En presidents skuldbörda

Lennart Bengtsson

President Trump har det inte lätt. Han har förvisso sättet emot sig och det är svårt att finna några sympatiska drag hos mannen- nota bene om allt som media återger är korrekt och inte fabricerade nyheter. Om Trump kan man ju säga det mesta och bli trodd, eftersom han verkar vara en person som är i stånd till lite av varje.

Nu måste jag dock ändå skrida till försvar för mannen. Han har nu blivit anklagad av amerikanska media att vara skuld till det dåliga vädret, läs till exempel här och här. Nu senast alla härjningarna efter orkanen Florence i North Carolina och omgivande stater.

Tanken är förstås att det är den förhöjda koncentrationen av koldioxid i atmosfären som först påverkar temperaturen och sedan förvärrar ovädren. Trump är en lämplig person att skuldbelägga eftersom han dragit USA ur Parisöverenskommelsen. Han värnar vidare om kolindustrin och är öppen för mer olje- och naturgasutvinning utanför USA:s kuster. Under senare år har speciellt naturgasutvinning genom så kallad fracking ökat kraftigt. Detta har dock sannolikt minskat USA:s koldioxidutsläpp då man kunnat reducera användning av kol som proportionellt släpper ut mer koldioxid.

I USA pågår energiska försök att med lagens hjälp möta utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser genom att helt enkelt försöka stämma de företag som släpper ut växthusgaser. Ett sådant rättsfall ägde rum tidigare i år då staten Kalifornien stämde fem oljebolag för att deras verksamhet bidragit till och förväntades bidraga till högre vattenstånd och därmed översvämningar i San Francisco och omgivande områden.

Käranden förlorade fallet genom att domaren hävdade att det inte var möjligt att identifiera någon specifik ansvarig då hela världen släpper ut växthusgaser och dessutom ansåg domaren att dessa också har fördelar för människorna. Man kan ju knappast dra hela mänskligheten framför skranket. Fallet är dock inte avslutat då överklaganden håller på att förberedas. Dessutom förväntas andra städer eller stater att komma in med liknande stämningar. I USA är stämningar en vanlig och därtill lönande sysselsättning för en ständigt växande grupp jurister.

Senator Elizabeth Warren (D-Mass) leder nu ett försök att på laglig väg tvinga företag att informera i vilken utsträckning som de påverkar eller påverkas av klimatförändringar och därmed utsläpp av växthusgaser. Nyligen lade Warren fram lagförslaget ”Climate Risk Disclosure Act” som ålägger offentligt ägda företag att redovisa sådana uppgifter.

Alla ställer sig emellertid inte bakom Warrens förslag eftersom detta skulle kunna ge regeringen och SEC (Securities and Exchange Commission) alltför mycket inflytande över företagen.

Den avgörande punkten är emellertid att det inte existerar något enkelt samband mellan utsläpp av växthusgaser från enskilda företag och farligt väder. Tropiska orkaner har inte blivit värre på senare år och inte heller tornador eller utom-tropiska oväder.

Det är utomordentlig farligt att implicera kausalitet vid komplexa processer där någon meningsfull kausalitet inte entydigt kan påvisas eller kanske inte ens existerar. Vissa slag av oväder förväntas de facto bli mindre farliga i ett klimat med mera växthusgaser. Dessutom är ju utsläppen ett globalt problem.

Det finns ingen brist på ihopfantiserad kausalitet i historien. Forna tider häxprocesser är ett bra exempel. Tilltron till sådana teorier var inte heller begränsad till okunniga och obildade individer.

Professor emeritus i fysik William Happer vid Princeton Institutet för Advanced Studies jämförde förra året dagens klimathysteri med tidigare häxprocesser. Även där rådde consensus. Vid häxprocesserna i Salem i USA vid slutet på 1600-talet var domarna utbildade vid Harvard och deras domar var hundraprocentigt vetenskapligt baserade. Den som ifrågasatte förekomsten av häxor kunde räkna med att bli hängd. Happer avslutade sitt yttrande med att inte mycket har förändrats i dag.

51 reaktioner på ”En presidents skuldbörda

 1. Bo Svensson skriver:

  Den rätta metoden att begränsa utsläpp av vådliga substanser består i avgifter per mängd. – Det är inte lönt att leta efter någon bättre.

  Så länge vi har ett system där stater kan ha skulder, behövs det ju ingen global rättsordning eller övermakt för att få detta system på plats, – man kan t ex ha en fond för katastrofhjälp som får tillgodohavanden på staters bekostnad i proportion till sina utsläpp och staterna får sedan i sin tur ta betalt eller låta bli.

  Gilla

 2. Göran Fredriksson skriver:

  ”Man kan ju knappast dra hela mänskligheten framför skranket.”

  I formell mening är det rätt men koldioxidskatter och elcertifikat för finansiering av t.ex. annars olönsamma vindkraftverk både motiveras som en avgift på och reellt utgör böter på utsläpp av CO2 från fossilt kol.

  Gillad av 1 person

 3. Fredrik Östman skriver:

  Som Edmund Burke konstaterade beror många av de grövsta orättvisorna som människor begår på deras finaste impulser avsedda att skapa samarbete och gemenskap. Man kommer helt enkelt överens om saker som inte alls är sanna, precis som små barn gör när de kommer överens om lekens regler. Här finns mycket att lära även hos sådana som moralpsykologen Jonathan Haidt. Den evolutionära psykologien bekräftar den politiska konservatismen.

  Aviskten med våra institutioner, såsom barnauppfostran i familjen, grundlagar och rättsväsende, har traditionellt varit att sätta gränser för gemenskapstendenserna och deras tendens att leda till social och vetenskaplig falskhet. Det skall därför inte förvåna oss om efter hundra år av återupprepade angrepp på våra traditionella institutioner från såväl socialister som liberaler den sociala och vetenskapliga falskheten höjer sitt huvud till oandade och skrämmande höjder.

  Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   Jag snyltar på ditt inlägg för att skriva mitt:
   Jag förstår inte varför de flesta som skriver lite bra om Trump, först måste påpeka vilken burdus och otrevlig karl han är! Varför? Är det för att smeka vänstrarna/kommunisterna så de inte hamnar helt i deras onåd? Just som Lennart gör i inledning av sitt inlägg ovan.
   Själv godtar jag Trump så som han är! Han behövs och är oerhört viktig i motståndet mot globalismens krig mot nationerna vilka i sin tur är nödvändigt för bevarandet av demokrati.

   Gillad av 10 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Som vanligt är det intressantaste det som INTE syns, det som INTE görs. Många gör som Lennart och lallar med i kören om hur mänsklig Donald Trump är. Tänk att han är som en vanlig människa! Skamligt! Men INGEN, absolut INGEN, påpekar det uppenbara att ledare som Barack Obama, Olof Palme, Fidel Castro eller William Clinton förvisso har sättet emot sig och att det är svårt att finna några sympatiska drag hos någon av dem.

    William Clinton kunde tagas på bar gärning med att under sin ämbetstid våldtaga underåriga underordnade under arbetstid under skrivbordet i Ovala kontoret utan att på något sätt få sin ära och vandel ifrågasatt. Det är underligt, men passerar under ytan. Det är vänsterns prerogativ. De har en Gygesring och får svina sig utan att det syns, utan att det märks, utan att de behöver ta personligt ansvar för sina handlingar. De lever redan det socialistiska paradiset.

    Det nya med alternativ-högern är och måste vara att den avfärdar vänster på ett mycket djupare plan, att den ställer upp ett realistiskt alternativ till vänstern, en sann opposition som använder samma metoder, samma tricks och ställer sig på samma oförtjänt höga moraliska hästar. Vi har inte råd att låta ondsinta socialister komma undan med usel karaktär och ohederlighet. Det måste vara slut med gullandet med vänstern!

    Gillad av 9 personer

 4. brrr skriver:

  Häxprocesserna var en väldigt bra jämförelse med vad som pågår idag med hela postmodernismen, rasistfascistnazist, islamofobi, HMF o.s.v.
  Tommy Robinson måste vara vår tids superhäxa n:o ett.

  Gillad av 6 personer

 5. elak skriver:

  Trump är en underhållare som tilltalar sin bas genom att spela stereotypen av en ”self-made man”. Pionjären i vildmarken som inte lockas eller böjer sig för överheten utan tar sin rätt. Förakt mot sociala auktoriteter är en grundsten i den amerikanska drömmen. Hatet mot honom i media och de som ägnar sina dagar åt att klättra i de sociala hierarkierna saknar helt proportioner i faktisk politik. Vill man tycka illa om honom räcker det med att se honom som en clown. Rollen som ondskefullt geni passar honom mycket sämre. Det som nog chockat eliterna mest är att Trump inte haft några skelett i garderoben som de kunnat utpressa honom med. Frågan är om någon tidigare president varit så okorrumperad vid tillträdet som Trump. Möjligen Carter, men han var så mjuk att han inte var något hot,.

  Gillad av 3 personer

 6. Rolf H Carlsson skriver:

  Happer är nu rådgivare till Trump. Det finns en intressant debatt från 2016, nyligen redovisad på WUWT (The Great Debate), mellan Happer och Karoly. Två professorskollegor med olika syn på CO2 och klimatfrågan.

  Gilla

 7. Jan Andersson skriver:

  Trump är affärsman, affärsmän har det aldrig lätt och har inte valt det livet om de inte ville ta en utmaning och pröva sina vingar. Gör de inga affärer kan de inte heller ta ut någon lön, något man intensivt önskar att hela PK-maffian skulle behöva prova på under en del av livet.

  Men det är affärsmännen, det vill säga näringslivet, som direkt och indirekt betalar alla skatter med riktiga ärligt intjänade pengar, så de har absolut inget att skämmas för även om en stor del av vänstern vill avskaffa ”kapitalismen” och därmed pengars bruk och värde, för ett evigt ansvarslöst flumliv byggt på utopiska drömmar.

  Jag uppmanar alla att åtminstone fundera på om de skulle kunna försörja sig som fria företagare och vad det skulle innebära för deras livsstil och åsiktsbild. Och jag hoppas att många verkligen tar steget, men skyll inte på mig om det inte håller, konkurserna står som spön i backen just nu.

  Varför skrivs aldrig om orsakerna till det? Många samband är solklara!

  Gillad av 6 personer

  • Linden skriver:

   Jag har skrivit det tidigare här, ett krav som borde ställas för att få bli invald i riksdagen är att man försörjt sig i minst tio år som entreprenör/företagare. Folk som begriper att skattekronorna inte är manna från himlen.
   Had vi haft det kravet hade vi fortfarande legat i topp. Och asylanterna hade fått hjälp i närmaste grannland.

   Gillad av 4 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Då får vi också ha bara 99 personer i Riksdagen eftersom vi inte hittar 349 entreprenörer som vill bli Riksdagsmän. Men visst kan dessa 99 dela på de pengar vi nu betalar till de 349.

    Gilla

   • Stig Palm skriver:

    Med nuvrande krav på 349 Riksdagsledamöter samt egentligen ett trögt och tråkigt jobb, är frågan om inte det blev svårt att hitta ledamöter? Bäst vore och redan idag minska med minst 100 personer.

    Gillad av 1 person

   • Klas Göran skriver:

    Ni kanske vill ta och försöka begränsa rösträtten när ni ändå håller på: Ni kanske fastnar för något i stil med endast män över 25 år som äger en förmögenhet på över 5 mio kronor och vars far- och morföräldrar hade rösträtt i Sverige (”grandfather clause”)? Som i Sydstaterna 1865-1964 ungefär?

    Nej, allvarligt talat: Det är varken rätten att bli vald eller rösträtten det är fel på. Vill man ha en annan politik får man helt enkelt agitera för den och försöka vinna så många röster som möjligt. Naturligtvis är det inte lätt och naturligtvis tar det tid: titta på Åkesson, han har byggt upp sitt parti med stort tålamod i 20 års tid, från i princip 0 procent till nästan 18 – utan att behöva peta i demokratin.

    Gilla

 8. Elisabeth skriver:

  Lennart Bengtsson tycker det är svårt att finna några sympatiska drag hos Trump. Håller inte alls med där. Och folk brukar bli chockerade när jag säger att den i Sverige helgonförklarade Obama ger mig långt värre rysningar än Trump. Hos Obama anar jag både lismande falskhet och korruption, det gör jag inte hos Trump. För att inte tala om Hillary…..nej, det ska jag inte. Jag har följt Trump och hans framfart sedan 80-talet, jag har bott nästan ett decennium i USA ,och denne Trump fanns alltid med nånstans i amerikansk media. Min uppfattning är att han är businessman ut i fingerspetsarna, målmedveten, tydlig och rak men hård och hänsynslös vid behov. Han har konservativa värderingar, han hade en god uppväxt och ett gott förhållande till föräldrarna. Han är absolut inte PK, han har humor. Och jag gillade verkligen hans kampanjlöften, i synnerhet de utrikespolitiska, USA ska inte vara världspolis, NATO ska reformeras,USA ska försöka komma överens med Ryssland. Jag förstår att amerikanerna också gillade hans prat om handelsunderskotten, industrin och den illegala invandringen. Trump gör vad han kan för att genomföra sin politik trots ett formidabelt motstånd. Det krävs sannerligen en man av Trumps kaliber för att ta sig an det politiska monster som Washington är. Trump är en tuffare variant av huvudpersonen i Frank Capras gamla fina film : ”Mr Smith goes to Washington”. Ett slags hjälte faktiskt.

  Gillad av 19 personer

  • Stig Palm skriver:

   Helt RÄTT skrivet. De flesta följer i USA nyheter och somliga då ensidigt media vilka stöder Demokraterna att få en skev bild. Samma som att följa SVT och svensk press generellt vilka valt sida lika med Vänster. Inte konstigt då att Donald framstår en en buffel. Lika dant ‘behandlas’
   vår lokale Jimmie Åkesson, SD, och nu av Margot Walström, av alla, betecknas som en fara för Sveriges rykte internationellt. Vi kan börja med att ringa Tel Aviv om Margot’s rykte.

   Gillad av 1 person

  • Evert Andersson skriver:

   Har snart läst klart Fear. Drain the swamp utan kunskap eller analys kan vara ödesdigert och man får hoppas han ändå lyssnar på folk som har kunskap i olika sektorer av regerandet. Inte minst internationella relationer. Vill du kommentera boken utifrån din erfarenhet av USA?

   Gilla

  • Fredrik Lundgren skriver:

   Jag brukar lyssna på Donald Trumps tal. De är inspirerande. Innan Donald Trump blev president var de få som hatade honom. Skulle du fråga någon i USA inom näringslivet vem de skulle vilja äta lunch med skulle de svaret bli Donald Trump.

   Mycket enkla skäl att hata Donald Trump. Han hotar många position, speciellt politiker. Vad gjorde han med den totalt dysfunktionella myndigheten som ska hjälpa militärveteraner med sjukvård? Det blev 800 lata byråkrater som fick lämna jobbet. Nu får veteranerna träffa en läkare inom några dagar, och de kan välja vilken läkare de vill. Skriver media om detta? Inte en rad.

   Gilla

 9. Stig Palm skriver:

  Det Donald säger; Drain the swamp, kan gälla Sverige och Riksdagen med 349 knapptryckare. Sedan ännu fler finns i Bryssel och Strasbourg som förmyndare över de 349. Finns mycket att dränera.

  Gillad av 4 personer

 10. olle reimers skriver:

  Fördelen med stämningar och rättegångar blir att parterna blir tvungna att lägga fram sina bevis. Detta är för det mesta till nackdel för sådana som påstår samband som bara de vet om att de finns.

  Då kan man också få lära sig skillnaden mellan ”konspirationsteorier” och konspirationsteorier!

  Gillad av 1 person

 11. Underdog skriver:

  Det som är mest märkligt enligt min uppfattning är att vi i Sverige har infört den i USA föreslagna regeln som nu håller på att implementeras i hela näringslivet och det helt utan debatt. Alla företag med fler än 250 anställda måste avge en hållbarhetsredovisning och det tolkas, i enlighet med intressena hos klimatlobbyn, som att de skall förhålla sig till hur deras verksamhet bidrar till att uppfylla målen i Agenda 2030. Ingen protesterar öppet. Ifrågasätter man rimligheten i att näringslivet skall använda en Agenda, som bygger på antagandet att marknadsekonomin måste ersättas, som måttstock blir man betraktad som en idiot. Än en gång håller näringslivet och framför allt dess organisationer, i spadskaftet när kapitalismens grav skall grävas.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Det är väl (tyvärr) så att även kundföretagen ”måste” hitta leverantörer som har en ”hållbar agenda”. Om många slutkunder köper fortfarande kaffefilter som en gång varit vita och sedan färgats bruna igen. Hade de varit gjorda av dåligt tvättad och oblekt sulfatmassa så hade kaffet smakat som en sulfatfabrik luktar.

   Gilla

 12. O.T. skriver:

  De senaste 10 åren har Sveriges folkmängd ökat med 900 000 invånare.

  Från 9.22 miljoner till 10,17 miljoner. Ökning med 9.7 %

  I USA har man tagit emot 1 miljon de senaste 10 åren.

  De har ökat sin folkmängd med 0.3 %. Total kontroll av invandringen.

  Skulle Sverige haft samma flyktingmottagande som USA skulle Sverige tagit emot 30 000 de senaste 10 Åre. Vi har tagit emot 900 000.

  Sverige måste skicka hem uppemot 850 000 invandrare,

  Gillad av 4 personer

 13. Anti skriver:

  Tänk om vi bara haft möjligheten att avstå skatteinbetalningen.
  (I Schweiz och USA t.ex. så betalas skatten in manuellt en gång om året)
  Då kunde vi betalt in till ett eget system istället.
  SD+M-röstare lär stå för 90% av Svenska statens skatteunderlag.

  Gilla

 14. Bo Fahlén skriver:

  Bäste Lennart ! Tack för en som vanligt mkt välskriven, tankeväckande och inspirerande artikel. Dock en kort fråga föranledd av resonemanget om häxprocesser i slutet av din artikel.
  Jag citerar : ”Professor emeritus i fysik William Happer vid Princeton Institutet för Advanced Studies jämförde förra året dagens klimathysteri med tidigare häxprocesser. Även där rådde consensus. Vid häxprocesserna i Salem i USA vid slutet på 1600-talet var domarna utbildade vid Harvard och deras domar var hundraprocentigt vetenskapligt baserade. Den som ifrågasatte förekomsten av häxor kunde räkna med att bli hängd. Happer avslutade sitt yttrande med att inte mycket har förändrats i dag.”
  Jag skulle uppskatta en närmare förklaring till häxprocesserna i Salem, USA på 1600-talet. Vad, när och hur var det som egentligen hände ? Vid den här tiden existerade ju som bekant inte USA som nationalstat. Vem bedrev dessa häxprocesser ? Engelska eller kanske franska kolonisatörer ? Tacksam för dina kommentarer på detta.
  Med vänlig hälsning, Bo Fahlén

  Gilla

 15. Evert Andersson skriver:

  Ett citat av William Happer gällande datorsimuleringarna som hela hypotesen bygger på är fenomenalt träffsäkert. NOT SCIENCE BUT SCIENCE FICTION.

  Gilla

 16. Lennart Bengtsson skriver:

  Till Bo Fahlen

  Om häxorna i Salem

  Häxjakten i Salem utspelades 1692–1693 i den då engelska besittningen Massachusetts i Nordamerika. I en puritansk enklav utspelades ett hysteriskt drama som kom att kosta åtminstone 25 människor livet, och ytterligare ett tjugotal fängslades. Enklaven var under stor ekonomisk press och hotades av fientliga indianer.

  Det finns mer att läsa på Google

  MVH
  LennartB

  Gilla

 17. Fredrik Lundgren skriver:

  Under valperioden frågad några politiker i folkpartiet om det var lämpligt med en affärsman framför politiker. Frågan visar exakt på hur pompösa politiker är. Tror att de är förmer än andra.

  Sanningen är den, att politikerna är väldigt oinformerade. Det är inte mycket de känner till. Jag hoppas att det var många som utnyttjade valrörelsen till att ställa frågor till politikerna och upptäckte hur dumma de är.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.