Byta samtalsämne

Patrik Engellau

Man behöver ju inte tala om migrationskrisen och Sveriges pågående partipolitiska förvirring eller ens skolan hela tiden, man kan ju också tala om helt andra saker, till exempel USA. Och om man talar om USA så behöver man ju inte tala om president Donald Trump hela tiden, utan man kan också tala om amerikansk kultur och om amerikanska naturkatastrofer. Så därför ska jag göra det med utgångspunkt från ett värlsberömt fotografi, nämligen den här bilden.

Bilden togs 1937 av fotografen Margaret Bourke-White. Den visar svarta människor i en välfärdskö framför en reklamskylt som förevisar den amerikanska drömmen i skepnad av en lycklig amerikansk familj på bilutflykt med två glada barn och en hund. Det som för mig gör fotot starkt är inte i första hand att det så hänsynslöst och ironiskt illustrerar klyftan mellan en dröm (den lyckliga amerikanska familjen) och en verklighet (svarta människor i välfärdskö). Det som gör särskilt intryck på mig är hur ogenerat och entusiastiskt USA ägnar sig åt självkritik och gärna strör lite extra salt i sina sår.

Vilken skillnad mot Sverige där regering och övriga statsmakter ängsligt tycker sig behöva lägga sig i den så kallade Sverigebilden. Regeringen anser att den behöver vidta åtgärder för att lägga Sverigebilden till rätta. SVT skriver att:

[statsvetaren vid Göteborgs universitet] Jonas Hinnfors tror att regeringen ser ganska allvarligt på att den negativa bilden av Sverige riskerar att bita sig fast. Det kan gynna Sverigedemokraterna, vars traditionella väljarfrågor är migration och brott, i stället för Socialdemokraterna som fokuserar på välfärd, skola och sysselsättning.

Jag tycker inte att regeringar ska hålla på med sådan PR-verksamhet. Sådant kallas för propaganda och förekommer i stater som Sovjetunionen och Nazityskland men knappast i västerländska stater som USA (utom kanske i krig). Visserligen har USA världens största propagandamaskineri, till exempel Hollywood, men detta maskineri drivs av privata intressen, inte av staten. Framför allt har detta maskineri inte till syfte att göra reklam för USA, numera kanske snarare tvärtom.

Det finns ingen gräns för vad Hollywood tillåter sig och det bör inte heller finnas några sådana gränser. Häromdagen såg jag en amerikansk spelfilm – BlackkKlansman – som helt skamlöst kopplar president Trump till Ku Klux Klan. Om Trump hade twittrat protester mot påhoppet hade det gått att begripa, men veterligen har han inte ens gjort det. Det är otänkbart att amerikanska myndigheter skulle lägga sig i för att tillrättalägga den negativa bilden av USA som kolporteras av landets egna kulturproducenter.

Föralldel, om utrikesminister Margot Wallström hade twitterprotesterat mot att sverigedemokrater skriver artiklar om Sverige i The Wall Street Journal så hade jag väl kunnat tåla det.

Vad var det för välfärdsändamål som de svarta människorna på fotot köade till? Jo, till ett skyddsboende för översvämningens offer. Ohiofloden, som är ett av Mississippiflodens tillflöden, hade svämmat långt över sina bräddar. Ställvis steg vattnet tio meter eller mer, 350 människor dog och en miljon blev hemlösa. Här är en bild från Huntington, West Virginia:

Med det vill jag säga två saker. För det första tror vi att väderrelaterade naturkatastrofer beror på global uppvärmning. Det är tveksamt. I varje fall fanns det gott om katastrofer innan koldioxidhalterna i atmosfären började stiga. (För övrigt och som jämförelse – där man kanske inte borde göra någon jämförelse – dog 24 personer i följderna av orkanen Florence och 26 000 placerades i skyddsboenden.

För det andra är det märkvärdigt hur få och milda naturkatastrofer som drabbar Sverige. Det är som om, peppar peppar, inte bara välfärdsstaten utan även tillvaron i stort – dit inräknade polska brandmän om det börjar brinna i svenska skogar – håller en skyddande hand över vårt land.

71 reaktioner på ”Byta samtalsämne

 1. A skriver:

  Visst PE, och snart är Lövet tillbaka och skyddar oss från allt ont också. Det känns tryggt..
  Med den nya befolkningen kommer det att bli ännu bättre. Den gamla var inge vidare dö`.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 2. Tritonen skriver:

  Lille Morgan visar sig vara nationalist innerst inne, och harmas högeligen, när någon har fräckheten att ”prata skit om Sverige”. Det kan ju solka ner den humanitära stormakten och sosseriets förträfflighet. Så kan vi nte ha det. Det är inte okey!

  Gillad av 5 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Tritonen: Måste bara påminna om vilken hatstorm Katerina Janouch drabbades av när hon i tjeckisk tv berättade om sina intryck av Sverige…

   https://www.svt.se/kultur/kritikstorm-mot-barnboksforfattaren-katerina-janouch

   ”Jag vill ha en diskussion om hur samhället ska se ut. Om hur vi fördelar våra resurser i vårt land, hur vi fördelar skattepengarna och vilka politiska beslut som tas, säger Janouch.”
   En högst rimlig önskan, kan man tycka.

   Det var visst då det började jiddras om att sådant negativt tal kund skada Sveriges relation till främmande makter, och att det därför borde vara straffbart i lag.

   Svenska PK-ister har uppenbarligen oerhört dåligt samvete för vad de åstadkommit, och vill göra allt för att tysta ner konsekvenserna.

   Gillad av 2 personer

   • brrr skriver:

    ”…skada Sveriges relation till främmande makter…”

    Men när Margot m.fl. kallar folk i våra grannländer, i Israel o.s.v. för rasister och annat fult, så stärker det naturligtvis Sverigebilden™!

    Gilla

 3. Jari Norvanto skriver:

  ”Vilken skillnad mot Sverige där regering och övriga statsmakter ängsligt tycker sig behöva lägga sig i den så kallade Sverigebilden. Regeringen anser att den behöver vidta åtgärder för att lägga Sverigebilden till rätta.”

  Bidragssosseriet och politikerklassen behöver ”klyftor”, ”utmaningar” och ”polarisering” – sånt som utgör ”Sverigebilden”, så att de ska finna orsak att skinna medelklassen. Och vareviga dag tjatas det om hur skyndsamt ”vi” måste agera på ”klimatförändringarna” – genom att inskränka våra liv och skjuta till ännu mer pengar, och inte minst tyngas av dåligt samvete. Miljötalibaner och andra kommunistiska mutanter (”allt åt alla”, ”allas lika värde”), hand i hand med låt gå-liberaler (”öppna gränser”) och generationer av bidragsberoende invandrare. Snart kommer ”vi” att förbinda oss till FN:s ‘Compact for global migration’… Håll i sydvästen, eller (folie)hatten, för den perfekta *host host* klimatförändrade, stormen är inkommande.

  Gillad av 7 personer

  • Vax skriver:

   Idag tilldelades William Nordhaus och Paul Romer Ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Romer har tidigare föreslagit att Sverige upprättar en frizon för ”miljontals” flyktingar. I Sverige finns ju så gott om plats. Det kommer ”inte kosta något”, lovar han,

   och den mannen får Nobelpris….då är det nog bara en tidsfråga innan FredrikReinfeldt föräras detsamma. PKister på båda sidor.

   Gillad av 3 personer

   • Phn skriver:

    Nobelpriset har sedan lång tid urvattnats från sin forna prestige-glans.
    De levde länge på att sälja in det som en ”ära” att komma till Sverige och skaka hand med självaste Kungen.
    I ämnena Ekonomi och Fred försöker de använda det som en politisk megafon och i ämnena kemi och fysik får de gräva rätt djupt i tunnan för att hitta någon skit de kan dela ut priset till.
    På senare år har de fått problem med jämnställdheten. Vänsterns idioter som tror att kön är en social konstruktion kan inte förlika detta med det faktum att där finns så får kvinnliga Nobelpristagare.
    Upp till bevis Nobelstiftelsen, se till att få till jämnställdhet och därmed garanterad sämre kvalitet och status på priset. Ni är väl progressiva ?
    Ge Nobelpriset till en Tampong-avfuktare för all vad jag bryr mig det här skit-samhället är inne på sin sista tid som kultur och nation och detta är bara ännu ett bevis på att vi är ”Circling the Drain”

    Gilla

 4. The beach of falesá skriver:

  Ja, fan här går man, eller vi, vi som ser det som det är, men bestämmer det gör vi inte. Huka er för IPCCs nya rapport har kommit, i DN illustrerad med en bild på jorden där Sahara skymtar fram, hint-hint, öknarna växer, när istället vi-som-ser-det-som-det-är vet att Sahara krymper. Räkna med högre bensinpris och dieselförbud och säkerligen andra tilltag också, högre elpris är givet eftersom elen numera är ”privatiserad”. Själv så tycker jag att jag ser mer djurliv är någonsin i havet, musslor, fiskar, öronmaneter och brännmaneter och horngädda och igår så blev jag jagad av nio feta sälar som verkade mycket välmående vid sitt fiskeställe.
  Igår såg jag också rådjur på ställen jag aldrig sett dem förr och I trädgården nu så ser man massvis med fågel som är på väg åt söder, man kanske skulle följa med, för ibland blir det en tröttande hobby att kommentera all idioti.

  Gillad av 7 personer

 5. fabricerad skriver:

  Vad som förvånar mig i hela debaclet om Sverigebilden är att ingen i regeringen verkade ta det för vad det är; kritik mot det egna arbetet. Ingen svensk medborgare skulle kritisera landet på den internationella arenan om det 1. inte fanns fog för det och 2. hemmaplan hade tillåtit alla åsikter komma till tals.

  Att vår regering lägger så pass mycket vikt vid att vårda ”Sverigebilden” är inget annat än ett kvitto på makthavarnas misslyckanden och att Sverige inte är ett ”västland” längre. Sverige har nu sällat sig till de gamla staterna i Östeuropa.

  Gillad av 11 personer

  • The beach of falesá skriver:

   Med betoning på gamla, Sverige har ju blivit en importnation dit man kan skicka alla problem, gamla stasiagenter, IS-krigare och rent allmänt kriminella och våldtäktsmän.

   Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   Sverige har aldrig varit ett västland, endast i våra egna svenska inbillningsvärldar! Läs tex Roland Huntfords bok ”Det blinda Sverige” eller det engelska originalet ”The totalitarians”. Han var journalist och författare och med sin klara västerländska syn bodde han i Sverige under 10 år och rapporterade för en större tidning i England. Hans egen tanke om Sverige och svenskarna är att vi tillhör den östra delen av världen, och var sovjetiskt lagda.
   Vi svenskar är verkligen inhemskt blinda, vi har i massor alltid röstat på socialismen (V och S) och gör det fortfarande, men istället numera på nya mer i det dolda hel- eller delsocialistiska partier som MP, L. Socialism är ”fredlig” kommunism, dvs lite smartare än att direkt öppet kriga mot sin egen befolkning, men i grunden helt detsamma. Dvs båda partierna har tänket och önskan idag om den globala kommunismens/socialismens spridning övar klotet. I fråga om L heter det väl frihetlig socialism i dagens L.
   C, M och KD är alla globala på annat sätt, de anser att nationerna ska upphöra och istället ska en global världsregering upprättas. Denna ska se till att alla enskilda olika folk ska blandas med varandra genom invandring från de länder som inte lyckats att bygga välfärld, till västländerna som gjort detta. Sverige är det viktiga föregångslandet i denna nationsförstörelse, som började planläggas redan på 60-talet och påbörjades 1975 i och med riksdagsantagandet av propositionen 1975:26 (läs den!) och som stadgats med väldigt många ”underpropositioner” vidare till nutid. Palme var ju internationalist i främsta rummet, och var säkert också med i hela framtagandet av Barcelona-deklarationen 1973-1995 då den antogs. Denna deklaration handlar rakt upp och ned om befolkningsutbyte mellan Europa och de muslimska medelhavsländerna. Därför naturligtvis ”mångkulturpropositionen” enligt ovan.
   Detta är grundorsaken till den stora invandringen till Sverige!
   Den viktigaste propositionen antogs av Reinfeldts regering 2010-2011, då mångkulturen fördes in i grundlagen. Alla ovanstående partier har godkänt allt ända sedan 1975! Det betyder också att 82% av de som röstat har röstat för detta! Den massiva propagandan i tidningar, radio och teve, har således gjort att de svenskar som ingår i de 82%-en röstande har röstat bort sina barns och kommande barnbarns eget land. De föredrar en globalistregering, som självklart inte kan ha något som helst med demokrati, dvs folkstyre, att göra! Det är förskräckligt och djup tragik, men vad ska man göra?
   Förlåt att det blev långt, men historiken och partiernas landsförräderi vad gäller mångkulturen är viktig att förstå!

   Gillad av 18 personer

 6. brrr skriver:

  Fast detdär med Sverigebilden™ är väl ganska selektivt? Jag menar, ingen i etablissemanget generar sig väl det minsta över utgjutelser om hur rasistiska, islamofoba och heteronormativa vi svenska vita kroppar är?

  Gillad av 7 personer

 7. Fredrik Östman skriver:

  Det är bara i din vänsterblivna hjärna som bilden är ironisk på något sätt. Ärligt talat vet jag inte precis vad du menar, men jag kan ana det. Det är ju sant att det är världens högsta levnadsstandard som möjliggör att det finns något för dessa människor att köa för. Att de är svarta beror bara på att den är tagen i ett bostadsområde där svarta bor. Duh! Utan familjen i bilen skulle de inte stå där i god ordning och väl klädda och vänta på fördelar. Så det är ju alltihopa alldeles utmärkt! Rena rama propagandan!

  Dagens sanning är att arbetslösheten bland svarta är den lägsta på många årtionden och detsamma gäller för relativ fattigdom bland svarta i världens rikaste land, den lägsta på 65 år. Svarta går över till Republikanerna och president Trump. Alla älskar Trump! Republikanerna kommer att vinna parlamentsvalen nu i november och Trump kommer att bli återvald två år senare.

  Båda dessa ovanstående betraktelser bygger på samma grundläggande sanning: Marxismen är ren goja. Det gäller Patrik Engellaus marxism och det gäller Fake News marxism och det gäller Demokratiska partiets marxism.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Molin skriver:

   Fredrik, varför ordkrigar du mot Patrik?
   I betydligt yngre år arbetade jag på GötaVerken i Gbg och bodde i Partille. Jag var också medlem i en FNL-grupp där och stod på torget i P för att samla pengar för stöd till FNL i Vietnam i dess kamp mot USAs krig mot dem. De Förenade FNL Grupperna (DFFG) var en sk enhetsfront som försökte jobba mot kriget med folk från olika partiåsikter.
   Detta var åren då KFMLr bildades i början på 70-talet. Dessa försökte nästla sig in i de olika grupperna för att vi som grund för arbetet skulle vara kommunister. I vår grupp lyckades vi hålla dem utanför.
   Jag tycker att vi ska se oss som en enhetsfront mot sjupartiernas sverigefientliga politik och undvika att ordkriga mot varandra. Undantaget naturligtvis uppenbart falska skrivningar som kan smygas in från Expo och liknande, dvs ofta troligen från kommunister.
   Men främst Socialdemokraterna tar gladeligen in dessa kommunister i värmen och ger dem viktiga poster i staten och samhället tex: tevechefen Hanna Stjärne KFMLr, Ylva Johansson Kommunistpartiet nu Sosse för sin karriärs skull, mfl. En lista borde tas fram på alla dessa kommunister som nästlat sig vidare upp i statliga och kommunal hierarkier.

   Gilla

   • The beach of falesá skriver:

    Nej du, visst skall man hålla samman men felaktigheter måste vaskas ut, det är ju just det som skiljer oss från vänsterns och pk-isternas ideologiska galenskaper, och det är viktigt att visa på vänsterns ansvar i detta, det är en sjukdom, det är för mig ofattbart hur man kunde vara vänster när man visste att folk var instängda bakom en mur i öst med kulsprutetorn på.

    Här exempelvis Gad Saad som inte är nöjd med Jordan Peterson:

    Peterson är ju mjukisvänster i hjärtat och svävar på målet när hårdhet krävs.

    Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Ordkrigar? När man tror att en bild på negrer på rad visar upp något negativt om USA eller att det är ironiskt att det på en sådan bild står att USA har den högsta levnadsstandarden i världen så är det vänsterns gift som har verkat och förvrängt ens uppfattning av verkligheten. Det är problemformuleringsprivilegiet i dess prydno. Så länge vi spelar på vänsterns egen planhalva enligt vänsterns ständigt ändrande och från början orättvisa regler så kommer vi inte att vinna matchen och inte ens göra något mål. Utan stringens kan vi inte vinna något alls. Utan stringens kan vi inte hitta en kokosnöt på Kokosnötsön eller vårt eget ändalykte med båda händerna.

    Sanningen bakom reklamskylten på bilden är ju att det är så uppenbart och otvetydigt sant att USA har den högsta levnadsstandarden på jorden, och har varit det utan något som helst utmaning eller tvekan sedan minst hundra år, att själva detta faktum har motiverat oss att hitta på en massa dumma alternativa låtsasmått på icke-levnadsstandard som vi framhäver för att spackla över vårt tillkortakommande, saker som jämn fördelning, kvinnlig arbetsfrekvens, barnadödlighet före ett års ålder eller någon annan russinplockad specialgren som är lätt att ljuga om. Vi är som mannen som sökte sina nycklar under en gatlampa, eftersom det var ljust där, i stället för där han hade tappat dem. Rationaliseringar, systematiska rationaliseringar, förträngning, social förträngning, kollektivt understödda livlslögner, falskhet, dagislek och trams i stället för ett liv väl levt, stolthet, kraft, ett öppet sinne, ett accepterat öde och en inre frid.

    Denna människofientliga inställning till att någon annan har lyckats bättre än vi och borde vara vår förebild och inte vår hatbild kan vi kalla vänsterblivenhet.

    Gillad av 6 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Jan Molin: Somliga av stammisarna här är rätt o-diplomatiska, men det kan man stå ut med då de ofta även är rätt kunniga.
    Rörande Vietnamkriget, så anser jag fortfarande att USA aldrig borde ha blandat sig i detta. Oavsett vad man anser om regimen i Vietnam, så ska inte ett främmande land på andra sidan Stilla havet bestämma dess politik.

    Detta krig ledde till en närmast katastrofal förlust av goodwill för USA, och jämnade vägen för extremvänstern i Europa med dess västfientliga ideologi. Jag vet, för jag var med.

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Bra skrivet The Beach. Vi är väl inte gjorda av glas. Hålla på och tramsa kan vänstermänniskorna pyssla med. 🙂

    Mvh A

    Gilla

   • Jan Molin skriver:

    Jag vet inte var detta svar till Fredrik hamnar i flödet efter mitt inlägg men här är mitt svarsinlägg:
    Du prisar USA för vad det är idag, så uppfattar jag dig. För vår framtids skull hoppas jag på Trump!
    Men historiskt är det erövraren du hyllar. Jag ser oss svenskar som motsvarande USAs ursprungsbefolkning inför de vitas inflöde till USA. Då på 1500-talet tom slutet på 1800-talet pågick den vita erövringen av indianernas land. Bland indianerna fanns, såsom hos oss svenskar idag, de som välkomnade erövrarna från början och hela vägen fram till dess landet var helt invaderat. De sista blodiga indianförsvarsstriderna skedde runt 1850-1870 och leddes av Siox-hövdingarna Sitting Bull och Crazy Horse. Förlusten av landet pga oenigheten mellan de olika stammarna blev total, och idag lever indianättlingarna antingen inlemmade i det vita samhället eller i indianreservaten som man kan betrakta som koncentrationsläger.
    Jag ser en tydlig modern parallell mellan indianerna och oss svenskar. De flesta svenskar bryr sig ju inte ett skvatt om invandringen eftersom våra ”hövdingar” leder själva intåget av de framtida erövrarna och vurmar för dem. Som vanligt spelar storleken, eller i detta fall, mängden roll: idag har vi ungefär 3 miljoner invandrare i landet, medan vi svenskar till antalet är 7 miljoner medräknat övriga nordbor. Vi minskar i antal, invandrarna ökar drastiskt, särskilt de muslimska. Får sjupartierna fortsatt förtroende i valen framöver är resultatet ofrånkomligt.

    Gilla

  • Lars skriver:

   https://larspsyll.wordpress.com/2018/10/08/at-last-paul-romer-got-his-nobel-prize%e2%80%8b/

   Vad är vänsterförvridna åsikter och vad är högerförvridna åsikter? Kan vi gå ut och köpa dessa?

   Om man nu i Amerika under årtionden uppmärksammar hur inkomstfördelningen förändrats, hur klyftorna ökar, hur den absoluta fattigdomen ökar och hur den relativa omfattar 25 % av befolkningen, är det då exempel på vänsterförvridna hjärnor eller är det högerförvridna hjärnor som misstänkliggör allt som inte passar de egna idiosynkratiska ideerna?

   Poängen med artikeln är att ett växande och flexibelt samhälle förmår diskutera de egna problemen.

   Gilla

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Lars: I ditt ”högervridna” USA pågår en livlig diskussion om samhället.

    I vårt PK-vridna Sverige föreslås det förbud mot kritik som kan ”skada Sverigebilden”.

    Slutsats?

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, herre gud. Efter Ankdammerien och litteraturpriset så förlorar nu även Riksbanken och ekonomipriset den allra sista lilla överblivna gnuttan prestige. Sverige var från början till slut för litet för att rymma tillräcklig kompetens för att dela ut sådana pris. Det är mycket hit or miss. Den här gången helt bort i tok.

    Det roligaste blir att läsa Nassim Talebs diatrib över de här gynnarna!

    Gilla

   • Lars skriver:

    Sverige har nästan aldrig haft en majoritetsregering! Någon gång på 60-talet hade Erlander 50 % av rösterna bakom sig och Alliansen hade under sina första år majoritet och under WW2 hade vi samlingsregering, men förövrigt har vi sedan 1920 haft minoritetsregeringar. Hur kommer det sig att S oftast satt i regeringsställning? Eftersom de låg nära mitten i det politiska fältet och kunde samla majoriteter i riksdagen och i riksdagens utskott.
    På 70-talet bröts utvecklingen, de borgerliga partierna och svenskt näringsliv och borgerlig media mobiliserade mot framförallt Löntagarfonderna och fick folket med sig i motståndet. Sedan har vi haft växlande borgerliga och socialdemokratiska regeringar.
    Moderaterna bytte skepnad från konservativt högerparti, som bromsade allt vad välfärdssystem heter till mer modesta, men nyliberala moderata samlingspartiet, men de har sällan haft mer än 20 % av väljarna bakom sig och då framförallt höginkomsttagare.
    Välfärdsstaten skapades stegvis sedan 30-talet och under efterkrigstiden och det är inte unikt för Sverige utan hela den framförallt nord europeiska, men även syd europeiska politiken inriktades på det. Man ser det som en kombination av att starka kristdemokratiska partier, som i Tyskland, och starka socialdemokratiska partier banade väg för det.
    USA låg efter, har hela tiden gjort det, men utvecklingen där startade med Roosvelt och fortsatte under efterkrigstiden med Johnssons Great Society som en höjdpunkt.
    Nyliberalismen (Chikagoskolan) och den politiska omfamningen av ideologin med Reagan och Thatcher och sedan inom EU tog form på 70-talet och har sedan alltmer dominerat och inom vänstern så tog Tony Blair och Bill Clinton till sig av nyliberalismen och avreglerade och minskade välfärdsstaten.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Sverige är inte och har aldrig varit socialistiskt! Man takar om blandekonomi och med det avses den stora offentliga sektorn inom främst välfärdsområdet (skola, vård och omsorg) och man ser på inkomstfördelningen, som varit ovanligt sammanpressad (effekt av skatter och offentliga tjänster som varit betalningsfria).

    Det är om inte pinsamt åtminstone jobbigt att läsa kommentarer om socialismen som den stora fienden. Det är verklighetsförfalskning. Skatternas andel av BNP är ca 44 % och i västvärlden dvs flertalet OECD länder (inte Chile) ligger den mellan 35 % och 50 %, även i USA ligger den på ca 35 % om man tar hänsyn till att sektorn oftast finansieras via skatteavdrag och andra subventioner, vilket medför att det inte sker en inkomstutjämning den vägen, de privata sjukvårdsförsäkringarna skapar dessutom ett ineffektivt system som gör att USAs kostnader är ungefär det dubbla gentemot Europa.

    Gilla

 8. Göran Holmström skriver:

  Det är en rejäl motsägelse i hur detta lands styrande hanterar landet.
  Vi har historiskt sett spottat ut världsledande innovationer och uppfinningar på löpande band, detta har dom styrande lyckats effektivt döda. Har haft en gruvindustri av världsklass nu i tider av råvarubrist så hade det varit ypperligt att driva den. Samma med skogsindustrin
  Enligt min kompis grävMathias som är halvbonde så är vår mark mycket gynnsam att odla på
  mindre kemikalie krävande än många stor producerande länders.
  Varför hamnar då vi i bakvattnet? Tämligen enkel logik världens högsta skatter dödar all form av produktivt arbete. Tack så mycket Socialdemokratin, ni är ju för folket eller hur.
  Vissa grisar är bara mer jämlika!

  Gillad av 3 personer

 9. Lennart Bengtsson skriver:

  Det intressanta idag var morgonens nyhet om vad som händer på vår lilla jord om temperaturen stiger med 1.5°C . Vad som inte nämns med ett ord är att denna temperaturändring skall jämföras med den temperatur som rådde före världens industrialisering eller före år 1750. Med avsikt vill man, som det ser ut, behålla ett mått av osäkerhet.

  Av den aktuella uppvärmningen har redan drygt 1°C redan inträffat eller om vi tittar på år 2017 med 1.2°C. Det är således inte särskilt långt kvar till en global uppvärmning på 1.5°C och ännu har inga ovanliga katastrofer inträffat som var värre än de som hände tidigare. I flera avseenden har det blivit bättre och den högre koldioxiden gör att det växer snabbare och jorden har faktiskt blivit grönare. Senaste sommaren var varm och torr men få vill byta ut den mot fjolårets kalla och regniga sommar. Låt oss i stället njuta av den goda fruktskörden. Jag har inte sedan 1965 haft en finare äpplen än i år! Om så där 50 år kan kanske Stockholm njuta av samma klimat som Malmö och Uppsala som det som nu råder i Lund. Betänk bara om det hade råkat bli kallare i stället och Stockholm hade blivit som Luleå eller som Arvidsjaur?

  Vill man däremot göra något åt jordens klimat som förvisso kan bli ett problem under senare hälften av detta sekel och därefter ( + alla andra och säkert mycket värre problem) så bör man snarast ändra sin inställning till kärnkraft samt pumpa ned så mycket koldioxid i berggrunden som det går och sluta upp med biobränsle. Eller också får man be en extra bön och hoppas att kineserna sätter fart på kärnkraften.

  Gillad av 6 personer

  • The beach of falesá skriver:

   Jo men precis, kineserna, det är verkligen svårt att acceptera att vi är så insignifikanta i Sverige, inte ens våra utsläpp spelar någon roll. Det verkar som det enda vi verkligen är bra på det är att utplåna oss själva.

   Gillad av 1 person

  • Elisabeth skriver:

   Javisst, Lennart Bengtsson, njöt vi av sommaren. Jag önskar mig fler sådana, det går att anpassa sig till medföljande torka. Jag håller med dig i mycket men jag är ingen varm anhängare av kärnkraften. Dock tycker jag, precis som professor Frank Götmark i länkad artikel, att befolkningsökningen måste upp på bordet. Enligt FN-prognoser kan jordens befolkning komma att öka med 4 miljarder fram till 2100. Fyra miljarder konsumenter till !!! Detta kommer ju att driva miljöförstöringen något enormt, den största folkökningen sker givetvis i Afrika. Kommer det att finnas plats för elefanter, lejon, antiloper m fl på detta klot ? Han säger bl a också att Japan har minskande befolknng men landet fungerar väl ändå och menar att de som vill ha in så mycket människor bara är ute efter dumpade löner och billig arbetskraft.
   Jag tror att professorn lutar åt vänster och intervjun är gjord av ETC men det hindrar inte att han har rätt ändå.https://goteborg.etc.se/nyheter/overbefolkning-maste-upp-pa-miljoagendan Befolkningsexplosionen måste upp på agendan, den påverkar oss alla.

   Gillad av 3 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Elisabeth: Helt rätt, bra att detta kommer upp på bordet.
    I frånvaro av massinvandringen, så hade vi i Sverige de senaste decennierna haft en STABIL befolkning — i stort sett HELA den periodens kraftiga folkökning beror på migrationen.

    Enfaldiga politiker klappar i de små händerna över att ”vi” nu blivit 10 miljoner!

    Som även Tino Sanandaji påpekar: En folkökning bestående av bidragstagare är inte något att glädjas åt.

    Migranter som kommer hit i mer el. mindre vuxen ålder är redan inprogrammerade i sin kultur, som ofta är helt skild från vår svenska kultur.

    Barnen till oss etniska svenskar är däremot ända från början anpassade för att leva här, i VÅR kultur. Jag tror att varje vettig människa måste erkänna att detta är bättre än att importera främlingar.

    Gillad av 4 personer

   • Elisabeth skriver:

    Hovs_Klipphällar, bra Sanandaji-citat där. Jag undrar också varför man inte vill studera utvecklingen i Japan som ju vill bevara landet japanskt ( men det är väl därför….) Där satsar man på mer teknologi. Alla förstår ju att många jobb kommer att försvinna på sikt.

    Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   När man jämför genomsnittstemperaturen (antagligen över hela jordytan, oviktat, och över hela år, kan man önska sig det?) med motsvarande mått från t.ex. 1750, 1850 eller 1950 (speciellt värdefullt, eftersom många av dagens beslutsfattare var barn då och har kära minnen de gärna vill förgylla och upphöja till livets norm) får man alltid intrycket att det normala, alltså det man jämför med, är en absolut platt trend. Varför skulle man annars mäta mot denna platta trends ankarvärde 1750, 1850 eller 1950? Men de tre platta trenderna ligger ju på olika nivå!? Och vi vet att det förekommer cykler längre än ett år. Vi har jordaxelns vacklan. Vi har omloppsbanans oscillation mellan två olika elliptiska axlar. Vi har solens cykler. Vi har säkert ännu fler cykler som en lekman som jag inte känner till. Genom att lägga många cykliska funktioner på varandra kan vi bilda precis vilken annan funktion vi önskar. Det betyder att det inte betyder något alls att betrakta bara en av dessa cykler.

   Borde man inte till att börja med fastslå en förmänsklig förväntad temperaturkurva som förklarar alla hittillsvarande temperaturvariationer på jorden åtminstone sedan den tid då de djupaste skikten is på Grönland anlades? Och sedan mäta en antropogena förändringen i förhållande till denna, och inte till någon godtyckligt vald ankarpunkt 1750, 1850 eller 1950?

   Varför får jag intrycket att det är kvacksalveri till och med när en renommerad professor som Lennart Bengtsson talar om temat? Är det verkligen för mycket begärt att temat avhandlas rationellt och rigoröst!?

   Gillad av 2 personer

 10. svenne skriver:

  ”[statsvetaren vid Göteborgs universitet] Jonas Hinnfors tror att regeringen ser ganska allvarligt på att den negativa bilden av Sverige riskerar att bita sig fast. Det kan gynna Sverigedemokraterna,………..”

  Jag blir irriterad då SVT – och andra ”opartiska media” – använder figurer som Jonas Hinnfors som auktoriteter för att berätta ”sanningen”. Han är en inbiten socialdemokrat och långt ifrån opartisk trots att han som forskare förväntas vara neutral och därför i möjligaste mån redovisa verkligheten enligt krassa forskningsresultat.

  För ett antal år sedan blev han orolig då diskussionen började handla om invandring vilket gjorde att man ”började spela på SD:s planhalva och normalisera detta parti”. Men han gav inte ifrån sig ett pip då miljöfrågor diskuterades trots att detta ämne ”normaliserade” ett så extremt parti som MP. Han skall givetvis fråntas beteckningen ”neutral sanningssägare” på grund av sin partiskhet.

  Jag blir så trött då partiska kommentatorer skall ”fördjupa” något ämne för att förklara för oss vanliga idioter vad som verkligen sker eller vad som egentligen blev resultatet av t.ex en partiledardebatt.

  Gillad av 8 personer

  • The beach of falesá skriver:

   Jag fattar inte hur du kan förvänta dig något annat av SVT. Vem skulle de bjuda in menar du? Lennart B att tala om klimatet, Janouch om Sverigebilden eller kanske Patrik om det välfärdsindustriella komplexet eller Tullberg om invandring och ekonomi eller Sandelin om demografi? Det verkar inte troligt, själv har jag stängt av för länge sedan.

   Gillad av 3 personer

   • svenne skriver:

    THE BEACH OF FALESÁ

    ”Jag fattar inte hur du kan förvänta dig något annat av SVT. Vem skulle de bjuda in menar du?”

    Jag har inte längre några förväntningar på SVT och på grund av de partiska figurer som de hela tiden bjuder in så har SVT – i mina ögon – förlorat sin trovärdighet. Om några av de personerna som du räknat upp skulle få medverka i program, som är relevanta beträffande personernas kunskapsområden, så skulle detta öka mitt förtroende för SVT men det är knappast något att hoppas på.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Ann Coulter på Skavlan, kanske?

    Har sett inslaget på Youtube. Hon undviker helt politiken och kör underhållning och självförhävning. Hon vill sälja sin bok, och det lyckas hon nog med. Skavlan överger helt underhållningen och försöker sig på politik på en så låg nivå att det passerar under Coulters politiska radar. Skamligt, bonnigt, okunnigt. Men inget politiskt innehåll.

    Bara ett hot om att blonda kvinnliga turister i övre medelåldern mördas (eller utvisas?) inom 5 minuter efter att ha ankommit till Sverige. Vad befalls!?

    Gillad av 2 personer

   • G.B. skriver:

    Expeditionsministären sitter i orubbat bo. Befogenheterna är de samma som innan, med den begränsningen att ”den avgångna regeringen” inte har rätt att utlysa extraval.
    Märklig ordning.
    Coulter var sannerligen underhållande. Hon hade läst på om typen Skavlan och hanterade honom elegant.

    Gilla

  • 5ven55on skriver:

   Ja, men om man skriver det MacDonald kommit fram till i sin forskning här så blir man censurerad verkar det som. Åtminstone publicerades aldrig en av mina kommentarer där jag gjorde just det.

   Tråkigt, men detta är ändå ett av de öppnaste forumen jag känner till så jag är inte så sur. Men det jag skrev var enkla raka beskrivningar med stöd i forskning. Jag använde inget ovårdat språk och uttryckte inga negativa känslor eftersom jag inte känner några sådana kring fenomenet.

   Däremot tycker jag att folk behöver känna till det. Det bör vara möjligt diskutera det öppet och ärligt.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, det händer hela tiden. Vänsterns problemformuleringsprivilegium har bara förstärkts sedan 1985. Nuförtiden anses vettiga och rationella åsikter vara tecken på sinnessjukdom, medan hitte-på-åsikter utan rationell grund kallas värdegrund och eviga sanningar.

    Gillad av 4 personer

   • Richard skriver:

    Varför skulle jag vara avundsjuk? Jag är ju själv jude.

    Läs MacDonald så förstår du varför det är relevant i sammanhanget.

    Gilla

 11. Moder Svea skriver:

  Det finns de som tappert kämpar på med Sverigebilden. Riktiga hjältar – faktiskt. En slags Mästarnas mästare. Som exempelvis SVT. De gör allt för att vårda Sverigebilden, genom att ha ”Publiken i fokus” och ”Spegla hela Sverige..” De vill nå en större publik. Naturligtvis. Svartvit ång-TV är historia.
  Nu prunkar det av färger och bredd i ljudbilden. Sverigebilden är stadd i förvandling. Ett rörligt mål. Förändringens vindar drar fram över gamla Sverige. Flyttfåglarna blir allt fler – mellan Smygehuk och Akka. Undrar hur Sverigebilden ser ut om 50 år? Eller rentav om 100 år? Tänk om Selma Lagerlöf kunde återuppväckas. Och uppdatera ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Hur skulle boken då te sig? Men vi kan vara trygga. Den uppdaterade versionen skulle bli helt korrekt. För hjälp hade nog SVT bistått med. Oberoende som de är. Snart helt bekostade av skattemedel. Ej längre kopplat till massmedial konsumtion, inbegripet SR och Utbildningsradion. Bättre kan det nog inte bli. Så luftigt och lätt. Bara låta bli att titta och lyssna – men betala ändå. Tilliten växer – sväller över sina bräddar. Dags att somna in i trygg förvissning om att allt bara kan bli bättre. Vi lägger våra oskuldsfulla huvuden mot dom rosa kuddarna. Och somna in i moder Sveas trygga famn – med Bolibompavinjetten ringande i våra öron.

  Länk 1 SVT;
  http://vipatv.svt.se/204/artiklar/2018-10-02-spegla-hela-sverige-och-na-en-storre-publik.html

  Länk 2 SVT;
  http://vipatv.svt.se/204/artiklar/2018-10-03-publiken-i-fokus-pa-atvs-heldag.html

  Gillad av 3 personer

 12. Kristina von Heland skriver:

  Frågan är vad en minister ska uttala sig om. En statsminister! uttalar sig om vad en barnboksförfattarinna säger i ett soffprogram i tjeckisk TV. Hon uttalar sig om att hon oroas av det ökade antalet våldtäkter och då förstör hon Sveriges rykte! Att Anders Lindberg på AB skulle skriva ner henne är en sak men på ministernivå? Det är inte statsmannamässigt, det är ministerstyre. De skadar landets anseende då de lägger sig i folkets privatliv, vad de säger och anser. Det är stasitakter och väcker berättigad förvåning utomlands. Att Sverigebilden skadas sköter de bra själva utan hjälp av befolkningen.
  Turismen som nämns i artikeln-den minskar då det inte finns nog skydd för befolkningen läs kvinnor-att gå ut ensamma då mörkret inträder.
  Sköt landet i stället för att peta och ta fokus från ditt eget tillkortakommande Löfven et consortes

  Gillad av 5 personer

 13. Gregor Samsa skriver:

  Fordom användes begreppet ”Sverigebilden” uteslutande som begrepp över hur utlandet och utländsk media beskev och uppfattade Sverige. Nu används begreppet visavi svenska medborgare utifrån ett vidrigt vonoben-perspektiv; statsmaktenn i armkrok med media och akademin ska diktera Sverigebilden för svenska medborgare som tydligen inte är vuxna nog att skapa sig en egen uppfattning. Nu är uppfattningar och nota bene politiska uppfattningar någonting annat än ”bilder”. När statsvetare Hinnfors (s) benämner svenska medborgares uppfattningar om samhällstillståndet som ”bilder” så är det uttryck för en vidrig paternalistisk
  demokrtisyn.

  Hinnfors (s) och kollegan Bjereld (s) reagerade inte i protest när SAP drev valkampanj 2014 under mottot ”Något håller på att gå sönder i Sverige”; detta budskap från rätt avsändare var tydligen helt i sin ordning när det användes valtaktiskt av SAP. Hyckleriet från maktpartiet och dess tillskyndare är som vanligt monumentalt. Svenska medborgare har inte impressionistiska bilder av samhällsutvecklingen i Sverige, svenska medborgare har en så länge rösträtt och förbehåller sig rätten att dra sina egna slutsatser av densamma. Hysterin och det principlösa förhållandet till avvikande röster när hegemoniska föreställningar hotas är beklämmande.

  Gillad av 3 personer

 14. Rolf H Carlsson skriver:

  Är det inte ytterst märkligt att IPCC utgår från Jordens temperatur innan industrialismen som det normaltillstånd som vi beklagligtvis nu skall ha avvikit ifrån med ca 1 C? VI talar då om 1700-talet, dvs när det fortfarande var ca hundra år kvar av den lilla istiden. På 1700-talet frös fortfarande Themsen i London så att man varje vinter kunde ordna stora tillställningar på isen, bl.a. marknader. Detta pågick ända till 1814 då den sista vintermarknaden vågade hållas där. Under den lilla istiden inträffade återkommande missväxt och hungerkatastrofer. Är det den tiden IPCC, Wijkman m.fl. önskar tillbaka som ett sätt att kunna minska Jordens befolkning?
  När det gäller CO2 det enda belagda samband jag hört talas om är att med ökande temperatur gasas CO2 ut från haven – med en lång fördröjning (det tar tid att värma upp de gigantiska mängder vatten som haven innehåller). Sålunda, sedan den lilla istiden måste en betydande del av CO2-ökningen komma från de stora oceanerna?!

  Gillad av 3 personer

 15. matsesoc skriver:

  Ytterligare lite källkritik vad gäller uttalande från IPCC och klimatlobbyn:

  Det är fortfarande ytterst svårt att bestämma en ”jordens medeltemperatur” trots ”remote sensing” från satelliter och ett någorlunda täckande nät av observationspunkter runt jorden.
  Täckningen av väderstationer för 50 eller 100 år sedan var naturligtvis ytterst tunn! Över världshaven och också över stora delar av kontinenterna!

  Alla dessa utsagor om precisa ändringar ”medeltemperaturen” luktar starkt humbug. Vad som däremot är uppenbart att klimatet har varierat starkt och relativt snabbt under alla tider, långt före några ”antropogena” orsaker kunde misstänkliggöras.

  De historiska variationer av koldioxidhalten och klimatet som man kan fastställa i polarisar visar i själva verket att det är temperaturvariationerna som orsakar variationerna i koldioxidhalten, inte tvärt om! Se

  Gilla

 16. Sixten Johansson skriver:

  Vår egen tids tanketotalitarism och enögdhet syns tydligt, då vi ställer USA-fotot och Patriks text om det mot Fredriks kommentarer 08:22 och 13:08. (Jag hårdrar här resonemanget, ursäkta om jag har vantolkat någon. Och jag bortser från den sakliga ekonomiska analyssida som Lars lyfter fram, men som är rätt bortglömd i dagens politiska flumvärld).

  Med dagens svenska ögon öppnar sig fotot omedelbart för gängse vänstertolkningar om fattiga svarta kontra rika vita, orättvisor, kapitalism, utsugning, rasistisk maktordning, kolonial skuld osv. Dessa tolkningar styr inte bara hur fotots nu-ögonblick framstår och framställs, utan även hur man ser på orsakerna och valet av åtgärder.

  Fredriks tolkningsram ses med dagens svenska ögon som udda, farlig och förkastlig konservatism eller högerextremism. Ändå ger den mer kontakt med ekonomiska realiteter, med bakomliggande orsaker och realistiska handlingsalternativ, därför att den står på en mer evolutionär och illusionsfri grund.

  Patrik tycks stå i mitten. Men existerar något politiskt mittfält i dag? Som liberal hyllar han USA:s förmåga till självkritik. Men har vår tids liberalism och kritik gett någon motståndskraft alls mot egna och andras vänstertolkningar, det som nu är PK? Liberalens högeröga är stängt, fast han vrider huvudet. Det är omöjligt att bryta dagens destruktiva vänsterparadigm, om de inflytelserika aktörer (och vi!) som kan praktisera verbal frihet och bredd tror att ordmagin är en reell, balanserat ”tvåögd” mittfålla.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.