Är motståndaren cynisk eller i god tro?

Patrik Engellau

När jag pratar med folk som tycker ungefär som jag så hamnar vi ofta i diskussioner om motståndarnas sinnestillstånd. Motståndarna kan vara sådana som hävdar att den svenska skolan inte har några problem eller att migrationen är fina fisken för Sverige. Hur tänker dessa människor? frågar vi oss bekymrat. Är de bara nyttiga idioter som vilseförts av propaganda? Eller har de full koll men vill bara inte riskera sin position och fina lön som rikspolischef, ärkebiskop, partiledare eller ledarskribent, det vill säga att de är egennyttigt cyniska?

Ibland kan det vara nyttigt att vända på perspektivet. Jag är klimatskeptiker, vilket betyder att jag inte oroar mig så mycket för den obetydliga globala uppvärmningens effekter för jorden och mänskligheten. För en klimatalarmist är jag motståndaren. När klimatalarmisterna bekymrat talar om sådana som jag formulerar de, skulle jag tro, motsvarande slags funderingar. ”The science is settled”, skulle de säga, Engellau måste ju veta att jorden och mänskligheten håller på att gå åt pipan, hur kan han då underlåta att oroa sig? En hypotes de skulle kunna uppställa är att jag bara är en nyttig idiot som dukat under för oljelobbyns propaganda. En annan hypotes skulle kunna vara att jag äger ett lönsamt oljebolag (låtsas vi, det skulle kunna vara något annat egennyttigt) och därför bara är cynisk.

Hur är det i verkligheten då? Varför är jag klimatskeptiker? Tja, jag tror inte att ”the science is settled”. Jag har ingen lust att sluta köra bil och att sluta åka flygmaskin bara för att en egennyttig, statsstödd miljölobby vill skaffa sig mer makt. Det räcker inte med att jag med skatter ska betala deras löner, dessutom vill de styra mitt liv. Det gillar jag inte.

Hoppa tillbaka till mina motståndare som inte oroar sig för skolan och migrationen, Fredrik Reinfeldt till exempel. Han resonerar i de frågorna som jag gör i klimatfrågan. Han ifrågasätter det som jag menar är fakta. För honom är ”the science” inte ”settled”. Vi har ingen särskilt allvarlig skol- eller migrationskris tycks han mena. ”Om man ständigt går på det spektakulära, det nyhetsdrivna, så förmedlar man till slut en sorts bild av att vi lever i ett laglöst land”, säger han i Aftonbladet (https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1xldy/fredrik-reinfeldt-politiker-och-journalister-svartmalar). ”Ett land styrt av gängkriminella som skjuter varandra. Och i denna tiomiljonersnation så lever det absoluta flertalet faktiskt inte i den verkligheten.”

Jag har en lärorik erfarenhet i en likartad fråga, nämligen när jag jobbade på Sida. Jag och runt fyrahundra andra människor sysslade med u-landsbistånd. Jag utvecklade ganska snart misstanken att verksamheten var förgäves, kanske rentav skadlig för mottagarländerna. Men att framföra sådana uppfattningar var ungefär lika populärt som att före 2015 hävda att invandringen till Sverige kanske inte var så lönsam eller, för en sovjetmedborgare, att ifrågasätta Stalins godhet.

Så vad hände på Sida? Hur grejade jag den knepiga situationen? Självklart, visade det sig så småningom, var jag inte den ende tvivlaren. Vi var kanske tjugo stycken med olika grad av skepsis. Livet är inte så lätt för skeptiker i sådana situationer. Man har ett bra, intressant och relativt välavlönat jobb för att göra saker vars nytta man ifrågasätter. Det blir ett existentiellt problem. Om man ger fria tyglar åt sina tvivel kan man inte, om man inte är en helt kallhamrad cyniker, jobba kvar. Fast man kanske vill jobba kvar. Även mitt samvete var flexibelt inför den personliga nyttans hårda mandat. För övrigt vill man ju inte öppet anklaga sig själv, och därmed även kollegerna, för att smutsa ner sig. Man vill trots allt ha en hygglig relation med arbetskamraterna.

I varje fall sa jag upp mig efter några år, troligen inte främst av samvetsskäl, utan för att jag hittade något annat intressant att göra. När jag hade slutat kunde jag dock utan samvetsproblem ge fritt utlopp för mina dubier.

Men det kunde inte de skeptiker som jobbade kvar i myndigheten. Jag avundas dem inte, för de var för det mesta begåvade, vänliga människor med de bästa avsikter, men de flesta människor klarar inte av att leva med den nödvändiga graden av cynism. Deras lösning blev att ifrågasätta sina egna uppfattningar och i stället anpassa sig till den gängse meningen. Vi är ju flockdjur, kunde de säga sig. Hur kan jag vara så säker på att jag har rätt när resten av flocken tycker annorlunda? Kejsaren kan ju inte vara naken om det bara är jag som ser att han är naken.

Bland dem av Sidas tjänstemän som inte var skeptiker fanns två grupper, dels aktivisterna, dels den majoritet som bara gjorde sitt jobb.

Aktivisterna var nitiska och troende vad avsåg biståndets välsignelse för mottagarna och världens frälsning. De motsvarade de djupt kännande kommunisterna i Sovjetunionen. Man kunde tro att de var särskilt vanliga på de högre hierarkiska nivåerna, men så var det inte. De fanns överallt, lite slumpvis. Jag fick aldrig uppfattningen att de var särskilt många.

De flesta var nöjda med att ha landat ett kul jobb som gav säker lön och koncentrerade sig på att sköta sitt jobb med noggrannhet och kompetens, skrev promemorior, upphandlade konsulter, skrev avtal, kämpade på i karriären och så vidare. De trivdes tror jag. Sida var en trevlig arbetsplats och som ekonomichefen uttryckte det hade verket två uppgifter, att utveckla världen och att se till personalen mådde bra. Båda uppgifterna var lika viktiga, sa han. De flesta av personalen ägnade biståndets effekter rätt liten tankemöda eftersom hela världen visste att bistånd är bra.

Såsom på Sida, så ock i världen i övrigt, till exempel i frågan om hur folk tänker när det gäller skolan och migrationen. Det finns en liten grupp troende aktivister och en växande grupp skeptiker men de flesta har inte haft tid att fundera något särskilt på frågan. Kampen står mellan aktivisterna och skeptikerna och den handlar om att förflytta den stora gruppen i mitten en centimeter hit eller dit.

79 reaktioner på ”Är motståndaren cynisk eller i god tro?

  • olle reimers skriver:

   Jag tror att Patrik identiferade situationen riktigt.

   En av mina bästa vänner jobbade på SIDA under hela sin karriär. Han var ansvarig för stora projekt i Vietnam, Indien och Tanzania bl.a. Han drog på sig malaria. Han gjorde ett fantastiskt jobb. Så fort vi träffades berättade han om hur vansinnigt det sköttes. Men han ville göra jobbet bättre. Han drevs av den idealiteten.

   Det Patrik inte tog upp är dem som inte tycker att man ska ta saker och ting så allvarligt, att man inte ska bråka att man bara ska göra sitt. Jag tror att det är den bredaste kategorin. Det gäller inte bara i Sverige. De är inte cyniker de är realister. De accepterar sakernas tillstånd och gör så gott de kan. De försöker överleva, helt enkelt.

   Det är vi med åsikterna som är de besvärliga.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, ja, bla, bla, det där är elementärt trams. Inget nytt. Spelteori, sociala koder, free rider, moral hazard, välj själv.

    Jag tyckte anslaget i början av artikeln att vi tycker att de ljuger och är cyniska och egositiska och de tycker att vi ljuger och är cyniska och egoistiska av intressant. Det ser ju ut som om det funnes en symmetri, som om det ena perspektivet är lika gott som det andra. Vad är det som får att att vara så säkra på att det inte är så?

    Sanningen?

    Gilla

 1. Laggar skriver:

  Må vara att det en gång i tiden kan ha varit nödvändigt på något sätt med ulandsbistånd, t.ex på 1960-talet. Att hålla på med ulandsbistånd 60 år senare är inte försvarbart, fastän en del företag kan göra exportaffärer i skenet av ulandsbistånd. Den enda formen av bistånd som kan försvaras är katastrofhjälpen för då finns det ett äkta behov. Allt annat kan glömmas som om den ”snedvridning” av relationerna mellan kolonierna och kolonialländerna skall uppordnas. Det är samma sak som en del söker kompensation för slaveriet på 1800-talet ännu på 2000-talet. Det är politik att fortsätta med ulandsbidrag men det finns inte en verklighetsförankring i sysselsättningen.

  Gillad av 3 personer

 2. larslindblog skriver:

  Reinfeldt tycks omedveten om att det i Sverige nu finns tusentals unga från Marocko som uteslutande lever på brott. Säljer knark , rånar gamla och svaga mm. – Reinfeldt tycks aldrig hört talas om köpcentret Emporia i Malmö där mycket unga rånar , misshandlar och även torterar sina offer för att tillfredsställa sina sadistiska lustar. Sanna Rayman beskrev på ledarsidan i Expressen 6 okt. om hur förövarna –med full kraft sparkade nedslagna offer i ansiktet , brände offren med brinnande cigaretter under ögonen där huden är som tunnast , tände eld på deras hår…osv…–samtidigt ser jag på SVT Aktuellt och Rapport hur polis ägnat ett år åt att utreda , för att kunna HMF åtala några killar från ”gruppen med pilflaggan” som varit på Almedalsveckan 2017. Ideligen läser jag i olika lokaltidningar om pensionärer som skrivit förtvivlade kommentarer på FB sidor och sedan åtalats för HMF.

  En prioritering som gör mig rasande.

  Man kan jämföra : när journalisten Lamotte anmält ca 40 dödshot för att han tagit upp aktuella problem med asylmissbruk avskrivs anmälningarna direkt när Lamotte lämnat polishuset och beslutet kommer med posten dagen efter.

  Har det någonsin funnits en regim så ond att den släpper loss oändliga skaror invandrade grova våldsbrottslingar i sitt land och sedan straffar dom som protesterar ??

  Gillad av 17 personer

  • PerH skriver:

   Lars Lindborg
   Din fråga om detta sker omedvetet, absolut inte.
   Skall man göra omelett måste man knäcka ägg.
   Läs Ramverket ”Global compact for safe, orderly and regular migration” vid genomläsning faller ramverkets punkter på plats.(se blogg Rosa traktorn)
   Detta okända ramverket är framtaget av ”FN”
   (Min synpunkt nedan)
   Ramverket skulle i själva verket kunna vara en svensk katekes byggd på laborationsförsöket Svedala.
   Underskrift sker den 10 dec 2018 då medlemsländerna under FN:s migrationsramverk (Global compact for safe, orderly and regular migration).

   Gillad av 3 personer

   • gmiksche skriver:

    Jämförelsen är något skev. Hitler har inte släppt loss invandrade våldsbrottslingar utan fostrat sina egna. Med tysk grundlighet. Att släppa loss istället för att uppfostra har fördelen att det är svårare att göra vederbörande ansvarig för resultatet. Dock inte omöjligt. En annan sak är att Löfven inte är ensam, han har haft en duglig föregångare i Reinfeldt och lojala medhjälpare i alliansen. Det gäller att sprida sitt ansvar. Ju fler förövare desto svårare att lagföra dem.

    Gillad av 6 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Men utlänningarna på gatorina och i portuppgångarna är ju bara de småkriminella i sammanhanget. De stora skurkarna sitter nu som då på tidningsredaktioner, i domstolar, i ämbetsverk, i socialnämnder och i partikanslier. Och de är precis lika ariska nu som då.

    Hen Stefan står på samma sida i historien som Adolf Hitler. Det är ju det han jiddrar om hela tiden. Samma sida. Fel sida i historien. Ett historiskt brott mot det egna folket. Ett historiskt förräderi. Det står hen Stefan för.

    Gillad av 1 person

  • Erik2 skriver:

   Exakt detta är en av de saker som gör även mig vansinning. Hederliga personer som protesterar kastas i fängelse medan grova brottslingar omhuldas och ömkas. Det är en inkarnation av de styrandes personlighet som det inte finns ord för att beskriva. Ondska räcker inte. Det är rent vansinne!

   Jag börjar undra om det inte är helt relevant att se denna tid som än värre än tiden för medborgarna i Hoeneckers DDR eller Bresjnevs Sovjetunionen. (Jag vill dock tillägga att jag har generellt inget behov av att se ”hårdare tag” i straffhänseende mot brottslingar. Däremot mycket mer resolut handlande vad gäller snabbt avbrytande av brottslighet och snabb lagföring och lika behandling inför lagen för alla!)

   Gillad av 3 personer

  • Örnnästet skriver:

   Sanna Rayman, Sanna Rayman, henne skrev jag till upprepade gånger för över tio år sedan i ämnet och menade att hon stod på våldtäktsmännens sida genom sitt agerande, det är nog inte annorlunda idag för jag gissar att hon varken röstat SD, AFS eller MED. Hon blev mycket
   arg för att jag pekade på hennes hyckleri, och det verkar vara samma än.

   Gillad av 3 personer

 3. Inlåsningseffekter skriver:

  Man kan vända uppmärksamheten åt olika håll. Numera studerar man hjärnor och underliggande mönster på mikronivå. Upprepas samma tankar växer nervstrukturer, precis som muskel gör vid allmän träning. Ett och samma tankemönstret vidgar sig även via förgreningar. De uppträder självförstärkande. Och bildar med tiden fasta och större nervstrukturer.

  Vi bär alla på sådana upptrampade stigar i vår hjärna. Vi tänker ”snabbt och effektivt” med dem. Dessa personliga mönster blir även synkroniserade med andra individers mönster. Där egen motivation och intresseinriktning karvar ut en slags nervernas egna tankenischer.

  Aktivisten skapar sina mönster. MSM odlar sina. Politikerna bekräftar sig själva i en ständigt pågående rundgång. Dessa mönster hittas även inom religion. Och sammantaget förklarar de också kulturell olikhet och mångfald.

  När väl strukturer uppstått ändras de inte så lätt.
  De är och förblir nötningståliga. Förändring och tillväxt sker endast på marginalen. Djupast sett består vårt primära tänkande av fasta och väl etablerade tankemönster. Som endast ändras i långsam takt genom livet. De flesta blir fast inom etablerade och självförstärkande banor. Man kan tala om en inlåsningseffekt. Och vi är alla utsatta för den.

  Och när flertalet tänker lika förväxlar vi det med att vi också tänker rätt. För inom likartade mönster återfinns begrepp som identitet och tron på sig själv och andra.

  Att låta tankestiften hitta nya spår kräver stora mått av energi. Att man ständigt utmana sig själv i eget tänkande. Knappast en lätt uppgift. Den självständige sökaren ifrågasätter alltid egna tankestrukturer. Vrider och vänder på dem. Söker aktivt svagheter och nya ingångar. Och gör det förutsättningslöst.

  Denna typ av individer är sällsynta. Ligger på utrotningens gräns. De kommer knappast i parti och minut. Och passar aldrig in i koagulerade sammanhang. Och är aldrig någonsin PK.

  Gillad av 1 person

 4. Östrahult skriver:

  Jo den här beskrivningen stämmer nog på så kallat vanligt folk, majoriteten. Men alla är inte sådana. En del drivs av fåfänga, maktbegär och/eller pengabegär. Och det är den sortens människor som styr samhällsutvecklingen. Dessa människor är ofta fenomenalt bra på att dölja sina avsikter bakom olika ridåer.

  Exempelvis kan man få en författare att skriva en bok som förklarar att Sverige var inte alls nazistiskt under WW2 och det var inte så farligt att hjälpa tyskarna. Det är stora värden som står på spel om inte den rätta Sverigebilden underhålls och sprids.

  Under lång tid har Sverige tagit till sig de sämsta delarna från efterkrigstidens stormakter, östländernas socialism och USAs identitetspolitik. Den kraft som varit oerhört skicklig att skapa en syntes av detta är sossarna som nu har ett starkt grepp över kultur, media och offentlig sektor. Alla namn som PE räknar upp såsom exempelvis ärkebiskopen ingår i sossarnas armé. Det är dessa människor som måste bytas ut om en verklig förändring ska kunna ske.

  Gillad av 5 personer

  • Karl Oskar skriver:

   Östrahult.
   När det gäller S agerande så leder det snart till att man förlorar tron på människan.
   Har precis läst Helena Edlunds bok ”Konsten att överleva Svenska Kyrkan”. Efter det, plus vad Johan Westerholm på Ledarsidorna.se berättar, står det för mig, utan minsta tvekan klart att idag är Svenska Kyrkan en av S bastioner. Totalt kapad. Befolkad med partigängare högt och lågt. Svenska Kyrkan ingår i S armé på samma sätt som LO eller Kommunalarbetarförbundet.
   Symptomatiskt är förra LO-bossen Wanja Lundby-Wedin högsta höns näst ärkebiskopen i kyrkostyrelsen. Kunde det sägas bättre?

   Gillad av 8 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Det fanns väl obetydligt fler nazister då än det finns nu. – Röstsiffrorna finns att studera och nazisterna var bara representerade i ett fåtal kommuner i Skåne om jag minns rätt. Men tyskvänliga fanns det gott om och det fanns inget tungt vägande skäl att välja sida mellan massmördarregimen i öst och tysk revanschism.

   Gillad av 2 personer

 5. Generalen skriver:

  Motståndaren handlar helt i ond tro med understöd av en armé av nyttiga idioter som internaliserat motståndarens propagandalögner och en ”opposition” som gör allt den kan för att skönmåla sina banemäns onda avsikter och handlingar och vara honom till lags.

  Motståndaren drivs av hat och projicerat självhat.

  Målet är fullständig utrotning av det svenska folket och i förlängningen alla ”icke-rasifierade” människor från Sveriges och jordens yta.

  Medlet är det icke-konventionella biologiska massförstörelsevapen som slentrianmässigt brukar kallas ”migration” och som är oändligt mycket bättre på att skapa förödelse, binda upp våra resurser och kontanimera vår närmiljö (vad tror ni halveringstiden är för ett område som utsatts för en migrationsvapenattack?) än vad någon annan attack med konventionella ABC-vapen någonsin skulle kunna göra.

  Frågor på det?

  Gillad av 6 personer

 6. svenne skriver:

  ”De flesta var nöjda med att ha landat ett kul jobb som gav säker lön och koncentrerade sig på
  att sköta sitt jobb med noggrannhet och kompetens, skrev promemorior, upphandlade konsulter, skrev avtal och så vidare”.

  Då man en gång väl har gjort sitt yrkesval, lagt ner energi på att bli duglig i yrket och kommit in i de rutiner som yrkesutövandet innebär så har man ju hoppat ner i en tunna som inte är helt lätt att ta sig ur. Åtminstone i början av karriären – och efter några löneökningar – så anser man nog att det man sysslar med är en mer eller mindre oumbärlig funktion i det samhälleliga maskineriet. Men om man efter en tid ifrågasätter yrkesvalet så uppstår det givetvis problem.

  Har man en gedigen yrkesutbildning i botten – teoretisk eller praktisk – så finns det ju en ”nödutgång” att använda genom att andra arbetsgivare uppskattar utbildning. Men om man i likhet med en del politiker saknar både utbildning och yrkeserfarenhet så sitter man många gånger fast i en roll och är tvingad att ”gå ända in i kaklet”.

  En karriär som startar med indoktrinering i något partis ungdomsförbund och därefter klättring som broiler uppför den politiska karriärstegen innebär ju att man har hamnat i en situation som blir plågsam om man börjar ifrågasätta yrkesvalet. Detta eftersom dörrarna till ett ”vanligt” yrke är stängda och det som återstår är någon suspekt typ av lobbyist- eller rådgivarfunktion.

  ”Om man ger fria tyglar åt sina tvivel kan man inte, om man inte är en helt kallhamrad cyniker, jobba kvar”.

  Många politiker hade ju innan valet ”gett fria tyglar åt sina tvivel” angående DÖ och invandringspolitiken, men då detta var över hamnade dom i samma gamla fåra och fortsatte att måla in sig i ett hörn. Risken att förlora prestige, och platserna vid köttgrytorna, bedömdes alltför stor och inte värd att ta. Därför fortsätter de att jobba på såsom ”de kallhamrade cyniker” som de är.

  Gillad av 1 person

 7. Zhengyang Wu skriver:

  Patrik:

  Din upplevelse på Sida orsakades av något som av Milton Friedman kallas Institutional Interests. Thmoas Sowell hade en liknande upplevelse när han på den Amerikanska Department av Labor, vilket omvandlade honom från Marxist till konservativ.

  Ett av Sveriges största problem är svenskarnas tron att staten är god och vill/kan lösa våra problem. Jag kallar det svenskarnas trälmentalitet. (inte blandas med slavmentalitet som Nietzsche pratade om).

  Gillad av 10 personer

 8. Observatör skriver:

  Argumentet ”The science i settled” är för mig det yttersta beviset på att den naturvetenskapliga allmänbildningen i samhället har sjunkit till kritiskt låga nivåer. Vetenskapen arbetar med att ständigt ompröva existerande teorier. Vetenskapen är aldrig ”fastslagen”. Obildningen gör att magiska föreställningar alltmer breder ut sig. Tänk exempelvis på hur den som ifrågasätter det magiska mantrat ”alla människors lika värde” blir oberörbar.

  Gillad av 4 personer

 9. Örnnästet skriver:

  Det finns ju hur många felaktiga argument som helst som det Reinfeldt för fram, problemet är att politiker, forskning och media börjat använda sådana uppenbart felaktiga argument hela tiden, det är en skog. Det spelar ingen roll att inte alla blir skjutna, det når en gräns, sedan börjar folk flytta. Igår visade min fru mig att det tydligen varit rån i en villa med ”pistolliknande” föremål tidigare på lördagskvällen, detta i det segregerade samhället folk flyr till från Malmö. Reinfeldt är ju en landsförrädare, självklart så, men det problematiska är att argument som hans förs fram hela tiden, för femtielfte gången, det är ju inte en majoritet av muslimerna som är IS-krigare,eller terrorister, men visst är det väl ett problem att vissa är det, eller varför är det annars att folk måste fly som det framställs, majoriteten av Syriens befolkning blir ju inte skjuten eller våldtagen så vad är problemet?

  Så här kan man hålla på men etablissemanget sprider en bombmatta av felaktiga argument som man skall navigera igenom, det går helt enkelt inte, så vi får hoppas att politiker, journalister och aktivister i administrationen snarast får sina nära och kära våldtagna och rånade och misshandlade, det är tyvärr det enda som hjälper vad det verkar.

  För övrigt vet jag precis hur det är att ha förlorat tron på den verksamhet man jobbar i..

  Gillad av 6 personer

 10. A skriver:

  Jag känner likadant när det gäller ”utveckling”PE. Jag deltar egentligen indirekt i att jordytan förvandlas till nåt konstgjort, tex stad eller nåt. Om jag ska vara ärlig så tycker jag att den utvecklingen är bara skit, meningslös skit. Samtidigt gillar jag förfining och förädling i det lilla, ungefär som att skomakaren blir oerhört skicklig och utstuderad i sitt tidlösa yrke. Inte att själlösa skor sprutar ur en fabrik. Men det är så ”utvecklingen” ser ut. Alltså den stora utvecklingen. Men står det inte nånstans i bibeln också, att man inte både kan tjäna mammon och gud samtidigt.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 11. Aha skriver:

  Återigen en intressant och kreativ betraktelse från Engellau, denna gång en betraktelse som kan vara något av kärnan i det politiska livet. Skeptiker vs aktivister och en oreflekterande massa i SIDA blir i politiken etablissemangskritiker vs etablissemanget och en stor boskapsflock av idisslande väljare som slött avläser vilka politiker som lovar mest åt dom och som man därför bör avge sin röst åt. En flock som dock genom ihärdigt upprepande, lyckats uppfatta att tigern, SD, är lös och som man naturligtvis måste akta sig för.

  Polariseringen inom politiken sker alltså inom en begränsad skara, säg 10 000 i Sverige, 10 000 som gör politik och som skapar opinion.
  Frågan blir då; hur många av dessa läser och låter sig bli påverkade av Det Goda Samhället?

  PS synsättet äger sin giltighet inom det det begränsade fältet biltrafiken; smidiga förare vs trafiktalibaner som håller på reglerna (läsaren förstår säkert var mina sympatier ligger) + en idisslande kår av förare som inte bryr sig, som inte blinkar, som inte går åt sidan, som helt enkelt har låg närvaro i framförandet av sina fordon Ds

  Gillad av 3 personer

 12. Ted Ernhill skriver:

  Tack för en bra artikel !
  Lite reflektioner.
  De flesta människor har valt att inprogrammera sig logiskt vilket gör dem till utmärkta medarbetare i rutinuppgifterna på SIDA, Svenska Akademin , IT sfären och i stort sett allt annat i samhället.
  Men det innebär för de flesta att de helt enkelt inte har förmågan att tänka utanför sin nivå.
  När denna begåvningsprofil blir belönad med bra lön, tjänstepension, resor, förmåner och framför allt vara gångbar i sällskapslivet blir det naturligtvis ingen ytterligare programmering.
  En annan bekräftelse är media som går ut med det ultimata testet som heter kultur och ger folk uppfattningen att detta är hela kultursfären.
  Det som kommer ut (med sällsynta undantag) är subkultur på alla plan, då känner de flesta att de kan vara nöjda.
  Lägg därtill att vi lever i ett samhälle där vi genom extrem invandring fått högre fastighetspriser vilket leder till möjligheter att låna till det goda livet. När den fejkade bostadsbubblan ebbar ut tas det bara in ytterligare 500 000 – ? invandrare och fastighetspriserna stiger igen med nya lånemöjligheter.
  Jag har försökt en hel del med att få fatt på ekonomiska modeller som inte kräver detta men misslyckats, tacksam för att bli rättad.
  Som de flesta känner till vid det här laget når vi the tipping point om 20 år med 51% folk från klansamhällen.

  MVH
  Ted E

  Gillad av 1 person

 13. Elisabeth skriver:

  Brett Kavanaugh klarade av att släpas i dyn, utsättas för stenkastning och grillas över glödande kol och svors igår in som domare i mäktiga ,amerikanska HD. Jag är faktiskt oerhört glad över denna seger, världen går trots allt inte åt fel håll hela tiden. Trump har nu fått in två ledamöter, Gersuch och Kavanaugh, bland de 9 ledamöterna.Trump har på nytt lyckats slänga in en skiftnyckel i det vänsterliberala maskineriet. Det var en hård fight in i det sista , röstetalet var 50-48. Och jag är strålande glad över att den vänsterliberala mobbens taktik inte fungerade denna gången. För hur slutar det om man kan få gehör för anklagelser gällande en 36 år gammal påstådd händelse utan någon bevisning ? Hur värjer man sig mot sådant ? Vi får något som påminner om Stalins skådeprocesser. Jag hörde lite på rapporteringen i våra svenska, gender-certifierade ,statskontrollerade nyheter och det var förutsägbara suckanden över att man inte lyssnat på anklagelserna och antydningar om att ”den vite mannen” segrat på nytt. Göran Rosenberg hade en lismande utläggning åt det hållet. Han pratade om det ”förfärliga” i att inte bli trodd, att hon var så ”övertygande” , han verkar inte ( eller låtsas inte…) begripa att detta är ett politiskt skådespel ända ut i fingerspetsarna. Ja, jag säger bara, tack och lov för att kraftfulle , orädde Trump tog sig in i maktens korridorer. Kan han inte försöka strimla den där nya skrämmande FN-agendan när han ändå håller på ?

  Gillad av 13 personer

   • Elisabeth skriver:

    ”A” och ”Örnnästet”, precis , de tog i allt vad de kunde men förlorade. Pat Buchanan, en av mina favoritpolitiker/skribenter, uttrycker det bra: det var en rutten konspiration med målet att krossa och förstöra en man och hans rykte. http://buchanan.org/blog/we-are-all-deplorables-now-130292 I länkade artikeln framgår att Demokraterna betett sig på liknande sätt vid några tillfällen tidigare och det har alltid gällt kandidater föreslagna av republikanska presidenter. Mitch Mc Connell, senatens majority leader, har skickat ett ironiskt tack till Demokraterna och deras mobbande horder för att de, med sina halvkriminella fasoner, lyckats entusiasmera och ”energize” de egna skarorna. Det har förekommit trakasserier och dödshot mot senatorer som övervägt att rösta ja, fascistoida feminister har demonstrerat och skränat att alla kvinnor alltid måste bli trodda. Detta väcker förstås stark avsky. Tycker ni inte att vi ser precis samma fasoner här i Sverige ? Nu läser jag att Expo försöker att karaktärsmörda Stefan Borg, SD-kommunalrådet i Hörby som fått väljarnas förtroende att ta sig an Hörbys alla problem ( orsakade av invandringspolitiken ). Expo anser att han är högerextrem eftersom han skrivit kritiskt om förd politk och länkat till ”högerextrema” sidor. Denne man har ju sett problemen med egna ögon men inte kunnat läsa om dem på andra sidor än de ”högerextrema”. Men det skulle han alltså inte gjort. Alltså ska han bort. Sjukt, sjukt. Expo är vår tids STASI.

    Gillad av 6 personer

  • Örnnästet skriver:

   Precis, enormt mycket står på spel, det är ju självklart att demokraterna kunde finna någon villig att ljuga för ett högre ändamål, värdegrunden kanske.

   Gillad av 1 person

 14. Zhengyang Wu skriver:

  En annan sak:

  Den här ständiga, tröttsamma frågan: ”Hur kan vår maktelit vara så godtrogen/naiv”, trots att det finns hur mycket bevis som helst som visar att de vill ha det så. När vaknar ni egentligen? Det känns som ni bara inte vill vakna.

  Gillad av 8 personer

 15. Magnus skriver:

  Patrik, jag har också upplevt din beskrivning av olika kategorier inom de som följer etablissemangets- och/eller dess företags ide oavsett hur skadligt resultatet blir. Jag ser tyvärr att andelen som blivit aktivistiska har ökat radikalt under -10 talet. För mig är dessa människor ondsinta egoister oavsett kategori eftersom alla dessa människor vet att de skadar andra som inte hade skadats om de sa NEJ!

  Gillad av 3 personer

 16. Lev Barkland skriver:

  Tach för denna inblick i myndigheten SIDA. Så oerhört bizarrt egentligen. Med denna arbetsplats där de anställda anses ha landat de bästa jobben i Sverige, tillhörande eliten i rikets administration. Och dess verksamhet? Att försöka med minimal skada ge bort och förslösa en viss procent av skattebetalarnas pengar varje år. Ge bort våra pengar till främlingar i främmande delar av världen som vi inte har något med att göra.

  Gillad av 3 personer

 17. Jagoda skriver:

  I det stalinistiska skräck-och-fasa Sverige som styrs med järnhand av en liten klick konspirerande kriminella och profiterande sammansvurna är det nog så att rädslan är den främsta drivkraften då det gäller den benhårda åsiktskonformismen.Skräck-och-fasa?Ja.Sanktionerna mot ”tvivlare” och ”ifrågasättare” är omedelbara och medeltidsaktigt drakoniska:Uthängning,sittande i skamstock,bespottning,förlust av anseende och rätt att bedriva sitt yrke.Berufsverbot.Publiceringsförbud.Gulagisering.Förlust av inkomst och i vissa fall enligt erfarenhet förlust av rätt till socialförsäkring och arbetslöshetsförsäkring,bankruttering,vräkning och i sinom tid i vissa fall mentalhusvistelse med ”Odd-diagnos”.Senare ev ”suicidering”.Vilket signalerar till de belåtna konspirerande makthavarna:”Case closed”.För övrigt finns det naturligtvis beträffande Fiendens orsaker till sin fanatism ett brett kontinuum av orsaker.Från kallhamrad cynism till vanlig idioti.Peer-pressure är viktigt att framhålla vid en diagnosticering av orsakerna till den rasande svenska åsiktskonformismen.Har ”dom” rabies?

  Gillad av 4 personer

 18. Karl Oskar skriver:

  Alla argument har fallit:
  -det är stor ekonomisk vinst för Sverige
  – våldtäkterna,om det sker några, begås av svenska män
  – kriminaliteten minskar, har aldrig varit lägre
  – islamister vill bli inkluderade och svenskar
  – flyktingbarnen är max 17 år
  – pensionerna räddas
  – alla som söker asyl flyr från krig och fasa
  – hedersvåld & könsstympning förekommer knappt
  – no-go zoner finns inte
  – antisemitism ökar pga svenskar blivit rasister
  etc etc.

  Trots detta klamrar sig många 7-klöverpolitiker, i förnekelse, kvar i bilden de är goda och invandringspolitiken är god. Inte alla, en del är helt cyniska, det tror jag absolut. Men många är kvar i ”tron”.
  Kanske är det naivt. Kan bara förstå det på det sättet.
  Därtill håller man sig fast i riksdagsstolen. Så det spelar också in såklart.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Din sammanfattning ät beviset för att det knappast finns någon ondskefull agenda bland de svenska förtroendevalda, för de har som svenskar väl så mycket heder kvar att de skulle avgå frivilligt och ställa sina platser till förfogande när de läser detta och inser det monumentala debacle som de har kampanjat för.

   Alternativet, att de är naiva och godtrogna och som Bambi på hal is i de internationella ideologiernas tempel, är mer troligt när man ser att deras CV:n är extremt korta:
   1) skola, 2) SSU, 3) riksdagsman.

   Skicka hem dem nu, och be dem att inte komma tillbaka förrän CV:n är på minst tio tätskrivna sidor.

   Gillad av 5 personer

 19. Jagoda skriver:

  Ett roande tanke-experiment som man kan sysselsätta sig med då det gäller att försöka visualisera en väl kommande institutionalisering av den politiska psykiatrin i det stalinistiska skräck-och-fasa Sverige i en senare fas av den nu pågående denationaliserings- och globaliserings-processen kan se ut som följer:Grupp A.”Patienter” och ”tankebrottslingar” som huvudsakligen visar symptom på primitiva kvardröjande nationalistiskt präglade vanföreställningar.Symbol:Pyramid vars övre hälft är i blått nedre halvan gul.Pyramiden vänd upp-och-ner.Markering bärs på den orange färgade fångdräkten vid senare utslussning till arbetsanstalt/arbetsställe (AAS)..B.Klimatförändringsförnekare.Grön pyramidsymbol vänd upp- och- ner.C.Inpiskad konspirationsteoretiker med vanföreställningar kretsande kring begrepp som NWO etc.Rotschildröd pyramidsymbol vänd upp- och- ner.D.Heteronormsförespråkare som tar avstånd från HBTQ-normen med hänvisning till Bibel-citat etc.Gul pyramid-symbol vänd upp- och- ner.D.Fanatisk ”antisemit”.Brun pyramidsymbol vänd upp- och- ner.E.Vegan/vegetarian och/eller GMO-motståndare.Morotsröd pyramidsymbol vänd upp- och- ner.F.Chemtrail-aktivist.Pyramid-symbol blåfärgad med vita dropp-symboler G.”Tankebrottsling” som motsätter sig idéer om radikal feminism/matriarkat etc.Rosa pyramid vänd upp-och-ner..Allmänna riktlinjer för behandling.Fas 1.Chockterapi med svält,förolämpningar ,fysisk misshandel jämte stark psykofarmaka-medicinering samt i förekommande fall spännbädd och ECT-behandling.B.När den gamla personligheten konstateras vara helt nedbruten ”re-eduction” med tämligen mellanhård regim.C.Efter avlagt godkänt åsiktsprov (ÅP) utslussning till auktoriserat arbetsställe (AAS) med mellanhård regim eller i förekommande fall förtidspensionering som emellertid kan kombineras i varierande lämplig utsträcknind på auktoriserat arbetsställe (AAS).”Tankebrottslingen”/”patienten”-den färdigbehandlade-slussas ut till sk ”Tankebrottshus” företrädesvis insprängda i sk miljonprogramsområden.För prominenta ”tankebrottslingar” dock mycket undantagsvis patricierlägenheter,herrgårdar och ibland slott.Obs!Mycket hård selektion till dessa senare nämnda utslussningsbostäder.

  Gillad av 1 person

 20. OT. skriver:

  http://word.harrietsblogg.se/
  Sverige kommit långt med alla muslimers krav som tillgodosetts med råge av förrädiska politiker, som ständigt sviker sina landsmän. De skall bara betala och sälla sig till ”änglakören.” De som avstår blir förtalade och säjer de vad de tycker, så är risken stor att bli bötfälld för hets mot folkgrupp.

  Solna domen efter sharialag, Waberis muslimska friskolor, där flickor har mindre värde, böneutrop, kyrkor bjuder in imamer i predikstolen, rättsväsendets avsteg från lagen när det gäller utomeuropeiska brottslingar, kyrkor förvandlas till moskéer, korruption med försäljning av röster, handhälsningsförbud, krav på offentliga bönerum är bara några exempel på förräderi som borde leda till riksrätt, om den funnits kvar.

  All denna dårskap låter mångkulturella politiker få fäste i den heliga kulturella identitetens namn.

  ”Fästet” har fått god hållfasthet eftersom dessa globala politiker tävlat om att förtala och förstöra värdlandets traditioner och kultur. Vår egen identitet är det inte så noga med för dessa minoritetshyllande politiker. Vad som då finns kvar att integrera till, begriper jag inte.

  Gillad av 3 personer

 21. Jagoda skriver:

  Tillägg.En liten rest-kanske 5-10% av den totala tankebrottspopulationen-som anses vara ”hopplösa fall”-ej behandlingsbara – utslussas i vanlig ordning dock till bostäder med utrustning som gör att de s a s ”mikras” dvs blir utsatt för riktad mikrovågsstrålning från konverterade mikrovågsugnar och ”kokas” vilket leder till hjärtattacker,hjärntumörer,cancer etc.De tynar sakta bort och slussas då över till den vanliga sjukvården för att där dö av eller i förekommande fall bli transporterade som färdiga lik direkt till begravningsentreprenören.I det senare fallet dock först efter det att värdefulla organ avlägsnats vid obduktion.Organ som sedan säljs på ”organ-marknaden” och inbringar belopp som då tillfaller ”skräck-och-fasa” Sverige och fonden för förändringsarbete (FFÖA)..Även naturligtvis ”oförklarliga” vanliga trafikolyckor etc.Här händer absolut ingenting.Allt är hur vanligt som helst.Det har vi inte sett eller märkt alls.Hur bra som helst!

  Gilla

 22. Lars skriver:

  https://www.adlibris.com/se/bok/efter-europa-9789171735331
  Kort och dyr och inte så mycket nytt.
  Den var ändå intressant då den avspeglar en debatt där skiljelinjen i Europa går mellan ”konservativa” och ”liberaler”, vilket tydligen är öst europeers begrepp om vad som händer. Krastiev (bulgar) diskuterar hur meritokratiska eliter blivit kosmopolitiska, hur nationsbegreppet urholkas och hur EU drivs av den ”liberala demokratin” som utmanas av nationella ”konservativa” krafter.
  Så Krastiev, som arbetar i Wien för en stiftelse för liberala strategier talar om populism, som växer i Europa och menar att ekonomiska problem förstärker, men att migrationen är den riktiga stötestenen. Det handlar om människors identitet och lojalitet.
  Boken var en besvikelse, men jag förstod något mer om hur problemen är Europeiska, Något egentligt nytt var det inte och samtidigt förefaller analysmodellen halta betänkligt.
  1) Liberalism som multinationell rörelse (intressant att han definierar det som EU linjen) är ju ett luddigt begrepp, han har antagligen rätt om stämningen nu, men liberalism på nationell basis är vad som funnits tidigare och inom den fåran har vi haft en övergripande vänster-höger skala från socialkonservativa liberaler till socialliberaler till socialdemokrater. Välfärdsstaten har varit den ekonomiskt tunga särskiljande ingrediensen liksom graden av reglering av privata marknader.
  2) Migrationen är ett realt, ekonomiskt kostsamt och kulturellt kostsamt (solidaritet, sammanhållning, lojalitet) fenomen som inte enbart handlar om personlig identitet.
  3) Den ekonomiskt ideologiska och praktiska skillnaden mellan nyliberalism och Keynesiansk baserad ekonomisk ideologi lyser med sin frånvaro och han tenderar acceptera allt vad nyliberalism heter som något oundvikligt och EU som positivt.
  4) Han skildrar läget som det ter sig ut för att visa trenderna, men det går ju inte utan en modell av hur sådant som nation, liberalism, konservatism, identitet, geostrategi, ekonomisk utveckling vilket kan ge en plattform att bedöma utifrån. Han tycks ta för givet att invandring löser demografiska problem och i samma andetag att teknologin kommer att skapa brist på arbeten.
  5) Han har en viktig poäng i att politiken och partierna måste bedömas utifrån att Europa, dess politiker och folk, är förvirrade.
  6) Boken bekräftar hur debatten går inom Europa och att den är fullständigt förvirrad och att politiker tappat greppet.

  Gillad av 1 person

  • gmiksche skriver:

   Jag tillåter mig att reblogga en kommentar betr Krastev som jag gjorde häromdagen. Krastev är ett av många av PK:s (i mycket bred bemärkelse) verktyg för att återerövra interpretationsmonopolet.

   ”Krastev och många andra som tillhör eller anser sig tillhöra f d öststaters intelligentia är fellows hos och finansieras av den liberala tankesmedjan Institutet för humanvetenskaperna (Institut für die Wissenschaften vom Menschen) i Wien. Till institutets beskyddare (ledamöter av Board of Patrons) hör bl a socialdemokraten Giuliano Amato (f d italiensk statminister, fick avgå i samband med Craxiskandalen), Joschka Fischer, Karel Schwarzenberg (f d tjeckisk vice statsminister, nu ledare av högerliberalerna TOP 09) och George Soros. Timothy Snyder, professor vid Yale University, är en av institutets ständiga ledamöter (permanent fellows). Han är den person som genom sina publikationer torde ha haft störst inflytande på västliga medias syn på bakgrunden till konflikten i Ukraina.

   Jag ser Krastev och gelikar som – till en del säkerligen omedvetna – fanbärare av den liberala reaktionen (inkl den nya vänsterns reaktion) mot de allt starkare europeiska men även amerikanska populistiska strömningarna. Eliterna i väst har insett att deras motståndare inte längre kan bekämpas på traditionellt sätt. Eliternas nya grepp är anpassning till den rådande situationen. Givetvis enbart till det yttre. För att kunna fortsätta under annan täckmantel.”

   Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Om jag förmått förstå något av min ungerske vän som följer ungersk media så är det ändå så att ”Liberaler” uppfattas som fienden (Polen, Ungern) så ur synvinkeln verklighetsbeskrivning kring tankefigurer och trender var den intressant liksom ditt påpekande. Ur vår svensk eller den amerikanska synvinkeln betyder ju Liberaler ungefär socialliberaler,socialdemokrater, men Liberaler här i denna användning är ju Nyliberaler (globalister), men vinklingen är den liberala demokratin, konservatismen som hot.

    Agendan bakom är relativt dold, men hans sympatier ganska tydliga.

    SVT under valdebatten hade en karta partiledarna fick pricka in sig på; vänster-höger respektive traditionell-global, vilket nog får tolkas som vänster-höger enligt ekonomiskt program och traditionell borde väl snarare vara nationell.

    Läste SNS Demokratirapport 2017 för ett tag sedan. https://www.adlibris.com/se/bok/sns-demokratirapport-2017-samverkan-och-strid-i-den-parlamentariska-demokrati-9789186949914

    De hänvisar bl.a. till olika undersökningar av hur medborgare uppfattar partierna och man är enligt dem väl på det klara med inplacering av partierna enligt ett vänster höger schema ur ekonomisk synvinkel dvs M nyliberaler, C nyliberaler, med glidning vänster kring välfärdsstaten osv. SD prickas in strax till vänster om M på den skalan.

    Tycker det är intressant med tanke på valresultatet. Minns jag opinionsundersökningarna rätt så började SD backa (4-5 %) när de började tala om ett naturligt block M+KD+ SD, samtidigt som S förde fram välfärdsstaten och gick upp ca 4 %.

    Jag misstänker att ur det ekonomiska perspektivet placerar sig SD fel, samtidigt som det är orimligt diskutera ekonomisk politik och välfärdsstat utan att se på migrationen, som undergräver den.

    Förvirring i media och befolkningen, förvirring bland politiker och intellektuella.

    Gillad av 2 personer

 23. olle holmqvist skriver:

  Nyligen redovisades hur många unga med ”svensk” resp ”utländsk” bagrund som kunde gå vidare till gymnasium. Nu betyder ”utländsk bakgrund” för mig olika saker. Att föräldrar från Danmark, Finland, Norge, Island Att lika mänga går vidaere. har barn som är lika gynnade av kulturbakgrund som svenska barn,
  specat av mig så här:
  föräldrar födda i annat nordiskt land
  föräldrar födda i EU-land
  föräldrar födda utanför EU

  Jag mailade Skolverket, svar:
  Hej Olle!
  Tack för din fråga om statistik.
  – Sådan statistik finns inte framtaget.-
  Om du har fler frågor är du välkommen att kontakta oss på Skolverkets upplysningstjänst på
  08-527 332 00.
  Med vänlig hälsning
  Skolverkets upplysningstjän

  Dessa uppgifter är alltså så ointressanta att de inte behöver tas fram, varken för politiker, journalister eller allmänhet.

  Gilla

 24. Arthur skriver:

  Klimatalarmister haltar lite som kontrast till Reinfeldts förnekelser. Det migrationspolitiska misslyckandet är uppenbart för alla som då och då lämnar sin trygga priviligierade bubbla och besöker de som inte kunnat låna tillräckligt med pengar för att kunna välja sin miljö och sina grannar. Det torde vara de flesta som yrkesarbetar.

  Klimatatmageddon är uppenbart för alla som kan bygga ohyggligt komplicarade matematiska modeller i jorden dyraste superdatorer och tror på vad dessa simuleringar kommer fram till så mycket att de tar illa vid sig om någon vill granska koden.

  Själv minns jag hur under min livstid flera medialt omhuldade akuta hot mot mänsklighetens fortlevnad illustrerat att en pyspunka visst kan rinna ut i sanden. Journalister tycker om att skrämmas: Din hicka kan vara dödlig sjukdom.

  Gilla

 25. Hovs_klipphällar skriver:

  Det räcker att se på resultaten av Pisa-studierna för att inse att det finns problem. Stora problem.
  Att Reinfeldt ifrågasätter detta visar bara vilken dåre han är.

  Men till skillnad från SIDA, där den vettiga lösningen vore att lägga ner hela j***a verksamheten, så är ju skolan i grunden en helt oumbärlig institution (några ifrågasätter förstås detta men det kan vi lämna därhän)

  Då är det närmast overkligt hur en klick vänsterextremister kunnat ta befälet över driften av skolan, och bland annat införa en helt vanvettig pedagogik. Reinfeldt, som ska föreställa vara moderat, verkar okunnig om detta.

  En gång i tiden, före införandet av ”Enhetsskolan”, var alla eniga om att den beprövade erfarenheten visade att läraren skulle leda lektionerna, och portionera ut kunskaperna i lagoma bitar, anpassat efter elevernas ålder.
  I den vänsterextrema flumskolan ansågs det däremot plötsligt att eleverna själva skulle ”söka kunskap”! – och läraren reducerades till handledare. Dessutom har lärarens självständighet på olika sätt reducerats, och yrket har nu fått så låg status att man knappt ens lyckas hitta sökande till lärarutbildningen!
  Ovanpå detta har vi dessutom problemen med asylmigranternas avkommor, som trots att myndigheterna öser pengar över verksamheten i dessa områden ofta visar katastrofalt dåliga resultat.

  Som exempel på det motstånd som nu äntligen börjar formera sig, brukar jag länka till denna artikel:

  https://www.salaallehanda.com/artikel/opinion/ledare/kajsa-dovstad-lagg-ner-lararutbildningarna-och-starta-upp-nya

  — Här vill alltså skribenten helt enkelt lägga ner lärarhögskolorna och starta på nytt, så infekterade anser hon att de är av vänsterflummet!

  Gillad av 1 person

 26. Spiro skriver:

  Enligt färsk terminsprisstatistik från Energimarknadsinspektionen väntas priserna på el stiga kraftigt under hösten till en nivå över det normala under vintern. Skälet är bland annat energislukande datacenter som politikerna skattesubventionerar åt amerikanska storföretag.

  Det var år 2015 som Mark Zuckerbergs IT-bolag Facebook fick 103 miljoner skattekronor i bidrag till sin datahall i Luleå. Nyligen satsade regeringen på datacenter även åt Google, trots att satsningen nästan inte skapar några jobb och tros att hallarna på sikt kan ge elpriser på 3 kronor per kilowattimme i hela Sverige, rapporterade Aftonbladet då.

  Politikerna verkar inte ha en siffra rätt. Och kärnkraftverken ska avvecklas?

  Gillad av 3 personer

 27. Axel T skriver:

  Lövfen och sin vänster support( det goda våldet) , anser sig vara anständiga. Alla som inte skriver på uppropet mot SD är onda. Anständighet är att föda barn i taxi, nästan kollapsad sjukvård , flumskola och heneriet. Det kommer en mindre revolution inom en snar framtid när räntan går upp och medelklassen inte klarar av ränteinbetalningarna på sina våldsamma lånenivåer. Lövfen är ju anständig, så prioriteten blir som vanligt. De importerade massorna skall av hävd ha företräde när man är anständig. Det är rädsla som driver dessa anständiga.. Dom ligger pyrt till när samhälls kollapsen inträffar.

  Gilla

 28. Sixten Johansson skriver:

  Patriks resonemang är i sig ett bra sätt att försöka spalta upp motståndarsidans kategorier eller skikt. (Det svåra är att få grepp om procentandelarna och övertygelsens djup). Men alla diskussioner med PK-ister haltar, därför att resonerande förutsätter en spegelsymmetri som inte finns i dag. Offentlighetens Sverige är mångfalt asymmetriskt för all reell opposition, för det vilar på en maktfullkomlig vänsterögdhet, som axiomatiskt förkastar högerögats faktabaserade moral och verklighetssyn. Därför tillåts heller inget reellt tvåögt seende eller resonerande, som kan tänkas bli omsatt i handling.

  Mitt intryck från Patriks tidigare texter är att han bara justerat sitt seende lite pga SIDA-insikten, men ändå länge förblev ganska vänsterögd, eftersom det var den föreskrivna verklighetssynen. Han blev inte i ett svep icke-vänster, paleokonservativ eller reaktionär, för då hade han blivit utstött ur sina kretsar. Motsvarande modifiering av befolkningens seende nu i fråga om t ex skolan eller migrationen gör ingen skillnad på sikt, när hela den dominerande optiken och tankeramen är samhällsdestruktiv.

  Asymmetrin: Vi är en handfull vuxna mot en barnarmé, som har vapnen, statskassan, megafonerna, tolknings- och hjärntvättsmonopolet. Hela sjuklöver-PK-blocket företräder en ovanligt infantil form av progressivism. Vidskepligt tror de att allt icke-progressivistiskt, allt konservativt samhällsvärnande, t o m bara ord, återuppväcker den enda historiska fara de känner till: Hitlerzombien.

  Gillad av 6 personer

  • Lars skriver:

   Sixten: Patrik är och har deklarerat sig vara Nyliberal! Han svängde på 70-talet. Den Nya Välfärden har arbetat för privatiseringar, men också för sådant som skattesänkningar och minskade välfärdsystem, mindre omfördelning och biståndspolitik utifrån en win-win bild. Därav Patriks faibless för privata skolor.

   Att ägna sig åt marxism när man studerar anser jag fullständigt klanderfritt. Hur ska man annars kunna förstå något av den europeiska historien?

   Att gå den nyliberala vägen är dock litet av att gå från en extrem till en annan. Personligen valde jag snarare den social liberala (välfärdsstaten) vägen i min uppfattning och den socialdemokratiska vad gäller betoningen av reala maktkonflikter (facket, demokratin).

   Att vända sig mot den svenska utvecklingen på 80-talet med skyhöga skatter och populistisk vänsterrörelse (skrik o skrän) och löntagarfonder (som de utformades) tyckte jag var naturligt.

   EU anslutning föreföll rimligt, men inte Euron och inte utvecklingen med Lissabon avtalet.

   Vänstern idag förefaller mer vara en vänsterliberal (amerikansk tappning) rörelse med fokus på minoriteter och migration, post-modernism och orealistisk syn på människan (socialkonstruktivism) och generellt har hela det politiska spektrumet köpt globalismen och nyliberalismen utan att reflektera och prioritera de samhällsekonomiska (vad vi lever av) frågorna.

   Jag tror man borde försöka se på samhället utifrån en matris av funktioner. En del funktioner avser marknaden, styrning av marknaden, inkomstfördelning, välfärdssystem. Andra funktioner avser demokratin, effektivitet inom offentlig verksamhet, utbildning och andra frågor som vanligen ingår i riksdagsarbetet. Media, belöningssystem, meritokrati, förankring i landet, värderingar, kultur, lojalitet är andra funktioner. Jag tror inte att vi idag hittar någon ideologi som innehåller samtliga element, men vi kan på det ekonomiska planet och det globala planet se rörelser kring kapital, marknader, geostrategiska förhållanden mm som borde ge basen för förståelse. Men vi är ofullkomliga människor, vi vet lite, men vi kan söka oss fram.

   Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    Så sant, Lars. ”Liberalism” är en ovanligt svampig term, som orsakar många missförstånd, så termen bör ofta definieras. På den här bloggen finns flera inlägg, som pekar på de glidningar som har skett på ord- och idéplanet:

    fnordspotting.blogspot.com (5 okt) ”Att förstå den samtida liberalismen”:

    Framför allt centerns och folkpartiets liberala självbild ser ”högern” som sin främsta fiende och ligger i icke-ekonomiska frågor närmare socialismen.
    (Mitt tillägg: Det har ju också märkts på grälen runt regeringssandlådan).

    (30 sept) ”Att vara liberal är att inte förmå skilja orsak från verkan”:

    DN:s ledarskribenter har en skev, närmast vidskeplig uppfattning om orsakssambanden vad gäller t ex nationalism.
    (Mitt tillägg: Enligt samma princip borde vi ju ofta framhålla att journalister syns regelmässigt vid katastrofer och dessutom tjänar pengar på sådana. För att undvika katastrofer måste följaktligen alla journalister sättas i husarrest).

    Gilla

   • Lars skriver:

    Att jag talar om nyliberalism är att det är tämligen väldefinierat och hör till Chikago skolan ekonomiskt, men det har påverkat andra skolor inom ekonomin, särskilt Östkust skolan och ”ny-keynesianismen”. Centerpartiet är utpräglat nyliberalt med Annie Lööf och Stureplans centern, inte mycket kvar av det gamla parti med roten i jordbrukskooperationen det en gång var. Man är också globalister och för fri invandring och man är kanske då ”vänsterliberala” med dess faibless för minoriteter och individuella rättigheter. Liberalism har ju haft en annan betydelse som den stora frihetsrörelsen under 1800-tal med privat äganderätt, näringslivsfrihet, laissez fair (idag nyliberalism) på de ekonomiska marknadernas område, individens frihet och framväxt av demokrati och så småningom socialliberalism när man började.

    Termerna är märkliga, men jag brukar se det som att vi lever i liberala kapitalistiska samhällen där de politiska schatteringarna går från nyliberal -> konservativ/socialliberal -> socialliberal/socialdemokrat -> socialliberal/vänsterliberal. Välfärdsstaten är då i centrum.

    Men vad är nyliberalism? På ett sätt kanske Washington Concensus ger en hygglig bild:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Washington_Consensus

    Gilla

 29. Anders F1 skriver:

  Jag känner flera som gillar invandrare. (Jag gillar bara ordentliga invandrare.) Känner alltmer hur jag blir en hermelin bland katter. Det senaste valet är spiken i kistan.

  Gilla

 30. Göran Holmström skriver:

  Utmärkt text. Men visst är motståndarna cyniska och beräknande. Den utsatte migranten är ju som jag ser det endast ett stort skådespel för att bibehålla sina gena förmåner och gratismåltider. Då den svenske arbetaren inte går att mjölka på mer, dels för att hederligt arbete inte lönar sig längre, dels för att all nyttig produktion dödats av dom styrande.
  Det vi upplever nu är ett pyramidspel där dom i toppen mjölkar så länge det går med värdegrund och PK prat.
  Hur många aktivister, byråkrater och myndighetspersoner sysselsätter detta skådespel?
  Vi hade ett utmärkt fungerande land på femtiotalet där hela Sverige levde alla hade det bra i det stora hela. Vilka tjänar på migrationen och att slakta landets produktion?
  Nej inte är dom naiva, utan tjuvar med titlar bara.

  Gillad av 1 person

 31. Lars skriver:

  De som har makt över migration, stora företag, bank och finans, politik är antagligen cyniska vad gäller väljarkåren och media och skillnaden mellan cynism och realism är kanske hårfin ibland. Men tror de på vad de håller på med? Är de ekonomiskt oberoende så att de kan välja att gå?

  Människan är ett socialt djur. Social motivation att tillhöra (anknytning), ta en roll (självhävdande), bli omtyckt (värme), förstå omgivningen (verifiering) tycks driva oss mot att i grupp skapa koncensus uppfattningar (Group Think). Vi avvisar avvikande meningar och budbärare med annorlunda uppfattning.

  Men makthavarna inom EU, Vita Huset, kongressen, centralbankerna, finansindustrin, de stora partierna (och även de små), tror de på vad de anför eller rättare sagt, när de diskuterar med sina förtrogna och i grupperingar man förr talade om som klass? Människor har en förmåga att övertyga sig själva och att ljuga för sig själv, men framförallt så är de bäst bevandrade, intelligentian och primus professorer även de okunniga och ingen vet vad framtiden för med sig, den går inte att sannolikhetsberäkna utan real osäkerhet råder.

  Kanske makthavare är sådana att de aldrig ifrågasätter sig själva? Alltid är övertygade om sin egen förträfflighet?

  Gillad av 2 personer

 32. Anita Koidan Axelsson skriver:

  Sixten – efter att ha slukat det mesta i filosofiväg har jag oerhört svårt att förstå att det har gått så illa.
  Förmodligen hade Bertrand Russel rätt när han i sista kapitlet i sin bok Västerlandets visdom bedömde att våra nutida svårigheter kommer därav att det stora intresse för hur människorna ska leva ett gott och fredligt liv ( ämnen som filosofi, religion, humaniora har ju inriktat sig på detta) som tidigare hade varit det prioriterade inom samhällsbyggandet – plötsligt och abrupt avlöstes av en dyrkan av teknisk som inteoch naturvetenskap (där ju stora landvinningar uppnåddes fr.o.m. slutet av 1800-talet .

  Men trots allt – sanningen skola göra eder fria står det ju i bibeln och Harald Ofstad (Vårt förakt för svaghet),Martin Buber, Erich Fromm Hannah Arendt m.fl. har ju skrivit kilometervis om att sanningen och kärleken (den som handlar om både teori och praktik) är det som gör en människa lycklig.

  Jag som snubblar runt med en så egendomlig ide som ”medveten naivitet” har oerhört svårt att förstå ett människoliv som består av idel förställning och lögner.

  Hur kan någon människa vara lycklig som inte känner att hon menar vad hon säger ? Har vi inte alla känselspröt som avslöjar lögner och teaterspelande ? Och – känner igen en uppriktig själ ?

  Är inte detta vad all skönlitteratur, konst och musik går ut på ? En violinist som hela tiden tänker på att han vill ha mera pengar och en bättre karriär – kan han tävla med en violinist som av uppriktigt hjärta ger uttryck för glädje och sorg ?

  Är vi verkligen alla så betagna i att materiellt få ett bekväm och underhållande liv ? Jag har svårt att tro detta…..

  Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Anita, teknik och naturvetenskap alstrade materiellt överflöd, som gav många mer tid och råd. Samtidigt flödade den immateriella produktionen – ord, idéer, impulser, förebilder – och många fick del av den. Nutidsmänniskan kunde efter en period av barnslighet, ytlighet, hedonism och dekadens ha mognat och börjat sträva mot ett kvalitativt rikt, fullödigt liv. Men dithän verkar det inte gå och vi vill förstå varför.

   Det stora dilemmat är att sanningen, kärleken och livet är sociala fenomen, som måste delas med andra. Eremiten ställer sig liksom utanför, men även den djupast sökande vill förr eller senare kommunicera sina fynd. I dag tycks västvärlden ha övergett de naturliga gemenskaperna och mentalt leva som rotlösa eremiter eller hopar, som väsnas om futtigheter utan att någonsin på allvar ha sett eller sökt något djupare.

   ”Medveten naivitet” tolkar jag som en klok formel. Medvetandet har utvecklats och det ska vi inte släcka. Men vi bör försöka överbrygga gapet mellan jag-medvetandet och vår kropp och våra förnimmelser. Kroppen kan ge sund direktkontakt med tillvaron, medan jaget lätt blir uppblåst och sjukt, t o m vansinnigt och självdestruktivt.

   Många lever verkligen i förställning och lögn. Jag har tyckt mig se att förmågan att uppfatta och själv vilja skapa kvalitet på många livsområden verkar vara förvånansvärt sällsynt. Utan den förmågan saknar tillvaron djup. Sanning, äkthet, uppriktighet, skönhet, längtan, djup ter sig bara som blänk på blanka ytor och blicken är tom.

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Den starkaste känslan är rädslan. När man väl börjat använda lögner, svek, förställning för att bekämpa sn egen rädsla har man gett sih in i ett kaninhål som bra blir mer och mer omöjligt att ta sig ur.

   Några kan ha turen att få se en spricka och söka sig tillbaka till ljuset. Några inser att man är på fel väg, låter taket rasa in och tar konsekvenserna av det.

   De flesta fortsätter att leva i allt mer ökad skräck för att bli upptäckta och får ögna allt mer tid att skyla över gamla försyndelser. Själen urholkas till slut och ingen glädje finns kvar eller utrymme för kärlek.

   Gillad av 1 person

 33. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Klimatalarmisterna tror inte att det i naturen existerar en rorsman, en styrande intelligens, en ordnande princip men mycket talar för detta.
  Vi som larmar och lever om beträffande demografin och västs nya potpurri av monokulturer i pluralis, vi tror inte på att mänskligheten klarar av att agera altruistiskt ovanför individnivå.

  Gilla

 34. GILBERT ANDERSSON skriver:

  Inga sossar på våra gator!
  Befria Svenska Kyrkan från det socialdemokratiska förtrycket!
  Polisanmäl LO-förbund som stjäl medlemmarnas pengar och skickar pengarna till partiet!
  Släng ut sossarna från Hyresgästföreningen!
  Avskeda ”opolitiska tjänstemän” som hotar med att sabotera en eventuell ny regering!
  Polisanmäl Arga Svetsarn för att han kallar miljoner svenskar ”oanständiga”!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.