Gästskribent Lars Hässler: Trump – helgon eller ärkeknöl?

Få amerikanska presidenter, kanske med undantag av Abraham Lincoln som ”orsakade” ett inbördeskrig, har polariserat USA så mycket som Donald Trump. Arbetskollegor har blivit ovänner, familjer splittrats och äktenskap upplösts. Mainstream media i Sverige, och även USA (förutom Fox Channel), älskar att hata honom. Få svenskar, ej heller jag, har träffat Trump så omdömen får bildas av det vi ser på TV och läser i olika media. Man bör dock försöka hålla isär sak och person.

Personligen anser jag Trump osmaklig och vulgär. Hans gestikulerande och fattiga språk (fantastic, great, big) anstår inte en ledare av världens mäktigaste nation. Trump skryter, hävdar att han är värd tio miljarder dollar (tidningen Fortune hävdar högst fyra miljarder), kan allt och anser sig bäst (storhetsvansinne), är oberäknelig (vilket han ser som en fördel), använder svordomar och vulgärt språk (”shithole countries”), har svårt att ta kritik, ljuger troligtvis om sina ”rysslandsaffärer”, nedvärderar sina motståndare (”crooked Hillary”) och lär ha varit otrogen (där ligger han dock i lä jämfört med John Kennedy). Han har dock varit duktig med att marknadsföra sig själv och sitt varumärke, typ Trump Tower, hans stora och påkostade hotellkomplex i New York.

Detta sagt om Trump som person. Hans förda politik är en annan sak. Oavsett vad man anser om de frågor han tar upp på bordet, och det minst sagt odiplomatiska sätt han gör detta, är de värda att i alla fall diskuteras. Jag tänker här framförallt på fyra frågeställningar: NATO, illegal immigration, tullar och globalisering som jag nu ska behandla i tur och ordning (kärnvapenproblematiken hoppar jag över).

Trump har i kraftiga ordalag kritiserat NATO:s medlemmar för att inte leva upp till de två procent av BNP i försvarsutgifter som fördraget stipulerar. Tyskland, som är EU:s största ekonomi och jordens fjärde största, spenderar bara 1,1 procent av sin BNP på försvaret (ungefär lika lite som Sverige). Endast fem länder når upp till två procent, till exempel Storbritannien som, med kreativ bokföring, lär inkludera pensionskostnaderna i sina beräkningar. Det är naturligtvis absurt att amerikanska soldater och skattebetalare skall stå för kostnaderna för européernas försvar, när de inte ens själva vill försvara sig. Trump har hotat med att inte leva upp till paragraf fem i fördraget (om att ett angrepp på en skall anses som ett angrep på alla) om inte försvarsutgifterna ökas.

Att alla nationer har rätt och skyldighet att bevaka sina gränser och kontrollera vilka som reser ut och in i landet är alla överens om. I EU gäller detta, men rätten att söka asyl har fått som följd att ”alla” har rätt att komma in i EU för att få sin sak prövad. De migranter som främst illegalt tar sig till USA, mestadels från Syd- och Mellanamerika, söker ofta inte asyl utan arbete och ett bättre liv. Det är dessa migrantströmmar som Trump vänder sig emot. ”Build that wall” har varit hans populistiska mantra som har fått gensvar hos en del av befolkningen. För detta har Trump fått häftig kritik, det oaktat att hans föregångare Busch och Obama även de kraftigt förstärkte gränsskyddet mot Mexico. De så kallade Dreamers, barn till illegala invandrare, är en stor fråga i USA. Ska de få stanna eller ska de deporteras? Trump vill använda dessa som förhandlingskort för att få kongressen att bekosta muren.

Trumps slogan ”America first” innebär att han i första hand vill främja USA:s intressen. Vad gäller handeln med andra stater anser han, och de flesta ekonomer instämmer, att USA har ett jättelikt handelsunderskott gentemot omvärlden. Att tullar på till exempel bilar är högre på amerikanska enheter till EU än europeiska till USA är ett faktum. Det är också sant att Kina har större tillgång till den amerikanska marknaden än USA (och EU) har till den kinesiska. Konflikter av detta slag löses ofta inom WTO, Världshandelsorganisationen, men WTO:s förfarande är tidskrävande och komplicerat. Trump vill ändra på dessa sakernas tillstånd nu och är villig att starta ett handelskrig för att få resultat. En statschefs ansvar ligger i första hand gentemot de egna medborgarna, men med viss hänsyn till ingångna internationella avtal. Det är som Churchill en gång uttryckte det: ”Nationer har inga vänner, bara intressen”.

De flesta politiker, och även internationella storföretag, i hela världen står i princip upp för globaliseringstanken. Det innebär att kapital, varor och människor fritt skall kunna röra sig över nationsgränserna. Att transporterna blivit relativt billiga med enorma containerfartyg som kan ta upp till 20 000 containrar per last är en av de faktorer som möjliggjort denna utveckling. Sedan 1980-talet har därför en stor del av västvärlden fysiska produktionsenheter flyttats till billigare länder, framförallt Kina som blivit världens verkstad. Till exempel fraktas nu kycklingar som fötts upp i USA med fartyg till Kina där de rensas, fileas och paketeras för att sedan skeppas tillbaka till USA. På plussidan har resultatet av globaliseringen blivit att konsumenterna i västvärlden fått tillgång till billiga konsumtionsvaror, typ elektronik, och att miljontals kineser har fått arbete och höjd levnadsstandard. På minussidan ser man dock att miljontals arbetstillfällen i USA och EU har gått förlorade, med arbetslöshet, frustration, förtvivlan och ökade bidragskostnader som följd. Det är dessa negativa följder av globaliseringen som Trump tar upp, något som de flesta politiska ledare inte vill diskutera. Det är också bland dessa millionstals förlorare som Trump (och Brexit-anhängarna) har sitt största stöd. Globaliseringens positiva och negativa följder borde belysas mer ingående.

Så är Trump ett helgon eller en ärkeknöl? På det personliga planet är han nog en ärkeknöl. Frågan är om han överhuvudtaget klarar sig igenom sin ämbetsperiod med tanke på alla juridiska skandaler och lögner. Bob Woodward, Washington Posts berömda Watergate-journalist, har i dagarna kommit ut med en bok som visar hur ofattbart dysfunktionellt Vita Huset fungerar. Men det vore synd om Trump i alla fall inte fick erkännande för de frågeställningar han – om än burdust – rest. Resultat i så fall kan bli alltfler frustrerade medborgare i både USA och EU med försvarsovilja, massinvandring och ännu fler förlorade jobb (även från AI och robotiseringen) som följd.

Lars är Jur Kand, med en Master of Comparative Law från USA och ett år vid Institutet för högre internationella studier i Geneve. Under 1980-talet arbetade han som råvarutrader för Boliden i Schweiz. Lars är flerfaldig jorden runt-seglare, har skrivit nio böcker och publicerat artiklar i bland annat SvD. Han har alltid följt med i politiken men överlåtit skötseln av landet till politikerna tills nyligen då Lars blivit alltmer frustrerad över vart Sverige är på väg.

41 reaktioner på ”Gästskribent Lars Hässler: Trump – helgon eller ärkeknöl?

 1. Bo Svensson skriver:

  Är man ledare för en kärnvapenmakt, måste man förutom andra kvalitéer även väl spela rollen av galen och oberäknelig psykopat, annars är det ingen som tror att man är beredd att begå massmord på civilbefolkning vilket är det enda kärnvapen kan användas till.

  Gillad av 2 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  Jag är glad att Trump blev president. Från början mest för att världen slapp ytterligare en representant för vänsteraristokratin. Hilary Clinton kanske är en behaglig person men postmodernistisk identitetspolitik, som Demokraterna står för, och som har infekterat USAs akademiska och politiska värld, är väldigt destruktiv. För människor och för samhället.

  När den ideologin spreds, med blixtens hastighet till sosseSverige förstås, så blir fler och fler politiska utspel något overkligt och obegripligt från yttre rymden. Justin Trudeau säger att landets konservativa är det största hotet mot Kanada och Theresa May vill göra det åtalbart att kritisera islam. Som exempel.

  Trump går sin egen väg, men har hittills inte förolämpat sina egna väljare eller verkat missuppfatta sakernas tillstånd. Han verkar tänka mer direkt, som en vanlig människa. Att reagera på hur Sydafrikas regim konfiskerat vita farmares marker och tillåter misshandel och mord på farmarna, (medan Sverige inte knystar om saken), det är bra gjort. Och att dra in USAs bidrag till palestinierna är också bra gjort. Vår egen regering ökade i stället på sitt bistånd till palestinierna med en dryg miljard på fyra år. Inte bra gjort. Svenska regeringen bidrar till terror och antisemitism och till att varken palestinier eller judar någonsin kommer att få leva under fredliga förhållanden. Skäms.

  Jag bryr mig inte om vem som är mest belevad och charmig och vältalig, den tävlingen vinner Obama alla gånger, men jag bryr mig om att ärlighet, sanning, rättssäkerhet, individuella fri-och rättigheter, vetenskap och logik ska vara rättesnören både i livet och i politiken.

  Gillad av 16 personer

  • Elisabeth skriver:

   Eva, jag är också glad att Trump vann. Mycket glad. Visst, han beter sig som en elefant i en porslinsbutik ibland men det stör inte mig, tvärtom, jag är glad att han utan tvekan vågar gå på tvärs mot sina fiender. För han har många och mäktiga sådana. Och dessa föredrar förstås lättmanövrerade empty suits som Obama eller personer som glatt undertecknar vilken pakt som helst med Hin Håle för maktens skull, som Hillary. Men nu får de erkänna att Trump vann valet och , aj, vad det gör ont ! Då tar man till andra metoder för att förstöra för honom och få bort honom. De har försökt så många gånger men hittills har de kammat noll.
   Jag länkade till en bra artikel igår som förmodligen ingen läste i all val-uppståndelse så här är den igen. https://nationalinterest.org/feature/why-trumps-record-trumps-medias-spin-30757
   ”Trumps record trumps medias spin”. Vanligt folk rycker alltså på axlarna när media väsnas och gör sig till.

   Gillad av 9 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Palmes favoritregim ANC har nu medverkat till mord på tolvhundra vita farmare. Grattis, snart får väl ANC Stalinmedaljen. Theresa May tycker att det går åt rätt håll i Sydafrika. Mer ryggradslös går det överhuvudtaget inte att bli, även om man jämför med Juncker och Macron.

   Gillad av 7 personer

 3. Christer L skriver:

  Kan det finnas socioekonomiska förklaringar till Trumps ”osmaklighet och vulgaritet”? Att prata sk*t om presidenten är en i USA högt avlönad verksamhet för närvarande, och detta är f*an så mycket värre än vad för sk*t som faktiskt verifierats. För den som en gång jobbat som taxichaffis på nätterna i Stockholm och kört politiker hem sent efter slitet i riksdagshuset är osmaklighet och vulgaritet inte fel ord om man talar om upplevelse. Jag har även viss erfarenhet av vanligt folk med vanliga meriter och vanlig tvivelaktig moral, så jag undrar ibland om det faktiskt finns några sådana moraliska och sociala finlirare som alla dessa tyckare tycks jämföra Trump mot. Är de själva denna goda sorts cigarr? Jag köper gärna en låda!

  Gillad av 2 personer

 4. Xiii. Variation of tactics skriver:

  Trump är ett helgon, de är alltid missförstådda och ser inte ut som på film. Jag vänder mig också mot inledningen, däri ligger det stora missförståndet, den kokta grodans missförstånd. Den enda anledningen till att Trump anses som omvälvande är för att det som anses vara normalt är sjukt och perverst, listan är lång, men det vi brukar skriva om här är en del, ett växande politikervälde som agerar allt mer efter totalitära utopiska odemokratiska ideologier där folk är utbytbara brickor och där man inbillat sig att det inte är någon skillnad på en somalisk muslim och en man från Texas i cowboyhatt, eller på en salafistisk kvinna i burka och en lattedrickande feminist på Söder. Västvärlden är sjuk. Självsvådligt sjuk och får med fasta steg mot en totalitär kollaps, det är i detta scenario som Trump uppfattas som extrem, i en totalitär utveckling som pågått nu i 30 år där ett etablissemang söker att konstruera ett samhälle där ingen hör hemma, och inte ens de grupper som är för utvecklingen förstår vad som komma skall. De är för att bli utplånade utan att förstå det, och andra var mot det hela tiden, de har bara inte haft en röst innan Trump. Trump är det normala, det är de andra som är vidriga, The Matrix.

  Gillad av 9 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  Varför skall de goda krafterna inte tillåtas att spela det demokratiska spelet enligt samma regler som de onda krafterna? Varför är det bra tillåtet för vänstern att ljuga, vara bufflig, tala till bönder på bönders vis, övertala de tvekande, förhandla fram fördelar o.s.v.? Vad är detta för j-a angrepp? Säg något om Bernie Sanders eller Clinton, Inc.!

  Gillad av 2 personer

 6. Jan Andersson skriver:

  Varför måste man ha åsikter om Trump som person? Politik är inte Hollywood. Teddy Roosevelt var också en udda personlighet, men omtyckt, vilket han inte hade varit om det hade funnits radio och TV på den tiden. Men det fanns riktiga journalister då!

  Om ni vill se knepiga personligheter, åk runt till våra mest lönsamma exportföretag och snacka med cheferna. Det är folk som får saker att hända genom att folk skärper sig när de kommer i närheten, annars väntar mycket obehag och kanske avsked. Näringslivet skulle inte fungera annars, och inte kunna pumpa in alla pengar direkt eller indirekt år efter år till den ofantliga offentliga sektorn.

  Trump har tydligt deklarerat att han inte är politiker, utan affärsman. För mig är det en kvalitetsstämpel. Politiker skulle vara värdelösa i näringlivet eftersom ingen inger något som helst förtroende.

  Gillad av 3 personer

  • Klas Göran skriver:

   Men politik fungerar inte enligt samma logik som äffärer och vice versa. Och USA är inget litet fastighetsbolag som kan kånka om affärsplanen inte funkar. USA är en global stormakt med intressen som är större än enskilda transaktioner. Om en stormakt börjar räkna på om varje enskild handling lönar sig i kronor och ören slutar den att vara stormakt. Det som skall stå i proportion till utgifterna är det stora hela.

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    Politik handlar i det här fallet om att ta ansvar för nationens intressen. Om de inte sammanfaller me dandra nationers får man ta den striden. Det är vad Trump gör.

    Han är inte utsedd av FN att vara hela världens fader. Han har utsetts att försvara nationen såsom den uttryckts i USA:s konstitution (vilket vänstern hatar!!).

    Utan nationalstaterna kommer vi att få ett globalistiskt fascistiskt system där demokratin är avskaffad. Det är ingen tvekan om att det är åt det hållet som USA:s mäktigaste företag nu försöker att driva utvecklingen med monopol på yttrandefriheten.

    Det är den saken kampen gäller och det är märkligt att Lars Hässler inte inser det!

    Gilla

 7. Dandersan skriver:

  Snälla pojkar får inte kyssa vackra flickor-sägs det.
  Hans politiska karriär är kort och stormig.
  Han seglar orevat i stormbyar, vilket ger spänning men kan äventyra resan.
  Det finns förhållanden i världen som kräver mer än diplomati.
  Miljörörelsens krav på USAbaserade företag stänger industrin där samtidigt som de öppnar upp i Kina, med än större miljöproblem. Det är väl rimligt att kompensera de inhemska företagens för denna konkurrensnackdel.
  Han rör om i den gryta som kokats ihop av politiker under väldigt lång tid. Politiker som idag motarbetar honom mer eller mindre aktivt. Frågan om de tänker på sina egna karriärer eller USAs bästa?

  Gillad av 3 personer

 8. Anders Lundin skriver:

  Mitt intryck är att Trump är hanlingskraftig och använder sig av logik istället för ideologi. Streetsmart helt enkelt.
  Smått overkligt när Pk gick bananas efter att Trump sa det som – alla världens ledare borde ha som utgångspunkt – jag sätter mitt land och dess folk främst. Vansinnigt självklart!
  Dessutom har han världens bästa kvalitetssäkring: Pk hatar honom, alltså måste han vara bra. Logik – enkelt.

  Gillad av 2 personer

 9. Peter skriver:

  Värmer mig era positiva komentarer om Trump , visst bufflig men affärsman och vet hur ett företag ska skötas om man ska växa.
  Hillary hade sysslat med utrikespolitik och tjatat om Syrien och Ryssland inte gjort speciellt mycket åt sina egna.
  Råkade det inte hamna vapen ‘fel’ till Isis under Obamas tid.
  Usa har ju alltid sålt vapen till fienderna också under många presidenter för det är big business.
  Så nåt helgon är även inte Obama.

  Gillad av 2 personer

 10. Vattendelaren skriver:

  Det här med att någon skulle vara vulgär är inte statiskt. Jag kommer ihåg när Cassius Clay kom fram. Hur och vad han sa då ansågs vara något oerhört osmakligt. Senare, som Mohammed Ali blev han betraktad som en klok och vis man.

  Samma sak med John Lydon (Johnny Rotten i Sex Pistols). Det han sjöng och sa då, var det många som ville förbjuda. Idag är han (ganska) ofta med i TV där hans åsikter efterfrågas och han anses inte vara det minsta vulgär. Lite roligt är att han kallar Donald Trump för ”politikens Johnny Rotten”.

  Gillad av 2 personer

 11. MartinA skriver:

  Det finns knappt någonting konkret juridiskt mot Trump alls. Trots att hela etablissemanget och hela MSM och större andelen av miljardärer har bedrivit hetsjakt mot honom i flera år. Och trots att Trump under hela sitt liv verkat i brancher som är kända för juridiska oegentligheter och på en nivå där makt korrumperar. Om någonting så framstår Trump som en sällsynt laglydig oligark.
  Om Hillary Clinton hade utsatts för ens en bråkdel av den granskning som Trump utsatts för hade hon fått livstidsfängelse. Hon är belagd med rena lagbrott vad gäller hennes hantering av information. Och då har inga av hennes finansiella hanteringar granskats noga.

  Gillad av 4 personer

 12. Steven Jörsäter skriver:

  Naturligtvis kan man reagera mot Trump som person. Det är ostridigt att han är bufflig och skrytsam. Men att blanda ihop rent personliga egenskaper med maktutövning känns lite naivt. Trump må vara hur oborstad som helst men han förblir ändå en ängel jämfört med aldrig så chevalereska politiker vars handlande kostar oss oräkneliga miljarder och utsätter oss för livsfara. Det gäller att fokusera på det väsentliga.

  Den som sätter personliga egenskaper främst kanske riskerar att fördöma Churchill som den kedjerökande suput han var och istället se en förebild i renlevnadsmannen och veganen Adolf Hitler.

  Man ska bedöma politiker efter det som de gör och eftersträvar i sin yrkesroll, inte hur de uppför sig eller hur deras privatliv ser ut. Annars kan man råka ut för att den myspys man tror sig ha framför sig visar sig vara fan själv.

  Gillad av 2 personer

 13. Jan Andersson skriver:

  Sen kan man tillägga att Trump är president i USA på andra sidan jordklotet. Varför skall vi i Sverige bry oss om hur han uppför sig? Man börjar snart misströsta om vad svenskarna intresserar sig mest för; skitsaker eller livsviktiga levnadsvillkor?

  Gillad av 2 personer

 14. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför vågar ingen svensk hata Obama? Svenskarna vågar inte ens hata Löfven som åstadkommit så mycket skada.
  Någon gång under avslutningsdebatten hävde han ur sig att gårdagens val, den 9 September 2018 ”var en folkomröstning, ja eller nej till den svenska välfärden”.
  Den är så grov och inte en enda kommentar i media. Ingenting om lögner där inte.
  Sverige är fantastiskt???

  Gillad av 3 personer

 15. phnordin skriver:

  Kan hålla med om att Trump satt fingret på vissa för USA och Europa oacceptabla förhållanden såsom fördelningen av NATO’s kostnader och skevheter i världshandeln som gynnat Kina och skadat resten av världen. Han har han med sitt ombytliga och oförutsägbara handlingsmönster skapat oro men också brutit fastlåsta positioner och eventuellt öppnat för nya lösningar för ett världssamfund i skleros. Däremot har jag svårt att acceptera de finansiella band som leder till Putins Ryssland och som gör honom till klient till ett för Europa farligt land.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.