Det gåtfulla Folket

Jan-Olof Sandgren

Det var längesedan vänstern talade om Folket. Å andra sidan, i min ungdom på 70-talet, pratade man knappt om annat. Då hette det att Folket skulle ha makt, Folket skulle bestämma, Folk i alla länder skulle förena sig och så vidare. Tillhörde man inte Folket var man på ett eller annat sätt en utsugare. Ordet ”folk” måste varit ett av de absolut vanligaste substantiven i den tidens politiska pamfletter.

Men mot slutet av seklet blev ordet mer problematiskt. Kanske för att Sverigedemokraterna och liknande grupper (med visst folkligt stöd) började ta plats i kommunfullmäktige. Kanske för att folket som begrepp var svårt att förena med identitetspolitiken. Den svenska flaggan – tidigare en kollektiv symbol som till och med socialistiska arbetare kunde tänka sig att respektera – blev för den nya vänstern något skamligt. En genant påminnelse om att man en gång trott sig tillhöra ett folk.

I Sverige tror vi gärna att vi ligger före i utvecklingen, och därför har vi överseende med att andra länder fortfarande talar om folk. Utom när det gäller Tyskland och Östeuropa förstås. När det polska folket här om året firade sin nationaldag var till och med Morgan Johansson bekymrad, över hur hundratusentals ”högerextremister” tilläts röra sig på gatorna.

Men i Mellanöstern skäms man inte för att säga att man är kurd. Man sticker heller inte under stol med att man är turk, arab eller palestinier. Hamas anser visserligen att judar borde kastas i havet, men tycker ändå det är OK att de kallar sig folk. Rör vi oss ner mot Afrika blir det ännu tydligare. Skulle någon drista sig till att ifrågasätta begreppen somalier, hutuer eller tigreaner och hävda att allt egentligen är samma sak så är han riktigt illa ute.


Jag kom att tänka på en tweet som Björn Söder (på sitt oefterhärmligt lite klumpiga sätt) undslapp sig för ett tag sen, och som fick delar av Sverige att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. Han antydde helt enkelt att samerna inte var ”svenskar”. Att de på något sätt var annorlunda än majoritetsbefolkningen. Kanske inte väldigt mycket annorlunda, men tillräckligt för att de skulle kalla sig samer och ha en egen riksdag.

Uttalandet borde egentligen inte väckt någon uppmärksamhet. Svenskar och samer har man ju pratat om i århundraden, och romerna tillåts ju vara ett folk fast de inte ens har en riksdag. Men det ”anständiga” Sverige (det vill säga alla som inte röstar SD) tyckte det var dags att sätta ner foten. Vad var det egentligen Björn Söder försökte säga? Menade han att det var dags att bygga koncentrationsläger? Tyckte han man borde inskränka medborgerliga rättigheter för alla som inte var renrasiga? Eller planerade hans parti att massdeportera svenska samer till Kolahalvön?

Antagligen menade han ingenting alls. Mer än att en population till följd av levnadsbetingelser, kultur, härstamning, religion (eller av andra skäl) utvecklat en särart och en kollektiv identitet. Så har det alltid varit och kommer antagligen att fortsätta vara i några generationer till.

Till skillnad från mångkulturen – som är en medveten politisk skapelse, där olikheter betraktas som ett mål i sig – är majoritetskulturer, med vidhängande minoritetskulturer en rätt vanlig företeelse i världen. Jag skulle tro att de flesta länder hyser en eller flera folkgrupper, som inordnats under samma hatt enligt någon sorts fungerande kompromiss, där majoritetskulturen bildar ett ramverk eller minsta gemensamma nämnare som håller ihop nationen.

Ibland flyter folkgrupper samman och nya bildas, så det ligger inte bara i generna vilken man tillhör. Men för att återgå till samerna har de historiskt haft en del invändningar mot att ”försvenskas”. Fortfarande tycker rätt många samer att det är viktigt med ett eget språk, en anpassad undervisning och en egen riksdag. Det finns till och med ett ord för ett samiskt fosterland (Sápmi), som sträcker sig över fyra nationsgränser. Ett nordiskt Kurdistan.

Jag vet inte hur det är med Björn Söder, men många tenderar att röra ihop begreppen ”svensk” i betydelsen medborgare i landet, och ”svensk” i betydelsen den dominerade folkgruppen i samma land. Samtalet skulle underlättas betydligt om vi likt våra grannländer introducerade en etnisk term. I Norge kan man ju vara både norsk och norrman, i Finland finne och finländare. I Sverige kunde vi till exempel vara både svenskar och svennar.

Jag tycker inte ”Svennar” är någon dålig benämning på mitt folk. Jag utmanar i varje fall Björn Söder eller vem som helst att komma på något bättre. Visserligen uppstod ordet i invandrartäta förorter – och hade från början en negativ klang – men det uppstod därför att det fanns ett behov av det, och för att det satte fingret på saker i den svenska kulturen som faktiskt skiljer oss från andra. Just på grund av sin användbarhet tror jag ordet kommer att överleva och kanske med tiden få en neutral, eller till och med officiell status. Själv har jag alltid känt mig som en stolt svenne.

59 reaktioner på ”Det gåtfulla Folket

 1. Styggestig skriver:

  Skåningar är både dryga och dumma, men samtidigt lugna och trygga. Man förstår dåligt vad de säger när de talar på sin grötiga dialekt, men ingen annan dialekt är så uttrycksfull och så delikat anpassad för en bluestolva.
  ”Ja, Skåne é ett harlet lann, harlet lann, harlet lann och skåningar é folk som kann, folk som kann”.

  Gillad av 2 personer

 2. Aurora skriver:

  Björn Söders uttalande handlar om Lagen om nationella minoriteter (samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar) och avser att stärka bl.a. dessas egna minoritetsspråk och kultur. Den tycks vara mycket okänd bland media och journalister och i den mån de har kännedom så är det politiskt opportunt att förvanska hänsyftning till den.

  Gillad av 8 personer

 3. Rune skriver:

  ” Visserligen uppstod ordet i invandrartäta förorter”
  Svennar var ju beteckningen på fotsoldaterna som åtföljde riddarna under medeltiden.
  Läs Engelbrektskrönikan och Erikskrönikan!

  Gillad av 3 personer

 4. Fredrik Östman skriver:

  Det är inget fel på svensk. Orsaken till att vi plötsligt ser ett problem med lapparna är ju att vi har fått två miljoner utlänningar på halsen. Varför skall detta olyckliga faktum ge oss ett nytt namn?

  Det är ju utlänningarna som inte är svenskar, inte vi.

  Gillad av 8 personer

  • Jan Molin skriver:

   Ja just så Fredrik! Menar du, Jan-Olof, verkligen att betydelsen av ordet svensk ska omgöras till att innefatta utlänningar, omkring 3 miljoner nu (snart i antal som oss!) som de svenska regimerna under snart 60 år fått att flytta hit för att var och en av dem gladeligen under många år fått leva på våra skattepengar innan de försörjer sig själva? Förskräcklig åsikt! Att vi svenskar skulle ”döpas” om till svennar! Vi är svenskar, punkt slut!

   Men en benämning borde dessa hitkomna få, har dom blivit medborgare så kanske vi kan kalla dom efter bostadslandet ”svenskland”, så jag föreslår svenskländare. I ordböckerna ska det då stå: invandrare som kommit till Sverige och fått tillstånd för detta av de svenska regeringarna sedan början på 60-talet och efter viss tid fått medborgarskap i landet.

   Gilla

 5. Göran Holmström skriver:

  Den här gillades mycket bättre än den om mobbning på skolgården.
  Fast dom tangerar varandra lite ändå. Lika grupper leker bäst är ju en sanning.
  Enligt en högt uppsatt tyckare så räcker det ju att åka tunnelbana för att räknas som medborgare. Min önskan är att det skulle vara vackert och bra att stolt säga man är svensk. Men från styrande håll så matas det på med skuld och klander.
  Lite konstigt, vi betalar världens förmodligen högsta skatter, till det så arbetar vi väldigt länge innan pension. Dom flesta av oss lämnar denna jord utan några större ägodelar eller tillgångar. Trots denna uppoffring, så räcker inte det utan svensken skall acceptera att alla avvikande och alla utsatta samt utslagna har ett högre värde! Är det ett resultat av fredsskada? Eller folkvalda som använder lögner för berika sig på vår bekostnad?
  Hög tid att bli STOLTA igen..

  Gillad av 5 personer

 6. Jan Ivarson skriver:

  ”Jag tycker inte ”Svennar” är någon dålig benämning på mitt folk.”
  Nja, i ett land med feministisk regering bör folket inte benämnas med ord som har maskulin prägel.
  – Mitt lands folk är Sveor, låter mer i tiden.
  Inte heller det är perfekt. Jag letar efter ett hen-ord men finner inget bra. Tänkte på ”måttor” sprunget ut medelmåttor.
  Fast varför förledas av populistisk vänsterliberalt språkbruk.
  Visst är svennar bra!

  Gillad av 2 personer

 7. Tritonen skriver:

  Om det är OK att kalla någon Svenne, är det då OK att kalla någon Musse? För konflikten går knappast mellan svenskar och afghanistaner (som exempel), utan mellan svenskar och muslimer.
  ”Svenne” följs dessutom ofta av det nedsättande -”jävel”. Så tack, men nej tack! Jag kallar mig inte för
  Svenne och vill inte att andra gör det heller.

  Gillad av 2 personer

  • Anders L. skriver:

   Svennejävel och svennehora är vanliga beteckningar i media. Men ingen skulle våga säga eller skriva mussejävel eller mussehora. Då skulle man väl bli avstängd från nätet, åtalad för hets mot folkgrupp och riskera hembesök.

   Gillad av 2 personer

 8. Steven Jörsäter skriver:

  Din betraktelse över användningen av ordet ”folk” är intressant. Nazisterna brukade och missbrukade ordet till leda. Därför är det egentligen märkligt att det var så populärt på 60- och 70-talet. Men nu, 50 år senare, har ordet blivit fult.

  Den verkliga betydelsen av ordet folk blir klar först när det uppstår allvarliga konflikter som krig. Vilken sida är man på då? Ett val som kan handla om liv och död. Det är därför som det är farligt för ett land som har en stor mängd människor med oklara band till nationen.

  Några tankeexperiment är på sin plats. Antag att Sverige och Israel skulle komma i krig med varandra. Skulle det då vara självklart för svenska judar vilken sida de skulle vara på? Åtminstone inte lätt. Ett sådant krig är inte så osannolikt som det låter med tanke på den fientliga svenska tonen mot Israel.

  Eller anta något mycket troligare. Att Sverige och något arabland skulle råka i krig. Om det skulle komma en lång rad statsunderstödda attentat i Väst kan det mycket väl uppstå en koalition mellan EU-länder och USA som skulle förklara krig. Vad händer då? Det vill man helst inte tänka på.

  Blod är tjockare än vatten, heter det. Men-PK människorna som har avskaffat folken och skillnaden mellan kvinnor och män har nog snart också avskaffat blodet.

  Gillad av 1 person

  • olle holmqvist skriver:

   ”anta …att Sverige och något arabland skulle råka i krig.”
   Martyr-aspiranten Akilov ansåg sig vara soldat i krig mot Sverige, pga svenska stridsflyg därute. Inte helt ologiskt. Civilbefolkning ? > i Dresden 13 februari och 15 februari 1945…

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_avlidna_i_utlandsstyrkans_tj%C3%A4nst

   De fem från Drottninggatan ingår dock inte i ”Listan…från Försvarsmakten på kriterier enl FN för omkomna i fredens tjänst…82 stycken svenskar har dött i utlandstjänst varav 17 har dött på grund av stridshandling”. Stridshandling tycks inte så farligt. Drygt 2 1/2 ggr fler – 43 dog av ”olycka”..

   Gilla

 9. Hagakure skriver:

  Svennar, det bär emot. Som då svarta kallar varandra nigga? Nej inga nya ord behövs. Den nordiska folkgruppen räcker (även om Kublai helt klart haft ett finger eller liknande med i spelet i Finland).

  Men jag förvånas ändå av SDs taktik, de missar att peka ut för svenska folket att vi nu har särskilt socialdemokratiska områden och exempelvis att använda en del av partikassan att forska om sexualbrott och rättspositivismen, de anstränger sig att leka att de kan vara ett enande parti men så kommer sådana rättframma uttalande ibland (som jag håller med om, liksom segra eller dö) men dessa omintetgör ju all taktik för att dölja vad som rör sig i deras huvuden.

  Så SD försitter sin chans och sin plattform att mjukt avindoktrinera svenska folket, att peka på att snart så är vänsterregeringar, eller bidragsregeringar de enda möjliga pga demografiska ändringar, samtidigt så kläcker de ur sig one-liners som svenska folket inte är redo för. SD är sin egen värste ovän, verkligheten gör allt vad den kan för att hjälpa SD med nya brott och bränder, men SD klantar ju alltid till det, fan vilka sopor, men det är tillsammans med AFS och MED vad som finns att tillgå, tyvärr.

  Gillad av 2 personer

   • Hagakure skriver:

    Vem tror på allvar att ord dom kulturkamp kommer att dra väljare, man tar sig för pannan.

    Det hela är enkelt, mycket få svenskar vill leva som muslimer eller ha det liv som är i närheten av de särskilt socisldemokratiska områdena. Det hela bygger på en bild hos inte minst unga kvinnor att detta aldrig kommer att hända, som upprätthålls av media och invandrarnas koncentration till vissa områden. Därför måste man vid varje tillfälle informera om den fortsatta invandringen och hur utomvästliga områden sprider sig, varför görs inte detta, alla jag känner som inte röstar SD tror att hotet från demografi och islam är som att ropa efter vargen.

    Gillad av 4 personer

   • Raw skriver:

    Vår barn, vår framtid hur ser deras arbetsmiljö ut? Pk lärare som systematiskt hjärntvättar i den rätta läran.
    Skolor i socialdemokratiska områden är särkilt illa ute
    Vid det här laget har alla gäng inklusive invandrargängen lärt sig att skolan är det bästa stället att begå sådana här brott på eftersom skolan är helt försvarslös i sådana lägen och polisen långt borta.

    Detta därför att de flesta skolledningar är ynkliga i sin attityd eftersom det oftast gäller invandrargäng och det är ju ”synd” om dessa gängmedlemmar. Utsatta för svenskarnas rasistiska attityd som de är enligt skolkretsar.

    Skolan har utvecklats till en fredad zon för sådana här uppgörelser som oftast gäller drogterritorier eftersom man där tvekar att ringa polisen snabbt för att undvika att elever kommer i klammeri med rättsväsendet och då framför allt invandrarelever som då skulle hamna i statistiken som är offentlig.

    Dags att börja inse att skolor måste ha inpassager av samma slag som stora arbetsplatser med en ingång som ingen obehörig kan passera.

    Men framför allt är det mycket hög tid att börja ta tag i invandrargängen, utvisa de gängmedlemmar som konstant figurerar i dessa sammanhang samt släppa dagens låt gå mentalitet och börja med absolut nolltolerans.

    Men, i vägen för detta står 7-Klövern.

    Gillad av 3 personer

 10. Erik Sandewall skriver:

  Du tar upp en viktig fråga, men det kan också vara intressant att relatera till tidigare diskussion. Införande av ett nytt ord så att man kan skilja mellan ‘svensk medborgare’ och ‘etnisk svensk’ har diskuterats åtminstone sedan 2005, då efter ett debattinlägg av Lena Andersson i SvD. Flera förslag har förts fram, såsom ‘sveländare’, ‘svenskländare’ eller ‘sverigare’ för medborgarna, varvid ‘svensk’ skulle få syfta på etnisk svensk. Följande webbsida på min webbplats ‘argument och fakta’ innehåller en sammanställning över gjorda inlägg:
  http://argumentochfakta.se/cliplib/cln.inventeringar/cln.inventering-88/in-swedish/i

  Gillad av 1 person

 11. Östrahult skriver:

  Det är möjligt att Björn Söder uttryckte sig klumpigt i något sammanhäng men han har också klargjort frågeställningen på ett utmärkt sätt i en artikel i DI (bakom betalvägg): https://www.di.se/debatt/debatt-samer-och-judar-kan-sjalvklart-vara-svenskar/

  Det som jag retar mig på är diskrimineringen av svenskar. En jude eller same har rätt till äldrevård på sitt eget språk medan en svensk som uttrycker samma önskan kan fällas för rasism i domstol.

  Gillad av 9 personer

 12. Kent Forssgren skriver:

  Under den bedrövliga debatten om Sverigedemokraten Björn Söders, vanligtvis avsiktligt förkortade uttalande, påstods att samerna minsann var det svenska folket ursprung; det vill säg att samerna var det första folket att bosätta sig i Sverige.

  Detta är dock icke korrekt.
  När den sista istiden ismassor började smälta undan uppstod mark tillgänglig för folk först i söder, i en smal zon mellan is och vatten.
  Till en början kom det nomadiserande jägarfolk från söder dit.
  När så småningom klimatet blev gynnsammare kunde de bosätta sig där året runt.
  Så småningom kom mark bli tillgänglig längre norrut. Då startade samma process där.
  Först nomader och därefter bosatta.
  När så viss odling och djurhållning blev möjlig, kunde detta folk också bosätta sig längre in i landet, sakteliga allt närmare fjällkedjan.
  Men, detta folk anses av antropologer och arkeologer, ha kommit österifrån; med ett mer asiatisk ursprung än de som kom söderifrån.

  Sådant kan inte uttalas i landet vårt utan att rasistsnackarna får vredesutbrott.
  Därför är frågan om samernas ursprung lika förpestad som frågan om jordens nuvarande klimat.

  Intressant är dock att de två frågorna har en delvis gemensam historisk bakgrund: solens och isens betydelse

  Den som är intresserad av att tränga mer in i frågan om det svenska folkets – hmm – folkens ursprung, ta till exempel del av innehållet i nedanstående länk.
  http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?t=35049

  Gillad av 1 person

  • Ulrika skriver:

   Kent

   Ingen same som har anlitat 23andme? Svårare än så är det inte.
   Populärt i tex USA där många har sitt ursprung från flera ”folk”.

   Gilla

 13. Aha skriver:

  Hur kan etablissemangets överreaktioner för SD-uttalanden tolkas? Just nu har man väl kaffet i vrångstrupen efter Mattias Karlssons prat om segra eller dö, uppbackat av Åkesson som en beskrivning av ett kulturkrig. (Alldeles utmärkt att herrarna tuffar till sig, den vänsterliberala smörjan behöver tuktas.)

  Överreaktion för att etablissemanget behöver någon att skylla på när det gäller alla problem inom mångkulturen? Se, ni bara splittrar (och så låter man tudelningsfaktorn nummer ett, Islam bre ut sig).
  En psykologisk reaktion att tycka som alla andra?
  Mobbningsreflexer?

  Frågorna är många, svaren få. Sakpolitiken tar stryk.

  Gillad av 3 personer

 14. Elisabeth skriver:

  Nej, Jan-Olof S, nu håller jag inte alls med dig. Jag vill inte benämnas med något som bara är ”inte dåligt” och inte med något som härstammar från invandrartäta förorter. Absolut inte. Det låter som kapitulation. I mina öron är fortfarande ”svenne” ett nedvärderande ord. Och eftersom jag anser att jag är ”svenska” och inget annat kan jag inte komma på något annat ord. Jo, skånska förstås. Men det är de andra, de inflyttade, som ska ha en annan beteckning. Kanske som i USA, man hänger på ursprunget. Kurd-svensk, iran-svensk osv. Bra upplysning dessutom.

  Gillad av 6 personer

  • cmmk10 skriver:

   Om ”svenne” tycker vi inte – dock ger det en rimlig associering till ”svendom” och det är klockrent med tanke på svenskarnas oskuldsfullhet.

   ”Pursvenskar” och ”blatte”* är alldeles utomordentliga benämningar på etniska svenskar resp. MENA-folk. ”Degos” och ”blåmän” är andra klassiska uttryck för andra grupperingar.

   *lat. Blattaria

   Gilla

   • Jan Molin skriver:

    Nej och åter nej!
    Vi svenskar skall inte benämnas annat än som svenskar, vi ska inte behöva några påläggsändelser för att namna oss! Utlänningarna, som så småningom blir medborgare, de ska namnas med någon tilläggsändelse som tex svenskländare.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Halvdanskar, landsförrädare och jävla snapphanar! Men det värsta skällsordet är svensk! Se vad de har gjort med oss! Se hur de har förstört vår land! Se hur de har sått split och söndring!

    Gilla

 15. M Boberg skriver:

  Svenne, finne, norrbagge osv. men jävlar om du kallar någon babbe så blir det ett jävla liv på svenne o babbe tackar och blir hövding. En neger hade 1973 högre status än en finne. I svenneland vill säga och inget fel med det. Från J Donners sverigeboken från samma år och då användes termen N fortfarande. Han använde även zigenare i sin bok mammut 2013 men la till att det får man inte säga utan rom är det korrekta och här säger dom själva ”mustalaiset”

  Finns en artist här som kallar sig ”musta barbaari” svarta barbaren men det är klart han är väl en husneger/blatte? Dock ej här men finnar är väl rasister?

  Gilla

 16. Bo Svensson skriver:

  Nej, svensk fungerar bra och de andra får väl själva bestämma vad de skall kallas.

  De som ogillar nationalism och tänker globalt, gjorde klokt i att begrunda hur en multietnisk ordning skulle fås att fungera.

  Det jag landat i begrundande hur man skulle få fred i MÖ är

  1: Regionalt grundskattesystem med avgifter för täkt av och förfogande över de begränsade resurser som det kan bli konflikt om och att intäkterna fördelas enligt principer som gynnar återhållsam förökning.

  2: Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet.

  3: ”Direkt skatt” – alltså den på flit och kompetens – skall fungera som en klubbavgift man erlägger till valfri gemenskap som accepterar en, för förmåner man bjuds på som medlem.

  4: Det blir väl då dessa ”klubbars” ansvar att förse sina medlemmar med deras ”mänskliga rättigheter” för nationerna skall ju fasas ut (?).

  En sådan ordning hamnar vi väl här i också som slutmål för folkblandningspolitiken, där somalier med jobb får försörja somalier utan jobb, judar får värna om de sina och svenskar om svenskar.

  Gillad av 1 person

 17. MartinA skriver:

  Svensk betyder etnisk svensk. Svensk medborgare betyder medborgare i sverige. Det är även så invandrare använder orden. Frågar de om man är svensk menar de etnisk svensk.

  Gillad av 8 personer

  • MartinA skriver:

   Å andra sidan har hundratals miljoner kronor lagts ner på propaganda att svenskar inte finns och att svensk betyder medborgare. Så jag antar att Sandgren nog har en poäng i att det vore bra att komma på ett nytt ord.

   När jag söker på youtube så ser jag att andra har funderat på det här. Jag kommer dessutom ihåg hur det diskuterats i tio års tid, hur folk har protesterat mot etablissemangets attack på vår existens. Jag kommer till exempel ihåg skribenten Eli Göndör skrev debattartiklar att svenskar inte finns 2011.

   Gillad av 2 personer

  • Kjt skriver:

   Förhållandena kompliceras dock av att exempelvis etniska greker som är födda och uppvuxna i Sverige och som talar en relativt dålig grekiska, då de besöker Grekland betraktas som ”svenskar” av andra greker.

   Gilla

 18. Fredrik Östman skriver:

  Hur skulle det vara att kalla svartskallarna för ”svennar”? Eller ”mannenar”? Eller ”jallamannensvennar”? Vad befalls? Varför skall vi prata om vilka förolämpningar som gör störst skada?

  Gilla

 19. phnordin skriver:

  Svensk betyder etnisk svensk eller person som omfattat den svenska kulturen till fullo. Jag gillar inte benämningen svenne. Bra att du tar upp denna fråga som måste belysas ty om man inte är svensk i ovan bemärkelse borde det antydas att personen har annan bakgrund.

  Gilla

 20. Hawwa skriver:

  Att reclaima ordet svenne känns som en parallell till bögarnas reclaimande av just bög.
  Det finns en liten skillnad, bögar utgör en minoritet som specificeras på det sättet.
  I de flesta andra länder tror jag det räcker att benämna befolkningen med beteckningen för deras nationalitet, och det känns tveklöst rätt naturligt. Att minoriteter betecknar en majoritetsbefolkning på mer el mindre nedvärderande sätt är nog som det är, men jag har svårt att se varför vi skulle ge efter för det.

  Det finns förstås en räcka problem i samband med vilka som skulle ”kvalificera” för att benämnas som svenskar. Jag tycker att den lilla tämligen okontroversiella frasen ”med svenska mått mätt” är talande, även om den i sig förstås inte är helt välavgränsad och dessutom förändras över tid, men är man i stort införstådd med vad som menas med ”med svenska mått mätt” skulle man kunna betecknas som svensk. ”Svensk kultur” och ”svenska värderingar” har ju orsakat mycket oväsen, förhoppningsfullt skulle kanske ”med svenska mått mätt” vara mindre laddat än uttryck som innehåller ord som ”kultur” och ”värderingar”, men som likväl har en betydelse som ofta åsyftas i sammanhanget.

  T ex skulle vi, om vi befinner oss i Saudiarabien kunna säga, att vi ”med svenska mått mätt” inte kan betrakta Saudiarabien som ett land som är jämlikt vad det gäller könen.

  Gillad av 1 person

 21. Christer L skriver:

  Jag försökte att bena ut det här tjafset om vad man kallar varandra och sig själv, men det är oviktigt. Det är vad som görs som är politikens mening. Men politikens görande maskeras av en massa snack. I det konkreta fortsätter politiken som om inget val skett. Det är DÖ-märkning över alltihopa. Så varifrån kommer detta? Som förut, det kommer från EU, från USA-vänstern, från Mellanöstern och från PENGARNAS ÄGARE. Sverige fortsätter att vara invandringsextremast i världen. Antalet PUT fortsätter att vara i hundratusental. Anhöriga, äkta och falska, fortsätter att välla in. Staten och kommunerna fortsätter att låna och låna av internationella storbanker och fuska med redovisningen. Underminerandet av den demografiska homogeniteten inom Europa fortsätter. Överbelastandet och nedbrytandet av de svenska institutionerna fortsätter. Relativiseringen av Sveriges lagar fortsätter. Riksdagens knapptryckarelit fortsätter. Maffian fortsätter att stärka sina positioner, liksom islam. Politikernas lögner och förräderi mot i första hand svenska folket fortsätter, vad än detta folk kallar sig.

  Gillad av 4 personer

 22. S-t skriver:

  I min värld är det knappast multipel kultur vi upplever. Visst finns det nya sympatiska kulturella fenomen att tillgå men i stort lär slutresultatet komma att bli en otrygg och konfliktfylld tillvaro med muslimsk och arabisk dominans. Obönhörligen eskalerande till ett inbördeskrig. Ett sådant samhälle är lågkvalitativt, dysfunktionellt och monokulturellt.
  Det är en utopi att ett fredligt samhälle kan byggas med en stor komponent muslimer.
  Ett multikulturellt samhälle med portugiser, canadicker, japaner, argentinare, norrmän, filipinos och australier fungerar! Ett med många muslimer fungerar aldrig! Glöm det!

  Gillad av 1 person

 23. eKorren skriver:

  ”…i Finland finne och finländare”

  Du menar finne och finlandssvensk. Båda grupperna omfattas av begreppet ‘finländare’.

  (Finnar som bor i Sverige kallas sverigefinnar. Många har problem att skilja på dem och finlandssvenskar, som alltså är svenskspråkiga invånare i Finland.)

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Runeberg kallade sig själv finne. Det där är idiotiska och påhittade distinktioner. Inte minst sedan vi har fått veta att genetik och modersmål i princip inte har någon som helst korrelation i Finland. Finnar med svenska gener talar finska och finnar med finska gener talar svenska. Inget ”bättre folk” så långt ögat kan se. Bara hjärnspöken. Finne är ett utmärkt ord.

   Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Og finner som flyttet til sameområder i Nord-Norge, kaltes kvener.
   Ellers hadde man innflyttere fra Finland på Finnskogen (Trysil og andre strøk ved grensen) – de drev mye svedjebruk og hadde sin helt egen kultur.

   Gilla

 24. Gregor Samsa skriver:

  SAP har en i det närmaste hisnande hycklande och moraliserande syn på nationalism i andra länder. Detta, det under andra Världskriget neutrala, och sedermera självgoda världssamvete har sedan befrielserörelsernas 60-tal i tredje världen kompletterats med en postkolonial och övergripande socialistisk agenda. Utrikesminister Sten Andersson kunde påstå att Baltikum aldrig varit ockuperat av Sovjetunionen samtidigt som SAP mest såg de baltiska ländernas befrielsekamp med misstro. Befrielserörelser som zanupf med Mugabe i spetsen gavs däremot ett odelat stöd – så länge det är fråga om befrielserörelser i tredje världen är den nationalistiska strävan helt legitim, framförallt om den drivs av en socialistisk rörelse. Befrielserörelser på Europeisk mark ses med misstro, som fallet Baltikum, speciellt som det dessutom innefattar en befrielse från kommunism/ socialism.

  När Morgan Johansson lättvindigt fördömer strömningar i Polen är det lättköpt inrikes utrikespolitik. I en historisk kontext är det desto pinsammare; Polen ett inför Andra Världskriget uttalat neutralt land, kom att ockuperas av två totalitära stater och förtrampas till murens fall, har en historia för vilken Morgan Johanssons patetiska självrättfärdighet faller platt.

  Gillad av 4 personer

   • Rune skriver:

    Ja! Varför har en del de senaste åren börjat använda det utländska ordet ‘kontext’ i stället för vårt svenska ‘sammanhang’? Skäms man för vårt språk?
    Skall också vårt språk ersättas av det utländska liksom folket?

    Gilla

   • Mikael Birk skriver:

    Kontext är mycket riktigt ymnigt förekommande i dagens Sverige. Nu råkar det förhålla sig så att en kontext i vilket ordet kontext förekommer är SAOL. Ingår då kontext i det svenska språket? Svenska Akademien tycker uppenbarligen det.

    Gilla

 25. fabricerad skriver:

  Som skåning säger jag att jag är svensk som medborgare i landet Sverige. I övrigt undanber jag mig att anses svensk. Första gången jag och min fru åkte bil till Stockholm hann vi några mil norr om gränsen och hon utbrast att landskap och arkitektur var annorlunda. Plötsligt var det gran och märkliga kyrktorn tyckte hon. Som skåning känns givetvis Danmark och norra Tyskland mer som hemma i Skåne när man ser sig omkring. Gotland är förstås undantaget. Men, gotlänningar är väl inte heller svenskar mer än i passet?

  När ska statyer av svenska kungar som våldtog, mördade och plundrade våra skånska förfäder tas ner?

  Gilla

 26. Sixten Johansson skriver:

  Själv har jag en kluven identitet. I unga år kunde jag gott tänka mig att vara assimilerad och betraktas som svenne och vid min sida ha en svenona (likt mina fyra bröder). Men inte fasiken vill jag fylkas med dagens swede-hens!

  Invandrargrupperna är lätta att benämna. ”Sverigefinnar” är en etablerad term, så vi har sverigesomalier, sverigekurder, sverigeassyrier osv i landet. Det motsvarar deras egen identitet. Svagt av media att inte tillämpa detta namnskick. Om gruppidentiteten är okänd kan man skriva ”sverigeinvandrad”, ”svensk medborgare” eller ”i Sverige bosatt”.

  Om andra upplever en som assimilerad kan man kallas svensk, men så länge man demonstrerar en ursprunglig eller kluven identitetskänsla och illojalitet mot svenskar har man väl inte utan vidare rätt att kalla sig ”svensk”, vilket många invandrade och andra gnällspikar ofta insisterar på i media.

  Det svåraste är att säga vilka som är ”mitt folk”. Vilka hör till ditt folk och varför? Vilka kommer att räkna in dig i sitt folk? Själv kan jag solidarisera mig med assimilerade svartskallar, men aldrig med femtekolonnare, hur lika vi än är till utseendet och kulturen.

  Nättidningen Nya Dagbladet förespråkar etnopluralism, idén att varje etnisk grupp främst ska se till den egna gruppens bästa och låta andra göra likadant. Men är blodsband verkligen viktigare än kultur och assimilation? Och det största kruxet är att etnopluralister menar att varje folkgrupp behöver ett eget territorium – och mycket tyder på att de har rätt!

  Gilla

 27. Lennart Bengtsson skriver:

  Antingen kan man steget fullt ut och kalla alla för världsmedborgare(VB). Kvinnor finns ju inte längre heller utom när de önskar bli kvoterade. Samtidigt kan man passa på och förbjuda adjektiv som gammal eller ung, kort eller lång, tjock eller mager och helt bortse från individernas ålder. Allt detta anses ju på något sätt för kränkande? Egennamn kan också ta bort och alla döps till VB + ett lämpligt heltal som kan vara deras födelsenummer. Eftersom det är inne att tatuera sig så kan ju numret tatueras in.
  Alternativt kan vi behålla det gamla systemet där en svensk är en svensk om han är född i landet, en zigenerare är en zigenare och en svart person är en neger eller bättre han har ett namn från det land han är född i som israelit, ryss, somalier eller kines. Vad är det för problem med det. Det är väl ändå mera rimligt än att kalla alla med sitt födelsenummer?

  Gillad av 1 person

 28. Elvin skriver:

  Från en rad olika håll strömmar det in rapporter om vänsterextrema angrepp mot det svenska valet. Hittills har Nya Tider tagit del av rapporter om angrepp och fusk som drabbat Sverigedemokraterna, Alternativ för Sverige, Kristdemokraterna och Moderaterna, och procedurfel som kan ha utnyttjats för att missgynna dessa partier. Danmarks OSSE-observatör menar att valet i Sverige är långt från europeisk standard.
  https://www.nyatider.nu/hot-vald-och-oegentligheter-over-hela-landet/

  Man funderar hur tongångarna låtit från pk håll om motsvarande oegentligheter utförts av sk populister? Hade Eliasson och Johansson stått på barrikaden och vrålat om rysk påverkan.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.