Vad Florence påminde mig om

Patrik Engellau

Det finns en motsats till serendipitet som jag ibland lider av. Om serendipitet är turen att hitta bra saker som man inte ens visste att man letade efter så är motsatsen oturen att inte inse saker som man är väl medveten om. Nyligen fick jag ett anfall av sådan oserendipitet.

Inför ankomsten av orkanen Florence uppmanade guvernören i den amerikanska delstaten North Carolina medborgarna vid kusten att under det stundande ovädret lämna sina hem och flytta till säkrare platser. ”Om du vägrar att delta i denna obligatoriska evakuering så måste du upplysa dina anhöriga för det är mycket sannolikt att du dör”, varnade borgmästare Mitch Colvin i Fayetteville. Jag höll särskild koll på skeendet ty min dotter med familj bor i Charleston, South Carolina, som ligger just vid kusten söder om North Carolina. Frugan och jag hade för övrigt tänkt resa dit och hälsa på, men Florence kom emellan.

Utan att tänka klart föreställde jag mig ungefär vad som troligen hade hänt i motsvarande situation i Sverige och projicerade detta på South Carolina. En tropisk storm är väl ungefär som skogsbränder eller någon annan oväntad och kaotisk händelse som att det kommer 10 000 migranter i vecken vilket det gjorde hösten 2015. I Sverige blir det då fart på myndigheterna. Myndigheten för Säkerhet och Beredskap tar fram katastrofplanerna ur hyllan och börjar verkställa. Migrationsverket beställer madrasser och tält och rekvirerar gymnastiksalar för att husera de nyanlända. Polackerna skickar brandbilar.

Jag utgick, utan att tänka, från att det måste väl gå till på ungefär samma sätt i South Carolina. En miljon människor skulle förflyttas från kusten till säkra trakter. Det är väl ungefär som att det kommer 40 000 personer i månaden, bara ännu större och plötsligare. Vilken ansträngning för de amerikanska myndigheterna!

Jag förstod av dottern att det fungerat bra för henne och familjen. De hade kört ett antal mil åt nordväst och blivit inkvarterade. Mat hade de fått också. Allt hade gått smidigt.

Otroligt hur effektiva de amerikanska myndigheterna måste vara, tänkte jag och undslapp mig något åt det hållet.

Vad menar du? frågade dottern.

Ja, de verkar ju ha organiserat den där evakueringen ganska bra, sa jag.

Hur då organiserat? sa dottern.

På något vis såg de ju till att du fick tak över huvudet. Och mat.

Men herregud, pappa, tror du att myndigheterna gjorde det? Hon hade något spefullt i tonen.

Hur gick det till då? frågade jag.

Vi fick göra det själva, såklart, svarade hon. Vi körde. Vi letade upp ett hotell. Vi gick på restaurang för att äta. Guvernören och myndigheterna kanske gjorde något, men inget som vi märkte. Förstår du?

Det borde jag förstås ha insett, tänkte jag lite skamset. USA är inte som Sverige. Dottern hade inte ens fått erbjudande om kristerapi av kommunen. Att vår resa blev inställd berodde inte minst på att svärsonen, som genom sin bortovaro under busvädret snuvat sin arbetsgivare på arbete, var tvungen att arbeta extra som kompensation åt arbetsgivaren. I Sverige antar jag att motsvarande smäll skulle tas av arbetsgivaren, inte den anställde.

Jag tror att Sverige har en del att lära av USA. Våra problem beror till stor del på att en övermodig stat tror att den genom egna åtgärder kan lösa medborgarnas problem. Men det går inte, bland annat eftersom problemen ofta beror på tidigare statliga försök till problemlösning.

Den svenska skolan är ett klassiskt exempel. Förut sköttes skolan av en kompetent lärarkår som höll ordning på sig själv (med lite stöd och uppstagning av Skolöverstyrelsen, en ursprungligen ganska liten myndighet). Gradvis förstördes denna ordning av skolmyndigheter som skickade ut politiskt korrekta riktlinjer som undergrävde lärarnas auktoritet och därmed la grunden för den svenska skolans förfall. Jag tror att enda chansen för den svenska skolan är att göra som i South Carolina. Staten gör så lite som möjligt och det civila samhället får mobilisera sig själv. Sedan får vi hålla tummarna att de berörda – lärarkåren, föräldrarna och eleverna – tar sig samman och reder upp situationen.

PS Jag överdriver de amerikanska myndigheternas brist på engagemang för att med större dramatik kunna exercera mina käpphästar. Förut var det som jag sa. Strax innan orkanen Katrina år 2005 drabbade New Orleans rapporterade lokaltidningen Times-Picayune följande:

Federala, delstatliga och lokala beredskapsmyndigheter förbereder nu ett obarmhärtigt besked till de fattigaste av de fattiga i New Orleans: Om det kommer en större orkan så får ni klarar er bäst ni kan.

Myndigheterna fick så mycket skäll efter Katrina och efter orkanen Maria, som drabbade Puerto Rico i september 2017, att de nu stramat upp sig och vidtagit åtgärder som exempelvis att erbjuda transport till mer höglänta områden för folk som inte har bil (President Trump insisterar dock på att myndigheternas insatser på Puerto Rico var en ”oerhörd framgång”). Militären stod nu redo att leverera mat, vatten och medicinsk hjälp och att ordna elförsörjning. Men de viktigaste insatserna mot Florence görs av det civila samhället.

52 reaktioner på ”Vad Florence påminde mig om

 1. Rune skriver:

  ”serendipitet” är ett ord som jag aldrig sett förut. Jag tittar i min ordbok men hittar bara ”sere’n”, som betyder: ”(himmelsk) klar, lugn, ren, fridfull, upphöjd över sitt öde (osv).
  Om det hänger samman med ”serendipitet” kan jag inte utröna.

  Gilla

  • Sven Lindeberg skriver:

   Förf. har försvenskat engelskans serendipity = ”förmåga att av en ren slump göra en upptäckt eller att ramla över lösningen till ett problem”
   Svenska Akademin , med sina sexualproblem f.n. får nog aldrig in ordet i en svensk ordbok…
   Sven L.

   Gilla

  • K. Ulvert skriver:

   Det fanns en sånggrupp som hette ”Serendipity Singers” för länge sedan. Som Göingeflickorna fast på amerikanska om jag minns rätt.

   Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Rune – Det är ett engelskt ord, som Patrik försöker introducera i vårt språk. Engelskan har ju så hög status i vårt land. På 1700-talet talade överklassen franska, nu är det engelska di försöker speaka så well di can.

   Gillad av 3 personer

   • Rune skriver:

    Lustigt! Nu på gamla dar håller jag på att försöka lära mig franska. Men någon överklass är jag inte och av engelskan kan jag intet. (Utom möjligen någon fras från nån poplåt)

    Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Nu ska vi inte vara stygga mot vare sig sexualanfäktade Svenska Akademien eller Patriks folkbildarambitioner. ”Serendipitet” finns inte i svenska ordböcker, men är en vetenskapshistorisk och psykologisk fackterm. Googling på den svenska stavningen ger över 9000 träffar och Wikipedia-artiklar finns på en handfull språk. Ordet uppfanns av den brittiske författaren Walpole i ett brev 1754 och är kopplat till en persisk saga om tre prinsar från Serendip, det arabiska namnet på Sri Lanka (Ceylon). Inte minst i Nobelprissammanhang kan serendipitet finnas i bakgrunden, alltså förmågan att upptäcka, inse och utnyttja nya, oförutsedda fenomen, konsten att vara mottaglig, flexibel, fånga tillfället i flykten. Den som vill läsa om allt detta rekommenderas i synnerhet en lätt framgooglad och fin artikel av Ingemar Cullhed i Läkartidningen nr 14 / 2003: ”Serendipitet en insikt om oväntade samband”.

   Gillad av 5 personer

 2. gmiksche skriver:

  Om det finns något samhälle som förmår hantera naturkatastrofer optimalt, så är det det japanska. Deras öar drabbas mer än de flesta områden av väder och vind och jordbävningar. Jag överlåter att var och en fundera över varför det förhåller sig på det sättet.

  Gilla

  • Into The wild skriver:

   Hm, när jag bodde där så upplevde jag att lägenhetsbyggnaden gungade enormt vid jordbävning, det var på vippen att jag hoppade från andra våningen. En god väns hus rasade i Osaka då 5000 dog, och den bransch jag var i hade lyckats glömma bort tsunamis .. Men visst, skyskraporna i Tokyo skall det mycket till för att rasa, men vanligt folks hus är mera som plockepin.. Det som främst är imponerande är hur de kämpar efteråt.

   Gillad av 2 personer

 3. Into The wild skriver:

  Jag tittar återigen på TV-serien ”Det var en gång” med mina barn, jag tror de lär sig mer av denna än de kommer stt få sig till livs i skolan. Mycket instruktivt att se pilarna som sprider sig när islam breder ut sig och erövrar Spanien som de ju känner väl till, man frågar, inte vill du väl att din syster skall tvingas bära slöja? Nej, det ville inte spanjorerna då heller och till sist så kastade de ut muslimerna.

  En stående inslag i ”Det var en gång” är att alla kungar och kejsare och adel kräver in skatt från arbetade människor, och människorna vill inte betala och det är långt från uppenbart vad människorna får för pengarna. Så felet med ovanstående är ju tron att politikerna vill lösa våra problem, det vill de ju inte alls, de behöver problemen så det kan fortsätta LÅTSAS vilja lösa dem så att de har ett skäl att driva in skatt. Människorna klarade sig i årtusenden fram tills nu genom sin kreativitet och arbetsamhet, det är helt enkelt häpnadsväckande vilket överskott samarbete kan generera. Man hade mat, husrum, värme och transport, som nu.., undrar ingen var överskottet befinner sig idag? Var finns all produktivitetsökning? Svaret är att den sugs upp av en ständigt växande parasitisk klass vars enda syfte är att skapa nya problem och utrymme för sin egen personliga ondska, ett system där bra människor jobbar och skapar, och dåliga människor parasiterar och förstör. Patrik vet ju detta, han glömmer bara bort det ibland. De som styr oss nu är de som inte överlevt tidigare och inte deras familj tagit hand om dem, är det inte allt tydligare också baserat på hur ser ut, vi lever i en tid av de odugligas hämnd.

  Gillad av 6 personer

  • Into The wild skriver:

   Det är därför inte alls svårt att se just det som sker, ett amalgam av en politisk parasitisk klass och den kultur som spridit sig mest utan att generera något ekonomiskt överskott, nämligen den islamska, de har ett naturligt släktskap, där de som inte jobbar och generar automatiskt skall vara den som styr, detta är vad den inustriella revolutionen lett fram till, att denna klass människor kan svälla ut över alla bräddar. Att vara ärlig och produktiv placerar en omedelbart i slavklassen, det är närmast en klassmarkör idag, och att vara oduglig och till och med kriminell placerar en överst, att vara en kriminell oduglig aggressiv narcissist är idag en säker överklassmarkör, man är ämnad för den politiska adeln, liksom långa naglar var i det kejserliga Kina, många kulturer har behållt långa naglar, har ni observerat det på taxichaufförer utomlands?

   Gillad av 6 personer

   • Linden skriver:

    Att vara en kriminell oduglig narcissist, ämnad för den politiska adeln.
    Ygeman dök omedelbart upp i skallen vid ovanstående beskrivning.
    Jag trodde i min enfald att han hade gjort sitt i rutan. Nu syns han varje kväll. Tydligen återtagen som S språkrör. Samma entoniga röst, samma livlösa face.

    Ygeman,mannen som slutade betala hyran och lämnade huset i förfall med vatten skador, och ägaren gick i konkurs.
    Ygeman mannen som flydde från militärtjänsten.
    Ygeman som fick sparken som inrikesminister efter skandalen med Transportstyrelsen.
    Allt verkar nu förlåtet och han är påtalad som Lövfens efterträdare. Arma Sverige.

    Gillad av 8 personer

   • Jan Andersson skriver:

    De med korta slitna naglar är de som kan skaffa mat och kläder och tak över huvudet när katastrofen kommer, alltså skrattar bäst som skrattar sist.

    Gilla

  • Into The wild skriver:

   De som styr oss nu är de som inte överlevt tidigare OM inte deras familj tagit hand om dem, är det inte allt tydligare också baserat på hur DE ser ut, vi lever i en tid av de odugligas hämnd.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag tittade på Wikipedia, och tydligen är det mest tidsandan som gör att serien inte är PK, den är helt enkelt för gammal för det. Liberalerna var ännu inte desillusionerade och de konservativa ännu inte undertryckta. Det finns en nyare säsong, från 2008, som heter ”Det var en gång… vår jord”, vilket förefalller vara samma nya agitprop som allting annat från vår tid.

   http://www.hellomaestro.fr/

   Gilla

  • A skriver:

   Det du skriver här Into The, delar du helt med mitt huvud. Men det intressanta är hur min kvinna skulle reagera på detta. 🙂 Hon skulle bli avog och uppretad av första meningen, det är helt säkert. Jag måste bara undersöka exakt varför. Jag tror att hon skulle ta det som nåt slags påhopp, men på vad och varför??. Frågan är hur denna mekanism ser ut. Jo, nu ser jag det. 🙂 Hon identifierar sig med makteliten undermedvetet. Ifågasättandet blir ett påhopp på henne själv. Så måste det vara. Jag har bara inte formulerat det lika tydligt förut. Fan vad klantigt.

   Mvh A

   Gillad av 1 person

 4. brrr skriver:

  ”…obarmhärtigt besked till de fattigaste av de fattiga i New Orleans: Om det kommer en större orkan så får ni klarar er bäst ni kan….”

  ”Nu kommer hundratusentals människor som flyr för sina liv, och ni ska öppna era hjärtan/sinnen/plånböcker, men försvarar ni er mot våldtäktsmän, mördare, rånare o.s.v., så väntar hårda straff…”

  Många brukar framhålla att makthavarnas främsta uppgift är att skydda medborgarna.

  Gillad av 1 person

 5. Fredrik Östman skriver:

  Du har uppfostrat din dotter till att bli en god liberal. Ingen överraskning där.

  Den liberala impulsen är att (i) var och en skall se till att själv anordna sitt liv och skydda sig mot risker och (ii) att man skall göra det enskilt eller på sin höjd genom handel med okända på rent kommersiell grund som homo economicus. Men många av de som evakuerade sig hade löst sina problem på ett socialt sätt som inte bygger direkt på kommersiellt utbyte. De har ett starkare s.k. nätverk. De åkte till släkt eller vänner eller de organiserade tillsammans i en organisation som en kyrka eller liknande en gemensam nödplan. De konservativa.

  Sådan skär i den liberala själen, mer ju längre bort från liberalens egna släkt, vänner och organisationer det händer. Liberalismens grundprincip är att andra än jag själv inte får umgås med andra utan betalning i akt och mening att skydda sig mot faror, nyheter och oväntade händelser och besök. Sådant beteende kallas diskriminering. Ty sådant handlande påminner liberalen om att han är dödlig och utsatt för risker, och det vill han förtränga. Då byter liberalen fas och hänfaller åt det andra moraliska imperativ som han är bekant med, nämligen att tycka synd om svaga och utsatta. Därmed har vi kommit fram till New Orleans, där många, huvudsakligen svarta, hade förlitat sig på att den vita staten skulle ha ordnat med skyddet mot översvämning och orkan. Det hade den inte gjort, eftersom den styrdes av liberaler (i den första, kommersiella fasen) som var och en ordnade sin egen privata räddning. Skulden lades av dessa samma liberaler utan tvekan direkt hos dem som vare sig hade flytt och tagit in på hotell eller blivit kvar utan plan, utan i stället hade organiserat gemenskapsaktioner i grannskapet, som frivilligt offrade och riskerade sina tillgångar och sitt liv för att rädda andra. De konservativa.

  Reaktionerna på störningar, inklusive störningen som består i att tiotusentals utländska ockupationssoldater anländer varje vecka, visar med all önskvärd tydlighet hur illa ägnad liberalismen är för att organisera ett fungerande samhälle. Liberalismen är organiserat hyckleri. Liberalismen vägrar livets vatten.

  https://thewayofreason.wordpress.com/2018/03/18/livets-vatten/

  Gillad av 4 personer

  • olle reimers skriver:

   Jag följer utvecklingen i USA mycket intensivt sedan flera år tillbaka. Patriks artikel ger mig anledning att reflektera över en ny trend i USA: önskan om socialism.

   Alltså: man önskap MER av samhällsingripanden vid katastrofer, sjukdom, arbetslöshet, o.s.v. och kastar längtansfulla blickar på Europa.

   De ÖNSKEDRÖMMER och hoppar över den PK-verklighet som detta tänkande har lett fram till.

   Socialismens vågor slår upp allt högre i USA och på ett sätt dom får allt vad vi ser i Sverige att se ut som oskyldigt bjäbbande. Här går man ut och angriper handgripligen politiker och tjänstemän som inte står upp för de socialistiska värdegrunderna. Fort ska det gå och alla medel är tillåtna.

   Ett tips: lyssna på George Soros och vad han har att säga om sitt Open Society. 20 miljarder dollar till socialismen! Karl Marx är hans förebild och han gör allt han kan för att hjälpa Marx på traven!

   Gillad av 1 person

 6. Dandersan skriver:

  Det framgår inte om varningen var motiverad.
  Ofta är det fler som mister livet vid evakueringen än vid katastrofen de tror kan komma.
  Florence drabbade mest med nederbörd vilket mest drabbar dem som har hus i svackor.
  Medias rapporter från Florence var komiska, med stöveldjupt vatten vid reporterns kanot.

  Gilla

 7. Göran Holmström skriver:

  Jämförelsen blir dock lite skev. Då vår stat gjort sig totalitär och förklarat för många generationer att familjebilden behövs inte, betala bara bra med skatt, så kan du bli vad du vill lille vän.
  Men beviset över vilken lögn denna massiva apparat av byråkrater är finns ju, nu är den svenske arbetaren inte tillräckligt spännande längre. Samt att rösterna för att fortsätta på inslagen väg är säkrad i förorten via bidragstombolan eller PK-pariserhjulet där en värdegrundsäker invandrare kan utan utbildning kan klättra, nåja nästan till stjärnorna.
  USA har massor av dåliga saker i sitt system. Men dom älskar fighters och kämpar, vilket gör att intelligenta hårt arbetande människor kan förändra sitt öde under en livstid,till skillnad mot Sverige. Detta gör även att en hel del rika försöker ge tillbaka lite via välgörenhet till dom mindre lyckligt lottade.
  Fan vad jag ångrar att jag stannat i detta sjuka land, bortslösade år, på ingenting.
  Jaja gammal nu och skulle inte alls ha något emot ett rejält inbördeskrig på ålderns höst.
  Blotta tanken på att få ge igen, piggar upp en hel del..

  Gillad av 3 personer

 8. olle holmqvist skriver:

  Fast NormalMedia berättade att det tog tog Trump flera dar innan han besökte Puerto Rico !
  Världsabra att veta ! Så man vet vet vad man ska tycka om den mannen.

  Gilla

 9. Lennart Bengtsson skriver:

  Det mest fantastiska i Sverige är den psykologiska stödverksamhet som ges åt alla de som drabbats av ”klimatångest” som det varma och för de flesta angenäma sommarvädret 2018 samt oron för ännu värre väder som skulle kunna inträffa i framtiden. Jämfört med temperaturen i Sydspanien, Grekland och Thailand och andra populära turistorter så var med alla mått mätt det svenska sommarvädret behagligt liksom badtemperaturen i sjöar och hav.

  Egentligen borde ju de svenska myndigheterna utarbeta ett särskilt klimatprogram för alla migranter från varmare och torrare länder så att de inte skall drabbas av psykoser i det svenska höst-och vinterrusket. Här finns det oanade möjligheter för kreativa myndigheter och företagsamma konsulter!

  Gillad av 6 personer

 10. Hovs_klipphällar skriver:

  Vad gäller skolan, så är det som du säger: myndigheterna har förstört skolan med sina ”reformer”. Insikterna om detta börjar ta form nu, efter decennier av vänsterflum.

  Se ex-vis den här artikeln, där förf. går så långt som att man vill lägga ner lärarhögskolorna — då där lärs ut så mycket dumheter.

  https://www.salaallehanda.com/artikel/opinion/ledare/kajsa-dovstad-lagg-ner-lararutbildningarna-och-starta-upp-nya

  ”Teorier som har förkastas av modern hjärnforskning – exempelvis att elever lär sig bäst genom att själva söka kunskap – lärs ut som sanningar.”

  Gillad av 2 personer

 11. svenne skriver:

  ”Militären stod nu redo att leverera mat, vatten och medicinsk hjälp och att ordna elförsörjning. Men de viktigaste insatserna mot Florence görs av det civila samhället”.

  Det är ju en delikat balansgång att placera vattendelaren mellan den enskildes fulla ansvar för sig själv och en samhällelig insats för att mildra negativa konsekvenser.

  – I vilka situationer skall man kunna säja att ”nu är det upp till var och en att klara sig själv”?
  – I vilka situationer är det berättigat att samhället griper in för att reda upp situationen?

  Då det gäller t.ex. tandvård för svenska fattigpensionärer och härbärge för svenska uteliggare så gäller det för dessa att klara sig själva medan detta inte gäller för ”flyktingar” och detta är ju djupt orättvist. Jag tror att fattigpensionärerna och uteliggarna vill klara sig själva men är oförmögna att göra så och här är det berättigat med en insats av det allmänna.

  I samband med stora katastrofer – tex. jordbävningar och tsunamis – finns det inte några alternativ eftersom det för att ta itu med detta krävs en kraftutveckling som inte kan ske utan en stor organisatorisk insats.

  Då banker – på grund av kortsiktiga affärer – riskerar att haverera så betraktas detta som så samhällsfarligt att det krävs statliga insatser som räddar både bankerna och deras ledningar från ekonomisk ruin.

  Ett idealtillstånd vore väl om det på ett absolut säkert och rättvist sätt kunde fastställas var gränsen går för eget ansvar och där det är berättigat med hjälp utifrån. Många gånger sker nog detta ställningstagande utifrån den egna situationen och detta är ju inte alltid objektivt.

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Inte så svår balansgång, den som har möjlighet att lösa sina problem själv gör naturligtvis det. Om vår permanentbostad hotas av en naturkatastrof, långvarigt strömavbrott eller vattenstopp (de två sista har hänt upprepade gångar) så tar vi bilen/bilarna och åker till sommarstugan. Gamla släktingar som inte kan agera själva tar vi med oss. Vi kräver inget av kommunen och tycker att det är skönt att slippa söka hjälp av dem.

   De som inte kan fixa något själva behöver kommunen hjälpa, inte de andra.

   Gilla

 12. Karl Oskar skriver:

  OT
  Drabbades igår av svartsyn.
  Kan en S-C regering vara på gång?
  Ett svart tak sluts över Sverige.
  Är det vad som väntar?

  Gilla

 13. Hosianna skriver:

  Skönt att anförvanterna redde sig väl på egen hand under besöket av den hotfulla Florence, Patrik, men den största skillnaden mellan Sverige och USA torde vara det naturvidrigt katastrofala ”svenska etablissemangets” avsiktliga massimport av oändliga problem, som civilsamhället – de svenska medborgarna! – förväntas hantera under överskådlig framtid…

  … medan ett obscent maktfullkomligt 7-parti föraktfullt gör sitt allra yttersta, för att förhindra den oändligt tålmodige sanningssägaren Jimmie Åkesson och hans odiskutabelt demokratiskt invalda riksdagsparti från att hjälpa hela det särdeles skötsamma och toleranta svenska folket att bli av med en fasansfull, utländsk kriminalitet, som faktiskt hotar hela vår existens.

  Sverige behöver en ordentlig översyn av samtliga värdegrundstötta myndigheters funktion och berättigande samt en riktigt prydlig och vacker, svenskt BLÅ-GUL regering: KD+SD+M!

  Gillad av 1 person

 14. MartinA skriver:

  Intressant inledande berättelse. Men jag misströstar när PE jämför med den skatteavlönade och skattekontrollerade lärarkåren. Ma Hades! Vi är så otroligt sosseskadade i det här landet så det är inte ens roligt.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, bara en riktigt fisförnäm fisliberal kan ju tänka sig att det är en del av civilsamhället att lämna allt åt dess öde och åka iväg och ta in på hotell, och att alternativet är att staten detaljstyr och organiserar allt.

   Civilsamhället är nämligen precis det som INTE är någotdera av dessa fenomen. Det är när man solidariskt med sin familj, sina grannar och sina vänner tar tag i de lokala problemen och utmaningarna och varken egotrippar eller ropar på mamma förmyndarstaten för att tvinga andra att vara ”solidariska” så att man själv slipper, d.v.s. egotrippar på omvägar och med våldsexcesser.

   Civilsamhället är det som liberalerna hatar.

   Gillad av 4 personer

   • MartinA skriver:

    Jag tror att PEs påstådda aningslöshet är litet retorisk här. För övrigt är vi ju alla sosseskadade.

    Gilla

 15. gmiksche skriver:

  OBS att jag skrev hantera naturkatastrofer. Inte förebygga. Till saken hör att förebyggandet kan skydda till en viss nivå av jordbävning eller tsunami eller jordskred på grund av ihållande regn. Jag kommer ihåg bilderna från stora jordbävningen i Osaka där motorvägarna på styltor vräktes omkull som trästaket.

  Gilla

 16. M skriver:

  Frilansjournalisten Joakim Lamotte förvägras polisens hjälp efter dödshot – anmälningar läggs ner inom en timme

  Man bör nog inte längre se Polisen som någon slags funktion i samhället för hjälp eller skydd. Det får man ordna själv, och i det långa loppet kommer man möjligen behöva kunna skydda sig mot Polisen. De kommer tillslut bli så politiserade att man inte kan se dem som annat än korrupta skurkar. Se bara på UK och Tommy Robinson, det är ju inte polisarbete utan politiserad maffiaverksamhet.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det finns ingen principiell skillnad på staten och organiserad brottslighet. Det är bara det att staten inom nationalstaten hägn har tagit ett ansvar för sin egen långsiktiga överlevnad och därför etablerat en viss ömsesidig lojalitet med lokalbefolkningen. Nu har staten beslutat att ensidigt upplösa denna lojalitet, och har därmed helt öppet gjort sig till en maffia bland andra. Den har bekräftat denna sin status genom att tillåta och uppmuntra andra, utländska, maffior att etablera sig på dess territorium: Först juggemaffian, sedan hundratalet socialdemokratiska zoner och imamvälden.

   Det största felet svenskarna gör är att inte ge upp sin ensidiga lojalitet till statsmaffian.

   Gillad av 1 person

 17. weasel skriver:

  ”En tropisk storm är väl ungefär som skogsbränder ”

  Nej, en tropisk storm är inte som en skogsbrand.
  Detta eftersom den tropiska stormen försvinner helt av sig själv utan att någon stat behöver bekämpa den.
  Efter någon natt på ett hotell är det bara för den evakuerade att återvända hem. Bostaden kan förvisso vara aningen deformerad efter den tropiska stormen, men bostadens skick är detsamma oavsett om staten har försökt bekämpa stormen eller inte.
  När det gäller skogsbränder blir dock resultatet ett helt annat om staten engagerar sig än om staten inte engagerar sig och därför är liknelsen inte helt klockren.

  Men du behöver inte oroa dig för att den svenska staten skulle lägga sig i och organisera evakueringen av en miljon – eller ens femtiotusen – människor om en storm modell Florence skulle drabba Sverige.
  Staten klarar ju inte ens av att släcka skogsbränder så bara tanken på att dom skulle klara en större evakuering är befängd.
  Så vid en eventuell massevakuering får var och en , precis som din dotter, klara sig på egen hand.

  Den enda skillnaden är att vi svenskar betalar för den hjälpen vi inte får….

  Gillad av 1 person

 18. weasel skriver:

  Ett litet tillägg…;
  Vid sommarens svenska skogsbränder var det fullt av folk som övernattade hos släktingar eller tog in på hotell.
  Några sov i sina bilar.
  Så det var inte direkt så att pappa Staten kom och hämtade dom och lindade in dom i bomullsfiltar medan dom transporterades till ett fyrstjärnigt hotell som MSB hade hyrt för skattebetalarnas pengar. ..

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Självklart. Det är dock inte statens självbild. Och det var därför politikerna som reste dit för att begå PR-kupper var så vilsna och inte passade in. De hade ingen kyrka eller annan frivilligorganisation som de tillhörde och som de kunde ansluta sig till. De kunde bara representera den frånvarande staten. Och det är väl bra det.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.