en ny hybrid, som måste studeras med ny optik.

   Dagens politiskt bestämda tänkande går inte att penetrera på djupet, för det har inget djup och dess hala ytor kan inte naglas fast med verklighetsbaserad logik. Det har heller ingen beständighet, därför att PK-människans tänkande i sig är ”mass-anarkistiskt” och kan inte vidmakthålla något bestående maktsystem. Jag tror att PK-kollektivismen faktiskt saknar verkliga ledare, hierarkier och framtidsmål.

   Jag kallar den spegel- och mobbkollektivism, därför att de likriktade åsiktskollektiven hela vägen upp från Facebook-lajkandet till makteliten bara består av atomiserade individer, som styrs av girighet och floskler under tillfällig dirigering av obetydliga mobbledare utan ledaregenskaper och sinne för något större än den egna näsan. Utvecklingen går mot jämlikhets- och frihetsidealens slutstadier, där alla har blivit lika värdelösa.

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Men det är tvärtom nu som liberalismen har visat sitt sanna kollektivistiska ansikte och lierat sig öppet med socialismen. En hybrid, som du säger, betraktad genom Kalla krigets glasögon. Men det var Kalla kriget som var undantaget, distortionen.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Jag undrar ibland om det inte paradoxalt nog är bristen på ledare som skapar denna spegel- och mobbkollektivism.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Om strävan mot absolut jämlikhet respektive absolut frihet kan sägas höra till socialismens respektive liberalismens grundpremisser, så driver utvecklingen i vår tid mot sin nakna spets. Västvärlden är på väg mot de yttersta följderna av en axiomatiskt konsekvent utveckling, som är dödlig för samhället. (Men utvecklingen sker inte i ideologierna, utan främst i det kollektiva medvetandet och i allt som det växelverkar med. Det är medvetandet som måste kureras, om det ännu finns någon verksam bot).

    Bristen på verkliga ledare + förlusten av organiska kollektiv frambringar spegel- och mobbkollektiven som ett ångestdämpande och identitetsförhöjande substitut, men de ger ingen verklig trygghet eller stabilitet. Ledarskap förutsätter ju att man både vill och kan ta ansvar för ett kollektiv, t ex sin familj, sin klass, sin yrkeskårs heder och utveckling, sin nation. Ledarskap innebär hierarkier och framtidsmål och flockens acceptans av allt detta. Vi är flockvarelser, men har förnekat flocken och slitit oss loss. En atomiserad mobb är mycket utsatt för känslomässig resonans och kan inte stabilt acceptera ledare, hierarkier, framtidsmål och allt det emotionellt ”obekväma” som ett handlingskraftigt ledarskap skulle föra med sig.

    Gillad av 1 person

 5. Lenam skriver:

  Kultur är ett dagligt inslag på nyheterna som man blir beklämd av. Fungerar som utfyllnad för att slippa leverera riktiga nyheter och analysera dessa med kunskap.

  Gillad av 1 person

  • ~o:)> skriver:

   Jag upptäckte en gång något genialt, om jag tycker att något är idiotiskt eller infantilt och inte ens roande som indoktrineringsförsök, ja men då kan man strunta i att att titta, lyssna eller läsa. Varför ens öppna skiten? De är våra fiender.

   Gillad av 3 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Det var klart medvetet gjort av SVT att lägga in detta kulturnytt mellan de vanliga nyheterna och sporten och lokalnyheterna.
   Man skall tvingas att titta på detta dravel, men de flesta stänger väl av och missar då både sporten och lokalnyheterna.

   Gillad av 1 person

 6. Child of god skriver:

  Jag har en teoretisk fråga som det varit intressant om Omar tog upp. Är det tillåtet i Sverige idag att hata islam? Är det tillåtet att hata muslimer? Jag har förstått att man blir dömd om man är en gammal dam som skriver nedlåtande epitet om muslimer, men får man skriva att man hatar kristna? Eller muslimer, om man gör det utan i övrigt att vara nedlåtande? Får man resonera om detta? Att vara rädd för islam, det som kallas islamofobi (en tumregel är att om något är bra enligt pk-regelboken så är det fobi att ogilla det, om det är dåligt enligt pk-regelboken så är det förnekelse att inte hålla med) är en sak, men det jag talar om är hat rakt av, fast nyktert uttryckt utan smädelser. Får man hata eller ogilla något som etablissemanget gillar överhuvudtaget?

  Gillad av 4 personer

 7. Child of god skriver:

  Haha, men NPC är verkligen bra. James Delingpole brukar alltid säga att pk-folket inte kan skämta och han har rätt. För i pk-sfären så kan man inte skämta om islam och en mängs andra ämnen, och då punkteras alla skämt, för varje skämt måste pumpas upp för att luften pyser ut ett annat ställe, godmodiga skämt vänds till dess motsats och blir till varggrin. Vem tror att Usch Nöjen är glad, eller Schyffert eller Filip och Fredrik, de drivs av hat. Man skrattar inte i totalitära stater som vi nu är på väg att bli.

  Delingpoles podd brukar ofta vara kul, här ett exempel:

  Gillad av 3 personer

 8. I skriver:

  De som jämför muslimska slöjor med maskering har naturligtvis rätt. Men en heltäckande slöja är värre än en maskeradkostym, även om båda maskerar huvudet, ty den muslimska kostymen är också en politisk uniform. Islam är en politisk ideologi förklädd till religion. Och islam kan inte modifieras så att den politiska delen filtreras bort, ty det är en så central del i hela konceptet.
  Skillnaden mellan islam och nazism är hårfin. Samma antisemitism, hat mot oliktänkande, avvikande och demokrati. Våld är alltid lösningen på alla problem. Folkmord uppmuntras.
  Om vi inte acceptarar nazi-uniformer på gatan så skall vi inte acceptera muslimska uniformer heller.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, förbudet mot att täcka ansiktet som infördes för något år sedan i Österrike har inte fungerat. En orsak är att det skrevs för att vara ”lika för alla” så att löjet snabbt väcktes. Halsdukar, balaklavor och andningsmasker täcks också av lagen. Det hade varit klokare att utforma förbudet så att det är politiska uniformer som förbjuds, även om det skulle innebära ett förbud mot kristna nunnors utstyrsel. Man kan nämligen förutse att domstolarna på grund av den sedvanliga blandningen av vänsteraktivism och personlig feghet kommer att vägra att fastslå en skillnad mellan kristendom och islam. Det är ett faktum att den österrikiska polisen vägrar att tillämpa lagen. Ingen bötfälls för burka trots att den inte sällan bärs, t.ex. i samband med inköpscharter från Dubai.

   Det bästa vore kanske en kombination där en lag fastslår att islam är en politisk rörelse och en annan lag förbjuder politiska uniformer. Sedan blåslampa i rumpan på åklagarna så att de kan driva på domstolarna och polisen.

   Men vi fantiserar. Västeuropa är förlorat tills vidare.

   Gillad av 2 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   I … — Se även Julia Caesars inlägg om slöjbeklädd apotekspersonal:

   https://juliacaesar.blog/2018/10/23/gor-apoteken-till-hijabfri-zon/#more-7220

   ”…Slöjan är en politisk handling. Den är kvinnliga muslimers uniform i islams krig mot Väst och det demokratiska samhället. Den är en barriär mot integration, ett effektivt verktyg för muslimer att befästa sin självvalda segregation från icke-muslimer. Med stöd av hållningslösa kulturrelativister och hänvisning till ”religionsfrihet” har politisk islam obehindrat kunnat flytta fram sina positioner i västliga demokratier…”

   Gilla

   • Lars skriver:

    Det paradoxala är ju att kvinnorna drabbas hårdast av denna uniform. Ser man journalfilmer från 70-talet från Egypten så ser man idel västerländskt klädda kvinnor. Noterar att Frankrike och nu senast Marocko förbjudit.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Betänk också att för den som bär slöjan blir alla som INTE bär den automatiskt fiender. Så funkar det också i verkligheten. Obeslöjade kvnnor kan våldtas. Män med obeslöjade kvinnor har visat sin status och identfieras som fiendesoldater.
    .
    Den som inte är vän är automatiskt fiende. Som GW Bush sa: ”you are with us or you are with the enemy”.

    Gillad av 1 person

 9. Spiro A skriver:

  Polisen larmar om att man under hösten sett en konstant ökning av antalet ensamkommande bli rekryterade av kriminella gäng. ”Det är katastrof”.

  Varje vecka ser polisen ser hur många av de ensamkommande som rör sig ute på stan värvas för att stjäla och sälja narkotika i utbyte mot tak över huvudet.

  I Stockholm är det mellan Centralstationen och Sergels torg som kriminella plockar upp dem och i Göteborg är det i området kring Nordstan, rapporterar TV4.

  Jag trodde att de satt i skolbänken.

  Gillad av 1 person

  • Jan Löfgren skriver:

   Ja vi är chockerade. Kriminella, dessa fina ungdomar! Min granne, en kvinna som hyser tre stycken och är intresserad av yoga och batik säger att de är så skötsamma och kommer i kryper in under täcket precis kl 9. De till och med luktar sött säger hon, Jag tror det är rykten alltsammans.

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.